فهرست مطالب

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
پیاپی 49 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تراژدی کلاسیک از منظری مدرن / مرغابی وحشی اثر ایبسن و مرغ دریایی اثر چخوف
    مریم بیاد، مهسا مرادپور صفحه 5
    تراژدی که از چالش بر انگیز ترین ژانر های ادبی به شمار می رود همواره توجه کسانی را که در پی درک بهتر خویش و دنیای اطرافشان بوده اند به خود جلب کرده است. قرن ها پس از زایش تراژدی در یونان باستان، همواره بزرگ ترین نمایشنامه نویسان مغرب زمین می کوشیدند تا حس خود را نسبت به جنبه های تراژیک زندگی در قالب آثاری ماندگار بیان کنند. اما با از بین رفتن تدریجی زمینه های لازم برای خلق تراژدی این صورت هنری در اواخر قرن هفدهم چنان رو به زوال رفت که بسیاری از صاحب نظران عرصه هنر ادعا کردند که تراژدی در شکل نمایشی به گذشته تعلق دارد. در زمانی که دیدگاه های حاکم، بر تضاد روحیه مدرن با تفکر تراژیک تاکید داشتند، هنریک ایبسن و آنتون چخوف در اواخر قرن نوزدهم توانستند آثار تراژیک قابل توجهی خلق کنند. اثر حاضر تلاشی است در جهت نشان دادن چگونگی خلق این آثار که تراژدی انسان مدرن را به خوبی به تصویر می کشند. به این منظور دو اثر مرغابی وحشی و مرغ دریایی انتخاب شده اند: دو اثری که در بردارنده صورت ها و مفاهیم تراژیک نو هستند. همچنین اثر حاضر نگاهی به تراژدی یونان دارد تا دریابد مفهوم تراژدی در دوران ایبسن و چخوف تا چه اندازه از دید تراژیک در عصر باستان فاصله گرفته است.
    کلیدواژگان: تراژدی، تراژدی مدرن، تراژدی کلاسیک، ایبسن، چخوف، مرغابی وحشی، مرغ دریایی
  • علی اکبر خمیجانی فراهانی، محمد صابر خاقانی نژاد صفحه 23
    این تحقیق کوشیده است تا کارایی رویکرد وظیفه محور بر گسترش مهارت مکالمه را مورد مطالعه قرار دهد. هدف اول تحقیق حاضر، بررسی تاثیر جنسیت بر توانایی مکالمه تحت تاثیر رویکرد وظیفه محور بوده است. به بیان دیگر، این تحقیق کوشیده است تا توفیق زبان آموزان یک جنسیت را نسبت به زبان آموزان جنس مخالف مورد مطالعه قرار دهد. هدف دوم این مطالعه آن بوده است تا تاثیر سطوح مختلف زبان آموزان را بر میزان پیشرفت آنها تحت تاثیر رویکرد وظیفه محور بررسی نماید. بدین منظور محقق دو گروه را به عنوان گروه های کنترل و تجربی به صورت تصادفی مشخص کرد، سپس هر کدام از این گروه ها به دو گروه زن و مرد و سپس هر گروه از زبان آموزان زن و مرد به دو گروه زبان آموزان متوسط و پیشرفته تقسیم شدند. برای زبان آموزان گروه تجربی تکنیک ها و اصول رویکرد وظیفه محور اعمال شد و تمرینات مکالمه مناسبی متناسب با ماهیت گفتگوهای کتاب درسی که توسط محقق طراحی شده بود در طول نیم سال انجام شد، حال آنکه زبان آموزان گروه کنترل از روش های سنتی پیشرفت توانایی مکالمه مانند حفظ و تکرار گفتگوها بهره بردند. به منظور بررسی آماری کارایی رویکرد وظیفه محور و میزان تاثیر جنسیت و سطوح مختلف زبان آموزان بر گسترش توانایی مکالمه آنها، از تکنیک آماری t-test استفاده شد. همین طور برای آنکه بتوان راجع به برهم کنش احتمالی این دو عامل بر میزان پیشرفت زبان آموزان در مهارت مکالمه تحت تاثیر رویکرد وظیفه محور نظر داد، محقق از روش آماری ANOVA دوطرفه (MANOVA) بهره جست. با در نظر گرفتن نتایجی که از اعمال روش های آماری حاصل شد، به نظر می رسد که جنسیت نقش چندانی بر موفقیت زبان آموزان نداشت حال آنکه کارایی رویکرد وظیفه محور به وضوح روشن گشت. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده سطوح مختلف زبان آموزان به عنوان عاملی موثر بر گسترش مهارت مکالمه معرفی شد به طوری که زبان آموزان پیشرفته از میزان پیشرفت بیشتری نسبت به زبان آموزان متوسط برخوردار بودند
    کلیدواژگان: تکلیف، رویکرد تکلیف محور، تکلیف شکاف اطلاعاتی، تکلیف شکاف عقیدتی، تکلیف شکاف استدلالی
  • عباس زارعی صفحه 43
    کاربرد روش نوظهور ژانر- مدار در آموزش نگارش زبان دوم و تاثیر احتمالی کاربرد این روش بر عملکرد فراگیران زبان در نگارش به طور کامل در تحقیقات اخیر آموزش زبان بررسی نشده است. در پژوهش حاضر تاثیر آموزش نامه نگاری از طریق روش ژانر– مدار بر جنبه های کمی و کیفی نامهنگاری گروهی از دانشجویان رشته زبان انگلیسی به شیوه شبه تجربی بررسی شد. 140 دانشجوی رشته زبان انگلیسی شامل 26 مرد و 114 زن از دانشگاه های اصفهان و کاشان در دو گروه آزمایشی و گروه شاهد در این تحقیق شرکت کردند. گروه آزمایشی (70 نفر) از طریق شیوه ژانر- مدار نحوه نوشتن تقاضا نامه های شغلی به زبان انگلیسی را آموختند ولی گروه شاهد از این آموزش بیبهره بودند. پس از پایان آزمایش شاخصهای کمی و کیفی نگارش کلیه دانشجویان شرکت کننده مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که تدریس از طریق روش ژانر– مدار تاثیر مثبت و به سزایی بر کیفیت نگارش دارد ولی از لحاظ کمیت نگارش تفاوت معنی داری بین گروه آزمایشی و گروه شاهد مشاهده نشد. بر اساس یافته های این تحقیق نقاط ضعف و قوت شیوه ژانر– مدار در آموزش نگارش بررسی شده است.
    کلیدواژگان: نگارش زبان دوم، آموزش نگارش، روش ژانر، مدار، نامه نگاری، تقاضانامه شغلی
  • عباسعلی زارعی صفحه 65
    منظور بررسی تاثیر سه نوع زیر نویس (فیلم انگلیسی با زیرنویس انگلیسی، فیلم انگلیسی با زیرنویس فارسی، و فیلم فارسی با زیرنویس انگلیسی)، 90 دانشجو در دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین به سه دسته تقسیم شدند. به هر یک از گروه ها، همان فیلم با یکی از انواع زیرنویس ارائه شد. به منظور بررسی تاثیر نوع زیرنویس در درک واژگانی، میانگین سه گروه با استفاده از فرایند آماری تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه مورد مقایسه قرار گرفت. نتیجه بررسی نشان داد که بین فیلم انگلیسی با زیرنویس فارسی و انگلیسی تفاوت معنی داری وجود ندارد، اما هر دو نوع از فیلم فارسی با زیرنویس انگلیسی مفیدترند. با استفاده از تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه دیگری، میانگین سه گروه در آزمون تولیدی واژگانی مقایسه شد. نتیجه نشان داد که در تولید واژگان انگلیسی، فیلم انگلیسی با زیرنویس انگلیسی از دو نوع دیگر موثرتر است و فیلم انگلیسی با زیرنویس فارسی هم از فیلم فارسی با زیرنویس انگلیسی موثرتر است. نتایج تحقیق حاضر می تواند برای فراگیران، معلمان، و طراحان مطالب آموزشی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: زیرنویس دوگانه، استاندارد، وارونه، واژگان، درک، تولید
  • محمدرضا طالبی نژاد، گیتی موسی پور نگاری صفحه 85
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر استراتژی مفاهیم ذهنی (concept mapping) در نگارش انشاء انگلیسی بر خود تنظیمی (self-regulation) دانشجویان کارشناسی زبان انگلیسی می پردازد. تصور بر این است که آموزش استراتژی های ذهنی می تواند سبب پیشرفت تحصیلی فراگیران در زمینه های مختلف آموزشی شود (هکر، دانلوسکی، گریسر 1998). شرکت کنندگان در این تحقیق عبارت از شصت دانشجوی (دختر و پسر) کارشناسی زبان انگلیسی گرایش مترجمی و ادبیات بوده که به دو گروه سی نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. نتایج تحقیق حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که تدریس استراتژی مفاهیم ذهنی می تواند سبب ارتقاء خود تنظیمی دانشجویان با سطح زبانی متوسط شود. یافته های این تحقیق دارای کاربردهای آموزشی، عملی و نظری در زمینه آموزش استراتژی های یادگیری به ویژه آموزش مفاهیم ذهنی در مهارت نوشتاری دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: مفاهیم ذهنی، خود تنظیمی، استراتژی های فراگیری، آموزش استراتژی ها
  • محمودرضا عطایی، مسعود سلیمانی صفحه 109
    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر نوع متن و گونه گفتمانی بر عملکرد خواندن زبان آموزان در امتحان کلوزسی است. آزمون شوندگان مشتمل بر یکصد و بیست دانشجوی مترجمی زبان انگلیسی بودند که براساس امتحان تعیین سطح بسندگی تافل از جامعه بزرگ تری انتخاب شده و به چهار گروه همگن تقسیم شدند. ابزار تحقیق شامل چهار امتحان کلوزسی بودند که بر اساس دو نوع متن (اصلی و تالیفی/ ترجمه ای) و دو نوع گونه گفتمانی (ادبی و سیاسی) تهیه شدند. برای تحلیل نتایج از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون شفه استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر معنادار هر دو عامل مستقل در این تحقیق بر عملکرد خواندن آزمون شوندگان بود ولی تعامل این دو عامل اثر قابل ملاحظه ای بر متغیر وابسته نداشت. یافته های این تحقیق مؤید این مطلب می باشند که نوع متن و گونه گفتمانی را می توان از عوامل تاثیرگذار در شیوه آزمون های خواندن کلوز تلقی نمود.
    کلیدواژگان: آزمون کلوز سی، شیوه آزمون، اصالت متن، گفتمان سیاسی، گفتمان ادبی
  • ارسلان گلفام، سحر بهرامی خورشید صفحه 125
    ساخت های سببی همواره از اهمیت ویژه ای در مطالعات زبانشناختی به ویژه از منظری رده شناختی برخوردار بوده اند. بنابراین، رده شناسی سببی های زبان فارسی بر اساس الگوی رده شناختی کامری یکی از موضوعاتی است که نگارندگان در این پژوهش بدان توجه داشته اند. از دیگر سوی، مفهوم سببی سازی نقش مهمی در شکل دهی تجربیات انسان ایفاء می نماید. به گونه ای که می توان آن را عضو جدایی ناپذیر شناخت بشر قلمداد نمود و یا بنا بر اظهار لیکاف مفهومی دانست که در اندیشه هر انسانی وجود دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که سه نوع سببی مورد نظر کامری (ساختواژی، واژگانی و تحلیلی) در زبان فارسی وجود دارد و علاوه بر آن سببی نوع چهارمی که ما آن را «سببی کلامی» می نامیم نیز در این زبان دیده می شود. همچنین، بررسی انواع ساخت های سببی در زبان فارسی نشان می دهد که درک، تجزیه و تحلیل سببی ها حاصل عوامل معنایی و عملکردهای کلی ذهن بشر است. در چنین چشم اندازی سببی ها به دو دسته ارادی و غیرارادی تقسیم می شوند. سببی ارادی بدان دسته از سببی ها اطلاق می گردد که در آن سبب ساز به منظور رسیدن به هدفش دارای اراده است (انسان) و یا قابلیت پذیرش این ویژگی را دارد (زنده انگاری استنتاجی)،و آنگاه که سبب ساز فاقد اراده باشد با یک سببی غیرارادی روبرو هستیم.
    کلیدواژگان: سببی سازی، رده شناسی، فرایند ذهنی، ارادی، غیرارادی
  • محمد رئوف معینی صفحه 141
    یکی از جنبه های تدریس نظر و باورهای معلم درباره تدریس، یادگیری، یادگیرنده، محتوی تدریس، و به طور کلی مسایلی است که در کار خود با آن سر و کار دارد. هدف اصل این تحقیق مطالعه تاثیر عوامل فردی چون میزان تحصیلات، میزان تجربه تدریس، و جنسیت و عوامل محیطی چون محیط تدریس بر نظر و باور معلمان زبان درباره تدریس گرامر است. بدین منظور 130 معلم زبان زن و مرد و با مدرک تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس و تجره تدریس متفاوت که در مدارس دولتی و مؤسسات خصوصی زبان تدریس می کردند انتخاب شدند. آنان پرسشنامه ای 25 سؤالی- با مقیاس لیکرت- را پاسخ دادند که 5 عنصر باور آنان درباره گرامر را مورد پرسش قرار می داد: معنی و مفهوم گرامر/ اهمیت گرامر/ روش و شیوه تدریس گرامر/ نحوه تصحیح اغلاط گرامری/ و تکنیک ها، فعالیت ها، تمرینات، و فرایندهای مورد استفاده در تدریس گرامر. نتایج آزمون- ت نشان داد که نظر و باور معلمان با میزان تحصیلات، تجربه تدریس، و محیط تدریس متفاوت درباره گرامر یکسان نیست و تفاوت معنی داری بین آنان وجود دارد در حالی که تفاوت معنی داری بین نظر و باورهای معلمان زن و مرد (جنسیت) درباره گرامر و تدریس آن وجود ندارد. این نتایج برای آموزش معلمان کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: باور، معلمان زبان، گرامر، محیط تدریس، میزان تحصیلات، تجربه تدریس، جنسیت
|
  • Maryam Beyad, Mahsa Moradpour Page 5
    Since its birth in ancient Greece, tragedy as an important dramatic form has always attracted the attention of those who have a tragic sense of life. Although many scholars of tragedy put forward a bleak view regarding the possibility for the continuance of tragedy in modern times, two great dramatists, Henrik Ibsen and Anton Chekhov, showed that tragedy can still be created in modern times provided that writers can adjust their tragic visions with the spirit of their age. This paper is an attempt to analyze the ways in which Ibsen and Chekhov portrayed the tragedy of man in the modern world in plays like The Wild Duck and The Seagull which deal with new tragic themes and concepts. The present article would also offer a brief glance at Greek tragedy to examine the relationship between these modern works and those of the ancient past.
    Keywords: Chekhov, Classical Tragedy, Modern Tragedy, The Seagull., The Wild Duck, Ibsen
  • Page 23
    The present research was an attempt to provide new evidence for the efficacy of task-based techniques to speaking proficiency development. The primary focus of the study was to investigate the effects of task-based techniques on speaking proficiency development. In the second place, it tried to scrutinize the effect of gender on speaking proficiency development under task-based principles of language teaching. In better words, the study is an attempt to find out which gender group would become more proficient in speaking after the task-based course came to an end. The study also tried to put possible different effects of task-based approach on foreign language learners of different levels of language proficiency under focus. Accordingly, the participants were categorized into two categories of 81, as the control and the experimental groups of the study. In continuation, each category was divided into two groups of males and females and finally, each male and female group of each category was classified into two classes of intermediate and advanced. In this way, each of the control and the experimental group contained some intermediate and some advanced male and female language learners. In order to determine whether task-based techniques to teaching speaking were effective and also to figure out which gender and proficiency level had a higher degree of improvement in speaking under task-based approach, a set of independent sample t-tests were conducted. Furthermore, in order to comment on the possible interaction between gender and different levels of language proficiency, a two-way ANOVA (MANOVA) was also conducted. It was found that the students of the experimental group, who experienced task-based principles of teaching speaking, performed remarkably better than those of the control group on the final speaking post-test. It was also concluded that gender was not a determining factor in speaking development under task-based approach but difference in language proficiency levels was shown to be an influential factor in speaking development since advanced language learners of the experimental group had performed ostensibly better than those of intermediate learners of the same group on the final speaking post-test. Ultimately, it was deduced that there was not a meaningful interaction between gender and different levels of language proficiency for a better development of speaking ability. In other words, it was not possible to determine a specific pattern of interaction between them by their simultaneous presence in the study.
    Keywords: based approach_Independent sample t test_Information gap task_Opinion gap task_Task
  • Page 65
    The Effect of Bimodal, Standard, and Reversed Subtitling on L2 Vocabulary Recognition and Recall Article 4, Volume 13, Issue 49, Winter and Spring 2009 XML PDF (218 K) Abstract To investigate the effect of three modes of subtitling on vocabulary recognition, 97 participants in three groups at Imam Khomeini International University in Qazvin were presented with the same film but using different ways of subtitling. To compare the participant's vocabulary recognition, a one-way ANOVA was run. Results indicated that although the difference between the bimodal and standard groups was not statistically significant, both groups were significantly better than the reversed subtitling group. Another one-way ANOVA was used to compare the learner's vocabulary recall. Analyses showed that bimodal subtitling was significantly more effective than standard subtitling, which in turn, was significantly more effective than reversed subtitling. The findings of the present study can have theoretical and practical implications for both vocabulary recognition and recall.
    Keywords: Bimodal, reversed subtitling, Standard, vocabulary learning, vocabulary recognition, recall
  • Page 85
    The present paper investigated the effectiveness of concept mapping as a learning strategy on EFL students’ self-regulation (metacognitive self-regulation, time and study environment, effort regulation, peer learning, and help seeking). Sixty university students participated in the study. They were randomly assigned to control and experimental groups, each including thirty students. They were at the intermediate level of English proficiency and studying English either Translation or Literature. Their language proficiency was determined by the Michigan Test of English Language Proficiency (MTELP) (Corrigan, 1979). The instrument to collect data on the students’ self-regulation was the Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) (Printrich et al., 1991). The findings revealed that students gained higher self-regulation in writing tasks as the result of the explicit instruction of the concept mapping strategy. The findings have implications for pedagogy as well as for research.
  • Page 125
    This study examines differences in non-native EFL teachers’ beliefs about grammar and teaching grammar. The differences were sought across teachers’ work environment- private school versus state schools-, degree, gender, and teaching experience. A sample of 130 EFL teachers teaching at junior high school, high schools, and private language institutes were randomly selected. The sample consisted of EFL teachers with different degrees, teaching experience, and gender. A grammar belief questionnaire consisting of five main categories (25 items) was administered. The results showed significant differences between school teachers and institute language teachers in their cognition and practice. The observed differences were also significant for teachers with BA degree, MA degree and teaching experience. However, teachers’ beliefs did not significantly differ in genders. All in all, the results showed that teachers’ characteristics influenced some aspects of their cognition and teaching practices as related to grammar. The implications for teaching and teacher education are discussed, in this article.