فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 64 (پاییز 1393)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 64 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدعلی اکبر افجه ای، عبادالله بانشی*، عبدالحسین خسروپناه، مقصود امیری صفحه 5
    این مقاله با هدف طراحی الگوی رهبری اثربخش پیامبر اسلام(ص) و با روش تحقیق کیفی تحلیل تم و با استفاده از متون منتخب در سیره نبوی(ص) انجام شده است. در این بررسی، تعداد 351 روایت به عنوان گزاره انتخاب و مطالعه شده که در نتیجه، تعداد 195 پیام، 33 مفهوم، 7مقوله و 3 بعد کلی شناسایی گردید. نتایج نشان می دهد، سبک رهبری پیامبر اسلام(ص) بیشتر بر سه محور رابطه خود با خدا (تحول اعتقادی)، رابطه خود با افراد (تحول فردی) و رابطه خود با جامعه (تحول سازمانی اجتماعی) استوار بوده است. یافته ها نشان می دهد که اقوال و افعال حضرت در حوزه عمل تابعی از مبانی اعتقادی بوده و این مهم از جمله عوامل تاثیرگذار بر پیروان و کسب محبوبیت از سوی آنان بوده است. تحول اجتماعی و فردی رهبری می تواند تابعی از تحول اعتقادی اخلاقی وی باشد. همچنین می توان گفت، دو متغیر تالیف قلوب (مدیریت بر قلب ها) و عقلانیت، دارای بیشترین فراوانی و تکرار در میان شاخص های مشاهده شده در سیره رهبری ایشان بوده و بر همین اساس می توان سبک رهبری آن حضرت را به رهبری رحمانی تعبیر نمود. بر اساس نتایج این تحقیق، با توجه به ضریب تاثیرگذاری تحول درونی و اعتقادی بر سایر جنبه های فعالیتی فرد رهبر، می توان پیشنهاد نمود که مدیران سازمان های کشورمان برای افزایش اثربخشی، باید هر نوع تحول را ابتدا در خود ایجاد و آنگاه نسبت به تحول در دیگران و سازمان اقدام کنند.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری اثربخش، الگو، سیره، پیامبر اسلام(ص)
  • سیدعلی اکبر احمدی، حسن درویش، محمد جواد سبحانی فر، حامد فاضلی کبریا صفحه 27
    امروزه الگوهای شایستگی یکی از موضوعات اثرگذار و در واقع هسته مرکزی تمامی فعالیت های مدیریت منابع انسانی سازمانها می باشد. این الگوها ضمن ایجاد گفتمان جدیدی در ادبیات مدیریت با عنوان مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی(CBHRM) در قالب شیوه ای نو برای یکپارچه کردن اقدامهای مختلف حوزه نیروی انسانی به کار می رود. در این مقاله با توجه به پرسش اساسی «الگوی مفهومی شایستگی نیروی انسانی در نهج البلاغه کدام است؟» و با استفاده از روش ترکیی(کیفی تحلیل مضمون و کمی ISM)، مطالعه دقیق و جامع کتاب شریف نهج البلاغه، تکمیل پرسش نامه توسط 40 تن از نخبگان و متخصصان حوزه مدیریت و نهج البلاغه، سعی شده ضمن استخراج مولفه های شایستگی، الگوی مفهومی تحقیق تدوین گردد. در نهایت با توجه به مطالعه متن و روش تحلیل مضمون، 332 کد باز، 48 مضمون پایه و شش مضمون سازمان دهنده با عناوین(خدا محوری، عدالت محوری، معرفت، درایت، قوت و سلامت) از متن استخراج و بر اساس تکنیک ISM الگوسازی، رتبه بندی و سرانجام الگوی شایستگی های منابع انسانی در نهج البلاغه ارائه و تشریح شد.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایسته سالاری، منابع انسانی، نهج البلاغه، تحلیل مضمون، ISM
  • محمدرضا سلطانی*، غلامحسین نیکوکار صفحه 57
    قرآن کریم کتابی است که از سوی پروردگار عالم برای رستگاری، رشد و تعالی و تکامل انسان ها نازل شده است. این کتاب آسمانی به همراه احادیث موثق منقول از اهل بیت علیهم السلام (کتاب و سنت) می تواند برای همیشه تاریخ و برای تمامی زمان ها ومکان ها، مشعلی هدایتگر و سراجی منیر برای انسان ها قلمداد شده و پاسخگوی نیازهای زندگی بشری باشد. مقاله حاضر با هدف توصیف و تبیین صفات و ویژگی های مدیران فرهنگی، انجام شده است و به این سوال اساسی پاسخ می دهد که مهمترین ویژگی های مدیران فرهنگی از منظر قرآن کریم و نهج البلاغه، کدامند؟
    این مقاله از نظر هدف، کاربردی و با استفاده از روش تحقیق کیفی انجام و داده ها به شیوه توصیفی بیان شده اند. سطح تحلیل یافته ها حکایت از آن دارد که در حوزه تمایلات، اندیشه و رفتار به ترتیب 12، 18 و 20 ویژگی و در بخش باور، بصیرت و رفتار به ترتیب 9، 7 و 12 شاخص و در عرصه معیارهای عمومی20 عامل، معیارهای تخصصی 11 عامل و معیارهای مکتبی 12 عامل، شناسایی و معرفی گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیران فرهنگی، اسلام، قرآن، نهج البلاغه
  • حجت الله مرادی پردنجانی*، ساناز مطلبی صفحه 87
    این مقاله که به بررسی عوامل موثر در مشارکت اعضای بسیج در ارتقای نظم و امنیت اجتماعی جامعه پرداخته است، درصدد است تا مهم ترین عواملی را که در مشارکت اعضای بسیج در ارتقای نظم و امنیت اجتماعی جامعه موثرند، شناسایی کند. طرح آن از نوع توصیفی بوده که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه تحقیق را همه اعضای بسیج استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهند که از میان آنها تعداد 348 نفر به روش چند مرحله ای و از شهرهای مختلف استان انتخاب و اطلاعات مورد نیاز نیز از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته گردآوری شده است. در نهایت، داده های به دست آمده با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که برخی از یافته های آن به شرح زیر است: میانگین همه مولفه های مشارکت اجتماعی اعضای بسیج در فعالیت های اجتماعی بالاتر از میانگین نمره مسئولیت پذیری، سابقه مشارکتی، رضایتمندی اعضای بسیج، احساس تعلق و اعتماد اجتماعی اعضای بسیج از میزان متوسط نمره معیار بالاتر است.
    بین مسئولیت پذیری، سابقه و رضایتمندی اعضای بسیج از خدمات و عملکرد دستگاه های تامین کننده نظم و امنیت، احساس تعلق و اعتماد اجتماعی اعضای بسیج با مشارکت آنان با دستگاه های تامین کننده نظم و امنیت، رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که فقط تاثیر مسئولیت پذیری و سابقه مشارکتی معنی دار است و تاثیر بقیه متغیرها بر مشارکت اعضای بسیج معنی دار نشده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، اعضای بسیج، نظم، امنیت اجتماعی، چهارمحال و بختیاری
  • حمیدرضا قائدعلی*، محمدحسین مشرف جوادی صفحه 97
    مدیریت جهادی در دهه نخستین انقلاب اسلامی در جهادسازندگی که استوار بر ارزشهای اسلامی بود، با وجود محدودیت در منابع و سرمایه های مادی، با تکیه بر نیروی انسانی خود (جهادگران) توانست بهره وری بالاتری نسبت به دیگر سازمان های کشور ارائه دهد؛ از این رو بررسی نقش نیروی انسانی و ویژگی های جهادگران در تبیین موضوع مدیریت جهادی باید مورد توجه قرار گیرد.
    به همین منظور، هدف از ارائه مقاله حاضر، بررسی و استخراج ویژگی های جهادگران و مقایسه آن با مولفه های هوش معنوی است.
    با استفاده از روش تحقیق تجزیه و تحلیل تم(مضمون)، 57 مقاله مرتبط با موضوع تحقیق که در مجموعه مقالات همایشهای ملی فرهنگ و مدیریت جهادی 1386،1387و 1388 به چاپ رسیده و حداقل یکی از نگارندگان آن از جهادگران جهادسازندگی بوده، به بررسی ویژگی های جهادگران جهادسازندگی پرداخته شده است.
    یافته های پژوهش بر اساس کدگذاری های صورت گرفته روی مفاهیم و استخراج تم های فرعی نشان داد: ویژگی جهادگران با آنچه به نام هوش معنوی در ادبیات علمی جهان مطرح است، قرابتهای بسیاری دارد و قابل طبقه بندی بر اساس مدل هوش معنوی ایمونز است. همچنین در مجموع 46 تم فرعی شناسایی و بهعنوان ویژگی جهادگران معرفی شد و در قالب 5 تم اصلی طبقه بندی کلیتری صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، فرهنگ جهادی، هوش معنوی، مدیریت اسلامی، دفاع مقدس
  • محمد جواد تیموری، ابراهیم نجفی صفحه 119
    تحقق آرمان های مقدس نظام جمهوری اسلامی ایران، به ویژه دست یابی به رتبه اول منطقه ای در عرصه علم و فناوری تعیین شده در سند چشم انداز بیست ساله نظام منوط به شناسایی، پرورش و هدایت استعدادهای درخشان، توسط نهادهای متولی، از جمله سازمان بسیج برای بسیجیان است. سوال اصلی در این مقاله عبارت است از این که مناسبترین الگوی شناسایی و سنجش استعددهای درخشان در بسیج چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ و راهبردهاو راهکارهای پرورش و هدایت استعدادهای درخشان در بسیج کدامند؟ تحقیق از نوع کاربردی – توسعه ای می باشد و روش تحقیق موردی- زمینه یابی است.
    مدل طراحی شده دارای هفت عنصر اصلی نظام تقدیر الهی، عوامل طبیعی وذاتی در افراد مستعد، فرایند پرورش استعدادها، عوامل تعدیل کننده شخصی پرورش استعدادها، عوامل تعدیل کننده محیطی (غیر شخصی) پرورش استعدادها، حوزه های عملکرد و مصادیق نخبگی استعدادهای پرورش یافته و کمال قرب الهی است که در یک نظام ارتباطی فرایندی و سیستمی باهم تعامل دارند.هم چنین با بهره گیری از ماتریس TOWS و QSPM، توسعه فعالیت ها در انواع استعدادها،در همه اقشار و تمام سطوح، افزایش کیفیت فعالیت ها با تجارب، منابع و امکانات سازمان ها و مراکز پژوهشی، اصلاح و بهبود نظام شناسایی و پرورش استعدادها و زمینه سازی اشتغال استعدادها با توسعه مهارت های کارآفرینی و کسب و کاربه عنوان مهمترین راهبردها انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: بسیج، استعداد درخشان، کشف و شناسایی، پرورش، راهبرد، الگو
|
  • Seyyed Ali Akbar Afjeie, Ebadullah Banshi*, Abdulhossein Khosropanah, Maghsud Amiri Page 5
    This paper aims to design an effective leadership pattern of prophet Muhammad (PBUH). The research method is qualitative content analysis. It has also used selected texts of prophet Muhammad (PBUH). In this study، 351 stories were selected and studied as predicate. As a result، 195 messages، 33 concepts، 7 categories، and 3 general dimensions were identified. Results show that the leadership style of prophet Muhammad (PBUH) is based on 3 axes: relationship with God (faith evolution)، relationship with individuals (individual evolution)، and relationship with society (social and organizational evolution). The findings reveal that word and deed of the prophet in practice is a function of belief، a significant factor to influence his followers. Social and individual evolution of leadership can be a function of doctrinal and moral evolution in him. It can also be said that two variables of hearts compilation (management over hearts) and rationality، have the highest frequency and repetition between observed indices in the tradition of his leadership and accordingly his leadership can be interpreted as Rahmani leadership. Based on research results، with respect to Impact Factor of internal evolution on other aspects of leader’s activities، it can be suggested that the managers of our organizations must first create any evolution in themselves in order to increase the effectiveness.
    Keywords: Leadership, Effective leadership, Model, Prophet of Islam tradition
  • Seyyed Ali Akbar Ahmadi, Hssein Darvish, Muhammad Javad Sobhanifar, Hamed Fazeli Kebria Page 27
    Nowadays, competence patterns are one of the affecting issues and the core of all activities of human resource management organizations. Such model creates a new discourse in the literature of management, called competency-based human resource management (CBHRM). It is a new way to integrate various measures in different areas of human resources. In this article, the basic question is:” What is the conceptual pattern of human forces competencies in Nahj al-Balagha? By using the combined method (qualitative content analysis and quantitative ISM), detailed and comprehensive study of Nahj al-Balagha, questionnaire completed by 40 scholars and experts in the field of management and Nahj al-Balagha have been tried to extract the components of competence to develop a conceptual model. Ultimately, according to the study of text and content analysis method, 332 open code, 48 basic content and 6 themes of organizing categories (God-centrism, justice-centrism, knowledge, wisdom, strength and health) were extracted. Based on ISM technique the modeling, rating and eventually human resources competency model in Nahj al-Balaghe were presented and explained.
    Keywords: Competency, Meritocracy, Human resources, Nahj al Balagha, Content analysis, ISM
  • Muhammad Reza Soltani*, Gholamhossein Nikukar Page 57
    ment and the evolution of man. This book along with the authentic Hadith narrated from Ahl al-Bayt (Quran and Sunnah) can be considered as a navigator torch forever and for all time and spaces. It can also meet the needs of human life. This paper aims to describe and explain the attributes and characteristics of cultural managers. Moreover, the paper seeks to answer the following fundamental question:”What are the most important features of cultural managers from the perspective of holy Quran and Nahj al-Balagha?” The paper is functional and has applied qualitative research method. Data are presented in a descriptive way. The findings analysis suggest that in the field of desires, thoughts and behavior 12, 18 and 20 features were identified, respectively. In the field of faith, knowledge and behavior 9, 7 and 12 index were introduced, respectively. Ultimately, in the field of public standards 20 factors, technical standards 11 factors, and school standards 12 factors were identified and introduced, respectively.
    Keywords: Management, Cultural managers, Islam, Quran, Nahj al Balagha
  • Hojjatullah Moradi Paradanjani*, Sanaz Motalebi Page 87
    This article examines the factors affecting participation of Basij members in promotion of social security and order. Moreover, it seeks to identify the most significant factors that affect participation of Basij members in promotion of social security and order. The research design is descriptive. Its community includes all members of Charmahal-and-Bakhtiari Basij. 348 people have been chosen by using multi-stage approach. They are from different cities. The required information was collected through questionnaire. Ultimately, the obtained data analyzed through correlation and regression tests. Some of the findings are as follows: The average of Basij social participation components is higher than average score of accountability, participation experience, satisfaction of Basij members, sense of belonging and social trust. They are all higher than mean value. There is a meaningful relation between accountability, experience, members of Basij satisfaction from services and performances of organizations providing security and order, sense of belonging, social trusts, and their partnership with organizations providing security and order. Moreover, regression analysis showed that only the accountability and participation experience are meaningful. The impact of other variables on members of Basij participation is not meaningful.
    Keywords: Participation, Basij members, Social security, order, Charmahal, and, Bakhtiari
  • Study of Jihadists Characteristics in the form of Spiritual Intelligence Components / “A Case Study of Jahad-e Sazandegi (Construction Jihad) in the First Decade of Islamic Revolution”
    Hamid Reza Ghaed Ali*, Muhammad Hossein Moshref Javadi Page 97
    Jihadi management in the first decade of the Islamic revolution in Jahade-e Sazandegi (construction Jihad) which is based on Islamic values, on the confidence of human forces (jihadists) have higher productivity than other organizations in the country despite limited financial and capital resources. Therefore, evaluation of the role of human forces and characteristics of Jihadist must be taken into consideration in explaining Jihadi management. Thus, the aim of this paper is to investigate and extract the Jihadists’ characteristics and make a comparison with components of spiritual intelligence. Utilizing the content analysis method, 57 articles related to the topic of research published in a collection of national conference of culture and Jihadi management articles in 2007, 2008 and 2009 have been studied. The properties of Jihadists have also been considered. The findings, based on the coding of concepts and extraction of sub-themes revealed that there are many affinities between Jihadists and what is called spiritual intelligence in world’s scientific literature. It can be categorized on the basis of Robert Emmons spiritual intelligence model. Totally, 46 sub-themes were identified and introduced as a feature of Jihadists and they classified into 5 main themes that were more general.
    Keywords: Jihadi management, Jihadi culture, Spiritual intelligence, Islamic management, Holy defense
  • Muhammad Javad Teymuri, Ebrahim Najafi Page 119
    Achieving the holy goals of the Islamic Republic of Iran, particularly achieving the first rank in the field of science and technology, specified in the 20-year vision plan is subject to identification, nurture and guidance of talents, by relevant institutions including Basij organization. The main questions in the paper are: “What is the most appropriate model to identify and measure talents in Basij and what are its characteristics? What are the strategies to nurture and guide Basij talents?” The research is practical-developmental and its method is case study and survey. The designed model has seven major elements. They are as follows: divine destiny system, natural and intrinsic factors in talented people, the process of talent development, personal moderating factors of developing talents, environmental moderating factors (impersonal talent development), performance areas, developed talents of elite examples. Moreover, by enjoying the TOWS and QSPM matrices, the development of activities in variety of talents, in all groups and at all levels, improvement of activities’ quality modified with experience, resources and facilities of organizations and research centers, the employment of talents with entrepreneurial skills and business development strategies were chosen as the most significant strategies.
    Keywords: Basij, Talents, Identification, discovery, Nurture, Strategy pattern