فهرست مطالب

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 4 (شهریور 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا حکیمی، مسعود رودباری صفحه 1
    پژوهش حاضر به منظور بررسی مقایسه ای جایگاه اجتماعی معلمان ابتدایی، راهنمایی و متوسطه استان انجام شد. این پژوهش به روش توصیفی انجام گرفت و دیدگاه 372 نفر از معلمان مقاطع مختلف 17 منطقه آموزش و پرورش استان که به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند، در زمینه ی مهم ترین شاخص های منزلت اجتماعی یعنی نیازهای مادی و معیشتی، نیازهای امنیتی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهند که دغدغه بزرگ معلمان رفع نیازهای مادی و معیشتی آنهاست و از این نظر بین مقاطع مختلف تفاوت معنی داری وجود ندارد. از نظر امنیت شغلی فقط 85/48 درصد معلمان مورد مطالعه خود را فاقد امنیت شغلی معرفی کرده بودند و این امر در بین دارندگان مدارک بالاتر، بیشترمحسوس بود. دلایل ناامنی معلمان به ترتیب: ترس از بیان و نقد اندیشه های مختلف، ترس از بیان ضعف های احتمالی حاکم بر سازمان و ترس از عواقب انتقاد صحیح و منطقی از مدیریت آموزشگاه بیان شده بود.
    از نظر نیازهای اجتماعی معلمان، بین آنان در مقاطع مختلف تفاوت معنی داری وجود نداشت. میانگین نیازهای مادی، امنیتی و اجتماعی معلمان ابتدایی و راهنمایی تفاوت معنی داری نداشت اما میانگین مربوط به معلمان متوسطه از دو گروه دیگر پایین تر بود.
    کلیدواژگان: نیازهای مادی، نیازهای اجتماعی، امنیت شغلی، جایگاه اجتماعی، معلمان
  • پری رخ دادستان، عزت الله احمدی صفحه 15
    هدف پژوهش حاضر بررسی تحول مفهوم فضای اقلیدسی در دانش آموزان ناشنوا در مقایسه با دانش آموزان شنوا می باشد. در این تحقیق مجموعا 100 نفر (50 نفر دانش آموز ناشنوا – 50 نفر دانش آموز شنوا) مورد آزمایش قرار گرفت. نمونه مورد آزمایش شامل 2 گروه از دانش آموزان ناشنوا (25 پس و 25 دختر) و 2 گروه از دانش آموزان شنوا (25 پسر و 25 دختر) می باشد. در این پژوهش از آزمون تجسم سطح افقی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمونهای کروسکال – والیس و لامان ویتنی استفاده گردید.
    نتایج نشان داده بین ناشنوایان و شنوایان در تحول مفهوم فضای اقلیدسی تفاوت معنی داری وجود ندارد. یافته دیگر پژوهش حاضر، مبین آن است که بین دختران و پسران ناشنوا در تحول مفهوم فضای تفاوت معنی داری وجود دارد و عملکرد دختران ناشنوا از پسران ناشنوا ضعیف تر است. همچنین هیچ یک از چهار گروه به مفهوم اقلیدسی دست نیافته اند و در مقایسه با معیارهای جهانی تاخیر قابل ملاحظه ای در آزمودنی ها دیده می شود.
    کلیدواژگان: فضای اقلیدسی، شنوا و ناشنوا، تجسم سطح افقی آب، تحول شناختی
  • رضا دلاور صفحه 31
    تحقیق حاضر به بررسی ارتباط شخصیت، افسردگی و انجام فعالیت بدنی (ورزش) می پردازد برای این منظور از بین جنبه های مختلف شخصیت، به برون گرائی درونگرائی فرد توجه شده که به وسیله آزمون شخصیت «آیزینک»، مورد محاسبه قرار گرفته است. همینطور سطح افسردگی آزمودنی ها به وسیله آزمون «بک» اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت. آزمودنی های تحقیق حاضر در دو دسته 60 نفری ورزشکار و غیرورزشکار از بین دانشجویان پسر دانشگاه سیستان و بلوچستان به صورت تصادفی انتخاب شده اند.
    میزان برون گرائی درون گرائی و سطح افسردگی دو دسته آزمودنی های ورزشکار و غیر ورزشکار توسط آزمون t استیودنت، مورد مقایسه قرار گرفت و مشاهده شد که، بین برون گرائی- درون گرائی دانشجویان پسر ورزشکار و غیرورزشکار، تفاوت معنی داری وجود نداشت. اما بین سطح افسردگی آنها تفاوت معنی دار مشاهده شد. ارتباط بین برون گرائی- درون گرائی و افسردگی آزمودنی ها، بوسیله آزمون همبستگی پیرسون مورد آزمون قرار گرفت و مشاهده شد که بین این دو نیز ارتباط معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شخصیت، برون گرائی، افسردگی، درون گرائی، ورزشکار و غیر ورزشکار
  • زهرا راغی، حجت الله نیکبخت صفحه 41
    هدف از این تحقیق، مقایسه تاثیر دو شیوه کششی ایستا و تسهیل عصبی عضلانی از طریق گیرنده های عمقی (PNF) بر میزان انعطاف پذیری عضلات همسترینگ بود. به این منظور 60 دانش آموز دختر با میانگین سنی 24/17 سال که در انعطاف پذیری عضلات همسترینگ پای غیر غالب دارای محدودیت(70 درجه < دامنه حرکتی باز شدن فعال زانو) بودند، به صورت تصادفی به سه گروه تجربی ایستا (20=n)، تجربی PNF (20=n) و کنترل (20=n) تقسیم شدند. یک برنامه گرم کردن شامل دوی نرم، به صورت مشترک در هر سه گروه و یک برنامه کشش عضلات همسترینگ روی پای غیر غالب، به شیوه کششی ایستا بر روی آزمودنی های گروه تجربی ایستا و به شیوه کششی PNF در گروه تجربی PNF به مدت پنج روز در هفته و در طول شش هفته اجرا شد. انعطاف پذیری عضلات همسترینگ (دامنه حرکتی باز شدن فعال زانو) پای غیر غالب با استفاده از آزمون باز شدن فعال زانو (AKET)، روی هر سه گروه، قبل از شروع تمرینات و پس از پایان دوره تمرین توسط گونیا متر اندازه گیری شد. داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شیوه های کششی ایستا و تسهیل عصبی عضلانی (PNF) بر میزان انعطاف پذیری عضلات همسترینگ (دامنه حرکتی بازشدن فعال زانو) پای غیر غالب تاثیر داشتند. به علاوه از نظر آماری بین تاثیر دو شیوه کششی ایستا و PNF بر میزان انعطاف پذیری عضلات همسترینگ پای غیر غالب تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: شیوه کششی، ایستا، تسهیل عصبی عضلانی، گیرنده های عمقی، آزمون باز شدن فعال زانو
  • یارالله رومیانی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، احمد رضا نصراصفهانی صفحه 59
    هدف این پژوهش، بررسی موانع و مشکلات فعالیت های پژوهشی دبیران دبیرستان های دولتی آموزش و پرورش شهر اصفهان بوده است. در انجام این پژوهش موانع سازمانی و آموزشی دبیران در زمینه انجام فعالیت های پژوهشی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است.
    روش تحقیق مورد استفاده پیمایشی بوده است. برای جمع آوری اطلاعات از دو ابزار استفاده شده است، 1)پرسشنامه محقق ساخته، مرکب از 29 سوال بسته پاسخ با طیف لیکرت و چهارسوال باز پاسخ، 2) مصاحبه نیمه سازمان یافته با دبیرانی که اقدام به کارهای پژوهشی کرده اند.
    جامعه آماری کلیه دبیران دبیرستان های دولتی آموزش و پرورش شهر اصفهان بوده است که به صورت تصادفی، سه ناحیه از پنج ناحیه شهر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. علاوه بر آن، با 14 نفر از پژوهشگران سازمان مصاحبه به عمل آمده است.
    برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی، از آزمون های t تک نمونه ای، t با دو گروه مستقل t 2 (هتلینگ)، تحلیل واریانس و توکی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که موانع سازمانی و آموزشی در عدم انجام فعالیت های پژوهشی دبیران تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، دبیران، فعالیت های پژوهشی، موانع سازمانی، موانع آموزشی
  • سید مصطفی شریف، اکرم آقاسی صفحه 75
    برنامه ریزی استراتژیک، یکی از رویکردهایی است که درسال های اخیرازسوی بسیاری از رهبران ومدیر ان سازمان ها به عنوان سیاستی نوین برای کاهش مسایل مبتلا به سازمان ها وارتقای کیفیت نتایج و عملکرد سازمانی مطرح شده است. برنامه ریزی استراتژیک در هر سازمان، از جمله سازمان های آموزشی، به عوامل بسیاری بستگی دارد. در این پژوهش تفکر استراتژیک، دانش مدیران و برنامه ریزان و مشارکت و توافق یاران برنامه ریزی، به عنوان عوامل زمینه ساز و موثر برتحقق برنامه ریزی استراتژیک در سازمان آموزش و پرورش استان اصفهان مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق، تمامی مدیران، برنامه ریزان و کار شناسان ادارات آموزش وپرورش استان اصفهان، به تعداد 1593 نفر می باشد. در انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ایو طبقه ای متناسب با حجم استفاده شده است و از بین مدیران، برنامه ریزان وکارشناسان تعداد220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است. روایی پرسشنامه از طریق یک مطالعه مقدماتی مورد سنجش قرارگرفته است. برای تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده و مقدار آن 96/0 برآورد گردیده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS صورت گرفته است. نتایج حاصل ازپژوهش نشان داد که پاسخگویان همه مولفه های مورد نظر در این تحقیق را، در تحقق برنامه ریزی استراتژیک موثر می دانند؛ و به ترتیب مولفه های تفکر استراتژیک، دانش و مشارکت و توافق را در تحقق برنامه ریزی استراتژیک حائز اهمیت دانسته اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، تفکراستراتژیک، دانش، مشارکت و توافق
  • ناصر ناستی زایی صفحه 91
    اهمیت ازدواج بر هیچ کس پوشیده نیست. شاید با اطمینان بتوان گفت هر جوانی طبعا به ازدواج و تشکیل خانواده علاقه دارد و غریزه جنسی او را در اقدام به آن دعوت می کند و لازم به نظر می رسد هر چه زودتر خواسته ی طبیعت را اجابت کرده و کانون خانواده را تشکیل دهد. لیکن در عمل چنین نیست و اغلب موانعی بر سر راه ازدواج جوانان وجود دارد و آن را از سنین طبیعی و مطلوب به سنین بالاتر به تاخیر می اندازد. هدف این تحقیق بررسی موانع ازدواج دختران و ارائه راهکارهای مناسب برای حل این معضل اجتماعی می باشد.
    تحقیق حاضر از نوع زمینه ای بوده و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دختر مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 85_1384دانشگاه سیستان و بلوچستان بوده اند که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 305 نفر به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، جدول، نمودار) و آمار استنباطی (آزمون مجذور خی تک متغیره) استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان داد که هر 5 عامل مورد بررسی در تحقیق یعنی عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، بی توجهی مسوولان و عدم صلاحیت جوانان در موانع ازدواج دختران از دیدگاه پاسخگویان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: ازدواج، موانع، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، بی توجهی مسوولین، مهریه، جهیزیه
  • احمد یارمحمدیان صفحه 109
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه خود پنداره و عزت نفس در دانشجویان خلاق و غیر خلاق است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشکده علوم تربیتی دانشگاه شیراز تشکیل داده اند. نمونه تحقیق شامل 100 نفر دانشجو از بین دانشجویان کارشناسی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز بودند که به طریق جدول اعداد تصادفی از بین گرایش های مختلف انتخاب شدند. ابزار سنجش در این تحقیق، آزمون خلاقیت عابدی جهت تمایز دانشجویان خلاق از غیر خلاق و آزمون خود پنداره راجرز جهت سنجش متغیر خود پنداره دانشجویان بود. همچنین جهت سنجش میزان عزت نفس آنان از آزمون عزت نفس کوپر اسمیت استفاده گردید. در این پژوهش از روش های آماری میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی برای نمونه های مستقل و تحلیل واریانس چندگانه استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که: میان نمرات میانگین خود پنداره و عزت نفس دانشجویان خلاق و غیر خلاق تفاوت معنا داری وجود دارد. همچنین این نتایج نشان داد که دانشجویان خلاق نسبت به دانشجویان غیر خلاق، نمرات بهتری در دو متغیر خود پنداره و عزت نفس کسب کردند. در مجموع نتایج نشان داد که بین خود پنداره و عزت نفس هر گروه رابطه معنا داری وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده می توان استنباط نمود که عزت نفس یکی از ویژگی های مثبت شخصیت و تابع خود پنداره هر فردی است، به طوری که خود پنداره مثبت همراه با عملکرد موفقیت آمیز موجب عزت نفس بالا می گردد.
    کلیدواژگان: خود پنداره، عزت نفس، دانشجویان خلاق و دانشجویان غیر خلاق
|
  • R. Hakeemi*, M. Roudbaari Page 1
    The current research was directed towards determining the social status of primary, middle, and high school teachers working in the province of Sistan and Baluchestan. The investigation was carried out on the pattern of the Descriptive Method. The opinions of 372 teachers hailing from different levels of learning in the 17 sectors of education in the province were cluster-randomly chosen. The significant social-status areas such as materiatistic and subsistent needs and security and social requirements were probed into. The findings disclosed that the dominant apprehension of the teachers was the obviation of their materialistic and subsistent needs and requirements. As far as this issue is concerned, there exists no meaningful difference. Regarding job-security, only 48.85% of the concerned teachers expressed their anxiety about the lacking of the job-security. This sense of job-insecurity prevails mostly among the teachers with a high-degree of education. The elements playing a vital role in the job-insecurity include: the fear of expression and criticism of various statements, fear of exposing the probable inefficiencies of the administrators running the organization, and the fear of the consequences of genuine and logical criticism of the management of the institution. As far as social needs of the teachers are concerned, there appeared no meaningful difference. The average materialistic, job-security, and social needs of the primary and middle school teachers showed no meaningful difference; however, the average among the secondary school teachers seemed lower than that of the two groups.
    Keywords: Materialistic Needs, Social Needs, Job, Security, Social Status, Teachers
  • P. Dadestan*, E. Ahmadi Page 15
    The goal of the present research is to investigate the development of the concept of Euclidean Space in deaf students as compared with hearing students. In this study, a total number of 100 individuals (50 deaf and 50 hearing students) were examined. The subjects of the examination included two groups of deaf students (25 boys and 25 girls) and two groups of hearing students (25 boys and 25 girls). The evaluation device in this research was the test of the visualization of the horizontal surface of water. In order to analyze the data, Kruskal, Wallice and Uman Witney Tests were used. The results of the findings, revealed no difference between deaf and hearing students in the development of the concept of Euclidean Space. However, the deaf boys had a better performance in the test of the visualization of the horizontal surface of water as compared with the deaf girls. Also, the results represented the fact that none of the four groups (deaf and hearing boys and girls) has acquired the full concept of the Euclidean Space, and the performance of the deaf girls in the test of the visualization of the horizontal surface of water was the weakest among the four groups.
    Keywords: Euclidean Space, Deaf, Hearing, Visualization of the Horizontal Surface of Water, Cognitive Development
  • R. Delaver Page 31
    The current research takes up for investigating the personality relations, depression and the physical-activity performance (athletics). For this purpose, among the various aspects of an individual the extroversion and introversion features have been considered and assessed by means of Personality Test (57 question). Similarly, the depression rates were measured and compared by means of Bick Test. Finally, the relations between the depressions of extroversion in the two test-groups were reviewed. The present research-tests have been completely randomly conducted within the two groups of sixty members each from the athletic and non-athletic-male students of the University of Sistan and Baluchestan. The extroversion-introversion rate, the depression level in the two test-groups of athletic and non-athletic students, and the calculation and the average numerical quantities obtained through student-t-test were compared, and as a result it was observed that at the alpha level 0.05, there exists no meaningful difference between extroversion and introversion athletic and non-athletic male students. No doubt, there was a meaningful difference in the depression levels, while the relations between extroversion-introversion and the depression tests were examined by means of the Pearson Correlation Test and it was discovered that there also exists no meaningful difference between the two.
    Keywords: Personality, Extroversion, Depression, Introversion, Athlete, Non, Athlete
  • Z. Raghi*, H. Neikbakhth Page 41
    Initially the purpose of this research work was to compare the effects of the two techniques of Static Stretch and Neuromuscular Facilitation Stretch with the help of proprioceptors on the flexibility of the hamstring muscles. Sixty girl-students for this purpose falling between 17 and 24 years of age with the non-dominant leg hamstring muscles flexibility having limitations (Active Knee Extension range of movement <70°) were randomly grouped into three categories namely Experimental Static (n = 20), Experimental PNF (n=20), and the Control Category (n=20). A 6-week-warm-up program, comprising light-running for all the three groups, a hamstring-muscle-stretch of the non-dominant leg on the tests of the Static-Experimental Group by means of Static Stretch Method, and on the basis of PNF Stretch in the PNF Experimental Group for 5-day-a-week was conducted. Flexibility of the hamstring muscles (movement range of the Active Knee Extension) of the non-dominant leg by utilizing Active Knee Extension Test measurement was carried out on all the three groups before starting the exercises and after the end of the exercises. The data were statistically reviewed and analyzed. The results revealed that the Static Stretch and the Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Stretch(PNF) methods had their effects on the degree¬ of the flexibility of the hamstring muscles (Active Knee Movement Range Extension) non-dominant leg. Moreover, from statistical point of view, there has been no meaningful disparity between the effects of the two methods of Static Stretch and PNF on the degree of flexibility of hamstring muscles non-dominant leg.
    Keywords: Stretching Methods, Static, Neuromuscular Facilitation, Proprioceptors, Active Knee Extension Test
  • Y. Roomiyani, E. Mirshah Jafery, A. R. Nasr Isfahani Page 59
    The research in hand aims at surveying the obstacles and hindrances in areas of research activities carried out by government-run high-school teachers in the city of Isfahan. In the course of conducting their research, the organizational and educational hurdles as are faced by the high-school teachers were examined and compared. The method of investigation so benefited from has been the surveying method. Two strategies were adopted for gathering relevant information, one: a questionnaire, planned by the researcher, comprised twenty-nine packed questions on the Likert Scale and four open questions; two: interview of semi-organization with those teachers who had participated in research works. The statistical society embracing all the teachers of the government-run high schools of Isfahan. They were randomly picked up as statistical samples from amongst three zones out of five zones of the city of Isfahan. In addition, fourteen researchers were also interviewed in this connection.For analyzing and examining the data, such tests as are t-single sample, t-with two independent groups of t2 analysing variance and token were utilized for the purpose. The investigation findings revealed that the organizational and educational obstacles have had their effects on the non-conducting research works by the teachers.
    Keywords: Education Department, High, School Teachers, Research Activities, Organizational Obstacles, Educational Obstacles
  • S. M. Shareef *, A. Aghasi Page 75
    The strategic planning is one of the approaches that have been adopted by many of the leaders and managers of the institutions as the modern policies for reducing the existing problems and enhancing the quality of the outcome and performance of the institutions. Strategic planning in every organization including educational departments depends on many factors. In the research in hand, the strategic thinking, the knowledge of managers and planners and the participation and consensus of the planning supporters as the effective and the factors paving the way for the accomplishment of the strategic planning in the department of education in the province of Isfahan have been examined. The research is a descriptive survey. The statistical research-society comprises all the managers, planners, and experts in the education departments of Isfahan province numbering to 1593 individuals. In the selection of the sample the Clustering and Stratified Sampling, commensurate with the volume, has been utilized. Amongst managers, planners, and experts, 220 individuals were singled out as the sample. The device for data collecting has been the construct validity of an open-ended questionnaire. The admissibility of the questionnaire was evaluated by means of an elementary study. For designating the fundamentals of the questionnaire, Alpha was used, and its quantity was assessed at 0.96%. The data was analysed by using the SPSS software. The results of the research displayed that the responders of all the factors in this research stand effective in the accomplishment of the strategic planning, and according to their sequence of factors, the strategic thinking has been at a mean of 2.9%, knowledge at a mean of 2.84%, while participation and consensus at a mean of 2.76% have been assessed in the accomplishment of strategic planning.
    Keywords: Strategic Planning, Strategic Thinking, Knowledge, Participation, Consensus
  • N. Naastizaie Page 91
    The importance of marriage is no secrecy. One can say with certainty that every young man is desirous to enter the union of marriage and to bring about a family-set-up. The sextual instinct calls him for an early action to this effect. It seems essential that the sooner the demands of nature met and the core of the family formed the better the results are. However, in practice things are quite contrary to the fact, and there are hurdles barricading the path of the youngs to the marriage. This state of affairs promotes the deferring of the desired and natural age of marriage-maturity to an older and a later age. The research in hand aims at probing into the obstacles in the way of the girl's marriage and offers appropriate methods to overcome this Social dilemma. The current investigation is based on the Background Method. The statistical society of the research comprises all the girl-students studying in their second semester of the academic Solar Year 1384-85 in the University of Sistan and Baluchestan. The sampling method has been the method of stratified random sampling with 305 individual students answering the structured-response questionnaire. For analyzing the data of the research, the Descriptive Statistics (frequency, per cent, table, chart) and the Statistical Inference (mono-chi-square variable) have been used for this purpose. The results of the investigation showed that every five-factors involved in the research namely economic factors, cultural factors, social factors, indifference of the concerned authorities, and the incapability of the youngs in removing the obstacles of the girls marriages, have been effective from the responder's point of view.
    Keywords: Marriage, Obstacles, Cultural Factors, Social Factors, Economic Factors, Indifference of The Authorities, Marriage Portion of Money Paid By The Bridegroom, Dowry
  • A. Yaar Muhammadiyan Page 109
    The purpose of conducting the present research work is to probe into the ties existing between the self-concept and self-esteem among the creative and unimaginative students. The statistical society of this investigation comprises the students of the Faculty of Education in the University of Shiraz. The research model included a hundred students group picked up from amongst the students of graduate classes and the selection took place randomly from different disciplines on the basis of a numerical table. The evaluation device in this research work was Abidi's creativity regarding the distinction between the creative students and unimaginative students and Roger's self-concept text regarding variable evaluation of self-concept students. Similarly for assessing the degree of self-esteem, the Cooper Smith self-esteem test-was used. In this investigation, the methods of mean statistics, standard deviation, Pearson's Correlation Coefficient, T-Test for independent models and analysis of the multi-variance was utilized. The results of the investigation revealed that: there exists a meaningful (P<0/001) difference between the average marks secured by the self-concept and self-esteem creative and unimaginative students. Likewise the results showed that the creative students secured higher marks than the unimaginative students in the two variances of self-concept and the self-esteem (P<0.007,P< 0.017). On the whole, the results displayed that there exists a meaningful relations between the self-concept group and self-esteem group-(P<0.05). On the basis of the outcome, it can be inferred that the self-esteem is one of the positive features of personality and subordinate to the self-concept of every individual in a way that the positive self-concept along with a successful performance enhances the self-esteem.
    Keywords: Self, Concept, Self, Esteem, Creative Students, Unimaginative Students