فهرست مطالب

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 29 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • عسکر آتش افروز * صفحات 1-36
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه علی بین باورهای هوشی و برخی مولفه های خودتنظیمی با میانجی گری جهت گیری های هدف در دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر اهواز می باشد. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم دبیرستان های اهواز بود که به روش تصادفی چند مرحله ای، 348 نفر به عنوان نمونه از میان آن ها انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس نظریه تلویحی هوش (ITIS)، مقیاس الگوهای یادگیری انطباقی (PALS) و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) بوده اند. ارزیابی مدل پیشنهادی با روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار AMOS-16 صورت گرفت. جهت آزمون روابط غیر مستقیم از روش بوت استراپ در دستور کامپیوتری ماکرو پریچر و هیز استفاده شد. مدل پیشنهادی برازش قابل قبولی را با داده ها نشان داد و با ترسیم مسیر هدف عملکردگرا به هدف تبحرگرا برازش مطلوبی با داده ها به دست آمد. نتایج نشان داد که باورهای هوشی می تواند در هدف گزینی دانش آموزان نقش معنی داری ایفا نماید و هدف گزینی نیز می تواند به طور معنی داری برخی مولفه خودتنظیمی (از جمله خودکارآمدی و راهبردهای یادگیری خودتنظیم) را پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: باورهاي هوشي، جهت گيري هدف، خودکارآمدي، راهبردهاي يادگيري خودتنظيم
  • زهرا اقدامی، فریده یوسفی * صفحات 37-72
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساختاری بین نیازهای اساسی روان شناختی و درگیری تحصیلی با واسطه گری خودکارآمدی انجام شد.طرح پژوهش از نوع همبستگی است که در آن روابط بین سه متغیر مکنون مورد بررسی قرار گرفت. شرکت کنندگان 330 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه نیازهای اساسی روان شناختی (گانیه، 2003)، مقیاس ابعاد خودکارآمدی (موریس، 2001) و پرسشنامه درگیری تحصیلی (ریو، 2013) را در محل کلاس های عادی خود تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری و بکارگیری نرم افزار ایموس مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که نیازهای اساسی روان شناختی، به نحو مثبت خودکارآمدی و درگیری تحصیلی را پیش بینی می کند. خودکارآمدی نیز، اثر مستقیم بر درگیری تحصیلی داشت. همچنین نیازهای اساسی روان شناختی از طریق خودکارآمدی به عنوان میانجی گر بر درگیری تحصیلی تاثیر غیرمستقیم داشت. نقش واسطه گری خودکارآمدی با استفاده از آزمون بوت استراپ به لحاظ آماری معنادار بود. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت به منظور افرایش احتمال درگیری تحصیلی دانشجویان، باید به برآورده شدن نیازهای اساسی روان شناختی و نیز ارتقای خودکارآمدی آنها توجه شود.
    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، خودکارآمدی، نیازهای اساسی روان شناختی
  • اسحق بامری، امیرحمزه سالارزایی صفحات 73-96
    در پژوهش پیش رو، هدف ، تحلیل رابطه بین سبک زندگی و تربیت جنسی نوجوانان شهر زاهدان می باشد تا تحلیل شود که سبک زندگی نوجوانان چه میزان در بزه آنان موثر است. نوع تحقیق، توصیفی- تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی می باشد. جهت تجزیه و تحلیل نهایی از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل فرضیه اول نشان داد، در تمامی شاخص های مطرح شده با SIG به دست آمده 000/0 گویای رابطه مستقیم و مثبت بین سبک زندگی و تربیت جنسی می-باشد. همچنین نتایج فرضیه دوم گویای، تفاوت معناداری بین دو گروه نوجوان دختر و پسر در وضعیت تربیت جنسی می باشد. و در کل تربیت مثبت جنسی در پیش از ارتکاب جرایم جنسی بطور معناداری موثر است
    کلیدواژگان: سبک زندگی، تربیت جنسی، نوجوانان، بزهکاری جنسی، شهر زاهدان
  • تکتم سادات جعفر طباطبایی *، حسن احدی، هادی بهرامی، احمد خامسان صفحات 97-124
    زمینه
    افراد در مواجه با شرایط گوناگون زندگی با عواملی مختلف از قبیل اضطراب، استرس و افسردگی و غیره روبرو می باشند که تقریبا در بین تمامی گروه های سنی دیده می شود. به نظر می رسد مثبت اندیشی می تواند به عنوان راه حل مناسبی در جهت کاهش اضطراب به شمار آید.
    هدف
    در این پژوهش، اثربخشی یک پرتکل ابداعی آموزش مثبت اندیشی بر اضطراب و خوش بینی دانشجویان می باشد.
    روش پژوهش: این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور از کلیه دانشجویان مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته ی روان شناسی به صورت داوطلبانه آزمون اضطراب بک گرفته شد دانشجویانی که دارای اضطراب بالاتر از 8 بودند به تعداد 46 نفر انتخاب و در دو گروه همتا (23 نفر آزمایش و 23 نفر کنترل) به صورت تصادفی قرار گرفتند. از هر دو گروه آزمون خوش بینی _ بدبینی گرفته شد. گروه آزمایش هفته ای دو جلسه و طی 7 جلسه (80 دقیقه ای) تحت تاثیر برنامه آموزش مثبت اندیشی توسط محقق قرار گرفتند و در گروه کنترل هیچ گونه آموزشی صورت نگرفت.
    یافته ها
    داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار17spss وارد و بوسیله آزمون پارامتری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی پیش فرض نرمال بودن از آزمون کولموگروف اسمیرنوف و برای پیش فرض برابری واریانس های دو گروه از آزمون F استفاده گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که آموزش مثبت اندیشی اضطراب دانشجویان را به طور معنی داری کاهش و خوش بینی را افزایش داده لذا می توان از این پرتکل آموزشی در مراکز مشاوره دانشجویی برای کاهش اضطراب و افزایش خوش بینی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش مثبت اندیشی، اضطراب، خوش بینی
  • علامرضا رجبی*، شهلا شمعونی اهوازی، عباس امان الهی صفحات 125-148
    هدف این پژوهش تاثیر درمان شناختی-رفتاری گروهی بر کاهش نشانه های افسردگی در دانش آموزان دختر نوجوان 13 تا 15 ساله مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه 2 شهر اهواز بود. 20 دانش آموز براساس نقطه برش 22 در پرسشنامه افسردگی کودکان (CDI، رجبی) و راهنمای تشخیصی و آماری (DSM-5) انتخاب و 10 نفر به صورت تصادفی به گروه آزمایش و 10 نفر به صورت تصادفی به گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه و هر هفته 2 جلسه، 90 دقیقه ای تحت آموزش درمان شناختی-رفتاری گروهی قرار گرفت. برای اندازه گیری افسردگی از پرسشنامه افسردگی کودکان و نوجوانان (CDI، رجبی) استفاده شد. یافته ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که درمان شناختی-رفتاری گروهی به طور معناداری باعث کاهش میزان افسردگی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است و مقایسه مراحل سه گانه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش نشان داد که این درمان توانسته است میزان افسردگی را از مرحله پیش آزمون به مرحله پیگیری کاهش دهد (001/0 >p). بنابراین می توان بیان کرد که درمان شناختی-رفتاری یک روش درمان موثر در کاهش نشانه های افسردگی و کارآمدی دانش آموزان دختر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، افسردگی، دانش آموزان دختر
  • علی فرنام * صفحات 149-176
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مهارت حل مسئله و مدیریت خشم بر کاهش تعارض والد- نوجوان در بین دانش آموزان پسر بود. نمونه پژوهش 40 نفر (گروه آزمایش و گواه هرکدام 20 نفر) از دانش آموزان پایه نهم بود که به صورت تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. روش پژوهش آزمایشی بود. قبل از شروع آموزش، هر دو گروه پیش آزمون را دریافت کردند. سپس، گروه آزمایش 10 جلسه آموزش مهارت حل مسئله و مدیریت خشم دریافت نمود و گروه گواه در این مدت هیچ آموزشی را دریافت ننمود. پس از پایان جلسات پس آزمون و دو ماه بعدازآن، پیگیری بر روی هر دو گروه اجرا گردید. آزمودنی ها توسط مقیاس فنون تعارض اشتراوس مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت حل مسئله و مدیریت خشم بر کاهش تعارض والد- نوجوان، پرخاشگری کلامی و پرخاشگری فیزیکی و نیز افزایش استدلال بین دانش آموزان پسر گروه آزمایش موثر بوده است و تغییرات ایجادشده در کاهش تعارضات والد- نوجوان در مرحله پیگیری نیز ادامه داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت حل مسئله و مدیریت خشم در کاهش تعارض والد- نوجوان در بین نوجوانان گروه آزمایش اثربخش بوده است.
    کلیدواژگان: تعارض والد- نوجوان، مهارت حل مسئله، مدیریت خشم
  • فریبا فقیهی، افسانه مرزیه *، حسین جناآبادی صفحات 177-208
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین تجربه شیفتگی و نیروهای انگیزشی در دانش آموزان بود. بدین منظور 186 دانش آموز (88 پسر و 98 دختر) در مقطع سوم دبیرستان، از دبیرستان های سطح شهر جناح به صورت نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل: مقیاس تجربه شیفتگی، پرسشنامه انتظار-ارزش، مقیاس نیازهای بنیادی روانشناختی و مقیاس چشم انداز زمان آینده بود. برای بررسی سوالات پژوهش، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شده است. یافته ها نشان داد که خودتعیین گری و انتظار-ارزش رابطه مثبت و معنی داری با تجربه شیفتگی دارد؛ اما بین شیفتگی و چشم انداز زمان آینده همبستگی معنی داری مشاهده نشد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که، در گام اول، مولفه اهداف روشن، در گام دوم، اهداف روشن و متمرکز شدن، و در گام سوم، سه مولفه اهداف روشن، متمرکز شدن و بازخورد بدون ابهام، در پیش بینی خودتعیین گری نقش داشتند. همچنین، مولفه احساس کنترل13 % تغییرات انتظار-ارزش و مولفه از دست دادن خودآگاهی 4 % از تغییرات چشم انداز زمان آینده را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: تجربه شیفتگی، نظریه انتظار - ارزش، نظریه خودتعیین گری، چشم انداز زمان آینده
  • احمد قدسی، سیاوش طالع پسند *، محمدعلی محمدی فر، علی محمد رضایی صفحات 209-236
    هدف پژوهش حاضر رواسازی مقیاس هیجان کلاسی در دانش آموزان متوسطه دوم شهر قم بود.شرکت کنندگان 342 نفر از دانش آموزان پایه های دوم و سوم دوره دوم متوسطه نظری بودند که به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. همه آن ها مقیاس هیجان کلاسی تیتث ورث و همکاران و پرسشنامه هیجان پیشرفت پکران را تکمیل کردند. داده ها با مدل تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. روایی همگرا و واگرا با همبستگی پیرسون و تحلیل پایایی به روش آلفای کرونباخ بررسی شد. تحلیل عاملی تاییدی داده ها نشان داد ساختار سه عاملی حمایت هیجانی، تقلای هیجانی و ظرفیت هیجانی از برازش مطلوبی برخوردار است.آلفای کرونباخ برای کل مقیاس و برای خرده مقیاس هادر حد مناسب بود. شواهد روایی همگرا از رابطه مثبت خرده مقیاس های حمایت و ظرفیت هیجانی با هیجان های مثبت کلاسی شامل لذت و امید درکلاسو رابطه مثبت خرده مقیاس تقلای هیجانی با هیجان های منفی کلاسی شامل خشم، شرم، اضطراب، ناامیدی و خستگی بدست آمد. شواهد روایی واگرا هم از رابطه منفی خرده مقیاس های حمایت و ظرفیت هیجانی با هیجان های منفی کلاسی شامل خشم، شرم، اضطراب، ناامیدی و خستگی و رابطه منفی خرده مقیاس تقلای هیجانی با هیجان های مثبت کلاسی شامل لذت و امید در کلاس به دست آمد نتایج نشانگر آن بود که نسخه فارسی مقیاس هیجان کلاسی در جامعه دانش آموزان از ویژگی های روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، رواسازی، مقیاس هیجان کلاسی، نظریه پاسخ هیجانی، هیجان
  • فرحناز نمازی، نادره سهرابی شگفتی * صفحات 237-256
    هدف از این پژوهش تبیین نقش واسطه گری سازگاری اجتماعی برای الگوهای خانواده و سلامت روان نوجوانان شهر شیراز بود.روش تحقیق در این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دبیرستانی گروه سنی13 تا 16 ساله شهر شیراز در سال تحصیلی96-95 بودند. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق شامل603 نفر (286دختر و 317 پسر) که به شیوه شیوه ی نمونه گیری خوشه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های ابزار تجدید نظر شده الگوی ارتباطات خانواده ریچی و فیتزپاتریک(1990)، پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی سینها و سینگ (1993) و پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ-28) بود .تجزیه و تحلیل داده داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل مسیر انجام گردید. یافته یافته های تحقیق نشان داد از بین الگوهای ارتباطی خانواده تنها گفت و شنود قادر هاست واریانس سلامت روان را به میزان 12 درصد پیش بینی کنند و متغیر سازگاری دارای نقش کامل واسطه واسطه ای در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و سلامت روان بود.در مجموع یافته یافته های این تحقیق نشان می دهد که اموزش آموزش و فراهم سازی زمینه زمینه ای برای یادگیری مهارت-های سازگاری در هر زمینه زمینه ای ضامن سلامت روان می باشد.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، الگوهای ارتباطی خانواده، سلامت روان
  • آزاده وزیری، حسن احدی *، بهنام مکوندی، پرویز عسکری، سعید بختیارپور صفحه 257
    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر نشانه های اضطرابی کودکان پیش دبستانی 5-4 ساله منطقه شش تهران انجام گرفت. پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از میان 192 کودکی که در مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی اسپنس ( فرم گزارش والدین)، نمره اضطراب آنها یک انحراف معیار بالاتر از میانگین بود، تعداد 40 کودک به طور تصادفی انتخاب و در گروه کارکردهای اجرایی و گروه کنترل جای گرفتند. در گروه نخست، کودکان مورد آموزش کارکرهای اجرایی قرار گرفتند، در حالی که گروه دوم، آموزشی ندیدند. در تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که نمره های گروه آموزش دیده در پس آزمون، نسبت به پیش آزمون، کاهش دارد ( .(P
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اضطراب، کودکان
|
  • Askar Atashafrouz * Pages 1-36
    The purpose of present study was to investigate the causal relationship between intelligence beliefs and some components of self-regulation with mediating role of goals orientation of male junior high school student in Ahvaz. The population in this study was the entire male junior high school student in Ahvaz. From this population 348 students were selected as sample using multi-phase random sampling method. The research instruments in this study were Implicit Theories of Intelligence Scale (ITIS), Patterns of Adaptive Learning Scales (PALS) and Motivational Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). Evaluation of the proposed model with path analysis using AMOS-16 software was done. The indirect relationships were tested by using bootstrapping procedure in Preacher and Hayes Macro command. The proposed model had a fitness regarding the fitness indices. With drawing path between “approach goal” to “mastery goal” good fit with the data obtained. The results showed that intelligence beliefs can play a significant role in student goal setting and goal setting can significantly some components of self-regulation (including self-efficacy and self-regulated learning strategies) predict.
    Keywords: intelligence beliefs, achievement goals, learning strategies, self-efficacy
  • Zahra Eghdami, Faride Yousefi * Pages 37-72
    This study with the aim of investigating the structural relationship between basic psychological needs and academic engagement with mediation of self-efficacy was conducted. Research design was correlational and the relationships among three latent variables were investigated. The participants were 330 undergraduate university students selected through random multistage cluster sampling method from Shiraz University, completed the Basic Psychological Needs questionnaire (Gagné, 2003), the Self-efficacy Scale (Muris, 2001), and the Academic Engagement Scale (Reeve, 2013) in their regular classes. Data was analyzed using structural equation modeling and applying AMOS software. The findings showed that basic psychological needs could predict self-efficacy and academic engagement positively. Self-efficacy had direct effect on academic engagement. Also, basic psychological needs had indirect effect on academic engagement through self-efficacy as a mediator. The mediating role of self-efficacy using bootstrap test was statistically significant. According to findings of this research, it can be concluded that for increasing the probability of students’ academic engagement, it should be consider their basic psychological needs and self-efficacy
    Keywords: academic engagement, basic psychological needs, self-efficacy
  • Eshagh Bameri, Amir Hamze Salarzaie Pages 73-96
    The importance of lifestyle studies is to reveal the ways in which social and social connections are derived from modern cultural and economic processes that have a significant impact on teenage sex education. In this regard, the purpose of this study was to analyze the relationship between lifestyle and sexual education in adolescents in Zahedan. The research, descriptive and analytical method is based on library, documentary, and field studies. SPSS software was used for final analysis. The results of the analysis of the first hypothesis showed that, in all of the indicators presented with SIG, 0/00 shows a direct and positive relationship between lifestyle and sexual education. Also, the results of the second hypothesis indicate that there is a significant difference between two teenage girls and boys in sexual education.
    Keywords: lifestyle, Sexual education, Teens, Zahedan city
  • Toktam Sadat Jafar Tabatabaee *, Hassan Ahadi, Hadi Bahrami, Ahmad Khamesan Pages 97-124
    Background
    Under different circumstances, people are faced with different factors such as anxiety, stress, depression, etc. which are present in all age groups. It seems that positive thinking can be a proper solution to reducing anxiety.
    Aim: In this paper, the aim is to see the effectiveness of an innovative positive thinking educational protocol on the anxiety and optimism of university students.
    Method
    This study was had a quasi-experimental design with a pre-test, post-test, and a control group. All bachelor and master students of psychology at the Islamic Azad University, Birjand Branch, were voluntarily given Beck Anxiety Inventory. Forty-six students with scores above 8 were selected and randomly assigned to 2 homogeneous case and control groups (with 23 students in each). Both groups took optimism-pessimism tests. The case group received seven 80-minute sessions of Positive Thinking -training program by the researcher, while the control group had no training.
    Findings: The data were analyzed in SPSS (version 17) using the parametric independent t-test. Kolmogorov-Smirnov test was used to examine normality and Fi test was used to study equality of the two groups.
    Discussion and
    Conclusion
    Teaching positive psychology, findings indicate, reduced students’ anxiety and increased their optimism significantly. Thus, this educational program can be suggested for consultation centers in order to decrease anxiety and increase optimism.
    Keywords: teaching positive thinking, anxiety, optimism
  • Gholamreza Rajabi *, Shahla Shamoni Ahwazi, Abbas Amanollahi Pages 125-148
    The aim of this research was the effect of group cognitive-behavioral therapy (CBT) on depression symptoms decrease in girls 13-15 year olds high school referring to counseling centers education region 2 Ahvaz in city. 20 girl participants were select according to cut off point 22 in Children Depression Inventory (CDI, Rajabi), and DSM-5, and the participants were randomly assigned into an experimental and control groups (each group comprising 10 students). The participants in the experimental group received 12 sessions, and each of week 2-session, 90 minutes Cognitive-Behavior Therapy. The Children Depression Inventory was used for depression assessment. The findings repeated major analysis of variance showed that group cognitive-behavior therapy significantly decrease depression in experiment group in comparison with control group, and comparison of the stages of pre-test, post-test and follow-up in the experimental group showed that this treatment has been able to reduce the degree of depression from the pre-test to the follow-up stage (p
    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, depression, girl students
  • Ali Farnam * Pages 149-176
    The present study aimed to investigate the effectiveness of problem solving skill and anger management on decrease of parent-adolescent conflicts among boy students. The research sample included forty students of ninth grade that were randomly placed in two groups (20 students in the experimental group and 20 ones in the control group). The method of research was experimental. The experimental group received ten group training sessions of problem solving skill and anger management and no treatment was given to the control group. At the end of training sessions, posttest and 2 months later, follow up test were administered. To collect data, the participants were assessed by Straus conflict tactics scale parents (CTSP). In order to analyze data, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and analysis of covariance (ANCOVA) were used. The results revealed that problem solving skill and anger management training had a significant effect on decrease of parent-adolescent conflicts, verbal anger, physical anger and enhancement of reasoning among boy students in experimental group. It can be concluded that problem solving skill and anger management training had a significant effect on decrease of parent-adolescent conflicts in experimental group.
    Keywords: Parent-adolescent conflicts, Problem solving skill, Anger management
  • Fariba Faghihi, Afsane Marziyeh *, Hossein Jenaabadi Pages 177-208
    The aim of the current study was to investigate the realationship between flow and motivational forces. Data were collected from 186 students in third grade high school of janah high school, were chosen through stratifield random sampling. The following Scale and questionnaires were used: Flow State Scale, Expectancy-value questionnaire, Basic psychological Needs Scale, and Future Time Perspective Scale. To investigate the research questions, Pearson’s correlation coefficient and stepwise regression were used. The result showed the self determination and Expecctancy-value had a positive significant relation with flow experience, but there was no significant relation between flow and future time perspective. The results obtained from stepwise regression analysis showed that in the first step, component clear goals, in the second step, clear goals and concentration on task, and in the third step, three components clear goals, concentration and unambiguous feedback have role in predicting self determination. Also omponent sense of control predicted, 13% of the variance of the Expecctancy-value and Component loss of self-consciousness predicted 4% of the variance of the future time perspective.
    Keywords: Flow, Expectancy-value theory, self determination theory, Future time perspective
  • Ahmad Ghodsi, Siavash Talepasand *, Mohammad Ali Mohammadyfar, Ali Mohammad Rezaie Pages 209-236
    The present paper seeks to validate Classroom Emotions Scale for senior high school students in Qom. The participants were 342 students in grades two and three of human sciences course, who were selected through random multi-stage cluster sampling. All of them completed the Classroom Emotions scale designed by Titsworth et al, and Pekrun's Achievement Emotions Questionnaire. The data were analyzed using confirmatory factor analysis. Convergent and divergent validities were analyzed using Pearson's correlation, and reliability was analyzed using Cronbach's Alpha model. The results of confirmatory factor analysis show that a three-component structure including emotion support, emotion work, and emotion valance has acceptable fitness. Cronbach's alpha for the whole scale and subscales was at an acceptable level. The evidence for convergent validity has been obtained from the positive relationship of subscales of emotion support and emotion valance with classroom positive emotions including enjoyment and hopefulness in classroom, and from the positive relationship of subscale of emotion work with classroom negative emotions including anger, shame, anxiety, hopelessness and weariness. The evidence for divergent validity has also been obtained from the negative relationship of subscales of emotion support and emotion valance with classroom negative emotions including anger, shame, anxiety, hopelessness and weariness; and from the negative relationship of subscale of emotion work with classroom positive emotions including enjoyment and hopefulness in classroom. The results show that the Persian version of Classroom Emotions Scale has acceptable psychometric characteristics among the sample students, and it can be used as a valid instrument in psychological studies and surveys.
    Keywords: Classroom Emotion Scale, Emotion, Emotional Response Theory, Factor Analysis, Validation
  • Farahnaz Namazi, Nadereh Sohrabi Shegefti * Pages 237-256
    The purpose of the research was to check the mediating role of the social adjustment for family communication pattern and mental health. The research design was a correlational design. The sample consisted of 603 high school students (286 female and 317 male) between 13 to 16 years old. Cluster sampling was the sampling method in this research. The revised family communication research questionnaire, student adjustment questionnaire and, general mental health questionnaire were used in this study. The results of path analysis revealed that conversation dimension of the family communication pattern is a significant predictor for mental health (R square = 12%). Also the result showed a complete mediating role of social adjustment for family communication pattern and mental health.
    Keywords: Social Adjustment, family communication pattern, mental health
  • Azadeh Vaziri, Hasan Ahadi *, Behnam Makvandi, Parviz Askari, Saeed Bakhtiapour Page 257
    The purpose of this research is to study the effectiveness of training executive functions on anxiety symptoms on preschool children (4-5 years old) from the region six in the city of Tehran. In this study, the Experimental Design with pre-post testing method and control group is considered. Of the 192 children who according to Spence children's anxiety scale (parental report form) had an anxiety scores higher than the mean standard deviation, 40 children were selected and then divided into experimental and control group by using the simple random sampling method. In experimental group, children received executive function training, while the control group received no training. The analysis of covariance methodology was utilized to analyze the data. The result of analysis shown that the group who received training was significantly reduced in the post-test compared to pre-test (P
    Keywords: executive functions, anxiety, children