فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی معدن
پیاپی 18 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مصلح افتخاری، علیرضا باغبانان، راحب باقرپور صفحات 1-12
    شکستگی یکی از مهمترین پارامترهای اثر گذار بر نرخ نفوذ دستگاه TBMدر توده سنگ است. در مطالعات گذشته اثر پارامترهای هندسی درزه ها به طور جداگانه و تنها برای یک دسته درزه منظم در نظر گرفته شده است در حالیکه توده سنگ واقعی شامل درزه هایی به صورت منفصل است. در این تحقیق تلاش شده است که با استفاده از الگوریتم روش عددی احتمالی، مدلی نزدیک به واقعیت برای بررسی اثر پارامترهای هندسی درزه ها بر نرخ نفوذ ایجاد شود که در آن به طور همزمان درزه ها به صورت مجزا نزدیک به شرایط واقعی زمین مدل شود. به منظور انجام مدل سازی از روش ترکیبی شبکه درزه مجزا- روش المان مجزا استفاده شده است. نسبت سطح تراشه شدگی به تنش تراشه شدگی به طور غیرمستقیم بیانگر نرخ نفوذ TBM است. از آنجا که نیروی به کار رفته در تمام مدل ها یکسان بوده بنابراین معیار مقایسه ی نرخ نفوذ بین مدل ها سطح تراشه شدگی آن ها است. نتایج مدل سازی های عددی نشان می دهد که میزان افزایش سطح تراشه نسبت به سنگ بکر از تابع توزیع نرمال با میانگین 07/46 و انحراف معیار 51/15 تبعیت می کند. در سطح اعتماد 80 درصد، میزان افزایش سطح تراشه نسبت به حالت سنگ بکر بیش از 33 درصد و در سطح اعتماد 95 درصد، میزان افزایش سطح تراشه نسبت به حالت سنگ بکر بیش از 20 درصد است که بیانگر تاثیر مهم درزه ها بر ایجاد و گسترش ترک ها و از این رو بر نرخ نفوذ است.
    کلیدواژگان: ماشین حفر تونل (TBM)، نرخ نفوذ، شبکه درزه مجزا، آنالیز احتمالی
  • محمدرضا شایسته فر، علی رضایی صفحات 13-21
    مطالعه توزیع فلزات سنگین موجود در خاک ها، از موضوعات مهم زیست محیطی به شمار می رود. به منظور تعیین میزان فلزات سنگین در خاک های سطحی محدوده معدن مس سرچشمه و ارزیابی ترازهای آلودگی، 120 نمونه خاک سطحی تا عمق 30 سانتیمتری جمع آوری شد و فلزات سنگین Pb، Ni، Se، Mo و Zn، با استفاده از روش پلاسمای القایی- اسپکتروسکوپی جرمی (ICP- MS) آنالیز شدند. در نمونه های خاک بررسی شده، میانگین غلظت ثبت شده برای عناصر سرب، نیکل، سلنیوم، مولیبدن و روی به ترتیب، 127، 27، 1، 7 و 252 (میلی گرم بر کیلوگرم) بود. ترتیب فراوانی میانگین غلظت عناصر سنگین عبارت است از: Zn> Pb> Ni> Mo> Se. مقایسه میانگین غلظت عناصر سنگین و سمی در نمونه های خاک با متوسط جهانی مقادیر خاک های غیرآلوده و شیل میانگین نشان داد که عناصر Pb، Ni، Se، Mo و Zn مقادیر بالاتری نسبت به میانگین مقادیر جهانی دارند. عنصر Ni مقدار کمتری نسبت به شیل میانگین دارد. ضریب آلودگی برای عناصر مورد مطالعه، براساس غلظت زمینه خاک و براساس میانگین خاک های جهانی غیرآلوده، محاسبه و طبق رده بندی هاکنسون، طبقه بندی شدند. محاسبه درجه آلودگی اصلاح شده برای میانگین نمونه های خاک محدوده منطقه مطالعاتی براساس مقادیر زمینه و مقادیر میانگین جهانی خاک های غیرآلوده درجه حدواسط آلودگی کل (24/3- 99/2) را نشان داد. نتایج محاسبه فاکتور غنی شدگی نشان دهنده آن است که میانگین عناصر سرب، روی و مولیبدن در تعدادی از ایستگاه های نمونه برداری بیش از مقدار زمینه است و غنی شدگی غیرطبیعی این فلزات را در منطقه مطالعاتی دربر دارد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص زمین انباشتگی برای نمونه های خاک حاکی از آن است که عناصر نیکل و سلنیوم در محدوده غیرآلوده و عناصر روی و مولیبدن در محدوده غیرآلوده تا کمی آلوده و عنصر سرب در محدوده کمی آلوده قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: آلودگی، فاکتور غنی شدگی، شاخص زمین انباشتگی، فلزات سنگین، خاک های سطحی، معدن مس سرچشمه
  • پرویز پورقهرمانی صفحات 23-36
    در این مقاله فرآوری کنسانتره آهن از باطله های کارخانه معدن مس مزرعه با استفاده از جدایش مغناطیسی تر و بر اساس طرح آزمایش تمام فاکتوری مطالعه و سپس نتایج روش مدل سازی حداقل مربعات جزیی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان داد که با استفاده از یک مرحله جدایش مغناطیسی تر تهیه کنسانتره آهن با بازیابی و عیار مناسب آهن به راحتی میسر بوده ولی حذف مواد مزاحم نظیر گوگرد و سیلیس به راحتی امکان پذیر نیست. برای حذف مواد مضر تا حد مجاز درکنسانتره آهن حداقل به دو مرحله جدایش مغناطیسی و خردایش بیشتر نیاز است. مطالعات تکمیلی مشخص کرد که با خردایش باطله تا 230- مش (62- میکرون) و با دو مرحله جدایش مغناطیسی تر امکان تهیه کنسانتره با بازیابی های 92-78 درصد آهن با عیار های آهن 30/69-2/67 درصد و با عیارهای سیلیس7/3-5/4 درصد بسته به پارامتر های عملیاتی در جداکننده های مغناطیسی امکان پذیر می باشد و میزان گوگرد بسیار ناچیز و زیر حد حساسیت روش های آنالیز گزارش (%001/0) شد. استفاده از روش آنالیز حداقل مربعات جزیی مدلی با سه مولفه اصلی را ارایه داد که می تواند بطور همزمان11/92 درصد از واریانس کل پاسخ ها را تشریح و حدود 73 درصد از واریانس کل پاسخ ها را پیش بینی کند. نتایج مدل سازی حداقل مربعات جزیی نشان داد که به ترتیب میزان خردایش و سپس به ترتیب شدت جدایش های مغناطیسی مرحله دوم و اول بیشترین نقش را در تهیه کنسانتره مطلوب آهن دارند. با بررسی نمودار مطلوبیت مشخص شد که میدان بهینه وسیعی برای دستیابی به کنسانتره مطلوب وجود دارد که با آزمایش های انجام گرفته تایید شد.
    کلیدواژگان: باطله معدن مزرعه، جدایش مغناطیسی، کنسانتره اهن، روش PLS
  • طاهر نجفیان، حجت الله رنجبر، نادر فتحیان پور صفحات 37-50
    در سال های اخیر با پیشرفت تکنولوژی در زمینه ساخت و نصب سنجنده های سنجش از دور نوری، سنجنده های ابرطیفی با افزایش قابلیت تصویربرداری در صدها باند، گسترش و در عرصه سنجش از دور مورد استفاده قرار گرفته اند. جهت شناسایی کانی های مختلفی که در مناطق دگرسانی یافت می شوند (سریسیت، کانی های رسی، آلونیت، کلریت، اپیدوت و کلسیت) سنجنده های چند طیفی از محدودیت زیادی در رابطه با نبود تصویر در بخشهای جذب و بازتاب این کانی ها برخوردار می باشند و یا پهنای طیف تصویر آنقدر زیاد است که به درستی بر محدوده های جذب طیف کانی منطبق نمی گردد. جهت رهایی از این مشکلات می توان از سنجنده های ابرطیفی استفاده نمود. در حالت کلی تصویر برداری ابرطیفی می تواند برای شناسایی اهداف مختلف طیفی و نظارت بر محیط زیست مورد استفاده قرار گیرد. همچنین کاربردهای آن در سال های اخیر در زمینه تعیین کاربری زمین، ارزیابی پوشش گیاهی و اکتشافات معدنی، روند رو به رشدی داشته است. هدف از این تحقیق ارزیابی کاربرد داده های سنجنده ی ابرطیفی هایپریون در بارزسازی مناطق دگرسانی و به ویژه کانی های گروه اکسید آهن مرتبط با کانسارهای مس پورفیری است. ناحیه مورد مطالعه به عنوان بخشی از مجموعه ماگمایی ارومیه- دختر، دارای کانسارهای پورفیری مهمی همچون سرچشمه و دره زار است که در جنوب غرب شهر کرمان واقع شده است. در این تحقیق با استفاده از طیف های اندازه گیری شده از تصویر هایپریون محدوده مورد مطالعه و همچنین طیف های کتابخانه ای و به کار گیری روش نقشه بردار زاویه طیفی (SAM)، اکسیدهای آهن و مناطق دگرسان شده شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: سنجنده ی ابرطیفی هایپریون، دگرسانی های گرمابی، نقشه بردار زاویه طیفی (SAM)
  • کرد پریجایی معصومه، کمال صابریان، محمد نوع پرست، سید ضیاءالدین شفایی صفحات 51-58
    در این تحقیق وانادیم (V) در محیط اسیدی با استفاده از دو استخراج کننده یکی آلامین 336 (تری اکتیل آمین) و دیگری اکتیل آمین، با پایه نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن، مورد استخراج قرار گرفت. نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن با روش همرسوبی با موفقیت سنتز شد. نتایج آنالیز XRD نشان داد که ذرات تولید شده مگنتیت و با ابعاد کریستال 15 نانومتر بود. سطح ذرات مگنتیت با آلامین 336 و اکتیل آمین پوشش داده شد و سپس برای جدایش وانادیم از محلول اسیدی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج استخراج وانادیم (V) از محلول سنتزی برای نانوذرات پوشیده شده با آلامین 336 و اکتیل آمین به ترتیب برابر 89/88 درصد و 29/96 درصد بدست آمد. با وجود اخذ نتایج رضایت بخش استخراج با هر دو نوع استخراج کننده، مقدار بالاتر استخراج با اکتیل آمین جالب توجه بود، زیرا این آمین قبلا برای استخراج وانادیم استفاده نشده بود. آنالیز FT-IR برای نانوذرات مغناطیسی با پوشش آلامین 336 و اکتیل آمین قبل و بعد از استخراج وانادیم مورد بررسی قرار گرفت. باندهای اطرف 3440 و 1630 به ارتعاشات OH مربوط به آب جذب شده روی سطح ذرات در نمونه ها و پیک 570 به ارتعاش Fe-O نانوذرات Fe3O4 نسبت داده شد. وجود پیوند C-H آلامین 336 با پیک هایcm-12924 و 2853 و پیک ضعیفی در محدوده 2960 تائید شد. حضور پیک cm-12930 و دو پیک ضعیف دیگر اطراف این عدد موج موید وجود کشش نامتقارن CH2، کشش متقارن CH2 و کشش نامتقارن CH3 و باند کششی C-N در cm-11053 نشان دهنده پوشش اکتیل آمین روی سطح ذره بود. نتایج آنالیز قبل از استخراج نشان داد که هر دو استخراج کننده با موفقیت روی نانوذرات پوشانده شد. البته آنالیز FT-IR بعد از قرار گرفتن نانوذرات در محیط اسیدی و استخراج وانادیم، نتایج جدیدی را ارائه نمود. آلامین 336 از سطح نانوذرات جدا و وانادیم تنها توسط نانوذرات استخراج شده بود، ولی اکتیل آمین با موفقیت روی نانوذرات پوشانده و حتی پس از قرار گرفتن در محیط اسیدی حفظ شد.
    کلیدواژگان: وانادیم (V)، استخراج جامد، مایع، نانوذرات مگنتیتی بدون پوشش، آلامین 336، اکتیل آمین
  • کاوه خلعت بری، سعید بازگیر صفحات 59-66
    در این تحقیق با استفاده از فرآیند هم ترسیبی نمک های نیترات منیزیم، نیترات آلومینیوم در محیط بافر کربنات سدیم و هیدروکسید سدیم نانوساختار لایه ای دو هیدروکسیدی با نسبت نمک نیترات منیزیم به نیترات آلومینیوم 2:1 و 3:1 سنتز شد. ویژگی های ساختاری و مورفولوژیکی LDH با استفاده از تکنیکهای XRD، SEM و FTIR بررسی شد. با توجه به قابلیت های موجود در نانوساختار LDH نظیر ساختار لایه لایه، مساحت سطح ویژه بالای لایه ها و بارگیری یون های مورد نظر(فقط آنیون) و استعداد تبادل یونی آن، از این ماده برای جذب یون سولفات استفاده شد. به منظور بررسی قابلیت جذب سولفات توسط LDHاز محلول سولفات مس استفاده شد. سینتیک جذب و همچنین رفتار تعادلی جذب سولفات مورد مطالعه قرار داده شد. نتایج نشان داد که طی این فرآیند، زمان تعادلی 90 دقیقه (میزان جذب 22/30 میلی گرم بر گرم جاذب)، pHبهینه اسیدی و میزان بهینه جاذب 5/0 گرم به دست آمد که پس از تحلیل نتایج و مطابقت با مدل های سینتیکی و ایزوترمی، مدل سینتیکی شبه مرتبه اول و مدل ایزوترمی لانگمویر انتخاب شد.
    کلیدواژگان: نانوساختار لایه ای دوهیدروکسیدی، سولفات مس، جذب سطحی، سینتیک و ایزوترم، LDH
  • مجیدرضا آیت اللهی، جواد اکبردوست صفحات 67-79
    بررسی شکست توده های سنگی، یکی از مسایل مهم در مهندسی معدن است که اغلب از دو جنبه متفاوت مورد توجه قرار می گیرد: یکی شکست آسان تر توده ها به منظور استحصال ارزان تر و دیگری جلوگیری از شکست توده ها برای اجتناب از خسارت های ناشی از تخریب معادن. برای این منظور لازم است تا میزان مقاومت مواد سنگی در برابر رشد ترک مورد توجه قرار گیرد. بنابراین در این مقاله، رفتار شکست یک نوع سنگ (مرمریت قروه) در حالت بارگذاری مرکب کششی-برشی با استفاده از قطعات دیسکی شکل با ابعاد مختلف به صورت آزمایشگاهی بررسی می شود. نتایج آزمایشگاهی نشان می دهد که هر چقدر ابعاد قطعه بزرگ تر شود، مقادیر چقرمگی شکست که بیان گر میزان مقاومت سنگ در برابر رشد ترک است، نیز بیشتر می شود. بنابراین برای محاسبه شکست توده های بزرگ سنگی باید ارتباط بین مقادیر چقرمگی شکست با ابعاد قطعه را دانست. بنابراین، معیاری ارائه شد تا بتوان با کمک آن شرایط شکست قطعات با ابعاد مختلف را تخمین زد. این معیار بر اساس معیار بیشینه تنش محیطی استوار است و در آن از ترم های مرتبه بالاتر روابط تنش اطراف ترک استفاده شده است. در انتها نشان داده می شود که معیار مذکور قابلیت بررسی شکست قطعات با ابعاد مختلف در حالت بارگذاری مرکب کششی-برشی را دارد.
    کلیدواژگان: اثرات اندازه، چقرمگی شکست ظاهری، بارگذاری مرکب کششی، برشی، سنگ مرمریت قروه
  • اکبر اسماعیل زاده، سعید کریمی نسب، حمید منصوری صفحات 81-93
    به طور کلی، مدل سازی سیستم های ناپیوستگی توده سنگ مبتنی بر سه روش اصلی: هندسی، مکانیکی و احتمالاتی است. در این مقاله به مدل سازی هندسی سیستم های ناپیوستگی توده سنگ پرداخته شده است. در روش های مدل سازی هندسی، ناپیوستگی ها می توانند به صورت تداوم محدود و یا تداوم نامحدود مدل شوند. با توجه به محدودیت های کاربری مدل سازی هندسی شبکه ناپیوستگی ها به صورت تداوم نامحدود، در این تحقیق، مدل سازی هندسی ناپیوستگی ها به صورت تداوم محدود مورد توجه قرارگرفته است. در مدل سازی ناپیوستگی ها با تداوم محدود، فرایند مدل کردن ناپیوستگی ها بسیار مشکل می شود ولی در عوض، این روش قادر به مدل کردن ناپیوستگی هایی است که به لحاظ هندسی شباهت بیشتری با شکل واقعی ناپیوستگی داشته و نتایج مدل سازی با این فرم از آنجایی که نزدیک به واقعیت است، قابل اعتمادتر خواهد بود. بدین منظور با بهره گیری از محیط نرم افزار MATLAB به شناسایی بلوک های حاصل از تقاطع ناپیوستگی ها پرداخته شد. سرانجام بر اساس مدل دیسکی نایپوستگی های «بیچر» همراه با آلگوریتم ارائه شده توسط «لین» مدل سازی دوبعدی ناپیوستگی ها محقق شد.
    کلیدواژگان: مدل سازی هندسی دوبعدی ناپیوستگی، بلوک، دیسک، آلگوریتم لین، MATLAB
  • راهله غضبانی، محمد مهدی خطیب * صفحات 95-100

    مهم ترین عناصر ساختاری در معدن قلعه زری، گسل ها، درزه ها، رگه ها و دایک ها هستند که در دو پهنه برشی اصلی راست گرد واقع شده اند. پهنه برشی با امتداد N135 به عنوان برش اصلی و اولیه و پهنه برشی با امتداد N75، با ادامه عملکرد پهنه برشی راست گرد، و در نسل دوم بوجود آمده است. جهت گیری عمده شکستگی ها به ترتیب در سه راستای مهم NW-SE، NE-SW و ESE می باشد که مطابق با امتداد غالب گسل ها در منطقه و به ترتیب در راستای شکستگی های ریدل همسو با پهنه برشی، ناهمسو با پهنه برشی و شکستگی های کششی هستند. عناصر ساختاری، در دو نسل می باشند و از هندسه پهنه های برشی تبعیت می کنند. با افزایش کرنش برشی، نسل اول چرخش راست گرد حاصل کرده و سپس نسل دوم تشکیل شده اند، لذا می توان نوع دگرشکلی غیرهم محور را برای منطقه درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: پهنه برشی، شکستگی های ریدل، عناصر ساختاری
  • ایرج علوی*، افشین اکبری، محمد عطایی صفحات 101-106

    با استخراج هرچه بیشتر از معادن و وسیع تر شدن فضای عملیاتی آن ها، وسعت زمین های تحت تاثیر فعالیت های معدن کاری به ویژه محل های انباشت باطله، افزایش می یابد. درنتیجه ضرورت بازسازی معادن نیز بیشتر می شود. انتخاب گونه گیاهی و کاشت آن به منظور حفظ محیط زیست منطقه و بازسازی معدن، از مهم ترین راه کارهاست. در این مقاله معدن مس سرچشمه که یکی از 10 معدن بزرگ مس جهان است، مطالعه شد، گونه های متناسب با فاکتورهای اولیه طرح بازسازی شامل نوع استفاده مجدد از زمین استخراج شده، شرایط اقلیمی و طبیعت خاک انتخاب شدند و سپس فاکتور های ثانویه مشخص شدند، در ادامه ماتریس های تصمیم گیری بر اساس پرسشنامه هایی که توسط کارشناسان تکمیل شد، به دست آمد و گونه های گیاهی بر اساس فاکتورهای ثانویه که معیارهای چشم انداز منطقه، مقاومت در برابر بیماری و حشرات، قدرت و نحوه رشد، دسترسی به گونه گیاهی، بازدهی اقتصادی، حفاظت از خاک و ذخیره آب، جلوگیری از انواع آلودگی ها، می باشند، با روش TOP SIS فازی، اولویت بندی شدند و مناسب ترین گونه های گیاهی در محدوده معدن کاری و سدباطله به ترتیب اولویت، بادام کوهی (بادام وحشی)، گز، بنه (پسته وحشی)، إفدرا، گون، سالسولا به دست آمدند.

    کلیدواژگان: بازسازی معدن، انتخاب گونه گیاهی، معدن مس سرچشمه، روش TOP SISفازی، بادام کوهی
|
  • S.M. Eftekhri, A.R. Baghbanan, R. Baghwrpour Pages 1-12
    Existence of rock fracture is very important in evaluating the penetration rate (PR) of TBM in fractured rock masses. In previous research works, the influence of geometrical properties of a joint set such as joint spacing and orientation on PR has been investigated. Since the actual rock mass is geometrically complex, the hybrid Discrete Fracture Network- Distinct Element Method (DFN-DEM)which is used a closer conceptual modelto the reality (DFN) and facilitated a powerful numerical method (DEM) is used for numerical modeling of PR of TBM in fractured rocks. The DFN models is based on stochastic representation of fracture systems, using the probability density function (PDF) of fracture parameters (e.g. orientation, length) formulated according to field mapping results and generated by Monte Carlo method. Using a number of DFN-DEM models for predicting the penetration rate of TBM, a probabilistic numerical modeling is established. Numerical modeling results show that the PDF of positive incremental chipping area follows the normal distribution with the mean value of 46%. The Probabilistic Cumulative Distribution Function (PCDF) of results shows that the positive incremental chipping areas are greater than 20% and 33% when 95% and 80% are respectively considered.
  • M.R. Shayestefar, A. Rezaei Pages 13-21
    With a view to estimate the heavy metals ratio in the surfacial soils of the Sarcheshmeh copper mine area and to evaluate the pollution level, 120 surfacial soil samples have been collected up to the depth of 30 centimeters and have been analyzed for the heavy metals of Pb, Ni, Se, Mo and Zn with the help of Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer (ICP- MS). In the samples of the studied soil, the average of the recorded concentration of elements for lead, Nickel, Selenium, Molybdenum and zinc are 127, 27, 1, 7 and 252 (mg/kg) respectively. The order of the average frequency of the heavy metals concentration consist of Zn>Pb> Ni> Mo> Se. The comparison of the heavy metals concentration average and the toxic potential in the soil samples has shown that an average with respect to the world average of the uncontaminated soil amounts and shale. The average of Pb, Ni, Se, Mo and Zn elements shows a higher quantity with respect to the world average quantity. Ni element contains lesser average as compare to the shale average. The pollution factor for the study elements has been calculated on the basis of the soil background concentration and has been categorized on the basis of the uncontaminated world soil average with respect to the Hakenson classification. The calculation of the corrected pollutant degree shows the degree of the bulk intermediate pollutant (2.99-3.24) for the average soil sampling of the study area which is on the basis of the background quantity and the world average quantity of the uncontaminated soils. The provided conclusion from the calculation of the concentrated factor, for some of the samples show that the average of the lead, Zinc and Mo elements stations are more than the background values and the unnatural metal concentration are covered under the study area. Given conclusion from the calculation of Geoaccumulation index of the soil sampling can explain that the Nickel and Selenium elements are lying with uncontaminated area and the Zinc and Mo elements are lying with uncontaminated area and up to low contaminated area and lead element is lying with the area of low contamination.
    Keywords: pollution, enrichment factor, geoaccumulation index, heavy metals, surfacial soil, Sarcheshmeh Copper Mine
  • P. Pourghahremani Pages 23-36
    In this paper, the beneficiation treatment of iron concentrate from the Mazreh copper mine mineral processing plant tail has been studied by a wet magnetic separation method based on a full factorial experiment design and the process analysis has been made using Partial Least Square (PLS) modeling. The obtained results indicated that the production of iron concentrate with an appropriate recovery and assay would not be easily obtained using only one step wet magnetic separation, but sufficiently removing of the unwanted sulfur and silica elements is impossible and needs at least two steps magnetic separation practice and further grinding. A detailed investigation indicated that by employing the two magnetic separation, iron concentrates with 3.7-4.5 % SiO2 and 67.2-69.3 % Fe with recoveries of 78-92% are attainable depending on operating variables. The sulfur amount was negligible and was reported below detectable range (less than 0.001%). The use of partial least square modeling yielded a three component model explaining 92.11% and predicting 73% of the total variance of the responses simultaneously. The PLS modeling results indicated that the grinding and subsequently primary and the secondary magnetic intensities, in turn, are the most influential factors on iron concentrate processing. The Sweet spot plot as an overlay of response contour plots indicated that there is a wide optimum region within searched space wherein appropriate iron concentrates are easily obtainable, which was verified by the experiments.
    Keywords: iron concentrate, Mazreh copper mine, magnetic separation method
  • T. Najafian, H. Ranjbar, N. Fathianpour Pages 37-50
    The technological development in manufacturing and installation of new optical sensors for hyperspectral image acquisition, which collect images in order of hundreds of spectral bands, have been used for remote sensing of the rocks and minerals in recent years. The aim of this study is to evaluate Hyperion hyperspectral data for mapping of hydrothermally altered areas and iron oxides bearing areas related to porphyry copper ore deposits. The study area is located in Urumiyeh-Dokhtar magmatic belt that hosts many important porphyry copper deposits such as Darrehzar and Sar Cheshmeh, which are located southwest of Kerman city. The spectra are extracted from images using pixel Purity Index method. These spectra were used for recognition of different hydrothermal alteration zones, using spectral angle mapper. The hydrothermal alteration and iron oxide minerals were mapped and validated through field checking.
    Keywords: Hyperion, hyperspectral sensor, hydrothermal alteration, SAM
  • M. Kordparijaei, K. Sabrian, M. Noparast, Z. Shafaee Pages 51-58
    In this study vanadium (V) was extracted from acidic solution using of two extractants, Alamin 336 (trioctylamine) and octylamine which coated on the surface of magnetic nanoparticles. Magnetic iron oxide nanoparticles were successfully synthesized by co-precipitation method. XRD analysis showed the magnetite phase with crystal size of 15 nm for synthesized nanoparticles. The surfaces of the particles were coated by alamin 336 and octylamine and then were used for vanadium separation from acidic solution. Vanadium (V) extractions from synthetic solution lead to remove of %88.89 and %96.29 of vanadium (V) by Alamin 336 coated and octylamine coated nanoparticles, respectively. Although these results were promising in this stage higher extraction by octylamine as a novel extractant was interesting. FT-IR analysis for prepared adsorbents showed that the amines were successfully coated on the nanoparticle’s surfaces. The bands centered around 3440 cm-1 and 1630 cm-1 were assigned to the O–H vibrations of adsorbed water on the surface of nanoparticles in both samples. The peak at 570 cm-1 corresponded to the Fe–O vibration of Fe3O4. Presence of C-H binds of alamin 336 was confirmed by peaks at wave numbers of 2924 and 2853 cm-1 and a weak peak in 2960 cm-1. A band in the region of 2930 cm-1 was ascribed to asymmetric stretching of the C–H2 groups. Two weak bands around 2930 cm-1 were attributed to symmetric stretching of C–H2 and asymmetric stretching of C–H3. A band at 1053 cm-1 assigned to C–N stretching vibrations. The results indicated that octylamine has been grafted onto the Fe3O4 nanoparticles. FT-IR analysis founding after extraction in acidic solution was different. Alamin 336 separated from nanoparticles and vanadium just adsorbed by nanoparticles but octylamine remained on the surface of nanoparticles
    Keywords: Vanadium (V), solid, liquid extraction, uncoated magnetite nanoparticles, Alamin 336, octylamine
  • K. Khalatbari, S. Bazgir Pages 59-66
    In This study, nano structure of LDH with molar ratio 2:1 and 3:1 was synthesized using process of coprecipitation of salt magnesium nitrate, Aluminium nitrate. In buffer medium of sodium carbonat and sodium hydroxide. The properties of structure and morphological of LDH were investigated using XRD, SEM and FTIR. The results show that some properties in LDH such as layered structure, surface Area is high and loading of anion and ion exchange, make it useful for adsorption of anionic pigments. In our study, adsorption kinetic and equilibirium of adsorption sulphate were mentioned. Results show that at this process, equilibirium time is 90min (amount of adsorption 30.22 gr/gr adsorbent), pH average and amount of adsorbent 0.5 gr. as well as later of conclusion with kinetic and isotherm models, pseudo first kinetic model and langmiur model is selected.
    Keywords: LDH, Nanostructure layered double hydroxide, cupper solphate, adsorption, wastewater, kinetics, isotherm
  • M.R. Ayatoallhy, J. Akbardost Pages 67-79
    The fracture behavior of cracked rock masses under combined tension-shear loading is an important issue for mining engineers in order to extract more efficiently or to prevent destruction of mines. Therefore, in this paper, the combined tension-shear fracture behavior of Gorveh marble is investigated experimentally and theoretically using the center cracked circular disk (CCCD) specimens of various sizes. The experimental results show that the fracture resistance of Gorveh marble increases by increasing the size of samples. As a result, in order to predict the fracture load of rock masses, the size dependency of the fracture resistance should be considered. Therefore, a new criterion is proposed to investigate the size effects on tension-shear fracture behavior of rock materials. The new criterion is a modified form of maximum tangential stress (MTS) criterion in which the higher order terms of the elastic stress field are taken into account. Finally, the fracture behavior for rock masses of Gorveh marble is predicted using the new criterion.
    Keywords: size effect, apparent fracture toughness, combined tension, shear loading, Gorveh marble
  • A. Esmaeilzadeh, S. Kariminasab, H. Mansori Pages 81-93
    Modeling of rock mass discontinuity systems is generally based on three principle
    Methods
    geometrical, mechanical and probabilistic. In this paper, rock mass discontinuity systems are geometrically modeled. In geometrical modeling methods, discontinuities can be modeled as either finite persistence or infinite persistence. Due to the applied limitations of geometrical modeling of discontinuity systems as infinite persistence, this research considers the geometrical modeling of discontinuities as finite persistence. In modeling of discontinuities with finite persistence, the modeling process is very difficult, but on the other hand, this method is capable of modeling discontinuities that are geometrically more similar to the real discontinuities. Therefore, the modeling results would be more reliable. In this study, the blocks created by the intersections of discontinuities were determined in MATLAB software. Finally, based on Beacher's discontinuity disk model and using Lin algorithm, two dimensional modeling of discontinuities was obtained.
    Keywords: Two, dimensional geometrical modeling, block, disk, Lin algorithm, MATLAB
  • R. Ghazbani, M.M. Khatib Pages 95-100

    Major structural elements in Qaleh-Zari mine are faults, joins, veins and dikes that are located in 2 principles dextral shear zones. Trend of the main shear zone is N135 and it has recognized as the primary, Trend of another one that it's formed in secondary phases by continuation of dextral shear activity is N75. In order of abundance, main fractures are in NW-SE, NE-SW, ESE trends, that they are according to dominant fault's trend in the area, and they are orderly parallel with Riedel and anti-Riedel and extension fractures. The structural elements are in two phases, and follow from shear zone geometry. Simultaneous with increase of shear strain, primary phase has rotated dextrally and then second phase has formed, therefore type of deformation in the area is non-coaxial.

    Keywords: Riedel fractures, shear zone, structural elements