فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1390)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساره احمدی، راضیه شیخ الاسلامی صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هوش عاطفی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان با واسطه گری رضایت از تحصیل بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه سوم دبیرستان های شیراز بود که در سال تحصیلی 88-87 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل 386 دانش آموز بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای انتخاب شدند. هوش عاطفی به وسیله مقیاس هوش عاطفی (پترایدز و فارنهام، 2001 به نقل از مارنانی،1382) و رضایت از تحصیل به وسیله مقیاس رضایت از تحصیل (احمدی، 1388) اندازه گیری شد. شاخص پیشرفت تحصیلی، معدل دانش آموزان بود که به نمره Zتبدیل شد. با استفاده از تحلیل مسیر مدل واسطه ای پژوهش مورد بررسی قرارگرفت. نتایج تحلیل رگرسیون با استفاده از مراحل بارون و کنی (1986) نقش واسطه ای رضایت از تحصیل در رابطه بین هوش عاطفی و پیشرفت تحصیلی را تایید کرد. همچنین هوش عاطفی به طور مستقیم نیز قادر به پیش بینی پیشرفت تحصیلی بود.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، رضایت از تحصیل، پیشرفت تحصیلی
  • ابو سعید داورپناه، سید حمیدرضا علوی، عباسعلی رستمی نسب صفحه 21
    با توجه به اهمیت صاحب نظران فرهنگی و دینی بر آموزش و پرورش یک جامعه، هدف از انجام این تحقیق شناسایی تفاوت و تشابه ویژگی های معلم و شاگرد و روابط بین آن ها از دیدگاه امام محمد غزالی و توماس آکویناس است تا میزان تناسب این راهبرد ترببیتی با چارچوب فرهنگی ایران مشخص شود. برای انجام این تحقیق از روش تطبیقی- تحلیلی استفاده شده است. به این صورت که، مطالب مرتبط با سوالهای پژوهش از منابع موجود استخراج و سپس به بررسی تطبیقی این دو دیدگاه پرداخته شد و وجوه تفاوت و تشابه دیدگاه ها بیان گردید. نتایج پژوهش مبین آن است که این دو متفکر دارای وجوه تفاوت و تشابهی در زمینه ویژگی های معلم و شاگرد و روابط بین آن ها می باشند که البته وجوه تشابه آن ها بیش از جنبه های افتراق بوده است. هر دو متفکر در خصوص ویژگی های معلم، شاگرد و رابطه معلم و شاگرد دارای نقطه نظرات مشترک زیادی می باشند، از جمله این که از نظر هر دو خداوند معلم واقعی انسآن هاست. همچنین هر دو عقیده دارند که کار معلم پاکسازی، راهنمایی و هدایت شاگردان بوده و وظیفه دارد که شاگرد را در جهت رسیدن به کمال، سعادت، خوشبختی و اطاعت از فرمان خداوند یاری نماید. البته این متفکران مذهبی، در خصوص مواردی چون اولویت یادگیری علوم مختلف، یادگیری علوم اختیاری و اجباری، نحوه آموزش و فرایند آموزش با یکدیگر اختلافاتی دارند.
    کلیدواژگان: آکویناس، غزالی، معلم، شاگرد، یادگیری، آموزش
  • عبدالله رشیدزاده، اسکندر فتحی آذر، تورج هاشمی صفحه 57
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش ابراز وجود بر مولفه های مهارت های اجتماعی دانش آموزان دختر مقطع پیش دانشگاهی بود. در این تحقیق که از نوع نیمه آزمایشی بود، تعداد 50 دانش آموز به صورت نمونه در دسترس از یکی از مدارس شهرستان ورزقان انتخاب شد و در دوگروه آزمایشی و کنترل (هرگروه 25 نفر) جایگزین شدند. برای اندازه گیری مهارت های اجتماعی از پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) استفاده شد. و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده شد. تحلیل نتایج نشان داد که آموزش ابراز وجود، تاثیر مثبت و معنی دار بر مولفه های مهارت های اجتماعی دانش آموزان دارد. این یافته ها، به طور تلویحی حاکی از آن است که کاربرد آموزش ابراز وجود در محیط های آموزشگاهی تاثیر بسزایی در ارتقاء مهارت های اجتماعی و زندگی دانش آموزان دارد (001/0P<).
    کلیدواژگان: آموزش ابراز وجود، مهارت های اجتماعی، ابراز وجود
  • ناصر شیربگی صفحه 73
    تحقیقی با مدل آمیخته ی به هم تنیده و با هدف فهم عمیق درباره تدریس خصوصی تکمیلی با توصیف منظم از ماهیت و گستره آن، بررسی نگرش های موثر بر مشارکت در این پدیده و ارزیابی تاثیر آن بر یادگیری از دیدگاه های مختلف ذیل اجرا گردید. مشارکت کنندگان سه گروه 300 نفری از دبیران، دانش آموزان دبیرستانی و والدین آنان در سنندج بودند. داده ها به دو شیوه مصاحبه نیمه ساختمند و سه پرسشنامه با روایی و پایایی مطلوب گردآوری شد. نتایج نشان داد که بیشتر دانش آموزان احساس می کردند که از معلمان رسمی و خانواده حمایت آموزشی کافی دریافت نمی کنند و آموزش خصوصی را به صورت همزمان در همان ماه هایی که در مدرسه هستند، دریافت می دارند. پنج عامل تاثیرگذار در گرایش به تدریس خصوصی مشخص گردید: ماهیت وجود موسسات ارائه دهنده تدریس خصوصی تکمیلی و تبلیغات و تشویقات فراوان از طرف آنها؛ سطح درآمد و طبقه اجتماعی- اقتصادی خانواده ها؛ ظرفیت پایین پذیرش دانشجو در دانشگاه های دولتی و مشهور؛ پایین بودن کیفیت آموزش و تدریس در نظام آموزش و پرورش و عدم تناسب مطالب آموزش داده شده و مطالب مورد آزمون قرار گرفته در آزمون های سراسری. از طرف دیگر، مهمترین عوامل عدم مشارکت در تدریس خصوصی شامل ترس از مسخره شدن توسط دبیران، همکلاسی ها یا اعضای فامیل؛ بالابودن هزینه های تدریس خصوصی و وارد آمدن فشار جسمی- روانی زیاد؛ وجود کلاس تقویتی در مدارس و نیافتن معلمان خصوصی خوب توسط والدین بودند. وزارت آموزش و پرورش باید ناظر بر گسترش فعالیت این گونه مراکز باشد، اما در عمل چندان موفق به نظر نمی رسد. برای بهبود وضعیت فعلی، نظارت بیشتری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: تدریس خصوصی تکمیلی، آموزشگاه های آزاد علمی، کلاس های خصوصی
  • انسی کرامتی، بهروز مهرام صفحه 103
    شوخ طبعی از جمله ی نیازهای نوجوانان است که بروز آن در قالب هایی مختلف و از جمله بیان لطیفه تجلی می یابد. دانش آموزان با شنیدن هر لطیفه، تجاربی را در قالب برنامه درسی پنهان کسب می نمایند که عواطف و هیجانات آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه که با روش تحلیل محتوا انجام شده است، از هزار وهفتصد و سیزده دانش آموز دختر مقطع راهنمایی تحصیلی که در سال تحصیلی 89-1388 در شش مدرسه شهر مشهد به تحصیل اشتغال داشتند، خواسته شد تا سه مورد از آخرین لطیفه هایی را که از دیگر دانش آموزان مدرسه شنیده اند، مکتوب و تحویل پژوهشگران نمایند. بر این اساس، پنج هزار و یکصد و شصت و دو لطیفه بر اساس کد گذاری به شیوه ی قیاسی و استقرایی مورد تحلیل قرار گرفت. مقوله های کدگذاری در شیوه ی قیاسی مستخرج از اهداف مصوب آموزش و پرورش برای دوره ی راهنمایی تحصیلی بود که در قالب چهار مقوله ی اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی، همسویی و یا عدم همسویی لطیفه ها با اهداف بررسی شد. مقوله های کدگذاری به شیوه ی استقرایی نیز پس از مطالعه ی مقدماتی بیش از نیمی از لطیفه ها توسط پژوهشگران کشف شد. همچنین در جهت تعیین ثبات و اعتبار بخشی به یافته ها، از کد گذار دوم برای ده درصد موارد استفاده شد که میزان توافق برابر با 83/0 مشاهده شد. یافته ها نشان دهنده ی عدم همسویی تمامی لطیفه ها با اهداف تعریف شده ی نظام آموزشی است. در نظر گرفتن نیاز نوجوانان به شادی و عدم فضای مناسب در نظام رسمی آموزش و پرورش برای پاسخدهی به نشاط آنان ایجاب می نماید که برنامه ریزان درسی با بازنگری در برنامه های درسی مدرسه، نسبت به تلطیف فضای عاطفی و هیجانی مبادرت نمایند. همچنین ضرورت دارد تا مولفین کتاب های درسی با بازنگری در محتوا، این کمبود را به مثابه برنامه درسی مغفول قلمداد نموده و حکایت ها و لطیفه هایی شاد و نشاط آور را به کتاب های درسی وارد نمایند.
    کلیدواژگان: لطیفه، برنامه ی درسی مغفول، تحلیل محتوی، مقطع راهنمایی تحصیلی
  • لادن هاشمی، بهرام جوکار صفحه 123
    تعالی معنوی را می توان تجلی درونی دین داری محسوب نمود. (پایدمونت، 2004) در دهه های اخیر با اوج گیری پژوهش های حوزه روانشناسی دین، توجه به پیامدهای تعالی معنوی، فزونی یافته است. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط ابعاد تعالی معنوی با تاب آوری بود. نمونه پژوهش شامل 270 دانشجوی کارشناسی روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان بودند. برای اندازه گیری تعالی معنوی از مقیاس تعالی معنوی ساخته ی پایدمونت (1999) استفاده شد. این مقیاس شامل 24 گویه و متشکل از 3 عامل وحدت، کامروایی معنوی و پیوند معنوی بود. جهت سنجش تاب آوری از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسن (2003؛ اقتباس از جوکار 1386) استفاده شد. به منظور سنجش پایایی ابزارها از ضریب آلفای کرونباخ و باز آزمایی و برای تعیین روایی از روش تحلیل عوامل استفاده شد.
    نتایج ضرایب همبستگی بین عوامل و نمره کل مقیاس تعالی معنوی با مقیاس تاب آوری، بیانگر ارتباط معنی دار تعالی معنوی با تاب آوری بود. نتایج حاصل از رگرسیون همزمان تاب، آوری روی عوامل تعالی معنوی، نشان داد که عامل پیوند معنوی و وحدت معنوی پیش بینی کننده های معنی دار تاب آوری بودند. نتایج حاصل بیانگر نقش معنویت در افزایش ظرفیت تاب آوری افراد بود.
    کلیدواژگان: تعالی معنوی، کامروایی معنوی، پیوند معنوی، وحدت و تاب آوری
  • حیدرعلی هومن *، نورمحمد رضایی، علی محمد رضایی، منصوره شهریار احمدی، مسعود براتیان اول صفحه 143

    به منظور بررسی پایایی و روایی مقیاس اضطراب هستی (گود و گود،) نمونه ای متشکل از 226 دانش آموز دختر و 274 دانش آموز پسر به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین دانش آموزان مقطع متوسطه استان ایلام انتخاب شدند و از آنها خواسته شد که به مقیاس اضطراب هستی و مقیاس اضطراب اجتماعی پاسخ دهند. پایایی ابزار پژوهش با روش هماهنگی درونی (آلفای کرونباخ) و بازآزمایی به ترتیب برابر 86/0و80/0 به دست آمد. همچنین به منظور بررسی روایی همگرایی، همبستگی بین مقیاس اضطراب هستی و مقیاس اضطراب اجتماعی محاسبه شد که این همبستگی برابر 53/0 بود. افزون بر این، بیشترین همبستگی مقیاس اضطراب هستی با عامل بی هدف بودن کارها(66/0=r) و کمترین همبستگی آن با عامل عدم علاقه نسبت به انجام کارها (33/0=r) به دست آمد. تحلیل اکتشافی و چرخش عامل ها به شیوه وریمکس نشان داد که ساختار نظری مقیاس از پنج عامل: بی هدف بودن کارها، بی ارزش بودن معنای زندگی، عدم توانایی در متقاعد کردن دیگران، عدم علاقه نسبت به انجام کارها و عدم احساس مسوولیت نسبت به دیگران تشکیل شده است و روی هم 19/38 درصد واریانس کل مقیاس را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، اضطراب، مقیاس اضطراب هستی
|
  • Sareh Ahmadi, Razieh Sheykholeslami Page 1
    The aim of this study was to investigate relationships between emotional intelligence and academic achievement with mediator of academic satisfaction. The 386 high school students were tested using the EmotionalIntelligence Questionnaire (Petrides & Furnham, 2001, cited in Marenani, 2003) and Academic Satisfaction Questionnaire (Ahmadi, 2010). Grade point average was selected as an index of academic achievement. Multiple regression analysis (Baron and Kenny, 1986) revealed that scores of emotional intelligence predicted Academic achievement with mediator of academic satisfaction. In addition, the scores of emotional intelligence showed significant direct effect on academic achievement.
  • Aboosaeed Davarpanah . ), Hamidreza Alavi , Abas Ali Rostami Nasab Page 21
    According to the important Cultural-Religious scholar’s ideas on society and education, the goal of this research is finding similarities and differences of teacher and the student characteristics and their relations from the viewpoints of Imam Mohammad Ghazali and Thomas in order to find to what extend there is a fit between this educational strategy and the context of Iranian culture. In this study, Analytical –comparative research has been used. So, therelated writings related with research questions has been obtained from current references and then comparative study of these two viewpoints has been used and their similarities and differences has been obtained. The research results show that these two scholars have similarities and differences on teacher and student characteristics and their relations. Of course their similarities are more than their differences. The research results shows that both of two scholars have many common viewpoints about teacher and student characteristics and their relations, for example both of them believe that the God is the real teacher of humans, the teacher task is purification and guidance of students, so the teacher is responsible to help the students to reach to prosperity happiness and obey God commend. However these two religious thinkers have some differences about the priority of learning science, learning voluntary and compulsory science and process of education.
  • Abdollah Rashidzade , Eskandar Fathiazar, Toraj Hashemi Page 57
    This paper researches the effect of assertiveness training on the social skills of pre-university female students. In this semi-experimental research 50 Students from Varzagan schools were randomly selected and then assigned in to two experimental (25 Students) and control (25 Students) groups. In this study, Matson social skills scale was used and data were analyzed by one way analysis of covariance (Ancova). The findings revealed that Assertiveness Training has positive and significant effect on social skills. These data implicitly indicate that the application of assertiveness training in academic environments has a significant effect on the improvement of the students social skills and their life (p<0/001).
  • Naser Shirbagi Page 73
    This study was performed using a mix method research model. The purposes of the research were trifold, first a deep understanding of the private tutoring phenomena, second, describing its nature and scope, and finally, assessing participants’ effective attitudes regarding private torturing’s impacts on the learning from different views. There were 900 participants in three groups: teachers, high school students and their parents in Sanandaj, capital of Kurdistan province in Iran. To collect data, thick interviews and questionnaires with good reliability and validity were applied. Results showed that most students felt that they do not receive enough formal instruction and family support; and they have to seek private tutoring at the same time. While they were in school, they received private tutoring. Results showed that five factors have influence on the trends in the private tutoring that include advertising of institutions; families income level and social economic class; low capacity to accept students in public and famous universities; the low quality of education and teaching in the formal education system and the lack of conformity between content taught and content tested on national test. On the other hand, the factors that influence on low participation in tutoring: fear of being ridiculed by teachers, classmates or family members; high cost of tutoring, and more physiological and emotional pressure on students. Ministry of Education oversees the activities of these centers, but in practice does not seem very successful. More monitoring is needed to improve the current situation.
  • Ensi Keramati, Behrooz Mahram Page 103
    Sense of humor is one of the teenager's needs manifested in many forms including telling jokes. Encountering with jokes creates some experiences for students that are researchable in hidden curriculum. In this study carried out via content analysis method, the participants (1713 girls from 6 secondary schools in Mashhad) were asked to write the three of the latest jokes they had heard from their classmates and submitthem to the researchers. Accordingly, 5162 jokes were analyzed through inductive and deductive methods. The categories in the deductive analysis were derived from the educational goals for the secondary school students including ideological, ethical, social and political issues. In the current research, the correspondence or lack of correspondence of these jokes with the stated goals were examined. The categories in the inductive analysis were also discovered after reading the half of jokes by the researches. Inorder to determine the validity of the data, a second person was asked to code 10 % of the data. The degree of the agreement between the two stages of coding was 0/83. The findings of the study revealed that the content of the jokes did not correspond to the educational goals for the secondary school students.
  • Ladan Hashemi, Bahram Jowkar Page 123
    Spiritual transcendence is internal manifestation of religiosity (piedmont, 2004). Purpose of present study was to investigate relation between facets of spiritual transcendence and resilience. Participants were 270 students from Shiraz University and Islamic Azad university of Arsenjan. Spiritual transcendence was measured by spiritual transcendence scale (STS) that scale consists of three subscales: Universality, Prayer Fulfillment, and Connectedness. For measuring resilience Connor-Davidson Resilience Scale (2003) was used. To Alpha Cronbach and test-retest methods were used to determine reliability of measures. Alpha coefficients for the Universality, Prayer Fulfillment, and Connectedness subscales and total score were 73,. 74,. 75 and. 84, respectively, and test-retest coefficients for three subscale and total score were. 73,. 91,. 68 and. 84 respectively. Test-retest and alpha coefficients for CD-RISC also were. 73 and. 87, respectively. Factor analysis was applied to investigate validity information of the scales. Findings confirmed three factors for STS and a general factor for CD-RISC. There were significant correlations between STS and CD- RISC. The Correlation coefficients were. 41,. 32,. 45,. 48 for Universality, Prayer Fulfillment, and Connectedness subscales and total scale, respectively. All coefficients were significant at. 001 levels. Results of simultaneous regression of resilience on spiritual transcendence facets have been shown Connectedness ( =0.30 p<0.001) and Universality ( =0.19 p<0.01) factors are significant predictors of resilience.
  • Heidar Ali Human*, Noor Mohammad Rezaei, Ali Mohammad Rezaei, Mansooreh Shahriar Ahmadi, Masood Baratian Aval Page 143

    This paper presents the results of reliability and validity of existential anxiety scale (Good & Good, 1974). To this aim, 226 boys and 274 girl students from Ilam high school were selected based on random multistage sampling. All students completed the scale. The reliability of the scale was computed through internal consistency and through test-retest. Results indicated excellent internal consistency (86%), good test-retest reliability (80%) for the existential anxiety scale and good convergent validity (53%) between existential anxiety scale and social anxiety scale. These data suggest that the existential anxiety scale has satisfactory psychometric properties and can be administered amongst high school students. In addition, social anxiety scale had more correlation (r=66%) with work aimless and less Correlation (33%) with lack of interest to do works. The results of exploratory factor analyses and factor rotation through varimax method indicated that theoretical structure of the scale were comprised from a 5-factor. The following factors were found: 1- works aimlessness, 2- devalues of life meaning, 3- lack of ability to persuade others, 4- lack of interest to do works, and 5- lack of responsibility feeling to others. In general, these factors explained 38/19 % of total variance of the existential anxiety scale.