فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - پیاپی 45 (تابستان 1387)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
پیاپی 45 (تابستان 1387)

  • 152 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/06/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا اسماعیلی فرد صفحه 5
    براساس نظریه نقشگرای آندره مارتینه، نهاد مفهومی جهانی نیست، اما در بسیاری از زبان ها می توانیم به نقش نهاد اشاره کنیم. به هر حال در هر زبان باید وجود احتمالی آن و ویژگی هایش بررسی شود. در زبان ایتالیایی کوتاهترین جمله از نهاد و گزاره تشکیل می شود، بنابراین وجود هر دو برای ساخت جمله لازم و بایسته است. مهمترین نقش نهاد، تحقق بخشیدن به گزاره است، به همین دلیل امکان حذف آن وجود ندارد. جایگاه نهاد اجباری در این زبان ثابت است و در شمار کثیری از جمله ها به صورت شناسه فعل ظاهر می شود. به همین دلیل نمی توان آن را از گزاره جدا کرد. افزون بر این نهاد، در مواقع زیادی عنصر دیگری هم در جمله ها ظاهر می شود که از حیث شمار و شخص و گاه از نظر جنس با نهاد اجباری مطابقت دارد و مشخصه اصلی آن اختیاری بودن آن است. نهاد اختیاری قابل حذف است و جایگاه ثابتی در جمله ندارد.
    کلیدواژگان: نقشگرایی، نهاد، گزاره، زبان ایتالیایی، ترتیب کلمه، نهاد اجباری
  • حسین پیرنجم الدین، سید محمد مرندی صفحه 17
    این مقاله به بررسی موسیقی و نسبت آن با مفهوم شرق شناسی و دیگر مفاهیم کلیدی در اندیشه و نقد ادوارد سعید می پردازد. با توجه به مرکزیت موضوع فرهنگ در آثار سعید و تاکیدی که او بر رابطه و تبانی آن با امپریالیسم، استعمار و نگاه شرق شناسانه می گذارد، موسیقی کلاسیک غرب در آرای او اهمیت می یابد. تحلیل زمینه های فرهنگی اجتماعی موسیقی کلاسیک غرب (در یکی از واپسین آثار سعید) چونان هنری که باز تاباننده جامعه بود و هم اثر گذار بر آن، از دیگر موضوعات مطرح شده در این نوشتار است. این مقاله با بررسی ماهیت تناقض آمیز موسیقی از دیدگاه سعید هنری مخاطب مدار و عمومی و در عین حال عمیقا خصوصی پایان می یابد.
    کلیدواژگان: ادوارد سعید، موسیقی، بازنمایی، شرق شناسی، گفتمان
  • بهاره حاج عبدالله جواهری صفحه 31
    بیش از نیم قرن است راجع به ژید، یکی از بزرگترین «استادان تفکر» قرن بیستم، و آثار او می گویند و می نویسند. شاید نتوان درباره این سبک شناس برنده جایزه نوبل مطلبی تازه گفت؛ ولی در این مقاله می کوشیم با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و برداشت های ساختارگرا در تحلیل ادبی، بازتاب تجربیات شخصی ژید را در آثارش به تصویر کشیم و با ارائه تعاریفی دقیق از واژگان ضد اخلاق و اخلاق ستیز، بار منفی ضد اخلاق بودن را از او دور کنیم. ژید که پس از سفر به آفریقای شمالی برای درمان بیماری سل و آشنایی با اسکار وایلد، در کتاب مائده های زمینی به ناتانائل شور را می آموزد و ترغیبش می کند تا «همواره آماده باشد تا با شوری بی وقفه پرحرارت تر از پیش، هیجانات و شادی های جدید را پذیرا باشد»، در کتاب در تنگ نیز این دو درونمایه را، که پایه و اساس شان در مذهب مسیحیت است و ژید نیز بنا بر تربیت سرسخت مذهبی اش با آنها آشنایی کامل دارد، دوباره مطرح می کند. نویسنده ای که هم زندگی و هم آثارش پیوسته رویارویی تاریکی و روشنایی را نشان می دهند، در برابر چهره فرشته وار مادلن (همسرش) خود را جهنم قلمداد می کند و بین آزادی و اجبارهای اخلاقی که همانا منشاء تضاد موجود در تفکر اوست، در نوسان است. او در کتاب اگر دانه نمیرد با نقل خاطرات دوران کودکی و نوجوانی اش صادقانه به درونی ترین تمایلاتش اعتراف می کند و نظریه عمل بی دلیل خود را که چالشی است در برابر خداوند و نظم جهان در کتاب سرداب های واتیکان ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: آندره ژید، اخلاق ستیزی، آمادگی، شور، تضاد، صداقت، عمل بی دلیل
  • نسرین دخت خطاط، عیسی امن خانی صفحه 47
    ارتباط میان فلسفه و ادبیات به روزگاران بسیار دور و حداقل به زمان افلاتون فیلسوفی که همپای شهرت فلسفی اش ادیب توانایی نیز بود، باز می گردد؛ شوپنهاور، راسل، برگسون و... از دیگر فیلسوفانی بودند که آثارشان، به گواهی منتقدان، با بهترین آثار ادبی پهلو می زد. چنین به نظر می رسد که این اندیشمندان برای بیان عقاید فلسفی خود ناگزیر از به کارگیری زبانی روشن بوده اند اما درباره فیلسوفان وجودی و ارتباط آنان با ادبیات و ژانرهای ادبی، باید به گونه ای دیگر اندیشید. در این مقاله ابتدا کوشیده شده است تا با برجسته ساختن مواردی چون رویکرد پدیدار شناسانه این فیلسوفان، تغزلی و عاطفی بودن اندیشه آنان و تلقی شان از انسان چون «هستی در جهان» به علل درهم تنیدگی این اندیشه فلسفی با ادبیات اشاره شود و در ادامه نیز نشان داده شود که چگونه اعتقاد به تقدم وجود بر ماهیت انسانی و نقش تعیین کننده وضعیت های انسانی در شکل گیری ماهیت انسان سبب پیوند این اندیشه با ژانرهایی چون رمان، داستان کوتاه و نمایش نامه گردیده است و باور به توانایی شعر در آشکار ساختن هستی، عامل آشتی دهنده شعر با فلسفه وجودی است.
    کلیدواژگان: فلسفه وجودی، پدیدارشناسی، توصیف، تقدم وجود بر ماهیت، هستی، در، جهان
  • زهره رامین، بهزاد قادری سهی صفحه 65
    این نوشتار به شیوه داستان سرایی ناثانیل هاثورن، به عنوان نقطه عطف تاریخ ادبیات آمریکا، می پردازد. یکی از پیامدهای انقلاب آمریکا بی بند و باری و ترک پایبندی به ارزش های خشکه مقدسان بود. کمی بعدتر رومانتیسیسم این شکاف را با ستایش فردیت نویسنده و نقش او درایجاد یک شخصیت نوین آمریکایی ژرف تر کرد. با درنظرگرفتن این حقیقت که هاثورن در چنین وضعیتی می نوشت، انتقال چنین مفاهیم مذهبی وسیاسی را به درون قلمرو داستان هاثورن می دید و تلاش می کرد پیش زمینه های خشک پیشین را بشکند و آنها را با شیوه ای که ابایی از محدود کردن معنی و دلایل وقایع ندارد، جایگزین کند تا، بدین ترتیب، از منظری متفاوت به دنیا و ساکنانش نظر بیفکند. این مقاله هاثورن را نویسنده ای آگاه نسبت به هنر خویش معرفی می کند، برای اثبات این سخن به بخش هایی از وقایع داستان اشاره می شود که هنرمند از خود ردپا بر جای می گذارد. همچنین، این گفتار با تاکید بر بخش های متفاوت داستان های وی و همچنین با تاکید بر زنجیره وقایع، بر این نکته انگشت می گذارد که هاثورن راه را برای تفاسیر متفاوت از متن های خویش باز می گذارد، کاری که به صورت نمادین تلاشی است برای رهایی از قید و بندهای دست و پا گیر جامعه اش.
    کلیدواژگان: ادبیات آمریکا، هاثورن، فردگرایی، خودآگاهی، داستان سرایی، صورت گری
  • حجت رسولی، علی عباسی صفحه 81
    پروپ در کتاب ریخت شناسی قصه های پریان کوشید تعریف روشنی از روایت ارائه دهد. به همین منظور پروپ سعی کرد رخدادهای اساسی هر روایت را بیابد و آنگاه از آنها فهرستی تهیه کند. وانگهی، وی این رخدادهای پایه را کارکرد نامید. در حقیقت، او براین اعتقاد است که قصه های مورد مطالعه او علی رغم شکل متفاوتشان دارای ساختار مشترکی اند. از نظر او کارکرد ساده ترین و کوچکترین واحد روایتی است. به عبارتی دیگر کارکردها سلسله ای از کنش های شخصیت های داستان و قصه اند که از کل آنها قسمت های متفاوت قصه تشکیل می شود. در این مقاله سعی می شود به عنصر طرح یا پیرنگ در «حسنک وزیر» از تاریخ بیهقی پرداخته شود، تا بدین وسیله نگارندگان مقاله بتوانند برای پرسش زیر پاسخ مناسبی پیدا کنند: چرا راوی در «حسنک وزیر» برای روایت داستانش از چندین راوی استفاده کرده است؟ برای پاسخ به این پرسش، نگارندگان کار خود را با این فرض آغاز خواهند کرد: راوی از چندین راوی سود جسته است تا بتواند واقعیت پذیری این اثر ادبی را بیشتر کند (زیرا زبان مورد استفاده در این روایت، بیشتر زبانی ارجاعی است تا عاطفی، به همین خاطر، این روایت بیشتر میل به مصداق نشانه ها دارد، تا به خود زبان).
    کلیدواژگان: روایت، راوی، مخاطب، پیرنگ، کارکرد، حسنک وزیر، بیهقی
  • سید محمد علوی، شادی دینی صفحه 99
    پژوهش حاضر تاثیر آموزش را بر ارتقای سطح آگاهی زبان آموزان ایرانی در زمینه منظورشناسیPragmatics)) در زبان انگلیسی، بررسی می کند. به طور خاص، این پژوهش می کوشد تفاوت میان دو رویکرد آموزشی تشریحی (Explicit) و تلویحیImplicit)) را در بهبود سطح منظورشناسی مخالفت های Refusals)) زبان آموزان فارسی زبان، مورد مطالعه قرار دهد. در این پژوهش، پنجاه و چهار زبان آموز، با دانش زبانی تقریبا یکسان به طور تصادفی در سه گروه آموزش کنترل، تشریحی، و تلویحی قرار گرفتند. بر خلاف زبان آموزان گروه کنترل که آموزشی بی ارتباط با اهداف تحقیق را دریافت کردند، فراگیران در دو گروه آزمایش، دو نوع آموزش متفاوت را دریافت کردند. در گروه آموزش تشریحی، زبان آموزان توضیحات فرا منظورشناسی Meta-pragmatics))، بازخوردهای مستقیم، و آموزش های صریح ارتقاء آگاهی را در زمینه مخالفت ها در زبان انگلیسی، دریافت کردند؛ در حالیکه، در گروه آموزش تلویحی، فراگیران تحت آموزش غیرمستقیم و ضمنی قرار گرفتند. هر سه گروه قبل و بعد از دوره شش جلسه ای آموزش، در آزمون چند گزینه ای تکمیل کلام(Multiple-Choice Discourse Completion Test) شرکت کردند. بررسی های آماری نشان داد که ارتباط مستقیمی بین آموزش و سطح منظورشناسی مخالفت های زبان آموزان ایرانی در زبان انگلیسی وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده آموزش تشریحی بیش از آموزش تلویحی در ارتقاء میزان آگاهی فراگیران فارسی زبان از سطح منظورشناسی مخالفت ها در زبان انگلیسی، مؤثر است. بر اساس نتایج این پژوهش به معلمان زبان انگلیسی توصیه می شود که راهکارهای آموزش تشریحی را بیش از آموزش تلویحی مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: منظورشناسی، آموزش تشریحی و تلویحی، فرامنظورشناسی، آزمون چند گزینه ای تکمیل کلام، مخالفت
  • علی محمد محمدی صفحه 115
    هدف اساسی فناوری آموزشی تسهیل، توسعه و تقویت فرایند آموزش و یادگیری است. فناوری آموزش و یادگیری زبان یکی از دستاوردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در گستره علوم انسانی است که چارچوب نظری و اصول خاص خود را دارد. این فناوری، ماهیتی چند بعدی و میان رشته ای دارد که در نتیجه تحقیقات در اصول و مبانی نظری و عملی گستره های زبان شناسی کاربردی، زبان شناسی رایانه ای و دانش استفاده بهینه فناوری به وجود آمده است. این مقاله با رویکردی تحلیلی، توصیفی، و تطبیقی، تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر آموزش زبان را بررسی می کند. در این زمینه مراحل مختلف الگوهای آموزش زبان، مدیریت کلاس، مسئولیت استاد، منابع آموزشی و یادگیری و تهیه و تالیف کتاب های درسی مطالعه گردیده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که نقاط مشترک زیادی بین الگوهای آموزش زبان و الگوهای فناوری آموزش و یادگیری زبان وجود دارد. به یمن معرفی و ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات در این حوزه، مدیریت کلاس به کل متحول شده و با رویکردی پژوهش محور و دانشجو محور انجام می پذیرد. مسئولیت مدرس نیز انباشت و انتقال اطلاعات نیست، بلکه مسئولیت های گوناگونی بر عهده می گیرد و باید فردی چند مهارتی باشد. الگوی بسته، محدود و متمرکز منابع آموزشی و یادگیری سنتی هم به الگویی باز، غیر متمرکز، نامحدود، و بری از محدودیت های زمان و مکان تبدیل می شود و نتایج بسیار راهبردی برای نظام آموزش و یادگیری زبان را به ارمغان می آورد. مطالب درسی برگرفته از فناوری، ماهیتی چند بعدی و حرکتی داشته و طراحان آن رویکردی فرایند - محور دارند نه محتوا - محور.
    کلیدواژگان: فناوری، ارتباطات، یادگیری، منابع آموزشی، مدیریت
|
  • Page 5
    On the basis of Andre Martinet's Functional theory, "subject" is not a universal concept. However we can show the function of subject in many languages, since the probable existence of subject and its properties can be studied and investigated. In Italian language, the shortest sentence contains both subject and predicate. Therefore existence of both is necessary for constructing a sentence. The most important function of subject is actualization of predicate. For this reason, subject should not be omitted. In Italian, position of obligatory subject is fixed and appears in many sentences as verb endings. So it can not be separated from the predicate. In addition to this subject, another element often appears too. This new element agrees with the obligatory subject in number, person, and sometimes in gender. But its principal specification is to be arbitrary. This arbitrary subject is omitable and has no fix position in a sentence.
  • Page 17
    This paper examines Edward Said’s views on music and its connection with key concepts such as orientalism and worldliness in his writings. It is suggested that to see the importance of classical Western music as a key component of Western culture in Said’s work, one has to take into account the centrality of culture in his critical views and the stress he puts on its complicity with Western imperialism and colonialism. The article reviews Said’s analysis of the socio-cultural moorings of Western classical music as an art which both reflected and affected society. Central to the paper is also Said’s account of the paradoxical character of music in its private/public dialectic.
  • Page 31
    Since more than half a century, much has been written and spoken about André Gide, one of the greatest thinkers of the 20th century. Perhaps, it seems that nothing new remains to be said about Gide, the winner of the Nobel Prize. However, effort will be made to demonstrate the effect of Gide's private experiences on his works by using the analytic-expressive method and structural theories in literacy criticism, also effort will be made to offer an exact definition for immoral and unethical words, in order to erase his negative reputation of being an immoral person. After traveling to North-Africa for curing his tuberculosis disease and there meeting Oscar Wild, Gide started to teach passion to Natanael in Fruits of the Earth and encourage her to be ready to experience new joys and anxieties, more than before. He shows these two themes again in Strait is the Gate, whose base is in the Christian religion which Gide knows completely because of his orthodox upbringing. Gide's life and his works show the contrast between darkness and light. He introduces himself as hell compared to his angel-like wife, Madeleine. Freedom and moral limitations are the source of contradiction in his mind.While narrating childhood memories, he describes his intrinsic inclinations in If it die…: An Autobiography. He introduces his theory of "Action without Reason", which is an important issue against God and the regulation of the world in The Vatican Cellars.
  • Page 47
    The connection between philosophy and literature goes back at least to Plato, who has a well reputed fame in philosophy as well as literature. Schopenhauer, Russell, Bergson and … are the other philosophers whose philosophical works, according to critics, are comparable to the best literary works. In order to express their philosophical viewpoints they have had access to an appropriate language. But as for the existentialists, and their attitude to literature and genre this is not the case; their phenomenological approach, lyric, and sentimental thought and their viewpoint of man as 'Being-in-world', are the main reason why their philosophical thought was colored with literature. The priority of Existence to Essence and the determining role of human situations, connect this philosophy (for French existentialist) with the novel, fable and drama. And believing in the ability of poetry to the disclosure of Being (for German existentialist and especially for Heidegger) was the medium connecting poetry with existentialist philosophy.
  • Page 65
    Nathaniel Hawthorne's art of writing marks a specific point in the history of American Literature. The revolution brought with it libertine outcomes from adherence to strict Puritanical creeds of life. A little later, Romanticism intensified this break even further by glorifying the individuality of the author and his role in creating a novel American voice. Writing within such context, one can find the translation of such religious and political activities into the literary sphere of Hawthorne's fiction as he attempts to break former rigid perspectives, replacing them with a stance which is in no haste to confine meaning and cause of events, introducing a different perspective from which to see the world and its inhabitants. As a writer who is self-conscious of his art, intervening at points in the event of story-telling, Hawthorne leaves his texts open to various interpretations as he hints at alternatives to the stories and sequence of events. While heavily influenced by the history of his country, he is simultaneously attempting to emancipate from its confining restrictions.
  • Page 99
    This study examines the efficiency of pedagogical intervention in raising L2 pragmatic awareness of the Iranian EFL learners. More specifically, it seeks to investigate the difference between explicit and implicit instructions in improving pragmatic appropriateness of the English refusals by adult Persian native speakers in an EFL classroom context. Fifty-four participants, with approximately the same level of linguistic proficiency, were randomly divided into three groups of Control, Explicit, and Implicit. As the Control group was provided with activities irrelevant to the objectives of the study, the two Experimental groups received two different instructional treatments. While the Explicit group was presented with metapragmatic explanations, direct feedback, and explicit awareness-raising instruction on pragmatic features of English refusals, the participants in Implicit group were provided with indirect instruction and implicit awareness-raising activities. All three groups took a multiple-choice discourse completion test (MDCT) as a pre and post test, before and after the six-session instructional period. The results revealed that instruction improves pragmatic appropriateness of the EFL learner's refusals. Explicit pedagogical approach, in particular, was proved to be more efficient in raising L2 pragmatic awareness of the Iranian English learners. The findings of this study may have helpful implications for material developers and teachers in EFL classrooms.
  • Page 115
    The purpose of educational technology is to facilitate, develop, and strengthen teaching-learning processes. Computer-assisted language education technology is developed as a result of introducing information and communication technology in humanities. This technology has a multidisciplinary nature and is based on investigations carried out in theoretical and practical principles of applied linguistics, computational linguistics, and computer sciences. The present article attempts to study the role of information and communication technology in language education. Theoretical principals and practical outlooks of different models of language teaching, classroom management, instructor's responsibility, teaching and learning resources, and material production are investigated. The result of the study reveals that there are a number of common grounds between language teaching models and the models of computer assisted language learning. Due to the introduction of information and communication technology and language education, the traditional approach in classroom management is radically changed and has attained a research-based and student-centered orientation. The instructors responsibility is not the transfer of information but that he should develop multi-skilling characteristics. The closed, limited, and centralized nature of teaching-learning resources is replaced by an open, decentralized, time and place free model. Technologically based materials have a multifaceted and kinetic nature and material producers assume a process oriented approach.
  • Contents
    Page 2
  • Page 5