فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم فرجامی صفحه 5
    حوا همسر آدم نخستین زنی است که در اساطیر و حکایات از او یاد می شود. آیات قرآن چگونگی آفرینش حوا را به روشنی بیان نکرده اند. در مقابل برخی روایات در منابع اولیه حدیثی یافت می شوند که حوا یا به طور کلی جنس زن را آفریده شده از آدم یا جزئی از بدن او می دانند. در این مقاله این روایات پس از دسته بندی و گزارش، نقد و بررسی می شوند. در نقد متن عرضه روایات بر قرآن ، عقل و دیگر ملاک ها مبنا قرار می گیرند. در نقد سندی نیز به راویان ضعیف و انقطاع در سند اشاره می شود.
    کلیدواژگان: آفرینش حوا، آفرینش زن، حدیث، حوا، نقد روایات
  • ابراهیم فیاض، زهره رهبری صفحه 23
    این مقاله ادبیات را با تمام الزامات ادبی خود به عنوان، روایتی از زبان در نظر می گیرد و دو نسل از نویسندگان را با توجه به متغیر جنسیت تحلیل می کند. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل گفتمان و وارد کردن گویه های ادبیت مکتب فرمالیسم، 2جفت متن ادبی در فاصله 40 ساله بررسی شده اند تا ویژگی های جنسیتی و ادبی شان استخراج شود. این رساله به این مساله پرداخته که ویژگی های آثار زنان و مردان در حیطه هایی چون میزان حرکت در معیارهای ادبیات متن، خروج از واژگان خارج از زبان معیار مانند بکارگیری واژگان قدیمی، واژگان بومی، آفرینش واژگان جدید و یا نزدیکی به جریان های مرکزی زبان و فرهنگ مانند استفاده از اصطلاحات و ضرب المثل ها در دو نسل از نویسندگان چگونه است. این مطالعه نشان می دهد که در متون مورد بررسی، مردان بیشتر از زنان به جریان های ادبی سازی متن نزدیک نشده اند ولی این کار را به شیوه متفاوتی از زنان انجام داده اند؛ مردان بیشتر از زنان به دشوارنویسی روی آورده اند، در حالی که متون زنان در عین حفظ کردن معیارهای ادبیت، روان تر هستند. این نکته نیز گفتنی است که حرکت دو نسل از نویسندگان در طول زمان در جهت نزدیکی به یکدیگر بوده است. یعنی نویسنده مرد نسبت به نویسنده هم جنس خود در نسل پیشین از قواعد دشوارنویسی فاصله گرفته و نویسنده زن نیز نسبت به نویسنده هم جنس نسل پیش خود از روان نویسی دور شده است. در حیطه واژگانی در دو نسل، زنان بیشتر به واژگان زبان منطقه ای و بومی و مردان بیشتر به واژگان زبان معیار وفادار مانده اند. در زمینه خلق واژگان جدید تفاوتی در دو جنس دیده نشد. در زمینه به کارگیری دشواژه ها، نسل دوم، کمتر از نسل پیشین خود از این واژگان استفاده کرده، گرچه موضوعات این دشواژه ها با یکدیگر متفاوت است. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت که نویسندگان زن و مرد درطول زمان از ویژگی های افراطی تر نسل پیشین خود فاصله گرفته و در جهت مشترکی حرکت می کنند، هرچند که نقطه شروعشان متفاوت است.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی گفتمان، جامعه شناسی زبان، جنسیت، رمان، زبان زنانه، زبان شناسی اجتماعی
  • مسعود کوثری صفحه 51
    این مقاله به بررسی بازی ویدئویی خانواده سیم (سیمز) از نظر ارزش های اجتماعی و خانوادگی مستور در آن می پردازد و می کوشد به چند پرسش پاسخ دهد. آیا خانواده سیم به بازنمایی ارزش های اجتماعی در جامعه آمریکا و به ویژه خانواده آمریکایی می پردازد؟ خانوده سیم چه مبنایی را برای استواری جامعه و خانواده آمریکایی پیشنهاد می کند؟ سرانجام، این نگاه چقدر با رویای آمریکایی موفقیت فاصله دارد؟
    کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، ارزش های خانوادگی، بازی های ویدئویی، رایانه ای، جنسیت، دختران، رویای آمریکایی موفقیت، لادولوجی (روایت از طریق کشف فضای بازی)
  • تقی آزاد ارمکی، جمال محمدی صفحه 67
    این مقاله در پی بررسی قرائت، رمزگشایی و تفسیر زنان از سریال های تلویزیون است. این بررسی بر مبنای رویکرد مطالعات فرهنگی انجام گرفته است. به همین دلیل، چارچوب نظری ما منظومه ای از نظریه هژمونی گرامشی و هال و نظریه ترکیب بندی در آثار گرامشی و آلتوسر و هال و لاکلاو و موفه است. این پژوهش با استفاده از روش کیفی مصاحبه متمرکز انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که زنان در اغلب موارد با قرائت مسلط یا گفتمان حاکم بر متن(سریال) وارد گفتگو می شوند و ایده ها و ارزش ها و معناهای مرجح آن را به شیوه دیگری، یا حتی به شکلی وارونه، رمزگشایی می کنند.
    کلیدواژگان: استیضاح، ایدئولوژی ارگانیک، ترکیب بندی، خوانش مرجح، رمزگشایی، مخاطب، هژمونی
  • سید حمیدرضا عریضی، محسن گلپرور صفحه 95
    این مقاله در پی مقایسه نگرش زنان و مردان نسبت به دنیای عادلانه برای زنان و مردان است. برای رسیدن به هدف فوق، 1176 نفر به صورت نمونه گیری چند مرحله ای برای پاسخگویی به دو پرسشنامه باورهای دنیای عادلانه برای زنان و مردان از مناطق مختلف شهر اصفهان انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که زنان به جز در دریافت احترام در خور شان برای خانم ها که بالاتر از حد متوسط بود، در دیگر موارد مانند منصفانه و عادلانه بودن وضعیت زنان در دنیا، در شایستگی زنان در دستیابی به آنچه بدست می آورند، در منصفانه رفتار کردن زنان در دنیا با یکدیگر، در سزاواری خانم ها در پاداش ها و تنبیه ها، در سزاواری خانم ها در دستیابی به آنچه بدست می آورند، در دریافت توجه در خور شان و تلاشی که می کنند و در مستوجب بودن خانم ها برای بد شانسی ها دارای نگرش منفی نسبت به عادلانه بودن شرایط دنیا برای زنان هستند. گروه مردان در زمینه های فوق اندکی به ویژه در سزاواری خانم ها در پاداش ها و تنبیه ها، در سزاواری خانم ها در دستیابی به آنچه بدست می آورند، در دریافت احترام در خور شان و تلاشی که می کنند و در مستوجب بودن خانم ها برای بدشانسی ها دارای نگرش های حد متوسط (نه مثبت و نه منفی) بودند. همچنین یافته های مربوط به آزمون t گروه های مستقل نشان داد که مردان و زنان در نگرش به عادلانه بودن شرایط دنیا برای زنان دارای تفاوت معنی داری (01/0 p<) با یکدیگر هستند.
    کلیدواژگان: دنیای عادلانه برای زنان، دنیای عادلانه برای مردان
  • فرهاد خسرو خاور، محمد امین قانعی راد صفحه 115
    در اغلب ادبیات موجود حضور زنان در دانشگاه ها با مقوله تربیت نیروی انسانی و مساله اشتغال مرتبط می شود و در تبیین این موضوع از نظریات اقتصاددانان درباب سرمایه انسانی یاری گرفته می شود. اما این مقاله بر ابعادی دیگر از این پدیده دست می گذارد و به ارزیابی انگیزه های اجتماعی و فرهنگی ورود دختران به دانشگاه می پردازد. پرسش اصلی این است که ورود زنان به دانشگاه را در شرایط بیکاری گسترده دانش آموختگان دانشگاهی با توجه به چه عوامل غیراقتصادی می توان توضیح داد و در این میان تقاضای اجتماعی، چه تاثیری را در جذب زنان به دانشگاه ها دارد. آیا این تقاضای اجتماعی به معنای خروج از عرصه خصوصی (خانواده) برای ورود به عرصه عمومی می باشد و یا زنان در دریافت های خود این دو مقوله را با یکدیگر پیوند می دهند؟ این مقاله با استناد به برخی زمینه های مفهومی و پاره ای مطالعات تجربی مجموعی ای از فرضیات تحلیلی را برای آزمون در پ‍ژوهشی روشمندتر ارایه می دهد. بر اساس این پنداشته ها تمایل دختران به ادامه تحصیل علاوه بر انتظارات فردی دارای معانی فرهنگی و اجتماعی بوده و از تعلق آنان به خانواده پیشین و تمایل شان برای مشارکت نمادین در ساختن خانواده آینده تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: زنان و آموزش عالی، انگیزه های اجتماعی و فرهنگی، مصرف فرهنگی، خانواده و ازدواج
|
  • Page 5
    Eve the Adam's wife is the first woman that is mentioned in myths and narratives. The verses of the Quran do not explain quality of Eve's creation. Meanwhile some of traditions exist in early Hadith sources that consider Eve or generally women as being created from man or from certain limb (rib) of him. In this article, these Hadith sources having been classified and quoted, are studied and analyzed. And then after comparing with Quran and other criteria and criticism of narrator, it is proved that these traditions seem to be weak.
  • Page 23
    This article considers literature with all its literary obligations as a narration of language and analyzes two generations of authors while focusing on the gender variable. In this research two pairs of literary texts within the period of forty years are analyzed using discourse analysis and speech from formalist school of literature, in order to extract the literary and gender features. The article deals with the question of what are the characteristics of the writings of men and women in fields such as degree of movement in literary text criteria, departure from terms outside standard language including usage of archaic terms, indigenous terms, creation of new terms or proximity to central trends of language and culture such as usage of expressions and idioms in two generations of authors. This study reveals that in analyzed texts, men have not been more successful or closer to the creation literary term but they have done it in a more different style than women, Men have turned to laborious writing compared to women, whereas the women’s writings are more versatile and fluent while maintaining literary criteria. It is also worth mentioning that the movement of the two generations of authors in the course of time has been to assimilate and approximate to each other. In other words male authors have departed from rules of laborious writing more than male authors of previous generation and female authors have departed from versatile writing more than female authors of previous generation. Regarding terms and expressions women have been loyal to regional and indigenous language while men have been loyal to standard language. With respect to creation of new terms no difference was seen between two genders. Considering usage of laborious terms, the second generation has used less as compared with the previous generation, although the subject of these laborious terms is different. On the whole we can conclude that male and female authors have departed from extremist features of their previous generation and are moving towards a common aim although their starting point are different.
  • Page 51
    This article deals with the social and family values in one of the most famous simulation games (The Sims) in the recent years. it is tried to answer some questions, whether, The Sims is a representative of social values of American society, and in particular, of the American Family. What is the cement of the American society from the game point of view? What does the Sims family suggest as a means for establishing American society and family in particular? Finally, is there a gap between this view and the American dream of success?
  • Page 67
    The aim of this article is to study how women read, decode and interpret soap operas. The theoretical paradigm of this study is based on cultural studies. In other words, the theoretical framework is a constellation of the theory of hegemony (in Gramsci and Hall) and the theory of articulation (in Gramsci, Hall, Althusser, Laclau and Mouffe). Regarding methodology, qualitative method, such as focused interview is applied. This research shows that women often negotiate with the dominant reading or dominant discourse of soap operas, and decode the preferred ideas and meanings of the text in another, even opposite, way.
  • Page 115
    In most of the literature, the presence of women in universities is associated with the issue of occupation. In clarifying and explaining this issue the theories of economists on human resources are, often, used. However this article focuses on other aspects of this phenomenon, and evaluates the social and cultural motives of girl’s entrance into universities. The main questions are that based on what factors could we explain the increasing entrance of women into universities considering the widespread unemployment condition of the educated women and what is the impact of the social demands against the economic demands in attracting women to universities. Does this social demand means withdrawing from the private field (family) and entering into public field. Or do women, in their conception, link these two categories together? This article with references to some conceptual frameworks and empirical researches provides hypotheses for testing in another systematic research. On these conceptions, girl's inclination for continuing with education in higher education, further to personal expectations, has social implications as well. And it is influenced by their sense of belonging to previous family and their inclination towards symbolic participation in making a future family.