فهرست مطالب

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شعله امیری، الهه الهی دوست، حسین مولوی صفحه 1
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت های دوست یابی به کودکان و آموزش به آنان از طریق والدین بر افزایش کیفیت دوستی، در کودکان دارای مشکل در روابط با همگنان انجام پذیرفت. نمونه مورد بررسی شامل 27 دانش آموز دختر پایه های چهارم و پنجم ابتدایی شهر اصفهان بود که در طبقه بندی همگنان در گروه کودکان مورد غفلت و یا کودکان طردشده کناره گیر قرار می گرفتند. این نمونه در سه گروه، شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. برای انتخاب گروه نمونه از جامعه سنجی استفاده شد و سپس آزمون کیفیت دوستی در پیش آزمون و پس آزمون توسط افراد تکمیل شد. آموزش مهارت های دوست یابی در 9 جلسه به صورت آموزش مستقیم به کودکان بر روی گروه آزمایش (1) و در 8 جلسه از طریق آموزش به والدین بر روی گروه آزمایش (2) انجام گرفت و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل کواریانس، میانگین نمرات کیفیت دوستی در گروه های آزمایش (1) به طور معناداری نسبت به گروه گواه افزایش یافت (05/0). در حالی که آموزش از طریق والدین)گروه آموزشی 2) تفاوت معنی داری را نسبت به گروه گواه نشان نداد. بنابراین، نتایج حاکی از آن است که آموزش مستقیم مهارت های دوست یابی به کودکان، باعث افزایش کیفیت دوستی در آنان می شود و آموزش از طریق والدین به اندازه آموزش مستقیم در افزایش کیفیت دوستی در آنان اثر بخش نیست.
    کلیدواژگان: مشکل در روابط با همگنان، آموزش دوست یابی، آموزش والدین، کیفیت دوستی
  • حمیده پاک مهر، حسین جعفری ثانی، محمود سعیدی رضوانی، حسین کارشکی صفحه 17
    با توجه به اینکه تفکر انتقادی به عنوان یکی از اهداف عمده نظام آموزش دانشگاهی در نظر گرفته شده و از سوی دیگر، آموزش عالی وارد عرصه جدیدی شده که مولفه کیفیت از مشخصه های اصلی آن محسوب می شود، شناسایی عوامل کیفی موثر بر توسعه تفکر انتقادی دانشجویان ضرورتی انکارناپذیر به نظر می رسد. لذا مطالعه حاضر که از نظر روش، پیمایشی و از نوع همبستگی است، با هدف بررسی نقش کیفیت تدریس اساتید و مولفه های چهارگانه آن در تفکر انتقادی دانشجویان صورت گرفته است. یافته ها نشان داد که بین کیفیت تدریس و تفکر انتقادی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد (55/0r=، 001/0>p). از بین مولفه های چهارگانه روش تدریس، مولفه طرح درس کم ترین رابطه (20/0r=، 05/0>p) و مولفه رابطه بین فردی بیشترین رابطه (52/0r=،001/0>p) را با تفکر انتقادی دانشجویان دارد. کیفیت تدریس اساتید قادر به پیش بینی 30% از تفکر انتقادی دانشجویان است (001/0p<، 65/62= (147،1)F). مولفه روابط بین فردی، بیشترین قدرت پیش بینی برای تفکر انتقادی دانشجویان را دارد (001/0، p<23/5t=). علی رغم شواهد مبتنی بر نقش کیفیت تدریس در تفکر انتقادی دانشجویان، شایسته است که در نظام آموزش عالی، توجه به بعد کیفی تدریس به صورت یک امر حرفه ای برای اساتید تلقی شود
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، کیفیت تدریس، برنامه درسی، آموزش عالی
  • علیرضا حیدرزادگان، یحیی کاظمی، فاطمه صنعتی زاده صفحه 39
    بررسی ویژگی های روانشناختی با ویژگی های مدیریتی می تواند به ارائه راهکار هایی برای بهبود مدیریت آموزشی کمک کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه خویشتن داری، خلاقیت و سبک های رهبری مدیران آموزشی است. روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بوده است و جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران آموزشی سازمان آموزش و پرورش شهر کرمان تشکیل می دهند که از بین آن ها 47 مدیر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه های خویشتن داری، سبک های رهبری و پرسشنامه محقق ساخته خلاقیت مدیر بوده است. یافته ها نشان می دهد که بین خویشتن داری و خلاقیت مدیران آموزشی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین خویشتن داری و سبک دستوری، بین خویشتن-داری و سبک تشویقی - مشارکتی و بین خویشتن داری و سبک مشارکتی رابطه ای معکوس و معنی دار برقرار است. علاوه بر این بین خویشتن داری و سبک تفویضی مدیران آموزشی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که سبک رهبری دستوری قویترین پیش بینی کننده برای کاهش خویشتن داری مدیران و سبک رهبری تفویضی، قویترین پیش بینی کننده برای خلاقیت مدیران آموزشی بوده است.
    کلیدواژگان: خویشتن داری، خلاقیت، سبک رهبری دستوری، سبک رهبری تفویضی
  • جمال سلیمی، ناصر یوسفی، محمد کریمی صفحه 55
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین تحقق نیازهای روانی اساسی همچون ارتباط با دیگران، خودمختاری و شایستگی با خلاقیت انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش متشکل از 130 دانش آموز دوره متوسطه - 167 پسر و 143 دختر- بود که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش نیازهای روانی اساسی- ارتباط، خودمختاری و شایستگی - از مقیاس نیازهای اساسی روانی دسی و ریان و برای سنجش خلاقیت از آزمون خلاقیت تورنس استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها متشکل از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی است که شامل میانگین، انحراف معیار، آزمون t گروهای مستقل، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس یک طرفه است. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که خلاقیت به وسیله ارتباط، خودمختاری و شایستگی قابل پیش بینی است. نتایج آزمون t برای مقایسه تفاوت های متغیر جنسیتی در میزان تحقق نیازهای روانی اساسی و خلاقیت نشان داد که پسران نسبت به دختران در میزان تحقق نیازهای روانی اساسی دارای سطوح بالاتری هستند و همچنین پسران نسبت به دختران در میزان خلاقیت نمرات بیشتری دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان می دهد که بین رشته های مختلف تحصیلی از لحاظ میزان تحقق نیازهای روانی اساسی و میزان خلاقیت تفاوت معنی داری وجود ندارد. به عبارت دیگر رشته تحصیلی نمی تواند تاثیر آنچنانی بر خلاقیت ناشی از تحقق نیازهای اساسی روانی یادگیرندگان داشته باشد.
    کلیدواژگان: نیازهای روانی، تحقق نیازها، خلاقیت، جنسیت، خودمختاری، متغیرهای پیش بین، رشته تحصیلی
  • منیجه شهنی ییلاق، فاطمه بوستانی، سیروس عالی پور، علیرضا حاجی یخچالی صفحه 81
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه خودکارآمدی و هدف های پیشرفت (هدف های تبحرگرا، تبحرگریز، عملکردگرا و عملکردگریز) با فراشناخت در دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان ممسنی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه اول شهرستان ممسنی در سال تحصیلی 1390-1389 تشکیل داده اند. نمونه آماری شامل 230 دانش آموز دختر پایه اول بود که به صورت تصادفی چند مرحله ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، خرده مقیاس خودکارآمدی ساخته پینتریچ، اسمیت، گارسیا و مکیچی (1993)، مولفه های هدف تبحرگرا، هدف عملکردگرا و هدف عملکردگریز از مجموعه الگوهای یادگیری سازگار میدگلی و همکاران (2000) و مولفه هدف تبحرگریز از مجموعه مقیاس های هدف های پیشرفت اندرو، الیوت، هولی، مک گریگور (2001) و پرسشنامه آگاهی فراشناختی شرا و دنیسون (1994) بود. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که در پیش بینی فراشناخت، متغیرهای خودکارآمدی و هدف های پیشرفت نقش مهمی ایفا می کنند. نتایج حاصل از تحلیل کاننی نیز نشان داد که ترکیب خطی عوامل فراشناختی (دانش اخباری، دانش روشی، دانش موقعیتی، برنامه ریزی، نظارت، مدیریت اطلاعات، عیب زدایی و ارزیابی) به وسیله ترکیب خطی عوامل انگیزشی (خودکارآمدی، هدف تبحرگرا، هدف تبحرگریز، هدف عملکردگرا و هدف عملکردگریز) قابل پیش بینی است. به علاوه، یافته های حاصل از تحلیل واریانس با سنجش های تکراری نیز نشان داد که بین دانش آموزان از لحاظ سطوح دانش شناختی (دانش اخباری، دانش روشی و دانش موقعیتی) و تنظیم شناختی (برنامه ریزی، نظارت، مدیریت اطلاعات، عیب زدایی و ارزیابی) تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، هدف های پیشرفت، فراشناخت
  • مریم صفایی، دکترعلی محمدرضایی، معصومه خسروی، مریم مهدوی غروی، طیبه بهرامیان صفحه 111
    پژوهش حاضر با هدف هنجاریابی پرسشنامه ادراکات محیط یادگیری PES-HS)) انجام شد. در این راستا پرسشنامه ادراکات محیط یادگیری بر روی 400 دانش آموز (204 دختر و 196 پسر) که با روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. به منظور تعیین روایی عاملی PES-HS از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و به منظور بررسی پایایی PES-HS از روش همسانی درونی استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس نشان داد که PES-HS از پنج عامل مشغولیت، عضویت، اصالت، مالکیت و حمایت تشکیل شده است و شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار لیزرل وجود عوامل پنج گانه را تایید کرد. همچنین، نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که در این نمونه الگوی چند بعدی PES-HS، یک الگوی اندازه گیری قابل قبول است. ضریب آلفای کرونباخ پنج عامل PES-HS، بین 74/0 تا 89/0 بود. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که PES-HS برای سنجش ادراکات محیط یادگیری دانش آموزان ایرانی، ابزاری معتبر است.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، پرسشنامه ادراکات محیط یادگیری، روایی، پایایی
  • افسانه مرزیه، جواد اژه ای، الهه حجازی، سیدمحمود قاضی طباطبایی صفحه 131
    پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه حمایت خودمختاری ادراک شده، ساختار ادراک شده و جنسیت با خلاقیت دانش آموزان انجام شده است. در این راستا نمونه ای به حجم 500 نفر از میان دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم مقطع متوسطه شهر زاهدان با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد و فرم کلامی (الف و ب) آزمون تفکر خلاق تورنس (1992) و پرسشنامه معلم به عنوان بافت اجتماعی بلمونت و همکاران (1992) به روش گروهی توسط افراد گروه نمونه تکمیل شد. اعتبار و روایی پرسشنامه های مذکور با استفاده از روش های روایی همگرا، اجرای فرم موازی، محاسبه آلفای کرونباخ، بازآزمایی و تحلیل عامل تاییدی احراز گردید. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره حاکی از این بود که متغیرهای حمایت خودمختاری ادراک شده، ساختار ادراک شده و جنسیت رابطه مثبت و معناداری با خلاقیت دارند. همچنین نتایج حاصل بیانگر برتری دختران بر پسران در خلاقیت است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، ابعاد سبک تدریس، حمایت خودمختاری، ساختار، جنسیت
|
  • Shole Amiri Elahe Elahidoost, Hosen Molavi Page 1
    This study designed to identify the efficacy of friendship training to children and by parent training to Girls who have Relationship Problems to increasing friendship quality.
    Method
    The subjects who participated in the study included 27 girls in primary school (forth & fifth grades) who are in neglected or withdrawal rejected children in socio-metry. They were selected from 7 primary schools on 3 areas, and randomly assigned to three groups (two experimental and one control). The data was gathered using the Friendship Quality Questioner (Hejazi & Zohrevand, 1380) completed in pretest and posttest stages by the participants. Friendship training was conducted in the direct training (9 sessions) on the first experimental group and parent training (8 sessions) on the second experimental group. The control group don’t receive any treatment. The obtained data was analyzed through the analysis of covariance (ANCOVA). The results of analysis of covariance indicated that the mean score obtained in experimental group(1) or training to children were significantly higher than those of the control group (P< 0.05). But parent training (experimental group 2) did not showed significantly differences. Children who had difficult in their peer relationships and received friendship training, showed increase on the Friendship Quality than those of the control group. The results demonstrate the effectiveness of friendship training to children than parent training on the increase of friendship quality
  • Hamideh Pakmehr, Hosen Jafari Sani, Mahmood Saeedi Rezvani, Hosen Karashki Page 17
    Since critical thinking is one of the main goals of university education system and quality is one of the main attributes of educational systems, identifying quality factors effecting critical thinking of students is necessary. So the purpose of present study is to investigate the role of teaching quality and its 4 components-including Lesson plans, teaching performance, teaching and assessing interpersonal relationships- in critical thinking of students. This paper is a correlation survey. Findings showed 1- There is a significant relation between teaching quality and students'' critical thinking (p
    Keywords: Teaching Quality, Critical Thinking, Curriculum, Higher Education
  • Alireza Hedarzadegan Yahya Kazemi, Fatemeh Sanatizadeh Page 39
    Studying psychological and managerial characteristics of educational managers can be helpful for presenting guidelines to improve educational management. The goal of this survey is to study the relationship among educational managers'' self-control, creativity and leadership styles. The research method is descriptive and correlation. The statistic population of the research consists of all educational managers in Education Organization of Kerman city. The sample is comprised of 47 managers that were selected randomly. Information gathering tools were self-control (Nikmanesh, 2008), leadership styles (Moghimi, 2002) questionnaires and a researcher-made manager''s creativity questionnaires.The results from the Pearson correlation showed that there is positive and significant relationship between self-control and educational managers'' creativity. Also, there are negative and significant relationship between self-control and directing style, between self-control and rewarding participating style, and between self-control and participation style. There is also positive and significant relationship between self-control and educational managers'' delegating style. The results from stepwise regression showed that directing leadership style was the strongest predictor of managers'' self-control decrease, and delegating leadership style was the strongest predictor of educational managers'' creativity.
    Keywords: Self, control, Creativity, Directing, Delegating leadership
  • Jamal Salimi, Naser Yoosefi, Mohammad Karimi Page 55
    The purpose of this study is a survey of Relationship between fulfill basic psychological needs (such as relationship with others, autonomy and competence) and creativity. To measure basic psychological needs (communication, autonomy and competence) Ryan and Deci’s Scale of basic psychological is used and to measure creativity Torrance creativity test (TTCT) is used. The statistical universe in the study consisted of 310 secondary school students - 167 boys and 143 girls who were selected using stratified sampling method. Data analysis consisted of descriptive statistics and inferential statistics, including mean, standard deviation, T test for independent groups and one-way analysis of variance and regression analysis. The Result of regressionAnalystsshows thatthecreativityis predictable by three variables (communication, autonomy and competence). The Result of T test analyses about a relationship between a variable of Sex and the degree of fulfill basic psychological needs shows that boys have a high degree in compare with girls. Also theboyshad higherscoresincreativity. Neither the Result of variance and regression analysis show that a field of course study (discipline) have no affected creativity nor a degree of fulfill basic psychological needs.
    Keywords: Psychologicalneeds, Theneed fulfillment, Creativity, Gender, Autonomy, Predictive variables, The field of course Studies (discipline)
  • Manije Shahni, Fateme Boostani, Siroos Alipoor, Ali Reza Yakhchali Page 81
    The present study investigated the relationship between self-efficacy, achievement goals (mastery-approach, mastery-avoidance, performance-approach and performance-avoidance), with metacognition, and compared the students'' metacognition factors (knowledge of cognition and knowledge of regulation). The population of this study consisted of female high school students (1389-1390) in Mamasani. The sample of this study consisted of 230 first-grade female students who were selected randomly by multi-stage random sampling method. The instruments for collecting data consisted of self-efficacy subscale of MSLQ (Pintrich, Smith, Garcia &Mckeachie, 1993), three subscales (mastery-approach, performance-approach and performance-avoidance) of Patterns of Adaptive Learning Scales (Midgley, 2000), mastery-avoidance subscale of Achievement Goals Scale (Andrew, Elliott, Holly, Mc-Gregor, 2001) and Metacognition Awareness Inventory (Schraw& Dennison, 1994). The regression analysis also revealed that self-efficacy and achievement goals have important roles in predicting metacognition factors. Results of Canonical analysis showed that linearcombination of metacognition factors (declarative knowledge, procedural knowledge, conditional knowledge, planning, monitoring, information management, debugging and evaluation) was predicted by a linear combination of motivational factors (self-efficacy, mastery-approach, mastery-avoidance, performance-approach and performance-avoidance goals). In addition, the repeated measures ANOVA showed that students have significant differences in terms of levels of knowledge of cognition (declarative knowledge, procedural knowledge and conditional knowledge) and knowledge of regulation (planning, monitoring, information management, debugging and evaluation).
    Keywords: Self, efficacy, Achievement goals, Metacognition
  • Maryam Safaie, Ali Mohammad Rezaie, Masoome Khosravi, Maryam Mahdavi Gharavi, Tayabe Bahramiyan Page 111
    The current investigation was aimed toward standardization of learning environment perceptions survey (PES-HS).
    Method
    Four-hundred students (204 female and 196 male) were selected through multi-stage stratified sampling method. Students completed the Farsi version of PES-HS. The exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis and internal consistency were used to compute the PES-HS factorial validity and reliability, respectively.The results of principle component analysis (PC) and voarimax rotation replicated the five-factor structure of the PES-HS. Based on item content, factors were named Engagement, Membership, Authenticity, Ownership and Support. Based on linear Structural Relations (LISREL) software, Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the 5 extracted factors. The multidimensional Scales of PES-HS were shown to be an acceptable measurement model in this sample.Cronbach''s alpha coefficients for the five factors of the PES-HS were learning environment perceptions for Iranian students.
    Keywords: Standardization, Learning environment perceptions survey, Validity, Reliability.ranged from 0.74 to 0.89.Conclusion
  • Afsane Marzeye, Javad Ezhei, Elahe Hejazi, Mahmood Ghazi Tabatabaei Page 131
    The aim of this research is to study the relationship between Percieved Autonomy supportive, Percieved Structure and Gender with creativity.A sample of 500 (girl & boy)third grade higher school students in Zahedan were selected,by Cluster multi – level sampling.The Torrance tests of creative thinking(TTCT,1992) (verbal form A & B) and Teacher as a social context questonnair (TASC)(Belmont & others,1991)were administrated on all subjects.The questionnairs validity and reliability were satisfied with
    Methods
    Convergent validity,Equivalence reliability,Cronbach`s Alpha, Test- retest,and Confirmatory factor analysis.The results of multiple regression shows positive and significant relationship between Percieved Autonomy supportive, Percieved Structure and Gender with creativity.Also results shows girl’s creativity is higher from boy’s creativity.
    Keywords: Creativity, Dimention of teaching style, Autonomy support structure, Gender