فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال یکم شماره 4 (تابستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی سیف ربیعی، زینت نادیا حتمی، فهیمه رمضانی تهرانی صفحه 25
    خشونت علیه زنان بویژه همسرآزاری یک سوم زنان را در سراسر جهان درگیر کرده است. این طرح با شیوه تحلیل مقطعی درباره زنان دارای همسر تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1380 انجام گرفت. تعداد 384 نفر از زنان متاهل از شش مرکز بهداشتی درمانی با روش نمونه گیری چند مرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند و در حضور کارشناسان بهداشت خانواده آموزش دیده ناظر بر اجرای طرح، پرسشنامه را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان می دهد: میزان شیوع همسرآزاری در حد رواج آن در کشورهای غربی یعنی 7/41 درصد و سه نوع همسرآزاری که با بیشترین فراوانی عبارتند از: (1) قهر و کم محلی از جانب همسر 1/63 درصد (2) تحقیر و سرزنش 5/37 درصد و (3) فحش و ناسزا 30 درصد که از گسترش شکل های روانی همسرآزاری در جامعه حکایت دارد. با هدف کنترل عوامل مخدوش کننده، از الگوی تحلیل همبستگی خطی استفاده و در نهایت چهار عامل مرتبط با همسرآزاری شناخته شدند: 1- مشاهده ضرب و شتم مادر توسط پدر در دوران کودکی 2- تجربه توهین و تحقیر مادر توسط پدر در دوران کودکی 3- ناراحتی روانی زنان 4- سابقه کیفری شوهر
    کلیدواژگان: خشونت، دوران کودکی، زنان، همسرآزاری
  • ژاله شادی طلب، افسانه کمالی صفحه 52
    درجامعه شناسی نظریه واحدی که بتواند در توضیح وتبیین مشارکت اجتماعی زنان بویژه در کشورهای درحال توسعه بکار گزفته شود کمتر یافت می شود. بنابراین چارچوب مفهومی خاصی برای این پژوهش طراحی شد. این مقاله بخشی از یافته های پژوهشی را ارئه می کند که با هدف بررسی میزان و عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی زنان در سطح شهر تهران انجام گرفته است. متغیر های پژوهشی شامل ویژگی های فرهنگی- ارزشی- خانوادگی و اقتصادی- اجتماعی است. یافته ها حاکی از سطح مشارکت مذهبی- خیریه ای بالاتر از متوسط و گرایش اندک به سایر انواع مشارکت های اجتماعی در میان زنان است. زنان بر اساس میزان مشارکت اجتماعی به چهار گروه تفکیک شده اند: منفعل ترین گروه زنان 38 درصد، انزواجویان 31 درصد، فعالان فرهنگی 14 درصد و مشارکت جوترین زنان که 16 درصد از کل جامعه مورد بررسی را تشکیل می دهند. محدودیت های ساختاری و خانوادگی از بارزترین موانع مشارکت اجتماعی زنان گزارش شده است.
    کلیدواژگان: زنان، فرهنگ، مشارکت اجتماعی
  • شمس سادات زاهدی صفحه 66
    نظریه پردازان حوزه «جامعه شناسی شغل» در دهه های اخیر نسبت به موضوع جنسیت و فرآیند انتخاب شغل، توجه بیشتری کرده اند و اذعان دارند که فرآیند انتخاب شغل و ارتقای شغلی به ویژه برای زنان تحصیلکرده ویژگی های متفاوت از مردان دارد. بررسی موقعیت زنان دانشگاهی کشور درسه دادنشگاه تهران، شهید بهشتی و علامه طباطبایی در سال 1370 نشان داد که جنسیت، عاملی تعیین کننده در گزینش هااست و زنان در سطوح مدیریتی دانشگاه ها حضور ندارند. تکرار همان پژوهش و پرسش ها در فاصله ده سال (1380) با هدف شناخت تغییرات پیش آمده حاکی از آن است که گرچه زنان، دانش و تجربه بیشتری را طی این ده سال کسب کرده اند و مشارکت آنان در رده های مدیریت های پایین و میانه دانشگاه افزایش یافته است ولی در رده های عالی مدیریتی تغییر محسوسی رخ نداده است و همچنان کمیته ها و شوراهای تصمیم گیری دانشگاه ها به طور کامل در اختیار مردان است. مهمترین دلایل چنین وضعیتی، فرهنگ، گرایش مردسالارانه و بی اعتمادی به توانایی های زنان در دانشگاه ها عنوان شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، زنان، فرهنگ، مدیریت، موقعیت
  • محمد رحیم اسفیدانی صفحه 85
    مدیریت زنان در سازمان های سایر کشورها دستاوردهای شایان توجهی داشته است، ولی تمایل عمومی در بیشتر سازمان های دولتی کشور ما به برگزیدن مدیران مرد معطوف است. به نظر می رسد در این میان عامل جنسیت بیش از شایستگی و توانمندی مورد توجه است. برای دستیابی به علل و عوامل این گرایش، نظرهای گوناگونی ارائه شده است. این تحقیق به دنبال پاسخ به این پرسش است: با وجود اینکه در سال های اخیر پیشرفت های محسوسی در زمینه تحصیلات و مشارکت های اجتماعی زنان در کشور ماحاصل شده است، چرا زنان نتوانسته اند سهم شایسته ای از پست های مدیریتی قوه مجریه را به خود اختصاص دهند؟ برای یافتن پاسخ، عوامل مربوط به فرهنگ سازمانی، نگرش مدیران مرد نسبت به زنان و مهارت مدیریتی زنان بررسی شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که فرهنگ سازمانی باعث عدم حضور زنان در پست های مدیریتی دولت شده است. همچنین مدیران مرد نسبت به توانایی های مدیریتی زنان، نگرش مثبتی ندارند. علاوه بر این در حالی که بین مهارت های ادراکی مدیران زن و مرد تفاوت معناداری وجود ندارد میان مهارت های انسانی مدیران زن و مرد تفاوت معناداری دیده می شود.
    کلیدواژگان: دولت، زنان، مدیریت، نگرش
  • شهلا اعزازی صفحه 111
    جامعه شناسی به عنوان علم بررسی مناسبات انسانی به دلیل نادیده انگاشتن مسایل زنان همواره مورد نقد و ایراد است. مردانه بودن علوم اجتماعی و در حاشیه قرارگرفتن و یا نامریی بودن زنان در جامعه شناسی را در زمینه های متفاوتی از این رشته علمی می توان نشان داد. هدف این مقاله بررسی موقعیت زنان در نشریات تخصصی جامعه شناسی ایران است. با این هدف، فصلنامه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی، نامه علوم اجتماعی دانشگاه تهران، نامه انجمن جامعه شناسی و فصلنامه «پژوهش زنان» دانشگاه تهران مطالعه شده اند. نتایج بررسی حاکی از دوسطح تصمیم گیری در نشریات جامعه شناسی است. سطح تصمیم گیری عالی مانند شورای علمی که تا سال 1380 برروی زنان بسته بود. در حالی که در سطوح پایین تر یعنی داوری، از تخصص های زنان استفاده می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، جامعه شناسی، زنان، مجلات تخصصی، موقعیت
  • علی هاشمی صفحه 137
    نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران مشابه کشور های توسعه نیافته است. در حالی که از نظر میزان سواد و تحصیلات، با کشور های پیشرفته قابل مقایسه است. هدف این مقاله بحث در مورد یکی از دلایل چنین تناقضی است. با توجه به سیاست های برنامه سوم توسعه مبنی بر کاهش میزان اشتغال در بخش دولتی و همچنین ناکارآمدی اشتغال بخش غیر رسمی برای زنان تحصیلکرده، شناخت عوامل موثر بر تقاضای نیروی کار در بنگاه های اقتصادی ضروری به نظر می رسد. نهادهای رسمی (یعنی قوانین و مقررات) بیشترین تاثیر گذاری را بر سطح اشتغال زنان دارند که خود نیز تحت تاثیر نهادهای فرهنگی و اجتماعی وضع می شوند. مروری بر قانون کار در ایران نشاندهنده تدابیری است که قانون برای حمایت از اشتغال زنان درنظر گرفته است و در عین حال دربردارنده هزینه هایی است که بنگاه اقتصادی و جامعه باید بپردازد. پیشنهاد مقاله بر این است که از تحمیل این هزینه ها به بنگاه اقتصادی باید کاسته شده و دولت نیز در آن سهیم گردد.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، قانون کار، توسعه
  • لادن نوروزی صفحه 160
    نتایج مدل ارائه شده در این تحقیق، نشانگر آن است که مهمترین عامل مؤثر بر احتمال مشارکت زنان شهری در بازار کار ایران، سطح تحصیلات آنان است. افزایش سهم زنان دارای آموزش عالی در سال های آتی، به تنهایی می تواند سالیانه نزدیک به 5/0 درصد بر نرخ مشارکت زنان شهری بیفزاید. بالا رفتن سن ازدواج و افزایش سهم نسبی دختران مجرد از جمعیت زنان، دومین عامل مؤثر در افزایش نرخ مشارکت زنان خواهد بود. کاهش قدرت خرید و تغییر ساختار سنی جمعیت از دیگر عوامل تاثیر گذار در روند رشد نرخ مشارکت زنان هستند. از سوی دیگر افزایش نرخ بیکاری، مؤثرترین اهرم در جهت کاهش نرخ مشارکت زنان شهری است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بازار کار، بیکاری، زنان
  • یاسمین عابدینی صفحه 179
    به منظور بررسی رابطه راه های مقابله تنیدگی با پیشرفت تحصیلی و جایگاه اجتماعی - اقتصادی نوجوانان دختربه عنوان متغیر مهم غیرشناختی، تعداد 328 دانش آموز دختر پایه سوم راهنمایی با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای از مدارس راهنمایی جنوب، مرکز و شمال شهر تهران انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون مقابله با بحران و معدل آزمودنی ها گرد آوری شد و با روش واریانس چند متغیری و تک متغیری به درآمدند. نتایج، نشان دهنده وجود رابطه مثبت بین پیشرفت تحصیلی و مقابله”مسئله مدار“از یکسو و رابطه مثبت بین جایگاه اجتماعی – اقتصادی و پیشرفت تحصیلی از دیگر سو بود. بین راه های مقابله با تنیدگی وجایگاه اجتماعی- اقتصادی رابطه ای معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: دختران نوجوان، مقابله با تنیدگی، موفقیت تحصیلی
  • تهمینه شاوردی صفحه 200
    بازی وسیله ای برای «اجتماعی شدن» یا آشناسازی افراد با هنجارهای رایج در یک جامعه است تا بتوانند این هنجارها را درک کنند و در رفتار خود به کار ببرند. بازی های الکترونیکی نقش قابل توجهی در پرکردن اوقات فراغت کودکان ونوجوانان دارند و نیمه دهه 1980 را باید نقطه عطف موفقیت این گونه بازی ها به حساب آورد. بررسی ها حاکی از آن است که امروزه سه عنصر خشونت، هیجان و جنسیت، عمده ترین موضوعات این بازی ها هستند. بررسی محتوای این بازی ها از زاویه اجتماعی، نشانگر تاثیری است که روی برداشت کودکان از نقش جنسیت دارد. زیرا در این بازی ها زنان اغلب در نقش هایی منفعل ظاهر می شوند و در موارد افراطی، شکل قربانی را به خود می گیرند. در حالی که مردان نقشی فعال و آغاز کننده عملیات بازی را دارند. همچنین این بازی ها برای پسران، جذابیت بیشتری دارد و تمایلات دختران را در نظر نگرفته است. به همین دلیل بازی های کامپیوتری بیشتر جنبه سرگرمی مردانه دارد و دختران تمایل کمتری برای پرکردن اوقات فراغت خود از این طریق دارند.
    کلیدواژگان: بازی های الکترونیکی، بچه ها، خشونت، زنان، نقش
  • رؤیا رحمانزاده صفحه 212
    طی چهل سال اخیر تامین اجتماعی گسترش یافته تا حدی که چارچوب حمایت اجتماعی را دربر میگیرد. الگوی سنتی تامین اجتماعی رفته رفته ارزش خود را از دست داده است. برنامه تامین اجتماعی در کشورهایی که پایگاه واقعی زنان متحول شده بطور فزاینده ای مورد سئوال قرار گرفته است. موضوع برابری در تامین اجتماعی رفع دو نوع تبعیض را مد نظر دارد: تبعیض مستقیم که علیه زنان اعمال می شود مانند تفاوت در نرخ های حق بیمه تبعیض غیر مستقیم که اعتبار قانونی ندارند بلکه جنبه های عملی آنهاست که مد نظر قرار گیرند. مانند عدم پوشش بیمه های زنان در بخش غیررسمی و یا خانه داری. بنابراین حق شخصی یک زن بعنوان یک فرد در برخورداری از مزایای اجتماعی به نام خودش و حقوق تبعی بدلیل وابستگی به یک زوج دو موضوع جداگانه است. رویکرد جدید در تامین اجتماعی بدنبال راه حلهایی است که کارگران بدون توجه به جنسیت قادر به استفاده از حمایت اصی باشند که تضمین کننده برابری با سایر کارگران است.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، حمایت اجتماعی، زنان
|
  • Page 25
    Violence against women especially partner violence involves 1/3 of women worldwide. This research is performed with an analytic cross sectional design and its’ purpose is to determine the prevalence of intimate partner violence among married women in medical science catchments area (Tehran University) during the year of 2001. 348 married women were selected from 6 Health Centers by multi-stage sampling. They were assisted by health care workers for filling the questionnaires. Prevalence rate of the violence against wife was 41.7% in this study which is comparable with western countries especially United States. The most frequent reports of violence included: negligence 61%, contempt 37% and lewdness 30%. For controlling the confounders logistic regression analysis was done and after excluding of confounders four factors were significantly associated with wife abuse: (1) history of mothers striking by father, (2) history of mothers contempt by father,(3) criminal history of husbands and history of psychological disorder in women.
  • Page 52
    There is no single sociological theory which can explain the full extent of women's social participation in the developing countries. An analytical framework is developed to serve the objectives of the research. This article presents a summary of most important findings on the types and intensity of women's social participation in the city of Tehran. Factors related to their social participation are divided into four groups: values- culture, family, personality and socio-economic characteristics of the individual and her family.. Religious and charity organizations have the highest rate of participation (over the group mean) and the levels of other types of social participations are much lower. Based on the intensity of social participations women are grouped into four categories: (1) Absolutely non-participants 38%, (2) Isolationists 31%, (3) Cultural participants 14% and (4) Social Participants 16%. Structural and family norms are among the most important factors related to low levels of participation.
  • Page 66
    In the recent decades sociologists of occupation have paid more attention to the gender differences in the process of work socialization and job selection. Gender gaps at the management level is one of the most important issues for educated women, however it has not been studied as much. This article presents findings of a research on occupational positions of female faculty members at three universities of Tehran, Shahid Beheshti and Allameh Tabatabae, in the years of 1991 and 2001. Researches’ conclusion show the relation of gender factor to the appointments of management positions at the universities. Although during past ten years, women have gained more knowledge and experience, but they are mostly active at the lower level of management and still are absent at the higher management levels. Although, there is slight decrease in the feeling of discrimination from 1991 to 2001, majority of female faculty members (55%) think, still there is discrimination against them in occupational mobility and cultural factors are the most important impediments.
  • Page 85
    Women’s management has brought up admirable achievements in the organizations of different countries. But in most of the government organizations of Iran the tendency is toward appointing male managers. It seems the reasons of such selection are more gender factor rather than capacities and abilities of appointees. According to management theories, there are many factors behind the issue. This article aims to answer the question of:" With the improvements in women's education and social participations in recent years, why women do not have access to managerial positions in the government?” Factors of organization’s culture, male manager's attitude toward women and their managerial skills have been studied. The findings provide evidences on negative attitudes of male decision-makers about women's abilities for management. Also, organizational culture does not favor the presence of women at the management level. In addition, there is no significant difference between male and female managers in their cognitive skills.
  • Page 111
    Sociology as the science interested in human relations has been critisized for ignoring women's issues. Evidences on male dominated social science, along with marginalization of women as sociologists and population to be studied from their own perspectives, can be provided on different grounds. The present article takes a critical approach to study women's position in the scientific journals of sociology in Iran. Journals of University of Tehran, Allameh Tabatabae University, and Association of Sociology have been reviewed. The findings show two levels of decision making: 1) Higher level of decision –making with more authority on selecting articles for publication and policies of the journal, e.g. editorial board or scientific committees. 2) Lower level of decision –making with consultative positions such as reviewers of the articles. Women are mostly absents in higher level of decision making. However, they have been asked to review some articles based on their specialty areas. The journal of "Women's Research" is the exception.
  • Page 137
    Iranian women's economic participation rate is similar to undeveloped countries, while their educational achievements can be compared with developed countries. The aim of this article is to discuss some of the factors related to the situation. According to the policies of Third Development Plan, the rate of employment in government sector should decline and the opportunities for new employment is meager. At the same time, ineffectiveness and disadvantages of the informal sector, makes it unattractive to women with higher education. Therefore the study of costs affecting female employment in private sector is crucial. The article presents its discussion with the emphasis on costs to employers, as well as the costs to the society from a developmental perspective. A review of Labor Law provides information on; how Law as formal institution have been developed to protect women’s right for employment and informal institutions,(.cultural and social) have had impacts on it. With present Labor Law, the costs are imposed on the employers, and as the result women have lost the opportunities to work. Therefore a new approach is needed to distribute the costs between government and employers.
  • Page 160
    The findings of model proves the effects of educational levels as the most important factor on the probability of urban women's participation in the labor market. It is predicted, the increase of women's share with higher education (university degrees) will result in an annual increase equal to 0.5 percent in the rate of urban women's participation in the coming years. Also, delayed marriages and increased share of unmarried girls in the total female population, is the second important factor. In addition, changes in age structure of the population as well as decreasing trend of purchasing power of the households will help to increase the rate of participation. The model provides information on the unemployment rate of women and its distinguished impacts on the diminishing rate of women's participation in the labor market.
  • Page 179
    This article presents the findings of a research on the relations between coping styles of crisis and socio-economic status of the family, as two important non-cognitive factors, and academic achievements of young female students. 328 third grade students were selected through multi-stage random sampling from junior schools of Tehran. Data on coping with crisis test (CISS) and grade point average are statistically analyzed. Results indicate a positive relation between "problem-oriented coping style" and academic achievement. Also socio-economic status of the family and academic achievement are related. There is no significant relation between "coping style with stress” and academic achievement. It seems young girls with higher achievements apply more problem -oriented coping style while students with lower academic achievement have a stress coping mechanism.
  • Page 200
    The objective of present article is to discuss women’s image as presented in computer games and their ascribed roles by meta-analysis of research findings. Play and games are mechanism for learning society’s norms and values in the process of socialization. Electronic games are the innovation of 70’s and reached its highest diffusion rate in the Mid. 80s. From sociological perspective these games affects children’s perception of gender. Based on researches of different games, one can conclude that women are mostly presented in passive roles and sometimes in its extreme as victims. However men usually have active roles and are the heroes. The content of the games are developed to be more attractive for boys and girls’ interests are ignored. As the result computer games are mostly male orientated and provide a negative image of women for children.
  • Page 212