فهرست مطالب

مهندسی معدن - پیاپی 40 (پاییز 1397)

فصلنامه مهندسی معدن
پیاپی 40 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی محمدی* صفحات 1-12
    یکی از مواردی که همواره مورد توجه مهندسین سنگ قرار دارد، عدم قطعیت موجود در پارامترهای مورد نیاز در تحلیل و طراحی سازه‏ های سنگی است که ناشی از روابط توسعه داده شده و ماهیت ذاتی سنگ می ‏باشد. مدول دگرشکلی یکی از پارامترهای ژئومکانیکی است که کاربرد فراوانی در تحلیل و طراحی‏ ها دارد. اما تخمین این پارامتر با روش ‏های تجربی همواره با عدم قطعیت همراه است و این موضوع باعث تردید مهندسان کاربردی در تصمیم گیری‏ ها می شود. هدف از این مقاله توسعه مفهوم جدیدی با عنوان ماتریس عدم قطعیت برای تخمین عملی مدول دگرشکلی با درجه قطعیت بالاتر است. در ابتدا روش تخمین مدول دگرشکلی با استفاده از ماتریس عدم قطعیت و روش‏ های آماری بیان شده و سپس با استفاده از ماتریس عدم قطعیت و توزیع t دامنه‏ ای که مدول دگرشکلی مورد نظر در آن می‏ تواند تغییر کند تعیین می ‏شود. به منظور مطالعه موردی و برای تشکیل درآیه‏ های ماتریس عدم قطعیت، از مدل‏ هایی که تنها تابع سیستم طبقه‏ بندی توده‏ سنگ RMR هستند و از داده های شیروانی ‏های ماسه‏ سنگ سازند کهر استفاده شد. نتایج بیانگر این است که، پیش‏ بینی مدول دگرشکلی توده‏ سنگ با روش توسعه داده شده در مقایسه با روش ‏های متداول از قطعیت بیشتری برخوردار است. همچنین مدول دگرشکلی با حد اطمینان %95 برای شیروانی مذکور در دامنه 23.67-30.00(GPa) قرار دارد.
    کلیدواژگان: ماتریس عدم قطعیت، مدول دگرشکلی، ماسه سنگ سازندکهر، مدل تجربی، توزیع t
  • میثم یزدانی، فیروز علی نیا* صفحات 13-33
    منطقه سه هزار در جنوب شهرستان تنکابن در استان مازندران واقع شده است که در نزدیکی کمربند طارم - هشتجین قرار دارد، وجود توده گرانیتوئیدی در منطقه می تواند از نظر پتانسیل کانی زایی دارای اهمیت باشد.مجموعه زمین شناختی در اطراف محدوده برونزد یافته عمدتا دربرگیرنده واحدهای سنگی پالئوزوییک تا سنوزوئیک می باشد. در مطالعه اخیر تعدادی نمونه جهت مطالعات میکروسکوپی و پتروگرافی و نیز تعدادی نمونه از گرانیت های منطقه جهت طبقه بندی سنگ ها مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به بررسی های انجام شده بر روی مقاطع صیقلی، کانی های پیریت، کالکوپیریت و مگنتیت مشاهده شدند. بافت هایی که در نمونه مقاطع نازک مشاهده می شود شامل گرانولار، هیالوپورفیریتیک و ویتروفیریک است. وجود بافت های پورفیری نشان دهندهنفوذی های همزمان با آتش فشانی و آواری های منشا گرفته از آن هاست. کانی های اصلی موجود در منطقه شامل کوارتز، فلدسپار پتاسیم، پلاژیوکلاز و در برخی نمونه ها هورنبلند بیوتیت، و پیروکسن به عنوان کانی اصلی ظاهرشده اند. کانی های فرعی موجود در نمونه ها نیز شامل اسفن، اکسیدهای آهن پیروکسن، آپاتیت و کانی های اپک می باشند. مطالعات سنگ شناسی نشان داد سنگ های منطقه از نوع گرانیت،گرانودیوریت، سینیت تا کوارتزسینیت و کوارتزمونزونیت می باشد. ماگما در این منطقه از نوع آلکالن تا کالک آلکالن است و از نوع منیزین و در محدوده متاآلومین تا پرآلومین می باشد. گرانیت های منطقه از نوع پرآلومین و دارای جایگاه تکتونیکی حاشیه فعال قاره و از نوع تیپ I می باشد.برای تایید ارتباط بین عناصر Au-Cu-Fe از زمین آمار بر روی داده های آبراهه ای استفاده شد. مطالعات واریوگرافی بر روی داده های آبراهه ای نشان داد مدل کروی بهترین مدل برازش داده شده و دامنه وابستگی مکانی برای سه عنصر Au, Cu و Fe تقریبا 350 متر است. ارزیابی نتایج زمین آمار با محاسبه مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و محاسبه میانگین خطا (MAE) نشان دهنده دقت قابل قبول مدل واریوگرام است. با توجه به نمودارهای ماینرت، بررسی های انجام شده و همبستگی مکانی عناصر این نتیجه به دست می آید که این توده ها می تواند با ذخایر آهن-طلا-مس مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: پتروگرافی، کالک آلکالن، پرآلومین، تیپ I، زمین آمار
  • عزالدین بخت آور*، مجتبی شاهمرادی، سارا رحمتی صفحات 34-45
    با وجود اهمیت زیاد زغال سنگ در توسعه ی اقتصادی کشورها، مخاطرات شغلی و سلامتی مرتبط با تولید آن در کارگران معدن یکی از نگرانی های اساسی دست اندرکاران این زمینه است. شناخت عوامل موثر در ایجاد مخاطرات شغلی معادن زیرزمینی زغال سنگ می تواند مانع از خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی شود. در این تحقیق، نخست، عوامل موثر بر ایجاد مخاطرات شغلی معادن زیرزمینی زغال سنگ ایران شناسایی شد. سپس، اثرات مستقیم و متقابل این عوامل در ایجاد مخاطرات معادن زیرزمینی زغال سنگ با استفاده از روش نقشه شناختی فازی بر اساس رویکرد تحلیل اثرات متقابل علت و معلولی بین عوامل ارزیابی و تعیین شد. نتایج بیانگر آن بود که غلظت گرد و غبار، سهل انگاری ها و اشتباهات فردی و تهویه نامناسب و ناکافی، اشتباهات طراحی، برنامه ریزی و اجرایی و حجم و غلظت گاز متان به ترتیب مهمترین عوامل موثر در ایجاد مخاطرات شغلی در معادن زیرزمینی زغال سنگ ایران هستند. بررسی آماری حوادث معادن زغال سنگ ایران به ویژه حوادث اخیر تا حدود زیادی تاییدکننده نتایج این تحقیق است.
    کلیدواژگان: مخاطرات شغلی، نقشه شناختی فازی، اثرات متقابل علت و معلولی، معادن زیرزمینی زغال سنگ
  • علیرضا قاسمی، مصطفی مالکی مقدم، عرفان راضی، صمد بنیسی* صفحات 46-59
    در شرکت سنگ آهن گل گهر و مجتمع مس سرچشمه از آسیاهای نیمه خودشکنی به ترتیب با قطر 9 و 10 متر و طول 2 و 9/4 متر برای خردایش سنگ معدن استفاده می شود. پایش عملیات در این دو کارخانه نشان داد که تناژ آسیای گل گهر کمتر از حد انتظار و دارای نوسان زیاد و آسیای سرچشمه همواره متحمل شکستگی آستر و توقفات خارج از برنامه بود. جهت رفع این مشکلات و افزایش کارایی عملیات، مسیر حرکت بار که عامل مهمی در فرایند خردایش است، مورد بررسی قرار گرفت. جهت شبیه سازی مسیر حرکت ذرات در آسیا، از نرم افزار KMPCDEM که برمبنای روش اجزای گسسته کدنویسی شده است، استفاده گردید. نتایج شبیه سازی مسیر بار با دو طرح آستر مختلف، با اندازه گیری مسیر واقعی در آسیایی با رویه قابل مشاهده با قطر یک متر و طول 22 سانتی متر اعتبارسنجی شدند. بررسی نتایج شبیه سازی نشان داد که موادی که در آبشاری بزرگ قرار دارند مستقیما به آستر برخورد می کنند. برای حل این مشکل، با طرح های مختلف با شرایط آسیای کارخانه ها مسیر بار برای رسیدن به حالتی که محل برخورد بار روی پاشنه باشد، شبیه سازی شد. برای دستیابی به این هدف مشخص شد که برای آسیای گل گهر زاویه ی بالابرها باید از 7 به 30 درجه افزایش یابد و برای آسیای سرچشمه علاوه بر کاهش تعداد بالابرها از 60 به 40، زاویه آنها از 15 به 30 درجه باید تغییر کند. این طرح آستر ها برای دو کارخانه ساخته و نصب شدند و کارآیی این آسیاها مورد پایش دقیق قرار گرفتند. در آسیای گل گهر ، تناژ ورودی به آسیا 17 درصد افزایش یافت و نوسان آن نشان از پایداری فرآیند داشت 31% کاهش نشان داد. در آسیای سرچشمه تعداد متوسط آستر شکسته شده از 2/4 قطعه به یک قطعه و نوسان تناژ آسیا 30% کاهش یافت.
    کلیدواژگان: مسیر حرکت بار، آسیای نیمه خودشکن، مجتمع مس سرچشمه، مجتمع سنگ آهن گل گهر، نرم افزار KMPCDEM
  • فاطمه امین پور، حسن مومیوند* صفحات 60-76
    در این تحقیق تاثیر سه حالت عمده زبری ناپیوستگی ها به صورت دندانه دار، زبر موجدار و صفحه ای صاف با جهت یافتگی مختلف نسبت به فشار جانبی بر مقاومت سنگ تحت تنش های سه محوری مورد بررسی قرار گرفته است. 15 گروه نمونه های دارای سه نوع زبری سطح ناپیوستگی و دارای پنج نوع شیب از صفر تا 90 درجه با موفقیت آماده سازی شده و مقاومت هر گروه تحت تنش های سه محوری در فشارهای جانبی مختلف اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش زاویه شیب ناپیوستگی از 30 تا 45 و 60 درجه تحت فشار جانبی ثابت مقاومت محوری نمونه های دارای ناپیوستگی صاف شدیدا کاهش می یابد. اما مقاومت محوری ناپیوستگی های زبر موجدار و دندانه دار با افزایش زاویه شیب از 30 تا 45 درجه تحت فشار جانبی ثابت نسبت به ناپیوستگی دارای صفحه ای صاف به مقدار کمتری کاهش می یابد و در کل مقاومت ناپیوستگی دارای صفحه ای صاف دارای جهت یافتگی مختلف و تحت تغییرات فشار جانبی کمتر از ناپیوستگی های زبر موجدار و دندانه دار است. برای نمونه های دارای ناپیوستگی های زبر موجدار و دندانه دار در شیب 30 درجه شکست در سنگ سالم اتفاق افتاد. در صورتی که برای نمونه های دارای ناپیوستگی های دندانه دار در شیب 45 درجه به ویژه تحت فشار جانبی بیشتر، نیز شکست در سنگ سالم اتفاق افتاد. همچنین در نمونه های دارای ناپیوستگی های دندانه دار در شیب 60 درجه تحت تنش یک محوری لغزش در یک طرف سطوح دندانه ها اتفاق افتاده و باعث جابجایی دو صفحه کلی ناپیوستگی گردید. اما با افزایش فشار جانبی دندانه ها شکسته شدند. نسبت مقاومت محوری حداکثر به مقاومت محوری حداقل سنگ (Rtriax) دارای حداکثر مقدار برای فشار جانبی صفر بوده و به صورت تابع توانی منفی ابتدا با افزایش فشار جانبی به شدت کاهش یافته سپس به مقدار ثابتی نزدیک می شود.
    کلیدواژگان: ناپیوستگی، زبری، زاویه شیب، ماده شبیه سنگ
  • هادی شادی نقده، احمد خدادادی*، محمود عبدالهی، پرویز پورقهرمانی صفحات 77-94
    کنسانتره فسفات اسفوردی با عیار 2/1 درصد مجموع عناصر نادر خاکی، یکی از منابع غنی عناصر نادر خاکی موجود در کشور است که مهمترین عناصر نادر خاکی موجود در آن عبارتند از سریم (5608 گرم در تن)، لانتانیم (1959) و نئودیمیم (2227). در تحقیق حاضر، انحلال در اسید نیتریک (بدون فعال سازی) و فعال سازی - انحلال در اسید نیتریک بررسی شد. برای بررسی اثر فعال سازی مکانیکی بر انحلال عناصر نادر خاکی، از آسیای سیاره ای با گلوله های فولادی به قطر 20 میلیمتر، در شرایط نسبت جرم گلوله به پودر، برابر با 2 و 15 و زمان 90 دقیقه در محیط خردایش خشک و اتمسفر هوا استفاده شد. همچنین با توجه به انحلال پذیری زیاد فلوئورآپاتیت و کم کانی های حاوی عناصر نادر خاکی در اسید نیتریک، از روش انحلال دو مرحله ای استفاده شد و پسماند انحلال مرحله اول، که حاوی بیش از 99 درصد عناصر نادر خاکی موجود در نمونه اولیه بود، با نسبت جرم گلوله به پودر 12 فعال سازی و مجددا حل شد. نتایج نشان داد که فعال سازی مکانیکی تاثیر مهمی بر انحلال عناصر نادر خاکی از کنسانتره فسفات داشته و انحلال عناصر نادر خاکی را از حدود 1 درصد (بدون فعال سازی) برای عناصر سریم، لانتانیم و نئودیمیم به ترتیب تا 79/35، 61/42 و 34/30 درصد افزایش داد. در اثر فعال سازی مکانیکی با نسبت جرم گلوله به پودر 2و 15، میزان آمورف شدگی نمونه به ترتیب برابر با 2/1و 57 درصد اندازه گیری شد. همچنین میزان کرنش شبکه ای و اندازه کریستالیت به ترتیب از 0.08 درصد و 225 نانومتر برای نمونه اولیه به 0.09 درصد و 225 نانومتر برای نمونه فعال سازی شده با نسبت جرم گلوله به پودر برابر 2 و به 0.63 درصد و 81.8 نانومتر برای نمونه فعال سازی شده با نسبت جرم گلوله به پودر برابر 15 تغییر پیدا کرد.
    کلیدواژگان: کنسانتره فسفات، عناصر نادر خاکی، فعال سازی مکانیکی، انحلال
  • فاطمه امیرپورسعید، امید اصغری* صفحات 95-107
    مهمترین گام در آغاز یک فعالیت معدنکاری، تعیین محدوده ماده معدنی است. براساس محدوده تعیین شده طراحی معدن، برنامه ریزی استخراج و خوراک کارخانه فرآوری انجام می شود. برای تعیین این محدوده روش های مرسوم به صورت تقریبی و بدون درکی از میزان خطای محدوده تعیین شده، صورت می گیرد، اما زمین آمار به عنوان یک ابزار قدرتمند قادر است که با استفاده از آمار فضایی داده ها، این محدوده را مشخص کند. برای مشخص کردن محدوده ماده معدنی به عنوان یک متغیر گسسته از انواع روش های شبیه سازی می توان استفاده کرد که از این جمله روش یک گوسی است که بر مبنای شبیه سازی یک تابع گوسی تصادفی و قانون نوع سنگ، تخمین محدوده را میسر می سازد. در کنار این روش ها، می توان از روابط ساده ای نیز برای تعیین محدوده یک دامنه مشخص بهره برد، از این جمله میتوان روش تابع فاصله را نام برد که با استفاده از فواصل اقلیدسی بین نقاط غیر مشابه و کالیبراسیون این فواصل، محل مرز ماده معدنی قابل تعیین است. برای تعیین بهترین شبیه سازی در روش تک گوسی از اعتبارسنجی های آماری و زمین آماری استفاده شد. برای مقایسه بین دو روش نیز از محاسبه ماتریس پیچیدگی در راستای تعیین میزان خطا و دقت تعیین محدوده و همچنین مقایسه کیفی مقاطع و پلان های مختلف بهره برد. اعتبارسنجی کیفی نتایج در کنار اعتبارسنجی های آماری و زمین آماری نشان از نتایج کارآمد روش تک گوسی می باشد. در مقام مقایسه روش تک گوسی دقت بالایی در شبیه سازی واحد کانسنگی و باطله دارد و دقت آن از روش تابع فاصله بالاتر است. الگوریتم تک گوسی قادر به بازتولید بهتر ناهمسانگردی در مقیاس های کمتر از تابع فاصله است در صورتی که تابع فاصله تغییرپذیری و ناهمسانگردی را در مقیاس بزرگتر بهتر بازتولید می کند.
    کلیدواژگان: زمین آمار، محدوده ماده معدنی، شبیه سازی تک گوسی، تابع فاصله
  • جعفر خادمی حمیدی*، سجاد علی مدد، کورش شهریار، مهدی محمدی حسین آبادی صفحات 108-117
    طراحی و انتخاب ماشین مناسب و پیش بینی عملکرد آن به منظور برنامه ریزی و تخمین هزینه های پروژه در استخراج مکانیکی و حفر مکانیزه تونل ها ضروری است. ارزیابی برش پذیری سنگ در روش های حفر مکانیزه شامل بررسی رفتار سنگ و اندرکنش آن با تیغه است و انجام آزمون های برش در مقیاس آزمایشگاهی، مطمئن ترین راه برای ارزیابی دقیق رفتار سنگ و تیغه در شرایط نزدیک به محیط واقعی است. در این مطالعه، از آزمون برش خطی کوچک مقیاس برای ارزیابی برش پذیری سنگ و ارتباط آن با پارامترهای مکانیکی سنگ استفاده شده است. بدین منظور، نمونه هایی از ماسه سنگ قرمز بالایی قم انتخاب شده و همزمان آزمون های استاندارد برای شناسایی نوع سنگ و تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی آن انجام شده است. نتایج آزمون های برش خطی کوچک مقیاس نشان می دهد نیرو و انرژی ویژه برش به ترتیب یک رابطه خطی مستقیم و یک رابطه غیرخطی با عمق برش دارد. همچنین، سرعت برش رابطه ی معنی داری با نیرو و انرژی ویژه ندارد. علاوه بر این، نیروهای حاصل از آزمون برش خطی با نتایج مدل ایوانس (Evans) مقایسه شد. مقایسه نتایج، تطابق خوب روش آزمایشگاهی با مدل نظری را نشان داد. با وجود این، آزمون های بیشتری به منظور دریافت نتایج دقیق تر و ارائه یک مدل جدید برش پذیری سنگ در حال انجام است.
    کلیدواژگان: آزمون برش سنگ، نیروهای برش، انرژی ویژه برش
  • محمدرضا کوپی علی پور، ابراهیم نوروزی قالینی، حسن مدنی* صفحات 118-129
    ایجادپدیده ی حفر بیش از اندازه مقطع تونل یا همان اضافه حفاری مقطع تونل در مراحل اجرایی پروژه های تونل سازی، همواره از مهم ترین مسائلی است که ذهن متصدیان فنی و اجرایی این پروژه ها را به خود معطوف داشته است. امروزه با توجه به پیشرفت صنعت و ورود فناوری های نوین به صنعت تونل سازی و پذیرفته شدن تدریجی، روش های جدیدی جایگزین روش های سنتی (حفاری و آتشکاری) شده است. اگرچه تا حد زیادی مسئله ایجاد حفاری خارج از طرح و نقشه، به کنترل اجراکنندگان پروژه درآمده، ولی هیچ گاه وجود این مسئله مهم و اساسی در پروژ ه های تونلی به طورکلی حذف نشده است. در این تحقیق با استفاده از شبکه های هوشمند پیش بینی و بهینه سازی اضافه-حفاری مورد بحث قرار گرفت. پس از انتخاب بهترین مدل براساس امتیاز دهی، مدل منتخب برای بهینه سازی مورد استفاده قرار گرفت. مقادیر شاخص های آماری ضریب تعیین (R2) و مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) مدل منتخب به ترتیب برای آموزش و آزمایش برابر با 921/0، 4028/0 و 923/0 و 4277/0 بود. الگوریتم زنبور عسل که یکی از الگوریتم های جدید بهینه سازی است برای بهینه سازی این پارامترهای الگوی انفجار استفاده شد. با توجه به اینکه اضافه حفاری از مشکلات اصلی در حفر تونل می باشد، کاهش این مقدار می تواند کمک به سزایی برای تونل و پایداری آن داشته باشد. پس از ساختن چندین مدل بهینه سازی و تغییرات وزن های آن، مقدار بهینه آن برای اضافه حفاری مقطع تونل 63/1 مترمربع بدست آمد که نسبت به کمترین مقدار تجربه شده در اجرا (055/3 مترمربع) 47 درصد کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: تونل، اضافه حفاری مقطع تونل، شبکه های عصبی مصنوعی، الگوریتم زنبور عسل
|
  • Mehdi Mohammadi * Pages 1-12
    Uncertainty in required parameters in analysis and design of structures is an important issue that is usually considered by rock engineers. This uncertainty is due to the developed relations and also rocks’ nature. Modulus of deformation is one of the geo-mechanical parameters that is widely utilized in design and analysis. But estimating this parameter according to the empirical relations is associated with uncertainty and this causes mistakes in decision making of engineers. Purpose of this paper is to develop a novel concept entitled uncertainty matrix for practical prediction of deformation modulus with high level of confidence. Therefore, modulus of deformation is obtained based on the uncertainty matrix and statistical methods. Later, using the uncertainty matrix and t distribution, a domain for variation of deformation modulus is determined. In order to do a case study and also defining the elements of uncertainly matrix, models that are function of rock mass rating and data sets of sand-stone slopes in Kahar formation are applied. Results indicate that, prediction of deformation modulus for rock mass according to the developed method in comparison with the general methods is more reliable. In addition, deformation modulus with the probability of 95% for the studied sand-slope is in the range 23.67 to 30.00(GPa).
    Keywords: Uncertainly matrix, Deformation modulus, Sandstone Kahar formation, Experimental models, t distribution
  • Meysam Yazdani, Firooz Alinia * Pages 13-33
    Sehezar area is located in southern Tonokabon in Mazandaran province, north of Iran, near the Tarom – Hashdtjin belt. The existence of granitoid masses in the region can be important in terms of mineralization potential. The geological complex exposed in the area mainly consists of Paleozoic to Cenozoic lithologic units. In this study, a number of samples were used for microscopic and petrographic studies, as well as some samples of granites in the area for the classification of rocks. According to the studies performed on polished sections, minerals of pyrite, chalcopyrite and magnetite were observed. The textures found in thin sections are granular, Hyaloporphyritic, and Vitrophyric. The presence of porphyry textures indicates the simultaneous intrusions with volcanics and clastics originating from them. The major minerals in the region include quartz, K-feldspar, and plagioclase, and in some cases, hornblende, biotite, and pyroxene appear as the major mineral. The minor minerals found in the samples include sphene, pyroxene, iron oxides, apatite, and opaque minerals. Petrographic studies showed that the intrusive rocks of the region are of granite, granodiorite, syenite to quartz-syenite and quartz-monzonite. The magma in this area is in the domain of alkaline to calc-alkaline series and is a magnesian series and in the domain of metaluminous to peraluminous. The granites of the studied area are of peraluminous type and have a tectonic setting of the active continental margin and are I-type. Variogram studies showed that the spherical model is the best fitted model, and the spatial correlation range for the three elements of Au, Cu and Fe are approximately 350 m. Evaluating the results of geostatistics by calculating the root mean square error (RMSE) and calculating the mean absolute error (MAE) indicates the acceptable accuracy of variogram model. According to the Meinert diagrams and spatial correlation of the elements, it is concluded that these masses can be related to the deposits of iron-gold-copper.
    Keywords: Petrographic, calc-alkaline, Peraluminous, type I, Geostatistics
  • Ezzeddin Bakhtavar *, Mojtaba Shahmoradi, Sara Rahmati Pages 34-45
    The occupational and health hazards associated with working in coal mines are known as the main concerns despite the high importance of coal production in the economic development of countries. Irreparable damages to personal and financial losses can be avoided if the effective factors result in the occupational risks of underground coal mines are identified. In this research, these factors were initially identified in the case of underground coal mines in Iran. Then, the direct and interaction effects of the identified factors were evaluated and determined using fuzzy cognitive map approach that is based on the analysis of the cause and effect interaction between the identified effective factors. Results indicated that dust concentration, individual negligence and mistakes, inappropriate and inadequate ventilation, errors in design, planning, and execution, and the volume and concentration of methane gas are respectively determined the important factors caused the occupational hazards in the underground coal mines of Iran. The statistical study of the accidents occurred in Iran's underground coal mines, especially recent events, confirms the results of this research.
    Keywords: Occupational hazards, fuzzy cognitive map, cause, effect interaction, underground coal mines
  • Alireza Ghasemi, Mostafa Maleki Moghadam, Erfan Razi, Samad Banisi * Pages 46-59
    At the Gol-E-Gohar iron ore concentration plant and the Sarcheshmeh copper complex SAG mills with the diameter of 9 and 10 m and length of 2 and 4.9 m, respectively, are used to reduce the size of the ore. Monitoring of the operation in these two plants indicated that the tonnage of the Gol-E-Gohar mill was lower than the nominal value with large variations and the Sarcheshmeh mill experienced liner breakages which in turn increased the non-scheduled shutdowns. To simulate the charge trajectory KMPCDEM software which has been developed based on discrete element method (DEM) was used. The results of simulations using two different liner designs were verified with a 1-m diameter and 22-cm length model mill. The comparison indicated that at the worst case the difference between the shoulder and toe positions of the simulated and measured charges was found to be less than 4 degrees which was not significant. The simulations showed that cataracting particles do not impact toe rather they hit shell liners. In order to solve this problem, various liner designs at the plant operating conditions were simulated with the objective of reaching a state where the falling charge impact the toe region. To arrive at such a condition, for the Gol-E-Gohar SAG mill the release angle was increased from 7 to 30 degrees and for the Sarcheshmeh case the number of lifters was decreased from 60 to 40 and the release angle increased from 15 to 30 degrees. The proposed liner designs were constructed and installed in the industrial SAG mills. At Gole-E-Gohar, the feed rate increased by 17% and its variation reduced by 31% which indicated more stable operation. At Sarcheshmeh, on average the number of broken liners decreased from 4.2 to 1 and the variation of feed rate decreased by 30%.
    Keywords: Terajectory, SAG mill, Discrete Element Method (DEM), Model mill, KMPCDEM
  • Fatemeh Aminpoure, Hassan Moomivand * Pages 60-76
    Effect of discontinuities roughness including tooth-shaped asperity, rough undulating and smooth plane having different orientations respect to confining pressure on the strength of rock under triaxial stresses has been investigated in this research. 15 groups of specimens having three types of discontinuities roughness and five types of slope angles from 0 to 90 degrees have been successfully prepared and tested under triaxial stresses. The axial strength of rough undulating and tooth-shaped asperity discontinuities decreases a little with increasing slope angle from 30 to 45 degrees under constant confining pressure and in general the axial strength of smooth plane discontinuities having different orientations is less than the axial strength of rough undulating and tooth-shaped asperity discontinuities under the different confining pressures. For tooth-shaped asperity discontinuities having orientation angles 45 degrees, failure also occurred at the body of the specimens particularly with increasing the confining pressure. Sliding occurred at the one side of tooth-shaped asperities of discontinuity having orientation angles of 60 degree under uniaxial loading and displacement took place at the direction of discontinslopeuities. But tooth-shaped asperities were broken along the discontinuities under the higher confining pressures. The effect slope angle on the axial strength decreases with an increase of confining pressure and rate of reducing the axial strength increases with an increase of discontinuity roughness. As, the strength of specimens having very rough discontinuities under high confining pressures approaches to the strength of massive (intact) rock. The maximum axial strength to the minimum axial strength ratio (Rtriax) has high value for the zero confining pressure and it decreases sharply as a negative power function of confining pressure then approaches to a constant value.
    Keywords: discontinuity, roughness, slope angle, model material
  • Hadi Shadi Naghadeh, Ahmad Khodadadi *, M Abdollahy, Parviz Purgharamani Pages 77-94
    The Esfordi phosphate concentrate with total assay of REE equal to 1.2 percent is one of the richest source of rare earth elements in Iran. It contains Ce(5608 ppm), La(1959ppm) and Nd(2227ppm). In this research, the effect of mechanical activation on the leaching of rare earth elements by nitric acid from Esfordi phosphate concentrate was investigated. For the investigation of mechanical activation effect on leaching of REE, a planetary ball mill was used with steel balls of diameter about 20 mm, ball to powder ratio of 15 and 2 and with a retention time of 90 minuts in dry situation and air atmosphere. Because of high and low leachability of fluorapatite and REE minerals by nitric acid, respectively, tow stage leaching methode was used. The first leaching stage residue, that contained about 99 % of REEs in initial phosphate concentrate, was activated mechanically at ball to powder ratio of 12 and then leached. Results showed that the mechanical activation had important influence on leaching of REE by nitric acid from phosphate concentrate and improved the leaching of Ce, La and Nd from about 1% (without mechanical activation) to 35.79, 42.61 and 30.34% , respectively. The amorphization degree increased to 1.2 and 57% after 90 min intensive milling with ball to powder ratio of 2 and 15 to 1, respectively. Also, the crystallite size and microstrain of Fluorapatite differed from 225 nm and 0.08 % for initial sample to 225 nm and 0.09 % and 81.8 nm and 0.63 % for mechanically activated samples with ball to powder ratio of 2 and 15 to 1 respectively.
    Keywords: Phosphate concentrate, Rare Earth Elements, Mechanical activation, Leaching
  • Fatemeh Amirpoorsaeed, Omid Asghari * Pages 95-107

    Determination of ore body domain is the main step in the beginning of a mining project. The mine designing, mining and processing plant planning would be implemented based on this domain. Traditional methods characterize this domain graphically and would not concentrate error and uncertainty, but Geostatistics as a powerful tool is able to determine this domain using spatial statistics. Ore domain is a district variable that can be modeled by different simulation methods, such as Truncated Gaussian simulation (TGS). TGS simulates the domain according to the simulation of one Gaussian function and rock type rule. Furthermore, simple relations can be applied for determination of ore domain, for example, Distance Function (DF). DF defines the ore boundary by the Euclidian distance between each point and the nearest dissimilar point and the distance calibration.
    Statistical and geostatistical validations are applied to find the best realization of TGS. The DF and TGS results are compared by assessing confusion matrices, overall error and precision of the modeled domains. Moreover, different plans, and section are qualitatively compared. Validation and comparisons indicate that TGS is a more efficient way to model the ore domain. Therefore, Gol Gohar mine was studied and after the implementation of both methods showed that TGS compared to DF results in more precise domain simulation. TGS algorithm is able to reproduce the small scale anisotropies versus, better results at large scale anisotropies using DF algorithm.
    Key words: Geostatistics, Ore Domain, Truncated Gaussian simulation, Distance Function,
    Keywords: Geostatistics, Ore Domain, Truncated Gaussian simulation, Distance Function
  • Jafar Khademi Hamidi *, Jafar Khademi Hamidi, Kourosh Shahriar, Mehdi Mohamadi Pages 108-117
    Design and selection of a proper machine and its performance prediction is a very delicate and important part for planning and estimation of project costs in mining and mechanized tunneling. Assessment of rock cuttability in mechanized excavation includes the study of rock behavior and rock-tool interaction. Accordingly, laboratory rock cutting test is the most reliable method to precisely evaluate the behavior of rock and tool in a close condition to real field situation. In this study, the small scale linear cutting machine was used for assessing the rock cuttability and its relationship with rock mechanical parameters. To do this, test specimens were selected from Qom Upper Red Sandstones. At the same time, standard tests were carried out for detailed rock characterization and determination of its physical and mechanical properties. Upon performing the tests, the cutting force and specific energy respectively showed linear and nonlinear relationship with the cutting depth. Also, the cutting speed didn't show a meaningful relation with cutting force and specific energy. The results obtained from rock cutting tests were compared with those from Evans rock cuttability model. Although the experiment is in good agreement with theory, more tests are underway to achieve more accurate results and develop a new model for determination of rock cuttability.
    Keywords: Rock cutting test, Cutting force, Specific energy
  • Mohammadreza Koopialipoor, Ebrahim Noroozi Ghaleini, Hasan Madani * Pages 118-129
    Over break phenomenon in the executive process of a tunneling project is always one of the most important issues. Nowadays, according to the progress of industry and entrance of new technologies to tunneling industry and gradual acceptance, the new methods are replaced instead of traditional methods (drilling and blast). Although, largely the issue of over break has been controlled by project implementers, but the existence of this major issue in tunnel projects has never been eliminated. In this research, using intelligent network of prediction and optimization, over break was discussed. After selecting the best model based on scoring, the selected model was used for optimization. The R2 and RMSE values of the selected model were 0.921, 0.4820, 0.923 and 0.4277 for training and testing, respectively. The Artificial bee colony (ABC) algorithm, which is one of the new optimization algorithms, was used to optimize these parameters of the explosion pattern. Due to the fact that over break is one of the main problems in tunneling, this reduction can contribute to a good tunnel and stability. After creation several models of optimization and variations in its weights, the optimum amount for the over break was 1.63 m2, which is 47% less than the lowest value (3.055 m2). The optimal pattern can be obtained with the least amount of the over break.
    Keywords: Tunnel, over break, Artificial neural networks, Artificial bee colony