فهرست مطالب

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 5 (اسفند 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید رجایی پور، تقی آقا حسینی، ابوالقاسم فرهنگ صفحه 1
    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین ارزشیابی های کلاسی و جو یادگیری در کلاسهای درس دوره راهنمایی نواحی پنجگانه ی شهر اصفهان بوده است.
    جامعه‎ی آماری این پژوهش کلیه ی معلمان مدارس دوره ی راهنمایی شهر اصفهان بوده است. حجم نمونه 30 نفر بوده است که به روش نمونه‎گیری طبقه ای تصادفی متناسب با حجم و با توجه به متغیر جنسیت و ناحیه محل خدمت انتخاب گردیده اند. روش پژوهش همبستگی است و داده ها به وسیله دو چک لیست و با مشاهده‎ی رفتار معلمان در کلاس‎های درس در طول یکسال تحصیلی به دست آمده است.
    نتایج این پژوهش نشان داد که معلمان دوره ی راهنمایی شهر اصفهان کارکرد ارزشیابی را پایین تر از حد متوسط (84/2=) و فرآیند یاددهی- یادگیری را بیشتر از حد متوسط (33/3=) ایجاد نموده اند. بین ارزشیابی های مستمر کلاسی وجو یادگیری رابطه ی مثبت و معنی داری وجود داشته است. ضریب همبستگی 554/0 و ضریب تعیین 307/0 بوده است. به عبارت دیگر 30 درصد جو یادگیری کلاس درس را می توان بوسیله ارزشیابی تبیین نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، جو یادگیری، ارزشیابی کلاسی، ارزشیابی مستمر
  • سید حمیدرضا علوی صفحه 15
    هدف این تحقیق، شناسایی نگرش و رفتار دینی و بررسی رابطه آن با متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، معدل دیپلم، نوع دانشکده دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان بوده است. روش تحقیق، همبستگی و جامعه آماری دانشجویان این دانشگاه باهنر کرمان می باشد که از بین آنها تعداد400 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید.
    ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون کروسکال و الیس و همبستگی استفاده شده است.
    نتایج حاصل از این تحقیق مبین آن است که در مورد ابعاد در نظر گرفته شده برای نگرش دینی در بعد شناختی %96، بعد عاطفی%93، بعد پیامدی %54 و در مورد رفتار دینی معادل %36 از نظرات پاسخگویان در حد مطلوب بوده است. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که بین نوع دانشکده، جنسیت، وضعیت تاهل، معدل دیپلم با رفتار دینی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین بعد شناختی، بعد عاطفی و بعد پیامدی نگرش دینی با رفتار دینی (بعد مناسکی) دانشجویان رابطه ی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نگرش، رفتار، دین، دانشجویان دانشگاه
  • محمود فاضل بخششی صفحه 35
    بسیاری از محققین در مطالعاتی که انجام داده اند به اضطراب به عنوان یک مشکل اساسی و عامل موثر در اعتیاد اشاره کرده اند. در این مقاله که بر یافته های پژوهش صورت گرفته برروی معتادان زندانی در زندان مرکزی زاهدان مبتنی است، تاثیر تمرینات ورزشی (هوازی) بر کاهش اضطراب معتادین بررسی می شود.
    با بهره گیری از پرسشنامه سلامت عمومی گلد برگ به عنوان ابزار اندازه گیری، گروه تجربی تحقیق که به مدت 8 هفته فعالیتهای ورزشی را شامل گرم کردن، نرمشهای سوئدی، راه رفتن تند، دویدن و راه رفتن آرام انجام داده اند مورد مطالعه قرار گرفته اند. مقایسه نتایج حاصله از آزمونهای گروه تجربی و گروه کنترل تاثیر قابل توجه فعالیتهای ورزشی بر کاهش اضطراب را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب، فعالیتهای ورزشی، فعالیتهای هوازی، معتاد
  • محسن گل پرور صفحه 45
    این پژوهش با هدف تحلیلی بر تفاوت ارتباطات جهت گیری ارزشی شخصی و علاقه مندی به پول با باورهای دنیای عادلانه و ناعادلانه در زنان و مردان در شهر اصفهان به مرحله اجرا در آمد. از جامعه آماری شهر اصفهان، 596 نفر(299 مرد و 297 زن) برای پاسخ گویی به پرسشنامه های پژوهش انتخاب شدند. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه 20 سوالی دنیای عادلانه و ناعادلانه، پرسشنامه 17 سوالی علاقه مندی به پول پرسشنامه چهار سوالی اخلاق کاری و بالاخره پرسشنامه جهت گیری ارزشی شخصی با 20 سوال بوده است.
    داده های حاصل از ضریب همبستگی حاکی از آن بود که باورهای دنیای عادلانه در مردان با هر چهار زیر مقیاس مربوط به پول و جهت گیری ارزشی شخصی دارای رابطه معنادار است اما در زنان صرفا با موفقیت (زیر مقیاس دوم علاقه مندی به پول) و با پیشرفت (زیر مقیاس دوم جهت گیری ارزشی شخصی) دارای رابطه معنادار بود. نتایج بررسی تفاوت همبستگی ها نشان داد که رابطه اهمیت برای پول و غنی بودن با باورهای دنیای عادلانه مردان بطور معناداری از این رابطه در زنان بالاتر است. باورهای دنیای ناعادلانه نیز در مردان با تمامی ابعاد علاقه مندی به پول و جهت گیری ارزشی شخصی دارای رابطه منفی و معنادار بود اما در زنان صرفا با اهمیت، موفقیت و برانگیزانندگی دارای رابطه منفی و معنادار بود. نتایج بررسی رابطه اخلاق کاری و علاقه به پول و جهت گیری ارزشی شخصی حاکی از آن بود که موفقیت و غنی بودن (دو زیر مقیاس علاقه مندی به پول)و پیشرفت و قدرت(دو زیر مقیاس جهت گیری ارزشی شخصی) درزنان و مردان دارای همبستگی متفاوتی است.
    کلیدواژگان: علاقه مندی به پول، جهت گیری ارزشی شخصی، اخلاق کاری، باورهای دنیای عادلانه، باورهای دنیای ناعادلانه
  • ناصر ناستی زایی صفحه 63
    با وجود این که رایج ترین شیوه ازدواج تک همسری است اما بعضی مواقع مسئله تعدد زوجات اتفاق می افتد. هدف این تحقیق بررسی دیدگاه دانشجویان بلوچ راجع به نقش ثروتمند بودن مردان، مرگ و میر مردان، عادی بودن چند همسری، مشکلات جسمانی و رفتاری زن، الگو قرار دان پیامبر(ص) و کاهش فساد اخلاقی در مسئله تعدد زوجات و ارائه راهکارهای مناسب در این زمینه می باشد. تحقیق حاضر از نوع زمینه ای بوده و جامعه آماری آن دانشجویان بلوچ مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی86-1385 دانشگاه سیستان و بلوچستان بوده اند. به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 254 نفر به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند و برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آمار توصیفی و آمار استنباطی (مجذور خی 2 تک متغیره) استفاده شده است. یافته ها نشان داد با وجود این که دانشجویان معتقد بودند که عوامل ثروتمند بودن مردان، مرگ مردان، عادی بودن چند همسری، مشکلات جسمانی و رفتاری زن، الگو قرار دان پیامبر و کاهش فساد اخلاقی در تعدد زوجات موثر است؛ اما آزمودنی ها مخالف با تعدد زوجات هستند. در توجیه این یافته با توجه به اینکه آزمودنی ها دانشجو بوده اند می توان گفت احتمالا میزان تحصیلات مردان و زنان با افزایش مسئله تعدد زوجات رابطه معکوسی دارد.
    کلیدواژگان: تک همسری، تعدد زوجات، بلوچ
  • علل و راه حلهای تاخیر در ازدواج جوانان
    زهرا نیک منش، یحیی کاظمی صفحه 77
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر در افزایش سن ازدواج در جوانان و راه حلهای موثر جهت رفع این مشکل پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی بوده است. جامعه آماری، کلیه دختران بالای 25 سال و پسران بالای 27 سال ساکن شهر زاهدان و نمونه آماری 120 نفر از این جامعه بوده است. گروه نمونه به روش تصادفی در دسترس انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آمار توصیفی و آمار استنباطی،آزمون خی دو، استفاده شده است.
    نتایج نشان داد که فرصتهای ازدواج برای دختران دارای تاخیر در ازدواج نسبت به پسران بیشتر فراهم بوده است و دختران مهمترین دلیل ازدواج نکردن خود را نیافتن فرد مورد علاقه و ادامه تحصیل معرفی کرده اند. پسران مشکلات اقتصادی و بیکاری را دلیل عدم ازدواج خود مطرح کرده اند. میزان امید برای ازدواج در آینده در پسران نسبت به دختران بیشتر است. همچنین نتایج نشان داد که دختران و پسران، کاهش انتظارات والدین را به عنوان راه حل عمده معضل ازدواج می دانند. در اولویت دوم پسران و دختران رفع مشکلات اقتصادی و بیکاری را به عنوان راه حل مطرح کرده اند.
    کلیدواژگان: تاخیر در ازدواج، سن ازدواج، جوانان، مشکلات اقتصادی، ادامه تحصیل و انتظارات والدین
  • احمد یارمحمدیان صفحه 95
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه هوش بهر غیر کلامی کودکان عادی و ناشنوا در دوره ابتدایی بود. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان عادی و ناشنوای مدارس ابتدایی عادی و استثنایی شهر اصفهان بودند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق، آزمون بندر گشتالت بود. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق80 نفر از دانش آموزان دختر و پسر (40 نفر عادی و 40 نفر ناشنوا) بودند که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک راهه، نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین هوش بهر غیر کلامی دانش آموزان عادی و ناشنوا وجود دارد. به عبارت دیگر، میانگین هوش بهر غیر کلامی دانش آموزان ناشنوا به طور معناداری کمتر از هوش بهر غیر کلامی دانش آموزان عادی بود. همچنین نتایج این پژوهش تفاوت معناداری را بین هوش بهر غیر کلامی پسران و دختران نشان نداد. بنابراین، کودکان ناشنوا به سبب نقص شنوایی و نقص کلامی، قادر به درک گفتار و فهم صحیح دستورالعمل ها نمی شوند.
    کلیدواژگان: هوش بهر غیر کلامی، دانش آموزان ناشنوا، آزمون بندر گشتالت
  • علی یزدخواستی، فهیمه رضایی کی صفحه 109
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد ذهنیت فلسفی (جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری) و بهبود انجام وظایف مدیریتی (برنامه ریزی و ارزشیابی، سازماندهی، ارتباطات و روحیه) با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی افراد (سن، جنس، سابقه خدمت و سطح تحصیلات) بوده است.
    جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران و معاونین شاغل در 56 دبیرستان دخترانه و پسرانه شهرستان کاشان بوده است که از بین آنها، تعداد 30 مدیر و 30 معاون (60 نفر) به عنوان نمونه آماری پژوهش به روش تصادفی ساده انتخاب گردید.
    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. ابزار اندازه گیری شامل دو پرسشنامه پاسخ بسته مربوط به ابعاد ذهنیت فلسفی مدیران و نگرش معاونین نسبت به انجام وظایف مدیران بوده است. تجزیه و تحلیل آماری با روش های همبستگی، آزمون t و تحلیل واریانس انجام گرفته است.
    نتایج حاکی است که میزان ذهنیت فلسفی مدیران با هیچ یک از کارکردهای آنان رابطه ندارد. همچنین بین عملکرد مدیران و سطح ذهنیت فلسفی (پائین و بالا) تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری، عملکرد، وظایف مدیریتی
|
  • S. Rajaeepour* , T. Aghahosseiny, A. Farhang Page 1
    The purpose of this research is determination of relationship between classroom evaluation and learning atmosphere in quintuple suburbs of Isfahan.The statistical population was all Isfahan guidance schools, teachers.The sample population was composed of 30 teachers being selected through stratified random sampling regarding the gender variables and working area. The research method was descriptive and the data has been gathered through observational check list items.The results showed that the teachers have created the classroom evaluation less than average (2.84) and the learning-teaching process more than average (3.33). There was a positive and meaningful relationship between classroom ongoing evaluation and learning atmosphere. The correlation coefficient has been 0.554 & the determination coefficient has been 0.307. It means that 30% of the learning atmosphere can be measured through classroom evaluation.
    Keywords: classroom management, learning atmosphere, classroom evaluation, on going evaluation
  • H. R. Alavi Page 15
    In this research, the religious attitude and behavior and the relationship between these two aspects in the students of Shahid Bahonar University of Kerman have been surveyed. The difference between the relationship of these with reference to the variables “gender, marriage, diploma average, the kind of college” and the religious attitude and behavior have also been considered. The results of this research show that there was a meaningful relationship between religious attitude and religious behavior and “gender, marriage, diploma average, the kind of college”. There was also a meaningful relationship between religious attitude and religious behavior in the majority of items of religious attitude and behavior.
    Keywords: attitude, behavior, religion, religious, university students
  • M. Fazel Bakhsheshi Page 35
    Most researchers have mentioned the stress as a main cause for addiction in their studies. In this essay, based on research findings, the effect of sport exercises (aerobics) on the decrease of stress among the addicted prisoners of Zahedan Centeral Prison has been studied.Using the Goldberg public health questionnaire for evaluation, experimental research group has been studied in a eight-week sport activity schedule including: warming up, Swedish exercise, walking fast, running and walking slowly.Comparing the results of the experimental group with control group shows a considerable effect of exercises on stress reduction.
    Keywords: Stress, sport activities, aerobic exercises, addict
  • M. Golparvar Page 45
    This research conducted with the aim of analysis on relationships difference between personal value orientation and love to money with just and unjust world beliefs among males and females in Esfaham, Iran. From Esfahan statistical population, 596 persons for answering to research questionnaires (299 male and 297 female) selected with using multi-stage sampling. Research method was correlation method. Questionnaires whichr are used in this research were: Just and Unjust questionnaire with 20 items, love to money with 17 items, work ethic questionnaire with four items, and finally personal value orientation with 20 items. Data analyzed with the use of person’s correlation coefficient. Results showed that, male’s Just World beliefs have significant relationship with all of the Love to Money and Personal Value Orientation components but in females Just World Belief have significant relation only with successes (The second subscale of love to money) and achievement (one of value orientation subscale). The results revealed that the significant relationship between male’s Just World Beliefs with Importance for Money and Rich Was significantly higher than that relations in women. Unjust World Beliefs among males have significant negative relation with all of the Love to Money and Value Orientation composes but in women only have significant negative relation with importance, successes and motivator. The study of relation between Work Ethic with the Love to Money and Personal Value Orientation revealed that successes and rich (two subscales of love to money) and achievement and power (two subscales of personal value orientation) among males and females have difference correlations.
    Keywords: Love to money, Personal value orientation, Work ethic, Just world beliefs, Unjust world beliefs
  • N. Nastizayee Page 63
    Despite the fact that the only-wife is the commonest method of marriage, but polygamy sometimes happens. The purpose of this research is the study of Baluch students points of view respecting being rich husbands, husband death, accepting polygamy as a normal pattern of marriage, wife bodily and behavioral problems, accepting the Prophet (p.b.u.h.) as a symbol in their lives, and the reduction of immorality manners, polygamy, and suggesting appropriate solutions in this respect.The method of the research has been the ground method and the statistical people were the students of University of Sistan and Baluchistan studying in the 2nd semester of the academic year 1385-86. The research has been carried out using stratified random sampling by asking 254 students to answer the questionnaire. For analyzing the data, the descriptive statistics (abundance, percentage, tables), and inferential statistics (chi-square test 2 mono-variable) have been used. Findings proved that despite being a rich husband, husbands death, polygamy to be normal, wife problems, the Prophet manner as a symbol, and the decrease of immorality are effective, but the test-group was against the polygamy.To justify the finding, regarding that the participants were all students, we can say that there is an indirect relationship between husbands and wives education and the polygamy.
    Keywords: Monogamy, polygamy, Baluch
  • Causes and Solutions to Delated Marriages of Youths.
    Z. Nik Manesh* , Y. Kazemi Page 77
    The research in hand has taken up for examining the effective factors in the over-age marriage of the youths and the effective solutions to remove such hurdles in the way of marriage. The research procedure has been descriptive. The statistical population comprises all the girls over 25 years of age and all the boys above 27 years of age domiciled in the city of Zahedan, whereas the statistical sampling includes 120 individuals randomly picked up from the statistical population. The information collecting device has been the ascertained questionnaire. In order to examine and analyze the information, descriptive statistics, inferential statistics and the chi-square test have been used.The results showed that the marriage opportunities for girls having over-age marriage are greater as compared to boys. The girls have quoted two most important reasons for making belated marriages. These are non-availability of a matching individual as well as the persuasion of their education career. Boys have stressed on the economic difficulties and unemployment as barriers to their in-time wedding. However, boys bear higher expectations for marriage in future as compared to girls. Similarly, the results show that girls and boys consider the reduced expectations of their parents as an important factor of solution on the marriage problems. As a secondary preference, boys and girls postulated the eradication of economic and unemployment menaces as a solution to the marriage dilemma.
    Keywords: Delated marriage, marriage age, youths, economic difficulties, education pursuance, parent's expectations
  • A. Yar Mohammadian Page 95
    The aim of this research was the comparison of the level of Nonverbal Intelligence Quotient (NIQ) between normal and deaf children who were studying in primary school in Isfahan. For this purpose, 80 students (40 normal and 40 deaf) were recruited in this study. The proposal of research is based on that level of IQ in normal children is more than that of deaf children. For testing of this hypothesis, we used Bender Gestalt Test. After collecting the data and analyzing them by using statistic methods (ANOVA test), the results proved that, the nonverbal intelligence quotient of deaf children is less than normal children. There was no significant difference in nonverbal intelligence quotient between boys and girls. Therefore, the findings confirmed that the deficits of hearing have effects on IQ students.
    Keywords: Nonverbal intelligence quotient, normal, deaf children, Bender Gestalt Test
  • A. Yazdkhasti, F. Rezaei Kia Page 109
    The purpose of this research is to examine the relation between managers’ reflective thinking aspects (generality, contemplation and flexibility) and improvement of their managerial duties (planning, evaluation, organizing, communication and mentality). In this study demographical aspects (age, sex, years of service and education) are examined.The research statistical population includes all educational managers and their assistants in 56 high schools of Kashan, Iran. 30 managers and 30 assistants have been chosen randomly as a sample. The research method was descriptive and correlational. For this study two questionnaires have been used:1) A questionnaire for reflective thinking consisting of 20 locutions organized in a five-choice criterion of Likert.2) Another questionnaire for attitudes of assistances towards the managers’ duties consisting of 30 locutions for examining the functions of managers through items (1, 2, 3, 4, 5)The statistical analysis of research was conducted by correlation, t-test and Analysis of Vaiance (ANOVA).The results of the research show that there is no significant relationship between reflective thinking aspects and improvement of managerial duties of managers. There is also no significant difference between reflective thinking aspects of managers having high or low performance.
    Keywords: Reflective thinking, comprehensiveness, penetration, flexibility, planning, organizing, performance