فهرست مطالب

فناوری حمل و نقل - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد فتحیان، مهران قربانی، شهاب الدین موسوی اشکوری* صفحه 1
    در ایران مشکلات ترافیک جاده ای به خصوص از نظر تصادفات بسیار نگران کننده است. یکی از راه حل های مناسب برای مدیریت و کنترل شبکه راه های برون شهری و غلبه بر مشکلات موجود، بکارگیری سیستم های حمل ونقل هوشمند است. تدوین طرح و برنامه راهبردی منسجم در سطح کلان برای توسعه سیستم های حمل ونقل هوشمند امری ضروری است و فقدان آن باعث تکرار سرمایه گذاری های مشترک در زیرساخت های جامعه، ناهماهنگی و ناسازگاری این سیستم ها با یکدیگر می شود و ممکن است مشکلات عدیده ای را در اتصال زیرسیستم ها به یکدیگر ایجاد کرده و علاوه بر آن که مشکلی را از حمل ونقل کشور حل نمی کند باعث ایجاد معضلات جدید در بهره برداری از آنها نیز می شود. در تحقیق حاضر، با استفاده از روش شناسی برنامه ریزی راهبردی با نگرش پیش تدبیری، راهبردهای توسعه سیستم های حمل ونقل هوشمند تدوین و با استفاده از مدل PIP (علی احمدی، 1382)، طرح اجرایی برای توسعه سیستم های حمل ونقل هوشمند ارایه شده است. برای تدوین راهبردها از ماتریس SWOT (علی احمدی، 1382) استفاده شده است. در ادامه به منظور اولویت بندی راهبردها از فنون تصمیم گیری با معیارهای چندگانه (AHP) و روش QSPM استفاده شده و نتایج حاصل از آن با استفاده از ضریب رتبه ای اسپیرمن مقایسه گردید. نتایج خاصل از این تحقیق نشان داد کشور از نظر عوامل داخلی در موقعیت ضعیف و از نظر عوامل خارجی در موقعیت متوسط قرار دارد و توسعه سیستم های هوشمند در کشور باید با محوریت افزایش ایمنی انجام گردد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل هوشمند، ایمنی، برنامه ریزی راهبردی، مدیریت ترافیک، حمل ونقل جاده ای
  • علی عبدی*، محمد طالع زاری، امیر حسین جابری صفحه 11
    انواع مختلف روسازی آسفالتی با مشخصات کاربردی و همچنین هزینه های متفاوت در عرصه رقابت هستند که به عنوان مثال می توان از روسازی آسفالتی HMA و روسازی آسفالتی SMA نام برد. در این پژوهش سعی شده با استفاده از روش های ارزیابی تلفیقی معیارهای کمی و کیفی، که خود متکی بر مدل ها و روش های تصمیم گیری چند معیاره است، مدل سازی های مورد نیاز برای بررسی این دو نوع آسفالت انجام گیرد. در این پژوهش معیارهای اقتصادی و فنی هر دو نوع آسفالت به صورت آزمایشگاهی و میدانی بررسی و ارایه گردیده است و در نهایت با استفاده از روش AHP که یک روش تصمیم گیری چند معیاره می باشد، آسفالت مناسب که از نظر فنی و اقتصادی شرایط مطلوبی دارد، انتخاب شده است. نمودارهای مقایسه اقتصادی و فنی و شاخص های ایمنی آسفالت با توجه به نتایج آزمایشگاهی و نظر کارشناسان خبره در این زمینه تهیه گردیده است. در نهایت با توجه به شرایط تعریف شده آسفالت SMA با وجود هزینه های اقتصادی بالاتر کیفیت فنی مناسب تری داشته و برای استفاده و جایگزینی آسفالت گرم سنتی (HMA) پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روسازی، سنگدانه، SMA، HMA
  • علیرضا عیدی، هادی علوی* صفحه 21
    مساله مسیریابی وسایل نقلیه به مساله ای اطلاق می شود که در آن باید تعدادی وسیله نقلیه مستقر در دپو به مجموعه ای از مشتریان که هر یک دارای تقاضای معین هستند مراجعه نموده و خدمتی ارایه دهند. با توجه به اینکه در سال های اخیر به علت افزایش نگرانی های زیست محیطی و فشارهای قانونی توجه فزاینده ای به لجستیک سبز شده است. در این تحقیق مساله مسیریابی وسایل نقلیه سبز را با تقسیم تقاضای مشتریان در امر جمع آوری کالاها از آنها با در نظر گرفتن وجود گروهی از مشتریان تحت عنوان مشتریان خاص که به هیچ وجه حاضر به ملاقات بیش از یکبار توسط وسایل نقلیه و تقسیم تقاضایشان نمی باشند، مورد بررسی قرار می گیرد. برای این مساله یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح آمیخته ارایه گردیده است. همچنین به منظور اعتبارسنجی مدل ارایه شده، تعدادی مثال نمونه تولید گردید و با نرم افزار بهینه سازی GAMS حل شد.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه، لجستیک سبز، تقسیم تقاضا، بهینه سازی مصرف سوخت، مشتریان خاص
  • احمدرضا توحیدی*، راضیه عرب صفحه 33
    با وجود اینکه مقررات اتحادیه اروپا در حمایت از حقوق مسافران بسیار موفق عمل نموده است، اعمال مقررات 261 مصوب سال 2004، در عمل منجر به شکایت های مداوم از سوی دول عضو شده و قانونی بودن یا نبودن این اقدامات، مکررا موضوع بحث قرار گرفته است، به این ترتیب که خطوط هواپیمایی مسافربری بارها اعتبار و نحوه تفسیر این مقررات را به چالش کشیده اند. در 13 مارس 2013 کمیسیون اتحادیه اروپا نهایتا این شکایات را مورد توجه قرارداد و طرح هایی برای اصلاح مقررات 261 پیشنهاد نمود و نظام موجود در حمایت از حقوق مسافران را توسعه بخشید. این مقاله به تجزیه و تحلیل طرح های پیشنهادی که توسط کمیسیون های مختلف در پرتو رویه قضایی موجود در دادگاه های کیفری اتحادیه اروپا و دادگاه های ملی، پیشنهاد شده اند می پردازد. طرح پیشنهادی کمیسیون باید به عنوان نقطه آغاز گفتگو در خصوص حقوق مسافران پذیرفته شود و بسترهای مناسبی جهت حمایت از حقوق مسافران فراهم شود.
    کلیدواژگان: حقوق مسافران، تاخیر پرواز، مقررات 261، اتحادیه اروپا، کنوانسیون مونترال
  • مریم آشوری، نرگس محمودی دارانی، مجید یوسفی خوشبخت* صفحه 43
    روش رتبه بندی مورچگان1(RAS) یک تکنیک احتمالی است که رفتار غذایابی مورچگان را شبیه سازی کرده و آن را برای حل مسایلی که الگوریتم کارایی برای آن وجود ندارد، مورد استفاده قرار می دهد. این مقاله یک روش ترکیبی بر پایه این الگوریتم همراه با دو الگوریتم جستجوی محلی را برای حل مساله مسیریابی وسیله نقلیه همراه با دریافت و تحویل همزمان کالا2(VRPSPD)، به عنوان یکی از مهم ترین مسایل بهینه سازی، ترکیباتی ارایه می کند. در این مساله وسایل نقلیه نه تنها همانند مساله مسیریابی وسیله نقلیه3(VRP) کالاهایی را به مشتریان تحویل می دهند بلکه همزمان کالاهایی را نیز از مشتریان تحویل می گیرند. روش پیشنهادی (PA) در قانون تصمیم و به روزرسانی تبخیر با روش معمولی RAS تفاوت دارد. این عمل سبب جلوگیری از همگرایی زودرس، فرار از نقاط بهینه محلی و یافتن جواب های بهتر برای الگوریتم می شود.
    الگوریتم پیشنهادی بر روی 28 مثال استاندارد از ادبیات موضوع اجرا شده است. نتایج محاسباتی نشان می دهد که الگوریتم توانسته است که رقابت نزدیکی را با دیگر الگوریتم های فراابتکاری برای حل مساله VRPSPD داشته باشد.
    کلیدواژگان: مساله مسیریابی وسیله نقلیه، الگوریتم رتبه بندی مورچگان، دریافت و تحویل همزمان کالا، جستجوی محلی
  • اکرم طالبی* صفحه 55
    با توجه به تامین و توزیع روزانه بیش از 270 میلیون لیتر انواع فرآورده های نفتی در سراسر کشور، معضلات ناشی از نابسامانی حمل ونقل جاده ای و خطرات بالقوه فرآورده های نفتی باعث شده تصادفات تانکرهای حامل فرآورده های نفتی از حیث پیامدها و عوارض ناشی از آن اهمیت ویژه ای داشته باشند. در این مقاله شرایط فنی نفتکش های جاده ای مطابق مقررات ADR و سایر عوامل و تاثیر آن در رخداد حوادث از طریق گردآوری اطلاعات موجود و بکارگیری فرآیند تجزیه و تحلیل آماری بررسی و ارزیابی می شود. جامعه آماری این تحقیق، نفتکش های فعال کل کشور در حوزه حمل ونقل فرآورده های نفتی، اعم از شرکتی (متعلق به شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی کشور) و غیرشرکتی (پیمانکاران شرکت ملی پخش و پالایش فرآورده های نفتی کشور) می باشد که به دو گروه اصلی نفتکش های واگذاری شده (نفتکش هایی که از لحاظ فنی مطابق با استانداردهای اروپا می باشند) و نفتکش های غیرواگذاری (نفتکش هایی که از لحاظ فنی مطابق با استانداردهای اروپا نیستند)، تقسیم می شوند. در این تحقیق از روش های آمار توصیفی و استنباطی و آزمون های رابطه ای و همبستگی و... با استفاده از نرم افزار تحلیلی SPSS بهره گیری شده است. به منظور پاسخگویی به سوال اصلی تحقیق، با استفاده از سوالات فرعی، این عوامل مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بررسی کاهش حوادث بر اثر بهبود شرایط فنی نفتکش ها، به درصد میزان فرآورده هدر رفته بر اثر حادثه توجه گردید و طبق نتایج آزمون های مورد استفاده نتیجه گرفته شد بهبود شرایط فنی نفتکش ها در میزان فرآورده هدر رفته بر اثر حادثه تاثیری نداشته و به عبارتی تنها ارتقاء شرایط فنی نفتکش ها نمی تواند باعث کاهش حوادث جاده ای آنها شود. این امر بیانگر قدرت تاثیرگذاری عوامل دیگر بر حوادث نفتکش ها می باشد. لذا با بررسی و کنکاش بر روی سایر عوامل تاثیرگذار می توان تصمیمات اصلح در خصوص کاهش حوادث را اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، مواد خطرناک، مقررات ADR
  • ساناز حافظیه*، سعید منجم صفحه 71
    صنعت حمل ونقل ریلی که در جمع صنایع حمل ونقل از جمله صنایع پیشرفته به شمار می رود، علاوه بر موارد مشترک با دیگر سیستم های حمل ونقل، دارای خصوصیات منحصر به فردی است که انجام برنامه ریزی دقیق برای آن از اهمیت خاصی برخوردار است. در این راستا نقش ایستگاه های مانوری که وظیفه دسته بندی کالاها را با توجه به واحد واگن- ساعت جهت استفاده بهینه از واگن های باری موجود در کشور انجام می دهند، بسیار پررنگ می باشد. هدف از ساخت ایستگاه تپه مانوری، پذیرش قطارهای باری رسیده به ایستگاه و پس از آن جداسازی واگن های آن و سپس تشکیل یک قطار با واگن های دسته بندی شده به سمت مقصد می باشد. طراحی ایستگاه های بارگیری بستگی به توپوگرافی، جایگاه، اهمیت و مکان ایستگاه و سطح زمین دسترسی دارد. در ایستگاه تپه مانوری، ایجاد یک تپه کار جداسازی واگن ها را آسانتر نموده و سرعت کار را افزایش می دهد. این تپه می تواند ثابت و یا سکویی متحرک باشد که بلندی آن و شدت شیب تپه مانوری را نسبت به فاصله ای که هر واگن خواهد پیمود، کاهش یا افزایش دهد.
    در این تحقیق به عوامل دخیل در تعیین شیب تپه پرداخته شده است. پارامترهای سرعت در پای شیب (V) و طول پیش روی واگن (L)به عنوان متغیرهای مستقل می باشد که در نهایت مقدار شیب (g)را تعیین می کند. با استفاده از تاثیر این متغیرها برای ایستگاه های درحال بهره برداری و با استفاده از نرم افزار EPR (رگرسیون چندجمله ای تکاملی) که بر پایه برنامه نویسی در نرم افزار MATLAB می باشد، رابطه بین سرعت، طول و شیب، تحت عنوان فرمول بدست آمده است. دقت مدل برای ایستگاه هایی که از روش های معمول طراحی شده بودند و هر سه پارامتر (شیب، طول، سرعت) با استفاده از گراف یا به طور تجربی تعیین شده بود در مقایسه با نتایج حاصله از طریق فرمول بدست آمده در این تحقیق، قابل ملاحظه می باشد که این دقت بیانگر صحت مدل می باشد.
    کلیدواژگان: ایستگاه های باری مانوری، خطوط پذیرش، خطوط سرند، خطوط ارسال
|
  • M. Fathian, M.Ghorbani, S.Mousavi* Page 1
    Road traffic problems in Iran, especially in terms of road traffic accidents are of great concern. One of the solutions for network control and management of rural roads and overcome existing problems is the application of intelligent transport systems. In this study using strategic planning metdology and development of the intelligent transportation systems strategy is specified using the PIP model (Perfomance Improvement Program) and through using the executive plan development of intelligent transport systems is provided. The SWOT method (Strengths, Weaknesses, opportunities & Threats) was used to determine strategies. Then, in order to prioritize the strategies, analytic hierarchy Process method (AHP) and QSPM methods used and results obtained were compared using Spearman coefficient. The results of this research showed that country is in weak position in with domestic agents and and is in the middle class with foreign agents. Therefore, the development of intelligent system in the country should increase supervision safety.
    Keywords: Intelligent Transportation, Safety, Strategic Planning, Traffic Management, Road Transport
  • A. Abdi*, A.H. Jaberi, M. Tale Zaari Page 11
    Flexible pavements are used a lot more in the road construction than the other types. The various types of flexible pavements with different applications and different costs are in the competition. The HMA and SMA pavements are included in this category. In this study, using the method of consolidate evaluation of quantitative and qualitative criteria which are relying on multi criteria decision models, required modeling for study of this asphalt has been done. In this study, economic and technical criteria of both asphalts through field study and laboratory study are shown and then using the AHP method which is a type of multi criteria decision, appropriate asphalt is chosen. Comparison chart of safety, technical and economical indexes of asphalt with suing of experiment result and expert opinion is provided. The results show the SMA asphalt with higher economic costs have better quality and suggested for replacing the HMA asphalt.
    Keywords: Pavement, Aggregate, HMA, SMA
  • A.R.Tohidi*, R. Arab Page 33
    However, EU regulation has been one of the most successful areas of EU actions in the field of consumer protection, the application of Regulation 261/2004 in practice has led to persistent compliance problems across member states and legality of the measures has repeatedly been at stake, as airlines challenge the validity and interpretion of the regulation. On 13 March 2013 the European Commission finally heeded these complaints, set of proposals for a regulation 261 to amended, and extended existing regime of passenger rights protection. This article takes an analysis of these reform proposals in light of the case law of the CJEU and national courts .The commission's reform proposals should thus be accepted as the starting point for dialogue about passenger rights and paving the way towards a passenger rights.
    Keywords: Passenger Rights, Flight Delay, Regulation 261, European Union, Montreal Convention
  • M. Ashouri, N. Mahmoodi Darani, M. Yousefikhoshbakht* Page 43
    The Rank-Based Ant System (RAS) is a probabilistic technique that simulates the ant’s food-hunting behavior and is used for solving problems that do not have a known efficient algorithm. This paper proposes a combined RAS mixed with two local searches for solving the vehicle routing problem with simultaneously pickup and delivery as one of the most important combinatorial optimization problems. In this problem, vehicles are not only required to deliver goods to customers but also to pick some goods up at customer locations. This proposed algorithm is different with common RAS on the transition rule and updating pheromone. This process avoids the premature convergence, escapes from local optimum, and makes better solutions. The proposed algorithm is tested on twenty eight standard instances available from the literature. The computational result shows that the proposed algorithm is competitive with other meta-heuristic algorithms for solving vehicle routing problem with simultaneously pickup and delivery.
    Keywords: Vehicle Routing Problem, Rank-Based Ant System, Simultaneously Pickup, Delivery Goods, Local Search
  • A. Talebi* Page 55
    According to more than 270 million liters daily supply and distribution of petroleum products in all over the country, the problems caused by road transport and Potential risks of the petroleum products caused that the accidents of the oil tankers are of special importance in terms of consequences & complications. This article reviews and evaluates the technical conditions of the road tankers according to ADR laws and another factors and the impact on the events, through the collection of information available and the application of the process deals with statistical analysis. The population of this research is the total active oil tankers transporting petroleum products. The study uses descriptive and inferential statistical methods and correlation and relationship tests, through SPSS software. To answer the main question of the research, by using some subsidiary questions, these factors were examined in context. In the study, the percentage of wasted products have been considered, and the test results applied to the conclusion showed that technical improvement of oil tankers have not been affected the amount of wasted product. Namely, upgrading the technical condition of the oil tankers could not reduce road accidents and this reflects the influence of the other factors on the tanker’s accidents. Therefore, through investigation on the other factors, appropriate decisions can be adopted regarding the reduction of the accidents.
    Keywords: National Iranian Oil Refining, Distribution Company, Dangerous Materials, ADR Regulations
  • S. Hafezieh*, S. Monajem Page 71
    Railroad transportation which includes high technology has in common with other transport systems but due to its specific characteristics should be managed exactly. Marshalling yards that have been classified objects, based on wagons, reducing time to use optimum tracks, have an important role. The main purpose of hump yards is to receive, sorte and assemble a large number of tracks grouped to make up various trains, and then dispatche them to their new destinations. Designing of this stations are depends on topography, priority, location and accessability of land. Building a hump in the humping yard, increases speed of regrouping. This hump could be fixed or movable, which will change in height or slope of hump according to the distance of tracks which should be passed. In this research, we study the impact of related factors to slope of hump. Velocity and length are independent variables which specify grade slope. The model has been computing in ERP which is coding based on MATLAB. Thus, the formula has been achieved and accuracy of the formula in comparison with the designed experimental stations has been valid enough.
    Keywords: Marshaling yard, Reception Siding, Sorting Siding, Departure Siding