فهرست مطالب

نشریه مراقبت اورژانس
پیاپی 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریما شهامتی، محمدرضا دین محمدی *، علی آقاجانلو صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    تعیین اولویت ها نقش مهمی در مدیریت پژوهش های حوزه سلامت کشورها دارد. اهمیت آن در زمانی که با محدودیت منابع مالی و انسانی مواجه هستیم، دو چندان می گردد. این مطالعه با هدف تدوین اولویت های پژوهشی مراکز اورژانس بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر زنجان در سال1394 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه روش سه مرحله ای دلفی، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 44 نفر متشکل از مدیر گروه های اورژانس، اعضای هیات علمی پزشکی و پرستاری اورژانس، مسئول بخش های اورژانس، سرپرستاران بخش های اورژانس و سوپروایزرهای آموزشی بیمارستان ها و پزشکان، پرستاران و ماماهای دارای حداقل یک سال سابقه کار در بخش اورژانس انتخاب شدند. مطالعه در سه راند متوالی انجام و داده های کیفی با روش تحلیل محتوی و داده های کمی با آمار توصیفی و نرم افزار SPSS Ver.22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کیفی و کمی داده های راندهای سه گانه منجر به 51 موضوع پژوهشی دارای اولویت در سه حیطه آموزشی (16 موضوع)، مدیریتی (26 موضوع) و بالینی (9 موضوع) گردید و مورد اجماع قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    اولویت های پژوهشی تدوین شده می تواند ذینفعان مطالعه را در انتخاب موضوعات و تمرکز بر فعالیت های پژوهشی آینده راهنمایی نماید. همچنین تخصیص منابع و بودجه های پژوهشی را هدفمند نماید.
    کلیدواژگان: اولویت پژوهشی، روش دلفی، بخش اورژانس
  • فاطمه براتی، منصوره سپهری نیا، ندا ثنایی *، ملیحه صادق نژاد صفحات 12-21
    زمینه و هدف
    بروز اضافه وزن و چاقی در میان کودکان و نوجوانان در حال افزایش است. اضافه وزن در نوجوانی اثرات متعددی در سلامت افراد می گذارد و یکی از فوریت های های مراقبت و آموزش در کودکان و والدین محسوب می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه هیجانات مرتبط با غذا بین نوجوانان دارای وزن طبیعی و نوجوانان دارای اضافه وزن در شهر مشهد انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی مقایسه ای 253 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی شهر مشهد به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و شاخص توده بدنی آن ها تعیین شد. جهت تعیین رفتارهای مرتبط با خوردن، از پرسشنامه هلندی رفتارهای مرتبط با خوردن استفاده شد. سپس از شرکت کنندگان خواسته شد احساساتشان را نسبت به 24 تصویر غذا با یک مقیاس 5 نمره ای در قالب 10 کلمه نمره گذاری نمایند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS Ver. 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    شدت هیجانات مثبت نسبت به غذاهای مضر در نوجوانان با اضافه وزن، بیشتر از نوجوانان با وزن طبیعی (046/0P=) و شدت هیجانات منفی نسبت به غذاهای مفید در نوجوانان با اضافه وزن، بیشتر از نوجوانان با وزن طبیعی بود (048/0P=). همچنین شدت ارتباط بین هیجانات خوردن و رفتارهای خوردن در گروه های جنسیتی تفاوت داشت. بیشترین شدت ارتباط بین محرکات خارجی غذا خوردن و رفتارهای خوردن در گروه پسران با اضافه وزن (043/0=P و 77/0=r) و بیشترین شدت ارتباط بین احساسات خوردن با رفتارهای خوردن در گروه های دختران با اضافه وزن (048/0=P و 74/0=r) و پسران با اضافه وزن مشاهده شد (041/0=P و 66/0=r).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که نوجوانان دارای اضافه وزن هیجانات مثبت بیشتری نسبت به غذاهای مضر و هیجانات منفی بیشتری نسبت به غذاهای مفید داشتند
    کلیدواژگان: هیجان، غذا، اضافه وزن، نوجوان
  • هادی حسنخانی، پروانه اسدی *، معصومه حسنلو، محمود فخری، علی حسین زینال زاده، سهیلا ربیعی، وحیده رشتچی صفحات 22-31
    زمینه و هدف
    شیوع بیماری های قلبی- عروقی در دنیا رو به افزایش است. عوامل متعددی در ایجاد این بیماری ها موثرند. پرستاران به دلیل شرایط بخش های ویژه و حساسیت محیط کار و بیماران، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی برخی عوامل خطر قلبی عروقی و رابطه ی آن ها با جنسیت در پرستاران صورت گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که بر روی پرستاران شاغل در بخش های اورژانس و مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1391 انجام گرفت. از بین 654 نفر پرستار شاغل 400 نفر به صورت غیر احتمالی سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو بخش پرسشنامه (در مورد اطلاعات فردی و سوابق بیماری در خانواده) و داده آزمایشات سطح قند و چربی خون بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مناسب و نرم افزار SPSS Ver. 13 شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این بررسی 5/57 درصد نمونه ها مونث، میانگین سنی 25/6±8/30 سال، 8/88 درصد دارای مدرک کارشناسی و 8/79 درصد به صورت شیفت در گردش فعالیت داشتند. تری گلیسیرید با شیوع (8/30 درصد) بیشترین فراوانی و پرفشاری خون دیاستولیک با شیوع (8/10 درصد) کمترین فراوانی را در بین پرستاران داشت. همچنین شیوع پرفشاری خون، چربی خون بالا و قند خون بالا در زنان بیشتر بود. بین سابقه فشارخون و جنسیت پرستار رابطه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    فراوانی عوامل خطر قلبی عروقی در زنان پرستار بیشتر از آقایان می باشد و توصیه می شود که برنامه های پایشی آموزشی در مورد عوامل خطر قلبی عروقی قابل تعدیل بخصوص پرفشاری خون برای پرستاران انجام شود.
    کلیدواژگان: پرستار، عوامل خطر قلبی-عروقی، جنسیت، بخش مراقبت ویژه، بخش اورژانس
  • سجاد رشید، احمدرضا کیانی چلمردی *، کاظم خرمدل، نرگس یگانه، سعید زین الدینی صفحات 32-42
    زمینه و هدف
    هر سال تقریبا یک میلیون نفر در سرتاسر جهان بر اثر خودکشی می میرند که این باعث شده است خودکشی به عنوان یک فوریت مهم پزشکی در آید. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه اضطراب مرگ، اهمیت داشتن، تعلق پذیری خنثی و احساس بار بودن با افکار و اعمال خودکشی در دانشجویان می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 331 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از تصویب طرح در معاونت پژوهشی دانشگاه، داده های مطالعه با استفاده از ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نیازهای بین فردی، اهمیت داشتن، اضطراب مرگ و مقیاس تجدیدنظر شده رفتارهای خودکشی در یک مرحله گردآوری شد. داده ها توسط شاخص های آمار توصیفی، تحلیل همبستگی پیرسون، ضریب تفکیکی، رگرسیون چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS ver. 22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    حاکی از وجود ارتباط بین احساس تعلق پذیری خنثی و ادراک بار بودن با افکار و اعمال خودکشی در دانشجویان بود، اما ادراک بار بودن توانایی تبیین و پیشبینی قوی تری را در قیاس با تعلق پذیری خنثی برای افکار و اعمال خودکشی دارا بود. همچنین بین مولفه اهمیت داشتن و افکار و اعمال خودکشی رابطه منفی و معنی داری وجود داشت، اما با کنترل مولفه های نیازهای بین فردی از طریق همبستگی تفکیکی، این رابطه ناپدید شد. نهایتا هیچ رابطه معنی داری بین اضطراب مرگ با افکار و اعمال خودکشی و احساس بار بودن و تعلق پذیری خنثی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که نظریه بین فردی- روانشناسی خودکشی تا حدود متوسطی قادر به پیش بینی و تبیین افکار و اعمال خودکشی می باشد و می توان در خودکشی عوامل مرتبط با روابط میان فردی را موثر دانست.
    کلیدواژگان: خودکشی، اهمیت داشتن، تعلق پذیری خنثی، ادراک بار بودن، نظریه بین فردی روانشناختی
  • جعفر جلیلیان، یعقوب شایسته * صفحات 43-51
    زمینه و هدف
    مرگ ناشی از مسمومیت از مهم ترین مشکلات بهداشتی در جهان می باشد. هدف از این مطالعه تعیین ویژگی های جمعیت شناختی و علل فوت ناشی از مسمومیت در گروه های آسیب پذیر در استان گلستان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 174 مورد از گروه های آسیب پذیر (کودکان، نوجوانان، زنان سنین باروری و سالمندان) که به دلیل مسمومیت فوت و به اداره کل پزشکی قانونی استان گلستان در فاصله سال های 1389 لغایت 1394 ارجاع شده بودند، انجام شد. اطلاعات از پرونده افراد جمع آوری و با نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 174 مورد بررسی شده، 8/71 درصد آن ها زن (125 مورد) و اکثریت (92 نفر، 9/52 درصد) متعلق به گروه زنان سنین باروری بودند. مسمومیت های عمدی به شکل اقدام به خودکشی (118 نفر، 8/67 درصد)، مهم ترین علت مرگ ناشی از مسمومیت بود. همچنین قرص برنج (69 نفر، 7/39 درصد) مهم ترین عامل مرگ بوده که بیشتر در زنان سنین باروری (40 نفر، 58 درصد) و نوجوانان (25 نفر، 2/36 درصد) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    مسمومیت عمدی ناشی از اقدام به خودکشی، مهم ترین عامل مرگ ناشی از مسمومیت در گروه های آسیب پذیر به خصوص در زنان سنین باروری در استان گلستان می باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، عمدی، مرگ، خودکشی
  • مژگان سادات اقوامی *، مهناز افشین جو، سهیلا ربیع سیاهکلی، معصومه مقدم، مرتضی ترابی احمدی صفحات 52-60
    زمینه و هدف
    اورژانس های بیمارستان، به عنوان اولین خط کانال ارتباطی بین بیمار با سیستم خدمات درمانی و ورودی اصلی بیمار به نظام ارائه خدمات درمانی می باشند که در صورت عدم دانش و آگاهی مراجعین به نوع ارائه خدمات و پذیرش در مراکز درمانی، عوارض و نتایج جبران ناپذیری به بار خواهد آورد. این مطالعه با هدف تعیین علل و عوامل جمعیت شناسی مراجعین به بخش های اورژانس مراکز آموزشی– درمانی دانشگاه علوم پزشکی درشهرستان زنجان انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. محیط مطالعه واحد تریاژ بخش های اور‍ژانس دو بیمارستان آیت الله موسوی و ولیعصر و نمونه های پژوهش را کلیه مراجعه کنندگان در طی یکسال به بخش های اورژانس تشکیل می دادند. ابزار گرد آوری اطلاعات مشخصات ثبت شده مراجعین از مهر ماه 1390 لغایت شهریور 1391 موجود در کارت تریاژ که شامل مشخصات جمعیت شناسی و اطلاعات مربوط به علت مراجعه به مرکز درمانی بود. داده ها به صورت توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از تعداد 56493 مراجعه کننده به بخش های اورژانس مراکز آموزشی درمانی آیت الله موسوی و ولیصر، 33843 به مرکز موسوی و 22650 به مرکز ولیعصر مراجعه کرده بودند. بیشترین مراجعه کنندگان به مرکز ولیعصر (4/87 درصد) زنان با مشکلات مفصلی و در مرکز موسوی مردان (75 درصد) به علت مشکلات تنفسی بودند.
    نتیجه گیری
    جمع آوری فراوانی علل مراجعه به مراکز آموزشی- درمانی کمک شایان توجهی به کسب دانش و آگاهی مردم در ارتباط با نوع ارائه خدمات در این نوع مراکز خواهد کرد و انتقال این آمار به مسولین مربوطه منجر خواهد شد که نسبت به شناساندن نوع ارائه خدمات درمراکز درمانی به مردم و ارتقاء تجهیزات بیمارستانی با توجه به فراوانی مراجعه کنندگان به مراکز در فصول و ساعات مختلف سال مدیریت شود تا بهترین خدمات با کسب رضایت کامل شهروندی ارائه بشود.
    کلیدواژگان: بخش های اورژانس، ویژگی های جمعیت شناختی، زنجان
  • اسماعیل صبوری *، مریم نادری، امید صبوری، یحیی محمدی، فاطمه توکلی کرقند صفحات 61-68
    زمینه و هدف
    امروزه مراقبت های پیش بیمارستانی یک جزء اساسی در درمان بیماران اورژانسی است. درستی عملکرد قسمت های مختلف این سیستم منجر به پیشگیری از فوت و معلولیت می گردد، این مطالعه با هدف ارزیابی شاخص های عملکرد اورژانس های پیش بیمارستانی شهر بیرجند در سال 1393 انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه ی توصیفی در پنج پایگاه اورژانس سطح شهر بیرجند انجام شد. داده های مربوط به کارکنان و تجهیزات موجود در پایگاه های اورژانس با استفاده از چک لیست استخراج شد و گزارش ماموریت ها از طریق اطلاعات ثبت شده در پایگاه مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. وضعیت نیروی انسانی و زمان پاسخ با استاندارد وزارت بهداشت و وضعیت تجهیزات با استاندارد موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مقایسه گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد هیچ یک از پایگاه ها دارای نیروی انسانی کافی نیستند و هیچ کدام از آمبولانس های پایگاه های اورژانس، دارای تمامی تجهیزات مورد نیاز نبوده اند. بهترین وضعیت، مربوط به تجهیزات تشخیصی (63/96 درصد) و بیشترین کمبود، مربوط به تجهیزات حفاظت شخصی (94/17درصد) بود.
    نتیجه گیری
    رفع کمبودهای نیروی انسانی و تجهیز آمبولانس های پایگاه های اورژانس به خصوص از نظر تجهیزات حفاظت شخصی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، ارزیابی، شاخص عملکرد، بیرجند
  • علی محمدی نیا، جعفر جلیلیان، یعقوب شایسته * صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    سوء مصرف مواد و دارو یکی از مهم ترین علل منجر به بستری ناشی از مسمومیت ها می باشند. هدف از این مطالعه تعیین ویژگی های بیماران بستری ناشی از سوء مصرف مواد و دارو در گرگان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی بیماران دچار مسمومیت حاد ناشی از سوء مصرف مواد و دارو که در فاصله ابتدای سال 1387 لغایت پایان سال 1393 به بیمارستان پنج آذر گرگان مراجعه و بستری شده بودند، انجام گردیده است. اطلاعات از پرونده بیماران جمع آوری و با کمک نرم افزار Stata نسخه 11 و آزمون کای اسکوئر پردازش گردید.
    یافته ها
    مسمومیت ناشی از سوء مصرف دارو و مواد 17 درصد (136 نفر) کل مسمومیت ها را به خود اختصاص داده بود. حدود 82 درصد مسموم شدگان مرد و با میانگین سنی 75/16±19/41 سال بودند. شیوع سوء مصرف مواد و دارو به ترتیب 5/62 و 5/37 درصد بود. تریاک و مشتقات آن اولین عامل سوء مصرف مواد (7/71 درصد) و ترامادول (51 درصد) اولین عامل سوء مصرف دارو بوده است. نهایتا 13 بیمار فوت شده (6/9 درصد) بودند که 10 مورد از فوت ها (9/76 درصد) به دلیل مصرف تریاک و مشتقات آن و کراک بوده است.
    نتیجه گیری
    تریاک و مشتقات آن به همراه ترامادول مهم ترین عوامل منجر به بستری ناشی از سوء مصرف مواد و دارو در گرگان هستند که بیشتر مردان جوان را درگیر می کنند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف، دارو، مواد مخدر، مسمومیت
|
  • Parima Shahamati, Mohammadreza Dinmohammadi *, Ali Aghajanloo Pages 1-11
    Background And Objectives
    The establishment of priorities has a significant role in the management of healthcare-related researches in countries. This importance doubles when financial and human resources are limited. This study aimed to sort out research priorities of the emergency units of teaching hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences in 2015.
    Materials and Methods This study used the three-round Delphi survey. Using purposive sampling, 44 subjects comprising the director of emergency departments, faculty members of the emergency medical and nursing departments, director of the emergency units, head nurses of the emergency units, educational supervisors of the hospitals, and physicians, nurses, and midwives with at least 1year experience in emergency units were selected. Qualitative Data was analyzed by content analysis and quantitative data by descriptive statistics using SPSS Ver. 22 software.
    Results
    Qualitative and quantitative data analysis resulted in 51 research priorities which categorized into three areas, namely educational area with 16 topics, management area with 26 topics, and clinical area with 9 topics.
    Conclusion
    The prioritized research topics can be used as a suitable guide for stakeholders in selecting research topics and steering their research activities. Also, the prioritized research topics let the directed allocation of research resources and budgets.
    Keywords: Research Priority, Delphi Method, Emergency Department
  • Fatemeh Barati, Mansoureh Sepehrinia, Neda Sanaee *, Malihe Sadegh Nezhad Pages 12-21
    Background And Objectives
    The incidence of overweight and obesity among children and adolescents is increasing. obesity and overweight in adolescence have several effects on health, So they have become a matter of urgency for children and parents. This study aimed to compare the food-related emotions between normal weight and overweight adolescents in Mashhad.
    Materials And Methods
    In this descriptive-comparative study, a sample of 253 male and female students of Mashhad secondary schools were selected by cluster sampling and their body mass index was calculated. To determine eating behaviors, the Dutch eating behavior questionnaire was used. Participants were then asked to rate their feelings in relation to 24 food images on a 5-point scale in 10 words. Data were analyzed using SPSS Ver. 16 software.
    Results
    The severity of positive emotions towards harmful foods in adolescents with overweight was higher than those with normal weight (P=0.046) and the severity of negative emotions towards useful foods in overweight adolescents were more than normal-weight adolescents (P=0.048). Also, the severity of the relationship between eating emotions and eating behaviors was different in the gender groups. The greatest association was found between external stimulation for eating and eating behaviors in overweight male adolescents and the greatest association was noticed between eating emotions and eating behaviors in overweight female (r=0.74, P=0.048) and male(r=0.66, P=0.041) adolescents.
    Conclusion
    Study showed that overweight adolescents had more positive emotions to harmful foods and more negative emotions to useful foods.
    Keywords: Emotion, Food, Overweight, Adolescent
  • Hadi Hasankhani, Parvaneh Asadi *, Masomeh Hasanlo, Mahmoud Fakhri, Ali Hossein Zeinalzadeh, Soheila Rabie, Vahideh Rashtchi Pages 22-31
    Background And Objectives
    The prevalence of cardiovascular diseases is increasing in the world. Different factors can influence the incidence of cardiovascular diseases, due to the special situation and sensitive work environment and too much caring for patients, nurses may be at greater risk of heart diseases. This study aimed to determine the frequency of cardiovascular diseases and some of their risk factors and their relationship to gender among nurses.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive research carried out at 2012 in emergency and intensive wards of Kermanshah University of Medical Sciences hospitals. Using stratified sampling 400 out of 650 nurses were selected. The data collection tool included two parts, one questionnaire for personal and family history of the disease and one checklist for blood tests results. Collected data were analyzed by SPSS Ver. 13 and descriptive and analytical statistics.
    Results
    According to the result of this study 57.5% of samples were female With the mean age of 30.8±6.25 years, 88.8% had bachelor’s degree, and.8%were working at rotating shifts. Triglyceride and diastolic hypertension were the maximum (30.8%) and the minimum (10.8) cardiac risk factors among samples, respectively. Also, the frequency of hypertension, hypertriglycemia, and hyperglycemia in women was more than men. No significant relationships were found between cardiovascular risk factors and nurses gender.
    Conclusion
    The frequency of cardiovascular risk factors among female nurses was more than males. Participation in screening and educational programs is recommended for nurses in order to modify the cardiovascular risk factors especially hypertension.
    Keywords: nurse, cardiovascular risk factors, gender, critical care unit, emergency department
  • Sajjad Rashid, Ahmadreza Kiani Chalmari *, Narges Yeganeh, Saed Zeinaddini Pages 32-42
    Background And Objectives
    Each year nearly one million people die due to suicide that makes this issue one of the most imperative medical urgency subjects. This study aimed to assess the relationship among Death Anxiety, Mattering, Perceived Burdensomeness and Thwarted Belongingness with Suicidal Behavior in college students.
    Materials And Methods
    In this descriptive correlation study, using convenience sampling 331 students of Mohaqeqe Ardebili university were selected. After Project approval at the scientific research deputy office of the university, the participants completed the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ), Suicidal Behavior Questionnaire-Revised, Mattering Inventory and Death Anxiety Questionnaire. Research data were analyzed by descriptive statistics indices, Pearson correlation analysis, and multivariate regression by using SPSS ver. 22.
    Results
    The result showed that there is a significant relationship between Perceived Burdensomeness and Thwarted Belongingness with Suicidal Behavior in college students, but Perceived Burdensomeness could explain and predict Suicidal Behavior better than Thwarted Belongingness. Also, there is a significant and negative relationship between mattering and Suicidal Behavior but by controlling interpersonal needs via partial correlation this relationship disappeared. Moreover, there is no significant relationship between death anxiety with Suicidal Behavior, Perceived Burdensomeness and Thwarted Belongingness.
    Conclusion
    Generally, our findings suggested that The Interpersonal-Psychological Theory could explain moderately Suicidal Behavior and ideation.
    Keywords: suicide, mattering, perceived burdensomeness, thwarted belongingness, the interpersonal-psychological theory
  • Shayeste Y.*, Jalilian J Pages 43-51
    Background And Objectives
    Death caused by poisoning is one of the serious health problems in the world. this study aimed to survey of demographic features and causes of death due to poisoning among vulnerable groups in Golestan province.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on 174 cases in vulnerable groups (children, adolescents, women of reproductive ages and the elders) who had died due to poisoning and were taken to Golestan department of forensic medicine from March 2010 to March 2016. Data were collected from cases’ files and analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    174 cases, 71.8% were women (n=125) and most of them belonged to the women of reproductive age groups (n=92, 52.9) intentional poisoning in the form of suicidal attempts was identified as the main cause of poisoning death (n=118, 67.8%). Also, aluminium phosphide (n=69, 39.7%) was the most common cause of death among women of reproductive ages (n=40, 58%) and adolescents (n=25, 2/36%).
    Conclusion
    Intentional poisoning in the form of suicidal attempt was identified as the main cause of poisoning death among vulnerable groups especially women of reproductive age in Golestan province.
    Keywords: poisoning, intentional, death, suicide
  • Mojgan Alsadat Aghvamy *, Mahnaz Afshinjoo, Soheila Rabie Siahkali, Masoumeh Moghadam, Morteza Tourabi Ahmadi Pages 52-60
    Background And Objectives
    The Emergency Department is the first line of the communication channel between the patient and the patient care system and the main entrance of the patient to the healthcare system. In case of lack of knowledge and awareness of the clients about the type of services provided and admission to the treatment centers, the complications and irreparable consequences Will bring. the aim of this study was to determine the causes and demographic factors of patients referred to emergency departments of educational and therapeutic centers of Zanjan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive cross-sectional study. The study environment of the triage unit of the emergency wards of two hospitals, Ayatollah Mousavi and Valiasr, and all of the patients who were referred to the emergency department during one year. Data collecting tool The registered individuals from September 1390 to September 2012 in the triage card, which included demographic characteristics and information about the reason for referral to the treatment center. Data were analyzed by descriptive and analytical methods.
    Results
    Of 56493 patients referred to the emergency departments of Ayatollah Mousavi and Vali-e-Asr medical centers, 33843 were referred to Mousavi center and 22650 to Vali Asr center. Most of the patients referred to Vali-e-Asr center (87.4%) were women with joint problems and in the muscular center of men (75%) were respiratory problems.
    Conclusion
    Collecting the causes of referrals to educational and therapeutic centers will be of great help in gaining the knowledge and awareness of people about the type of service provided in these types of centers and transferring these statistics to the relevant authorities will lead to the identification of the type of provision of services in medical centers Managing people and upgrading hospital equipment with the high number of referrals to centers in different seasons and hours will be provided to provide the best services with full citizen satisfaction.
    Keywords: emergency department, demographic profile, Zanjan
  • Esmaeil Saboori * Pages 61-68
    Background And Objectives
    Today, prehospital care is an essential component of emergency patient treatment. The proper performance of different parts of this system leads to prevention of death and disability, so this study aimed to determine the performance of prehospital emergency in Birjand.
    Materials And Methods
    This descriptive study conducted in five prehospital emergency stations of Birjand in 2015. Data on staffs and equipment of these emergency stations were examined using check-list and the mission reports in recorded information in the central database. The status of human resources and also their response time was compared with the Iranian Ministry of Health Standards; as well the equipment status is compared with Iranian Institute of Standards and Industrial Research.
    Results
    The study showed that none of the stations had adequate human resources and no emergency ambulance had all the necessary equipment. The best situation was diagnostic equipment (94.17%) and the most shortage of equipment was related to personal protection (63.96%).
    Conclusion
    The elimination of human resources shortages and the provision of ambulances to emergency equipment especially in terms diagnostic equipment seems to be necessary.
    Keywords: prehospital emergency, performance indicator, evaluation, Birjand
  • Yaqob Shayeste * Pages 69-76
    Background And Objectives
    Drug and substance abuse is one of the most common causes of hospitalization for poisoning. This study aimed to investigate the characteristics of poisoned cases with drug and substance abuse in Gorgan, Iran.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was done on patients with acute poisoning who had been hospitalized in 5 Azar hospital of Gorgan, during March 2008 to March 2015. Data were collected from patient records and then analyzed by Stata V.11 and Chi-square test.
    Results
    Poisoning with drug and substance abuse included 17% (n=136) of the total poisoning cases. Among 136 cases, 81.6% were male and the average age of cases was 41.19±16.75 years. In this study, the prevalence of substance abuse and also drug abuse were 62.5% and 37.5%, respectively. Opium and its derivatives were the first substance abuse agents (71.7%) and also Tramadol was the first agent for drug abuse (51%). Finally, 13 patients (9.6%) died, among whom 10 (76.9%) died due to opium and its derivatives and also crack.
    Conclusion
    Opium and its derivatives and also Tramadol were the most common causes of hospitalization for substance and drug abuse in Gorgan that were seen most commonly among younger men.
    Keywords: abuse, substance, drug