فهرست مطالب

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جهانگیر جهانگیری، وحید کشافی نیا صفحات 325-344
    مطالعه حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی مفهوم پول برای زنان در خانواده با تمرکز بر زنان متاهل شهر تبریز انجام گرفته است. برای این منظور، از رهیافت پول های خاص زلیزر به منزله چارچوب نظری استفاده شده است. این تحقیق با تکنیک پیمایشی انجام گرفته و حجم نمونه شامل 400 نفر از زنان متاهل شهر تبریز است. نتایج تحقیق نشان داد که برای 8/61درصد از زنان مطالعه شده مفهوم پول خانواده محور، 5/31درصد خودمحور/خانواده محور و 7/6درصد خودمحور است. بین متغیرهای میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، میزان درآمد، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، و الگوهای تخصیص پول در خانواده با مفهوم پول برای زنان در خانواده رابطه معناداری وجود دارد، اما بین متغیر سن و مفهوم پول برای زنان در خانواده رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین متغیرهای وارد شده در رگرسیون چندمتغیره به ترتیب متغیرهای میزان درآمد زن، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، و وضعیت اشتغال باقی ماندند که در مجموع 4/36درصد از تغییرات واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی پول، رهیافت پول های خاص، زنان متاهل، شهر تبریز، مفهوم پول
  • سهیلا صادقی فسایی، زهرا میرحسینی* صفحات 345-362

    مقاله حاضر ضمن مرئی کردن زنان در دانش جرم شناسی بر آن است تا موضوعات کلیدی را در مورد زندان و آزادی پس از آن دریابد. زندگی در زندان تجربه زیسته متفاوتی است که با وجود تفاوت های فردی، خانوادگی، اجتماعی، و جرمی زندانیان، شرایط و ویژگی های مشترکی را برای آن ها به وجود می آورد. مطالعه حاضر با رویکردی کیفی انجام شده و یافته های تحقیق، که از طریق مصاحبه های عمیق با 20 زن پس از آزادی از زندان حاصل شده، نشان می دهد چگونه زندان، زنان را در یک موضع خاص قرار می دهد و برای آن ها پیامد های بسیار جدی را رقم می زند، که بخش عمده ای از آن توسط زنان منفی تلقی می شود و تبعاتی چون طرد خانوادگی و اجتماعی، دوری از فرزندان و تاثیرات حبس، آموزش و یادگیری بزهکاری در زندان، و... را برای آن ها به دنبال دارد. با این حال، زنان مصاحبه شونده معتقدند حبس تاثیرات مثبتی نظیر قطع شبکه های ارتباطی جرم زا و جدا شدن از سابقه جرمی، آموزش مهارت های فنی و حرفه ای در زندان و مواردی نظیر این را نیز به دنبال دارد. در مجموع، زنان فارغ از جرم ارتکابی، محیط زندان را فضایی مبتنی بر قدرت، خشونت، و درگیری می دانند که در آن فرد با جدا شدن از هر آنچه در جهان بیرون به آن متصل است، مجازات می بیند.

    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، زنان زندانی، زندان
  • محسن نوغانی دخت بهمنی، زهرا برادران کاشانی، مهدی کرمانی، احمدرضا اصغرپور ماسوله صفحات 363-386
    کارگران خدماتی غیرماهر، از جمله مستخدمان زن در هتل ها و مراکز اقامتی، به رغم سهم عمده ای که در کیفیت خدمات این مراکز دارند، معمولا موقعیت شغلی نازل و کمتر شناخته شده ای دارند؛ در حالی که شناخت کافی از وضعیت ایشان و عوامل اثرگذار بر عملکرد شغلی آن ها می تواند، با کمترین هزینه ها، دستاوردهای درخور توجه در راستای بهبود وضعیت رفاهی ایشان و نیز ارتقای کیفیت خدمات وابسته به منابع انسانی در صنعت گردشگری از خود بر جای گذارد. تحقیق حاضر پیرامون چنین مسئله ای و با روش کیفی مبتنی بر رویکرد نظریه زمینه ای به مطالعه وضعیت شغلی خانه داران زن ده مرکز اقامتی در شهر مشهد پرداخته است. نتایج این تحقیق نشان دهنده ضعف عملکرد شغلی و پایین بودن کیفیت زندگی جامعه مطالعه شده و درگیری ایشان با مجموعه ای از مسائل فرساینده و آسیب رسان به سلامت جسمی و روانی در محیط شغلی و زندگی فردی آن هاست. همچنین، بخشی دیگر از نتایج موید لزوم هم زمانی آموزش مهارت شغلی و آشنایی با مهارت های عمومی زندگی بوده است که اتخاذ راهبردهای کم هزینه از سوی افراد در زمینه انجام دادن فعالیت های یدی در محیط کار و در نتیجه حفظ سلامتی جسمانی و حصول رفاه مادی بیشتر در درازمدت را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، رفاه، کار خانه داری، کیفیت زندگی، مراکز اقامتی
  • روح الله رضایی صفحات 387-404
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین قصد کارآفرینانه و خودکارآمدی کارآفرینانه دانشجویان رشته های کشاورزی و آزمون اثر تعدیلگری متغیر جنسیت در این رابطه بود. جامعه آماری تحقیق شامل 469 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان بود که تعداد 285 تن از آن ها از طریق روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه با نظر کارشناسان و متخصصان تایید شد. به منظور تعیین قابلیت اعتماد ابزار تحقیق پیش آزمون انجام شد که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس های اصلی پرسشنامه در حد مناسب (در دامنه بین 792/0 تا 887/0) بود. داده های گردآوری شده با نرم افزارهای SPSSwin20 و AMOS20 تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که خودکارآمدی کارآفرینانه اثر مثبت و معناداری بر قصد کارآفرینانه داشت و در حدود 40 درصد از واریانس آن را تبیین کرد. همچنین، بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد که متغیر جنسیت از اثر تعدیلگری در رابطه بین قصد کارآفرینانه و خودکارآمدی کارآفرینانه برخوردار بود؛ به نحوی که این رابطه برای دانشجویان دختر غیرمعنادار، ولی برای دانشجویان پسر مثبت و معنادار بود.
    کلیدواژگان: جنسیت، خودکارآمدی کارآفرینانه، دانشجویان کشاورزی، قصد کارآفرینانه
  • امید قادرزاده، سارا خزایی صفحات 405-424
    این پژوهش درصدد است از رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی به کشف و بررسی دلالت های ذهنی و معنایی احساس ناامنی زنان در فضاهای عمومی شهر بپردازد. داده های این مطالعه کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته گردآوری و از روش نظریه مبنایی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. به کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 27 نفر از زنان مصاحبه شد و درنهایت داده های گردآوری شده در قالب 10 مقوله محوری و یک مقوله هسته، کدگذاری و تحلیل شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است کهآزار جنسی، ترس از بدنامی، و جامعه پذیری جنسیتی به منزله شرایط علی احساس ناامنی زنان را در فضاهای عمومی به دنبال دارد. در این میان، کدگذاری جنسیتی فضا به منزله زمینه و شیء وارگی بدن زنانه به منزله شرایط مداخله گر عمل کرده اند. بازسازی معنایی تجربه و درک زنان از احساس ناامنی در فضاهای عمومی بیانگر آن است که مشارکت کنندگان با قرارگرفتن در شرایط یاد شده به استراتژی های کتمان و گریز توسل می جویند. براساس مطالعه حاضر، تجربه ناامنی در فضاهای عمومی، بی اعتمادی، نهادینه شدن ترس، و انزوای اجتماعی را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: احساس ناامنی، جامعه پذیری جنسیتی، زنان، فضای عمومی، نظریه مبنایی
  • امیر رستگار خالد، هاجر عظیمی صفحات 425-448
    زنان سرپرست خانوار، به منزله یکی از گروه های آسیب پذیر اجتماعی، با مشکلات متعددی در زندگی روبه رو هستند که در این میان، تعارض بین نقش های شغلی و خانوادگی به دلیل ایفای نقش دوگانه (پدر و مادر) یکی از مسائل مهمی است که این گروه از زنان با آن مواجه اند. به همین دلیل، پژوهش حاضر با استفاده از روش گراندد تئوری و مصاحبه عمیق و رودررو، که با 25 نفر از زنان سرپرست خانوار صورت گرفته است، به بررسی مشکلات عمده آنان در این زمینه می پردازد. نتایج به دست آمده بر اساس تحلیل داده ها و مدل پارادایمی حاکی از آن است که اجبار به ایفای هم زمان نقش شوهری (نان آوری) و زنی (مادری) شرایط علی ایجاد تعارض را در زنان سرپرست خانوار فراهم می کند و از جهت دیگر، فقدان حمایت خانوادگی و اجتماعی به منزله شرایط مداخله گر، سهم زیادی در تشدید این تعارض برعهده دارند که در بستر مشکلاتی چون اضافه بار نقش خانوادگی و شغلی بروز می کند. راهبرد زنان سرپرست خانوار در این وضعیت برقراری توازن بین نقش های شغلی و خانوادگی است که به دلیل نبود حمایت های لازم در این زمینه، با تعارض بین نقش ها مواجه می شوند که برای آنان پیامدهای نامطلوبی چون کاهش کیفیت زندگی و تضعیف نقش های خانوادگی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: تعارض خانواده با کار، تعارض کار با خانواده، توازن کار، خانواده، روش گراندد تئوری، زنان سرپرست خانوار
  • زینب کاوه فیروز، شهلا کاظمی پور، مرتضی رنجبر صفحات 449-468
    هدف کلی این تحقیق، شناخت متغیرهای اجتماعی جمعیتی موثر بر افزایش سن ازدواج دختران دانشگاه های تهران و مورد مطالعه، زنان دانشجوی مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه های تهران بوده است. با استفاده از روش پیمایشی و با تکنیک پرسشنامه، 387 زن ازدواج کرده شاغل به تحصیل در دانشگاه های تهران با روش نمونه گیری خوشه ایمورد سوال قرار گرفتند. متغیرهای استفاده شده برای تبیین افزایش سن ازدواج دختران دانشگاه های تهران عبارت اند از: مقطع تحصیلی، محل سکونت، درجه توسعه یافتگی زادگاه جغرافیایی، اختلاف نگرش با والدین در امر ازدواج، توقعات اجتماعی، توقعات اقتصادی، میزان دسترسی و استفاده از وسایل ارتباط جمعی، موافقت با تسهیل روابط دختر و پسر، شیوه های انتخاب همسر و پایگاه اقتصادی اجتماعی والدین. تحلیل مدل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای جمعیتی اجتماعی بررسی شده در حدود 33 درصد از تغییرات افزایش سن ازدواج دختران دانشگاه های تهران را تبیین می کند. نتایج تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد در بین متغیرهای مورد بررسی، مهم ترین متغیر اثرگذار بر سن ازدواج دختران، متغیر دسترسی و استفاده از وسایل ارتباط جمعی با ضریب بتای 435/0 بوده است و بعد از این متغیر، متغیرهای اختلاف نگرش دختران با والدین و نیز توقعات اجتماعی بیشترین سهم را در افزایش سن ازدواج دختران دارند. این در حالی است که متغیرهای توقعات اقتصادی و پایگاه اقتصادی اجتماعی والدین نقش بسیار ناچیزی در افزایش سن ازدواج دختران دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه های تهران، سن ازدواج، عوامل اجتماعی، جمعیتی، زنان
  • مریم ناخدا، سمانه رحیمیان، محمدرضا اسمعیلی گیوی صفحات 469-488
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تبیین عوامل موثر بر توانمندسازی روان شناختی زنان در خدمات اطلاعاتی و دانشی انجام شد. این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی و برحسب روش و چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، آمیخته اکتشافی با کمک راهبرد توصیفی پیمایشی است. برای بسط مدل نظری (مدل اسپریتزر) و همچنین پی بردن به عوامل موثر بر توانمندسازی روان شناختی زنان کتابدار و اطلاع رسان، تعداد 9 مصاحبه با مدیران زن شاغل در کتابخانه های عمومی شهر تهران انجام گرفت. یافته های بخش کیفی نشان داد 8 مولفه بر توانمندسازی روان شناختی زنان تاثیرگذار است. مولفه های دانش و مهارت تخصصی، انگیزش، و الگوسازی به سایر عوامل موثر بر توانمندسازی روان شناختی در مدل نظری اضافه شد، و درنهایت ترکیب یافته های بخش کیفی و مدل اسپریتزر مدل مفهومی پژوهش را به وجود آورد. جامعه آماری در بخش کمی، 137 نفر از زنان کتابخانه های عمومی شهر تهران بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه خودساخته عوامل موثر بر توانمندسازی روان شناختی استفاده شد. روایی پرسشنامه به وسیله روایی محتوا تایید شد. همچنین، پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 90درصد تعیین شد. برای تحلیل یافته ها در این پژوهش از نرم افزار PLS جهت تحلیل عاملی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل فردی موثر بر توانمندسازی روان شناختی کارکنان زن به ترتیب عبارت اند از: انگیزش، الگوسازی، دانش و مهارت تخصصی، و عزت نفس. عوامل گروهی موثر بر توانمندسازی روان شناختی کارکنان زن به ترتیب عبارت اند از: اهمیت گروهی، اعتماد بین گروهی، ادراک گروه از میزان تاثیرگذاری و تصمیم گیری گروهی. عوامل سازمانی موثر بر توانمندسازی روان شناختی کارکنان زن به ترتیب عبارت اند از: وضوح نقش، حیطه کنترل، دسترسی به اطلاعات، فضای مشارکتی، دسترسی به منابع، و حمایت های سازمانی.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، زنان، مراکز اطلاعاتی و دانشی
|
  • Jahangir Jahangiri, Vahid Kashafinia Pages 325-344
    The main purpose of this research is to study the concept of money for women in the family، in sociological prespective. The case sudy of the research was Tabriz married women. In doing so، we have used Viviena Zelizer’s Special monies approach as theoritical framework. In order to ghather data we have used the survey technique. This study has been done upon 400 married women in the Tabriz city. The findings of research show that the concept of money for 61/8 percent of women is family-oriented، for 31/5 percent is self/family-oriented، and for 6/7 percent of women is self-oriented. Also results show that variables edjucation، employment status، income، social and economic status، money allocation system in family، have a significant relationship with concept of money for women in the family، but there is no relationship between variable age and independent variable. The result of stepwise regression showed that three factors explain the variance of the total by 36/4 percent، respectively.
    Keywords: sociology of money, special monies approach, concept of money, married women, Tabriz
  • Soheili Sadeghi Fasai, Zahra Mirhosseini Pages 345-362

    Prison life lived experience that is different despite individual differences، family، social and criminal prisoners، conditions and characteristics common to create them. This study was conducted qualitative research findings from in-depth interviews with 20 women after his release from prison، the result shows; How prison، puts women in a particular subject and very serious consequences for their marks، the vast majority of women are considered to be negative consequences، such as family and social exclusion، away from children and confinement effects on their learning and criminality in prison and for them to follow. However، the women interviewed said، causing mass imprisonment positive effects such as cutting off communications networks and separate from a criminal record، vocational skills training، such as in prison and also to follow. In all women، regardless of the crime، the prison context، power، violence knows that the person away from anything that is connected to the outside world، sees punishment.

    Keywords: qualitative research, prison, Women in prison
  • Mohsen Noghanidokht Bahmani, Zahra Baradaran-Kashani, Mahdi Kermani, Ahmadreza Asgharpour-Masouleh Pages 363-386
    Unskilled women workers، including hotel housekeepers، despite a major contribution to the quality of the facilities، usually have invisible and less known position. While good understanding of their situation and the factors affecting their job performance can significant gains in improving their living conditions and improve the quality of services related to human resources in the tourism industry. This research studies the employment status of women hotel housekeepers in ten hotels and other types of residential complexes in Mashhad city. The required data is obtained through in-depth interviews. Then texts of interviews have been analyzed by grounded theory method to present a paradigm model. The results indicate weakness in job performance and quality of life of the population under study. Also respondents have faced with a series of physical and mental health problems in their personal life and workplace. The results suggest the need for synchronization job skills training and general life skills. Accordingly، it can be expected that individuals take less costly strategies to perform manual work in workplace. So a more long-term physical health and achieve material welfare to be followed.
    Keywords: Housekeeping, Residential centers, Empowerment, Quality of life, Well, being
  • Rohollah Rezaie Pages 387-404
    The main purpose of this survey was to study of relationship between entrepreneurial intention and entrepreneurial self-efficacy of agricultural students and test of moderating effect of gender in this relationship. The statistical population of the study contained all M. Sc. students in Agriculture Faculty of Zanjan University (N=469). A sample size of 285 was selected using a stratified random sampling method (n=285). The standard questionnaires were used to collect the data. A panel of experts confirmed the content validity of the questionnaires. A pilot study was conducted to establish the reliability of the instrument. Cronbach’s alpha coefficients for the main scales of questionnaire were at appropriate level (ranged from 0. 792 to 0. 887). The data were analyzed using SPSSwin20 and AMOS20 softwares. The results showed that entrepreneurial self-efficacy had a positive and significant effect on dependent variable of entrepreneurial intention explaining about 40 percent of its variances. Also، the results indicated that gender had a moderating effect on the relationship between entrepreneurial intention and entrepreneurial self-efficacy; so that the relationship was non-significant for female students، whereas it was positive and significant for male students.
    Keywords: Gender, Agricultural students, Entrepreneurial intention, Entrepreneurial self, efficacy
  • Omid Ghaderzade, Sara Khazaie Pages 405-424
    This research seeks to explore and examine the semantic implications women''s sense of insecurity in public spaces city of social interpretationism approach. In this study، data were collected through semi-structured interviews and GT is used to analyze the data. Using theoretical and purposive sampling، 27 women were interviewed. Finally، collected data were analyzed and coded in the form of 10 key categories and a core category. Data analysis and modeling paradigm suggests sexual harrament، Afraid of defamation and gender socialization as causal conditions، coded gendered space as a field، Objection body women interferor conditions accept women as corporately. Corporations by being mentioned in terms of interactions، such as concealment، and evasion moved to adopt، believes it has stirred fear and social isolation.
    Keywords: Feel unsafe, Public space, Geround Theory, Gender socialization, Women
  • Amir Rastgar Khaled, Hajer Azimi Pages 425-448
    female- headed house holds as one from social harmful groups to front to various problems in life that among exist conflict at family and work roles to cause to play doual role is important problem that to front this group of wemen to that. In this research effort to use from grounded theory method and done deep interview to 25 person from female- headed house holds refer to main problem this wemen. Results data analysis and paradaim model expressing that force to play bread- winner role provide cause condition from creation conflict and whereas، some factors like: work alienation and sexual harassment in workplace as pryer condition have very share at heighten this conflict and to appear in basis problem like family role overloaded and work role overloaded. And guideline female.
    Keywords: female, headed house holds, family, work conflict, family to work conflict, work to conflict, family, work balance, grounded theory method
  • Zeinab Kavefirooz, Shahla Kazemipoor, Morteza Ranjbar Pages 449-468
    The main goal of this study is the effectiveness evaluation of socio-demographic variables on increasing marriage age of working female students of Tehran University. Using statistical method and questionnaire technique، 387 married female students have been participated in this study by cluster-sampling method. The explanatory variables of female students increase marriage age are: educational level، their place of origin، degree of development in their province of origin، differences in attitude on marriage between them and their parents، their socio-economic expectations، the availability of media and social tools in their place of origin، the easiness of relationship between males and females in their place of origin، partner selection methods on their place of origin and the socio-economic status of parents. Regression model analyze indicated that evaluated social populated factors explain about 33pesent of punctuation of marriage age. Using regression analysis and path analyses shows the overall variable effects (direct and indirect) of availability of media and social tools by 0. 435 Beta is greater than other variables. After this variable، the attitude differences of students and their parents and social expectations had important effect on age of marriage. But economical expectations and the socio-economic status of parents has a little role in marriage age.
    Keywords: increase of marriage age, social populated factors, Tehran universities
  • Maryam Nakhoda, Samane Rahimian, Mohammadreza Esmaieli Givi Pages 469-488
    The purpose of this paper is to identify and explain the factors affecting female’s psychological empowerment in the information and knowledge services. This paper is based on applied research and mixed method including descriptive and survey. First by using qualitative approach، for expanding and explaining effective factors of pycholigical empowerment of women librarians and informationist، nine interviews with female managers were done. Results showed that 8 factors were effeted on psychological empowerment، from these factors; professional knowledge، modeling and motivation were added to the conceptual model. Finally assimilation of qualitive results and sprietzer’s model، made conceptual model. In the quantitative approach، the population of study was 137 female employees of Tehran’s public libraries as an information and knowledge centers. The researchers designed the questionnaire including factors for data collection. Cronbach‘s alpha for this questionnaire was 90%. PLS software and structural equation modeling was used for data analysis. The findings indicated that the most effective factor on the female’s psychological empowerment in the information and knowledge services were individual factors including motivation،modeling،knowledge/job skills and self esteem. Then organizational factors including importance of the team، trust among team، perceived team effectiveness، participative decision-making and finally group factors such as role resolution، span of control، access to information، participative climate، access to resources and organizational support were effective on female employees’ psychological empowerment in information and knowledge services.
    Keywords: Psychological empowerment, Female emloyees, Information, knowledge centers