فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1386)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1386)

  • 224 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی تطبیقی شخصیت و آثار ابن قتیبه و ابوحنیفه دینوری
    محمدقاسم احمدی صفحه 5

    در بخش نخست این مقاله، به معرفی ابن قتیبه دینوری و بررسی شخصیت و آثار او پرداختیم. نام و نسب، زادگاه، اعتقاد و مذهب، جایگاه علمی، استادان، شاگردان، آثار و تالیفات و در پایان، تاریخ درگذشت او مطرح و بررسی شد. اینک در بخش دوم، نخست ابوحنیفه دینوری، به همان روال، معرفی شده و سپس این دو مورخ و دانشمند شهیر با هم مقایسه و تاثیرپذیری آن ها از یکدیگر و نقش آن دو در تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: ابوحنیفه، ابن قتیبه، دینوری، بغداد، بصره، کوفه و دینور
  • سفرنامه ها و ادبیات سفرنامه ای اروپاییان عصر صفوی؛ پیترو دلاواله
    حمید حاجیان پور صفحه 31

    در این پژوهش، ادبیات سفرنامه ای، به ویژه انگیزه سیاحان ایتالیایی، از جمله پیترو دلاواله بررسی شده است. هم چنین بررسی عوامل رونق سیاحت در نیمه دوم سده پانزدهم و اوایل سده شانزدهم میلادی که موجب شکل گیری آثار سفرنامه ای شد، از دیگر مباحث این نوشته است. اکتشافات جغرافیایی، با دو زایش مهم سیاسی در قالب پیدایش استعمار، و اقتصادی در قالب شکل گیری سرمایه داری در جهان، مولفه های مهم در حرکت غرب به سوی شرق بوده است. در این شرایط، اهمیت سوق الجیشی ایران و خلیج فارس و علاقه مندی ایرانیان به اخذ دانش نظامی غرب، و نیز عوامل سیاسی مذهبی دیگری، موجب توجه به ایران در بامداد پیدایش دولت صفوی گردید.

    کلیدواژگان: پیترو دلاواله، شاه عباس اول، ایتالیایی ها، صفویان و عثمانیان
  • سیری در مقتل نویسی و تاریخ نگاری عاشورا از آغاز تا عصر حاضر
    محسن رنجبر صفحه 53

    پژوهش حاضر در دو مقطع کلی به شناسایی و معرفی مقاتل و نگاشته های مربوط به تاریخ عاشورا از آغاز تا عصر حاضر می پردازد. در مقطع نخست در دو بخش سامان یافته که در بخش اول آن به شناسایی و معرفی فهرست وار مقاتل از آغاز تا قرن هفتم پرداخته و در بخش دوم، آثار موجود در تاریخ عاشورا تا قرن هفتم به صورت توصیفی معرفی شده است. اما مقطع دوم که درباره مقاتل و نگاشته های قرن هشتم تا چهاردهم است، نیز شامل دو بخش است. در بخش نخست، پس از بیان یک مقدمه، به شناسایی و معرفی چند اثر مهم از قرن هشتم تا عصر حاضر پرداخته و در بخش دوم مهم ترین آثار قرن های اخیر که نقش بسزایی در تحریف و ارائه گزارش نادرست و جعلی و در برخی موارد، افسانه ای، درباره قیام عاشورا داشته اند، شناسایی و معرفی شده است. چنان که در شماره پیشین گفته شد، به سبب گستردگی این پژوهش، این نوشتار در سه قسمت، ارائه می شود. قسمت نخست آن که مربوط به مقطع نخست (از آغاز تا قرن هفتم و شامل دو بخش) است، در شماره پیشین چاپ شد و ادامه آن، یعنی قسمت دوم، در این شماره به چاپ می رسد. اما قسمت سوم آن که مربوط به مقطع دوم است، در شماره بعدی به چاپ خواهد رسید.

    کلیدواژگان: امام حسین علیه السلام، عاشورا، مقتل نگاری و قرن دوم تا هفتم
  • قانون مندی تاریخ از منظر عقل و دین
    جواد سلیمانی صفحه 91

    دانشمندانی که حرکت تاریخ را دارای مدل خاصی دانسته اند، قانون مندی حرکت تاریخ را مسلم گرفته و در مقابل، برخی کسانی که حرکت تاریخ را اتفاقی و غیر قابل پیش بینی پنداشته اند، در حقیقت بر قانون مندی حرکت جامعه و تاریخ، مهر بطلان زده اند. دسته سومی نیز قانون مندی تاریخ را در مقام اثبات و اکتشاف غیر ممکن شمرده اند. در قرآن مجید و روایات اهل بیت علیهم السلامنیز به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر سنت مند بودن تاریخ تاکید شده و بر همین اساس، انسان ها به عبرت آموزی از سرگذشت پیشینیان دعوت شده اند. از این رو این مسئله را علمای دینی تایید، و امری غیر قابل تردید دانسته اند. ولی در میان مورخان، جامعه شناسان و فیلسوفان تاریخ، چه در اصل قانون مندی تاریخ و چه در نحوه قانون مندی تاریخ، اختلاف هایی دیده می شود. نگارنده در این مقال در بخش نخست، دیدگاه های موجود در باب قانون مندی یا تصادفی بودن تاریخ را بررسی کرده، آن گاه درباره رابطه قوانین حاکم بر تاریخ و آزادی انسان بحث نموده، سپس در بخش دوم، برخی از دلایل قرآنی را در این مقوله مطرح کرده است. در مجموع، مقاله حاضر تصادفی بودن حرکت تاریخ را نقد و بر سنت مندی تاریخ صحه می گذارد و رابطه آن را با آزادی انسان بررسی می کند. گفتنی است به خاطر طولانی بودن مقاله، بخش دوم آن در شماره آینده همین نشریه منتشر خواهد شد.

    کلیدواژگان: قرآن، فلسفه، تاریخ، تصادف، قانون، سنت و آزادی
  • امام علی (ع) و احتجاج به حدیث غدیر
    محمد انور فیاضی صفحه 127

    غدیر واقعیتی انکارناپذیر در تاریخ اسلام است و هیچ گاه فراموش نخواهد شد. از همین رو امام علی علیه السلام از آغازین روزهای خلافت ابوبکر در کنار شمردن امتیازاتی که ایشان را مستحق خلافت می کرد، با مسئله غدیر استدلال و استشهاد نمود. اقدام امام علیه السلام در بیان واقعه مهم غدیر و بازخوانی این جریان، در واقع به چالش گرفتن حاکمیت غاصبان خلافت بود. این کار را امام، هم در مواجهه با ابوبکر و هم پس از آن در عصر دیگر خلفا انجام داد و حتی پس از به دست گرفتن خلافت نیز بر وقوع غدیر و انتخاب خود توسط پیامبر صلی الله علیه و آله برای احراز مقام خلافت اسلامی احتجاج و استدلال می کرد. احتجاج امام با حدیث غدیر در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: غدیر، خلافت، امام علی علیه السلام، حدیث غدیر و احتجاج به غدیر
  • عدالتخانه: از نهضت دینی به سوی نظام سیاسی
    ذبیح الله نعیمیان صفحه 153

    پیش از نهضت و نظام مشروطه، نهضتی به نام نهضت عدالتخانه شکل گرفت که بر کیفیت تکوین مشروطیت ایران تاثیر جدی نهاد. البته الگوی عدالتخانه چنان که باید و شاید نتوانست به نظامی تمام عیار تبدیل شود. این نهضت دینی بیان کننده خواسته های دینی سیاسی ایرانیان در دوران جدیدی بود که استبداد استعمارمدار بیداد می کرد، اما در میانه راه، محتوای این نهضت تغییر یافت. در این میان، مفهوم عدالتخانه نیز دست خوش نزاع های مختلفی شد که معنای آن در میان الگوهای قضایی، پارلمانی غربی، مجلس نمایندگان طبیعی اصناف و گروه های مردم سرگردان شد و هر گروه و هر جریانی تلاش می کرد معنایی بر اساس تمایل ها و دیدگاه های خود به آن بدهد. از این رو، سرانجام ظرفیت بومی این مفهوم چندان پذیرای الگوهای غربی نشد و مفهوم مشروطه جایگزین آن شد و مانع از تبدیل نهضت عدالت خواهی به نظام عدالتخانه شد.

    کلیدواژگان: عدالتخانه، مشروطه، تحول معنایی، نزاع معنایی، مجلس و الگوی بومی
  • بازخوانی زمان و علت بیعت امام علی (ع) با ابوبکر
    محمد جواد یاوری صفحه 193

    سابقه «بیعت» به عنوان پیمانی طرفینی در میان مردم عرب به پیش از اسلام بازمی گردد. در اسلام نیز این رسم اجتماعی پذیرفته شد و پیامبر از آن بهره برد. در تاریخ اسلام، همواره حاکمان، بیعت و میثاق وفاداری مردم را موجب استحکام و اقتدار حکومت خویش دانسته و هرگز خود را از بیعت و اعتماد مردم بی نیاز نمی دانستند. در اسلام رکن اصلی بیعت، اختیاری بودن آن است وگرنه مشروعیت ندارد. پس از وفات پیامبر صلی الله علیه و آله در روز سقیفه گروهی با برنامه ای از پیش تعیین شده ابوبکر را به خلافت رساندند. آن ها برای استحکام قدرت او از هر تلاشی فرو گذار نکردند، حتی به زور برای او بیعت گرفتند. در راس مخالفان خلافت ابوبکر، علی علیه السلامو عده ای از بنی هاشم قرار داشتند. این نوشتار تلاش دارد تا بیان کند که بیعت گرفتن از علی علیه السلامبعد از وفات پیامبر صلی الله علیه و آله به زور و با هجوم به خانه فاطمه«علی هاالسلام» صورت گرفت. البته پذیرش بیعت از سوی آن حضرت بعد از شهادت حضرت زهرا«علی هاالسلام» و بر اساس مصلحت اندیشی و حفظ وحدت اسلامی بود؛ یعنی در زمانی که ابوبکر تمام تلاش خود را برای مقابله با مرتدان به کار بسته بود، آن حضرت ناچار بیعت با او را پذیرفت. واژگان کلیدی: بیعت، سقیفه، علی علیه السلام، ابوبکر، زمان و علت بیعت.

|
  • A Comparative Study of the Personality and the Works of Ibn Qutaiba and Abu Hanifa Dinavari, and Their Role in the Islamic History, Culture and Civilization (2)
    Muhammad Qasem Ahmadi Page 5

    The first part of this article introduces Ibn Qutaiba Dinavari and discusses his personality and works. It also takes up some of personal aspects of his life, such as his name and descent, his birth place, his religious belief, his scientific status, teachers, pupils, works as well as the date of his death.
    In the second part, Abu Hanifa Dinavari is introduced in the same way; then, these two well-known historians and scholars are compared to each other, and their interplay and their role in the Islamic history, culture and civilization are studied

  • Travel books and the European Literature on Travels in the Safavid Period: Peter Della Valle
    Hamid Hajiyanpur Page 31

    In this study, European travel books, especially those of Italian tourists including Peter Della Valle, have been studied. Besides, reviewing the factors of a rise in tourism in the second half of the 15th century and the early years of the 16th century - leading to writing travel books - is another topic of discussion in this paper. Geographical explorations with its two important consequences, one in the field of politics in the form of colonialism, and the other in the field of economics in the form of capitalism, were two important factors attracting westerners' attention to the East. In these conditions, the strategic importance of Iran and the Persian Gulf and the Iranians' interest in acquiring the martial knowledge of the West, along with other political-religious factors, drew the westerners' attention to Iran in the advent of Safavid State

  • A Review of Writing Biographies of Martyrs and the Historiography of the Ashura Event from Its Beginning Up to the Present time
    Muhsen Ranjbar Page 53

    The present study deals with identifying and introducing biographies of martyrs and other writings on the history of the Ashura Event from its beginning up to the present time in two periods. The first period has been organized in two parts. The first part presents a list of biographies from beginning up to the 7th century AH; the second part gives a descriptive account of the writings on the history of the Ashra Event up to the 7th century AH. The second period which is dedicated to the biographies and writings of the same kind from the 8th to the 14th century AH. is divided into two parts. In the first part, after an introduction, some important writings from the 8th century up to the present age are identified and introduced; and in the second part, the most important writings of the contemporary ages, with the important role they have played in presenting spurious and even fictitious accounts about the Ashura Event, have been introduced.
    As stated in the previous issue of the journal, due to the fact that this study is extensive, it is presented in three sections. The first one (from the beginning up to the 7th century, in two parts) was presented in the previous issue of the journal, and the following section, i.e. the second one, appears in this issue. The third section, related to the second period, will be presented in the next issue

  • The Idea of Rule-Governed History from the Viewpoints of Reason and Religion (1)
    Javad Suleymani Page 91

    The scientists who believe that history as a course of events has a certain model have asserted that the course of history is rule-governed. In contrast, some others who have viewed the course of history as casual and unpredictable have actually rejected the idea that society and history are rule-governed. A third group holds this as something impossible to prove or discover.
    In the Holy Qur'an and the Imams' sayings too, it is stated - explicitly or implictly - that history is rule-governed; and thus, men are invited to learn something from the history of the people in ancient times. So this view has been asserted and approved by many religious scholars as an undoubtable fact. There can be found, however, some disagreements among historians, sociologists, and history philosophers both on whether or not history is rule-governed and on how it is rule-governed. In the first part of the article, the writer has reviewed the existing views on whether history is rule-governed or casual; then he has discussed the relationships between the rules governing history and human freedom. Then, in the second part, he has presented the Qur'anic reasons on this subject and investigated its relationship with human freedom. It is worth noting that, due to the length of this article, the second part of this article will be presented in the next issue of this journal.

  • Imam Ali (a) and His Argumentation for the Ghadir Tradition
    Muhammad Anvar Fayyazi Page 127

    Ghadir is an undenaiable historical fact in Islam and will never be forgotten. Thus, Imam Ali (A), from the very first days of Abu Bakr's caliphate would refer and attest to Ghadir Khomm as the evidence for his right to the caliphate and the rightful successor of the prophet Muhammad and the leader of the Muslim community, in addition to enumerating his own merits which would cause him to deserve being a caliph.
    Imam Ali's mentioning the important event of Ghadir and his referring to it repeatedly was, in effect, a challenge to the usurpers of the caliphate. He did so both in facing with Abu Bakr and, afterwards, during the reign of the other Caliphs; and even on his accession to caliphate, he would refer and attest to Ghadir Khumm at which the Prophet made an announcement to the pilgrims who accompanied him and chose and appointed him (Imam Ali) as his rightful successor after him.

  • Justice House (`Idalat-khana): From a "Religious Movement" Towards a "Political Regime
    Zabihullah Naimiyan Page 153

    Before the constitutional revolution and the establishment of constitutional government, a movement called "the movement of Idalat-khana (Justice House)" was formed, which had great influence on the formation of constitutionalism in Iran. This model of `Idalat-khana, however, did not manage to develop into a full-fledged system of government. This religious movement was a reflection of Iranians' religio-political demands in the modern age when the colonialism-oriented autocracy was raging; but in the midway, this movement underwent deep transformation. In the meanwhile, the concept of `Idalat-khana became subject to contvoversies and its notion wavered between western juridical-parliamentary models and the conventional parliament of guilds and groups of people, each group or faction trying to give it a sense based on its own views and leanings. Thus, finally the local capacity of this idea remained close to the western models, and it was replaced by the concept constitutionalism, not allowing the movement of justice to develop into the `Idalat-khana system

  • A Review of the Time of and the Reason for Imam Ali's Giving Allegiance to Abu Bakr
    Muhammad Javad Yavari Page 193

    The history of allegiance or a formal public acknowledgement of allegiance as a mutual pact among Arabs can be traced back to pre-Islamic period. This social custom has been admitted in Islam too, and the Prophet made use of it. In the Islamic history, the rulers have always viewed peopl's homage and their oath of allegiance as a means for the solidarity of their government, and always considered themselves in need of people's support and confidence. In Islam, the principal characteristic of allegiance lies in the fact that it is voluntary; otherwise, it would be illegtimate and invalid.
    After the demise of the Prophet, on the day of Saqifa, a groupwith a predetermined plan appointed Abu Bakr as the Caliph. They did their best to stabilize his authority. They even won homage for him by using force. Ali (pbuh) and some members of Banu Hashim were at the head of those dissenting Abu Bakr's Caliphate.
    In this paper, an attempt is made to prove that Ali's allegiance to Abu Bakr after the Prophet's demise was taken by force in rushing to Fatima's house. Of course, his oath of allegiance took place after the martyrdom of Fatima (pbuh) and was based on expediency and preserving Islamic unity. Thus, at the time when Abu Bakr was striving against apostates, Imam Ali was obliged to swear allegiance to him