فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1392)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا صادقی فسایی، زینب ملکی پور صفحات 1-28
    جامعه شناسان از دو منظر به بررسی موضوع خانواده پرداخته اند؛ از سویی، به مسائلی مانند ساختار و کارکرد خانواده توجه داشته اند و از سوی دیگر، به تغییرات و تحولات خانواده. هرچه از عمر خانواده های گسترده می گذرد و تبلور خانواده هسته ای در جامعه بیشتر می شود، اهمیت روابط بین اعضای خانواده، به خصوص زن و شوهر، به منزله ارکان اصلی خانواده، واضح تر می شود. از سوی دیگر، از آنجایی که کیفیت روابط درون خانواده نقش بسزایی در شکل گیری نگرش ها و بازخوردهای اجتماعی اعضای خانواده دارد و پایه و اساس روابط درون خانواده بر محور رابطه زن و شوهر استوار است، پژوهش حاضر در تلاش است با اتخاد رویکردی جنسیتی به یکی از جنبه های کنش متقابل زناشویی به نام فاصله بپردازد. در این مقاله 43 مصاحبه عمیق نیم ساخت یافته از 22 زن و 21 مرد انجام شده است. یافته های تحقیق حاکی از صور متفاوت فاصله در روابط زوجین است که می توان آن ها را با عنوان فاصله معطوف به انتخاب، فاصله معطوف به تعارض، و فاصله معطوف به موقعیت دسته بندی کرد. درحالی که بعضی از صورت های فاصله می تواند موجب گسستگی در روابط زوجین شود، فاصله معطوف به انتخاب و صورت های دیگری از فاصله می تواند به قوام و استحکام روابط منجر گردد. گغتنی است نتایج این پژوهش به لحاظ حجم محدود نمونه به هیچ وجه قابل تعمیم نیست.
    کلیدواژگان: تحلیل جنسیتی، خانواده، روابط زوجین، فاصله ارتباطی، کنش متقابل زناشویی
  • محمود قاضی طباطبایی، نادر مهری صفحات 29-44
    زنان شاغل، در مقایسه با زنان غیرشاغل، علاوه بر کارهای غیرمزدی خانه داری و بچه داری، بایستی مدت زمانی را نیز به کار مزدی در بیرون از خانه اختصاص دهند. بار مسئولیت مضاعف زنان شاغل اشاره به مقدار کاری دارد که آن ها در مقایسه با زنان غیرشاغل انجام می دهند. این مقاله درباره کمی کردن بار مسئولیت مضاعف زنان شاغل برحسب تعداد فرزندان وابسته آن هاست. بدین منظور، به مقایسه مدت زمان اختصاص داده شده به کارهای غیرمزدی (خانه داری و بچه داری) و مزدی بین زنان شاغل و غیرشاغل دارای همسر به تفکیک تعداد فرزندان وابسته (زیر 7 سال) در کشور پرداخته شده است. در این پژوهش، از تحلیل ثانویه داده گذران وقت استفاده شده است. این پیمایش توسط مرکز آمار ایران در نقاط شهری کشور در دو سال پی درپی و در چهار فصل متمادی آذر و اسفند 1378 و خرداد و شهریور 1388 انجام شده و در آن از روش نمونه گیری احتمالی به کار است. جامعه آماری تحقیق حاضر همه زنان شاغل و غیرشاغل دارای همسر فاقد کودک یا دارای کودک وابسته (زیر 7 سال) ساکن در نقاط شهری کشور است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که زنان شاغل فاقد فرزند، 3 ساعت و 6 دقیقه؛ دارای یک فرزند وابسته، یک ساعت و 42 دقیقه؛ و دارای 2 فرزند وابسته، یک ساعت و 29 دقیقه بیشتر از همتایان غیرشاغل خود کار می کنند. درواقع، نتایج نشان می دهد که با افزوده شدن بر تعداد فرزندان وابسته از میزان بار مسئولیت مضاعف زنان شاغل نیز کاسته می شود.
    کلیدواژگان: بار مسئولیت مضاعف، باروری، زنان شاغل و کارمزدی، فرزندان وابسته، فشار نقش، کار غیرمزدی
  • محمدجلال عباسی شوازی، زهره خواجه صالحی صفحات 45-64
    ایران، در چند دهه اخیر، افت شدیدی را در میزان باروری کل داشته است. نتایج مطالعات نشان می دهد نقش زنان در اجتماع و توانایی تصمیم گیری در امور خانواده از عوامل موثر بر رفتار باروری زنان است و استقلال زنان عامل مهمی جهت کنترل رفتار باروری زنان محسوب می شود. مقاله حاضر، با استفاده از روش پیمایش، به بررسی رابطه برخی ابعاد استقلال زنان با تمایل به فرزندآوری زنان در شهر سیرجان، واقع در استان کرمان، می پردازد. داده ها از طریق پرسشنامه از 400 زن همسردار دارای فرزند واقع در سنین باروری جمع آوری شده است. نتایج تحلیل دومتغیره نشان می دهد که رابطه بین متغیرهای استقلال و تمایل به فرزندآوری با کنترل متغیرهای اقتصادی و اجتماعی (تحصیلات، مشارکت اجتماعی، و وضعیت اشتغال) معنادار نیست. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک بیانگر این است که از میان متغیرهای مختلف، متغیر تحصیلات زنان و مشارکت اجتماعی زنان نقش تعیین کننده ای در تبیین تغییرات متغیر وابسته دارد؛ به گونه ای که با افزایش این دو عامل تمایل به فرزندآوری کاهش می یابد. علاوه بر این، دو متغیر سن زنان و تعداد فرزندان در رابطه با متغیر تمایل به فرزندآوری از قدرت تبیین بالایی برخوردارند. بدین لحاظ سیاست های جمعیتی به منظور دستیابی به باروری بالاتر باید به برنامه هایی معطوف گردد که زمینه هایی را جهت هماهنگی بین فرزندآوری و ادامه فعالیت های زنان در حوزه آموزش عالی و مشارکت در امور اجتماعی هماهنگی به وجود آورد.
    کلیدواژگان: استقلال اقتصادی، تحصیلات، تمایل به فرزندآوری، سیرجان، زنان، مشارکت اجتماعی
  • عباس حاتمی، الهه امامی صفحات 65-82
    تاثیر شکاف های جنسیتی بر رفتار انتخاباتی عموما در قالب سه الگوی شکاف سنتی، همگرایی و تجدید نظرطلبانه صورتبندی شده اند. این مقاله با استفاده از روش پیمایشی و جمع آوری داده از بین 230 نفر زن و مرد در شرایط رای دهی در شهر اصفهان، نشان داد که اولا الگوی شکاف جنسیتی سنتی یا محافظه کارتر بودن زنان نسبت به مردان در این جامعه آماری تفوق داشته است. ثانیا تاثیر این شکاف جنسیتی سنتی در جامعه آماری زنان یکدست نبوده و عواملی مانند تحصیلات و سن باعث کاهش یا افزایش میزان محافظه کاری زنان شده است. ثالثا با تایید رابطه معنادار میان جنسیت و رفتار تبعی زنان مشخص گردید عواملی که باعث کاهش میزان محافظه کاری زنان شده اند میزان رفتار تبعی زنان را نیز کاهش داده اند. نهایتا مقاله متضمن این ایده کلیدی است که تاثیر عامل جنسیت بر رفتار انتخاباتی زنان را نباید صرفا تاثیری از پیش تعیین شده، بیولوژیک و مبتنی بر هویت های پایدار جنسیتی آنها دانست بلکه رفتار انتخاباتی زنان رفتاری چندلایه است که تا حدی در متن اجتماع و از طریق عوامل غیر جنسیتی نیز برساخته می شود. همین برساخته شدن نسبی رفتار سیاسی زنان مشخص می سازد تا چه حد توجه به شیوه های توانمند سازی سیاسی زنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شکاف جنسیتی، رفتار انتخاباتی زنان، رفتار تبعی، محافظه کاری
  • زهرا آراستی، احمد کنعانی، نویساسادات سیدقاسمی صفحات 83-100
    یکی از عوامل تاثیرگذار در کارآفرینی، انگیزه های کارآفرینان است. برخی مطالعات نشان می دهد زنان و مردان با انگیزه های متفاوتی به کارآفرینی روی می آورند. این در حالی است که انگیزه های کارآفرینان در بخش صنعت، به خصوص با در نظر گرفتن عامل جنسیت، کمتر بررسی شده است. تحقیق حاضر، با استفاده از روش تحقیق ترکیبی در جامعه آماری کارآفرینان بخش صنعت استان گلستان، به بررسی شباهت ها و تفاوت های انگیزه های زنان و مردان کارآفرین می پردازد.
    کلیدواژگان: انگیزه کارآفرینی، جنسیت، صنعت، کارآفرینی
  • حاتم حسینی، مریم گراوند صفحات 101-118
    با نفوذ مدرنیته در ایران، نظام هنجاری در جوامع دچار دگرگونی شده و الگوهای سنتی، ب هویژه الگوی خانواده، هم زمان دچار تحولات مختلفی گردید؛ به طوری که در طول دهه های اخیر میانگین سن ازدواج دختران افزایش یافته است. این نوشتار، با عنایت به این تحولات، درصدد اندازه گیری میزان شکاف در رفتار و نگرش زنان به سن مناسب ازدواج و تعیین کننده های آن در شهر کوهدشت است. ساکنان این منطقه از نظر ترکیب قومی و فرهنگی لر و لک اند. فقر مطالعات در زمینه الگوهای ازدواج در میان زنان این گروه قومی ضرورت این مطالعه را اجتناب ناپذیر می سازد. داده ها حاصل پیمایشی است که در فروردین 1392 بر نمونه ای بالغ بر 395 زن حداقل یک بار ازدواج کرده ساکن در خانوارهای معمولی شهر کوهدشت صورت گرفته است. روش نمونه گیری ترکیبی از روش های خوشه ایچندمرحله ای، تصادفی، و تصادفی سیستماتیک است. نتایج از بروز شکاف در رفتار و نگرش زنان به سن مناسب ازدواج برای دختران حکایت دارد. میانگین سن ازدواج ترجیحی زنان برای دختران در میان 63 درصد از افراد نمونه، متفاوت از سن آن ها به هنگام ازدواج است. شکاف ها عمدتا در جهت منفی است. بیش از 80 درصد زنان میانگین سن ازدواج ترجیح یشان برای دختران بیشتر از سن آن ها به هنگام ازدواج است. بر پای هاین بررسی، پایگاه اقتصادی اجتماعی زنان، نگرش فرامادی به ازدواج، استقلال زنان، و سن پاسخگویان بیشترین تاثیر را در میزان شکاف بین رفتار و نگرش زنان به سن مناسب ازدواج دارند. نتایج بیانگر این واقعیت است که ترکیبی از مشخصه های اقتصادی اجتماعی، جمعیتی، و عوامل و زمینه های قومی فرهنگی، تبیین بهتری از شکاف در رفتار و نگرش زنان نسبت به سن مناسب ازدواج به دست می دهد.
    کلیدواژگان: خانواده، زنان، سن ازدواج، شاخص شکاف، کوهدشت، نوسازی
  • سیدجواد امام جمعه زاده، حوا ابراهیمی پور، محمودرضا رهبرقاضی، سید مرتضی نوعی باغبان صفحات 119-134
    مشارکت سیاسی، از شاخص های توسعه اجتماعی و سیاسی کشورها به شمار می رود. زنان از جمله گروه های عمده جامعه هستند که شرکت آنان در روند اداره جامعه و توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن ضروری به نظر می رسد، لذا مطالعه رفتار سیاسی زنان اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف این نوشتار بررسی رابطه میان فرهنگ سیاسی و رفتار سیاسی دختران دانشجو در شهر اصفهان می باشد. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی می باشد. این مطالعه بر روی 384 نفر از دختران دانشجوی شهر اصفهان صورت گرفته است؛ نتایج تحقیق رابطه معناداری بین ابعاد فرهنگ سیاسی (شامل سمت گیری های شناختی، سمت گیری های احساسی و سمت گیری های ارزیابانه) و ابعاد رفتار سیاسی شامل رفتار (رای دادن و و فعالیت های سیاسی انتخاباتی) و رفتارهای سیاسی غیر انتخاباتی (تماس با مسئولین، اعتراض و عضویت در گروه های سیاسی)، نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رفتار انتخاباتی، رفتار سیاسی، دانشجویان دختر، فرهنگ سیاسی، مشارکت سیاسی
  • هوشنگ نایبی، میمنت گلشنی صفحات 135-152
    پژوهش حاضر، به منزله یکی از تحقیقاتی که در حوزه مفهوم قدرت انجام گرفته است، در پی پاسخگویی به این سوال است که مجموعه عوامل موثر بر قدرت تصمیم گیری زنان در خانواده چیست؟ تحقیق حاضر، به منظور پاسخگویی به این سوال، از مفاهیم نظری متفکران نظریه منبع بهره جسته است. از نگاه نظریه منبع، اشتغال، تحصیلات، منزلت شغلی، و مالکیت و دارایی شخصی از جمله منابعی هستند که موجب افزایش قدرت تصمیم گیری زنان در خانواده می شوند. در این نوشتار، با استفاده از روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه، به دنبال یافتن پاسخ سوالات تحقیق بوده ایم. حجم نمونه را 350 تن از زنان شاغل و غیرشاغل شهر بابل تشکیل می دهند که از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، به طور تصادفی، انتخاب شده اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که به طورکلی قدرت تصمیم گیری زنان در خانواده در سطح بالایی قرار دارد و میان اشتغال، تحصیلات، و دارایی شخصی زنان با افزایش قدرت تصمیم گیری در خانواده رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد. اما میان درآمد و منزلت شغلی با قدرت تصمیم گیری در خانواده رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اشتغال، تحصیلات، خانواده، دارایی شخصی، درآمد، قدرت تصمیم گیری، منزلت شغلی
|
  • Soheila Sadeghi Fasaei, Zeinab Malekipour Pages 1-28
    This study aimsto investigate an aspect of marital interactions، distance. By applying aqualitative method and conducting 43 in-depth semi-structured interviews، including 22women and 21 men، women and men experiences of distance were investigated based on theirown narratives. The results of the study suggested different forms of distance in couples'' relationships،which can be classified to distance made bychoice، distance made byconflict، and distancemade byposition (situation). Although some forms of distance can cause dissociation incouple''s relationship، distancesmadebychoice and some other types of distance can lead tostrength in the relationship. It is notable that because of the limited sample size of this study،its results cannot be generalized at all.
    Keywords: distance communication, family, gender analysis of couple's relationships, marital interactions
  • Mahmood Ghazi, Tabatabaea, Nader Mehri Pages 29-44
    Working women compared with non-working women in Iran bear a double burden of responsibility. They not only have to bear the traditional unpaid responsibilities of taking care of children and household chores they also have to bear the responsibilities of performing duties associated with their paid job outside the home. The double burden of responsibility for the working women refers to the amount of work they do at home and outside the home comparedwith non-working women. This article aims to quantify the additional work the Iranian employed women do based on the number of their dependent children under the age of 7 years. To do this، a comparison between the time allocated for paid and unpaid works by، respectively، working and non-working married women is made. The required data for the analysis was provided by the Iranian National Center for Statistics. The results indicated that married working women with 0، 1 and 2 children work 3 hours and 6 minutes، 1 hour and 42 minutes and 1 hour and 29 minutes، respectively، more than their non-working counterparts. The results also indicate that with an increase in the number dependent children the relative intensity of double burden of working women decreases.
    Keywords: dependent children, double burden of responsibility, fertility, Iranian working women, role conflict, unpaid work
  • Mohammad Jalal Abbasi-Shavazi, Zohreh Khajehsalehi Pages 45-64
    Like many developed and developing societies، Iran has experienced sharp fertility decline and reached below- replacement level fertility. As women have a major role in childbearing، their empowerment and autonomy will lead to changes in their fertility behavior، and many studies have focused on various aspects of women''s autonomy and fertility. This paper examines the relationship between women’s autonomy and fertility behavior in theSirjan city. The data is drawn from the 2011 survey that collected information from around 400 women of reproductive ages (15-49) in the Sirjan city in southeastern part of Iran. The results showed that the relationship between women’s autonomy and fertility is insignificant when other social and economicindicators (i. e. social participation، education and employment) are controlled. The results of the logistic regression analysis indicated that among all different variables، social participation of women and their education level are the strong determinants of dependent variable; as childbearing intention reduces with the rise in these two variables. Women’s age and children ever born are the other two important variables affecting childbearing intentions. Given the results of this study، population policies in Iran in order to facilitate childbearing for couples should provide opportunities in which women could be able to continue their education، have their social participation as well as promoting childbearing.
    Keywords: childbearing intention, decision, making autonomy, education, Sirjan, social participation, women's autonomy
  • Abbas Hatami, Elahe Imami Pages 65-82
    The impact of gender gap on voting behavior generally is categorized into the traditional gap، convergence and Revisionist patterns. This paper، Firstly By using survey research method and data were collected from 230 eligible male and female voters in Isfahan، makes clear that the first pattern or the traditional gender gap is dominated in this electorate، which denotes that women are more conservative than men. Secondly، it suggests that the effect of traditional gender gap on the population of women is not homogeneous and factors such as the level of education and age of women reduce or increase the level of their conservatism. Thirdly، by showing a relation between gender gap and subordinate behavior explains a relation between women’s conservatism and their subordinate behavior. Then makes clear that the factors reduce women’s conservatism and women''s subordinate behavior are the same. Ultimately، the key idea underlying this paper is that the impact of gender or the gender gap on the electoral behavior of women do not simply biologically or predetermined، but somewhat this behavior is multi-layer and is constructed in the context of community and by the non-gender factors. In the latter instance، the construction of women''s political behavior shows the extent to which attention to the mechanism for political empowerment of women is necessary.
    Keywords: Gender gap, Women's electoral behavior, subordinate behavior, conservatism
  • Zahra Arasti, Ahmad Kanani, Navisa Sadat Seyedghasemi Pages 83-100
    Introduction/literature review/
    Objectives
    one of the influencing factors in entrepreneurship is entrepreneurs'' motivations. Some studieshave shown that men and women become entrepreneurs with different motivations. However، entrepreneurs'' motivations in the industry sector، especially consideringthe sex factor، have been less studied. This study aims to identify similarities and differences in women and men entrepreneurs'' motivations usinga mix method research in a sample of entrepreneurs in the industry sector atthe Golestan province
    Methodology
    this is a mix method of qualitative exploratory research in order to identify entrepreneurs'' motivations. Data was gathered by deep interviews with 20 entrepreneurs. Then، a quantitative descriptive study was undertakenin order to compare and prioritize women and men entrepreneurs'' motivations based on data gatheredthrougha predefined questionnaire. Results/discussion/analysis: the results of the qualitative study showed that entrepreneurs'' motivations in the industry sector are earning money، creating jobs، opportunity exploitation، helping the society، proving competencies، internal satisfaction، and independence. The results also showedthat there is asignificant difference between women and men entrepreneurs for two motivations of «proving competencies» and «earning money».
    Conclusion
    These results help policy makers to further focus on the development of women''s entrepreneurship in Iran.
    Keywords: entrepreneurship, entrepreneurship motivation, industry, sex
  • Hatam Hosseini, Maryam Geravand Pages 101-118
    With the arrivalof modernityin Iranthe society normshave changedandtraditional patterns، especially family pattern، has been under various changes simultaneously. For instance، theaverage age of marriagefor girlshas increased over the past decades. This paper aims to determine and analyze factors affecting the gap in women’s behavior and attitudes on theappropriate age ofmarriage for girlsin the city of Koohdasht. Residents of this region ethnically and culturally belong to Lor and Lak ethnic groups. Lack of any knowledgeon marriage patterns ofwomen of these ethnic groups would necessitate this study. Data istaken from a survey conducted on a sample of 395 once-married women living in ordinary households atthe city of Koohdasht in April 2013. A combination of sampling techniques including multistage clustering and systematic random sampling were employed. Results indicated gaps in women’s behavior and their attitude on the appropriate age ofmarriage. The 63 percent of participants proposed a mean age of marriage for girls completely different to the age of their own marriage. The gaps are mostly in a negative direction. More than 80 percent of women took part in the test proposed a higher age for girls’ marriage compared to their own age of marriage. According to this study، socio-economic status of women، postmaterialist attitudes to marriage، women’s autonomy and age at the time of the study hadthe most impact on the rate of the gap between women’s behavior and attitudes on theappropriate age ofmarriage. The results also reflected the fact that the combination of socio-economic، demographic characteristics and ethnic-cultural factors could provide a better explanation forthe gap in women’s behavior and attitude on theage of marriage.
    Keywords: age of marriage, family, gap index, Koohdasht, modernization, women
  • Javad Emamjomehzadeh, Havva Ebrahimipour, Mahmoudreza Rahbarghazi, Morteza Noeibaghban Pages 119-134
    Political participation can be considered as one of the indices in social and political development in different countries. Women، who are commonly included in a society، can have essential roles to control a community and its political، social and cultural developments as well. Therefore investigating women''s political behavior is especially important to political and dynamical stabilities. The objective of the present paper has been to study the relation between political culture and female students'' political deportments in Isfahan. The method used to collect and analyze data is geodesic. The research was done by participating 384 Isfahani female students. The results showed a significant relationship among political culture dimensions (such as cognitive biases; emotional and evaluation biases)، political behavior dimensions (voting and political activities during election) and non-election political activities (communicate with authorities، complaining and being a member in political groups).
    Keywords: electrical behavior, political deportment, female students, political culture, political participation
  • Hooshang Nayebi, Meimanat Golshani Pages 135-152
    This research is related to power conception and aims to investigate factors affecting women`s decision-making power in families. To do this، the Resources theory has been relied on in this research. Based on the Resources theory، occupation، education، income، job status and property are the factors related to women`s decision-making power in families. In this investigation، data was collected through the survey method and questionnairemethod. The samples were 350 jobless and employed married women in Babolwhich was taken by the multi-stage cluster sampling. The results showedthat women`s power is generally high in families and some variables such as job، educationand assetare the factors increasing women`s power. However، there is no relationship between income and job status and women`s power in families.
    Keywords: decision, making power, education, family, income, occupation property