فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1394)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • گوهر آلبویه *، سید موسی طباطبایی، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 1-22
    جدید شدن دانش آموزان در یک درس یا بیشتر تجربه ای است بحران زا که در کنار بحران های دوره بلوغ می تواند بر مشکلات روانی و شخصیتی و تحصیلی این دانش آموزان تاثیر ماندگاری بگذارد. بهمین خاطر، بررسی تاثیر مداخله های مختلف بر ویژگی-های روانی و تحصیلی این دسته از دانش آموزان مورد توجه روانشناسان تربیتی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی اثر مداخله روان شناسی مثبت نگر بر عزت نفس، خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای تجدیدی است. بنابراین، تعداد 29 دانش آموز دختر پایه اول دبیرستان شهر سمنان که حداقل در یک درس در سال تحصیلی 1390 – 1391 تجدید شده بودند، به شیوه تصادفی ساده انتحاب شدند و با انتساب تصادفی در یکی از گروه های آزمایشی یا کنترل قرار گرفتند. طرح پژوهشی از نوع آزمایشی بود که آزمودنی ها پس از مداخله به سوالات پرسشنامه عزت نفس و خودپنداره پاسخ دادند. برای اندازه-گیری پیشرفت تحصیلی میانگین نمرات دروسی آزمودنی ها در امتحانات خرداد ماه که در کارنامه تحصیلی آزمودنی ها به عنوان تجدید (زیر 10) قید شده بود به عنوان نمره پیش آزمون پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. و میانگین نمرات همان دروس (دروسی که در کارنامه خرداد ماه دانش آموز در آن ها نمره زیر 10 گرفته بود) در امتحانات شهریور ماه، به عنوان نمرات پس-آزمون پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. تحلیل آماری نشان داد میانگین پیشرفت تحصیلی، عزت نفس و بعضی از خرده مقیاس های خودپنداره آزمودنی های گروه آزمایشی به گونه ای معنادار بالاتر از میانگین این متغیرها در آزمودنی های گروه کنترل بود
    کلیدواژگان: وان شناسی مثبت نگر، افت تحصیلی، خودپنداره، عزت نفس، پیشرفت تحصیلی
  • علی اکبر امین بیدختی *، مرصع یوسفی نژاد صفحات 23-46
    انسان عصر حاضر با وجود زندگی چالش برانگیز و پیچیده امروزی فشارهایی را متحمل می شود به نحوی که فشارهای موجود در محیط کار منجر به «فرسودگی شغلی» می شود. در این جرگه تنها کسانی می توانند درجه بالایی از تنیدگی را بدون بیماری تجربه کنند که دارای ساختار شخصیتی متفاوتی از دیگران باشند. هدف از این پژوهش« بررسی رابطه میزان سخت- رویی و فرسودگی شغلی در میان مدیران و معلمان مدارس سمنان در سال تحصیلی 92-91» می باشد.پژوهش حاضر کاربردی از نوع توصیفی_همبستگی می باشد و جامعه آماری شامل کلیه مدیران و معلمان مقطع ابتدایی و متوسطه مدارس دخترانه و پسرانه که برابر 950 نفر می باشند، با استفاده از جدول مورگان278 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق دو پرسش نامه استاندارد سخت رویی(کوباسا) و پرسش نامه فرسودگی شغلی(ماسلاچ) جمع آوری و در تحلیل آماری از آزمون t و آزمون تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج نشان داد فرسودگی شغلی (0.58)،خستگی عاطفی(0.62)،مسخ شخصیت (0.39) و موفقیت فردی (0.50) می توانند تاثیر مثبت و معناداری بر فرسودگی شغلی معلمان مدارس داشته باشند. لذا پیشنهاد می گردد برگزاری آزمون های سخت رویی و افسردگی معلمان و مدیران قبل از استخدام صورت پذیرد، برگزاری دوره های آموزشی کاهش فرسودگی شغلی برای مدیران و معلمان مدارس انجام گیرد ، توجه مسئولان آموزش و پرورش جهت ایجاد محیطی توام با نشاط و شادابی برای معلمان و مدیران مدارس مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سخت رویی، فرسودگی شغلی، مدیران، معلمان
  • محمد عثمان حسین بر*، حسینعلی سرگزی صفحات 47-70
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی با گرایش به استفاده از روش های فعال تدریس انجام شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه های استان گلستان بوده و نمونه آماری شامل 460 نفر بوده است که به روش تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شده اند. تحقیق از نوع همبستگی بوده و داده ها به صورت پیمایشی جمع آوری شده اند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه استاندارد (دنیسون) و محقق ساخته جمع آوری و با بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد پردازش و تحلیل قرار گرفته اند. اعتبار پرسش نامه با استفاده اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ مورد تایید قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که رابطه معنی داری بین فرهنگ سازمانی و ابعاد آن با گرایش به استفاده از روش های فعال تدریس وجود دارد و کنترل متغیرهای جنسیت، وضعیت تاهل، نوع دانشگاه، وضعیت بومی، محل اخذ مدرک و محل تولد هیچ گونه تغییری در رابطه بین دو متغیر ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، روش فعال تدریس، آموزش عالی، اعضای هیئت علمی، دنیسون
  • احمد رجبی باغدار*، بهروز مهرام، حسین کارشکی، مرتضی کرمی صفحات 71-94
    پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه پرورش خلاقیت در برنامه درسی قصد شده آموزش و پرورش در دوره ابتدایی انجام شد . روش پژوهش ، تلفیقی از دو نوع مطالعه ی مقایسه ای و تحلیل محتوا بود . در این راستا ، از طریق روش تحلیل محتوی ؛ میزان توجه مستقیم و غیر مستقیم در اسناد فرادست دوره ابتدایی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران به مقوله پرورش خلاقیت بررسی و از طریق روش مقایسه ای ، ارتباط و همسویی اهداف در قالب برنامه درسی قصد شده و از طریق اسناد فرادست مورد مطالعه قرار گرفت . در فرایند تحلیل محتوی ، واحد زمینه ، گزاره های اسناد فرادست نظام تعلیم و تربیت کشور و واحد ثبت مضمون بر گرفته از گزاره های اسناد فرادست بود . منظور اشراف جامع به کلیت محتوایی اسناد فرادست مورد بررسی ، تمامی محتوای اسناد به صورت کامل و از طریق تمام شماری مطالعه شد. یافته ها نشان داد که میزان توجه به مقوله خلاقیت و پرورش آن برای فراگیران در دوره ابتدایی در تمامی اسناد پایین بوده و کم ترین میزان توجه در سند برنامه درسی ملی بوده است . بازنگری در مجموعه اسناد فرادست نظام برنامه درسی دوره ی ابتدایی و انسجام و یکپارچگی برنامه در مسیر نیل به تمامی غایت ها در قالبی خلاقانه برای کودکان ؛ از موارد پیشنهادی در این مقاله است .
    کلیدواژگان: پرورش خلاقیت، دوره ابتدایی، اسناد فرادست نظام آموزش و پرورش، برنامه درسی قصد شده
  • سمیه رسایی*، سید عباس رضوی، احمد سعیدی صفحات 95-112
    هدف
    پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی های رایانه ای دو بعدی و سه بعدی بر توانایی فضایی می باشد. توانایی فضایی یا چشم ذهن ، توانایی حل کردن مسئله از طریق ایجاد تصاویر ذهنی و اندیشیدن از طریق تجسم دیداری و یا توانایی تجسم سه بعدی می باشد.
    روش
    در این مطالعه از بین تمام مدارس غیر انتفاعی ناحیه 2 اصفهان 2 مدرسه انتخاب شد و از بین 175 دانش آموز پسر و 80 دانش آموز دختر کلاس دوم 90 نفر به طور تصادفی به شش گروه آزمایش(بازی دوبعدی، بازی سه بعدی) و کنترل تقسیم شدند. ابتدا هر گروه با آزمون هوش ریون سنجیده شد و سپس به مدت 6 جلسه 20 دقیقه ای به صورت یک روز در میان به انجام بازی رایانه ای تتریس دوبعدی و سه بعدی پرداختند. و پس از اتمام طرح پس آزمون از تمام گروه ها گرفته شد. اطلاعات به وسیله آزمون تی و طرح فاکتوریل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد توانایی فضایی پسران در پیش آزمون و پس آزمون بیشتر از دختران است. و بازی های دوبعدی بیشتر از سه بعدی توانایی فضایی را افزایش می دهد و بازی های رایانه ای بر توانایی فضایی تاثیر دارند.
    نتیجه گیری
    بازی های رایانه ای می تواند توانایی فضایی که در دروس ریاضی و هندسه و فیزیک و شیمی تاثیر بسیار دارد را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: بازیهای رایانه ای، توانایی فضایی، بازی سه بعدی، بازی دوبعدی، آزمون ریون
  • فتانه فتحی*، سارا ظفری، مهناز مهرابی زاده، ذکرالله مروتی صفحات 113-132
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی چند متغیری مولفه های هدف گرایی پیشرفت اجتماعی با افسردگی و اضطراب اجتماعی در دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. حجم نمونه در این پژوهش شامل 225 نفر دانشجوی دختر بود که به روش تصادفی چند مرحله ای از بین دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسش نامه هدفگرایی پیشرفت اجتماعی (SAGOS)، پرسش- نامه افسردگی بک (BDI-II) و پرسش نامه اضطراب اجتماعی(SAD) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد در پیش بینی افسردگی از بین اهداف پیشرفت اجتماعی (تبحرگرا، عملکردگرا، عملکرد گریز) مولفه های عملکردگریز و عملکرگرای اجتماعی نقش مهمی دارند. همچنین در پیش بینی اضطراب اجتماعی از بین اهداف پیشرفت اجتماعی (تبحرگرا،عملکردگراو عملکردگریز) مولفه ی عملکرد گریزاجتماعی نقش مهمی دارد و نتایج حاصل از تحلیل کاننی نیز نشان داد که بین ترکیب خطی مولفه های هدفگرایی اجتماعی (تبحری، عملکردی و عملکردگریز اجتماعی) با ترکیب خطی متغیرهای افسردگی و اضطراب اجتماعی همبستگی چندگانه وجود دارد
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت اجتماعی، افسردگی، اضطراب اجتماعی
  • مهدیه قافله باشی، سیده فاطمه موسوی*، فاطمه گلشنی صفحات 133-156
    مطالعه ی حاضر با هدف بررسی کمال گرایی و هدف گزینی در پیش بینی فرسودگی تحصیلی دانشجویان شهر قزوین انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی است. روش نمونه گیری، در دسترس بوده، بدین منظور، 124 دانشجوی دختر و پسر مشغول به تحصیل در سال تحصیلی92-1393در رشته های مختلف از دانشگاه های دولتی شهر قزوین انتخاب گردیدند. برای گردآوری اطلاعات، از مقیاس کمال گرایی هویت و فلت، مقیاس هدف گزینی الیوت و مک گریگور و مقیاس فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون همبستگی و تجزیه وتحلیل رگرسیون گام به گام، نشان داد که بین کمال گرایی و خرده مقیاس جامعه مدار با فرسودگی تحصیلی همبستگی مثبت و معناداری وجود داشته، به گونه ای که بعد جامعه مدار کمال گرایی قادر است به میزان 9 درصد واریانس فرسودگی تحصیلی را پیش بینی نماید، همچنین بین عملکرد گرایشی و تسلط اجتنابی با فرسودگی تحصیلی رابطه ی منفی معنادار و بین عملکرد اجتنابی و فرسودگی تحصیلی رابطه ی مثبت معناداری مشاهده گردید. نتایج نشان داد که تسلط اجتنابی 6/10 درصد واریانس فرسودگی تحصیلی و خرده مقیاس های تسلط اجتنابی، عملکرد اجتنابی و عملکرد گرایشی در مجموع 8/19 درصد واریانس فرسودگی تحصیلی را پیش بینی می کند. کمال گرایی و هدف گزینی، نقش مهمی در فرآیند یادگیری و پیشرفت فراگیران ایفا نموده، لذا ترسیم اهداف و ارزش های واقعی، دست یافتنی و در عین حال چالش انگیز برای یادگیری فراگیران نقش موثری در عملکرد آتی و آینده ی شغلی دانشجویان ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، هدف گزینی، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان قزوین
  • فریبا یزدخواستی، سیدحبیب الله احمدی فروشانی، حمیدرضا عریضی* صفحات 157-176
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل علی رابطه ای بین نگرش مذهبی، شادی، لذت و سلامت روان در دانشجویان انجام شده است. نمونه پژوهش، شامل 175 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان بود که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، انتخاب شدند. پرسشنامه نگرش سنج مذهب، پرسشنامه شادکامی آکسفورد، مقیاس خوشکامی اسنیت- هملیتون و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی، به عنوان ابزار پژوهش، استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و روش تحلیل مسیر، استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده، مدل علی رابطه ای بین نگرش مذهبی، شادی، لذت و سلامت روان، براساس شاخص های مختلف برازش، تایید می شود. بر این اساس، نگرش مذهبی با لذت، لذت با شادی و سلامت روان، و شادی با سلامت روان، رابطه مستقیم دارد. همچنین نگرش مذهبی به طور غیرمستقیم از طریق لذت و شادی، باسلامت روان، رابطه غیرمستقیم دارد. براساس یافته های به دست آمده از این پژوهش، در تبیین رابطه بین نگرش مذهبی و سلامت روان، توجه به نقش متغیرهای شادی و لذت، می تواند حایز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، شادی، لذت، سلامت روان
|
  • Gohar Alboye*, Seyad Mosa Tabatabaee, Isaq Bahimian Bogar Pages 1-22
    ailed students in a course or more is an experience which causes crisis that can have lasting effect on mental and personal and educational problems of student beside adolescence`s crisis. That`s why, evaluating the effect of different interventions on psychological and characteristics of students have been paid attention by educational psychologists. Aimed of this study, the effect of positivist psychology interference on self-esteem, self -concept, and academic achievement, 29 girl students of first grade high school of Semnan city who had to repeat their exam at least in one subject in school year 2011-2012 (hereafter called re-exam students) had been randomly selected and taken into one of the experimental or control group randomly. In the researching design the subjects answered the questions of self-esteem and self- concept. The average grades of the subjects the re-exam students
    obtained in June (the grades below 10) and the average of the same subjects obtained in re-exam administrated in Sep. were considered as the pretest and post test scores respectively in educational failure. The statistic analysis showed the average educational failure, self esteem and some of the self concept subscales in experimental group was meaningfully higher than the average of this variables
    in control group.
    Keywords: positivist psychology, educational failure, self concept, self esteem, Academic achievement
  • Aliakbar Aminbeidokhti*, Marsa Yoosefi Neghad Pages 23-46
    Despites modern human being attempts to live in harmony with today's challenging and complex social environment, inevitably it has to bear pressure at work which leads to "burnout". In this process only those can experience a high degree of stress without the disease that have a different personality structure than others. The purpose of this study was to examine the "Relationship between hardiness and job burnout among Semnan school administrators and teachers in academic year 91-92. This survey is a descriptive and correlative study. Statistical population included all administrators and teachers of primary and secondary schools with total of 950 people of which a sample of 278 people were selected through stratified random sampling with the use of Morgan table. Data was collected by two standard questionnaires of hardiness (Kobassa) and job burnout (Maslach) and data was analyzed using SPSS software and lisrel, t-test and factorial analysis. Results indicated burnout (0.58), emotional exhaustion (0.62), depersonalization (0.39) and personal success (0.50) can have a significantly positive effect on teacher's burnout. It is recommended hardiness exams administered before hiring teachers and administrators, holding training courses concerning job burnout reduction for administrators and teachers and creation of happy environment for teachers and administrators by educational authorities.
    Keywords: hardiness, job burnout, administrators, teachers
  • Mohammad Osman Hossein Bor*, Hossein Ali Sargazi Pages 47-70
    This study aimed to investigate the relationship between organizational culture and the attitude toward the usage of the active methods of teaching. The Statistical society of this study was all faculty members of the universities of Golestan Province. The sample consisted of 460 people, which, according to a stratified random selection have been studied. The study was correlation and the research method used in this study was survey. Required data collected using a researcher-made and standardized questionnaire (Dennison) and processed and analyzed using SPSS software. The validity and reliability of the questionnaire is verified using the formal validity and Cronbach's alpha coefficient respectively. The results showed a significant relationship between organizational culture (and its dimensions) and the attitude toward the usage of the active methods of teaching. The control of the variables such as gender, marital status, type of university, Indigenous status, and place of birth did not affect the relationship between two variables
    Keywords: Organizational culture, active teaching methods, education, faculty members, Dennison
  • Ahmad Rajabi Baghdar*, Behrooz Mahram, Hossein Kareshki, Morteza Karami Pages 71-94
    With regards to the importance of creativity during the primary school, and with regards to the theories of affective and emotional development, the present study investigated the current status and future perspectives of intended curriculum in educational system of Iranian primary schools. We explored the direct and indirect upstream documents related to creativity. The study method was based on comparative and content analysis. Context unit and recording unit content were used to excavate upstream documents through comprehensive, total population sampling. To identify the upstream documents, we sought expert's opinion from university professors and experienced research staff of Iranian Ministry of Education. The results of scrutinizing the upstream documents indicated propotion of the only a littel documents were related to the issue of creativity at primary schools. To conclud, with the national curriculum having the least propotion.
    Keywords: Creativity education, primary education, upstream documents system, Intended curriculum
  • Somaye Rasaee*, Seyed Abbas Razavi, Ahmad Saeedi Pages 95-112
    The purpose of the present study is to investigate the effects of two-dimensional and three-dimensional computer games on spatial abilities. Spatial ability or the mind's eye is the ability of solving the problems through mental images and the ability of thinking visually or the ability of visualizing three-dimensionality.
    175 male student and 80 female students of second elementary school from district 2 of Esfahan city participated in this study. The students were randomly divided into six groups (two-dimensional game play, three-dimensional) and control groups. Initially, each group was evaluated by Reven's Progressive Matrices test and then they play the two-dimensional and three-dimensional Tetris game in the 6 sessions of 20 minutes a day. At the end of program the post- test was used for all groups. The data were analyzed by t-test and factorial design.
    Findings: the results of pre- and post-test showed that spatial ability of males (boys) is more than females (girls). The result showed that two-dimensional games more than three-dimensional games increase spatial ability; also computer games increase the spatial ability.
    Conclusion
    Computer games can increase the spatial ability that is greatly influenced in math, geometry, physics and chemistry.
    Keywords: Computer Games, spatial ability, three, dimensional games, Reven test
  • Fatane Fathi*, Sara Zafari, Mahnaz Mehrabi Zadeh, Zekrollah Morovati Pages 113-132
    The present of this study was to investigate the relationships of Multivariate social goals orientation with depression and social anxiety in female undergraduate students of Shahid Chamran University. The participants of this study were 225 female students, who were selected by multistage random sampling method. The instruments used in this study were the Social Achievement Goals Orientation Scale (SAGOS), Social Anxiety Inventory (SAD) and Beck Depression Inventory (BDI-II). Data were analyzed, using person correlation and multiple regressions. The regression analysis showed that the social achievement goals (mastery approach, performance approach and performance- avoidance) social performance-avoidance and social performance-approach have important roles in predicted depression. In addition that the social achievement goals (mastery approach, performance approach and performance- avoidance) social performance- goal have important roles in predicted social anxiety. Results of Canonical analysis showed that there is a significant multiple correlations between linear combination of social goal orientation components (mastery, performance-approach and performance-avoidance) with a linear combination of depression and Social anxiety.
    Keywords: Keywords: social goals orientation, depression, social anxiety
  • Mhdieh Ghafele Bashi, Seyadeh Fateme Mosavi*, Fatemeh Golshani Pages 133-156
    This research was done with the purpose of the study of relationship of perfectionism & goal orientation to predict of academic burnout in students of public universities of Qazvin City. The method of research is correlation. Participants were 124 girl & boy students (in various majors) that selected by convenience sampling from the public universities of Qazvin City. For data collection, Multidimensional Perfectionism Scale of Hewitt & Flett, Goal Orientation Scale of Elliot & McGregor & Breso Academic Burnout Inventory were used. Data were analyzed by Pearson's correlation test & stepwise regression analysis. Results showed positive significant correlation between socially prescribed perfectionism & academic burnout, as if this dimension explains 9% of variance academic burnout. Also, there was negative significant correlation between Approach- Performance goal & Mastery Avoidance with academic burnout and positive correlation between Performance-Avoidance & academic burnout. The results showed that Mastery Avoidance 10.6% and subscales of mastery avoidance, performance-approach and performance-avoidance totally explain 19.8% of the variance of academic burnout. Perfectionism and goal orientation play important role in the learning process, thus outlining the actual, challenging & accessible goals for students plays an important role in the future performance.
    Keywords: perfectionism, goal orientation, academic burnout, Qazvin students
  • Fariba Yazde Khasti, Habib Alla Ahmadi Forooshani, Hamid Reza Arizi* Pages 157-176
    The purpose of this study was to investigate the causal model of relationship between religious attitude, happiness, pleasure, and mental health in students. The sample of this study were 175 students of university of Isfahan that selected by multistage sampling. Religious attitude questionnaire, Oxford Happiness questionnaire (OHQ), Snaith - Hamilton Pleasure Scale (SHAPS), and General Health Questionnaire (GHQ-28), were used as instrument of the study. Data analyzed by descriptive statistics and path analysis. Base on the results, the causal model of relationship between religious attitude, happiness, pleasure and mental health, confirmed through goodness of model fit in fitness indexes. The model showed that religious attitude was directly related to pleasure, pleasure was directly related to happiness, pleasure was directly related to mental health, and happiness was directly related to mental health. Also this model showed indirect relation between religious attitude and mental health, through pleasure and happiness. Base on the result of this study, it is important to consider the role of happiness and pleasure in investigation the relationship between religious attitude and mental health.
    Keywords: religious attitude, happiness, pleasure, mental health