فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 44 (زمستان 1395)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 44 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا تفرشی مطلق، لعیا الفت*، جهانیار بامداد صوفی، مقصود امیری صفحات 1-24
    یکی از مفاهیم جدید سازمانی که اخیرا مور توجه محققین قرار گرفته ، مفهوم پایداری شرکتی است . هدف این پژوهش ارائه مدلی جهت بررسی اثردو مفهوم زنجیره تامین ناب و زنجیره تامین سبز ، بر پایداری شرکت در صنایع غذایی می باشد. در این پژوهش ضمن مرور جامع ادبیات موضوع ، سه مفهوم زنجیره تامین ناب ، زنجیره تامین سبز و پایداری شرکتی به تبیین ابعاد و سنجه های این مفاهیم پرداخته شده است. داده های این پژوهش از طریق دریافت پرسشنامه از 255 شرکت متوسط صنایع غذایی کشور جمع آوری و با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری جهت ارزیابی و برازش مدل استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که زنجیره تامین سبز بر تمامی ابعاد چهارگانه اقتصادی ، اجتماعی ، زیست محیطی و حکمرانی پایداری شرکتی اثر مثبت و معناداری دارد و همچنین زنجیره تامین ناب بر تمامی ابعاد پایداری شرکتی بغیر از بعد حکمرانی تاثیر مثبت و معناداری دارد ، علاوه بر این زنجیره تامین ناب بر زنجیره تامین سبز نیز تاثیر مثبت و معناداری دارد . پژوهش حاضر پیشنهاد می کند مدیران شاخص های پایداری شرکتی را جهت بررسی وضع موجود پایداری در شرکت ها پایش نمایند و نسبت به استقرار و کاربرد زنجیره تامین ناب - سبز اهتمام داشته باشند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین ناب، زنجیره تامین سبز، زنجیره تامین ناب- سبز، پایداری شرکتی، مدیریت پایداری شرکتی
  • افشین دبیری*، آرین قلی پور، محمد ابویی اردکان صفحات 30-56
    اثربخشی هنر در فرهنگ سازی و درونی کردن ارزش های سازمانی برکسی پوشیده نیست. بیش از چهار سال تجربه در تحقیق و به کارگیری هنر برای ترویج اخلاق، ارزش ها و فرهنگ سازمانی (EVC)[i] در سازمان مورد مطالعه نشان داد که می توان از ظرفیت بالای هنر در قلمرو مدیریت و به ویژه مدیریت منابع انسانی بهره گرفت. با بررسی عمیق تر این موضوع، نویسندگان دریافتند که در حوزه تحقیقات دانشگاهی، کمتر از دو دهه است که سخن از روش نوپدیدی است که به تدریج در حال جدا شدن از پارادایم های تفسیری- انتقادی بوده و با عناوینی جدید خوانده می شود که به عنوان «تحقیق هنربنیاد» نامیده می شود. هدف مقاله حاضر نشان دادن ضرورت پرداختن به روش هنربنیاد در حوزه تحقیقات سازمانی است که می تواند سبب گشوده شدن قلمرو جدیدی در عرصه اندیشه، تحقیق، اقدام و بهبود در مدیریت گردد. در این مقاله به تفصیل شرح داده می شود که جایگاه تحقیق هنربنیاد چیست و چه نقاط قوت متمایزی دارد. در بخش دوم که به تشریح تجربه عملی انجام شده با روش هنربنیاد اختصاص دارد، تحقیق انجام شده توسط نویسندگان تشریح خواهد شد که با استفاده از روش هنربنیاد در یک سازمان صنعتی کشور برای تغییر نگرش کارکنان به فرهنگ سازمانی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تحقیق هنربنیاد، پارادایم تفسیری - انتقادی، پارادایم پسامدرن، ابتکارات هنربنیاد
  • اکرم شعبانی*، سلیمان منصوری محمدآبادی، سید حیدر میرفخرالدینی، خلیل صفری صفحات 57-78
    تغییرات مداوم در نیازهای مشتریان و رونق اقتصادی در کسب وکارهای رقابتی شرکت ها را وامی دارد که به توسعه محصول جدید اندیشه کنند. هدف از توسعه محصول جدید پاسخ به نیازهای مشتریان، سازگاری با شرایط کسب وکار، مقابله باسیاست های رقبا و افزایش رضایت مشتری است. هدف این پژوهش، مطالعه نقش مشارکت مشتری در توسعه محصول جدید در صنایع کاشی و سرامیک یزد است. جامعه آماری این پژوهش از میان مدیران، عرضه کنندگان و فروشندگان (عمده فروشان و خرده فروشان) و مشتریان صنایع کاشی و سرامیک یزد به صورت قضاوتی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده و برای تحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) به روش حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده. یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیرهای تمایز محصول، جهت گیری رقیب، اهمیت مشخصات برند تاثیر مثبت و معناداری بر مشارکت مشتری دارد و رابطه مشارکت مشتری و توسعه محصول جدید مثبت و معنادار می باشد. همچنین متغیر پیامدهای بازار به عنوان متغیر میانجی رابطه بین مشارکت مشتری و توسعه محصول جدید را به میزان 50% تحت تاثیر قرار می دهد. دیگر نتایج بیانگر این نکته است که صنایع کاشی و سرامیک می توانند با تعامل بیشتر با مشتریان و در نظر گرفتن اطلاعات، ایده، نظرات و نیازهای آنان، رضایت مشتریان را افزایش و موفقیت خود را در بازار با تولید محصولات رقابتی و کسب سود بیشتر تضمین کنند.
    کلیدواژگان: مشارکت مشتری، توسعه محصول جدید، پیامدهای بازار، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمدرضا کریمی علویجه*، محمد مهدی احمدی، سید محمد صادق اسحاقی صفحات 79-102
    در گذشته بسیاری از سازمان های خدماتی رویکرد مشتری محوری را در برندسازی مدنظر قرار می دادند، رویکردی که نقش تعاملات مستقیم میان کارکنان و مشتریان، تعاملات میان کارکنان و همچنین مدیران و کارکنان در آن دیده نمی شد. با تاکید بیشتر بر برند به عنوان یک منبع عامل، ارزش برند به مشتری بیش از پیش مدنظر قرار گرفته و مهارت ارائه آن به عنوان یک مزیت رقابتی قلمداد شده و از همه مهمتر به دارایی ذهنی سازمان کمک می نماید. بانک ها به عنوان مهمترین سازمان های خدماتی، می بایست بیش از تاکید بر این که چه چیزی ارائه دهند، بر چگونگی ارائه تاکید کنند. هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر تعهد کارکنان نسبت به برند و تاثیر آن بر ارزش ویژه برند در یکی از بانک های کشور است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان و مدیران بانک می باشند که تعداد 233 نفر به روش در دسترس مورد استفاده قرار گرفتند. این پژوهش از لحاظ هدف توصیفی، به لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات، پیمایشی و از نوع همبستگی می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos22 استفاده گردید. یافته ها حاکی از آن است که میان ادراک کارکنان از برندسازمان استخدام کننده، ادراک کارکنان از برند درک شده توسط مشتری، برند سازمان استخدام کننده و رقبای آن و دانش کارکنان نسبت به برند با تعهد کارکنان نسبت به برند رابطه معناداری وجود دارد. همچنین تعهد کارکنان نسبت به برند بر ارزش ویژه برند تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ادراک کارکنان از برند استخدام کننده، ادراک کارکنان از برند درک شده توسط مشتری، برند استخدام کننده و رقبای آن، دانش کارکنان نسبت به برند، تعهد کارکنان نسبت به برند، ارزش ویژه برند مبتنی بر کارکنان
  • حسین حاجی بابایی*، حسن اسماعیل پور، میر فیض فلاح شمس صفحات 103-126
    حاشیه سود بالا و روابط بلندمدت با مشتریان،ناشی از ایجاد تداعیات و پیوندهای قدرتمند احساسی بین برند و مشتریان می باشد.پیوندهایی که ارتباطاتی ماورای رضایت و وفاداری به برند را ایجاد می کنند.هدف این پژوهش شناسایی و بررسی پیوندهای احساسی و رابطه بین شخصیت افراد و برند، خودابرازی، رمانتیسم فردی و تداعیات برند می باشد.مدل مفهومی پژوهش بر اساس مرور گسترده ادبیات شکل گرفت. در این پژوهش از رویکرد ترکیبی استفاده شد. جامعه پژوهش در فاز اول که رویکردی کیفی داشت، شامل افراد و دانشجویانی بود که یا سالهای متمادی با وجود امکان تغییر، برند مورد نظر را تغییر نداده و یا اظهارات عاشقانه نسبت به برند داشتند . در این فاز از نمونه گیری حاد و هدفمند استفاده شد. جامعه پژوهش در فاز دوم که رویکرد کمی در آن حاکم بود،دانشگاه ها،مراکز خرید و مشتریانی که به نمایندگی های برندها مراجعه می کردند،بود و روش نمونه گیری در این فاز،نمونه گیری در دسترس بود.داده های پژوهش در فاز اول با ابزار مصاحبه و از یک نمونه 50 نفره و در فاز دوم با ابزار پرسشنامه و از یک نمونه 137 نفره جمع آوری شد و با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری تحلیل شد.بر اساس نتایج حاصل از پژوهش،تداعیات ،خودابرازی برند را تحت تاثیر قرار می داد.تمامی تیپ های شخصیتی آناگرام تاثیر معناداری بر تداعیات برند داشتند، در حدودی نیمی از تیپ های شخصیتی بر خودابرازی برند موثر بودند. اما بیشتر تیپ های آناگرام،تاثیر معناداری بر رمانتیسم فردی نداشتند.همچنان که رمانتیسم فردی تاثیر معناداری برخود ابرازی داشت،اما در همین حال تداعیات برند را تحت تاثیر قرار نمی داد.بعد هیجان شخصیت برند نیز بر تداعیات و خودابرازی برند موثر بود.این پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی تلاش کرده است که با انجام مصاحبه های عمقی به لایه های پنهان رفتار مصرف کننده پی برده و با تاکید بر تداعیات و شخصیت افراد، فهم بهتری از سطوح درونی تصمیم گیری فرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: آناگرام، تداعیات برند، خودابرازی برند، بعد هیجان شخصیت برند، رمانتیسم فردی، رویکرد ترکیبی
  • احد زارع رواسان *، امیر اشرفی، سوگل ربیعی ساوجی، معصومه امانی صفحات 129-151
    در دهه های اخیر، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به طور گسترده ای به استفاده از سیستم های مدیریت یادگیری روی آورده اند. برخلاف نقش مهم سیستم مدیریت یادگیری در محیط های آموزشی، اکثر تحقیقات بر روی پذیرش اولیه این فناوری تمرکز نموده و تلاش اندکی در خصوص بررسی عوامل موثر بر قصد استفاده مستمر از سیستم مدیریت یادگیری انجام شده است. از این رو، هدف مطالعه حاضر، پیشنهاد یک مدل یکپارچه، بر مبنای تئوری انتظار-تائید، مدل پذیرش فناوری و لذت درک شده (ارزش مربوط به لذت و خوشی) تعریف شده است. مدل ارائه شده با استفاده از داده های آماری جمع آوری شده از 99 دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی مهر البرز در تهران با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهد که سودمندی درک شده تاثیرگذارترین عامل بر روی قصد استفاده مستمر دانشجویان از سیستم مدیریت یادگیری است. همچنین، نتایج به دست آمده حاکی از آن است که نگرش دانشجویان نسبت به سیستم مدیریت یادگیری و سطح رضایت آن ها تاثیر معنی داری بر روی قصد استفاده مستمر ندارد.
    کلیدواژگان: تئوری انتظار-تائید، سیستم مدیریت یادگیری، روش حداقل مربعات جزئی، لذت درک شده، مدل پذیرش فناوری
|
  • Ali Reza Tafreshi Motlagh, Laya Olfat *, Jahanyar Bamdad Soufi, Maghsoud Amiri Pages 1-24
    The aim of this research is to theoretically integrate the lean and green concepts in the context of supply chain management and to present a model to explain the effects of the lean and green concepts on corporate sustainability. The current study conducted a comprehensive review of the existing research to identify operational dimensions for each research concept: including lean supply chain, green supply chain and corporate sustainability. Data were collected from 255 medium-sized Iranian food industry companies. Partial Least Square technique was applied to examine the study model.Results confirmed the core idea of the research: The findings indicated that the green supply chain has significant direct effects on four dimensions of corporate sustainability: The economic dimension, the social dimension, the environmental dimension, and the governance dimension. Furthermore, results affirmed the impacts of lean supply chain on all dimensions of corporate sustainability except governance. Moreover, data supported the influence of lean on green supply chain in Iranian food industry.
    Keywords: Lean Supply Chain, Green Supply Chain, Corporate Sustainability, Food Industry, PLS
  • Afshin Dabiri *, Arian Gholipour, Mohammad Abooee Ardakan Pages 30-56
    Art is one of the most important methods which have great impacts on institutionalization and internalization of organization values. Over four years of author's experiences in implementing arts to promote Ethics, Values and Culture (EVC) in MAPNA Group, showed art's high potentials can be used in management and especially Human Resource Management. We found that in academic area it is less than two decades that an emerging paradigm arise from qualitative paradigm called frequently Art based Research, ABR. So the aim of this article is clarify the importance of ABR methodology in organizational research and it can open a new area in thinking, research, act and improvement in management. In this article we will explain by detail what is the paradigmatic position of ABR? What are the advantages of ABR? And how should assess an ABR work? Finally we will introduce our practice in MAPNA Group that use ABR as methodology to internalize the code of conducts among participants and employees.
    Keywords: Methodology, Arts-Based Research, Quantitative Research, Qualitative Research, Assessment Criteria, Arts-Based Initiatives, code of conduct
  • en
    Akram Shaabani *, Soleyman Mansouri Mohammad Abadi, Seyyed Heydar Mir Fakhr Oddini, Khalil Safari Pages 57-78
    The changes’ in requirements of users in competition business and economic prosperity leads into the execution of new product development of companies. The aim of new product development is responding the needs of customers, consistency with market conditions, customers’ satisfaction and coping up with competitors’ policies. The purpose of this study was to evaluate the effect and importance of customer involvement in new product development. The conceptual model and hypotheses had been determined according to researcher's studies and observations. In this survey- solidarity and cross sectional sampling were selected for considering the judgment of 150 managers, suppliers; and sellers (wholesalers and retailers) and customers in Yazd tile and ceramic industry. The data has been gathered by a questionnaire and the structural equation modeling (SEM) and partial least squares (PLS).The results showed that the variables Product differentiation, competitor orientation, brand profiling emphasis and internal coordination is significant and positive impact on customer involvement. And relationship customer involvement and new product development is positive and significant; as well as variable market outcomes as a mediator the influence of relationship between customer involvement and new product development.
    Keywords: Customer Involvement, New product development, Market outcomes, Structural equation modeling
  • Mohammad Reza Karimi Ali Vijeh *, Mohammad Mehdi Ahmadi, Seyyed Mohammad Sadegh Eshaghi Pages 79-102
    Increasing number of banks and financial institutions in Iran reflects the need to have a sustainable competitive advantage in the banking industry. Such an advantage which is not simply imitated by others, makes the differentiation and more importantly reinforce intangible assets of organizations. Banks as one of the most important ramification of service organizations, should emphasize on how to deliver instead of what to deliver. The aim of this study is to investigate factors affecting on employee brand commitment and its impacts on employee based brand equity in Maskan Bank. The population of study was selected through Convenience sampling method, including 233 front office of Maskan Bank in Tehran. To test the hypotheses, structural equation model through Amos 22 were used. Findings reveal the relationship between employer brand and its competitors, employer brand as experienced by employees, customer brand as perceived by employees, employees’ brand knowledge and Employee brand commitment. Also the relationship between employee brand commitment and employee-based brand equity was supported. Finally some managerial practical implications are presented in the context of banking industry.
    Keywords: employee's brand commitment, employer brand, its competitors, employee's brand knowledge, employee-based brand equity
  • Hossein Haji Babaii *, Hassan Esmaeelpour, Mir Feiz Fallah Shams Pages 103-126
    Purpose- Consumers are living in a symbolic environment and by creating linkages between symbols and self, express themselves .Therefore seek to acquisition brands which somehow represents their real or ideal character . This research aimed to investigate concepts of Enneagram, Individual romanticism, excitement, brand associations, self-expressive associated with each other and finally associated with brand love. Design/methodology/approach-In this study, a mix approach and taxonomy development plan is used. This research which is done in ( 2016,2017) and in two samples contain 50 and 137 subjects, in the first phase with qualitative approach, an intensity sample who have deep attachment to a brand were selected and in-depth interviews were conducted with them. In the second phase the questionnaire questions were answered on the basis of quantitative studies. In this phase, questionnaires were tested in a larger sample and with structural equation modeling techniques and PLS software. Findings- Results revealed that all the nine personality of the enneagram significant impact on self-expressive, individual romanticism and brand associations.
    But except helper and individualist personality none of the other characters Enneagram, had no significant effect on the individual romanticism. The dimension of the brand personality excitement and individual romanticism had no effect on brand associations and self- expressive. Originality/value-This research has a mix approach and by doing in-depth interviews has tried to discover hidden layer of consumer behavior and entering brand associations, demonstrate better perspective of emotional relationships.
    Keywords: Keywords-Enneagram, Brand associations, self-expressive, Individual romanticism, excitement
  • Ahad Zare Ravasan *, Amir Ashrafi, Mahdi Rabii Savoji, Masoumeh Amani Pages 129-151
    Implementing enterprise resource planning (ERP) projects needs relatively high amount of investment costs. Due to the high failure rates, these projects face real challenges and risks. Studies reveal that rapid implementation aids of these projects has not been evaluated, consequently lots of expenses have been imposed to organizations due to the failures. On the other hand the failures have been caused to increasing in market risk and also managers and investors pessimism about the projects. This study has evaluated the effects of business process reengineering (BPR) process on ERP systems implementation goals and their anticipated benefits. The statistical review in this study based on information extracted from organizations that had been implemented the ERP systems, reveals that there is a positive relationship between implementing BPR process and gaining more benefits from ERP systems.
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), Business process Reengineering (BPR), ERP benefits, BPR process assessment