فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1394)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین آبادیان، محمد بختیاری صفحات 1-18

    جامعه روستایی، شهری و عشایری به عنوان سه شیوه اصلی زندگی اجتماعی در طول تاریخ ایران، علی رغم استقلال نسبی، رابطه تنگاتنگی با هم داشتند و تاثیرات مثبت و منفی زیادی بر یکدیگر گذاشتند. تا کنون درباره رابطه جامعه روستایی و شهری تحقیقاتی صورت گرفته، اما در مورد مناسبات روستا ییان و عشایر پژوهش جامع و دقیقی انجام نشده است. پژوهش حاضر در صدد است نحوه تعامل و تقابل روستانشینان و کوچ نشینان ایران در دوره قاجار را بررسی و تاثیرات این رابطه را بر زندگی روستاییان تجزیه و تحلیل نماید. برای این منظور از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.
    نتیجه این تحقیق نشان می دهد که مناسبات جامعه روستایی و عشایری در دوره قاجار اغلب خصمانه بوده و خود را به صورت قتل و غارت روستاییان، چراندن و آتش زدن محصولات کشاورزی، راهزنی و دزدیدن دام ها و دیگر دارایی روستاییان توسط نیروهای عشیره ای نشان می داد و این امر یکی از عوامل بدبختی و عقب ماندگی روستاها بوده است.

    کلیدواژگان: جامعه روستایی، توسعه نیافتگی روستا، عشایر، قاجار
  • فریدون الهیاری، ابوالحسن فیاض انوش، معصومه گودرزی صفحات 19-46

    آموزش از روزگار قدیم تا به امروز که به صورت نظامی پیچیده در آمده متناسب با درجه تمدن، نوع حکومت و مقتضیات سیاسی اجتماعی و مذهبی در هر دوره ای تغییر و تحول یافته است. یکی از این ادوار دوران زمامداری جانشینان تیمور (912-807 ه.ق) است. در این دوره نهاد آموزش جایگاه ویژه ای یافت و سلاطین، شاهزادگان، امرا، خواتین و عالمان هر کدام به سهم خود در رشد این نهاد اهتمام نمودند. با وجود آرامش نسبی، ثبات سیاسی و امنیتی که در پی مرگ تیمور در قلمرو شاهرخ، جانشین وی به وجود آمد وضعیت معیشت مردم نیز بهبود یافت و زمینه ای مناسب برای حرکتی علمی و فرهنگی آماده شد و مدارس، کتابخانه ها و محافل آموزشی فراوانی به همت سلاطین، خواتین و امراء احداث گردید. سلاطین تیموری از یک سو با فراهم ساختن امکانات آموزشی و تسهیلات لازم در جهت رفاه حال اساتید و طلاب علم و همچنین ارتقاء سطح آموزش گام بر می داشتند و از سوی دیگر مشروعیت حکومت را دنبال می کردند. از بارزترین خصیصه های حکومت تیموری علاقه وافر برخی از این سلاطین به رشد علم، ادب و ساخت مراکز آموزشی بود. کثرت احداث این نهادهای آموزشی به حدی بوده که جامی مدعی شد در هیچ دوره ای از ادوار تاریخ ایران زمین به این اندازه مدرسه ساخته نشده است. در پژوهش حاضر نگارنده به روش توصیفی و تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای، به بررسی روند توسعه نهادهای آموزشی دوره تیموری پرداخته و وضعیت اداره این نهادها را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. از مهم ترین یافته های این پژوهش نقش قابل توجه سلاطین، خواتین و وزرای تیموری در احداث مدارس، کثرت نهادهای آموزشی، نقش و کارکرد کتابخانه ها در استنساخ بیشتر کتب و پیروی نهادهای آموزشی از یک نظام آموزشی مدون است.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی، تیموریان، نهادهای آموزشی، خواتین، سلاطین
  • عباس پناهی صفحات 47-64

    هجوم های مکررشاه تهماسب به قفقاز و گرجستان پیامده های بلند مدت و کوتاه مکدتی برای حکومت صفوی درپی داشت.شاه تهماسب در نگرش خود به قفقاز در حقیقت همان سیاست اجداش را در آن مناطق دنبال می کرد. او پس از فراغت از جنگ با ازبکان و انعقاد صلح طولانی با سلطان عثمانی به دنبال تقویت بنیه مالی وبالابردن روحیه نظامی سربازانش توجه ویژه ای به قفقاز داشت. هرچند شاه تهماسب علاوه بر عوامل فوق در نظر داشت با فتوحات خود در قفقاز و گرجستان علاوه بر عوامل یادشده، نیروهای جدیدی را وارد ساختار اداری و نظامی صفویه کند. این نیروهای جدید در اواخر سلطنت شاه تهماسب و عصر شاه عباس اول به عنوان مهم ترین ارکان حکومت صفوی تبدیل شدند. در عصر شاه عباس اول ایجاد جریانی موسوم به «نیروی سوم» توسط وی و قدرت یافتن آنها از پیامدهای مهم دیگر فتوحات شاه تهماسب به قفقاز و گرجستان بود. پژوهش حاضر با روش مطالعات توصیفی - تحلیلی صورت می پذیرد.نگارنده در این پژوهش در نظر دارد با مطالعه منابع مهم عصر صفوی و همچنین تحقیقات جدید، موضوع یاد شده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

    کلیدواژگان: شاه تهماسب اول، ایران، صفویه، قزلباشان، قفقاز، گرجستان
  • عباس سرافرازی، رحیم جوان، مظهر ادوای صفحات 65-82

    خواجه غیاث الدین پیراحمد خوافی یکی از وزرای مشهور دوره تیموریان می باشد که سی سال منصب وزارت را در دوره شاهرخ و جانشینانش برعهده داشت. اگرچه پیراحمد توانست در دوران طولانی وزارت خویش در دستگاه حکومت شاهرخ، مصدر و منشا خدمات ارزنده ای شود، اما یکی از مسائلی که در خصوص روزگار وزارت وی مطرح شده، مسئله سوءاستفاده های مالی است که در منطقه جام (تربت جام کنونی) اتفاق افتاده و پیراحمد هم به طور غیرمستقیم در مظان این اتهام قرار گرفته است. سوالی که این مقاله حول محور آن شکل گرفته، این است که چگونه با وجودی که مورخین دوره تیموری سخنی از نقش پیراحمد خوافی در این سوءاستفاده مالی نگفته اند، اما وی همچنان از سوی برخی پژوهشگران در معرض این اتهام قرار گرفته است؟ این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، سعی در روشن کردن این مسئله دارد که پیراحمد در سوءاستفاده مالی جام نقشی نداشته و اتهامی که به وی زده شده، بدون هیچ استدلالی مطرح شده و پایه و اساس درست و روشنی ندارد.

    کلیدواژگان: سوءاستفاده مالی، جام، دوره تیموری، شاهرخ، غیاث الدین پیراحمد خوافی، اتهام
  • مریم سعیدیان جزی صفحات 83-106

    یکی از مهم ترین خصیصه اجتماعی وفرهنگی قرون میانه اسلامی و عصر سلجوقی، نزاع های فرقه ای و مجادلات مذهبی بود. با انتخاب اصفهان به عنوان دارالسلطنه سلاجقه بزرگ، این شهر کانون حب و بغض های سیاسی و محل منازعات عقیدتی- مذهبی گردید. این تحقیق به دنبال آن است تا با بیان گرایش های عقیدتی اصفهان عصر سلجوقی، زمینه ها و پیامدهای آن را مورد بررسی قرار دهد. آنچه به دست آمد این که عوامل چندی چون تفکر مذهبی حاکم بر مذاهب و نحله های اسلامی، سیاست مذهبی دو نهاد خلافت و سلطنت و رجال علم و سیاست، فعالیت نظام مند و تاثیر گذار محافل و مدارس علمی اهل سنت و تکاپوی هدفمند گرایشهای شیعی،نقش مهمی در تشدید اختلافات مذهبی داشت و حیات اجتماعی و معنوی و منابع معیشتی مردم را سخت تحت تاثیر قرار داد. در نتیجه اصفهان عصر سلجوقی، عرصه آشفتگی و نابسامانی هایی در عرصه های مختلف حیات اجتماعی و سیاسی گردید که خاطرات تلخ و هراسناک آن از لابلای کتب تاریخی قابل استشمام است. پیامد این امر در قرون متمادی، تغییرات فرهنگی و دگرگونی های عقیدتی و تغییر سلایق مذهبی مردم به نفع شیعیان بود. روش تحقیق، مطالعه تاریخی است که به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از متون تاریخی و اسلامی و تحقیقات معاصر انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: اصفهان، سلجوقیان، منازعات مذهبی، مذاهب سنی، شیعی، اسماعیلی، آشفتگی
  • مهدی صلاح، معصومه یاراحمدی صفحات 107-136

    وقوع کودتای 1299ه. ش و پس از آن به حکومت رسیدن رضاخان مرحله نوینی را در تکاپوی تاریخی جامعه ایران رقم زد. دولت وی برای رسیدن به ثبات سیاسی، اصل تمرکز را در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی، سرلوحه برنامه های خود قرار داد. به لحاظ فرهنگی دولت رضاشاه در صدد بود با اعمال سیاست یکپارچه سازی فرهنگی، تمرکزگرایی قدرت را محقق سازد؛ چرا که دیگر سیاست های دولت رضاشاه همچون ایجاد ارتشی واحد، اسکان عشایر، عرفی کردن قوانین و مواردی از این قبیل نمی تواست موجب دوام و بقای تمرکز قدرت وی شوند. تنوع قومی و فرهنگی جامعه ایران به همراه تنوع اقلیمی، خود مانع عمده ای بر سر این راه بود؛ بنابراین، دولت رضاشاه تلاش داشت با از بین بردن اختلافات فرهنگی جامعه ایران و تبدیل آن به جامعه ای با زبان و فرهنگ و آداب و رسوم مشترک به زعم خویش ملتی با زبان و فرهنگ و آداب و رسوم و معتقدات و آرمان های مشترک به وجود آورد و سیاست تمرکزگرایی را نهادینه سازد. در همین راستا دولت از طریق گسترش و ایجاد مدارس آموزشی نوین و سازمان هایی نظیر سازمان پرورش افکار در صدد برآمد این آرمان را در راستای تحقق اصل تمرکزگرایی پیگیری نماید. این که دولت رضاشاه تا چه اندازه موفق شد این هدف را تحقق بخشد خود موضوعی است جداگانه، اما این که اعمال سیاست یکپارچه سازی فرهنگی رضاشاه با در نظر گرفتن تنوع اقلیمی و فرهنگی و زبانی جامعه ایران چه جایگاهی در تمرکزگرایی دولت رضاشاه داشت؟ مسئله ای است که این مقاله در صدد تبیین و تحلیل آن است.

    کلیدواژگان: رضاشاه، تمرکزگرایی، سیاست فرهنگی، یکپارچه سازی
  • سید ابوالقاسم فروزانی، مریم کارگزار صفحات 137-148

    اندکی پس از ظهور اسلام در ایران ، افرادی از خاندان های دیرینه سال و دبیر پیشه ایرانی ، در پرتو آگاهی بر فنون اداری و تسلط بر دو زبان عربی و فارسی و نیز موقعیت مطلوب اقتصادی به مقامات عالیه درباری ودولتی تا حد مقام وزارت رسیده اند،خاندان دارستیان شیرازی یکی از همین دودمان های دیوان سالار است که سه تن از اعضای آن خاندان در سده های پنجم و ششم هجری به مناصب مهم دیوانی دست یافتند .ابوالفتح ابن دارست شیرازی به وزارت خلیفه عباسی القائم بامرلله رسید ،ابوطالب ابن دارست وزارت دو پادشاه سلجوقی و اتابکان سلغری را در کارنامه خود دارد و تاج الملک ابوالغنائم در دوران ملکشاه سلجوقی نامزد مقام وزارت گردید اما با مرگ ملکشاه و جنگ قدرت بین مدعیان سلطنت وی در مقام سابق خود باقی نماند و اندکی بعد کشته شد.این مقاله در صدد است نخست با توصیفی مستند به شناختی جامع از این سه چهره دیوانسالار ایرانی برسد و با توجه به شرایط روزگار آنان رفتار سیاسی این شخصیت ها را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: وزارت، سلجوقیان، دارستیان شیرازی
  • مسعود مرادی، سمیه خانی پور صفحات 149-182

    حاج مهدی قلی خان هدایت ملقب به مخبرالسلطنه (1242-1334خ) یکی از رجال بزرگ سیاسی- فرهنگی دوران معاصر است. حیات سیاسی- اجتماعی او آکنده از حوادث و دگرگونی های مهم بود. مخبرالسلطنه حدود نیم قرن در تاریخ معاصر ایران نقش بارزی را ایفا نمود، به ویژه در سیر حوادث انقلاب مشروطه خدمات شایانی را انجام داد و در غالب کابینه ها حضور داشت. وی زمانه ی شش پادشاه – از اواسط سلطنت ناصرالدین شاه تا اواسط سلطنت محمدرضا شاه پهلوی- را درک نموده و تا بالاترین سطوح سیاست و قدرت یعنی ریاست وزرایی پیش رفت. او به مسائل و موضوعات فرهنگی علاقه مند بود و در این زمینه آثار و تالیفاتی چند از خود بر جای گذاشت. افکار و اندیشه های او در رابطه با سنت، مذهب و مدرنیته قابل تامل است و تاثیر آن را در اقدامات و عملکرد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی او می توان مشاهده نمود. وی نگاهی نسبتا میانه در رویارویی و تقابل سنت و مدرنیته در عصر خود داشته است و انتخاب هر یک را به طور تام بر دیگری ترجیح نمی داد. این نوشتار مبتنی بر تعاریف مفاهیم سنت و مدرنیته به بررسی افکار و اندیشه های مخبرالسلطنه هدایت با تکیه بر منابع دست اول، اسناد، مدارک و تحقیقات جدید پرداخته و رابطه افکار و اندیشه های وی را به لحاظ نظری با مضامین و مفاهیم سنت، مذهب و مدرنیته آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: مخبرالسلطنه هدایت، انقلاب مشروطه، افکار و اندیشه ها، سنت، مذهب، مدرنیته
  • اصغر منتظرالقائم صفحات 183-202

    عمار بن یاسر یکی از یاران رسول خدا (ص) بود که در دوران دعوت مخفیانه عصر بعثت اسلام آورد. خانواده او از سوی اشراف مشرک مکه به سختی شکنجه می شدند، بسانی که پدر و مادر وی در راه اسلام شهید شدند و خودش نیز چنان شکنجه می شد که هیچ یک از یاران رسول خدا (ص) به اندازه وی در راه اسلام شکنجه نشدند. عمار در حیات خود ایمان و یقین کامل به خدای متعال داشت، آن گونه که رسول خدا (ص) وی را پیوسته همراه حق می دانست. عمار شناختی عمیق از اسلام داشت و بصیرت و معرفت کامل وی سبب شده بود تا فتنه ها را به خوبی بازشناسد و حقیقت را تبیین نماید و در فراز و نشیب حوادث مواضعی ثابت اتخاذ کند. به همین سبب در دگرگونی های اجتماعی و فرهنگی مکه و در تضعیف موقعیت مشرکان و گسترش اسلام در این شهر نقش مهمی داشت. عمار در دروه هجرت همواره مدافع اسلام و در تمامی غزوات شرکت فعال داشت. پس از رحلت رسول خدا(ص) وی در عصر سه خلیفه اول از اهل بیت حمایت کرد و از مخالفان بیعت با خلیفه اول بود. وی در روزگار خلیفه دوم مدتی استاندار کوفه بود و در دوره عثمان جزو معترضان به شیوه حکمرانی وی بود و از سوی وی شکنجه شد. عمار در روزگار خلافت امام علی(ع) جزو حامیان سرسخت آن حضرت بود و در جنگ جمل و صفین از وی حمایت کرد و در این راه به شهادت رسید. بدین سان عمار در دگرگونی های اجتماعی و فرهنگی صدر اسلام تاثیر فراوان داشت روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری مطالب به صورت کتابخانه ای با استفاده از منابع درجه اول تاریخ نگاری اسلامی است. فرضیه مقاله آن است که عمار بن یاسر در دگرگونی های اجتماعی و فرهنگی صدر اسلام وتثبیت موقعیت و نظریه امامت الهی اهل بیت تاثیر فراوان داشت.

    کلیدواژگان: عمار بن یاسر، دگرگونی فرهنگی، دگرگونی اجتماعی:در اسلام، اسوه ایثار
  • حسین میرجعفری، کریم یوسف جمالی، داریوش موگویی صفحات 203-221

    کلیه شئونات زندگی اجتماعی ایران، از رهگذر تهاجم و حضور ترکان تیموری تحت تاثیر قرار گرفت. امروزه نتایج حاصل از حمله و هجومترکان تیموری و تسلط آنها بر ایران مورد بحث و بررسی عده ای از محققان قرار گرفته و نظرات مختلف و گاه متضادی را اظهار داشته اند. عده ای بر این باورند هجومتیموریان مانند مغولان با سوختن و کشتن و ویرانی ها توام بوده، عده ای دیگر نیز بر این عقیده اند که ویرانگری های آنها دوام نداشت و به مرمت و بازسازی شهرها و روستاهایی پرداختند که در حین یورش آنها ویران شده بودند. بررسی و مطالعه دیدگاه های فوق نشان می دهد که تمامی این نظریات به ارزیابی و بیان کلی حمله تیموریان در حیات شهری ایران بسنده کرده و به بررسی موردی نپرداخته اند و هر کدام با مشاهده و بررسی وضعیت یک شهر یا ناحیه در زمان خاص، به نتایج فوق دست یافته اند. از طرف دیگر نظریات مزبور بیشتر دچار بزرگ نمایی نقش تیموریان در رشد و زوال حیات شهری در ایران هستند و هیچ کدام به دیگر عوامل موثر بر حیات شهری ایران توجه نکرده اند. این روش تحقیق، هدفش روشن ساختن اختلافات مطالب ارائه شده در رابطه با حملات تیموریان در برخورد با شهرها می باشد که کاملا نظرات متفاوتی را ارئه می دهد.

    کلیدواژگان: تیموریان، حیات شهری، رشد و زوال شهرها، هرات
|
  • Pages 1-18

    The rural, urban and nomadic communities as the three main modes of social life throughout the history of Iran, despite their relative independence, had a close relationship with each other and had many positive and negative influences on each other. So far, research has been done on the relationship between rural and urban communities, but no comprehensive research has been carried out on the relations between the villagers and the tribes. The present study seeks to investigate how the villagers and displaced people of Iran interact in the Qajar period and analyze the effects of this relationship on the lives of villagers. For this purpose, descriptive-analytical method has been used.The result of this research shows that the relations of the rural and nomadic communities in the Qajar period were often hostile and were shown by the forces of the armed forces as killing and looting of villagers, gripe and burning of agricultural products, banditry and theft of livestock and other property of villagers. One of the disadvantages and backwardness of the villages.

    Keywords: Rural community, rural development, tribe, Qajar
  • Pages 19-46

    Learning from ancient times to the present were over complex system in which the Proportional to the degree of civilization, governmental, political, social and religious change circumstances in any period. One of these periods is the reign of Timur's successor’s era (912-807AH.). In this era gained momentum educational institution and the kings, princes, rulers, scholars Khavatin and each had their share in the growth of the institution concerned Following the death of Timur in the territory of his successor , Shahrukh, Despite the relative peace, political stability and security was to improve the of livelihoods. Then, the scientific and cultural movement was prepared, and the schools, libraries and learning circles was built underlying to the efforts of many kings Khavatin and Rulers. Timurid sultan, the one hand, providing educational facilities and for the welfare of teachers and students on the strides of science and the improvement and the other hand, pursued the legitimate government. The most striking feature of Timurid rule was penchant of some these sultans for the growth of science, literature and built the educational centers. The multitude construction of the educational institutions It was so, that Jami claimed, has not made the school size in any period of Iran history .In this study, the authors were focused on library resources and used a descriptive and analytical method .One of the most important findings of this study was the significant role of the kings, ministers and Khavatin on the construction of schools and the educational institutions, function of libraries , writing the books and follow to a systemic educational system.

    Keywords: Educational system, Timurid period, Educational institutions, Khoatins, Sultans
  • Pages 47-64

    Shah Tahmasb repeated attacks to Caucasus and Georgia had long term and short term consequences for Safavid Government. In fact Shah Tahmasb followed his ancestors policy on Caucasus in his sight through those areas. After leisure of war against Uzbeks and longtime peace with Ottoman Sultan, he has special attention to Caucasus for financial basis enrichment and his soldiers martial spirit enhancement. Although Shah Tahmasb besides of above factors, considered to involve new forces into Safavid departmental and military structure by his conquests through Caucasus and Georgia in addition to mentioned factors. These new forces became as the most important elements of Safavid Government at late reign of Shah Tahmasb and Shah Abbas I era. At Shah Abbas I era, the process development which was developed by him named “Third Force” and their strengthening was the other important consequences of Shah Tahmasb conquests to Caucasus and Georgia. The present research is conducted with descriptive-analytic method. The author in this study considers to analyze the mentioned subject by Safavid era important resources studying and also new researches.

    Keywords: Shah Tahmasb I, Iran, Safaviyya, Qizilbashes, Caucasus, Georgia
  • Pages 65-82

    Khaje Ghiasoddin Pir Ahmad Khafi is known as one of the ministers of celebrity in the Area of Teimourian that held the ministerial of office for thirty years during the area of Shahrokh and his successors. Although Pir Ahmad could do great things during his long term of ministry in Shahrokh government, one of the issues that have been raised about the days of his ministry; are the issues of financial abuses. This stuff happened in the area of Jam (current Torbate _Jam) and Pirahmad is directly accused of being one of the suspected. The question that this article formed on around it, is: Although historians have not spoken of Pir Ahmad role in the financial abuses, he has still been accused by some of the researchers? This research is descriptive and analytical methods and relying on library resources, trying to turn the issue around which Pir Ahmad in the financial abuse had no accusation that he was given.

    Keywords: Financial abuse, Jam, Teimouri period, Shahrokh, Ghiasoddin Pir Ahmad Khafi, accusation
  • Pages 83-106

    Sectarian strife between Shiites and Sunnite has been one of the most important social and cultural characteristics of medieval Islam, and especially during the Seljug rule. Select the city of Isfahan in Iran as the center of love and spite the The capital of Seljuq and sectarian and disputes religious activities were developed and published.Because of government policies and the Seljuq rulers of the age group of distinguished faculty Assemblies and the most concentrated areas of missionary and harassment on the Ismailis, It stresses the control of Seljuq period was violent and lethal looking history of the country and bitter memories it always was fearful.These issues and irreparable damage effects on improved livelihoods resources and economic viability of local and regional stresses imposed and apparatus provided between of classes of people. Played cause them a role in creating this situation, the court of the Abbasid Caliphate and Seljuq state, personalities from politics and science of the famous and to influential families, and intellectual ideological biases and attitudes of different groups of people.

    Keywords: Isfahan, Seljuq, Sunnite, Ismaili, Al-Khojand, Al -Saed, Nizam al-Mulk Tusi
  • Pages 107-136

    The coup of 1299 e. Afterwards, Reza Khan arrived at a new stage in the history of Iranian society. In order to achieve political stability, his government put the focus of its agenda on all political, economic, social and military dimensions. Culturally, the government of Reza Shah intended to implement the policy of cultural integration through the centralization of power, since other policies of the Reza Shah government, such as the creation of a single army, the settlement of nomads, the secularization of laws and the like, can not lead to the survival of the concentration of power To become him The ethnic and cultural diversity of the Iranian society, along with the climatic diversity, was a major obstacle to this path; therefore, the Reza Shah government sought to eliminate the cultural differences of the Iranian society and transform it into a community with language and culture and common customs. I believe that the nation has created language and culture, customs, and shared beliefs and ideals and institutionalized policy of centralization. In the same vein, the government is pursuing this ideal through the development of new educational schools and organizations such as the organization of thought development in pursuit of the principle of centralization. How Reza Shah's government succeeded in achieving this goal is a separate issue, but what was the role of Reza Shah cultural integration policy in terms of the cultural, linguistic and cultural diversity of Iran in the Reza Shah government? This is an issue that this article seeks to explain and analyze.

    Keywords: Reza Shah, Focusing, Cultural Policy, Integration
  • Pages 137-148

    A Study 0n the rule of Darastyan Shirazi race in political, social and cultural age of Saljukhi Shortly after the advent of Islam in Iran some people of the ancient family, because of the knowledge of scribal techniques and knowing Arabic and Persian languages and also high economic situations, entered to court and appointed to high positions. Darastyan Shirazi family is one such bureaucrat family that three members of this family in the fifth and sixth centuries AD appointed t to Court positions. Abolfath_e ebne Darest Shirazi appointed to the ministration of the Khalifeh Abbasi, Alghem be amrellah. Abotaleb Ebne Drasat was the ministry of two Saljukhi kings and atabakan kings. Tajolmolk Abolghanaem the famous person of this race was the minister of Malekshah Saljukhi, but has ministration didn’t last long time, and after death of king and the clash between the claimants of kingdom, he killed. Despite the often negative views about Darastyan Shirazi race, especially Tajolmolk Abolghanaem, this article wants to reach the Comprehensive understanding from these three bureaucrat persons by descriptive document and then with regard to their life circumstances review their bureaucratic and political behavior. The findings of the present study confirms that presence in Bureaucratic positions in the fifth and sixth centuries AD , was dangerous but have significant advantages, so the ministers for keeping their position and young elite for reaching these positions was trying hard. It is obvious that due to suffocation and prejudice on that days, it was not possible to had good and constructive competition, so the formation of foci of conspiracy and Killing opponents was common in the age of Saljukhi

    Keywords: ministry, Saljukhi kings, Darastyan Shirazi
  • Pages 149-182

    Haj Mehdi Qoli Khan entitled Mokhberossaltaneh (1242-1334 AH), was one of the great man of the political and cultural contemporary. His social and political life were full of important events and changes. Mokhberossaltaneh played a significant role in contemporary Iranian history about half of a century, especially in the events of Constitutional revolution. He did many prominent offers and also attended in the most of the cabinets. His political life covered under the last six kings of Iran six kings. He got the top of position in the period of Mohammad Reza Shah Pahlavi (the President of the ministers). He was interested in cultural subjects and he compiled some works in this field. His thoughts about tradition, religion and modernity were remarkable and their impacts on his, political, social and cultural performance could be seen. He kept balanced in the confrontation between tradition and modernity in his time and did not prefer any of them over another. This article is going to show the relationship between his thought and interpretation of tradition, religion and modernity based on primary source, document and new researchtheoretically.

    Keywords: Mokhberossaltaneh Hedayat, Constitutional evolution, tradition, religion, Modernity, thought
  • Pages 183-202

    Ammār ibn Yāsir was one of the companions of the Prophet (pbuh), who during the time of the secretly invitation converted to Islam. Yasir's family also became Muslims. When Polytheists of Mecca knew of the conversion of Yasir's family to Islam, torture them hardly. So, Ammar's parents were martyred. Ammar's heart was full of belief so that the Prophet (pbuh) believed Ammar was full of faith from the crown of his head to the sole of his foot. Ammar had a profound knowledge of Islam. His full knowledge and insight towards Islam , enabled him to recognize the seditions well and to take a steady position in the sensitive historical conditions at the time of the Prophet to his martyrdom in battle of Siffin.Thus, Ammar has a great influence on the social and cultural changes of Islam. The research method in this article is an analytical descriptive and a method for collecting materials in a library using the first-rate sources of Islamic historiography. The hypothesis of the article is that Ammar Ibn Yasir was very influential in the social and cultural transformations of Islam and the establishment of the position and theory of divine Imam of the Ahl al-Bayt.

    Keywords: Ammār ibn Yāsir, Cultural Change, Social evolutions: Islam, Example of Self-Sacrifice
  • Pages 203-221

    All aspects of Iran's social life were influenced by the invasion and the presence of Timurid Turks. The results of the attack and invasion of the Timurid Turks and their dominance over Iran have been discussed by some of today's scholars and have expressed different and sometimes contradictory views. Some believe that the attacks of the Timurid like the Mongols have been burning, killing and destroying, and others believe that their devastation did not last and restored the towns and villages that were destroyed during the onslaught. Investigating and studying the aforementioned views shows that all of these theories have evaluated and generalized the tacoir attacks in the urban life of Iran and have not investigated a case, and each has achieved the above results by observing the situation of a city or region at a specific time. . On the other hand, the above-mentioned theories have increased the role of Timurid in the growth and decline of urban life in Iran, and none of them has taken into account other factors affecting the urban life of Iran. This research method, aimed at clarifying the differences between the materials presented in relation to the Timurid attacks on dealing with cities, gives a completely different view.

    Keywords: Urban life, Growth, destruction of cities, Harat, Timurid