فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدمهدی آقاپور، مهرنوش پازارگادی، قاسم آزادی احمدآبادی صفحه 5
    مطالعه و ارزیابی وضعیت اجتماعی اساتید زن از کارآمدترین شیوه های شناخت مسائل ساختاری و کارکردی زنان دانشگاهی برای ایجاد زمینه های رشد و تعالی این گروه نخبه و کارآمد جامعه بوده و راه کارهای مناسب برای رفع مشکلات و مسائل اجتماعی و فرهنگی آن ها را فراهم می آورد. این پژوهش با روش فراتحلیلی و مدل ارزیابی راهبردگرا، ضمن مطالعه ی نتایج مطالعات داخلی درباره ی وضعیت اجتماعی زنان دانشگاهی، میزان انطباق آن با مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را ارزیابی می کند. یافته ها نشان دهنده ی رشد زنان عضو هیئت علمی، پایین بودن میزان مشارکت آن ها در مدیریت ها، تصمیمات و سیاست های کلان در دانشگاه ها، همایش ها و سمینارها و وجود احساس تبعیض و اجرای نشدن عدالت سازمانی در بین آن هاست. با وجود زمینه های مساعد برای ورود به دانشگاه ها و مقاطع تحصیلات تکمیلی، مشکلات فرهنگی و اجتماعی از قبیل نقش و مسئولیت همسری و مادری و نوع نگرش به زنان در محیط کار باعث شده است که استعدادها و قابلیت های زنان دانشگاهی به طور کامل شکوفا نشود. راه کارهای اجرایی شامل؛ تحول فکری، ارتقای سطح علمی، پژوهشی و آموزشی زنان دانشگاهی، تسهیلات و امکانات ویژه برای اعضای هیئت علمی زن، تامین امکانات پژوهش و تحقیق و جلب مشارکت و تقویت حضور زنان در پست های مدیریتی در آموزش عالی است.
    کلیدواژگان: زنان دانشگاهی، وضعیت اجتماعی، ارزیابی راهبردگرا، فراتحلیل، آموزش عالی، سیاست های مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • مهری بهار، مریم زارع صفحه 27
    از آن جا که مد یکی از صورت ها و جلوه های مدرنیته ی تهرانی-ایرانی است که در صور گوناگون خودنمایی می کند و در حال تغییرات سریع و همه جانبه است سعی می کنیم تا صورت های گوناگون مد (لباس و نحوه ی پوشش موی دختران جوان) در دوره ی کنونی در شهر تهران را بر اساس مکتوبات و شواهد در قالب عبارات و تصاویر نشان دهیم. در این پژوهش به دو سوال محوری «صور گوناگون مد در ایران چگونه است؟» و «عوامل موثر در نشر و گسترش انواع مد در حال حاضر چیست و چگونه شکل می گیرد؟» پاسخ می دهیم. این پژوهش مطالعه ای موردی و جامعه ی مورد مطالعه مراکز خرید مرتبط با پدیده ی مد است که ضمن ثبت و طبقه بندی صور گوناگون مد در این مکان ها در قالب پرسش نامه نیز به مصاحبه با افراد می پردازیم. بدین منظور طبقه بندی از انواع نحوه ی پوشش لباس و هم چنین مو از بسیار ساده تا آخرین مدهای روز انجام می شود و در این زمینه سه عامل مصرف کنندگان مد، توزیع کنندگان و جامعه را به عنوان عوامل موثر بر پدیده ی مد سنجش می کنیم. تبیین پدیده ی مد به لحاظ فرهنگی و اجتماعی بر اساس تئوری زیمل و تکیه بر برداشت عام او از مفهوم مدرنیته صورت می پذیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ ضمن این که پدیده ی مد متاثر از جامعه ی جهانی است و توزیع کنندگان نیز به نحوی در نشر و گسترش آن تاثیر دارند، اما کنش گران اصلی در این حوزه مصرف کنندگان هستند که ضمن پذیرش آن تصرفاتی نیز به خصوص در نحوه ی کاربری و معنایی آن به عمل می آورند.
    کلیدواژگان: مد، مدرنیته، تغییرات فرهنگی، توزیع کنندگان مد و جامعه
  • محمدرضا بمانیان، مجتبی رفیعیان، الهام ضابطیان صفحه 49
    وجود امنیت در محیط های شهری یکی از الزامات اساسی کیفیت زندگی محسوب می شود. تحقیقات نشان می دهد که حساسیت وجود و یا میزان امنیت نسبت به برخی از گروه های سنی و جنسی متفاوت می باشد. در این پژوهش تلاش شده تا با بهره گیری از مطالعات میدانی، موضوع امنیت محیط های شهری با رویکرد جنسیتی مورد مطالعه قرار گیرد. روند کار شامل استخراج مبانی و تجارب مرتبط صورت گرفته، سپس مفهوم سازی و استخراج ابعاد و شاخص ها و متغیرها است. داده های مورد نیاز بر پایه پرسشنامه گردآوری شده است، محدوده ی مطالعاتی با توجه به میزان کشش اجتماعی فضای عمومی شهری، محدوده ای در جنوب خیابان امام خمینی، انتخاب گردیده است. سنجش میزان امنیت درک شده از فضا و میزان تردد و استفاده از فضا و ارتباط بین این دو مولفه از اهداف اساسی این مقاله می باشد. در این زمینه نتایج مطالعه نشان داد که بین احساس امنیت درک شده از فضا و میزان تردد و استفاده از آن فضا رابطه مستقیمی وجود دارد. هم چنین در سنجش شاخص های بعد اجتماعی کالبدی به مسئله میزان آشنا بودن محیط و شهرت فضا و در بعد اجتماعی به شاخص عدالت اجتماعی فضا و اهمیت متغیر چیرگی جنسیتی در احساس امنیت ذهنی زنان در این شاخص پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، ارتقای امنیت، فضاهای عمومی، زنان، مشارکت، تهران
  • خدیجه بوذرجمهری، فریده نایب زاده * صفحه 69

    از اوایل دهه ی 1970، روی کردهای مشارکتی به ویژه مشارکت زنان روستایی در توسعه در سطوح ملی و بین المللی مورد توجه قرار گرفت. جلب مشارکت زنان روستایی در توسعه نیازمند راه کارهایی مناسب است تا سبب تحرک پذیری، توان مندسازی و تقویت روحیه ی خودباوری در آن ها شود. یکی از این راه کارها، اجرای طرح «تسهیل گری» است که زنانی تحت عنوان «تسهیل گر» که زنانی از بین زنان روستایی جامعه ی خودشان انتخاب می شوند تا با آموزش هایی که می بینند، زنان روستایی را در امور مختلف اقتصادی-اجتماعی یاری و زمینه های مشارکت بیشتر آن ها را فراهم کنند. از آن جایی که درادبیات توسعه و برنامه ریزی، «ارزش یابی» یکی از ضرورت های فرایند برنامه ریزی محسوب می شود، دراین مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و انجام پژوهش های میدانی در 18روستای این دهستان و مصاحبه با 375 زن روستایی حجم نمونه، طرح مذکور مورد ارزش یابی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده، حاکی از آن است که گرچه طرح تسهیل گری در ایجاد ارتباط دوسویه بین کارگزاران دولتی و زنان روستایی و نیز در افزایش مشارکت زنان در عرصه های مختلف توسعه روستایی موفق نبوده است، اما در افزایش روحیه اعتماد به نفس تسهیل گران زن و حضور بیشتر آنان در برنامه های توسعه روستایی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: طرح تسهیل گران زن روستایی، مشارکت، دهستان مازول شهرستان نیشابور
  • زهرا پیشگاهی فرد، ام البنی پولاب صفحه 89
    یکی از مهم ترین معیارها برای سنجش درجه ی توسعه یافتگی یک کشور میزان اهمیت و اعتباری است که زنان جامعه در زمینه های مختلف علمی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارا هستند. اشتغال زنان به عنوان یکی از مولفه های توسعه ی اقتصادی همواره ارزیابی و سنجش می شود و قالبی از برنامه ریزی های دورنگرانه ی کشورها است. رقابت میان کشورهای خاورمیانه در زمینه های مختلف، توسعه ی اشتغال زنان را هدف می گیرد و جمهوری اسلامی ایران در صدد است که در افق 1404 بالاترین قله ی اهداف توسعه ای را فتح کند و طبیعتا رشد اشتغال زنان نیز نسبت به سایر کشورهای منطقه مدنظر است. مقاله ی حاضر که مستخرج از تحقیقی در این زمینه است با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای، طی یک دوره ی 35 ساله، وضعیت اشتغال زنان را در کشورهای منطقه ی خاورمیانه مقایسه می کند و با استفاده از تکنیک سری های زمانی، چشم انداز اشتغال زنان منطقه به ویژه ایران را در سال مورد هدف به تصویر می کشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که زنان ایران می توانند از امکانات شغلی مناسب تری نسبت به منطقه بهره مند شوند و در رتبه ی پنجم منطقه قرارگیرند و با توجه به روند رشد شاخص نسبی اشتغال زنان حتی امکان دست یابی ایران به رتبه ی اول یا دوم خاورمیانه قابل انتظار خواهد بود.
    کلیدواژگان: توسعه ی جنسیتی، اشتغال زنان، سند چشم انداز
  • کیومرث زرافشانی، خوشقدم خالدی صفحه 107
    در سال های اخیر، رویکردهای مشارکتی به توسعه مورد توجهی فزاینده قرار گرفته و بر اهمیت مشارکت، هم به عنوان یک وسیله و هم به عنوان یکی از هدف های توسعه ی پایدار تاکید شده است. با وجود نقش مهم زنان در فرایند توسعه ی روستایی، مشارکت آن ها در برنامه های آموزشی– ترویجی محدود است. هدف کلی این پژوهش توصیفی–پیمایشی، تبیین میزان مشارکت زنان روستایی در برنامه های آموزشی– ترویجی بر اساس سطوح مختلف نردبان مشارکت شری آرنستین است. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل زنان روستاهای شهرستان سنقر در استان کرمانشاه است. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) 120 نفر برآورد می شود و نمونه گیری به روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شد. هشت پله ی نردبان مشارکت به ترتیب از پایین به بالا شامل دگرگون سازی، مرتفع سازی، آگاه سازی، مشاوره، توافق، شراکت، قدرت قانونی و کنترل است. بر اساس یافته ها، بیشترین میزان مشارکت زنان روستایی مربوط به پله ی دگرگون سازی و کمترین میزان مشارکت مربوط به پله ی توافق است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین مشارکت زنان روستایی در سطوح مختلف تحصیلی و هم چنین بر حسب وضعیت تاهل تفاوتی معنادار وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده، انجام نیازسنجی مناسب، تقویت تشکل های زنان و استفاده از رسانه های جمعی به منظور آگاه سازی زنان در ارتباط با توانمندی های آنان به عنوان رهنمود هایی برای مروجان و کارشناسان فعال و مرتبط با زنان روستایی ارائه تا مورد استفاده حرفه ای آنان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، نردبان مشارکت، زنان روستایی، توانمندسازی
  • حمید عبداللهیان، آوات رضانیا صفحه 129
    این مقاله تجربه ی «خود» زنانه در فضای مجازی را تحلیل می کند که به شیوه ی مطالعه ی موردی کاربران زن 15 تا 29 ساله اینترنت در شهر سقز انجام شده است. مسئله ی پژوهشی این مقاله به درک چگونگی تجربه ی «خود» زنانه در میان کاربران زن در ارتباطات اینترنتی و تبیین این تجربه مربوط است. برای پرداختن به این مسئله از نظریه ی لاکان در مورد «خود» و دیدگاه های ژیژک در رابطه با «خود» در فضای مجازی استفاده و با روی کردهای درون کاوانه ی خود، این دیدگاه ها و کاربردشان در ایران را تلفیق کرده ایم تا علاوه بر نتایج تجربی، به لحاظ نظری نیز نوآوری هایی در این زمینه ارایه کنیم (نگاه کنید به لاکان، 1988 و شاور، 1998). مطالعه ی میدانی تجربه ی «خود» کاربران زن در شهر سقز، با استفاده از روی کرد روش شناسی کیفی و با استفاده از ابزار مشاهده و مصاحبه ی عمیق و کتبی ساخت یافته انجام می گیرد. داده ها و اطلاعات به دست آمده از طریق روش کدگذاری موضوعی دسته بندی و با توجه به بنیان نظری مقاله، تفسیر و در آن باره تولید دانش می شود. دستاوردهای این مقاله نشان می دهد که تجربه ی «خود» زنانه در ارتباطات اینترنتی متاثر از نوعی فقدان اطمینان در فضای اینترنتی و در عین حال ارجاع به مبانی فکری و اعتقادی در دنیای واقعی است.
    کلیدواژگان: تجربه ی زنانه، خود، فضای مجازی، امر نمادین، امر واقعی، امر خیالی، چت
  • بخش انگلیسی
|
  • S.M.Aghapour, M.Pazargadi, Gh.Azadi Ahmadabadi Page 5
    Attention to issues of female faculty members in higher education demands extended research and study, thus assessing their social status is considered as one of the most useful methods in understanding their structural as well as functional problems. This provides different fields of growth and development for this elite group and thus resolves their social and cultural problems. This study, using meta –analysis, strategic-oriented assessment and studies concerning Social status of female faculty members examines compatibility of such social status with related resolutions of Higher Council of Cultural Revolution and provides appropriate suggestions. Findings show increase in the number of female faculty members; low participation in managerial positions, influential decisions and policy making in universities, congresses and seminars; as well as a feeling of discrimination or lack of organizational justice. In spite of various educational opportunities in universities and higher education, cultural and social problems such as spousal and maternal roles as well as attitude towards women at work lead to incomplete actualization of their capabilities and talents. Applicable solutions may include a change of thoughts; improvement of their scientific, educational level as well as taking part in managerial positions of higher education.
    Keywords: Female faculty member_Social status_Strategic_oriented assessment_Meta analysis_Higher Education – Resolutions
  • Mehri Bahar, Maryam Zare Page 27
    Fashion is an aspect of Tehran's (and Iran) modernity which represents itself in various forms and is thus changing rapidly. This study aims to illustrate various forms of fashion (women's clothing and hair coverings) in Tehran by means of photos and statements. In this survey 2 main questions are answered: "what are different forms of fashion?", which factors control the development and spread of fashion and how is fashion formed? ”. This survey is a case study and the samples are selected from shopping centers related to fashion. In this research in addition to recording different forms of fashion, interviews are conducted with those involved in fashion using a questionnaire. Different kinds of clothing and hair covering, from the simplest forms to the most up to date fashion, are thus categorized. In addition, using Zimel theory, the development and spread of fashion in the society is discussed, mainly focusing on three factors including fashion consumers, fashion distributors and society. It is concluded that, although development and spread of fashion is affected by global society and distributors, the main interacting factor is the consumers that while accepting it, make changes especially in its usage and meaning
  • M.Bemanian, M.Rafian, E.Zabetian Page 49
    Safety in urban environments is considered to be one of requirements of life quality. Safety improvement has a direct relationship with mental calmness and also with sense of belonging to life environment. Although safety factors are important for everybody, research show that sensitivity to safety level is different for different age and sex groups and also for people with different social and physical capabilities. Considering urban public places, especially with regards to the need of various groups, social dimensions have more importance. This study investigates the safety of urban environments focusing on gender. The main point of this study is distinguishing between Subjective and objective aspects when evaluating the concept of safety, analyzing it and offering suggested solutions regarding women. The Study includes collecting theories and related experiences and adopting them with cultural conditions of the country. The next step is to conceptualize and draw out aspects and indices and variables. The data is collected through a questionnaire. Considering the social capacity of public urban spaces, the Study zone selected for the research is south of Imam Khomaini avenue, between Naser Khosro street to Vahdat Eslami street. The study aims to survey people's perception of safety level of the environment. It also examines the rate of traffic and space use and the relationship between them. The results show that there is direct relationship between people's sense of safety from a place and traffic amount and place use. Considering the indices of social-physical dimensions, the study also probes into the degree of familiarity, and reputation of the urban environment. Regarding social dimension, social equity of urban space and importance of sexual proficiency in women’s sense of safety have been studied.
    Keywords: Safety, Safety improvement, Public space, Women, Participation, Tehran
  • Khadijeh Boozarjomehri, Farideh Nayebzadeh Page 69

    From the early 1970S, cooperative approaches, especially rural women’s cooperation in development received great attention at national and international levels. Drawing rural women’s participation in development requires proper strategies in order to inspire existability, mobility, empowering and self-respect spirit. One of these strategies is "facilitating project" in which women chosen as "facilitators" or "propagation assistants" assist rural women in various economic-social aspects, and provide them with a higher possibility of participation in cooperative fields. Since 1380, "facilitating project" has been carried out as a pilot study in Mazol village of Neishabour by Jahad Agriculture Organization in Khorasan province. In development and planning literature, "assessment" is one of necessary processes of planning, and considering its importance and improvement of further projects, making decisions and planning of sustainable development it is more vital than ever before. This article, has utilized analytic and descriptive methods and field research in 18 sample villages of this district as well as interviewing 375 rural women.The results show that this project has promoted facilitator women’s self-confidence so as to lead to greater participation of women in rural development plans which can be a suitable pattern for other rural women. Nevertheless the project didnt achieve its assigned aims and didnt affect the reciprocal relationship between governmental agents and rural women. Younger and more educated facilitators, financial and non-financial governmental support, supervision on project administration, repeated elections, length of facilitating project, all contribute to project improvement.

    Keywords: Rural Women Facilitating Project, Cooperation, Mazol Village, Nieshabour City
  • Zahra Pishgahifard, Omolbani Poolab Page 89
    One of the most important criteria in assessing the development level of a country is how significantly women play a role in different scientific, economic, social and political fields. Women's employment as one of the components of the economic development has always been evaluated and scaled. It also forms a template for prospective planning of countries. Competition among countries in the Middle East in different fields has also targeted the development of women's employment and the Islamic Republic of Iran tries to reach the highest peak of development in the outlook of 2025. Naturally women's employment growth compared to that of other countries in the region will be considered particularly. This article is a summary of a related research. The samples are collected from a 35-year period. The research has utilized time series method for comparing the situation of women's employment in the Middle Eastern countries and also presenting a vision of women's employment in the region especially Iran in the year 2025. The research shows that Iranian women have access to better job opportunities compared to other women in the region and are ranked in the fifth place of the region. Considering the growth of women's employment relative index, it is predicted that Iranian woman can even reach first or second rank in the Middle East.
    Keywords: Gender development, women's employment, development outlook
  • Kiumars Zarafshani Khoshghadam Khaledi Mansour Ghanian Page 107
    Over the past decades, participatory approaches to development have been the center of attention not only as a means to sustainable development but also as an end. Although women's role in rural development is emphasized, their participation in extension educational programs is nevertheless limited. Using Sherry Aronstein theoretical framework, the descriptive-survey research aims to determine the level of participation among rural women. Considering Krejcie and Morgan (1980) table of sample size, multistage random sampling is used to select 120 rural women. The results follow Sherry Arnstein's ladder from bottom to top sequentially as manipulation, therapy, informing, consultation, placation, partnership, delegated power, and citizen control. Findings reveal that rural women are more on manipulation level (non-participation) and less on placation level (tokenism). Results also show that there is a significant difference between women's participation and educational level as well as marital status. Finally, recommendations are provided to enhance rural women's participation in extension education programs.
  • Hamid Abdollahyan, Awat Rezania Page 129
    This paper examines the question of women’s self in virtual space and analyzes how women in the city of Saghez, in the western Iranian province of Kurdistan, experience “self”. Methodologically, the researcher conducts the survey based on the data provided by a case study among 15 to 29 years old female internet users in the city of Saghez. The problem of this analysis lies in the question of how the experience of "female’s self" takes place through the communications of female users. In order to tackle this problem, Lacanian theory of self (Lacan, 1988; Shawver, 1998) and Zizek’s (2008) considerations regarding formation of self in virtual space are utilized. A field study based on qualitative approach of collecting data consisting of direct observation and written and oral structured interviews is carried out. The data is then categorically coded and is classified. The findings are thus used to support our theoretical framework. The results of this study indicate that the experience of female self in internet-based communication is affected by some type of lack of confidence that the users felt was present in the virtual space. Meanwhile, the users combine their confidence anxieties with established norms and beliefs which they had learned in the real world.