فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 2 (شهریور 1384)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 2 (شهریور 1384)

  • 177 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/06/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اشرف رشیدی، سیدحمیدرضا علوی صفحه 1
    هدف از این بررسی تعیین میزان اثر بخشی ارتباطات، میزان منطقی بودن رفتار و شناسایی همبستگی بین دو متغیر مذکور می باشد. همچنین از جمله اهداف دیگر این تحقیق، بررسی میزان همبستگی ارتباطات و رفتارهای منطقی با سن، جنس و میزان تحصیلات می باشد. روش تحقیق توصیفی بوده و جامعه آماری (آزمودنی ها) تمامی اعضای هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه باهنر کرمان در سال 1383 هستند. تعداد اعضای مذکور40 نفر بوده است که کلیه آنها با روش سرشماری (تمام شماری) انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در مورد ارتباطات از طریق پرسشنامه شناسایی ارتباطات سوسمان و کریونوس و در مورد رفتار منطقی از طریق پرسشنامه شرکی و وایتمن استفاده شده است. تعداد 38 پرسشنامه بوسیله اعضای هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی تکمیل شده و عودت داده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نمودار پراکنش، ضریب همبستگی پیرسون و شاخصهای مرکزی (میانگین و میانه) و نمودار جعبه ای انجام گردید. نتیجه این پژوهش نشان داد که 8/83% آزمودنی های از نظر ارتباطات خیلی موثر و موثر، 5/10% تا حدی موثر بودند و همچنین از نظر میزان اثر بخشی ارتباطات اعضاء هیئت علمی با زیردستان 1/42% بسیار موثر، 7/44% موثر، 2/13% تا حدی موثر و با مافوقها 6/31% بسیار موثر، 8/36% موثر و7/23 % تا حدی موثر و همچنین با همکاران 6/31% بسیار موثر، 8/36% موثر و 7/23% تا حدی موثر بودند. در مورد رفتار منطقی 1/71% نسبتا مناسب و نامناسب و 29% مناسب و کاملا مناسب بودند و بین رفتار منطقی و تاثیر پذیری ارتباطات همبستگی منفی ضعیفی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ارتباطات، اثربخشی، رفتار منطقی، اعضای هیئت علمی
  • محمدعلی زکی صفحه 21
    موضوع این تحقیق بررسی آزمون تاثیر عوامل اجتماعی، رضایت اجتماعی و عزت نفس بر پیشرفت تحصیلی است. به این صورت که با بررسی مدل های نظری فرضی و تحقیقات انجام شده، سعی در ارائه مدل نظری مبتنی بر متغیرهای تعدیل کننده یعنی جنسیت، طبقه اجتماعی و نوع مدرسه ومتغیرهای مستقل(عزت نفس و رضایت اجتماعی) دارد. ابزار تحقیق، پرسشنامه عزت نفس پوپ ومقیاس رضایت اجتماعی محقق ساخته است که میزان روایی و پایایی آنها معنادار و قابل قبول است.
    گروه نمونه این پژوهش را تعداد 200 دانش آموزدختر و پسر پایه دوم دبیرستان های دولتی وغیرانتفاعی شهر شهرضا تشکیل می دهند. روش های آماری پژوهش شامل آمارهای توصیفی، آماره آزمون t، تحلیل همبستگی، تحلیل عاملی، تحلیل ممیزی، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر می باشد. داده های تحقیق توسط برنامه کامپیوتری spss در محیط windows کدبندی و استخراج شد و با توجه به انواع تحلیل های یک متغیره، دومتغیره و چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهدکه هرکدام ازپنج متغیرمستقل(جنس، نوع مدرسه، طبقه اجتماعی، عزت نفس و رضایت اجتماعی) روابط معناداری با موفقیت تحصیلی دارند و بیشترین تغییرات موفقیت تحصیلی بامتغیرهای متغیرهای جنس و نوع مدرسه و رضایت اجتماعی قابل تبیین است. اگر چه عزت نفس رابطه معناداری با موفقیت تحصیلی داشته، و لیکن با کنترل رضایت اجتماعی، ازمیزان رابطه فوق بسیارکاسته شده است.
    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، عزت نفس، رضایت اجتماعی، طبقه اجتماعی
  • آذرقلی زاده صفحه 43
    این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روانی و اجتماعی همسران افراد معتاد و شیوه های مقابله آنها با اعتیاد شوهرانشان به صورت توصیفی پیمایشی بر روی 180 نفر از همسران معتادان که جهت ترک اعتیاد شوهرانشان به مرکز ترک سرپایی اعتیاد در اصفهان مراجعه کرده بودند، با بکارگیری پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ) و شیوه های مقابله ای انجام شد. فرضیه های ارایه شده در مطالعه عبارتند از: 1 بین ویژگی های روانی همسران معتادان و ویژگی های فردی اجتماعی آنها و شوهرانشان رابطه وجود دارد. 2 بین شیوه های مقابله ای همسران معتادان و ویژگی های فردی اجتماعی آنها و شوهرانشان رابطه وجود دارد. 3 بین ویژگی های روانی و شیوه های مقابله ای همسران معتادان رابطه وجود دارد. جهت تحلیل فرضیه ها، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و نتایج زیر بدست آمد: بین سن و تمایل به خودکشی، سن همسر و تمایل به خودکشی، تحصیلات و نارسایی عملکرد اجتماعی و افسردگی و شغل و نارسایی عملکرد اجتماعی و افسردگی رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. بین سن و جستجوی حمایت اجتماعی و معنوی و درگیری عاطفی و رفتاری ناکارآمد، سن همسر و کاهش تنش با ابراز انزجار، جستجوی حمایت اجتماعی و معنوی و درگیری عاطفی و رفتاری نا کارآمد رابطه معکوس و معنی دار و بین شغل و مواجه فعال با همسر و وابسته های مواد و بین تعداد فرزندان و استقلال یافتن رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شیوه های مقابله با فشار روانی، ویژگیهای روانی، اجتماعی، نارسایی عملکرد اجتماعی همسران افراد معتاد
  • فرهاد کهرازئی، نوشیروان خضری مقدم، امین رفیعی پور صفحه 65
    دیدگاه هایی که انسان را ملاک اصلی توسعه همه جانبه قرار می دهند، برای سلامت جسمی و روانی او ارزش زیادی قائل هستند. در عصر جدید، پیشرفت علم و فناوری و گسترش روز افزون اطلاعات، از یک سو، شرایط زندگی را تسهیل کرده است و از سوی دیگر تحولات سریع اجتماعی، تغییر سبک زندگی و پیچیدگی های امروزی، سلامت، بهداشت و آرامش روانی انسانها را مورد تهدید قرار داده و مشکلات جدید پیش روی بشریت، آسیب پذیری انسانها را افزایش می دهد. در این راستا، این پژوهش نیز به بررسی وضعیت روان شناختی دانشجویان (دارای افت تحصیلی و عادی) پرداخته و برای این منظور جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه SCL_ 90 استفاده شده است که این پرسشنامه در کل سلامت روان ومقیاسهایی مثل شکایات جسمانی، وسواس و اجبار، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار پارانوئیدی و روان پریشی را می سنجد.
    این پژوهش در پی این است که به بررسی بهداشت روانی دانشجویان مشروطی (دارای افت تحصیلی) بپردازد و آنها را از لحاظ سلامت روان (شکایات جسمانی، وسواس و اجبار، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار پارانوئیدی و روانپریشی) با دانشجویان عادی مورد مقایسه و ارزیابی قرار دهد.
    نتایج نشان داد که دانشجویان دارای افت تحصیلی در مقایسه با دانشجویان عادی (بدون تفکیک جنس) از سلامت روان کمتر و در خرده مقیاسهای اشاره شده (شکایات جسمانی، وسواسی، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار پارانوئیدی و روان پریشی) به طور معنا داری شدت علائم بیشتری را نشان دادند.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، سلامت روان، شکایات جسمانی، وسواس و اجبار، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار پارانوئیدی، روانپریشی، وضعیت تحصیلی، (دارای افت تحصیلی و معدل الف یا بالای 17)
  • ابراهیم صالحی، صادق صالحی صفحه 77
    خشونت نسبت به زنان در خانواده، واقعیتی آزار دهنده است. این نوع خشونت، عرصه زندگی را برای زن و شوهر تنگ می کند و اثرهای گوناگون و قابل توجهی برکودکان و نوجوانان شاهد این خشونت به جای می گذارد. صرف نظر از توجهات جهانی به مساله خشونت نسبت به زنان در خانواده، آنچه که برای جامعه ایرانی دارای حساسیت وافر می باشد این است که خشونت به هر طریقی که در خانواده، تداوم یابد می تواند مهم ترین عامل از هم گسیختگی ساختاری بنیادی ترین بخش جامعه یعنی خانواده باشد.
    پژوهش حاضر با توجه به مدل لسول (ساروخانی 1376 به نقل از کازنو، 1367) در صدد پاسخ گویی به پنج سوال اساسی است: الف- ویژگی های قربانیان خشونت (Whom) ب- ویژگی های عاملان خشونت (Who): ج - شیوه های اعمال خشونت (How) یعنی خشونت جسمانی، خشونت جنسی، خشونت کلامی، خشونت روانشناختی، خشونت اقتصادی و خشونت اجتماعی. د- علل خشونت علیه زنان (Why) ه - پیامد های خشونت علیه زنان (Effects). این تحقیق از نظر روش، پیمایشی است و جامعه آماری آن را کلیه زنان متاهل شهری استان مازندران ساکن در شهر های نکا، ساری، قائمشهر، بابل، نور و تنکابن تشکیل می دهند.
    برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب استفاده شده است. واحد تحلیل آن فرد می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از شاخص های آماری توصیفی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت عاطفی، خشونت اقتصادی، خشونت جسمی، خشونت جنسی، خشونت معنوی، خشونت کلامی، خشونت اجتماعی
  • محمدتقی ایمان، علیرضا اسلام صفحه 99
    هدف این تحقیق عبارت از بررسی عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر انتظارات اجتماعی جوانان شهر شیراز است. فرض محوری تحقیق مدعی است که انتظارات اجتماعی جوانان، تحت تاثیر عوامل ذهنی عینی قرار دارد و با تغییر این عوامل، شدت و جهت آن ها تغییر می پذیرد. برای انجام این پژوهش، ابتدا با استفاده از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه، 385 نفر از جوانان 35-18 ساله ساکن شهر شیراز با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای مورد مصاحبه قرار گرفتند. پس از گردآوری داده ها، اطلاعات به دست آمده در نرم افزار آماری spss توصیف و تحلیل شد. متغیرهای مستقل این تحقیق عبارت اند از: سن، جنس، محل تولد، شیوه جامعه پذیری در خانواده، میزان تحصیلات جوان، میزان تحصیلات پدر، میزان تحصیلات مادر، پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده، میزان درآمد خانواده، مرتبه شغلی پدر، و مرتبه شغلی مادر. تاثیر متغیرهای مستقل فوق بر انتظارات اجتماعی جوانان سنجیده شد و نتایج نشان می دهد که اغلب متغیرها رابطه معنی داری با متغیر وابسته دارند و انتظارات اجتماعی بسیاری از آنان منفی(بدبینانه) است.
    کلیدواژگان: جوانان، انتظارات اجتماعی، مسائل اجتماعی
  • سیدعلی سیادت، اکرم گودرزی صفحه 125
    احتمالا متداول ترین عامل درونی مدرسه که به نظر می رسد روی جو مدارس اثر گذار باشد، خصوصیات و ویژگی های شخصیتی مدیران است. اگرچه اطلاع از درون انسان ها کار بس مشکلی است، اما درون انسان ها یک روزنه بسیار گویا دارد و آن رفتارهای بارز افراد است.
    در این پژوهش به منظور بررسی ارتباط جو سازمانی مدارس با ویژگی های شخصیتی مدیران از پرسشنامه شخصیت آیزنک[E.P.Q] درابعاد چهارگانه (درونگرایی برونگرایی) و نوروتیک (ثبات هیجانی و روان رنجوری) و جهت سنجش جو مدارس از پرسشنامه جو سازمانی هویو سیبو (OCDQ-ML) در ابعاد ششگانه (حمایتی، دستوری، تحدیدی، همکارانه، متعهدانه، غیر متعهدانه) استفاده شد.
    نمونه آمار مشتمل بر52 نفر از مدیران مرد و زن دوره دبیرستان شهر اصفهان در سال تحصیلی (80-1379) بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان کلیه مدیران نواحی پنجگانه آموزش و پرورش اصفهان انتخاب و به طور متوسط سه نفر از معلمان در هر مدرسه به منظور پاسخگویی به سوالات جو سازمانی انتخاب شدند.
    یافته های اصلی پژوهش نشان داد که رابطه ای بین ویژگی های شخصتی مدیران در هر یک از ابعاد چهارگانه با جو سازمانی مدارس (باز/ بسته) وجود نداشت. همچنین بین ابعاد چهارگانه شخصیت با ابعاد جو سازمانی (حمایتی، دستوری، تحدیدی، متعهدانه، همکارانه) تفاوتی مشاهده نشد. طبق نتایج به دست آمده بین بعد غیرمتعهدانه با ابعاد شخصیتی مدیران تفاوت وجود داشت. همچنین یافته ها حاکی از وجود رابطه بین ابعاد چهارگانه شخصیت با یکدیگر بود.
    کلیدواژگان: جو سازمانی و ویژگی های شخصیتی
  • حمیدرضا آقامحمدیان صفحه 143
    پژوهش حاضر با هدف بومی سازی اطلاعات مربوط به روانشناسی رشد صورت پذیرفته است این پژوهش، توصیفی از نوع زمینه یابی است. نمونه تحقیق 240 دانش آموز دختر دوره راهنمایی و دبیرستان می باشد که به روش خوشه ایانتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه ای است که از دوازده بخش تشکیل شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مهمترین تمایلات نوجوانان کسب موفقیت در تحصیل و شغل و داشتن استقلال می باشد. همچنین مهم ترین آرزوی آنها، به دست آوردن خوشبختی و کسب موفقیت بوده است و مهمترین نیازمندی هایشان کسب موفقیت و سرگرمی و مسافرت می باشد. دانش آموزان مورد بررسی نشان داده اند که مذهبی و اخلاقی اند و از دست دادن والدین مهم ترین عامل هراس در آنهاست.
    کلیدواژگان: نوجوان، خصوصیات روانی و دانش آموز دختر
  • چکیده انگلیسی
    صفحات 1-8
|
  • Ashraf Rashidi Dr. S. Hamid Reza Alavi Page 1
    The goal of this research is determining the communications effectiveness, rational behavior and the rational behavior and their relationship in the faculty members of the faculty of letters and humanities of shahid Bahonar university of Kerman. The other goals of the research are the identification of relationship between communications, rational behavior with age, sex and academic document. Descriptive research method was used end all the above faculty members were chosen as the statistical population and sample of the research. Questionnaire was used for obtaining the necessary date of the research. Spearmen correlation coefficient, mean and median were used for date analysis the results of the research showed that 86.8% of the faculty member had a very effective and effective communication, and 29% of them had a very suitable and suitable rational behavior a weak relationship was observed between communications effectiveness and rational behavior.
    Keywords: communication, effectiveness, rational behavior, faculty members
  • Mohammad Ali Zaki Page 21
    One of the most prevalent studies in educational organizations,is to give attention to the amount of educational/academic achievement,as well as,to determining such effective factors as,social,educational and personal,on the student’s academic achievement.This study have been infocus by investigators in the various fields of the humanities including,sociology,education and psychology. The research main question(sociological approach)is a test of the effect of social factors,social satisfaction,and self-esteem and respect on academic achievement.Studying the theoretical models and testing them,the present research seeks to present theoretical model based on control variables(sex,social class,kind of school),intermediate variables(subjective or self-esteem and objective,or social satisfaction).The research instrument is Pope’s self-esteem Inventory and measurement of self-made social satisfaction such that amount of the reliability and validity were measured as meaningful and acceptable.(0.874 and 0.876). To test the theoretical model,a survey study was carried on 200 students,male and female attending grade two public and private high schools in Shahreza.Statistical procedures affect descriptive statistics,t-test,correlational,multiple regression analysis,factor analysis,discriminant analysis and path analysis.The results were coded and extracted by SPSS and then,analyzed due to various kinds of analysis,such as unvariable,bivariables and mult-variables. The results of the research show that there is a significant relationship between each of these five variables(sex,social class,education,self-esteem and social satisfaction)and educartional achievement and most of the chandes related to educational achievement are determined by sex,kind of school and social satisfaction.Although self-esteem has a significante relationship with educational achievement,the degree of this relationship has been reduced by social satisfaction controiled.
    Keywords: academic achievement, self, esteem, social satisfaction, social class
  • Azar Gholizadeh Page 43
    Basic object of this study is “survey on psychial and social (psycho-social) characteristics of wives of addicted men and their methods of comparison with addiction of their husband”. This study is a descriptive – measurement survey on 180 samples (wives of addicted men) who had been refered to “addiction abandondum patients center”. Data collection was done by questionnaire of “General Health” (GHQ) and comparison methods. The hypothesises of this study are: 1- Having relation between wives of addicted men psychial and personality (individual) characteristics and their husbands characteristics. 2- Having relation between addicted men wives comparison methods and social – personality characteristics and their husbands’ characteristics. 3- Having relation between psychial characteristics and comparison methods of spouses of addicted. Data analysed with correlation index of Pierson and results showed: - Between age and suicide intent, spouse age and suicide intent, educational and social activity disorder and depression, spouse education and body injury, social activity disorder and depression, occupation and social activity disorder and depression, was significant indirect relation. – Between age and finding social – intellectual support, feeling and behaviour relation nonefficient, spouse age and decrease of tension and aversion expression, finding social – intellectual support, and feeling and behaviour relation nonefficient, spouse occupation and active encounter with spouse and deppended materials, was significant indirect relation. – Between occupation and active encounter with spouse and deppended materials, numbers of offspring and independence, was significant direct relation.
    Keywords: coping style with stress, Psychological characteristics social dysfunction, Addict, their families
  • Farhad Kahrazeie, Noshirvan Khezrie Moghadam, Amin Rafieepour Page 65
    Views that set main criterion of development all side and belive in many worths for physical and mental health. In the morden age, development of the science and technology and development of the ever increasing information, from one side, have facilitated life conditions from other side, quick social change have threated chang of life style and modern complex, health healthy and new difficults front of humanity increase hurt human being. As this research deals with the study of psychological position in droup- out and another studentd for reason to collection of paymentsisused scl 90 quesionnaire.That this questionnaire measure whole mental health and measures as physical complaint, obsession and compulsive, sensitivity interperson relations, depression, anxity,aggression,phobia,idea of paranoia and psychosis. In this research, this purpose followed that droup-outs students in contrasting to another students(everage over 17) from less mental health and referred measures show meaning ful difference in contrasting to another students. In summery droup-out students contrasting to another students from respect psychological and mental health are /have/ difficults.
    Keywords: Mental health, obsession, compulsve, physical complaints, sensitivity interperson relations, depression, anxity, aggression, phobia, idea of paranoia, psychosis
  • Salehi, Ebrahim, Salehi, Sadeg Page 77
    Violence against women in a family is in fact persecution. This violence has made life difficult for couples. As a witness, it influences children and youths. Apart from the auspices of world about violence against women, violence is an important factor for an Iranian society which causes the family to break off. There are different theories about the reason of domestic violence. They are personal psychology and feminism. This research is according to “Lesool’s Theory” (Sarokhni 1997; Khazenou 1988) that intends to answer five important questions:The characteristics of victim who is abused.The characteristics of victim who abuses.How do they exert farce? They are as follows:Physical abuse, verbal abuse, Psychological abuse, emotional abuse economical abuse and social abuse.The reason of using force against women (WHY).The result of using force against women (EFFECT).This research is exclusively for women from the state of Mazandaran who live in Neka, Sari, Ghaemshahr, Babol, Noor and Tonekabon. We use Stratified sampling Method to determine the sample. For collecting data, the unit Analysis is used according to person the questionnaire instrument. Descriptive statistics is used for analyzing data.
    Keywords: Emotional violence, victim, Domestic violence, Physical violence, Economical violence, verbal violence, Spiritual violence, Sexual violence, Social violence
  • Mohammad Taghi Iman , Ali Reza Eslam Page 99
    This study is deal with the effects of socio-economic factors on social expectations of youth in Shiraz. The basic presumption is that the intensity and direction of social expectations of youth are influenced and determined by subjective-objective factors. To doing this investigation, have reviewed some of the internal and abroad literature along with theories relevant to research question. Data, have collected by questionnaire from 385 samples residing in shiraz city at the age of 18-35 years with multistage cluster sampling method. Then, gathered data analyzed by SPSS program. The yielded results demonstrate that: In the bivariate regression, among the independent variables, the variable of "socialization manner in family" has direct and significant relation with social expectations; but "age" has indirect and significant relation with the dependent variable. By using the statistic of compare of means, there is a significant difference between social expectations and independent variables including "birthplace", "level of youth education", "level of father education", "level of mother education", "family income" and "occupational status of father". There are no significant relation and/or difference between social expectations and the independent variables containing of "gender", "marriage position", and "occupational status of mother". In general, results represents that most of the independent variables have significant relation with dependent variable; and the social expectations of the most of youth, are negative or pessimistic.
    Keywords: Youth, Social Expectations, Social Problems
  • Said Ali Siyadat, Akram Mohammadi Page 125
    Therefore in this research to test relationship between organizational climate of school and Personality characteristics of the Administratiors. The Izenk questionnaire, in the four Aspect(introversian / extroversion) and neurotic characteristics (neuroticism/emotional stability) and Hoy and organizational climate questionnaire in the six aspect (supportive, Directive, Restrictive, collegial, committed, Disengaged) were used for testing the school climate. The statistical sample consist of 52 male and female principles of high school Isfahan and They were seleted among all principle of The five districts of Isfahan through the Classified random sampling and also three teachers from each school were selected randomly to answer the questions of organizational climate.(n =159). Findings revealed that there is no relationship between the personality chara
    Keywords: Personality characteristics, organizational Climate
  • Hamidreza Aghamohamadian Page 143
    This research has bee done with aid of native informations of relatives to development psychology. The research method is descriptive of kind of survey. The sample of research is 240 preuniversity girl students that are in cidentally selected. The data of this research consis of a collection of 12 parts questionnaire. The results of research includes the desire of adolescences the most important wish of students is well- being success, amusement and raveling. Students were religious and ethical. The most anxiety of students were lack of parents.
    Keywords: psychology Characteristic, Girl students