فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی ایمان، مهتا بذرافکن صفحات 1-22
    منطقه عسلویه یا پارس جنوبی یکی از مناطق پرترافیک و صنعتی خاورمیانه است که تاثیر عمیقی بر زندگی مردم بومی مجاور منطقه و به طور مشخص، بر زندگی زنان ساکن آنجا گذاشته است. از آنجا که شرکت های پتروشیمی زیادی در منطقه مشغول به کارند، مطرح کردن بحث مسئولیت اجتماعی شرکت ها می تواند نقش مثبتی بر وضعیت زندگی مردم داشته باشد و از این لحاظ حائز اهمیت است. بدین منظور پژوهش حاضر درصدد است با رویکرد تفسیرگرایی انتقادی، درک معنایی زنان ساکن در مجاورت منطقه گازی پارس جنوبی عسلویه را از مسئولیت اجتماعی شرکت ها در برابر ذی نفعان بررسی کند. برای انجام دادن این پژوهش، از روش شناسی کیفی و از روش مردم نگاری انتقادی و تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشاهده استفاده شده است. بدین منظور با در نظر گرفتن ترکیب سن، شغل، وضعیت تاهل و عنصر بومی بودن با 15 زن ساکن مناطق اطراف منطقه انرژی پارس، که به شیو نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه شد. از داده های حاصل از مصاحبه ها، چهار مقوله آسیب های اجتماعی، توانمندسازی زنان، سلامت و محیط زیست و توسعه و رفاه اجتماعی استخراج و تحلیل شد و سپس طرح واره نظری ارائه شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که زنان مجاور این منطقه از رونق اقتصادی و برخی موقعیت های پیش آمده برای توانمندسازی زنان، ارزیابی مثبتی داشته اند؛ اما عملکرد شرکت ها درخصوص مسئولیت اجتماعی شرکتی شان را منفی ارزیابی کرده اند. آن ها معتقد بودند که با توجه به تاثیر مستقیم شرکت ها بر زندگی شان، شرکت ها باید دربرابر پیامدهای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی ناشی از حضورشان در منطقه احساس مسئولیت کنند و برنامه های مداخله ای و اصلاحی و کارشناسی شده داشته باشند.
    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، توسعه، سلامت، صنعتی شدن، مردم نگاری انتقادی، مسئولیت اجتماعی شرکتی
  • محمدرضا پورمحمدی، پخشان خضرنژاد، پولاد احمدی، رضا جهان بین صفحات 23-40
    طراحی الگویی برای تثبیت و موثر کردن حضور همه شهروندان به منزله کنشگرانی فعال بدون شناسایی ویژگی ها و نیازهای آنان ممکن نیست. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی میزان انطباق فضاهای شهری ارومیه با نیازهای زنان پرداخته است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از تئوری های مطلوبیت فضایی مدل مفهومی و پرسشنامه ای محقق ساخته طراحی شد و بین 400 نفر از زنان شهر ارومیه، که با استفاده از فرمول کوکران و براساس نمونه گیری طبقه بندی شده انتخاب شدند، توزیع شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی صوری و روایی واگرا، که از طریق تحلیل عاملی به دست آمد، تامین و برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان این ضریب برابر 87/ 0 به دست آمد که پایایی در حد مطلوب را نشان می دهد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد سوالات در قالب چهار عامل طبقه بندی شده اند و این عوامل حدود 74درصد واریانس را تبیین کردند. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که در زمینه عوامل کالبدی، دسترسی و امنیت فضاهای عمومی شهر ارومیه انطباق مطلوبی با نیازهای زنان وجود ندارد؛ در حالی که در خصوص عامل ویژگی های فرهنگی و اجتماعی براساس معیارهای بررسی شده میزان انطباق مطلوب و در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: ارومیه، عدالت جنسیتی، فضای عمومی شهری، میزان انطباق، نیازهای زنان
  • علی محمد ناعمی صفحات 41-52
    زنان دارای همسر معتاد نسبت به زنان دیگر از مشکلات روانی بیشتری رنج می برند و تاب آوری کمتری از خود نشان می دهند. آموزش خانواده محور با هدف ارتقای سلامت روان و افزایش تاب آوری می تواند به حل مشکلات زنان دارای همسر معتاد کمک کند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش خانواده محور بر سلامت روان و تاب آوری زنان دارای همسر معتاد شهر سبزوار انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه تجربی و با استفاده از روش پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان دارای همسر معتادی تشکیل می دادند که همسرانشان در سال 1393 تحت درمان مراکز ترک اعتیاد شهر سبزوار بودند. از بین مراجعان، 36 نفر داوطلب شرکت در برنامه آموزشی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناسی، پرسشنامه آزمون سلامت روانی (GHQ-28) و مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون (RSA) جمع آوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش خانواده محور بر افزایش سلامت روان (001/0 P<، 46/7F=) و تاب آوری (001/0 P<، 11/8F=) زنان دارای همسر معتاد تاثیر مثبت و معناداری داشته است. بنابراین، شرکت زنان دارای همسر معتاد در دوره های آموزشی خانواده محور می تواند موجب افزایش سلامت روان و تاب آوری آن ها شود.
    کلیدواژگان: آموزش خانواده محور، تاب آوری، سلامت روان، معتاد
  • سید محمدصادق مهدوی، محمدرضا محمدجانی صفحات 53-72
    این پژوهش با استفاده از رویکرد تفسیرگرایی اجتماعی و با هدف بررسی فرایند جامعه پذیری سیاسی دختران دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز و اصلی ترین کارگزاران این فرایند اجرا شده است. اهمیت فرایند جامعه پذیری سیاسی از آن روست که همه تفکرات و ایستارهای سیاسی افراد جامعه از خلال همین فرایند شکل می گیرند. روش استفاده شده، کیفی و از نوع گراندد تئوری است و داده ها با کمک تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته گردآوری شده اند. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند و نیز با در نظر گرفتن اشباع نظری، 20 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی شیراز در این مطالعه شرکت کردند و مصاحبه های عمیق با آن ها انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در فضای فرهنگی ای که حوزه جامعه پذیری سیاسی در حاشیه قرار گرفته و در شرایطی که نهادهای آموزشی، رسانه، و گروه های دوستی نقش کارآمدی در جامعه پذیری سیاسی دانشجویان دختر ندارند، نهاد خانواده به منزله نهادی مورد اعتماد، وظیفه فرایند جامعه پذیری سیاسی دختران دانشجو را به دوش می کشد و سایر کارگزاران جامعه پذیری در این عرصه ناکارآمدند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، دانشجویان دختر، نهاد خانواده، نهادهای آموزشی، نظریه زمینه ای
  • آصف کریمی، احمد رضا قاسمی، اسماعیل شعبانی نژاد صفحات 73-92
    در عصر حاضر، کارآفرینی و گرایش کارآفرینانه به منزله مزیتی رقابتی در سازمان ها تلقی می شود. فرایند هوش هیجانی، نقش محوری در تدوین و فعال شدن گرایش کارآفرینانه در شرکت ها و سازمان ها ایفا می کند. بنابراین، هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر هوش هیجانی بر گرایش کارآفرینانه دانشجویان دختر و آزمون اثر میانجی متغیر سبک شناختی است. این پژوهش با روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری تحقیق شامل همه دانشجویان دختر پردیس فارابی دانشگاه تهران بودند که تعداد 290 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد هوش هیجانی بر گرایش کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنا داری دارد. همچنین متغیر سبک شناختی در رابطه بین تاثیر هوش هیجانی و گرایش کارآفرینانه دانشجویان دختر نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، سبک شناختی، گرایش کارآفرینانه، هوش هیجانی
  • نادر رازقی، حیدر جانعلی زاده، مهدی علیزاده صفحات 93-112
    تفاوت های جنسیتی در تولید علم، امروزه به طور فزاینده ای، مورد توجه جامعه شناسان علم قرار گرفته است. آگاهی از وضعیت اولویت های علم، فناوری، و منابع انسانی مبتنی بر جنس، از عوامل تعیین کننده در سیاست گذاری های علم و موفقیت برنامه ها خواهد بود. مطالعه حاضر با هدف بررسی جایگاه و سهم زنان در گروه های علمی و نشریات علمی پژوهشی علوم اجتماعی انجام شده است. این پژوهش از روش کمی از نوع تحلیل ثانویه استفاده کرده است. در این راستا، با مراجعه به بایگانی 18 نشریه علمی پژوهشی علوم اجتماعی در فاصله سال های 13881392 و انتخاب تصادفی یک شماره از هر سال در مجموع 89 جلد از نشریات مذکور جهت تحلیل انتخاب شدند. نتایج نشان داد از میان نشریات بررسی شده، زنان فقط در 4 مجله (22درصد) مدیر مسئول و در 5 مجله (28 درصد) مسئولیت سردبیری را بر عهده داشته اند. همچنین، 47 نفر (21درصد) از کل هیئت تحریریه نشریات (224 نفر) زن بودند. از مجموع 685 مقاله چاپ شده در کل نشریات منتخب، زنان در 19درصد مقالات نویسنده اول و در 23درصد مقالات نویسنده دوم بوده اند. همچنین، فقط 4درصد کل مقالات را زنان به صورت انفرادی نوشته اند و فقط 7/ 6درصد مقالات به صورت هم نویسی بین زنان بوده است. میزان کلی مشارکت زنان در تولید ایده ها و تالیف مقالات معادل 42درصد کل مقالات است که نشان می دهد با وجود پایین بودن حضور زنان در موارد ذکر شده، زنان نقش تعیین کننده ای در تولیدات علمی داشته اند. نتایج تحقیق نشان دهنده وجود نابرابری جنسیتی در گروه های علمی و نشریات علمی پژوهشی علوم اجتماعی و ناکافی بودن سیاست گذاری در درون نهاد علم در این حوزه است.
    کلیدواژگان: جنسیت، زنان، علم، علوم اجتماعی، نشریات علمی، پژوهشی
  • احمد یعقوبی فرانی، عطیه سلیمانی صفحات 113-130
    امروزه، زنان نقش مهمی در جوامع روستایی دارند و بهره گیری از ظرفیت های آن ها می تواند اقتصاد روستا را شکوفا کند. این موضوع، به ویژه در مورد توانمندی های زنان برای اشتغال و کارآفرینی، اهمیت زیادی دارد. بر این اساس، پژوهش حاضر در پی شناسایی ویژگی های شخصیتی زنان روستایی کارآفرین و بررسی تاثیر این ویژگی ها بر میزان موفقیت کارآفرینانه آن ها در استان همدان است. این تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از نظر نوع تحقیق، کمی و توصیفی همبستگی است که به روش پیمایشی و از طریق پرسشنامه به منزله ابزار اصلی تحقیق انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را زنان روستایی کارآفرین در استان همدان تشکیل دادند که 117 نفر به عنوان نمونه بررسی شدند. میزان ضریب آلفای کرونباخ در مورد متغیرهای ویژگی های شخصیتی و میزان موفقیت کارآفرینانه زنان روستایی در پرسشنامه به ترتیب، 81/ 0 و 80/ 0 محاسبه شده است. میزان موفقیت زنان کارآفرین روستایی با استفاده از شاخص هایی نظیر رشد سطح درآمد، افزایش سطح تولید، استفاده از روش و ابزار جدید تولید، به کارگیری روش های جدید در توزیع و فروش و ایجاد فرصت های شغلی جدید مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج تحقیق، از بین ویژگی های شخصیتی بررسی شده در این مطالعه، ویژگی هایی نظیر تعهد و مسئولیت پذیری (میانگین 76/ 4)، سخت کوشی (74/ 4) و توفیق طلبی (69/ 4) به ترتیب مهم ترین ویژگی های شخصیتی زنان روستایی اند که بر مبنای نتایج آزمون همبستگی، رابطه مثبت و معنا داری بین این ویژگی ها و میزان توفیق اقدامات کارآفرینانه زنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، کارآفرینی، موفقیت کارآفرینانه، ویژگی های شخصیتی
  • مریم نجار نهاوندی، معصومه آبخوش صفحات 131-149
    شهرداری تهران براساس رویکرد محله محوری به ارائه آموزش های شهروندی جهت توانمندی زنان پرداخته است. با وجود گستردگی و هزینه زیاد این آموزش ها، تحقیقات منسجمی در این خصوص صورت نگرفته است. از این رو، بررسی رابطه آموزش های ارائه شده بر سطح توانمندی زنان هدف اصلی این تحقیق است. روش تحقیق پیمایشی و جامعه آماری 7000 نفر از زنان محله جهاد شهرداری منطقه 6 هستند. حجم نمونه 384 نفر (192 نفر از زنان آموزش دیده و 192 نفر از زنان آموزش ندیده) است که با روش نمونه گیری تصادفی و سهمیه ای انتخاب شده اند. تکنیک جمع آوری اطلاعات پرسش نامه است که ضریب آلفای قابل قبولی دارد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد بین مشارکت، آگاهی از مسائل بهداشتی، حقوق و وظایف شهروندی، و میزان مهارت زندگی زنان آموزش دیده و آموزش ندیده تفاوت معناداری وجود دارد و زنان آموزش دیده وضعیت مطلوب تری دارند؛ اما درخصوص رابطه بین آموزش های ارائه شده در حوزه سلامت و آسیب های اجتماعی تفاوتی بین زنان مشاهده نشد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد رابطه مثبت و قوی بین میزان تحصیلات و میزان توانمندسازی زنان برقرار است. نتایج آزمون خی دو نیز نشان داد بین وضعیت تاهل و وضعیت شغلی با میزان تاثیر آموزش بر توانمندسازی زنان رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، توانمندی زنان، حقوق و وظایف شهروندی، محله جهاد، محله محوری، مشارکت
|
  • Mohammadtaghi Iman, Mahta Bazrafkan Pages 1-22
    Industrialization and economic development is an important factor in the change and development. In addition, changes the appearance of the building, there is large cultural and social consequences. This research want study meaning reconstruction of mentality among women living in the the surrounding of the Pars Special Economic Energy Zone Company CRS. During the past few years, Assaluyeh has become a village to one of the most industrialized areas of the Middle East. These changes have had impact on the lives of local people who live near the industrial area and in specific the affected on the lives of women living there. Where companies have also raised the issue of their social responsibility and in Assaluyeh have been neglected it. CRS for people and the region will have positive consequences. Indigenous people's awareness of corporate social responsibility were important to follow civil demands. The purpose of this research is the study Meaning reconstruction of mentality peoples and especially women from CRS is to the stakeholders. For this study used the methodology of qualitative and ethnographic methods, open interview techniques viewing. Derived from data obtained from interviews, 4 issue of social pathology, women's empowerment, health, environment, development and social welfare. The results of this study show that women have a positive assessment of the economic boom around the area and some ongoing opportunities for women's empowerment. But they have to assess corporate performance on social responsibility and cultural negative. In general, we can say that silent sociology, companies have not paid attention to the cultural and social consequences are probably industrialization. The consequences resulting from the performance of companies and they should take responsibility for the operation. CSR needs to be redefined so sociological and sociologists should intervene in the field of CRS.
    Keywords: CRS, industrialization, women's empowerment, social change
  • Mohammadreza Pourmohammadi, Pakhshan Khesrnejad, Poulad Ahmadi, Reza Jahanbin Pages 23-40
    One of the main goals of designing of urban space is that the urban public spaces provide a place for all age, employment and gender groups. Designing an effective model for consolidation and the presence of actors as active citizens is not possible without identifying features and their needs. Therefore, this study is conducted to evaluate the adaptation of Urmia urban spaces to the needs of women. In this regard, first of all conceptual model and a self-made questionnaire was designed with using the theory of utility of space, and were distributed among 400 women in Urmia that the women were selected with Using Cochran formula and on the basis of classified samples. Validity of questionnaire was provided with using formal validity and divergent validity which was obtained through factor analysis and Cronbach's alpha coefficient was used for determining its reliability. The amount of this coefficient was equal to 0.87 which reliability shows desirable. In this study, the SPSS software has been used as a tool of analyzing and evaluating the data. The results of this study indicate that there is not general satisfaction in the field of physical measures, access and security in urban public spaces while there is women's satisfaction about cultural and social measures, based on criteria of the study.
    Keywords: Public space, women, urmia
  • Ali Mohammad Naemi Pages 41-52
    Women with addicted husband suffer more than other women from mental disorders and they are less resilient. Family-based education with purpose of promoting mental health and resiliency can solve the problems of women with addicted husband. The purpose of this research is to study the effect of family-based education on mental health and resiliency of women with addicted husband in Sabzevar. The present research was semi-experimental method with pre-test-post-test and control group. Population included women with addicted husband who were under treatment of addiction treatment centers of Sabzevar in 2014. Thirty six women volunteered to participate in educational program then, they were randomly assigned to experimental and control groups. Data were collected by demographic questionnaire, General Health Questionnaire (GHQ-28) and Connor and Davidson Resilience Scale (RSA). Covariance analysis was used to analyze the data. The results showed that the family-based education has a significant positive effect on mental health (F=7.46, P<0.001) and resiliency (F=8.11, P<0.001) of women with addicted husband. Therefore, family-based education improves mental health and resiliency of women with addicted husband.
    Keywords: Addict, Family, Based Education, Resiliency, Mental Health
  • Seyyed Mohammadsadegh Mahdavi, Mohammadreza Mohammadjani Pages 53-72
    Using social interpretivism approach, this research studies the process of political socialization of female students and its main agents. The process of political socialization is important because all political thoughts and attitudes of people are shaped through this process. Used method is grounded theory and data have been collected by in-depth interviews. Based on purposive sampling and also taking into consideration the theoretical saturation, twenty female students from Shiraz Islamic Azad University were participated in this study. The findings indicate that in a cultural sphere that the political socialization is marginal and while agents such as media, educational institutions and friendship groups are inefficient, family, as the only reliable institution, bears the burden of the socialization process.
    Keywords: political socialization, grounded theory, Educational Institutions, Family, Female Students
  • Asef Karimi, Ahmadreza Ghasemi, Esmaeil Shabaninejad Pages 73-92
    At present, entrepreneurship and entrepreneurial orientation are considered as a competitive advantage in organizations. Emotional intelligence process plays a critical role in the formulation and activation of entrepreneurial orientation of firms and organization. Therefore, this paper aims at studying the impact of emotional intelligence on the entrepreneurial orientation of female university students with the moderating effect of cognitive style. To gather data, questionnaires were distributed in a sample of 290 female students in Farabi College of Tehran University. The results showed that emotional intelligence has a positive and significant effect on entrepreneurial orientation. Also the moderating effect of cognitive style on the relationship between emotional intelligence and entrepreneurial orientation of female students was confirmed.
    Keywords: emotional intelligence, entrepreneurial orientation, cognitive style, students
  • Nader Razeghi, Heidar Janalizade, Mahdi Alizade Pages 93-112
    Recently, gender differences in scientific production has increasingly been focused on by science sociologists. Awareness of scientific priorities, technology and human resources based on gender is one of the determining factors for science policy making and the success of plans. The present study aimed to examine the status and quota of women in academic departments and social science research journals. Quantitative method and secondary analysis were used in this study. To this end, from the archive of 18 journals from 2009 to 2013, 89 journals were selected for analysis i.e. one journal was randomly selected from each year. The results showed that, from among the examined journals, 22% of women (4 journals) were directors, and 28% (8 journals) were chief editors. Out of a total of 224 members of editorial board women comprised 21% i.e. 47 women members. Out of a total of 685 articles published in the selected journals 19% of women were first authors and 23% were second authors. 4% of the articles were single-authored and 6.7% were co-authored by women. In other words, the number of articles written by women only (whether single-authored or co-authored) included almost 11% of the articles (i.e. 75 articles). In general, women had a decisive role in the production of knowledge and ideas i.e. equivalent to 42% of the articles published despite their little presence in the areas mentioned above. The results indicate gender inequality in academic departments and social science research journals and inadequate policy-making within the science institution in this area.
    Keywords: Women, Gender, Science, Social Sciences, Scientific Research Journals
  • Ahmad Yaghoubi Farani, Atieh Soleymani Pages 113-130
    Today, women are playing an important role in rural area and their capacities in entrepreneurship and employment can enhance rural economics development. Accordingly, the present study seeks to identify the personal haracteristics of rural women and investigate the effect of this characteristics on entrepreneurial success in Hamedan province. This study in terms of the aim, is an applied research and, in terms of research, is descriptive – correlation that has been conducted through a surveying methodology by using the questionnaire as a main tool. The statistical population of this study consists of 117 rural women entrepreneurs in Hamedan province. The Cronbach's alpha coefficient which was calculated for personal characteristics and level of rural women entrepreneurship success were 0/80 and 0/81. Level of rural women success was measured by 10 variables like income growth, increasing production level, using new production tools and methods, Using new and various methods in distribution and sale and job opportunities creation. Based on the results of research, among the personal characteristics, commitment and responsibility (M= 4.76), hard work (M= 4.74) and achievement (M= 4.69) were the most important entrepreneurial characteristics of rural women. Also, the results showed a significant positive relationship between personal characteristics of rural women and level of their entrepreneurial success.
    Keywords: Entrepreneurship, personal characteristics, Rural Women, Entrepreneurial success
  • Maryam Najar Nahavandi, Masoumeh Abkhosh Pages 131-149
    Tehran municipality has been teaching citizenship based on neighborhood- oriented approach in order to empower women. In spite of the large span and high costs of the plan, unified researches havent been done in this field. Thus, the present paper primarily aimed to study the relationship between provided instructions and the level of women's empowerment. The method of the study was survey. The statistical population of the study covered women living in Jihad neighborhood, the 6th district of Tehran municipality (N=7000). The sample of the study included 384 women who were selected through quota sampling. Out of the total number of women in the sample, 192 are educated. Data were gathered through questionnaires with high alpha coefficient. Results of independent T test showed that there is a significant difference between the two groups of educated and uneducated women in terms of women's participation, women's awareness of health issues, citizenship rights, duties, and their life skills. According to the results, educated women possess more favorable conditions. However, there was no relationship between these two groups in terms of their awareness of the health and social ills after providing instructions. Teaching citizenship improved the empowerment of women so that educated and uneducated women had different levels of empowerment. This finding suggests that citizenship education plan was effective.
    Keywords: empowering women, citizenship education, citizenship rights, duties, neighborhood, orientation, Jihad neighborhood