فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال نهم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین کچویان، قاسم زائری صفحه 7
    این مقاله درصدد است تبیین نماید چرا زنان به موضوع سیاست گذاری های رسمی در دوره ی رضاخان بدل شدند؟ پاسخ این پرسش در منطق گفتمان خاص این دوره یعنی «ملت گرایی باستان گرا» است. این گفتمان متکی بر یک نظریه ی نژادی است و به ویژه، مسائل و موضوعات اجتماعی و فرهنگی بر همین اساس فهم می شود. در فاصله ی انقلاب مشروطه و شکست حکومت برآمده از آن تا روی کارآمدن رضاخان، بر مبنای راهبرد «استبداد منور»، این باور در میان نخبگان سیاسی و نیروهای اجتماعی ملت گرا تقویت شد که راهبرد پیشرفت و نوسازی جامعه ی ایران، اصلاح «طبیعت فاسد» مردم ایران است. روشن است که در چارچوب گفتمان ملت گرایی باستان گرا، اصلاح طبیعت ایرانیان، جز از طریق اصلاح نژادی آن ها ممکن نیست. «ازدواج»، اصلی-ترین نقطه ی تمرکز در این راهبرد است و زنان، به عنوان یکی از طرفین ازدواج، هم در مقام متولدکننده ی فرزندان و هم در مقام مادر و مربی نسل جدید ایرانی، جایگاه ویژه و ممتازی نزد ملت گرایان باستان گرا پیدا کردند. از این رو مخاطب بخش عمده ای از سیاست گذاری های اجتماعی حکومت و نخبگان ملت گرا، «زنان» بودند که شاخص ترین آن ها قانون «کشف حجاب» است.
    کلیدواژگان: رضاخان، گفتمان ملت گرایی باستان گرا، نظریه ی نژادی، سیاست گذاری اجتماعی، آرتور گوبینو، آمیزش نژادی، ازدواج، نوسازی، کشف حجاب، زن در مقام متولدکننده، زن در مقام مادر
  • یعقوب فروتن صفحه 39
    افزایش چشمگیر میزان اشتغال زنان در جهان از نیمه دوم قرن بیستم به بعد، به عنوان مهم ترین مشخصه «انقلاب در نقش های جنسیتی» نامیده شده است (دیویس 1984، کوتر و همکاران 2001). در ایران، علی رغم توانمندی های قابل توجه زنان و پیشرفت های برجسته ای که طی سال های اخیر در خصوص عناصر زمینه ساز افزایش مشارکت آنان در بازار کار به وقوع پیوسته است (مانند افزایش تحصیلات زنان به ویژه تحصیلات دانشگاهی، افزایش میانگین سن ازدواج، کاهش سطح باروری و روند فزاینده نگرش موافق با اشتغال زنان)، میزان مشارکت زنان در بازار کار همچنان پایین است. معمولا سطح پایین اشتغال زنان به میزان قابل ملاحظه ای ریشه در زمینه های اجتماعی و فرهنگی دارد که از طریق سیستم های آموزشی و متون درسی بازتولید می شود. در این تحقیق با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا، مهم ترین الگوها و ویژگی های اشتغال زنان در متن و تصاویر کتاب های درسی سه مقطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان مورد مطالعه قرار گرفته است. مطابق نتایج این تحقیق، الگوی سنتی تفکیک نقش های جنسیتی داخل و خارج خانه و مدل «مرد، نان آور خانوار» (مک دونالد 2000) به وضوح در این کتاب های درسی بازنمایی شده است. تنوع شغلی بسیار محدود و همجنس بودن افرادی که زنان شاغل با آنان سروکار دارند، نیز از مهم ترین ویژگی های بازنمایی اشتغال زنان در کتاب های درسی محسوب می شود. به علاوه، تفاوت های مهم و قابل ملاحظه ای در خصوص الگوها و ویژگی های اشتغال زنان بر حسب مقاطع تحصیلی، پایه تحصیلی و عناوین کتاب های درسی در این تحقیق مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، سیستم آموزشی، کتاب های درسی، نقش های جنسیتی، جامعه پذیری
  • مریم قاضی نژاد، ماریا عباسیان صفحه 81
    همسرکشی مسئله ای فردی، خانوادگی و اجتماعی است که تاثیر مخرب و نابودکنند ای بر امنیت و سلامت عمومی جامعه به جای می گذارد. قتل های خانوادگی، به خصوص همسرکشی، برخلاف قتل های دیگر، خشونتی تصادفی و نامحتمل نیست، بلکه ماجرای غم انگیزی از انواع خشونت خانوادگی، فشارها و پیامدهای زیان بار فردی و اجتماعی را در خود پنهان دارد. از این رو هدف مقاله حاضر، کشف علل و عوامل اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر پدیده همسرکشی است که در سال های اخیر در جامعه ما افزایش داشته و زنان و مردان بسیاری را در جایگاه قاتل یا مقتول درگیر ساخته است. بدین منظور، با روش کیفی از میان پرونده های جنایی همسرکشی مربوط به قتل هایی که در خلال سال های 1380 تا 1387 در استان تهران رخ داده است، 34 پرونده، 17 مورد مربوط به زن کشی مردان و 17 مورد مربوط به شوهرکشی زنان، به طور تصادفی انتخاب شده اند و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا بررسی و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که وجود فشارهای روانی اجتماعی بر زنان و مردان در خانواده، در غیاب یا ضعف شبکه های حمایت اجتماعی و فردی، همچنین معاشرت با دوستان بزهکار و انسداد راه های قانونی مواجهه با این فشارها، همسران را به قتل شریک زندگی سوق داده است. یافته ها همچنین تفاوت هایی را در الگوی ارتکاب قتل زنان و مردان و عوامل دخیل در ارتکاب قتل توسط آنان نشان داده اند. علاوه بر این، متغیرهای جمعیت شناختی و اجتماعی چون پایگاه اقتصادی اجتماعی زن و شوهر و خانواده منشا، سن زن و شوهر و تعداد و سن فرزندان نیز بر ارتکاب همسرکشی تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: همسرکشی، خشونت، قتل، شوهرکشی، پرونده جنایی، زن کشی، فشارهای روانی، اجتماعی
  • محسن گل پرور، محمدعلی نادی صفحه 117
    این پژوهش با هدف سنجش نقش تعدیل کنندگی طرح واره های جنسیتی زنان در رابطه بین الگوهای زنانه، مدارج ارتقاء شغلی و فرصت شبکه سازی با عدالت رویه ای در ارتقاء شغلی معلمان زن در شهرهای یزد، کرمان و اصفهان اجرا شد. برای دستیابی به هدف پژوهش، 280 معلم زن از سه شهر مذکور انتخاب شدند (از اصفهان 100 معلم زن و از دو شهر یزد و کرمان هر یک 90 معلم زن). پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه عدالت رویه ای در ارتقاء، پرسشنامه الگوهای زنانه، فرصت شبکه سازی برای زنان، مدارج ارتقاء شغلی رسمی برای زنان (لمونز،2003)، مطلوبیت اجتماعی (استران و گرباسی، 1972) و پرسشنامه طرح واره های جنسیتی (اسپنس و هلمرپچ،1978) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که وقتی معلمان زن بر مبنای طرح واره های جنسیتی غیرسنتی، قائل به نقش های غیرسنتی، نظیر فعالیت های گسترده برای مشارکت زنان در خارج از منزل هستند، به همان اندازه وجود زنان درپست های مدیریتی و وجود مسیر روشن برای دستیابی به پست های مدیریتی را به عنوان نشانه رعایت عدالت در تصمیم گیری های مربوط به معلمان زن تلقی می کنند.
    کلیدواژگان: عدالت رویه ای، ارتقاء، شبکه سازی، طرح واره های جنسیتی، مدارج ارتقاءشغلی، معلمان زن
  • مهدی طالب، سید احمد فیروزآبادی، صدیقه پیری صفحه 143
    مساله فقر به طور کلی و فقر زنان به طور خاص از جمله مسائل اجتماعی است که در سال های اخیر تلاش گردیده است راهبردهایی جهت کاهش آن اتخاذ گردد. نتایج بررسی های آماری نشان می دهد فقر و نابرابری در مناطق روستایی بیش از نواحی شهری و در بین زنان بیش از مردان است. این تحقیق درصدد است در یک مطالعه موردی با روش کیفی و بر اساس رهیافت گراندد تئوری علل اجتماعی و فرهنگی فقر زنان روستایی را مورد مطالعه قرار دهد. نمونه گیری تحقیق، به شیوه ی نمونه گیری مبتنی بر هدف بوده است و از زنان متاهل و سرپرست خانوار و نیز دختران جوان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) مصاحبه گروهی انجام شده است. سؤالات محوری این پژوهش عبارتند از: عوامل تعیین کننده فقر از دیدگاه زنان و دختران روستای مورد مطالعه چه بوده است؟ راهبردهای فردی آن ها در مواجهه مساله فقر چه بوده است؟ پیامدهای فقر از نظر آنها چه بوده است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که تبیین کننده های فقر از دیدگاه زنان و دختران روستایی، ناآگاهی اجتماعی، تعصبات طایفه ای، اولویت رسیدگی به افراد ذکور در خانواده، تقدیرگرایی، فقر بین نسلی، جمعیت زیاد خانواده، محدودیت های تحصیلی، بیکاری و آثار جنگ تحمیلی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بارزترین علل فقر در منطقه مورد مطالعه، عوامل اجتماعی و فرهنگی است.
    کلیدواژگان: فقر، روستا، زنان، دختران، گرانددتئوری، روش کیفی، ایلام
  • بهرام رنجبریان، کاظم ذبیح زاده، مجتبی براری صفحه 163
    امروزه مصرف به یکی از اساسی ترین مفاهیم جامعه مدرن تبدیل شده است، به گونه ای که می توان آن را پدیده ای اجتماعی تلقی نمود که نیازهای چندگانه افراد را برآورده می سازد. با وجود چنین اهمیتی، در مورد الگوهای مصرفی زنان در ایران به وی‍ژه دانشجویان دختر،اطلاعات دقیقی در این زمینه وجود ندارد. لذا هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی الگوی مصرف منزلت گرا و مصرف بی توجه به نقش در بین دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان است،همچنین این نوشتار درصدد است تا تاثیر عوامل فردی(تمایل به منحصر به فرد بودن) و عوامل اجتماعی(تاثیرپذیری از دیگران و توجه به اطلاعات مقایسه اجتماعی)را برالگوهای مصرفی دانشجویان دختر بسنجد. تحقیق حاضر با روش پیمایشی انجام شده و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه است. نمونه آماری این پژوهش 369 دانشجوی دختر مشغول به تحصیل در دانشگاه اصفهان بوده و نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه بندی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که الگوی مصرفی افراد نمونه، در انتخاب و مصرف محصولات، متمایل به الگوی مصرف منزلت گرا بوده است. همچنین عوامل فردی (تمایل به منحصر به فرد بودن) و اجتماعی (توجه به اطلاعات مقایسه اجتماعی) تاثیر مثبتی بر مصرف منزلت گرا دارند، در زمینه مصرف بی توجه به نقش نیز عوامل فردی (تمایل به منحصر به فرد بودن) و عوامل اجتماعی (تاثیرپذیری از دیگران و توجه به اطلاعات مقایسه اجتماعی) تاثیر منفی بر این الگوی مصرفی داشته است.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، مصرف بی توجه به نقش، مصرف منزلت گرا، دانشجویان دختر، الگوهای مصرفی
  • مجید موحد، طاهره عزیزی صفحه 191
    این پژوهش به منظور مطالعه رابطه رضایت مندی جنسی زنان و تعارضات میان همسران در بین 400 نفر از زنان متاهل شهر شیراز با روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انجام شده و داده های آن از طریق پرسشنامه در سال 1388 جمع آوری شده است. رضایت مندی جنسی در این پژوهش به ابعاد خشنودی جنسی، تبادل کلامی جنسی، تفتهم جنسی، نگرانی ارتباطی جنسی و نگرانی شخصی جنسی تقسیم شده است. همچنین تعارضات در سه طبقه تعارضات کلامی، روانی و فیزیکی مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش برای نشان دادن رابطه رضایت مندی جنسی زنان و تعارضات میان همسران، از نظریه تعارض اسکانزونی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد رابطه معکوس و معنی داری بین رضایت مندی جنسی زنان و تعارضات میان همسران وجود دارد، بدان مفهوم که هر چه رضایت مندی جنسی زنان افزایش می یابد، تعارضات زوجین کاهش پیدا می کند و بالعکس. ضمن اینکه سه بعد اول از ابعاد پنج گانه رضایت مندی جنسی نیز با هر کدام از ابعاد تعارضات زوجین، دارای رابطه معکوس نشان داده است.
    کلیدواژگان: تعارضات میان همسران، رضایت مندی جنسی، زنان، نظریه تعارض
|
  • Hoseyn Kachoeiyan, Ghasem Zaeri Page 7
    In this study, one basic question will be answered: Why were women officially considered being the subject of policy making decisions in Reza Khan Era? The answer should be found in the particular logic of the discourse of that time which was “Archeological Nationalism”. The discourse is based on racist theory and understands social and cultural issues on the same basis. During the gap emerged between Constitutional Revolution and failure of the regime evolved by that revolution and the time Reza Khan took the throne, the belief based on the strategy of bright autocracy was built up among political elite and nationalist social forces that the strategy of developing and rebuilding the society of Iran is the reform in Iranian people’s corrupt nature. It is clear that in the framework of archeological nationalism changing the nature of Iranians was not possible except through racial purification. Marriage is the core of the strategy and women as one of the parties in marriage, as a person who gives birth to babies and as a mother who brings up the new Iranian generation had a particular place among ancient nationalists. For this very reason women were the main addressees of social policy making of the government and the elite nationalists with “Hijab Removal” as the most prominent policy.
  • Yaghoob Foroutan Page 39
    The increasing trend in women's market employment since 1950s in the world has been documented as the most important indication for 'the revolution in gender role's (Davis 1984, Cotter et al 2001). Despite the significant capabilities of women and the substantial achievements facilitating female labor force participation in the recent years (such as substantial increase both in women's university education and in their mean age at marriage, a significant fall in fertility rate, and the increasing trend in positive attitude towards women's work outside the home), women in Iran still hold a low level of employment. The low rate of women's employment mainly lies in socio-cultural circumstances that are reproduced by educational systems and school-textbooks.Using the content analysis technique, this article highlights the main patterns and characteristics of women's employment represented in the textbooks of three levels of the Iranian schools: primary, intermediate, and high schools. In general, the results of this study show that the traditional pattern of gender roles inside and outside the home and the male breadwinner model (McDonald 2000) has been evidently represented in the textbooks. According to the results, there are two other key characteristics for women's employment. First, working women are represented in very limited types of work. Second, they often deal with their same-sex clients. Finally, the results show that these patterns vary partly in terms of the title of the textbooks and the three levels of schools.
  • Maryam Ghazinezhad, Marya Abasian Page 81
    Spousal homicide is a personal, domestic and social problem which has mortal and morbid effects on public safety. Domestic homicide, especially spousal homicide, is typically unlike stranger murder, not a crime of sudden, unanticipated violence. Rather, these murders hide the tragic story of escalated domestic violence, strain and personal and social harmful consequences in them that require serious study. So the aim of this research is to identify social-cultural factors leading to spousal homicide which has been increased considerably in last years and involve many men and women as a "murder" or "victim". By applying qualitative method of research, we try to achieve this aim. For this reason, through random sampling, we select 34 files of spousal homicide incidents that occurred in Tehran between 1380 and 1387. Half of these files belong to spousal homicide of men and the rest half belong to spousal homicide of women. By applying content analysis technique, we have analyzed and examined all of these files. The result of this research show that the presence of social-psychological strain on men and women in the family, in the absence of social and personal support system and association with delinquent peers and blockage of legal coping ways, lead couples to commit spousal homicide. Results also show different patterns of killing and factors between men and women.Moreover demographic variables such as social-economical status of couples and their families, couple's age and age disparity, age and the number of children also affecting spousal homicide.
  • Mohsen Golparvar, Mohammad Ali Nadi Page 117
    This research was administered with the purpose of studying the moderating role of female gender schemas in relations between feminine role models, job ladder and networking opportunity with procedural justice in promotion of women teachers in Yazd, Kerman and Esfahan city. On the basis of the research aims, 280 women teachers were selected from above mentioned cities (from Esfahan 100 women teachers and from Yazd and Kerman 180 women teachers). Research questionnaires consisted of: procedural justice in promotion, feminine role models, networking, and formal job ladder (Lemons, 2003), social desirability (Strahan & Gerbasi, 1972) and gender schemas (Spence & Helmreich, 1978). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and regression analysis. Results revealed that, when women teacher believed in the nontraditional roles (on the basis of nontraditional gender schemas), such as extensive affairs for advancement and promotion outside of the home, they interpret the existence of women teachers in managerial position and existence of clear path for women teachers to access managerial positions, as a sign of consideration of justice in decision makings.
  • Mahdi Taleb, Ahmad Firouz Abadi, Sedigheh Piri Page 143
    Poverty, in general and women’s poverty in particular is among social problems which has been subject to be mitigated through measures. The results of statistics based studies show that poverty and injustice is more prevalent in rural areas than cities and more common among women than men. The research aims to study the social and cultural causes of women’s poverty through the qualitative approach based on Grounded theory. In this research, sampling has been done purposively. Participants who were interviewed as a group in this research included housewives, women householders and young girls under the aegis of Imam Khomeini Relief Committee. The main questions of this research were: what have been the determinants of poverty from the view of rural girls and women? What have been their individual strategies to tackle the problem of poverty? What have been the aftermaths? The Findings of this study showed that social ignorance, clan clashes, preference to men in the family, fatalism, intergenerational poverty, highly populated families, educational limitations, unemployment and imposed war and its aftermath have been the reasons of poverty from the view points of participants. The result showed that cultural and social factors are important causes of poverty.
  • Bahram Ranjbarian, Kazem Zabih Zadeh, Mojtaba Berari Page 163
    Today consumption has turned to be one of the most important concepts in our modern world. Although it used to be a way to satisfy basic needs of humans in the past, it can be regarded as a social phenomenon in which individuals are trying satisfy their multiple needs. Despite the importance of women’s consumption patterns there is no precise information in this regard. Thus the main purpose of this study is to investigate the parameters of status consumption and role-relaxed consumption as well as to study the effect of personal and social factors, inclination to be unique, to be impressed by others, and to notice the social comparison information on status oriented consumption and role-relaxed consumption. This is a descriptive study conducted through a survey. The statistical population of the study is girl students of university of Isfahan. The sample size was estimated to be 369 and data gathering has been done by classified random sampling. The data gathering instrument was questionnaire. Results indicate that respondents’ consumption pattern complies with the status consumption, also personal factors (tendency to uniqueness) have positive effect on status consumption and social factors (consumers’ susceptibility to interpersonal influence and attention to social comparison information) have negative effect on role-relaxed consumption.
  • Majeed Movahed, Tahereh Azizi Page 191
    This study reviews the relationship between the sexual satisfaction of women and conflicts between spouses, among 400 married women in Shiraz. The survey was conducted by the random classification sampling and the data was collected through a questionnaire in the year 1388. The Askanzvny Conflict Theory has been used in this research to show the relationship between the sexual satisfaction of women and conflicts between spouses. The result of this survey showed that there is a significant and reverse relationship between the sexual satisfaction of women and conflicts between spouses. So with the rise of women's sexual satisfaction, couples’ conflicts will reduce. Furthermore the first three aspects out of the fivefold aspects of sexual satisfaction have reverse relationship with the conflict between spouses.