فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال دهم شماره 1 (بهار 1391)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال دهم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین پناهی، شهناز صداقت زادگان اصفهانی صفحه 5
    جامعه شناسان اعم از ساختارگرا و فراساختارگرا بر تفسیر ایدئولوژیک قواعد ورزشی تاکیده کرده و عواملی مانند سازمان و وضعیت اقتصادی را در آن موثر می دانند. در این تحقیق رابطه منابع قدرت اقتصادی- اجتماعی و سازمانی با نوع تفسیر ایدئولوژیک قواعد ورزشی بانوان مطالعه شده است. با استفاده از روش پیمایشی، داده های تحقیق از 30 فدراسیون ورزشی که دارای ورزش بانوان بودند به طور تمام شماری جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه مدیران سطوح مختلف این فدراسیون ها و ورزشکاران آنها بود که در زمان تحقیق جمعا 650 نفر بودند. از 4 فرضیه مطرح شده بر اساس مبانی نظری تحقیق، فرضیه های رابطه مرتبه سازمانی، پاداش های مالی و جنس با نوع تفسیر ایدئولوژیک قواعد ورزشی تایید شد.
    کلیدواژگان: ورزش بانوان، فدراسیون های ورزشی، تفسیر ایدئولوژیک، منابع قدرت، قواعد ورزشی
  • حلیمه عنایت، طاهره رئیسی صفحه 23
    یکی از تحولات اخیر در جوامع امروزی، دگرگونی در ساخت توزیع قدرت در خانواده و تغییر در کنش متقابل بین زن و شوهر است. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل جامعه شناختی موثر بر توزیع قدرت در خانواده با استفاده از نظریه های سرمایه ی اجتماعی، منابع ارزشمند و جامعه پذیری جنسیت است. اطلاعات این تحقیق با روش پیمایشی و توزیع پرسشنامه در بین 400 نفر از زنان متاهل شهر جیرفت و با شیوه نمونه گیری خوشه ایمرحله ای گردآوری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که به ترتیب متغیرهای سرمایه اجتماعی، میزان درآمد، میزان آگاهی پاسخ گو از حقوق زن و وابستگی عاطفی پاسخ گو به همسرش به طور کلی 1/43 درصد از تغییرات متغیر وابسته ی توزیع قدرت در خانواده را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: توزیع قدرت، خانواده، جامعه پذیری جنسیت، سرمایه اجتماعی
  • محمد عباس زاده، علیرضا استاد رحیمی، فریبا غنی افشرد، پروین علیپور صفحه 41
    سلامت غذایی، از جمله پدیده های مهم و شایان توجهی است که از نیازها و ضرورت های اساسی و پایه ای فرد و جامعه به شمار می رود، به طوری که فقدان یا اختلالات غذایی نیز پیامدها و بازتاب های نگران کننده و خطرناکی به دنبال دارد. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف اندازه گیری میزان اختلالات تغذیه ای در بین شهروندان زن شهر تبریز نگاشته شده و در نظر دارد عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر آن را شناسایی نماید. روش تحقیق، پیمایشی بوده و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه استاندارد بومی شده می باشد. حجم نمونه این پژوهش400 نفر از زنان و دختران 49- 15 ساله شهر تبریز در سال 89 می باشند که بر اساس سرشماری سال 1385 و از بین تعداد 432127 نفر، به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد، از بین متغیرهای مستقل (تاثیر خانواده، همسالان، رسانه ها، میزان دینداری و تاثیر مقایسه های اجتماعی)، متغیر مقایسه اجتماعی بالاترین تاثیر را بر میزان اختلالات تغذیه ای پاسخ گویان داشته است و متغیرهای مذکور 34 درصد تغییرات متغیر وابسته (اختلال تغذیه ای) را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: خانواده، رسانه، مقایسه اجتماعی، دینداری، اختلالات تغذیه ای، زنان
  • یعقوب موسوی، اعظم پاک خصال صفحه 61
    شهرگرایی با همه مظاهر، پیچیدگی ها و مسائل مختلف خود توانسته است آثار عمیق بر رفتار و کنش شهروندان ایجاد کند. این بررسی در نظر دارد تا مسئله ی رشد فرهنگ شهرگرایی را در مطالعه ای جامعه شناختی و با روش پیمایشی در بین گروه زنان بررسی نماید. به نظر می رسد زنان از لحاظ پذیرش، درونی کردن و بازنمایی بخشی از ایستارهای فرهنگی، ارزش ها و هنجارهای شهرگرایی، شرایط خاص و قابل مطالعه ای دارند. در این نوشتار تلاش می شود با تحلیل یافته های تحقیق، الگوها و شاخص های اساسی زنان شهرنشین در ارتباط با شهرگرایی مورد بررسی قرار گیرد. سطح تحلیل در این پژوهش، خرد و واحد تحلیل، فرد است. حجم نمونه تحقیق 400 نفر از زنان 50-20 ساله ی ساکن در سه منطقه ی شهر تهران است که به صورت تصادفی و با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. یافته های پژوهش مبین وجود رابطه ی معنادار بین شهرگرایی و از خودبیگانگی فردی، عقلانی شدن کنش فردی، کاهش انسجام اجتماعی و افزایش فردگرایی و کاهش پیوند عاطفی در بین زنان است.
    کلیدواژگان: شهرگرایی، ایستار فرهنگی، ازخودبیگانگی، انسجام اجتماعی، فردگرایی
  • حسین محمودیان، مرجان رشوند صفحه 83
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اشتغال زنان فارغ التحصیل آموزش عالی و عوامل جمعیتی اجتماعی موثر بر آن صورت گرفته است. در این مطالعه از روش تحلیل ثانویه داده های نمونه 2 درصدی سرشماری 1385 استفاده شده است. جامعه آماری، کلیه فارغ التحصیلان (آموزش عالی) زن و فعال 20 سال و بیش تر شهر تهران می باشد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که زنان بیش تر در رشته علوم اجتماعی، بازرگانی و حقوق فارغ التحصیل شده اند. بیش از 90 درصد زنان شاغل، مزد و حقوق بگیر بخش عمومی و خصوصی هستند و کم تر از 10 درصد زنان فارغ التحصیل صاحب پست های مدیریتی می باشند. زنان بیش تر در بخش آموزش و بعد از آن در بخش بهداشت و مددکاری اجتماعی حضور دارند. نتایج تحلیل دو متغیره نشان داد که به جز متغیر مهاجرت اخیر، بین تمامی متغیرهای مستقل (سن، وضعیت تاهل، داشتن فرزند، تعداد فرزندان، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی و مهاجرت طول عمر) و میزان اشتغال زنان فارغ التحصیل آموزش عالی رابطه معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل چند متغیره نشان داد که احتمال اشتغال برای زنان فارغ التحصیل 49-35 ساله بیش از سایر گروه های سنی است. هم چنین زنان فارغ التحصیلی که طی ده سال گذشته (85-1375) مهاجرت به شهر تهران نداشته اند، از اشتغال بیشتری برخودار هستند. از نظر رشته تحصیلی، زنان فارغ التحصیل رشته علوم تربیتی در مقایسه با زنان فارغ التحصیل رشته های علوم انسانی و هنر اشتغال بالاتری دارند.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، اشتغال زنان فارغ التحصیل آموزش عالی، عوامل جمعیتی و اجتماعی، شهر تهران
  • کیومرث زرافشانی، امیرحسین علی بیگی، مژگان فقیری صفحه 105
    توانمندسازی زنان روستایی یکی از اهداف توسعه هزاره سوم است. در همین راستا طرح اعطای اعتبارات خرد به زنان روستایی با هدف فراهم ساختن سرمایه لازم برای راه اندازی مشاغل تولیدی به منظور توانمندسازی آنان مطرح گردید. اکنون با وجود گذشت حدود یک دهه از عمر صندوق اعتبارات خرد در ایران، مطالعات اندکی در زمینه رتبه بندی این صندوق ها انجام شده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده که برای رتبه بندی صندوق های اعتبارات خرد بر اساس توانمندسازی زنان روستایی استان کرمانشاه، با استفاده از جدول بارتلت و روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، 183 نفر از زنان عضو این صندوق ها انتخاب گردیدند. رتبه بندی صندوق ها بر اساس توانمندسازی زنان از ابعاد مختلف، بر اساس آماره تحلیل عامل تاییدی نشان می دهد که در بعد اقتصادی: فش (کنگاور)، تمرگ و پریوه (هرسین) رتبه های اول تا سوم را کسب نمودند. در بعد اجتماعی: فش، پریوه و قیطاس آباد (صحنه) رتبه ی اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. در بعد خانوادگی اعضای صندوق های فش، پریوه و کوسه وند (کرمانشاه) به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده، از آنجایی که مسئولین صندوق ها می توانند نقش قابل توجهی را در موفقیت صندوق ها ایفا نمایند، توصیه می گردد انتخاب مسئولین صندوق بر اساس رای اعضا و تعیین معیارهایی همچون تحصیلات، سن و... از سوی دفتر امورزنان روستایی باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، رتبه بندی، زنان روستایی، تحلیل عاملی تائیدی
  • بررسی سازوکار تاثیر فناوری اطلاعات بر توانمندی زنان روستایی بر مبنای مدلDEA (مطالعه موردی: روستای قرن آباد)
    حسنعلی فرجی سبکبار، مرتضی نعمتی، افشین خاکی صفحه 125
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیرات فناوری اطلاعات و ارتباطات بر افزایش کارایی و توانمندی زنان روستایی انجام شده است و با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها (DEA)‎ به بررسی سازوکار تاثیرگذاری فناوری اطلاعات(ICT)‎ بر کارایی و توانمندسازی زنان روستایی در روستای قرن آباد استان گلستان می پردازد. در این مطالعه با استفاده از روش پیمایشی، تعداد 38 نفرکاربر فناوری و 25 نفر غیر کاربر (گروه شاهد) به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. زنان کاربر فناوری اطلاعات از نظر سطح کاربری به هفت سطح طبقه بندی شدند، به نحوی که میزان استفاده از فناوری به ترتیب از سطح یک تا هفت افزایش می یافت. بر اساس نتایج به دست آمده میزان شاخص کارایی زنان روستایی در سطوح ابتدایی کاربری فناوری، دارای وضعیت بهتری نسبت به سطوح بالاتر است. نتایج این پژوهش همچنین ضمن تایید نظریه شکاف دیجیتالی، تاثیرات مثبت فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی را بر توانمندسازی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و روانی و افزایش کارایی زنان روستایی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، زنان روستایی، مدل تحلیل پوششی داده ها، _ کارایی
|
  • Mohammad Hossein Panahi, Shahnaz Sedaghat Zadegan Esfahani Page 5
    Sociologists including structuralists and trans-structuralists emphatically believe in interpreting sports rules ideologically and also believe that a number of factors such as power of personality، organization and economic situation are involved. This research studies the relationship between personality power، economic، social and organizational resources with ideologically interpreting the sports rules of women. Through survey method the data collected from 30 federations which had women’s sports. The statistical population included all managers of the federations at different levels and the athletes، totally 650 people. Out of 6 hypotheses based on research theories، the ones which were orderly connected organizationally، economically، socially and gender specifically to interpreting sports rules ideologically were approved. The 3 other hypothesis did not get the approval.
    Keywords: Women's sports, Sports federations, Ideological interpretations, Power resources, Sports rules.
  • Halimeh Enayat, Tahereh Raeisi Page 23
    One of recent developments in modern societies is the evolution in the structure of power division in the family and changes in reciprocal actions between wife and husband. This research aims to study the factors affecting distribution of power in the family by using the theories of: social capital، valuable resources، and sociability of gender. The data has been collected through survey method and questionnaire among 400 married women of Jiroft by multi-stage cluster sampling. The results show that the variables: social capital، income، awareness of the respondent of women’s rights respectively describe 43. 1 percent of changes related to the variable of power division in families.
    Keywords: Power distribution, family, sociability of gender, social capital
  • Mohammad Abas Zadeh, Ali Reza Ostad Rahimi, Fariba Ghani Afshard, Parvin Ali Pour Page 41
    Food safety is among the important and remarkable subjects which is considered fundamental and a basic need of individuals and society so that lack of food or nutritional disorders has serious consequences and worrying reflections. This paper aims to measure nutritional disorders among female citizens of Tabriz and Intends to identify social and cultural factors affecting it. Survey method was applied and measuring instrument was localized Standard questionnaire. The study sample included 400 women and girls aged 15-49 in the year 1389 in Tabriz who were selected by stratified random sampling based on Census 1385 and the among 432 127 individuals. The results indicate the independent variables (influence of family، peers، media، religion and the impact of social comparisons)، social comparison variable has the highest influence on respondents'' level of nutritional disorders and mentioned variables explain 34% of the variable changes dependant variable (eating disorder).
    Keywords: family, media, social comparison, religion, eating disorders, women
  • Yaghob Mousavi, Azam Pakkhesal Page 61
    Urbanization with all its semblances، complexities، and problems has been able to have profound effects on the behavior and action of citizens. This study intends to examine the issue of urbanization trends growth sociologically through survey method among women. It seems that in terms of acceptance، internalization، and representing parts of cultural situation، values and urbanization norms، women have peculiar conditions which need to be studied. This article is an attempt at analyzing the research findings، patterns and basic indicators of urban women in connection with Urbanization. The level of the research is micro and the unit of analysis is individual. Sample size was 400 individuals of 20-50 year old women living in three districts of Tehran، selected randomly by cluster sampling. Findings revealed a significant relationship among Urbanization and self-estrangement، rationalization of individual action، declination of social cohesion and escalation of individualism and loss of bond between women.
    Keywords: Urbanization, cultural situation, alienation, social cohesion, individualism
  • Hossein Mahmoudiyan, Marjan Rashvand Page 83
    In recent years despite the rise in the number of women who have graduated from universities women’s participation in the labor market has not been increased proportionally. The present study tries to examine the employment status of women graduates of higher education as well as of social and demographic factors affecting it. In this study، secondary analysis of data from 2% sample of Census 1385 is used. The statistical population was female higher education graduates of over 20 residing in Tehran. The findings show that women have mostly graduated in social sciences، business and law. Over 90 percent of employed women are salaried by public or private section and less than 8 percent of them own managerial positions. They are mostly active in educational، health care، and assistance areas. The results of double variable analysis show that except recent immigration variable there is significant relationship among independent variables (age، education، marital status، having children، number of children، field of study، and permanent migration) and the rate of employed women who are higher education graduates. The results of multi-variable studies show that female university graduates of 35 to 49 have more opportunity to hold a job. Also women who have not migrated to Tehran in the last 10 years (1375-1385) have had more luck to have a job. In therms of fields of study، humanities females graduated in educational fields compared to humanities and arts have a greater rate of employment.
    Keywords: Women's employment, Graduate, Higher Education, Managerial Positions, Labor market, Secondary analysis
  • Kiyoumars Zarafshani, Amir Hossein Ali Baygi, Mojgan Faghiri Page 105
    Empowering rural women is one of the third millennium goals. To this end it was proposed to allot micro credits to rural women in order to provide the required capital to launch productive careers. Now after a decade from the establishment of micro credit funds in Iran، only few researches have been done to give a rank to them. The present research is conducted through survey method to rank micro credit funds based on empowering rural women of Kermanshah using Bartlett table and systematic random sampling for which 183 women members of this fund were selected. The ranking results show that from economic aspect: Fash (Kangavar)، Tamarg، Pariveh (Mersin) have achieved the places first to third، in terms of empowering women goals. From social aspect: Fash، Pariveh and Gheitas Abad were placed first to third. From family aspect: members of Fash Fund، Pariveh، and Kooseh vand were ranked first to third. According to the results، since the authorities of the funds can play a key role in the success of funds it is recommended to the Office for Rural Women’s Affairs that the authorities of funds are selected based on the votes of the members and criteria like: education، age، etc.
    Keywords: Empowering, Ranking, Rural women, Confirmatory factor analysis
  • Reviewing the Mechanism of Information Technology on Rural Women's Empowerment Based on Model DEA (case study: the village of Gharn Abad)
    Page 125
    This study has investigated the effects of ICT to increase efficiency and empowerment of rural women using data envelopment analysis (DEA) to investigate the mechanism of effectiveness of information technology (ICT) on the efficiency and empowerment of rural women in the village of Gharn Abad، Golestan province. In this study، using survey methods، 38 users and 25 non-users of technology (control group) were selected by stratified random sampling. Female users of technology were classified into seven levels، with level 1 the least and level 7 the most users. Based on the results، the performance of rural women in basic levels of IT users is better than their performance in higher levels. The study also confirmed the theory of digital gap، and the positive effects of information technologies and communication on empowering women in the economic، social، political، and psychological، dimensions and shows an increase in rural women''s performance.
    Keywords: information technology, data envelopment analysis model., performance, rural women