فهرست مطالب

فناوری حمل و نقل - پیاپی 23 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 23 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مبین مهری*، حمیدرضا احدی صفحه 1
    تحقیق حاضر به بررسی وضعیت توانمندسازی در شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه و رابطه آن با کیفیت زندگی کاری پرداخته است. برای کیفیت زندگی کاری، الگوی والتون با شاخص های فرصت رشد و امنیت مداوم، قانون گرایی در کار، فضای کلی زندگی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی و توسعه قابلیت های انسانی و برای توانمندسازی شش شاخص توانمندسازی دانشی و مهارتی، ارتباطی، فرهنگی و انگیزشی، مبتنی بر ساختار سازمانی، مبتنی بر اقدامات مدیریتی و راهبردی انتخاب و با طراحی پرسشنامه، ارتباط آنها بررسی شده است. جامعه آماری شامل 180 مدیر و کارشناس شرکت و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 123 نفر بوده است. نتایج نشان دهنده 30 همبستگی و 6 عدم همبستگی و ترتیب توانمندسازی مبتنی بر ساختار سازمانی، دانشی و مهارتی، ارتباطی، انگیزشی و فرهنگی، راهبردی و مبتنی بر اقدامات مدیریتی بر اساس بیشترین تاثیر بر کیفیت زندگی کاری است. شاخص های توانمندسازی غیر از ارتباطی دارای میانگینی پایین تر از حد متوسط و به ترتیب شاخص های ارتباطی، انگیزشی و فرهنگی، راهبردی، دانشی و مهارتی، مبتنی بر ساختار سازمانی و مبتنی بر اقدامات مدیریتی دارای بیشترین میانگین هستند. اولویت شرکت باید تمرکز بر توانمندسازی مبتنی بر ساختار سازمانی و توانمندسازی دانشی و مهارتی باشد که میانگین پایین و اهمیت بالا دارند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، ارزیابی وضعیت موجود، کیفیت زندگی کاری، الگوی والتون، شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه
  • حمید بهبهانی، محمدحسین رضایی فر، مصطفی وامق*، علی کارگر صفحه 15
    تصادفات جاده ای از عوامل بسیار مهم مرگ و میر بوده و صدمات مالی و جانی فراوانی را به همراه دارند. لذا دستیابی به ایمنی پایدار یکی از اهداف اصلی کشور های مختلف در بحث حمل ونقل می باشد. یکی از اقداماتی که در زمینه کاهش تصادفات در کشور صورت می گیرد تخصیص بودجه ای سالانه به منظور ارتقاء ایمنی جاده هاست. اما از آنجا که هیچ گاه رقم تخصیص یافته کافی نیست باید بین مشکلات موجود و بودجه تعادلی برقرار گردد. به عبارت دیگر باید تخصیص به گونه ای انجام شود که بیشترین بازده را داشته باشد. از آنجا که تجهیزات ترافیکی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در کاهش تصادفات می باشد در این تحقیق مدلی ارایه می گردد که بهترین تجهیزات ترافیکی، با توجه به بودجه موجود و تعداد تصادفات به وقوع پیوسته در مقطع انتخابی، به گونه ای انتخاب گردند که بیشترین تاثیر را در کاهش تصادفات داشته باشند. از ویژگی های مهم این مدل در نظر گرفتن تاثیر همزمان چند اقدام ایمن سازی در کاهش تصادفات می باشد.
    در نهایت به عنوان مطالعه موردی 91 کیلومتر فاصله بین ارومیه- سلماس در استان آذربایجان غربی انتخاب و با توجه به بودجه موجود و تصادفاتی که در گذشته در این محور به وقوع پیوسته بهترین تجهیزات برای قطعه مورد نظر انتخاب می گردد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، تجهیزات ترافیکی، تصادفات
  • سجاد فردوسی*، پری شکری فیروزجاه صفحه 25
    برای نقش راه ها بر اقتصاد شهر جنبه های مختلفی تعریف می گردد. راه می تواند جهت توسعه شهر را تحت تاثیر خود قرار دهد و به این ترتیب در افزایش قیمت زمین ها و توزیع ثروت تاثیر گذارد. در پژوهش حاضر با هدف شناخت اثرات کمربندی ها بر اقتصاد شهر، سعی بر آن است تا به روش توصیفی- تحلیلی، درک روشن تری از آسیب ها و منافع این گونه راه ها بر شهر دریافت نموده و مبادرت به احداث آنها نمود، به نحوی که پس از ساخت نه تنها به نقش اقتصادی شهر خسارت وارد نکنند بلکه بهبود اقتصاد شهر را نیز به دنبال داشته باشند. نقش راه ها بر اقتصاد شهرها حایز اهمیت بسیاری است به ویژه شهرهای بین راهی که نقش غالب اقتصادی آنان، خدماتی است و احداث راه های جدید، به ویژه کمربندی ها بدون توجه به موقعیت این گونه شهرها، ممکن است موجب رکود اقتصادی آنها گردد. نمونه مورد مطالعه در پژوهش حاضر «کمربندی شمالی شهر دامغان» می باشد. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش به روش میدانی از طریق برداشت حجم ترافیک، تهیه عکس و مصاحبه با مدیران و مسوولان شهری، پلیس راهور و صاحبان مراکز خدماتی و همچنین به روش اسنادی بدست آمده است. نتایج حاکی از آن است که در شرایط فعلی بهتر است عبور از هر سه مسیر مورد مطالعه، در راستای اهداف مسافرین، جهت جذب سرمایه به شهر و افزایش درآمدهای مشاغل خدماتی و بهره برداری بهتر از پتانسیل بین راهی بودن دامغان و در نتیجه رونق اقتصادی شهر، تجهیز، ساماندهی و هدفمند گردد.
    کلیدواژگان: کمربندی، شهر، اقتصاد، توسعه، رکود
  • اسماعیل رجایی نجف آبادی*، سیدجواد میرمحمدصادقی صفحه 35
    در گذشته فقط به نگهداری خط آهن توجه می شد. مدیریت خط امری ناشناخته بود و تجربه مهندسان عامل تعیین کننده در انتخاب روش ترمیم و نگهداری مناسب به شمار می رفت. توجه به هزینه های چرخه عمر یا به اولویت بندی بر اساس ضرورت در سطح شبکه معطوف نمی گردید. در اقتصاد امروزی به همان نسبت که از عمر خطوط موجود می گذرد، نیاز به یک روش سامانهاتیک برای تعیین ضرورت ها در امر ترمیم و نگهداری بیشتر احساس می شود. یک سامانه مدیریت خط روشی سیستماتیک را برای انتخاب ضروریات ترمیم و نگهداری و تعیین اولویت ها در اختیار می گذارد. در این مقاله به بررسی سامانه مناسب جهت مدیریت تعمیر و نگهداری خطوط راه آهن در ایران پرداخته شده است. در این راستا ابتدا 5 سامانهRAILER، ECOTRACK،TRACKS، RAMSYS و DTM مورد بررسی قرار گرفت. پس از مقایسه مشخص شد برای شناسایی خرابی های خط، آمار ترافیکی و امکانات موجود و همچنین برای ارایه یک سامانه رده بندی خطوط بر اساس کیفیت بهره دهی آن، بهترین سامانه، سامانه RAILER، و برای ارایه روش تحلیل اطلاعات در سامانه، بهترین گزینه، سامانهTRACKS، و سامانه ECOTRACK و RAMSYS بهترین گزینه برای سوار کردن برنامه بر روی محیط GIS راه آهن است.
    کلیدواژگان: تعمیر، نگهداری، مدیریت، سامانه، راه آهن، خرابی
  • محمود محمدی، عنایت الله میرزایی*، حجت الله حاج علی اکبری صفحه 45
    بسیاری از مشکلات امروزی مانند تغییرات اقلیمی، آلودگی هوا و ترافیک، ناشی از وابستگی بیش از حد به اتومبیل بوده است. به دنبال این چالش ها، برنامه ریزان و مسوولان شهری توجه خود را به سیاست هایی از کاربری زمین معطوف کرده اند که کیفیت محیط را برای پیاده ها ارتقاء داده و تا حدی استفاده از اتومبیل شخصی را کنترل می کنند. در این راستا، تحقیق حاضر که در زمره تحقیقات همبستگی است، تلاش دارد روابط بین متغیرهای اجتماعی- اقتصادی و متغیرهای عینی شکل شهر را با دو متغیر فراوانی سفر با اتومبیل و فراوانی سفر پیاده واکاوی کند. متغیرهای اجتماعی- اقتصادی با یک پرسشنامه خودپاسخ گو و متغیرهای عینی شکل شهر با استفاده از تحلیل های بانک اطلاعاتی GIS گردآوری گردیده اند. تحلیل واریانس داده ها نشان می دهد، هم میانگین فراوانی سفر با اتومبیل و هم میانگین سفر پیاده در محلات مختلف به طور معنی داری متفاوت می باشند. نتایج تحلیل های همبستگی نیز حاکی از آن است که فراوانی سفر با اتومبیل بیشتر از فراوانی سفر پیاده با متغیرهای اجتماعی- اقتصادی دارای ارتباط معنی دار است. با کنترل متغیرهای اجتماعی- اقتصادی نیز می توان گفت بسیاری از متغیرهای عینی شکل شهر از جمله تراکم مسکونی، تراکم پلاک، تراکم تقاطع، اختلاط عمودی کاربری ها و مانند آن نیز با هر دو متغیر مذکور در ارتباط معنی دار می باشند.
    کلیدواژگان: شکل شهر، رفتار سفر، تحلیل همبستگی، اصفهان
  • احسان عباسی* صفحه 55
    سامانه مدیریت روسازی (PMS) یک فرایند هماهنگ و منظم برای انجام تمام کارهای مربوط به نگهداری و مرمت روسازی است. با ساخت و اجرای صحیح PMS، امکان تصمیم گیری های صحیح، آگاهانه و پایدار در نگهداری، ترمیم یا بازسازی روسازی ها فراهم می آید. مدیریت روسازی در دو سطح شبکه و پروژه دنبال می شود. مدیریت روسازی در سطح پروژه به تصمیمات طراحی با جزییات زیاد، برای هر پروژه جداگانه و در سطح شبکه به ساخت یک برنامه اولویت بندی و زمان بندی بهسازی، نگهداری یا ساخت یک روسازی تازه با محدودیت های بودجه ای می پردازد. ورودی نرم افزار PMS سه نوع داده شامل فهرست راه ها، آمار مربوط به وضعیت روسازی ها و راهبردهای مرمت و نگهداری و هزینه آنهاست. هدف از گردآوری آمار خرابی های روسازی ها و علت آنها، تعیین وضعیت هر بخش از راه بر مبنای میزان خرابی روسازی می باشد. پس از شناخت عوامل خرابی روسازی و روش های بهسازی یا ترمیم آن باید بتوان روسازی ها را بر اساس میزان خرابی طبقه بندی نمود. نرم افزار سامانه مدیریت روسازی در مرحله تحلیل داده ها گزینه های بالقوه مرمت برای هر بخش را شناسایی و هزینه های مرمت را برآورد می کند و به صرفه ترین روش های نگهداری و مرمت برای هر بخش را انتخاب و اولویت بندی می کند. در پایان هم نتیجه تحلیل داده ها را به صورت گزارشی مفصل از گزینه های اولویت بندی شده نگهداری روسازی، برای هر بخش به طور جداگانه همراه با هزینه هر یک، ارایه می کند.
    کلیدواژگان: سامانه مدیریت روسازی، روسازی، نگهداری، مرمت، خرابی
  • حسن زیاری، بهرام شیرینی*، محسن رحیمی صفحه 65
    آسفالت متخلخل مخلوطی با ساختار دانه بندی از نوع گسسته است و دارای مزایای فراوانی از قبیل بهبود اصطکاک، کاهش میزان سروصدا، همچنین حذف پدیده هیدروپلنینگ (آب لغزی)، بازتابندگی نور در یک هوای بارانی و افزایش میزان نفوذپذیری می باشد که در مجموع باعث افزایش ایمنی و کاهش تصادفات می شود. در آسفالت متخلخل در دوره اولیه بهره برداری به دلیل پوشش سطح سنگ دانه ها توسط قیر، مقاومت لغزشی تا برطرف شدن کامل قیر از روی سنگ دانه های در تماس با تایر خودروها کاهش می یابد. جهت بهبود خواص سازه ای و عملکردی آسفالت متخلخل، در سه دهه اخیر از قیر اصلاح شده با پودر لاستیک حاصل از تایرهای کهنه با سه درصد مختلف (10%، 15% و 20% وزنی قیر) بر روی مقاومت اصطکاکی و سایش بر روی نمونه های جوان و پیر شده مخلوط آسفالتی متخلخل مورد بررسی قرار گرفته و با نتایج مخلوط آسفالتی با قیر پلیمری SBS و قیر 60/70 AC مقایسه گردیده است. نتایج حاکی از آن است که مخلوط های ساخته شده حاوی قیر اصلاح شده با پودر لاستیک 10% عملکرد مناسبی نسبت به مخلوط های ساخته شده با قیر SBS و 60/70 AC دارند.
    کلیدواژگان: آسفالت متخلخل، قیر اصلاح شده با پودر لاستیک، قیر پلیمری SBS، مقاومت لغزندگی، افت وزنی سایش
|
  • M. Mehri*, H.R. Ahadi Page 1
    This paper aims to assess the condition of empowering at Tehran urban and suburban metro operation co. and its relation with Quality of Work Life (QWL). For QWL، Walton model with factors of growth opportunities and continuous safety، lawfulness in the work، the total life space، social integration، and development of human capabilities are selected. For empowering، six factors are selected، knowledge and skill base، communicational، cultural and motivational، structural، managerial and strategic. These relations investigated by questionnaire. Survey was conducted among managers and professionals of the aforesaid organization. The results show that there are 30 correlations and 6 discontinuities. The structural، knowledge and skill base، communicational، cultural and motivational، strategic، and managerial factors have the greatest impact on QWL respectively. Empowering factors except communicational have a mean lower than average and communicational، cultural and motivational، strategic، knowledge and skill base، structural and managerial factors have the highest mean respectively. The priority of this organization must be focus on the structural and knowledge and skill base empowering which have low mean and high importance.
    Keywords: Empowering, Condition Assessment, Quality of Work Life, Walton Model, Tehran Urban, Suburban Metro Operation Co
  • H. Behbahani, M. H. Rezaeifar, M. Vamegh*, A. Kargar Page 15
    Since road accident is one of the most important factors in fatality، and cause financial and physical damage. Therefore، safety stability is one of the fundamental aims of transportation in different countries. Allocation of annual budget for increasing safety level is one of the government activities for reducing traffic crash. Since the budget always is not enough، equilibrium between existing budget and problem is necessary. The most effective allocation should be implemented. Since traffic tool is one of the most important factors in reducing traffic crash، this research provides a model for choosing the best safety traffic tools by considering existing budget and number of accidents. One of the specifications of this model is consideration of more than one safety action، simultaneously. Finally، as a case study and for the sake of research validation، 91km of Urmia-Salmas road، in west Azerbaijan province، was modeled. The outcome of this case study was proved to be satisfactory in terms of a set of best safety tools measures.
    Keywords: Prioritization, Traffic Equipments, Accidents
  • S. Ferdowsi*, P. Shokri Firoozjah Page 25
    Roads have different roles in the economy of cities. Roads can influence on direction of development of the city and therefore increase the cost of land and wealth distribution. In this study، it is tried to have a more clear understanding about costs and benefits of these kinds of roads، with descriptive- analytic method to find out the effects of ring roads on the economy of cities as after construction، it does not harm the economy of the city and there will be improvement on it. The importance of this research appears especially where the cities are located between the roads with service roles. In this research، the north ring road of Damghan was chosen as a sample. Data for this research was obtained through field method by gathering traffic volume counts، photographs and interviews with city managers، traffic Police and owners of service centers and also by documents. The results indicate that the best solution in current situation is organizing all of these three roads through the passengers’ goals، investments، increase in revenues of service jobs and the city and economy improvement.
    Keywords: Ring road, City, Economy, Development, Recession
  • E. Rajaee Najafabadi*, J. Mirmohammad Sadeghi Page 35
    There is a need among railway track maintenance and management for a better understanding of the railway track systems and for improved predictive techniques. Railway maintenance procedures form an integer part of expenditures in railway industries. The aim of this research is development of an appropriate system for maintenance of Iranian railway track in a management system frame work. In this context، current maintenance management systems in the USA، Europe and Asia were reviewed and 5 systems were identified (RAILER، ECOTRACK، TRACKS، RAMSYS and DTM). The research indicated that to characterize the railway and maintenance approaches in Iran، a new strategy was made in order to improve maintenance and management decision system in Iranian railway. This research identifies and classifies the best system for every characteristics such as failures، traffic and facilities، and also provides a system lines on the basis of the quality and analysis track information.
    Keywords: Repair, Maintenance, Management System, Railways, Failures
  • M. Mohamadi, E. Mirzaei*, H. Hajali Akbari Page 45
    Some of today’s most vexing problems، including congestion in streets، climate change، and air pollution result from excessive dependence on automobiles. Following this challenges، planners and urban authorities have been promoting policies which improve the quality of the built environment for pedestrians and rein in automobile use. In this regard، this research which is a correlation study aims to investigate the relationship of socio-economic and the objective variables of urban form with two variables including frequencies of auto trip and frequencies of walking trip. The variables have been captured using a self-administrated questionnaire and the analysis of GIS databases. The ANOVA tests demonstrate that there are statistically significant differences in mean both auto and walking trips in different neighborhoods. Moreover، the results of correlation analysis indicate that frequencies of auto trip have more statistically significant relationship with socio-economic variables. Accounting for socio-economic variables، many objective variables of urban form including residential density، parcel density، intersection density، vertical mixture، and so on are associated with auto and walking trips.
    Keywords: Urban Form, Non Work Travel Behavior, Correlation Analysis, Isfahan
  • E. Abassi* Page 55
    The pavement management system (PMS) is a synchronous and regular procedure to conduct all of the works related to the pavement maintenance and repair. Through a proper PMS، sustainable and correct decisions in maintenance، repair and rehabilitation of pavements are possible. Pavement management is proceeded at two levels: Project level and Network level. Pavement management at project level copes with detailed design decisions for each project separately and at network level it copes with building a priority and schedule program for construction، maintenance and rehabilitation of a new pavement along with budget limitations. PMS software input includes 3 types of data: road inventory، pavement situation and maintenance and repair strategies and their costs. The aim of gathering pavement deterioration data and their reasons is identification of the situation for each road section based on the scale of pavement deterioration. The next step is classification of pavements based on the scale of pavement deterioration. The PMS software identifies the potential repair options for each section and estimates the repair costs and then prioritizes and determines the most economic methods of maintenance and repair. Finally، it represents the result of data analysis as a detailed report including prioritized maintenance options for each section along with their costs.
    Keywords: Pavement Management System, PMS, Pavement, Maintenance, Repair, Deterioration
  • H. Ziari, B. Shirini*, M. Rahimi Page 65
    Porous asphalt is a gap graded mixture. It has many advantages including the friction improvement، noise reduction of passing vehicles on the pavement surface، elimination of hydroplaning phenomenon and light reflectivity and permeability increase. It ultimately increases the safety and reduces accidents. In the initial period operation of the porous asphalt due to the surface coating of aggregate with bitumen، the skid resistance decreases until to remove the bitumen of the aggregate’s surface in contact with the vehicle’s tire. In order to improve the structural and performance properties of the porous asphalt، polymer modified binders has been frequently used during three past decades. In this research the effect of modified binders with crumb rubber made of old tires is applied in three different percentages (10%، 15% and 20% by weight binders)، evaluation on the skid resistance in the initial period operation and young and aged samples abrasion loss of porous asphalt mixtures are compared with styrene–butadiene–styrene (SBS) modified binders and AC 60/70. The results indicate that mixtures made of 10% crumb rubber modified binders have a better performance than mixtures made of (SBS) modified binders and AC 60/70.
    Keywords: Porous Asphalt, Modified Binders with Crumb Rubber, (SBS) Modied Binders, Skid Resistance, Abrasion Weight Loss