فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، پاییز و زمستان 1391)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، پاییز و زمستان 1391)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله بدری صفحه 5
    نیشابور، یکی از چهار تختگاه خراسان بزرگ، و از شهرهای قدیمی ایران زمین بوده و در سده های نخستین اسلامی نیز دارای اهمیت سیاسی و فرهنگی بوده است. اهمیت این شهر به حدی بود که برخی از دولتها آن را به عنوان پایتخت حکومت خود برگزیدند. جایگاه علمی و سیاسی نیشابور و عبور امام رضا (ع) از این شهر و بیان حدیث سلسله الذهب بر اهمیت آن در تاریخ افزوده است. نیشابور در قرن اول و دوم اسلامی جایگاه مهمی دارد. اما اهمیت این شهر تاریخی در دو قرن سوم و چهارم هجری دو چندان است. از این رو در این پژوهش تلاش شده است تا به اهمیت سیاسی نیشابور، وضع شهر نیشابور، مذهب، آداب و رسوم، زبان، کشاکش ها و درگیری ها، مدارس، اوضاع اقتصادی، و فرق مذهبی این شهر در قرن سوم و چهارم پرداخته شود.
    کلیدواژگان: نیشابور، اهمیت سیاسی، اوضاع اقتصادی، مدارس، فرق مذهبی
  • محسن بهشتی سرشت، محمد محمدپور صفحه 21
    امویان در طول حکومت خود در خراسان با خصلت نژاد پرستانه خود تبعیض هایی برضد موالی و گروه عرب همفکر با آنها روا داشته و بار سنگین انواع مختلف مالیات ها را بر دوش آنها می گذاشتند. نتیجهچنین سیاستی، از یک سو آشفته و وخیم تر کردن اوضاع اقتصادی آنها و از سوی دیگر مشارکت آنها در واکنش های تند منطقه ای بر ضد امویان بود. یکی از این واکنش ها قیام حارث بن سریج بود. این قیام نه تنها از مهم ترین قیام هایی بود که توانسته بود پایه های رژیم اموی را در خراسان سست کند بلکه مقدمه ای شد برای قیام ابومسلم خراسانی؛ وی توانست با تجربیات به دست آمده از این قیام، پایه های سست شده رژیم اموی را فرو بریزد. این مقاله درصدد است تا علل، فرایند و نتایج قیام حارث بن سریج را در خراسان بررسی کند.
    کلیدواژگان: امویان، حارث بن سریج، قیام، ابومسلم خراسانی، اوضاع اقتصادی
  • محسن رفعت صفحه 41
    ابن ابی الحدید معتزلی، مشهورترین شارح نهج البلاغه و کتاب او از برجسته ترین شرح های نهج البلاغه است. ویژگی مهم این کتاب در فهم صحیح کلام امام است، فهم صحیح نیز در گرو تاریخی نگری هر مولفه است که وی توجه خود را بدان معطوف ساخته تا کلام امام علی(ع) صحیح تبیین و تفسیر شود. توجه به جغرافیا و فضای سخن، بیان سبب صدور و اهتمام به یافتن تاریخ ایراد کلام امیرمومنان(ع) از مهم ترین ابزارهایی است که وی بدان نظر داشته تا سخن امام در جایگاه خویش خوش نشیند. ضمن آنکه نقد بر اساس سیاق کلام، نسب اشخاص، منقولات دیگران، اخبار مشهور و روایات تاریخی از جمله ابزارهایی است که ابن ابی الحدید توانسته در تاریخی نگری به اخبار مختلف به کارگیرد. البته تاثیرپذیری کلامی و برخوردهای فرقه گرایانه را می توان مهم ترین نقد شرح او دانست که از تعصب اعتقادی و عناد با مذهب شیعه نشئت می گیرد، چرا که برخی اوقات وی به سبب تعصب اعتزالی، تاریخی نگری را به کنار نهاده و فهم فرقه ای خویش را بر فهم صحیح، مقدم دانسته است.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، تاریخ نگاری، تاریخ نگری، نقد، تاریخ
  • علی صوفی، علی اکبر زاور صفحه 63
    هشتم شوال هر سال یادآور حادثه ای تلخ برای جهان اسلام، به ویژه عالم تشیع است؛ واقعه ای که طی آن قبور اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و اصحاب پیامبر(ص) به همراه آثار پرارزش به جای مانده از روزگار صدر اسلام توسط پیروان فرقه وهابیت تخریب شد، این نوشتار با رویکردی توصیفی – تحلیلی به شرح این حادثه و پیامدها و عکس العمل هایی که در جهان اسلام پدید آورد، پرداخته و در ادامه به پاسخ این پرسش اساسی می پردازد که با وجود فضای ضد وهابی در ایران آن روز و تلاش های علما و نیروهای مذهبی در برخورد و ایجاد فشار بر وهابیون، چه عواملی موجب تلطیف این فضا و به محاق رفتن طرح «کمیسیون دفاع از حرمین شریفین» مرحوم مدرس و در ادامه رفع ممنوعیت حج و سپس به رسمیت شناختن و ایجاد روابط دیپلماتیک با حکومت تازه تاسیس آل سعود شد، در این نوشتار نشان داده شده که مساعی و تلاش های عناصر بهایی حکومت وقت ایران در این خصوص نقش مهم و اساسی داشته است.
    کلیدواژگان: بقیع، وهابیت، بهائیت، عین الملک (هویدا)، مدرس
  • محمد فاکر میبدی، رحمان زارع صفحه 85
    در پیدایش فرقه ضاله بهائیت، علل گوناگونی دخیل بود. در این راستا می توان به بسترهای دینی همچون درک نادرست از آموزه مهدویت و انتظار منجی، ظهور فرقه شیخیه، و بسترهای فرهنگی و اجتماعی نظیر فقر، جهل، بی سوادی و خرافه پرستی اشاره کرد. از میان دلایل سیاسی نیز می توان از سویی به ضعف حکومت و تسلط همه جانبه اجانب بر دربار و منابع ملی، و از سوی دیگر به حمایت بیگانگان از هر حرکت ساختار شکن در راستای تضعیف اقتدار حکومت و علما اشاره کرد. اشتباه برخی از مورخان و دعاوی کذب برخی از پیروان فرقه ضاله بهائیت موجب شده است برخی گمان کنند علمایی همچون شیخ اعظم انصاری، در برخورد با سران بابیت و بهائیت برخورد قاطع و درخوری نداشته اند. در این نوشتار، به دنبال بررسی ادعاهای مطرح شده و سپس نقد و بررسی آنها با توجه به قرائن و شواهد موجود هستیم.
    کلیدواژگان: علما، بابیت، بهائیت، قاجاریه، شیخ انصاری
  • مریم مشهدی علی پور صفحه 99
    جایگاه زنان در جاهلیت، از موضوع های مورد توجه پژوهشگران است. با نگاهی اجمالی مشخص می شود که پژوهشگران به گونه ای ناقص به کندوکاو در مباحث خانوادگی و فردی در جاهلیت پرداخته اند. در مباحث جایگاه زن در جاهلیت بیشتر به مسئله دخترکشی و انواع ازدواج و طلاق در جاهلیت پرداخته شده و از تبیین دیگر ابعاد حیات زنان، به ویژه جایگاه مادر غفلت گردیده است. بر این اساس، در این پژوهش تلاش شده است به منظور فهم دقیق تر جایگاه مادر در جاهلیت و صدر اسلام، پاسخی برای این پرسش ها یافت شود: مادران در عصر جاهلی از چه جایگاهی برخوردار بودند؟ آیا آنها نیز همچون همسران و دختران از موقعیت پستی برخوردار بودند یا جایگاهی بهتر داشتند؟ آیا در اسلام همه آداب و رفتارهای جاهلیان، به چالش کشیده شده است؟ یا آنکه اسلام برخی از این معارف را که منطبق با معیارهای پذیرفتنی است، تایید کرده؟ در این مقاله، مباحثی همچون وضعیت انتساب به مادران، نقش مادر در تربیت فرزند و نقش مادر در نام گذاری فرزند، به گونه ای تطبیقی میان جاهلیت و اسلام بررسی می شود.
    کلیدواژگان: جاهلیت، مادر، صدر اسلام، نسب، فرزند
  • اصغر منتظر القائم، محمد علی سمیعی صفحه 119
    در این مقاله، وضعیت خاندان بنی عامر قریش پیش از اسلام تا رحلت رسول خدا(ص) و واکنش ایشان در برابر اسلام و مسلمانان و تعامل آنها با مسلمانان طی این دوره براساس روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع اصلی سیره و مغازی بررسی می شود.
    در آغاز، به اصل و نسب، وضعیت اقتصادی، جمعیت، محل سکونت، علم و دانش و... این خاندان پیش از اسلام پرداخته شده، سپس وضعیت مسلمانان و زندگانی مشرکان بنی عامر و چگونگی رویا رویی متفاوت این دو گروه با اسلام، تبیین و تحلیل می شود و نشان داده خواهد شد که چگونه خاندان بنی عامر قریش در دو رویه مخالفت و همکاری با رسول خدا(ص) در صدر اسلام گام برداشتند.
    کلیدواژگان: اسلام، بنی عامر، قریش، مکه
|
  • Roohollah Badri Page 5
    Neyshabur is one of the four capitals of Great Khorasan and one of the ancient cities of Iran. It had a political and cultural importance in the early Islamic centuries. It was so important that some governments chose it as their capital. Its scientific and political status, Imam Reza is short visit to it and his narration of the "Gold Chain" tradition have added to its importance. This city enjoyed an important position in the first and second centuries ('AH') but the importance of this historical city increased in the third and fourth centuries ('AH'). The present paper tries to elaborate on Neyshabur's political importance, its conditions, the religion of its people, their customs, language, the conflicts and wars, its schools, its economic conditions, and religious sects of the city in the third and fourth centuries ('AH').
    Keywords: Neyshabur, political importance, economic conditions, schools, religious sects
  • Muhsen Beheshtiseresht, Muhammad Muhammadpoor Page 21
    During their rule in Khorasan and due to their racist nature the Umayyads practiced discrimination against Mawālī (freed slaves) and the Arab people who shared them in thought and imposed high taxes of different kinds on them. Such a policy made Mawālī face serious and complicated economic conditions and stimulated them to contribute in the harsh regional struggle against Umayyad dynasty. One of the reactions was Harith b. Surayj's uprising. It was not only one of the most important uprisings that shook the Umayyad regime in Khorasan but also prepared the ground for Abu Muslim's uprising who managed to ruin the unstable bases of the Umayyad regime by making use of the experiences he gained from Surayj's uprising. The present paper tries to investigate the causes, development and outcome of Harith b. Surayj's uprising in Khorasan.
    Keywords: Umayyads, Harith b. Surayj, uprising, Abu Muslim Khorasani, economic conditions
  • Muhsen Rafat Page 41
    Ibn Abi Al-Hadid Al- Mu‘tazili is considered as the most famous commentator of Nahjol Balaghāh and his book as one of the most outstanding commentaries. The important feature of his book is his proper understanding of Imam Ali's sayings. Proper understanding is also contingent upon the historicism of every component to which paid special attention to explain and interpret Imam Ali's sayings correctly. Among the best means which Ibn Abi-Al-Hadid used in order to interpret Imam Ali's sayings properly are: considering the geographical context of the sayings, stating the reason behind the sayings, and attempting to find the date the sayings. Furthermore, he was able to use context-based criticism (textual criticism), individual's genealogy, other's citations, famous narrations and historical traditions in historicism of the different narrations. No doubt, the most important criticism about his commentary is the influence of theology and his sectarian attitude resulting from his religious fanaticism and enmity towards Shiism, and so, due to his Mu‘tazilite bias he has sometimes neglects historicism and his sectarian understanding takes priority over proper understanding.
    Keywords: Imam Ali (peace be upon him, Nahjol Balāghah, Ibn Abi, Al, Hadid, commentary of Nahjol Balāghah, historiography, historicism, criticism, history
  • Reza Ali Sufi, Ali Akbar Zawer Page 63
    Every year, when the eighth of Shawwal comes, the Muslim world and the Shi‘ah in particular commemorate the tragic event of destroying the holy shrines of the infallible and pure imams by Wahhabis and the invaluable historical works handed down from early Islam. Using a descriptive-analytical approach, the present paper describes this event, its outcome, and the reaction of the Muslim world to it. Then, it answers the basic question relating to the factors that contributed to weakening anti-Wahhabism atmosphere in Iran, neglecting the late Mudarres's project called "Commission to Defend the Holy Shrines", removal of Hajj prohibition, recognition of the newly established Saudi's government, and establishing diplomatic relationships with it in spite of the anti-Wahhabism atmosphere in Iran and the efforts of religious scholars and religious forces to react against and place pressure on the Wahhabis. This paper confirms the idea that the contribution and endeavor of Bahai elements in the Iranian government of the time played a major role in this regard.
    Keywords: Baqi', Wahhabism, Bahaism, Eynolmalik (Hoveyda), Mudarres
  • Muhammad Fakir Meybudi, Rahman Zare' Page 85
    Different factors contributed to the formation of the misguided sect of Bahaism. Among the factors which are worth mentioning are: misconception of the doctrines of Mahdism and awaiting the savior, the emergence of Sheikiyyah sect, in addition to some cultural and social factors like poverty, ignorance, illiteracy, and superstition. Regarding the political factors, we can refer to the weakness of government and multidirectional domination of foreign powers over the court and national resources on one hand and to the support offered by foreign powers for any deconstructive movement which targeted the strength of the government and religious scholars on the other hand. The mistake committed by some historians and the false claims of some followers of the misguided Bahaism has made some think that such religious scholars like Sheikh A‘zam Ansari did not adopt a rigid stance in dealing with leaders of Bahaism and Babism. The present paper tries to investigate these claims, and comment on them in the light of the existing evidence.
    Keywords: religious scholars, Babism, Bahaism, Qajar, Sheikh Ansari
  • Maryam Mashahdi Alipoor Page 99
    Investigating the status of women during the Age of Ignorance has been a subject of concern to researchers. However, a brief look at this question reveals that researchers have not made a thorough study of the personal and familial issues during the Age of Ignorance. The discussions on the status of women in Age of Ignorance are mainly related to female infanticide and kinds of marriage and divorce of that period, while the other aspects of women's life, particularly their role as mothers, were neglected. Therefore, the present paper illustrates this point by answering some questions relating to the mother's status in the Age of Ignorance and early Islam which are as follows: what was the mother's status during the Age of Ignorance? Was the position they occupied as wives and daughters lowly or was it high? Has Islam challenged all the mores and manners of Age of Ignorance or did it approve those which were compatible with moral standards? The present paper studies such issues like attributing descent to mothers, the role of the mother in training and naming the child, comparing the status of mothers during the Age of Ignorance and that in Islam.
    Keywords: the Age of Ignorance, mother, early Islam, descent, offspring
  • Asqar Montazer Al Qaem*, Muhammad Ali Samii Page 119
    Using a descriptive-analytical method and relying on authentic resources about the Holy Prophet's lifestyle and on the accounts of the battles of early Islam, the present paper studies the status of Qurayshi Bani 'Amir between pre-Islam until the demise of the Holy Prophet, their attitude towards Islam and Muslims and their interactions with Muslims during that period. It discusses the genealogy, economic condition, population, place of residence, and science. .. of this household in the pre-Islam period. Then, it explains and analyzes Muslim's status, life of Bani 'Amir polytheists, and the conduct of these two different ideological attitudes towards Islam and proves that Qurayshi Bani 'Amir adopted two completely different attitudes – disagreement and collaboration with the Holy Prophet in early Islam.
    Keywords: Islam, Bani Amir, Quraysh, Mecca