فهرست مطالب

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 20 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا بیگی، شیوا ارشادی، ملیکا شیرمحمدی صفحه 1
    هدف این مطالعه بررسی برخی عوامل تاثیرگذار بر تضاد کار و خانواده است. در این مقاله به دنبال آزمون رابطه‏ی میان تعدادی از عوامل سازمانی (تضاد نقش، ابهام در نقش، حمایت مافوق، شیفت کاری و ساعات کاری) ، عوامل خانوادگی (وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال همسر، تعداد فرزندان، سن کوچکترین فرزند و ساعاتی که به امور خانواده اختصاص می‏یابد) و عوامل جمعیت‏شناختی (جنسیت، سن، میزان تحصیلات و سابقه‏ی کار) با مفهوم دو‏سویه‏ی تضاد کار و خانواده (شامل تداخل کار با خانواده و تداخل خانواده با کار) با در نظر گرفتن فرهنگ و شرایط ویژه‏ی جامعه‏ی ایران هستیم. بدین منظور پیمایشی در میان نمونه‏ی 333 نفری کارمندان اتاق عمل 10 بیمارستان شهر تهران انجام شد. نتایج پژوهش نشان می‏دهد که عامل تضاد نقش با تداخل کار با خانواده در ارتباط مستقیم است. حمایت مافوق و شیفت کاری رابطه‏ی معکوس ضعیفی با تداخل کار با خانواده دارند. هیچ‏یک از عوامل خانوادگی با مفهوم تداخل خانواده با کار در ارتباط نیستند. از میان عوامل جمعیت‏شناختی نیز جنسیت در جهت مخالف با جهت مفروض با تداخل خانواده با کار در رابطه است، به طوری‏که مردان تداخل خانواده با کار را بیش از زنان تجربه می‏کنند.
    کلیدواژگان: تضاد کار و خانواده، ابهام در نقش، تضاد نقش، حمایت مافوق
  • آفرین پیرزاده، سید بابک علوی صفحه 27
    با توجه به رشد تحقیقات در زمینه‏ی پیامدهای سازمانی هوش هیجانی و همچنین اهمیت نقش مدیران در تعارضات بین آن‏ها و کارکنانشان، هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه‏ی بین هوش هیجانی مدیران و سبک مدیریت تعارض کارکنانشان در شرکت‏های کوچک و متوسط است. 42 مدیر و 230 کارمند از هشت شرکت کوچک و متوسط ایرانی در این تحقیق مشارکت داشتند. برای تعیین سبک مدیریت تعارض کارکنان، از پرسشنامه‏ی OCCI و برای ارزیابی هوش هیجانی مدیران، از دو پرسشنامه‏ی ESCI و TMMS استفاده شده است. تحلیل عاملی اکتشافی برای مشخص نمودن عامل‏های اصلی و تحلیل واریانس برای آزمون توافق گروهی در سطح فردی (کارکنان) اجرا شد. رگرسیون چندگانه برای تعدادی از متغیرها در سطح گروهی (مدیران) و برای سایر متغیرها در سطح فردی، به طور جداگانه صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بر خلاف انتظار، سبک‏های حل مسئله و اجتناب کارکنان در سطح گروهی و سبک‏های پافشاری و نشان دادن بی‏تفاوتی آن‏ها در سطح فردی، هیچ رابطه‏ی معنادار آماری با ابعاد مختلف هوش هیجانی مدیران ندارند. با توجه به نتایج این تحقیق، به نظر می‏رسد در تعارضات بین مدیران و کارکنانشان، هوش هیجانی مدیران نمی‏تواند تعیین‏کننده‏ی سبک مدیریت تعارض کارکنانشان باشد. در نتیجه تاثیر عوامل دیگری مانند ویژگی های فردی کارکنان، موقعیت تعارض یا سایر ویژگی های مدیران در تحقیقات آینده قابل بررسی است، چنانچه در این تحقیق نیز رابطه‏ی مثبت معنادار آماری بین سبک پافشاری کارکنان و سابقه‏ی کاری آن‏ها مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: تعارض، مدیریت تعارض، هوش هیجانی، شرکت‏های کوچک و متوسط
  • حمیدرضا خدمتگذار، پیام حنفی زاده، راضیه کیانپور صفحه 49
    با رشد روزافزون فناوری اطلاعات و بازار رقابتی موجود در حوزه‏ی بانکی ایران، شاهد آن هستیم که موضوع پذیرش بانکداری الکترونیک توسط مشتریان، مورد توجه بانک‏ها قرار گرفته است. یکی از مفاهیم کاربردی در ارائه‏ی خدمات الکترونیک بانکی، بانکداری اینترنتی (IB) است. این پژوهش به بررسی تاثیر مفهوم ابعاد ریسک ادراک‏شده‏ی مشتریان بر نیت آن‏ها در پذیرش IB پرداخته است. نتایج حاصل‏شده از به‏کارگیری مدل‏یابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ریسک‏های زمانی، کارایی، امنیتی، مالی و حریم خصوصی، ریسک‏های اصلی کاهش‏دهنده‏ی نیت مشتریان برای پذیرش IB هستند و ریسک اجتماعی دارای تاثیر منفی بسیار جزیی می‏باشد. با توجه به نتایج، پیشنهادهای مدیریتی نیز در جهت کمک به بانک‏ها برای کاهش تاثیر منفی این ریسک‏ها در پذیرش IBتوسط مشتریان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بانکداری اینترنتی، پذیرش، ابعاد ریسک ادراک‏شده
  • زهره دهدشتی شاهرخ، محمد تقی تقوی فرد، نسرین رستمی صفحه 69
    افزایش رقابت در بخش خدمات ، باعث توجه بیشتر به حفظ مشتریان فعلی و تلاش برای جذب مشتریان جدید شده است. در این میان موضوع وفاداری مشتری به برند و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن از اهمیت دوچندانی برخوردار شده است. در تحقیق حاضر که در صنعت بانکداری و در بین مشتریان بانکهای ملت و پارسیان انجام شده است، تاثیر قابلیت اعتماد برند بر وفاداری مشتریان مورد بررسی قرار گرفته است. از این رو بتدا، تاثیر متغیرهای ادراکی برند شامل تعهد وفاداری، تعهد مستمر و رضایت بر تمایلات رفتاری مشتریان (توصیه های کلامی مشتریان و نیز تمایل آنان به تغییر بانک) و سپس، تاثیر قابلیت اعتماد برند بر متغیرهای ادراکی و بخصوص بر تعهد وفاداری بررسی و مورد آزمون قرار گرفته است. دراین پژوهش نمونه گیری به روش طبقه ای نسبی و حجم نمونه مورد نیاز برای هر بانک 384 نفر می باشد. یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهد که قابلیت اعتماد برند نقش بسیار مهم و کلیدی در بهبود تمایلات رفتاری مشتریان ایفا می نماید. بدین معنی که افزایش رضایت مشتریان باعث می گردد تا به تبلیغ و توصیه بانک خود به دیگران اقدام نمایند و نیز گرایش آنها به تغییر بانک کاهش یابد. همچنین افزایش تعهد مستمر مشتریان باعث کاهش تمایل آنها به تغییر بانک می گردد. از این رو مدیران می بایست به قابلیت اعتماد برند توجه ویژه ای نمایند و نقش مهم آن را در مدیریت ارتباط با مشتریان مد نظر داشته و استراتژی ها و برنامه های مناسب تری در راستای توسعه مشتریان وفادار خود طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: قابلیت اعتماد برند، تعهد وفاداری، تعهد مستمر، تبلیغات
  • فریبا کیانی، حسین سماواتیان، سیامک پورعبدیان صفحه 89
    در ادبیات پژوهشی به سازه‏ی حمایت سازمانی ادراک‏شده (POS) توجه زیادی شده است. با وجود این، در زمینه‏ی ایمنی به این سازه توجه چندانی نشده است. هدف پژوهش حاضر پر کردن این کمبود پژوهشی، بر مبنای دو پیش‏فرض است: (1) حمایت سازمانی ادراک‏شده برای ایمنی (POSS) به طور مثبتی با رویدادهای مرتبط با ایمنی مرتبط است؛ (2) فراهم‏آوری آموزش‏های ایمنی ادراک کارکنان را از حمایت سازمانی افزایش می‏دهد. داده های مربوط به دو پرسشنامه‏ی حمایت سازمانی ادراک‏شده و رویداهای مرتبط با ایمنی، از نمونه‏ی متعلق به جامعه‏ی آماری کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در تابستان و پاییز سال 1389، به روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای گردآوری شد. داده ها با استفاده از فنون کوواریانس و همبستگی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش از فرضیات ما حمایت کرد. یافته ها پیشنهاد می‏کند که کاهش رویدادهای مرتبط با ایمنی به وسیله‏ی بهبود ادراک کارکنان از حمایت سازمانی می‏تواند منجر به کاهش حوادث، آسیب‏ها و مرگ و میرها در سازمان شود.
    کلیدواژگان: آموزش ایمنی، حمایت سازمانی ادراک‏شده برای ایمنی، رویدادهای مرتبط با ایمنی، آسیب‏های شغلی
  • رضا نجف بیگی، آزاده اردشیری چم صفحه 111
    پژوهش حاضر در جهت شناخت و ارزیابی قابلیت‏های مزیتی استفاده از نام تجاری (برند) بر اساس مدل «آکر» در صنایع غذایی ایران و بررسی علل ضعف برخی از شرکت‏ها در به‏کارگیری نام تجاری است و در راستای به‏کارگیری و استفاده از این ابزار تجاری به منظور ارتقای این صنایع پیشنهادهایی ارائه می‏دهد. جامعه و نمونه‏ی آماری از میان مشتریان محصولات شرکت‏های مهرام، تک ماکارون، پگاه و شیرین عسل انتخاب شده‏اند و برای تجزیه و تحلیل داده ها و یافته های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. در آمار توصیفی از جدول فراوانی و میانگین و در آمار استنباطی از آزمون‏های تحلیل واریانس یک طرفه وتوکی استفاده شده است. تحلیل یافته ها نشان می‏دهد که در این چهار شرکت به شاخص‏های قیمت، تبلیغات و تعهد در مقایسه با سایر شاخص‏ها توجه بیشتری شده است و این سه شاخص نسبت به شاخص‏های رهبری، ارزش، کیفیت و هویت در رتبه‏ی بالاتر و از نظر میانگین در رتبه‏ی دوم قرار گرفته‏اند. تحقیق به روشنی نشان می‏دهد که اگر این شرکت‏ها بخواهند از شاخص‏های مزیت رقابتی برای تعالی نام تجاری خود استفاده کنند، باید مدیریت هر یک از آن‏ها، بنا به مقتضیات شرکت خود نسبت به ارتقای این شاخص‏ها اقدام کند.
    کلیدواژگان: مدل آکر، قابلیت‏های مزیتی، نام تجاری، صنایع غذایی
|
  • Page 1
    The purpose of this research was to investigate the relationship between work-family conflict and its antecedent variables. The research's dependent variables included work interference with family (WIF) and family interference with work (FIW). Independent variables were categorized into three groups including work-related (hours spent at work, role conflict, role ambiguity, perceived supervisor support, and working shifts), family-related (hours spent with family, marital status, spousal employment, number of children, and age of youngest child), and demographic (gender, age, tenure, and education) variables. The survey questionnaire, consisting of 38 questions, was administered to 333 operating room technicians of 10 Iranian hospitals to examine the correlations between these variables and also to investigate how much of the variance in work-family conflict can be explained by these variables. The results of correlation and regression analyses reveal that among work-related variables role conflict is positively associated with WIF. Supervisor support and working shift are also weekly related to WIF. None of the family-related variables were correlated with FIW. Among the demographic variables only gender was correlated with FIW but in the opposite direction from what was hypothesized, so that men experienced more FIW than women. The empirical evidence of the work-family conflict phenomenon in a different cultural setting might be of interest to researchers and practitioners.
  • Page 27
    This study aims to explore the relationship between manager's emotional intelligence and their subordinate's conflict resolution style in SMEs. A group of 42 managers among 230 employees from 8 small and mid-size enterprises in Iran completed the survey questionnaire. The questionnaire measured employee's conflict resolution style using OCCI scale and manger's emotional intelligence using ESCI and TMMS scales. Exploratory factor analysis, analysis of variance, and multivariate regressions were used to analyze the data at individual and group level. Findings show that though hypothesized, employee's problem solving and aggression styles at group level and their nonconfrontation and convenience styles at individual level had no significant relationship with manager's emotional intelligence dimensions. Based on findings of this research, manager's emotional intelligence plays no significant role in conflict management style of their subordinates. Though not hypothesized we found a significant relationship between convenience style and tenure. Therefore, other factors like personal characteristics, conflict situation, and other characteristics of managers should be addressed in future research.
  • Page 49
    With rapid growth of information technology and existing competitive market in banking affairs in Iran, banks are concerned about customers adopting electronic banking. Internet banking(IB) is an applied conception of internet banking services. The purpose of this research is to study the effects of dimensions of the perceived risk of customers based on their intentions on adoption of IB. Data were analyzed using Structural Equation Modeling and Confirmatory Factor Analysis. Results show that the time, performance, security, financial and privacy risks reduce customer's intentions to adopt IB. The social risk also has a small negative effect on IB adoption. Practical implications are discussed for banks which seek to reduce the aforementioned risks in adoption of IB by customers.
  • Page 69
    This paper aims to investigate the effects of brand credibility on customer loyalty. First, this study explores the effects of brand perception, including loyalty commitment, continuance commitment and satisfaction on customer's behavioral intentions (word of mouth recommendations and switching propensity) and second, it examines the effects of brand credibility on loyalty commitment. A sample of 768 employees from two large banks in Iran, Mellat Bank and Parsian Bank, participated in the study. Findings show that brand credibility plays a key role in improving customer's behavioral intentions. In other words, satisfied customers advertise for the bank through the word of mouth recommendations and this in turn decreases their own switching propensity. It is also found that increase in continuance commitment reduces switching propensity. Hence, managers should pay attention to brand credibility, consider the importance of brand role in customer relationship management, and design appropriate strategies and programs in order to develop more loyal customers.
  • Page 89
    The concept of perceived organizational support (POS) has received considerable attention in the literature. However, little attention has been paid to this construct within safety field of study. This study is designed to fill the void in our knowledge about the relationship between perceived organizational support and safety. This study is based on three premises: (1) Perceived organizational support for safety (POSS) is associated with safety-related events, (2) providing safety training increases workers’ perception of organizational support. A sample of employees working in a large manufacturing firm, Isfahan Steel Company, completed the survey questionnaire. The questionnaire included perceived organizational support for safety and safety-related events measures. Data were analyzed using ANCOVA and correlation analyses. Results provided support for the research hypotheses. Findings suggest that improving employees’ perception of organizational support decreases safety-related events which in turn can reduce the frequency of accidents, injuries, and fatalities in the organizations.
  • Page 111
    This article describes the degree to which Iran food industries use branding strategies. The main purpose of this study is to explore why food industries in Iran do not take advantage of branding techniques to promote sales and productivity. A group of customers of four food industries namely, Mahram, Tak Macaron, Pegah, and Shirin Asal were selected as the research sample. Data analysis shows that the top common factors that all these companies pay attention are price, commitment, and advertisement. The other factors such as leadership, product value, product identity, product value, product evaluation, competitive advantage and the name of the brand were less attended. Findings suggest that managers of these companies should choose a contingency strategy to find out which factors require more attention in order to use the indigenous branding model designed by Aaker to match their company in order to achieve organizational goals. Hence, practitioners and managers of food industries may benefit from findings presented here.