فهرست مطالب

فصلنامه بین المللی ژئوپلیتیک
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا حافظ نیا*، ریباز قربانی نژاد، زهرا احمدی پور، عبدالعلی قوام صفحات 1-35
    تنش و منازعه میان واحدهای سیاسی- فضایی در ابعاد مختلف محلی، ناحیه ای، ملی، منطقه ای و جهانی همواره بخشی از تاریخ حکمرانی انسان در این کره خاکی را به خود اختصاص داده و سابقه ای به درازای عمر بشر دارد. در این میان حکومت های ملت پایه به عنوان بارزترین واحدهای سیاسی دارای حاکمیت و اقتدار در فضای سرزمینی تحت کنترل خود، به خاطر تلاش برای بقای ملی و گسترش حوزه نفوذ و نیز دستیابی به منافع ملی خود، روابط مبتنی بر تنش و منازعه را با همسایگان و کشورهای دیگر تجربه کرده اند. در بسیاری از مواقع نیز، حکومت ها نسبت به برخی عوامل و ارزش های جغرافیایی و ژئوپلیتیکی بیرون یا درون قلمرو خود، دیدگاهی ناسازگار با دیدگاه همسایگان یا قدرت های منطقه ای و جهانی دارند و در چنین حالتی نیز کشمکش و مشاجره بین آنها بروز می کند.
    با عنایت به اهمیت موضوع عوامل ایجاد کننده تنش و منازعه در روابط کشورها، دیدگاه های مختلف و متنوعی از سوی اندیشمندان و متخصصین رشته های علمی مختلف نظیر جغرافیا، علوم سیاسی، جامعه شناسی، مدیریت، روابط بین-الملل، ژئوپلیتیک و همچنین مکاتب فکری و فلسفی مختلف در این زمینه ارائه شده است. فرضیه ای که این تحقیق بر پایه آن صورت گرفته است، این است که بیشتر نظریه هایی که از سوی متخصصین و اندیشمندان این حوزه از جغرافیای سیاسی و روابط بین الملل در رابطه با سرچشمه های بروز تنش و منازعه در روابط میان کشورها ارائه شده است، از حالت تک عاملی و یا چند عاملی برخوردار بوده و هیچ کدام از آنها نتوانسته است یک مدل نظری جامع و کاملی در این رابطه ارائه دهد. بر این اساس، این مقاله با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به ارزیابی و بررسی نظریه های مرتبط با سرچشمه های تنش و منازعه میان کشورها می پردازد و با نقد و تحلیل آن نظریه ها، نظریه تازه ای را در زمینه عوامل ایجاد کننده تنش و منازعه در روابط کشورها ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: تنش، منازعه، ژئوپلیتیک، روابط بین الملل، دولت، ملت
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 36-57
    امنیت سیاسی و راهبردی جمهوری اسلامی ایران تابعی از چندین مولفه اقتصادی و ژئوپلیتیکی می باشد. مناطق ژئوپلیتیکی همانند شکل بندی های جغرافیایی که ایران در آن قرار دارد، تحت تاثیر نشانه هایی از معادله قدرت و امنیت قرار می گیرند. سرنوشت کشورهای حوزه خلیج فارس و ثبات راهبردی در منطقه با موضوعی به نام قیمت جهانی نفت پیوند یافته است. در این منطقه جغرافیایی، هر کشوری که در روند قدرت راهبردی قرار گیرد، با چالش های امنیتی روبه رو می شود. کشورهای حوزه خلیج فارس با قدرت یابی ایران مخالف بوده و چنین فرایندی را به عنوان تهدیدی برای خود تلقی می کنند.
    ایالات متحده آمریکا نیز تلاش دارد تا موقعیت هژمونیک خود را در خلیج فارس تثبیت نماید. مقامات آمریکایی بر این اعتقادند که اگر جمهوری اسلامی ایران به قابلیت هسته ای دست پیدا کند، در آن شرایط موازنه منطقه ای را تغییر خواهد داد. آمریکا و کشورهای محافظه کار خلیج فارس با شکل گیری حکومت انقلابی و ایدئولوژیک ایران به عنوان قدرت منطقه ای مخالفت دارند. آنان با شیوه های مختلفی درصددند تا از قدرت یابی ایران جلوگیری نمایند. به همین دلیل است که گزینه حمله نظامی به ایران مورد توجه قرار گرفته است.
    هزینه قیمت انرژی تحت تاثیر ثبات و امنیت در خلیج فارس قرار دارد. ایالات متحده آمریکا با افزایش شدید قیمت انرژی مخالفت داشته و آن را عامل رکود اقتصاد جهانی می داند. در این مقاله تلاش می شود تا موضوع مربوط به امکان پذیری حمله نظامی آمریکا به ایران براساس آثار و پیامدهای آن بر قیمت انرژی در خلیج فارس مورد بررسی قرار گیرد. آمریکا بر این اعتقاد است که سیاست منطقه ای و راهبردی ایران در جهت تغییر معادله قدرت در خاورمیانه است. به همین دلیل با سیاست های راهبردی جمهوری اسلامی مخالفت داشته و آن را به عنوان نمادی از تهدید می داند. سوال اصلی این مقاله مربوط به امکان پذیری حمله نظامی به ایران است. فرضیه مقاله بر این موضوع تاکید دارد که اگر ایران به سلاح هسته ای دست پیدا نکند، ضرورت های معادله هزینه فایده ایجاب می کند که، حمله نظامی به جمهوری اسلامی انجام نگیرد.
    کلیدواژگان: سیاست منطقه ای ایران، حمله نظامی، بازار جهانی انرژی، سیاست هزینه، فایده، ایران
  • محسن جان پرور*، مهدی حسین پور مطلق، علی مهرو صفحات 58-82
    روند تحولات صورت گرفته در عرصه های مختلف نظیر جهانی شدن و ورود به عصر اطلاعات زمینه وابسته تر شدن کشورها به یکدیگر و ارتباط نزدیک بین آنها را برای دستیابی به منافع و اهداف خود در عرصه های مختلف فراهم آورده است. به گونه ای که هیچ کشوری نمی تواند در چارچوب بسته مرزهای خود به سر برده و همه نیازهای خود را به صورت مستقل تامین نماید. در این راستا، کشورها برای دستیابی به منافع خود در عرصه های بین المللی نیازمند بازگشایی مرزهای خود برای بهره گیری از فرصت های جدید هستند. از سوی دیگر در کنار این منافع و فرصت ها، مسائل و چالش هایی نیز وجود دارد که به صورت های مختلف کشورها را تحت تاثیر قرار داده و نظم و امنیت در درون کشور را با مشکل مواجه می سازد. در این بین کشورها باید بتوانند مرزهای خود در عرصه های مختلف فضای عینی، فضای سایبری و هویتی (ادراکی) را تا حدی باز کنند تا منافع و فرصت های آن سوی مرز را کسب کرده و تا حدی مرزهای خود را بسته نگه دارند که ناامنی ها و چالش های فراسوی مرزها زمینه بی نظمی و ناامنی را در درون کشور و جامعه به وجود نیاورند که این امر از طریق مدیریت مرزها امکانپذیر است. بر این اساس، مقاله حاضر بر آن شده است تا ضمن بیان مفهوم مدیریت مرزها، به تبیین چگونگی مدیریت مرزها در عرصه های مختلف عینی، سایبری و هویتی و رابطه آن با نظم و امنیت در درون کشور بپردازد.
    کلیدواژگان: مرز، مدیریت مرز، نظم، امنیت
  • مرجان بدیعی ازنداهی*، وحید کیانی صفحات 83-106
    ژئوپلیتیک در اندیشه های مدرن مبتنی بر عنصر «مکان» به عنوان عامل کلیدی در فهم مناطق ژئوپلیتیکی بوده است، اما در اندیشه های ژئوپلیتیک پست مدرن، عنصر«فضا» مورد تاکید قرار گرفته است که به جای مکان، بر گفتمان های نزدیک به یکدیگر در فضایی عام تاکید می کند. «ژئوپلیتیک شیعه» برخلاف جلوه های عینی ژئوپلیتیکی، دارای هیچ گونه نمود عینی نه در سطح نقشه نگاری و نه سرزمینی نیست، بلکه نوعی تلاش در جهت «تقویت گفتمان واژگانی جدید» پس از جنگ سرد است که با هدف تهدید جلوه دادن شیعیان خاورمیانه به منظور تولید «قدرت نرم» برای کشورهای غرب صورت می گیرد. اصطلاح «ژئوپلیتیک شیعه»، نظامی از «ساختار قدرت» را مکشوف می سازد که می توان در آن به انگیزه های ابداع این واژه پی برد. مقاله حاضر در تلاش است با بازخوانی اصطلاح «ژئوپلیتیک شیعه» با تاکید بر ایران، از طریق «تبارشناسی مفهومی» که درقالب «روش گفتمانی» انجام می گیرد، و با افشای «ساختارهای نامرئی قدرت»، فهم بهتری از این اصطلاح به دست دهد. نتایج تحقیق نشان می دهند که استقرار ایران شیعی در ماتریس کشورهای سنی حوزه خلیج فارس، همواره یکی از حوزه های مانور غرب برای اعمال فشار سیاسی برعلیه ایران بوده است. به طوری که ارائه و تبلیغ طرح هایی مانند «ایران هراسی»، «هلال شیعی» و «خاورمیانه جدید»، راهبردی صرف از سوی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای برای خروج ایران از میدان بازی بوده است.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، قلمروسازی گفتمانی، ژئوپلیتیک شیعه، هلال شیعی، ایران
  • علی شماعی، علی موحد، حسین محمدیان* صفحات 107-124
    شهرها در طول تاریخ خود از دولت شهرهای یونان باستان تا شهرهای اسلامی و شهرهای قرون وسطی با یکدیگر در ارتباط و همواره منشا اصلی تحولات جوامع بشری بوده اند. نمونه بازر ارتباطات و تحولات را در شهرهای اسلامی از جمله مکه، بغداد، بصره، اصفهان، قرطبه و قاهره در طول سده های هشتم تا دهم بعد از میلاد که در فرایندهایی مهم و اغلب جهانی، درگیر بوده اند می توان مشاهده کرد. منطقه خاورمیانه پس از یک دوره طولانی افول و فترت امروزه عرصه در حال ظهور جهانی شدن است و شهرهای آن به شدت در حال ورود به عرصه جهانی شدن و به طور فزاینده ای در حال اتصال به شبکه شهرهای جهانی می باشند.
    آنچه در این تحقیق به عنوان هدف دنبال می شود، تبیین دامنه جهانی شدن کلانشهرهای منطقه خاورمیانه و جایگاه این شهرها در شبکه شهر های جهانی است. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و یافته های آن نشان می دهد هرچند که شهرهای اسلامی برای دوره طولانی به عنوان بازیگران اصلی در سطح جهانی مطرح بوده اند، اماه عدم توجه به شکل-گیری نهادهای مدنی، استعمار و رانتیر بودن اغلب دولت های منطقه، طی یک دوره بسیار طولانی نتوانسته اند در فرآیند جهانی شدن نقش چشمگیری داشته باشند، اما امروزه برخی از این شهر ها به مدد موقعیت جغرافیایی و با برخورد صمیمانه-ای که با سرمایه و اقتصاد جهانی داشته اند، توانسته اند در شبکه شهرهای جهانی جایگاه مناسبی داشته باشند.
    کلیدواژگان: شهراسلامی، جهانی شدن، خاورمیانه، شهرجهانی
  • حسین عصاریان نژاد، محسن رستمی*، لیلا مدبر صفحات 125-154
    درک محیط امنیتی به عنوان یکی از مشکلات و چالش های جغرافیایی امنیت باعث توجه چرخه های سیاسی و علمی شده و آن را به سوی این دو مولفه کشیده است. از زمانی که بحث جغرافیای امنیت با مطالعه و بازبینی روابط بین المللی و ارتباط شان در میان عوامل امنیتی در سطح محلی، ملی، منطقه ای و جهانی مطرح گردیده، شباهت های نزدیکی با موضوعات مطالعه شده در خصوص امنیت ملی، بویژه در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی آشکار شده است. همین امر باعث ایجاد ابهامی در خصوص دلایل ضرورت این دو علم یعنی امنیت ملی و جغرافیا و روابط شان نسبت به یکدیگر و با مفاهیم مشترک و مشکلات شان در میان دانشجویان و محققان شده است. سوال اصلی تحقیق حاضر عبارتست از: علت اصلی شباهت و ارتباط بین جغرافیا و امنیت ملی چیست؟ همراه با این سوال، سوالاتی دیگر نیز قابل طرح می باشند که عبارتند از:1- چه ارتباطی بین جغرافیا، امنیت ملی و ژئوپلیتیک وجود دارد؟
    2- مفاهیم مشترک و مشخص این سه پدیده چیست؟
    3- چه روش شناسی مشترک و متفاوتی بین دو علم وجود دارد؟
    در تحقیق حاضر تلاش شده تا به سوالات فوق از طریق روش مقایسه پاسخ داده شود. بر اساس نتایج حاصل، دلیل اصلی شباهت بین جغرافیا و امنیت ملی را می توان مطالعه مفاهیم کلیدی مسائل کشور و حکومت در هر دو دانش عنوان نمود. در میان مباحث مطرح شده در حفاظت جغرافیایی از امنیت ملی، مطالعه روابط واحدهای سیاسی به مطالعات امنیتی نزدیک تر است. در خصوص روش شناسی، مفاهیم مقیاس و سطح تجزیه و تحلیل نقش های محوری و حیاتی در دسته بندی اطلاعات، محدودسازی و طبقه بندی دارند.
    کلیدواژگان: جغرافیای امنیت، امنیت ملی، محیط امنیتی، ژئوپلیتیک، کشور، سطح تجزیه و تحلیل
  • سید صدرالدین موسوی جشنی* صفحات 155-179
    در مقاله حاضر رابطه همزیستی بین دو منطقه ژئوپلیتیکی خلیج فارس و اقیانوس هند مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجا که دسترسی خلیج فارس به آبهای آزاد جهان از طریق آبراه های اقیانوس هند امکانپذیر است، ژئوپلیتیک آبراه ها نیز بایستی در پرتو ژئوپلیتیک اقیانوس هند مورد مطالعه قرار گیرد. مدعای اصلی این مقاله آن است که یک رابطه همزیستی بین خلیج فارس و اقیانوس هند وجود دارد که بسیار فراتر از ارتباطات ریخت شناسی وجغرافیایی می باشد. در واقع، این همزیستی یک ماهیت ژئوپلیتیکی- جغرافیایی دارد که در قالب نظریه ژئوپلیتیکی «میدانهای متحد» استیفن جونز قابل تحلیل است. در این چارچوب، خلیج فارس به گونه ای ارگانیک به اقیانوس هند وابسته است. به نحوی که هر تحولی در منطقه خلیج فارس می تواند تاثیری جدی بر تحولات منطقه اقیانوس هند بر جای گذارد. داده های مورد نیاز برای مطالعه حاضر با روش اسنادی جمع آوری شده و در چارچوب نظریه «میدان های متحد» استیفن جونز مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، اقیانوس هند، ایران، میدان های متحد، نفت
  • نجله خندق* صفحات 180-202
    تشکیل فرقه دموکرات آذربایجان به طور سنتی توسط محققین غربی و ایرانی چیزی جز یک جنبش دست نشانده اتحاد جماهیر شوروی نبوده است. این رویکرد تحقیقاتی به نقش اتحاد جماهیر شوروی اهمیت خاصی در تشکیل فرقه دموکرات در آذربایجان قائل شده است. حضور یک رژیم کمونیستی در همسایگی آذربایجان ایران می توانست عاملی قدرتمند در حمایت از حزبی با عقاید سوسیالیستی تلقی شود زیرا فرقه دموکرات نمی توانست بدون پشتیبانی و راهنمایی اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شود. این پاسخ طبعا منطقی به نظر می رسد و دقیقا قابل توجیه بوده، اما باید در نظر داشته باشیم که مسئله آذربایجان یک مسئله پیچیده با انگیزه ها و تنش های بسیار زیاد بوده است.
    کلیدواژگان: آذربایجان، جنبش خودمختاری، قوام، انقلاب شوروی، بریتانیا، آمریکا
|
  • Mohammad Reza Hafeznia, Zahra Ahmadipour, Abdolali Ghavam Pages 1-35
    Tension and conflict between political-spatial units in different local، regional، national، and global aspects have been a part of the human beings history on this planet. The nation-state countries as the most basic political units of sovereignty and authority in the territorial space، which is under their own control، have experienced relations based on tension and conflict with their neighbors due to their quest for national survival and expansion of their sphere of and to achieve national interests. In many cases، governments، because of their perspectives toward geographical and geopolitical factors and values both within and outside their territory، have hold inharmonious views with neighbors or regional and global powers and in such a case tension and conflict occurs. Considering the importance of factors causing tension and conflict in countries relations، different and various perspectives from different scholars and experts from various disciplines such as geography، political science، sociology، management، international relations، geopolitics as well as different schools of thought in this area have been presented. The research hypothesis is that most of the theories presented by professionals and scholars relating to the sources of tension and conflict between countries have uni-factor or multifactor essence and none of them have succeeded in providing a comprehensive theoretical model. Accordingly، this paper by using descriptive-analytic approaches and using library resources attempts to assess and evaluate theories related to the origins of conflict and tension between countries and by the means of criticism and analysis of theories provides a new theory in the field of factors causing conflict in countries relations.
    Keywords: Tension, Conflict, Geopolitics, International Relations, Nation, State
  • Abbas Mossalanejad* Pages 36-57
    The security of Iran depended to many political factors. Geopolitical regions will be affected on global security and power. countries like Persian Gulf, and the stability of regional Countries depended on the global economy. It risks triggering arms race for preventing a strong state and powerful state in region. Strong state in Iran will change the balance of power in the Middle East. Persian Gulf countries will opposite with strong state in Iran.However, US intend to have political leaders in the region and the unraveling of the non-proliferation must conduct a robust public discussion that thoroughly treaty. US and its regional allies accused Iran for its capability in normative Ideology and revolutionary policy. In addition to those mentioned by Obama, there explores the nature of the Iranian threat, the different policy are many other costs of a nuclear Iran for regional and international countries. So they reaction to the Iranian capability and abilities. The competition of Persian Gulf and Middle East countries, will be affected on the future of regional security. Global economic cannot disregard of Iran’s policy and situation. It does not consider options available, and their consequences for great power and their policy in Persian Gulf. This article discusses on relationship Iranian regional and great power policy. Western allies argue that Iran’s influence in the region; emboldened Iranian-sponsored resistance groups, Iran’s nuclear attempts create enormously challenging such as Hezbollah; the further spread of radical Islamism issues with no easy solutions. In the public debate during and anti-Americanism in an already tumultuous region. In several years ago, especially since 2006 a recurring concern has been the economic reduced chance for Arab-Israeli peace; and greater military risks posed by the available means for preventing a nuclear deployments to the region that American taxpayers will Iran, whether tough sanctions or military action. Such need to fund to try to deter Iranian revolutionary policy.
    Keywords: Iran's regional policy, Military strike, Global Energy Market, Cost, Benefit policy, Iran
  • Mohsen Janparvar*, Mahdi Hosseinpour Motlagh, Ali Mehro Pages 58-82
    The process of accomplished evolution in different areas such as globalization and entering to information era causes more interdependency of countries and their close relationship to reach self-interests and goals in different areas; so that no countries can live in their close borders and satisfy all their needs independently. So, the countries need to open their borders for using new opportunities to reach self-interests in international community. On the other hand, there are some problems and challenges besides these interests and opportunities that affect countries in different ways and encounter their order and security with some problems. Meanwhile, countries should open their borders in different grounds of objective space, cyberspace and identical (perceptional) to catch interests and opportunities of overseas, and close their borders to some extend so that insecurities and challenges of overseas can’t bring disorder and insecurity into the country and society; this can be possible by border management. So, this paper tries to explain the state of border management in different grounds of objective, cyber and identity and its relation to order and security inside the country, besides expressing the concept of border management.
    Keywords: Border, Border management, Order, Security
  • Marjan Badiee Azandehie*, Vahid Kiani Pages 83-106
    Geopolitics In modern thoughts was in based on place as a key factor in understanding the geopolitical zones. But, in the postmodern thoughts, is emphasized on “Space” Instead of “Place” are emphasis on near discourses to each other in public space. For example, the shia geopolitics unlike geopolitical objective effects, has no Visual effects neither the territory nor any level of mapping. But a kind of an attempt to strengthen new words Discourse after Cold War is that threatened the Shia is intended to produce soft power for the west Countries. The idiom of Shia Geopolitics is revealed a Power structure system which can be realized to incentive coined the term. This paper is trying with the re-reading of terminology of Shia Geopolitics, stressed Iran’s, through a “Conceptual Genealogy”, that is done in form of “Discourse Method”, and disclosure of the" invisible structures of power "to give a better understanding of these term.The results of the research show that located of Shia Iran in Matrix Sunni countries in the Persian Gulf, Always one of The West Maneuver Fields was for political Pressure action against Iran. So that The schemes such as “Iran Fears”, “Shiite Crescent”, and “The New Middle East” from regional and trans-regional actors purely has been a strategy to drive out Iran from playground area.
    Keywords: Genealogy, Discourse Territoriality, Shia Geopolitics, Shia Crescent, Iran
  • Ali Shamai, Ali Movahed, Hossein Mohammadian* Pages 107-124
    Throughout the history, cities, from city states of the ancient Greece to the Islamic cities and the cities of the middle ages have been related to each other and have always been the origin of the changes of human societies. The main instances of communications and transformations can be witnessed in Islamic cities, such as Mecca, Baghdad, Basra, Isfahan, Cordova, and Cairo during the eighth to tenth centuries A.D. when they were involved in major, and mostly, global processes. The Middle East, after a long period of decline, is now the arena of globalization, and its cities are entering into the process of globalization and are increasingly connecting to the network of global cities. The aim of the present study is to explain the range of globalization in the Middle Eastern mega cities, and the position of such cities in the network of global cities. This study was conducted through descriptive-analytical method. The findings indicate that although Islamic cities have been, for a long time, the main actors at global level, they were unable to play a significant role in the process of globalization due to lack of civil institutions, colonization and the rentier nature of most regional governments. However, today, some of these cities, due to their geographical position, and friendly approach to world economy and capital have been able to gain a good position in the network of global cities.
    Keywords: Islamic city, Globalization, Middle East, Global city
  • Hossein Asarian Nejad, Mohsen Rostami*, Leila Modabber Pages 125-154
    Understanding the security environment, as one of the issues of security geography, has attracted the attention of scientific and political circles. Since the main topic of geo-security, i.e. reviewing and studying the international relations and links among the security factors of environment on the local, national, regional and global scale, has a close similarity to the subjects being studied in the national security, particularly at national, regional and international levels. This has resulted in ambiguity regarding the essential reason of the two sciences of national security and geography and their relation with each other and the common and specific concepts and issues of these two among the students and researchers. The main question of the present paper is as follows: "what is the main reason for the similarity between geography and national security?" In addition to this question, there are other questions including: A- What is the relation among geography, national security and geopolitics?B- What are their specific and common concepts?C- What are the methodological similarities and differences between these two sciences?In the present paper, efforts have been made to answer the given questions through comparative method. Based on the achieved results, the main reason for the similarity between geography and national security is studying the key concept of country and government in both sciences. Among the present discussions in the protection geography of national security, the study of relations among the political units is more similar to the study of security. In terms of methodology, the concepts of "scale" and "analysis level" have the pivotal role in classifying the information, limitation and the range of variables. In terms of ideological schools and methodology, there are also some interesting similarities and differences among the two sciences which will be discussed in this paper.
    Keywords: Security geography, National security, Security environment, Geopolitics, Country
  • Seyed Sadrodin Mousavi Jashni* Pages 155-179
    The present paper is an attempt to discuss the symbiotic relationship between two geopolitical regions, i.e. the Persian Gulf and Indian Ocean. Since the Persian Gulf access to the high seas is through the Indian Ocean sea-lanes, geopolitics of oil routes also should be studied in the light of the geopolitics of Indian Ocean. The main contention of the present paper is that there is a symbiotic relationship between the Indian Ocean and Persian Gulf which goes much beyond mere morphological geographical connections. In fact, this symbiosis has a geopolitical-geographical nature as described by Stephen Jone's geopolitical theory of Unified Fields. In this perspective, the Persian Gulf is vitally dependent on the Indian Ocean while any development in the Persian Gulf would crucially affect the developments in Indian Ocean. The data required for this research were collected through documentary method which included books, journals and data available in statistical centers. The collected data have been analyzed to test the hypothesis within the framework of Stephen Jones’ Unified Field Theory. The findings of the research sustain the hypothesis indicating that there is a geopolitical symbiosis between the two water bodies.
    Keywords: Persian Gulf, Indian Ocean, Iran, Unified fields, Oil
  • Najleh Khandagh* Pages 180-202
    The establishment of the Dimukrat party of Azerbaijan has been traditionally interpreted by both Western and Persian scholars as nothing but a soviet creation. It is an approach characterized by the importance given to the role of the Soviet Union within the province of Azerbaijan: the presence of this Communist regime has been assumed to have been such a powerful factor that the establishment of a party with so marked an affinity with socialist ideas could not have come about except under its direction and aegis. This is an answer, however, which fits the facts too neatly, a trap of which we must beware, since it conveniently hides much more complicated motivations and tensions.
    Keywords: Azerbaijan, Autonomous movement, Qavam, Soviet revelotion, Britain, American