فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1397)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی صفحه 175
  • مقالات پژوهشی
  • رسول معصومی* ، فریبا اصغری، عظیم میرزازاده صفحات 176-193
    مقدمه
    تعهد حرفه ای یکی از صلاحیت هایی است که در چند دهه گذشته اهمیت بیشتری یافته است. در این مقاله به تعریف، اهمیت و روش های آموزش تعهد حرفه ای پرداخته می شود و تجربه دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این زمینه به اشتراک گذاشته می شود.
    روش بررسی
    در بخش اول، موتور جستجوی Google، پایگاه های اطلاعاتی Medline/PubMed، Embase و پایگاه اطلاعاتی SID با استفاده از کلیدواژه های مرتبط برای بازیابی تعاریف تعهد حرفه ای، روش های آموزش و یادگیری آن، راهنما و استانداردهای رفتار حرفه ای و چارچوب های توانمندی مورد جستجو قرار گرفتند. با در نظر گرفتن معیارهای ورود، تعداد 65 مقاله، کتاب، سند توانمندی و راهنما انتخاب و در نگارش این مقاله مورد استفاده قرار گرفتند. در بخش دوم تجربه دانشگاه علوم پزشکی تهران در رابطه با ترویج و توسعه تعهد حرفه ای به اشتراک گذاشته شده است
    نتایج
    امروزه بیشتر دانشکده های پزشکی، تعهد حرفه ای را به عنوان توانمندی دانش آموختگان دوره های آموزش عمومی و تخصصی خود پذیرفته اند و آن را در برنامه های درسی خود گنجانده اند. آموزش تعهد حرفه ای هم باید در برنامه درسی رسمی و بصورت صریح و هم بصورت ضمنی انجام شود. بازاندیشی و الگومحوری به عنوان موثر ترین روش ها در آموزش تعهد حرفه ای شناخته می شوند. برای اینکه برنامه تعهد حرفه ای بخوبی اجرا شود باید اعضای هیئت علمی توانمند شوند. دانشگاه علوم پزشکی تهران برای رشد و توسعه تعهد حرفه ای اقدام به تدوین سند ارتقا تعهد حرفه ای، آموزش تعهد حرفه ای به صورت تم طولی، آموزش تعهد حرفه ای دستیاران، توانمند سازی اعضای هیئت علمی و تهیه مواد آموزشی کرده است.
    نتیجه گیری
    تعهد حرفه ای، توانمندی چند بعدی و پیچیده است و به همین دلیل تعریف، آموزش و ارزیابی آن نسبت به سایر صلاحیت های پزشکی دشوارتر است. اقداماتی برای رشد تعهد حرفه ای در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است ولی همچنان برای رسیدن به نقطه ایده آل تلاش و همت بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: تعهد حرفه ای، رفتار حرفه ای، پروفشنالیسم، آموزش تعهد حرفه ای
  • مهناز مظلوم اردکانی، سیروس منصوری* ، علی محمد اخوت صفحات 194-208
    مقدمه
    با توجه به اهمیت بکارگیری از آموزش الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر کاربرد آموزش الکترونیکی در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بر اساس مدل سازی ساختاری تفسیری صورت گرفت.
    روش بررسی
    روش پژوهش، مطالعه موردی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری جهت سطح بندی عوامل و دسته بندی آنها استفاده شد. مشارکت کنندگان پژوهش را اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد تشکیل می دادند که از بین آنها 11 نفر به عنوان متخصص در حوزه آموزش پزشکی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود و روایی محتوایی آن توسط متخصصان آموزش پزشکی به تایید رسید.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که 15 عامل، از جمله زیر ساخت های فنی، اهداف مدون و مشخص آموزشی، مشوق های آموزشی و پژوهشی، آگاهی و توانمندی اساتید، ساختارهای اجرایی- آموزشی، مدیریت نوآور و مدیران حمایتگر به عنوان عوامل موثر بر کاربرد آموزش الکترونیکی در دانشگاه علوم پزشکی به حساب می آیند. همچنین تحلیل سطح بندی عوامل نشان داد که این مدل دارای 9 سطح است که از عمیقترین و تاثیر گذارترین سطح به سطحی ترین و تاثیر پذیرترین سطح عوامل موثر در اجرای یادگیری الکترونیکی در مدل نشان داده شده است.
    نتیجه گیری
    از آنجائی که نگرش نوآورانه، زیرساخت های فنی، آیین نامه های آموزشی، ساختارهای اجرایی- آموزشی که عمدتا در حوزه سیاست گذاری است به عنوان عوامل زیربنائی در بکارگیری آموزش الکترونیکی نقش ایفا می کنند، توصیه می شود سیاست گذاران و مدیران دانشگاه های علوم پزشکی در تسهیل این عوامل اقدام نمایند.
    واژه های کلیدی: آموزش الکترونیکی، مدل سازی ساختاری-تفسیری. آموزش پزشکی، عوامل انسانی، عوامل مدیریتی، زیرساخت های فنی
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، مدل سازی ساختاری-تفسیری، آموزش پزشکی، عوامل انسانی، عوامل مدیریتی، زیرساخت های فنی
  • سیدیاسر غل مانی، محمدحسین سلیمانی، الهه سادات میرباقری، فاطمه برغون، فاطمه کشمیری* صفحات 209-216
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف سنجش وضعیت راند آموزشی در ساعات کشیک شب از دیدگاه فراگیران انجام شده است
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر مداخله ای تک گروهی است که بیمارستان شهید صدوقی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. جامعه پژوهش شامل اعضای تیم آموزش شامل دستیاران و کارورزان بودند که به صورت تمام شماری در مطالعه حاضر وارد شدند. در این مطالعه، مداخله بصورت راندهای بالینی در بخش داخلی و اورژانس در ساعات کشیک شب طراحی و اجرا شد. هر راند با حضور اعضای تیم آموزشی شامل اتند بخش، یک نفر دستیار ارشد، یک نفر دستیار سال دو، دو نفر دستیار سال یک، و حداقل دو نفر از کارورزان پزشکی برگزار شده است و به طور متوسط یک و نیم ساعت به طول می انجامید.
    برای سنجش وضعیت گراندراند بالینی شبانه از پرسشنامه 13 سوالی که در مطالعه قبلی روانسنجی شده است استفاده شد. داده ها توسط شرکت کنندگان بعد از شرکت در حداقل سه راند بالینی شبانه تکمیل شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آزمون آمار توصیفی (میانگین،SD) تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج برگزاری راند بالینی شبانه نشان داد 73% از شرکت کنندگان رضایت خود را در راند بالینی خیلی زیاد و زیاد ابراز کردند. "ضرورت راند بالینی شبانه در فرایند آموزش بالینی"، "امکان طرح سوال و مشارکت در بحث" و نقش راند بالینی شبانه در بهبود دانش و یادگیری" فراگیران بیشترین مطلوبیت را در بین شرکت کنندگان داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد راند بالینی شبانه از دیدگاه فراگیران وضعیت مطلوبی داشته است و آن را به عنوان ابزاری مناسب جهت استفاده در فرآیند آموزش بالینی مورد توجه قرار دادند.
    کلیدواژگان: راند بالینی، آموزش بالینی، گراند راند
  • فرامرز محمدی پویا* ، سهراب محمدی پویا ، سحر قریب طزره صفحات 217-227
    مقدمه
    امروزه در سطح دنیا، شناسایی نقطه نظرات افراد در رابطه با آموزش و فرایند یاددهی – یادگیری از اهمیت شایانی برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی مولفه های فلسفه های آموزشی، جهت گیری برنامه درسی و روش های تدریس در اساتید علوم پزشکی و بررسی تاثیر ویژگی های جمعیت شناختی در هر یک از مولفه ها صورت گرفته است.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع توصیفی – پیمایشی بوده که با روش نمونه گیری در دسترس از اساتید یک دانشگاه علوم پزشکی در شهر تهران صورت گرفته است. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های فلسفه آموزشی، ایدئولوژی برنامه درسی و روش های تدریس، می باشد. فقط اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه وارد مطالعه شدند و اساتید حق التدریسی و دستیاران اساتید از مطالعه خارج گردیدند. تجریه و تحلیل اطلاعات با بهره مندی از نرم افزار آماری SPSS v16 صورت گرفته است.
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن بود که در بین اساتید، فلسفه آموزشی پایدارگرایی در اولویت بوده و ایدئولوژی دانش پژوهان علمی نیز نسبت به سایر ایدئولوژی ها در اولویت قرار گرفت. همچنین روش تدریس استاد- محور بیش از روش تدریس دانشجو- محور مورد توجه اساتید بوده است. در نهایت نتایج نشان داد که متغیرهای سابقه تدریس، مرتبه علمی و جنسیت، تاثیری در تغییر اولویت بندی ها نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت نقش دانشجویان در کیفیت دستیابی به اهداف آموزشی، پیشنهاد می شود تمهیدات لازم به منظور آموزش و تشویق اساتید در راستای استفاده از روش تدریس مشارکتی به عنوان یکی از روش های مثمرثمر یادگیری، از سوی دست اندرکاران نظام آموزشی فراهم آید.
    کلیدواژگان: فلسفه آموزشی، ایدئولوژی برنامه درسی، روش تدریس، جمعیت شناختی
  • مریم کاظمی پور ، رقیه حکیمیان* صفحات 229-237
    مقدمه
    بازاندیشی و تجزیه و تحلیل یافته های آموزشی یکی از اصولی و اساسی ترین مراحل در روند یادگیری محسوب می گردد. از اینرو مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح بازاندیشی در زمینه یافته های آموزشی در دانشجویان دوره عمومی رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی204 نفر از دانشجویان رشته دندانپزشکی (ترم های 7 تا 12) دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال تحصیل97-1396 شرکت نمودند. در این مطالعه از پرسشنامهKember (Reflection Questionnaire-RQ) باروایی 82/0 وپایایی (آلفا کرونباخ) 78/0استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 17 و آزمونهای آماریT–test, ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد. سطح معنی داری 05/0≥P تعیین گردید.
    نتایج
    در مطالعه حاضر 204 دانشجوی دوره عمومی دندانپزشکی، شامل 117 (4/57درصد) زن و 87 (6/42 درصد) مرد، با میانگین سنی 36/2±17/24سال با دامنه سنی 21 تا 42 سال، شرکت داشتند. میانگین نمره حیطه ی عملکرد از روی عادت 88/2±11/10، حیطه ی درک مطلب 16/4±87/14، بازاندیشی 94/2±04/16 و بازاندیشی انتقادی 58/2±86/13 گزارش گردید. بین سه سال تحصیلی در میانگین سطح بازاندیشی و بازاندیشی نقادانه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (05/0>P). همچنین بین دو گروه سنی (24˂ و24≤ سال) اختلاف آماری معنی داری در حیطه های عملکرد از روی عادت و بازاندیشی نقادانه بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر با افزایش سن و سال تحصیلی سطح عملکرد از روی عادت در دانشجویان دندانپزشکی کاهش یافته است. از اینرو پیشنهاد می گردد که در دانشکده های دندانپزشکی برآموزش بازاندیشی در ترمهای تحصیلی پایین تر تاکید گردد.
    کلیدواژگان: بازاندیشی، بازاندیشی انتقادی، درک مطلب، دانشجویان دندانپزشکی
  • سعید پورحسن* صفحات 238-251
    مقدمه
    اگرچه منتورینگ به عنوان عاملی موثر در آموزش مهارت ها و رشد حرفه ای در محیط های بالینی محسوب می شود، اما هنوز بسیاری از مراکز از این مهم بی بهره اند. در راستای برنامه ریزی برای راه اندازی منتورینگ بالینی برای دستیاران دانشگاه علوم پزشکی تهران، این مطالعه مروری با هدف بررسی برنامه های موجود و اهداف آن ها، تاثیرات آن ها و بررسی نکات کاربردی در طراحی و اجرای برنامه های مشابه می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مروری و با استفاده از جستجوی کلمات کلیدی "Mentoring or Coaching or Mentor or Mentee or Mentorship or Mentoring Program" و "Medical student" و "Clinical Education" در پایگاه داده Pubmed از مقالات انتشار یافته در سال 2000 تا 2015 انجام شد که در جستجوی اولیه 664 مقاله بازیابی شدند که درنهایت 15 مقاله وارد مطالعه شدند.
    نتایج
    در این بررسی 15 مطالعه ارزیابی شد که این برنامه ها با اهداف آموزش مهارت های بالینی و اصول حرفه ای، آشنایی با آینده شغلی، بهبود شرایط سلامت جسمی- روحی، علاقه مند کردن دانشجویان به رشته های تخصصی، افزایش تعداد مقالات و فعالیت های تحقیقاتی و ایجاد الگوسازی اجرا شدند.
    در طراحی برنامه های بررسی شده، در انتخاب منتور، سن و جنسیت، علاقه و داوطلب بودن فرد و پیشینه علمی خوب از معیارهای انتخاب بوده اند. جورسازی منتور و منتی از طریق پروفایل حاوی مسیر حرفه ای و تحصیلی، اولویت های زندگی و کاری و علاقه مندی های خارج از کار توسط سیستم صورت گرفته و در برخی موارد منتی ها خود منتور خود را انتخاب کرده بودند. آموزش منتورها از طریق کتابچه ها یا با برگزاری کارگاه های با محتوای منتورینگ، لیدرشیپ و چگونگی ایجاد تیم انجام شد.
    در اجرا، پایش برنامه ها در برخی توسط اعضای دانشکده و از طریق منتی ها و در موارد دیگر از طریق منتورها به صورت حضوری، تلفنی یا پرسشنامه صورت پذیرفت. در این برنامه ها، برای حفظ منتورها علاوه بر تشویق مالی از تشویق تحصیلی (به صورت ارتقای تحصیلی یا دوره های فلوشیپ برای منتورهای دستیار) استفاده شده است. در ارزشیابی برنامه ها از روش های کمی و کیفی (مصاحبه و گروه متمرکز) استفاده شده است. این مطالعات نشان داد علت موفقیت برنامه های منتورینگ بالینی خود را در توانمندسازی منتورها، روش های انگیزشی موثر برای منتورها و منتی ها برای ایجاد رابطه منظم، پایش منظم عملکرد منتورها و حمایت های مالی و حرفه ای از منتورها، حفظ یک منتور برای مدت تحصیل برای هر فرد، ایجاد فرهنگ منتورینگ، ایجاد شبکه بین افراد برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و استفاده از حمایت اساتید باتجربه است.
    نتیجه گیری
    برنامه های منتورینگ از علل رشد حرفه ای دانشجویان پزشکی شناخته می شوند که توصیه می شود در دانشکده های پزشکی اجرا شوند. این برنامه ها باید به صورت هدفمند برگزارشده و همواره مورد ارزشیابی قرار گیرند. همچنین در طراحی این برنامه ها علاوه بر پیشرفت منتی، باید پیامدهای مفیدی نیز برای منتور در نظر گرفته شود. با بررسی دقیق برنامه های مختلف و گزارش آن ها، می توان گام های موثری در طراحی برنامه های آتی برداشت.
    کلیدواژگان: منتورینگ، آموزش پزشکی، دانشجوی پزشکی، دانشکده
  • دانش پژوهی
  • فاطمه کشمیری، پروانه عسکری، فاطمه بهرام نژاد* صفحات 252-259


    چکیده: بازاندیشی یک جز حیاتی در فرایند یادگیری در آموزش بالینی معرفی شده است. هدف از بازاندیشی در فرایند یادگیری، ایجاد یادگیری معنی دار و عمیق و اصلاح عملکرد است. مطالعه حاضر نیمه تجربی است که د رسال تحصیلی 1396-97 انجام شده است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی پرستاری در کارآموزی بخش دیالیز بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. مداخله آموزشی در جلسات کارآموزی با ایجاد فرصت های برنامه ریزی شده برای بازندیشی در گروه های کوچک انجام شده و رضایت فراگیران در مداخلات انجام شده مورد بررسی قرار گرفت. میزان رضایتمندی فراگیران از این رویکرد 12. 24±88. 56در سطح خوب گزارش شد. لذا پیشنهاد می گردد در برنامه دوره کارآموزی رشته های مختلف علوم پزشکی لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: بازاندیشی، دانشجوی پرستاری، کاراموزی، دیالیز
  • گزارش کوتاه
  • شبنم محمدی* ، ریحانه شفیعیان صفحات 260-267
    مقدمه
    با رشد و توسعه روز افزون فناوری اطلاعات، همه ابعاد زندگی و از جمله آموزش و یادگیری دستخوش تغییر و تحول شده است. استفاده از ابزارها و تکنولوژی های نوین آموزشی نقش زیادی در ایجاد انگیزه و علاقه دانشجو بازی می کند. لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین موثرترین و بیشترین تکنولوژی های آموزشی توسط از دیدگاه دانشجویان پزشکی مقطع علوم پایه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1396 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع علوم پایه رشته پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تعداد70 نفر بود. روش نمونه گیری غیر تصادفی دسترس و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته و استاندارد بود. میزان روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصین و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 0. 8 بدست آمد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی (شامل فراوانی، درصد فراوانی) آنالیز شد.
    نتایج
    از دیدگاه دانشجویان موثرترین وسایل کمک آموزشی برای یادگیری آناتومی نرم افزار های قابل نصب روی گوشی موبایل (42. 1%) و کمترین تاثیر مربوط به استفاده از فلش کارت (1%) بود. بیشترین نرم افزارهای مورد استفاده توسط دانشجویان، نرم افزار اطلس آناتومی Netter و نرم افزار سه بعدی3D- essential anatomy بود. تصاویر و پوسترهای آموزشی (14. 9%) ، فیلم های آموزشی آناتومی (14. 5%) ، مدل های پلاستیکی (11. 1%) ، سناریو بالینی (10. 6%) و کتاب (5. 7%) در رده های بعدی قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، نرم افزارهای اموزشی بیشتر مورد توجه دانشجویان پزشکی هستند و برای یادگیری اناتومی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: آناتومی، آموزش، تکنولوژی، نرم افزار
|
  • Rasoul Masoomi*, Fariba Asghari , Azim Mirzazade Pages 176-193
     
    Introduction
    Professionalism is one of the core competencies that have become more important in the last few decades. In this paper, we describe the concepts of professionalism, its importance and teaching methods. Finally, we share the Tehran University of Medical Science (TUMS) teaching experience in this domain
    Methods
    We searched the electronic databases such as Medline/PubMed, Embase and SID with appropriate keywords for papers and documents regarding professionalism definitions, its teaching and learning methods, guidelines for professional behavior and competency frameworks. 65 documents met eligibility criteria and were included in the review
    Result
    Todays, most medical schools have integrated teaching medical professionalism as a core competency in undergraduate and postgraduate medical curricula. Professionalism should be taught explicitly in formal curriculum as well as implicitly. Reflection and role-modelling are held as the most effective strategies for teaching professionalism. Faculty development is necessary for successful implementation of professionalism courses. Faculty development is essential for running an effective educational program in professionalism. Developing professionalism improvement document, teaching professionalism as a longitudinal theme, teaching professionalism to residents, faculty development, and producing educational materials on professionalism are among activities that TUMS has implemented to develop and cultivate professionalism
    Conclusion
    Medical professionalism is a complex and multidimensional competency. Therefore, compared to other core medical competencies, it is harder to define, train, and evaluate. Some activities have been implemented in TUMS, but more effort is still needed to reach the ideal level
    Keywords: Professionalism, professional behavior, teaching
  • Mahnaz Mazloom ardekani , Sirus Mansoori*, Ali mohammad Okhovat Pages 194-208
    Introduction
    This study aimstoscore the factors affecting the use of e-learning in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences according to the interpretive structural model.
    Methods
    Interpretative structural model was used to categorize and score factors affecting e learning. The participants were faculty members of Shahid Sadoughi. University of Medical sciences. 11 faculty members were selected randomly and filled a questionnaire.The data collection tool was a self-interactive questionnaire (ISM) and content validity was confirmed by medical education specialists.
    Result
    overall 15 factors are considered as factors affecting the use of e-learning in Shahid Sadoughi. University of Medical Sciences. Also, factor analysis showed that this model has 9 levels that are determined from the deepest and most influential level to the most surface and effective level of effective implementation of electronic learning in the model.
    Conclusion
    Regarding the identification of 15 factors and determining the level of importance and their impact on the use of e-learning in the medical sciences university, policymakers and managers of medical universities should be encouraged to facilitate these factors.
    Keywords: E-learning, Medical education, Interpretive Structural Modeling
    Keywords: E-learning, Medical education, Interpretive Structural Modeling
  • Seyed yaser Souleymani , Mohammad hosein Souleymani , Elahe alsadat Mirbagheri , Fatemeh Barghoun , Fatemeh Keshmiri * Pages 209-216
     
    Introduction
    Educational rounds play an important role in clinical education. This study aims to assess students’ viewpoints on night time educational rounds in internal medicine and emergencywards.
    Methods
    The present study was interventional one-group posttest-only design. The participants consisted of residents and interns at internal medicine and emergency wards at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. The participants in each group included a faculty member, residents (n=4) and interns (n=2). Each educational round took 1.5 hours. The status of educational rounds was assessed through a validated questionnaire. The participants filled out the questionnaire when contributed in the round at night after 3 times. Data was analyzed using SPSS V.19.
    Result
    The result of the present study revealed that 73% participants were satisfied. "Necessity of night time round "," opportunity for asking questioning and contributing to the discussion" and “improvement of knowledge and learning"were identified by the participants as the reason for their satisfaction
    Conclusion
    It is recommended that the night time educational round will be incorporated in medical education at hospitals
    Keywords: Education, Clinical education, Round
  • Faramarz Muhamadi pouya*_Souhrab Muhamadi pouya _Sahar Gharib e tarzeh Pages 217-227
    Introduction
    Understanding academics’ points of view about teaching and learning process is of great importance. The present study aimed to prioritize the components of educational philosophies, curriculum ideology and teaching methods in medical science academics, and investigate the effect of demographic characteristics on each of the components.
    Methods
    The research method was descriptive-survey based on available sampling method from academics of a medical university in Tehran. Data collection tool was a questionnaire of educational philosophy, curriculum ideology and teaching methods. Only full-time faculty members entered the study, and lecturers and faculty assistants were excluded from the study. SPSS v16.0 software was used to analyze the data.
    Result
    The findings showed that among the medical science academics, perennialism educational philosophy was a priority and the ideology of scientific scholars was prioritized to other ideologies. The teacher-centered teaching method has been more than student-centered teaching methods in favor of teachers finally, the results showed that the variables of teaching history, academic rank and gender had no effect on changing priorities.
    Conclusion
    Considering the importance of the role of students in the quality of achieving educational goals, it is suggested that the educational system administrators provide the necessary arrangements be made to educate and encourage teachers to use the participatory teaching method as one of the most effective methods of learning
    Keywords: Educational Philosophy, Curriculum Ideology, Teaching Method, Demographic
  • Maryam Kazemipoor , Roqayeh Hakimian * Pages 229-237
    Introduction
    Reflective thinking and analyzing the educational findings is an essential step in the learning process. The present study was conducted to determine the level of reflective thinking among graduate dental students at Shahid Sadoughi University of Medical science
    Methods
    In this descriptive- cross sectional study, a total of 204 graduate dental students (7-12 courses) at Shahid Sadoughi University of Medical science in 2017-2018 have participated. The Kember et al. reflection questionnaire (RQ) with validity of 0.82 and reliability (alpha Cronbach) of 0.78, was used in the present study. Data were analyzed by SPSS ver.17 and T–test, ANOVA and Pearson correlation coefficient statistical tests. The significance level was set as P≤ 0.05.
    Result
    In the present study, 204 graduate dental student, 117(57.4%) women and 87(42.6%) men, with the mean age of 24.2±2.4 and age range of 21-42 years were participated. The mean score of habitual action, understanding, reflective, and critical reflection were 10.1±2.9, 14.9±4.2, 16.0±2.9, and 13.9±2.06 respectively. There were significant differences in the mean score of reflection and critical reflection between the three educational courses (P<0.05). Also, there were significant difference between the two age groups in the field of habitual action, and critical reflection (P<0.05).
    Based on the results of the present study, with increasing the age and educational course, the level of habitual action decreased in dental students. Therefore, it is recommended that in dental schools, education of reflection throughout the lower courses should be emphasized.Keywords: Critical reflection, Dental student, Reflective, Understanding
    Keywords: Critical reflection, Dental student, Reflective, Understanding
  • Saeed Pourhassan * Pages 238-251
    Introduction
    Although Mentoring programs are one of the essential reasons of professional development for medical students, most academics experience lack of them. Following Tehran university of Medical Sciences (TUMS) mentoring program for residents, this study was conducted to review clinical mentoring programs, their goals, effects and practical points about their design, implementation and evaluation.
    Methods
    A PubMed literature search was conducted for years 2000 - 2015 using the following keywords or their Combinations: mentoring, mentoring program, medical student, mentor, mentee, protégé, mentorship, coaching, and clinical education. Although a total of 664 publications were identified, only 15 papers met the selection criteria for structured programs.
    Result
    The study evaluated 15 articles which focused on programs with the goals of clinical and professional skills’ training, familiarity with job prospects, improvement of physical and mental health, and students’ interest in specialized disciplines for future, research activities and role modeling. In those programs, mentor selection criteria was age and gender, interest, volunteering, and good academic background. Mentor- mentee matching was done through the profiles containing the educational CV, the priorities of life and work, and out-of-work interests which was done by the system in most of the cases. In some cases, the mentees selected their mentor themselves. Mentors training was done through booklets or by holding workshops with content consist of “mentoring”, “leadership” and “team-work”concepts. Monitoring of the programs was done by faculty members through the mentees and in other cases, through the mentors, by telephone or by the questionnaire. In these programs, in addition to financial encouragement, educational incentives have been used to support mentors. In evaluation of programs, quantitative and qualitative methods (interviews and focus groups) were used. The papers emphasized on the success reason of their clinical mentoring programs in empowering mentors, effective motivational methods for mentors, regular mentor-mentee relationships, monitoring the performance of mentors, and financial and professional support of mentors preserve a mentor for a long period and create; 1) a culture of mentoring, 2) a network of people for sharing experiences and 3) use the support of experienced academics.
    Conclusion
    Mentoring programs are considered to be the causes of the professional growth of medical students, which is recommended to be implemented at the medical faculties. These programs should be targeted and always evaluated. Also, in designing these programs in addition to the progression of the mentee, there should also be rewards for mentors. By scrutinizing the various programs and reporting them, effective steps can be taken in designing future programs
    Keywords: Mentoring, Medical education, Medical student, Faculty
  • Fatemeh Keshmiri, Parvaneh Asgari, Fatemeh Bahramnezhad * Pages 252-259

    Reflection is an essential component in the learning process in clinical education. The purpose of reflection in the learning process is to create meaningful and profound learning and improve the performance. This was a quasi-experimental single-group study with a nursing undergraduate student survey in the dialysis department of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran,2017-2018. In the process of clinical education, learners can redefine their personal experiences by reflection their own clinical knowledge and skills, and shape their ability to confront similar clinical situations in the future. The satisfaction of this approach was good at 88.26 ± 12.24 and the importance of this approach in student clinical education

    Keywords: Reflection, Nursing student, Practicum, Dialysis
  • Shabnam Mohammadi*, Reyhaneh Shafeian Pages 260-267
    Introduction
    With the growing information technology, all aspects of life, including education and learning, have undergone a change. The use of modern educational tools and technologies plays a role in motivating students. Therefore, the purpose of this study was to investigate the most effective educational technologies from the viewpoints of medical students of the basic sciences of Mashhad University of Medical Sciences in 2017
    Methods
    This study was a descriptive survey study. The statistical population consisted of the 70 students of the basic sciences in the field of general medicine of Mashhad University of Medical Sciences. The sampling method was a census and the research instrument was a researcher-made and standard questionnaire. Content-related validity obtained by expert specialist and reliability was obtained using Cronbach's Alpha coefficient 0.8. Finally, the data were analyzed using SPSS software and descriptive statistics (frequency, frequency percent and chart).
    Result
    From view of medical students, the most effective educational assistance was software installed on mobile phones (42.1%) and the least effect was for flash cards (1%). The most software used by the students was Netter Anatomy Atlas Software and 3D-essential anatomy software. Educational figures and posters (14.9%), films (14.5%), models (11.1%), clinical scenarios (10.6%) and books (5.7%) were in the next category.
    Conclusion
    Considering, that most software is used by learners, these software programs are student-oriented and have student participation and interest.
    Key words: Anatomy, education, technology, soft ware
    Keywords: Anatomy, education, technoogy, soft ware