فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1395)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر رستگار خالد صفحات 1-31
    مادر شدن هم برای زنان و هم برای جامعه مهم است. مادری سنگ بنای خانواده و منبع عمده هویت زنانگی است و به همین دلیل نسبت آشکاری با تلاش زنان برای حضور در عرصه عمومی و نیز تغییرات اجتماعی فرهنگی جامعه دارد. دراین صورت، آیا نگرش زنان نسبت به مادری کردن در حال تغییر از سنتی به مدرن است؟ و آیا دین داری بر آن موثر است؟ در تحقیق حاضر، مادری براساس الگوی (A.G.I.L) پارسونز به مثابه یک نظام کنش صورت بندی شده است. در پژوهشی پیمایشی در شهر تهران تلاش شده با استناد به آن، به سوالات یادشده پاسخ داده شود. نتایج بیانگر آن است که پاسخ هر دو پرسش مثبت است؛ هرچند روابط دو متغیر یادشده بسته به مولفه های بررسی شده آن ها متفاوت است، نگرش بیشترین نسبت پاسخ گویان به مادری و ابعاد آن نه سنتی و نه مدرن، بلکه ترکیبی از این دو است. این امر درخصوص بعد اجتماعی به بیشترین حد (2/76 درصد ) و درخصوص بعد فرهنگی به کمترین حد (66 درصد) می رسد. سهم اصلی در تبیین تغییرات نگرش به مادری بیشتر برعهده دین داری ذهنی است (32/0) تا دین داری عملی (17/0). التقاطی و ترکیبی بودن نگرش غالب به مادری را می توان حاکی از شرایط گذار جامعه از سنتی به مدرن در بلندمدت و به تبع آن وقوع تضاد هنجاری در آینده تفسیر کرد.
    کلیدواژگان: تغییرات فرهنگی، خانواده، دین داری، زنان، مادری
  • علیرضا دهقان نیری، عاطفه آقایی، محدثه ضیاچی صفحات 33-50
    براساس نظریه گروه خاموش، زبان و شیوه های ارتباطی، متاثر از شرایط اجتماعی است که در آن مردان قدرت و امکانات بیشتری دارند و زنان، به دلیل محرومیت، به مثابه گروه های خاموش محسوب می شوند؛ لیکن تحولات تکنولوژیکی اخیر و دسترسی به فضاهای مجازی به کاهش نابرابری های اجتماعی و تقویت گروه های ضعیف اجتماعی از جمله زنان انجامیده است. در این مطالعه، نحوه تاثیر فضاهای مجازی (سایت های مربوط به مراقبت های پزشکی دوران بارداری و زایمان) بر توانمندسازی زنان باردار به مثابه گروه های خاموش واکاوی شده است. این تحقیق با بهره گیری از روش نظریه مبنایی و نمونه گیری هدفمند با 16 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به این سایت ها و مصاحبه کیفی با آن ها انجام شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد زنان با استفاده از فضای مجازی توانسته اند بر محدودیت ناشی از جنسیت فایق آیند و مسائل بارداری را بدون دغدغه بیان کنند و فضاهای مجازی به توانمندسازی ارتباطاتی زنان باردار یاری رسانده است. علاوه بر این، زنان توانسته اند به کمک اطلاعات حاصله از اینترنت، نقش فعالی در فرایند مراقبت های پزشکی خود ایفا کنند؛ بنابراین، فضاهای مجازی به تعدیل قدرت در رابطه پزشک و بیمار انجامیده است.
    کلیدواژگان: دوران بارداری، رابطه پزشک و بیمار، زنان، زنان باردار، فضای مجازی، گروه های خاموش
  • حسین راغفر، مهدی سلیمانی صفحات 51-68
    زنان یکی از گروه های هدف در برنامه های فقرزدایی اند؛ به ویژه زنان مطلقه و همسرفوت شده که به واسطه شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه با مسئله فقر بیشتر درگیرند. این پژوهش درصدد سنجش عوامل موثر بر فقرزدایی و توانمندسازی زنان مطلقه و بیوه شهرستان سلسله (به منزله یکی از شهرستان های محروم) است. جامعه آماری تحقیق، زنان مطلقه و همسرفوت شده شهرستان سلسله است. حجم نمونه به روش خوشه ایو تصادفی 120 نفر و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از آمارهای رواسپیرمن، تا اوبی کندال و رگرسیون گام به گام و همچنین در قالب مدل سازی معادلات ساختاری، از نرم افزار آموس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد بین میزان وام های کم بهره، طرح های خوداشتغالی، آموزش عمومی و مهارت آموزی و فقرزدایی زنان رابطه معناداری وجود دارد. نقش کمک های غیرنقدی کمیته امداد امام خمینی(ره) بر فقرزدایی زنان تایید نشد. یافته ها، در صورت تاکید بر وام های کم بهره و مشارکت دادن زنان در طرح های خوداشتغالی و مهارت آموزی و آموزش عمومی، از کارکردی مثبت بر عمل کرد این سازمان در فقرزدایی زنان حکایت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش عمومی، زنان مطلقه و همسرفوت شده، طرح خوداشتغالی، کمیته امداد، مهارت آموزی
  • مریم مختاری، عبدالله فاضلی صفحات 69-84
    امروزه، پدیده تفکیک جنسیتی در محیط های کاری حساسیت فزاینده ای یافته است. بر این اساس، واکاوی دلایل بروز چنین پدیده ای اهمیت اساسی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی پدیده تفکیک جنسیتی شغلی با تاکید بر نقش ارزش های شغلی در بروز چنین پدیده ای انجام گرفته است. این پژوهش با روش پیمایشی و در زمستان 1393 انجام شده است. جامعه آماری شامل 72 نفر از کارکنان کتاب خانه های عمومی شهرستان اهواز و نیروهای ستادی اداره کل کتاب خانه های عمومی خوزستان هستند که پرسش نامه پژوهش به شکل سرشماری بین همه آنان توزیع شد. نتایج نشان داد که میزان اهمیت ارزش های شغلی در دو بعد ارزش های بیرونی و درونی، بین زنان و مردان یکسان است، ولی تفاوت ارزش های اجتماعی و ارزش های توازن کار/ زندگی بین زنان و مردان به طور آماری معنادار است. بدین صورت که ارزش های اجتماعی و توازن کار/ زندگی نزد زنان اهمیت بیشتری در مقایسه با مردان دارد. در کل، نتایج تایید کننده دیدگاه های نظری به شکل کاملی نبود و نیاز به بازنگری در این دیدگاه ها را آشکار کرد.
    کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، تفکیک جنسیتی شغلی
  • لیلا صفا، منصوره ادیبی صفحات 85-103
    با توجه به افزایش تعداد کاربران شبکه اجتماعی تلگرام در ایران، به خصوص در میان اقشار جوان و تحصیل کرده، به نظر می رسد که مطالعه نوع استفاده از این شبکه ها، به ویژه در فعالیت های آموزشی، حائز اهمیت باشد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این تحقیق توصیفی همبستگی بررسی عوامل تاثیرگذار بر قصد استفاده دانشجویان از شبکه اجتماعی تلگرام در فعالیت های آموزشی با تاکید بر اثر تعدیل گری جنسیت بود. جامعه آماری این تحقیق 767 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد رشته های کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بود که بر پایه جدول بارتلت و همکاران (2001)، 196 نفر از آنان با روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد (پس از متناسب سازی پرسش ها با زمینه مرتبط با پژوهش) استفاده شد. نتایج تحقیق گویای آن بودند که دو متغیر برداشت ذهنی از سهولت و مفید بودن اثر مثبت و معنا داری بر نگرش استفاده از تلگرام در فعالیت های آموزشی داشتند، در حالی که رابطه بین برداشت ذهنی از جذابیت با نگرش نسبت به استفاده از تلگرام معنا دار نبود. همچنین، نگرش به استفاده از تلگرام اثر مثبت و معنا داری بر قصد استفاده از آن در فعالیت های آموزشی داشت. نتایج تحلیل گروه های چندگانه نشان دادند که از بین چهار رابطه بررسی شده، فقط اثر تعدیل گری جنسیت در رابطه بین برداشت ذهنی از سهولت با نگرش به استفاده از تلگرام در فعالیت های آموزشی تایید شد؛ به نحوی که این رابطه برای دانشجویان پسر مثبت و معنا دار، ولی برای گروه دانشجویان دختر غیرمعنا دار بود.
    کلیدواژگان: جنسیت، شبکه اجتماعی تلگرام، فعالیت های آموزشی، قصد، مدل پذیرش فناوری
  • لیلا بهمنی، مجید کافی، مریم سادات دلاور صفحات 105-123
    پژوهش حاضر براساس این فرض انجام گرفته است که برخورداری هر چه بیشتر زنان از سرمایه فرهنگی می تواند موقعیت آن ها را در خانواده بهبود بخشد و مطالبات آن ها را بالا ببرد. جهت بررسی فرض مذکور، داده های مورد نیاز با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه و با انتخاب نمونه ای 385 نفری از زنان متاهل ساکن شیراز به دست آمد. روش نمونه گیری، تصادفی چند مرحله ای و تصادفی ساده بود و برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها روش های آماری ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها نشان دهنده وجود رابطه معنا دار بین انواع سرمایه فرهنگی (نهادینه، تجسم یافته و عینیت یافته) با قدرت زنان در خانواده است؛ بدین معنا که با افزایش انواع سرمایه فرهنگی در زنان، قدرت آن ها نیز افزایش می یابد. همچنین از بین متغیرهای زمینه ای تحصیلات مرد، اشتغال زن و بعد خانواده با قدرت زنان ارتباط معناداری را نشان داده است. نتایج ضریب رگرسیونی نشان می دهد که 3 متغیر اشتغال، تعداد اعضای خانواده و سرمایه فرهنگی به ترتیب میزان اهمیتی که در تبیین متغیر وابسته داشته اند وارد معادله شده و در مجموع 40 درصد از واریانس متغیر وابسته را توضیح داده اند (R2= 0.40).
    کلیدواژگان: زنان، سرمایه فرهنگی تجسم یافته، سرمایه فرهنگی عینیت یافته، سرمایه فرهنگی نهادینه شده، قدرت در خانواده
  • علی محمد ناعمی صفحات 125-139
    امروزه، پدیده خودشیءانگاری به مفهوم ارزیابی دیگران براساس ظاهر فیزیکی، زیبایی و جذابیت جنسی، پدیده ای است که منبع عمده درد و رنج زنان، به ویژه دانشجویان دختر، به شمار می آید و موجب کاهش تاب آوری و خوددلسوزی و تهدید سلامت روانی آن ها می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودشیءانگاری با تاب آوری و خوددلسوزی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار ورودی 1393 به تعداد 647 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 242 نفر تعیین شد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد خودشیءانگاری مک کینلی و هاید، تاب آوری کونور و دیویدسون و خوددلسوزی نف استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای خودشیءانگاری با تاب آوری و خوددلسوزی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، براساس نتایج تحقیق مشخص شد که مولفه های خودشیءانگاری (شرم بدنی، نظارت بدنی و کنترل ظاهر) توانستند حدود 31 درصد واریانس تاب آوری و 18 درصد واریانس خوددلسوزی را تبیین کنند. بنابراین، کاهش خودشیءانگاری می تواند سبب افزایش تاب آوری و خوددلسوزی دانشجویان دختر شود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خوددلسوزی، خودشیءانگاری، شرم بدنی، کنترل ظاهر، نظارت بدنی
|
  • Amir Rastegar Khaled Pages 1-31
    Attitudes toward motherhood among societies change over time and fertility rates have fallen over.mothering and motherhood are the subjects of a rapidly expanding body of literature. Set of this studies have a more macro focus in terms origions of motherhood and how it manifests in practice .in the current research in the base of parson's general theory of action (A.G.I.L), motherhood is conceptualized as kind of action system. By virtue of this theory , motherhood have four main dimensions : biological , psychological , social and cultural . . Accordingly this study examined influence of women's religiousness on them motherhood attitudes .the sampling method was random graded and 384 woman were selected of city of Tehran .results indicate that religious women have more traditional or positive attitudes toward motherhood.
    Keywords: motherhood, women, family, religious, cultural chenge
  • Alireza Dehghan Niri, Atefe Aghaie, Mohaddese Ziachi Pages 33-50
    The purpose of this paper is to study pregnant women’s attendance in cyber space as a muted group. This is a qualitative research which has been done using grounded theory method and interview technique. We interviewed a number of pregnant women who had visited some websites related to pregnancy issues, during fall and winter of 1394. The interviewees were 16 pregnant women and we met them in a hospital located in Saadatabad in Tehran. Our results show that women can overcome gender-based limitations using special websites concerning pregnancy issues, and remark their issues and problems related to pregnancy freely and clearly. Moreover they have been able to play a more active and participative role in getting medical care during pregnancy in general and in their relation with physicians in particular.
    Keywords: Keywords: women, pregnant women, virtual space, muted group, relationship between patient, physician
  • Hosein Raghfar, Mahdi Soleimani Pages 51-68
    One of the target groups is women in poverty eradication programs, especially divorced women and widows in order to the social, economic and cultural community that are more involved with the issue of poverty. Such a study aims to measure the effective factors on poverty alleviation and empowerment of divorced women and widows in Selseleh city (as one of disadvantaged city).To do so, divorced women and widoweds from aleshtar city were chosen as the statistical society of the research. The sample size of 120 participation were selected by clustering method randomly. Questionaire tool was used to collect data. To analyze deta spearman cofficient, Kendalls Tau-b,and step – regression statics were used.Also , among software was used in srtuctural equations modeling frame.. the research results showed that the extent of low-interest loans, self- employment plans, public training are significant in widoweds and divorced woman`s povrty alleviation.Also the role of relief Commite`s non-monetary helps in women`s poverty alleviation vas not verified . findings means that the emphasis on low-interest loans and women`s participation in self- employment, training and public education programs has a positive effect on this organization`s performance to alleviate women`s poverty.
    Keywords: Relief Committee, divorced womens, widow eds, skill training, self, employment plan, public training
  • Maryam Mokhtari, Abdollah Fazeli Pages 69-84
    Today gender segregation in the workplace is increasingly sensitive. Thus analysis of the reasons behind such phenomenon is of fundamental importance. The aim of this study is to investigate the Occupational Gender Segregation among of Ahwaz Public Libraries Foundation employees with emphasis on the role of work values . The method of this research is survey and data were collected by questionnaire at 1393. Population consist of 72 employees of Ahwaz Public Libraries Foundation. This research has conducted by consensus method. Results showed a significant difference of four dimensions of work values, namely, work/life-balance values, social work values, Intrinsic work values and Extrinsic work values between men and women. In other words, women have higher work/life-balance values and social work values whereas men have higher Intrinsic work values and Extrinsic work values.
    Keywords: Occupational Gender Segregation, work values, Public Library Foundation of Ahwaz
  • Leila Safa, Mansore Adibi Pages 85-103
    Due to the increasing number of users’ Telegram social network in Iran especially among the young and educated people, it seems that the study of use of such networks is important particularly in educational activities. Given the importance of the issue, the purpose of this descriptive- correlative research was to study the factors affecting students’ intention to use of Telegram social network in educational activities with focusing on moderating effect of gender. The statistical population of the research consisted of all M.Sc. students of agricultural majors at the Ferdowsi University of Mashhad (N= 767). According to the Bartlett et al. Table, a sample size of 196 students was selected using a stratified random sampling technique. A standard questionnaire (after adjusting the questions with the field of research) was employed to collect data. The results showed that two variables of perceived ease of use and perceived usefulness had a positive and significant effect on attitude toward using of Telegram in educational activities, whereas, there was not a significant relationship between perceived usefulness and the attitude. Also, the attitude had a positive and significant effect on agricultural students’ intention to use of Telegram in educational activities. The results of multi-group analysis indicated that gender had a moderating effect on the relationship between perceived ease of use and attitude toward using of Telegram in educational activities, so that the relationship was non-significant for female students, whereas it was positive and significant for male students.
    Keywords: gender, Telegram social network, Intention, Educational activities, Technology acceptance model
  • Leila Bahmani, Majid Kafi, Maryam Sadat Delavar Pages 105-123
    The present study is based on the assumption that the more the women enjoy the cultural capital, the higher their position in the power structure of the family and the more their bargaining power. For evaluating the aforementioned theory, the required data were attained through survey methodology and questionnaire tool and by selecting a sample of 385 married women resided in Shiraz. The sampling method was multistage random and random and for analyzing the data and testing the theories, the statistical methods of correlation coefficient, multivariable regression, and path analysis were used. The findings show a meaningful relationship between the types of cultural capital (institutionalized, embodied, and objectified) and the women's power in family; which means that by increasing the types of cultural capital in women, their power would increase too. Amongst the whole underlying variables, men's education, women's employment and family dimension suggest a meaningful relationship with the women's power. The results of regressive coefficients show that three variables of employment, family members, and cultural capital play a role according to their importance in determining the dependent variable and in general, they describe 40 % of the dependent variable of the variance (R2= 0.40).
    Keywords: women, power in family, the cultural capital
  • Ali Mohammad Naemi Pages 125-139
    Today, self-objectification is define by evaluating the others based on physical appearance, beauty and sexual attractiveness, It’s a major source of women suffering especially female students and reduce resilience and self-compassion and mental health of them is endangered. The aim of this study is investigating the relationship between self-objectification with resilience and self-compassion of female students of Islamic Azad university of Sabzevar. The present research was descriptive and correlative. The population of this study included all female students of Islamic Azad University of Sabzevar incoming in 2014 that were totally 647 individuals. Using accessible sampling method and with help of Cochran’s formula for sample size, 242 of persons were selected through Stratified random sampling method. The data was collected using McKinley& Hyde self-objectification scale, Conner-Davidson Resilience Scale, and Neff self -compassion Scale. Pearson correlation and stepwise regression were used for analyzing data with SPSS18. The results showed that there were significant and negative correlation between self-objectification with resilience and self-compassion. In addition, it was found that component of self-objectification (body shame, body surveillance, appearance control) could respectively explain 31 Percent of variance of resilience and 18 Percent of self-compassion among students. Therefore, decreasing self-objectification can increase resilience and self-compassion among female students.
    Keywords: Self, objectification, resiliency, self, compassion, body shame, body surveillance, appearance control