فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1396)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علمی و پژوهشی
  • رضا بیگدلو، احمد ابوحمزه صفحات 1-22

    شرق شناسی را مجموعه ای از مطالعات و تحقیقات دانشمندان و موسسات کشورهای غربی در موضوعات و مسائل مختلف شرقی دانسته اند . قرن نوزدهم و نیمه اول قرن بیستم، مقطع زمانی بسیار مهمی در شرق شناسی اروپایی به ویژه انگلستان بوده است. در این دوره زمانی، انگلستان قسمت های زیادی از شبه قاره هند و دیگر قسمت های آسیا را به استعمار خود درآورده بود. کشور ایران بنا به دلایل مختلف ، در قرن نوزدهم و بیستم مورد توجه سیاست های قدرت های بزرگ جهانی واقع شد. امپراتوری بریتانیا و کمپانی هند شرقی توجه و حساسیت ویژه ای نسبت به ایران و مناطق مجاور هند داشتند. به تبع آن شرق شناسان انگلیسی توجه ویژه ای به این مناطق ازجمله بلوچستان داشتند.این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل تاریخی و با بررسی و تحلیل محتوای آثار شرق شناسی انگلیسی قرن نوزدهم و نیمه اول قرن بیستم و بازنمائی نسبت آن با اقتضائات سیاسی، نظامی و اقتصادی انگلیس درباره منطقه بلوچستان، این سوال را مطرح می سازد که ارتباط بین سیاست های انگلیس در ایران و آسیا و پژوهش های شرق شناسی آن ها در این مناطق چیست و این پژوهش ها چه کارکردهایی را ایفا کردند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که شرق شناسی به عنوان سازه ای استعماری دارای کارکردهای نظامی- سیاسی در منطقه بوده و در راستای هویت سازی برای قوم بلوچ و ترسیم مرزهای خاوری در خدمت اهداف استعماری انگلستان بوده است.

    کلیدواژگان: بلوچستان، شرق شناسی، انگلستان، ایران، هند
  • فرزاد بیگی، غلامحسین ابراهیمی دینانی صفحات 23-42

    با به قدرت رسیدن سلطان محمود غزنوی روند جدیدی از یکسویه نگری فکری، مذهبی به تقلید و تاسی از دارالخلافه بغداد در شرق ایران اجرایی شد . محمود غزنوی در جهت کسب مشروعیت معنوی و علی رغم پاره ای اختلافات با دارالخلافه ، به تبعیت از اهل حدیث حاکم بر بغداد و با نگاهی یکسویه نگر و متعصبانه ، به سرکوب فرقه های مختلف مذهبی و انزوای اندیشمندان علوم عقلی پرداخت. طبق فرضیه این پژوهش ،اقدامات محمود در تاسیس مدارس خاص فقهی و تشکیل دادگاه های تفتیش عقاید ، نخستین تلاش های هدفمند و سازمان دهی شده در جهت برچیدن تساهل و تسامح برآمده از عصر زرین تمدن اسلامی در ایران بوده است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه مطالعه ی متون متقدم و مآخذ درجه اول تاریخی ، چرایی برخورد محمود با نحله های فکری، مذهبی رقیب و چگونگی تشکیل و نتایج اولین دادگاه های تفتیش عقاید در ایران بعد از اسلام و نسبت این گونه اقدامات با جریان کلی زوال تدریجی خردگرایی و رکود تمدن اسلامی موردنقد و بررسی قرار داده است .

    کلیدواژگان: محمود غزنوی، اهل سنت، تفتیش عقاید، خردگرایی، خلافت عباسی
  • عباس پناهی صفحات 43-62

    مهاجرت اسماعیل میرزا به گیلان یکی از وقایع مهم تاریخی دودمان صفویه به شمار می رود؛ زیرا پس از روابط خصمانه آق قویونلوها با فرزندان حیدر، برای صوفیان که علاقه مند به حیات سیاسی و اجتماعی طریقت صفوی بودند، چاره ای جز فرار از قلمرو ترکمانان باقی نماند. با بررسی گزارش های موجود درباره انگیزه سیاسی صوفیان اهل اختصاص از انتقال اسماعیل میرزا به گیلان می توان به این نتیجه رسید که آن ها با توجه به قرابت فکری و مذهبی حاکمان محلی گیلان به عنوان مهم ترین کانون تشیع در ایران، از این موقعیت به منظور حفظ طریقت صفوی و ایجاد بستر سیاسی برای دستیابی به قدرت سود جستند تا در فرصت مناسب و با استفاده از حمایت صوفیان ایران و آناتولی و هم چنین حامیان شیعی خود در گیلان برای کسب قدرت استفاده نمایند. در این پژوهش نگارنده سعی دارد تا با استفاده از منابع تاریخ محلی و مآخذ عصر صفوی، دلایل سیاسی و مذهبی مهاجرت اسماعیل میرزا به گیلان را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. به نظر می رسد موقعیت مذهبی و پیوند تاریخی طریقت صفوی با گیلانیان ، یکی از مهم ترین انگیزه های انتخاب صوفیان در دوره بحرانی برای مهاجرت اسماعیل میرزا به گیلان باشد. روش بررسی در پژوهش حاضر با تکیه بر روش تاریخی و با استناد به داده های منابع مستند و مهم این دوره انجام می پذیرد.

    کلیدواژگان: اسماعیل میرزا، آق قویونلوها، گیلان، صفویه، لاهیجان
  • یعقوب پناهی، محمدعلی چلونگر، اصغر منتظرالقائم، وحید سعیدی صفحات 63-88

    تطور مفهوم امامت و پیامدهای تعاریف متفاوت از آن ، یکی از چالش برانگیزترین مباحث کلامی و تاریخی میان متکلمان، فقها، علمای شیعی و مورخان است. در این پژوهش سعی می شود ضمن بهره گیری از اسناد تاریخی و دوری از اختلافات پرتنش و توام با تعصب کلامی، با رویکردی تاریخی و روشمند در ابتدا به صورتی بسیار اجمالی مفهوم امامت را در قرون دوم و سوم ه.ق میان شیعیان زیدی بررسی گردد و سپس به تبیین نقش تعریف شیعیان زیدی از مساله امامت و جایگاه، شئون و وظایف امام، در حیات سیاسی- اجتماعی این گروه پرداخته شود تا مشخص گردد این تعریف چه تاثیرات کاربردی بر جای نهاده است و اساسا تحولات اجتماعی و به ویژه سیاسی این فرقه در قرون نخستین ، تا چه اندازه متاثر از اندیشه امامت و تا چه اندازه محصول عوامل دیگر بوده است؟در خلال این پژوهش روشن خواهد شد شیعیان زیدی امامت را به ضرورتی سیاسی- اجتماعی تفسیر کردند و شرط اساسی مشروعیت امامت یک فرد را تلاش برای برپایی اصل امر به معروف و نهی از منکر از راه دعوت مردم به قیام دانستند. تفسیر این شیعیان (زیدی) از مفهوم امامت هرچند در حوزه نظر ایشان را در مقایسه با سایر فرق شیعی رویکردی معتدل بخشید ؛ اما در ساحت عمل، به ورطه اقدامات رادیکال و عمل گرایی سیاسی کشانید و حاصل این پراگماتیسم–البته متاثر از عوامل زمانی و مکانی و زمینه های تاریخی-برپایی شورشهای متعدد و در نهایت تشکیل حکومت هایی مستقل در نقاط مختلف جهان اسلام بود.

    کلیدواژگان: مفهوم امامت، تشیع زیدی، قیام به سیف، تحولات سیاسی - اجتماعی
  • پرویز حسین طلایی صفحات 89-116

    در آثار نویسندگان عصر باستان و همچنین پژوهش های تاریخی جدید این دوره ، درباره جغرافیای تاریخی و بررسی ساختار شهری و عمرانی مناطق و شهرهای این دوره اطلاعات چندانی به دست نمی آید ؛ تا جایی که می توان گفت که این حوزه تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است و تحقیق در این حوزه می تواند روشنگر زوایای تاریک مناسبات ایران و قدرت های همجوار محسوب شود. شهر مرزی آمد با توجه به برخورداری از موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتیک مناسب که در بین النهرین واقع شده، از زمان های بسیار دور میان سلسله های متعدد دست به دست می شده است. از اواسط دوره اشکانی که ایران و روم با یکدیگر ارتباط برقرار کردند تا اواخر دوره ساسانی، برای تصرف این منطقه کلیدی، همواره تلاش هایی توسط دو قدرت عصر باستان صورت گرفته است. حال با توجه به این مسائل، در این پژوهش جغرافیای تاریخی و ساختار عمرانی شهر آمد و نقش سیاسی، بازرگانی و دینی این شهر مهم در مناسبات ایران و روم در دوره ساسانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد . این پژوهش می خواهد نشان دهد که تصرف شهر مرزی آمد برای هر دو قدرت عصر باستان به منزله دسترسی به ارمنستان، تمرکز در بین النهرین و همچنین پایگاه مستحکمی برای قلمرو کشور خود، به شمار می رفته است ؛ چنانکه ساختار عمرانی آمد، تحت تاثیر همین مساله بوده و بارها توسط قدرت حاکم بر استحکام آن افزوده می شد . علاوه بر آن دستیابی به این شهر که بر سر راه های تجاری واقع شده بود، هم از لحاظ بازرگانی هم از لحاظ تبلیغات دینی در مناسبات دو کشور اهمیت دو چندانی پیدا کرده بود.

    کلیدواژگان: شهر آمد، موقعیت جغرافیایی، تجاری، دینی، ساسانی، روم
  • ابوالفضل رضوی، حمید اشرفی صفحات 117-142

    پایایی اعیاد نوروز، مهرگان و سده، به همراه آیین های گسترده ای که بخشی از وجوه هویتی جامعه ایرانی را در خود داشت، مرهون عوامل چندی بود که در این میان سهم زمینه های اجتماعی مهم تر می نماید . نوشتار حاضر در پرتو سه مولفه ی بافت اجتماعی قلمرو شرقی خلافت و میزان اهتمام زرتشتی ها ، بافت اجتماعی و برتری فرهنگ ایرانی در عراق عرب و به خصوص بغداد و سهم شعوبی گری و رویکرد فرهنگی- اجتماعی ایرانیان ؛ زمینه های اجتماعی موثر در تداوم این جشن ها در قرون نخستین اسلامی را بررسی می کند.دستاورد تحقیق حاکی از این است که وحدت جمعیتی و برتری نسبی فرهنگ ایرانی در قلمرو شرقی خلافت اسلامی ، سهم اثرگذار ایرانی ها در تکوین خلافت عباسی و استقرار در شهرهای نوظهور اسلامی در عراق و مهم تر شکل گیری نهضت آگاهانه شعوبیه و اهتمام به احیا و استمرار اعیاد ایرانی ، موجبات پایایی و پویایی اعیاد، جشن ها و آیین های مربوط را فراهم آورده است. این آیین ها، به عنوان نمود ملموس تر فرهنگ و مدنیت ایرانی، زمینه های تقویت هویت ایرانی را هموار می کرد و در همگرایی فرهنگ ایرانی با مبانی اسلامی سهم بسزایی داشت .

    کلیدواژگان: ایران، اسلام، اعیاد ایرانی، نوروز، مهرگان، شعوبیه
  • علیرضا سلیمان زاده صفحات 143-162

    زبان بلوچی، یکی از شاخه های زبان های ایرانی است. این زبان صورت باستانی و قدیمی خود را بهتر از دیگر شاخه های زبان های ایرانی حفظ نموده است. باوجوداین، برای دانشمندان غربی اثبات نژاد بلوچ ها به لحاظ آریایی، دراویدی، ترکمن و یا عرب بودن آنان امری بغرنج بوده و در خصوص این مسئله استنتاج های قطعی از سوی هر محققی با برخی تردیدها همراه بوده است. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق تاریخی و پژوهش توصیفی-تحلیلی بر آن است تا نژاد مردم بلوچ را با اتکا بر برخی نظریات خاصی که در این زمینه ارائه شده، مورد واکاوی قرار بدهد. درواقع، هدف پژوهش آن است که علاوه بر نقل برخی نظریات برجسته، به توصیف و تبیین مسئله مورد نظر پرداخته شود. نتایج پژوهش حاضر نشان خواهد داد هر چند در گذشته بحث مطالعه نژادها، یک مسئله حاد ایدئولوژیک و سیاسی پررنگ در غرب بوده؛ اما باید خطرنشان کرد با توجه به کثرت نظریات ارائه شده در زمینه ماهیت بلوچ ها و عدم وحدت رویه در نوشته های غربیان، این امر درزمینه شناسایی هویت نژادی این قوم به صورتی بینابین مصداق پیدا می کند. به عبارتی، دیدگاه های مستند علمی، مواضع، جهان بینی ها و یا رویه ای که طی آن غربیان به بررسی ماهیت اقوامی همچون بلوچ یا غیر بلوچ می پرداختند، نشئت گرفته و برخاسته از متن سیاست بود

    کلیدواژگان: بلوچستان، بلوچ، شرق شناسی، نژادشناسی، انسان شناسی
  • وحید عابدین پور جوشقانی، معصومه سمایی دستجردی صفحات 163-184

    تیموریان سلسله ای ترکی – مغولی بودند که در فاصله سال های (913- 771 ق) عموما در نواحی ماوراءالنهر و ایران حاکمیت داشتند . تجربه هم زمان زندگی یکجانشینی و کوچ نشینی در الوس جغتای و آسیای مرکزی باعث شد تا تیمور و جانشینانش با اسلام و فرهنگ ایرانی آشنایی هرچند مختصری داشته باشند. به همین سبب مولفه های هویت ایرانی ازجمله هنر ایرانی و مذهب تشیع در این زمان فرصت رشد و وحدت بیشتری یافتند . سیاست تسامح گرایانه دولتمردان تیموری ، پیوند تشیع با جریان تصوف و تلاش شیعیان چه در درون جنبش های شیعی و چه به صورت فردی زمینه ای را فراهم ساخت تا مذهب تشیع به ویژه در بعد اجتماعی رشد بیشتری نسبت به ادوار گذشته پیدا کند . از طرفی هنر ایرانی و شاخه های متعدد آن به ویژه هنر خوشنویسی در این زمان همانند ظرفی هستند که سایر مولفه های هویت ایرانی ازجمله مذهب تشیع موضوع و مظروف آن را تشکیل می دهند. هنر خوشنویسی که با عنوان هنری اسلامی و مقدس شناخته می شود ، در عصر تیموری در دو بعد نظری و عملی با مفاهیم ، ارزش ها و شخصیت های شیعی ارتباط نزدیک و ملموسی پیدا کرد . الهام روحانی و الگوبرداری استادان خوشنویس از شخصیت امام علی (ع) و کاربرد فرهنگ شیعی در نظام استاد – شاگردی این دوره از ابعاد نظری و نگارش نسخه های خطی ، اشعار و کتیبه های شیعی در بعد عملی قرار می گیرند . تحقیق حاضر باهدف تبیین نقش هنر خوشنویسی در نشر و نمایش معتقدات مذهبی جامعه تیموری از یک سو و چگونگی ارتباط این هنر با مذهب تشیع در این زمان از سوی دیگر ، به دنبال بررسی علل و زمینه های این ارتباط و ثانیا ویژگی های آن در دوره تیموری است. مواردی که به شیوه تحلیلی – توصیفی و با استفاده از منابع و اسناد تاریخی و هنری به آن ها پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: هنر، تشیع، خوش نویسی، تیموریان
  • سید ابوالقاسم فروزانی، اکبر حکیمی پور صفحات 185-206

    ورود دین اسلام به ایران و گسترش آن به عنوان دین اصلی و رسمی این سرزمین ، به مثابه یک تغییر و تحول عمیق اجتماعی، پیروان دین زرتشت را در اقلیت قرار داد. جامعه ی زرتشتیان ایران در قرون نخستین اسلامی به عنوان بخشی از جامعه در حال تحول و پویا، دچار دگرگونی های نسبتا زیادی شد. یکی از این تحولات، تغییر در جغرافیای حوزه های سکونتی آنان بود. در جامعه اسلامی ایران که از نظر ساختار اجتماعی و مذهبی تحولات بنیادینی را تجربه کرده بود ، زرتشتیان ناگزیر از پذیرش قوانین جدید حاکم بر اجتماع در تمام شئون زندگی خویش بودند. بنابراین اقامت در مناطقی را ترجیح می دادند که محدودیت کمتری برای آن ها ایجاد کند. براین اساس تغییر سکونتگاه های زرتشتیان در ایران ، تابعی از گسترش و نفوذ اسلام در نواحی مختلف بود. در قرون اولیه اسلامی، گسترش روزافزون دین اسلام و شکل گیری فرقه ها و نحله های اسلامی در ایران، بقای آئین زرتشت را با ابهام مواجه کرده بود. ازاین روی زرتشتیان به عنوان گروهی از اهل ذمه، به دلایلی چون نقش و تاثیر عوامل و مولفه های دینی و اعتقادی، تاثیر قیام های ایرانیان و میزان انتساب آن مهاجمان به پیروان دین زرتشت از زاویه دید دستگاه خلافت، نقش عوامل اقتصادی و تجاری مناطق سکونتی زرتشتیان، نوع نگرش سرداران عرب نسبت به مناطق مفتوحه و تاثیرات مهاجرت قبایل عرب به ایران، جغرافیای جمعیتی خاصی برای پاسداشت آئین خود برگزیدند. پژوهش حاضر در نظر دارد با استفاده از متون تاریخی و شیوه توصیفی- تحلیلی و نیز با بهره گیری از برخی نظریات در باب تغییرات جوامع در مباحث علوم اجتماعی ، چگونگی و چرایی پراکندگی جغرافیایی زرتشتیان ایران در سده های اول تا چهارم هجری را بررسی نماید

    کلیدواژگان: زرتشتیان، ایران، پراکندگی جغرافیایی، قرون نخستین اسلامی
  • عباس قدیمی قیداری، شهناز جنگجو قولنجی صفحات 207-232

    در اوایل قرن بیستم، روس و انگلیس بنا به مصالح و منافع مشترک خود، رقابت دیرین خود بر سر مسائل ایران را کنار گذارده و رو به همگرایی و همکاری با یکدیگر آوردند و به دنبال آن، قرارداد 1907م. بین دو کشور امضاء گردید. این قرارداد می خواست تا سیاست دو کشور در قبال ایران را تا 1917م. تعیین کند.هدف مقاله حاضر ، بررسی تاثیر این همگرایی و همکاری دو کشور، بر سرنوشت تاریخی ایران با تاکید بر فجایع سال 1330/1911 روس ها در تبریز می باشد. نتایج این پژوهش که با اتکا به اسناد، نامه ها، تلگراف ها و همچنین تحقیقات جدید این موضوع را به بررسی و تحلیل گذاشته است، نشان می دهد آسیب و زیانی که ایران در این دوره، به واسطه ی همکاری دو دولت استعماری روسیه و انگلستان متحمل شد، به مراتب بیش از زیان و آسیب دوره رقابت این دو دولت در ایران بود. بعد از انعقاد قرارداد 1907م، روس و انگلیس، استقلال و تمامیت ارضی ایران را فدای منافع خود کردند . زمانی که روسیه آشکارا به نقض استقلال و تمامیت ارضی ایران پرداخت، انگلیسی ها با توجه به منافع خود و از ترس لغو قرارداد 1907م. از سوی روس ها، به تایید اقدامات تجاوزگرایانه روس ها پرداخته و با این کار، آن ها را در ادامه اقدامات خود تحریک و تشویق کردند . اوج این تجاوزها، اشغال تبریز در سال 1330/1911 به دست روس ها بود که منجر به کشته و یا مهاجرت عده ی زیادی از مشروطه طلبان و آزادی خواهان این شهر و ایجاد فضایی از رعب و وحشت گردید

    کلیدواژگان: قاجار، روس و انگلیس، قرارداد1907م، مشروطه، مشروطه طلبان، آزادی خواهان تبریز
  • الهام ملک زاده صفحات 233-256

    ایجاد و گسترش موسسه های خیریه نوین در دوره مشروطه پایه گذاری شد . از همین دوران، شمار زیادی از زنان با برپایی انجمن ها و جمعیت های مخصوص بانوان، موجودیت خود را اعلام کردند. این انجمن ها با صبغه سیاسی و درعین حال فعالیتی مخفیانه، در دوران رضاشاه و هم سو با شعارهای دولت مدرن پهلوی اول عرصه تازه ای یافتند که فعالیت زنان در موسسات و انجمن های اجتماعی و فرهنگی را میسر می نمود. با تحول این تشکل ها و جمعیت های زنانه و در راس آن کانون های خیریه رفاهی و بهداشتی، زنان با حمایت و پشتیبانی حکومت، فرصت و موقعیت ارایه خدمات در بخش های رفاهی و بهداشتی را به دست آوردند. در دوران پهلوی دوم باوجود تحولات سیاسی متاثر از استعفای رضاشاه، جنگ جهانی دوم و اشغال ایران و به رغم دوری روشنفکران و نخبگان فرهنگی از رژیم و همکاری نکردن با سازمان ها و نهادهای خیریه رفاهی - بهداشتی، بسیاری از زنان با شور و اشتیاق به فعالیت خود در این حوزه ادامه دادند. این مقاله بر آن است به سوالات زیر پاسخ دهد:1-حضور زنان در موسسات خیریه رفاهی – بهداشتی، از مشروطه تا پایان حکومت پهلوی دوم چه فراز و نشیب هایی داشته است؟ 2-عوامل تشویقی یا موانع بر سر راه زنان فعال در این حوزه چه بوده و میزان کارآمدی زنان در عرصه فعالیت های خیریه رفاهی – بهداشتی تا چه میزان قابل ارزیابی است؟ روش پژوهش مورداستفاده نیز منابع کتابخانه ای و آرشیوی، با روش تحقیقات کیفی و شیوه توصیفی– تحلیلی است ایجاد و گسترش موسسه های خیریه نوین در دوره مشروطه پایه گذاری شد . از همین دوران، شمار زیادی از زنان با برپایی انجمن ها و جمعیت های مخصوص بانوان، موجودیت خود را اعلام کردند. این انجمن ها با صبغه سیاسی و درعین حال فعالیتی مخفیانه، در دوران رضاشاه و هم سو با شعارهای دولت مدرن پهلوی اول عرصه تازه ای یافتند که فعالیت زنان در موسسات و انجمن های اجتماعی و فرهنگی را میسر می نمود. با تحول این تشکل ها و جمعیت های زنانه و در راس آن کانون های خیریه رفاهی و بهداشتی، زنان با حمایت و پشتیبانی حکومت، فرصت و موقعیت ارایه خدمات در بخش های رفاهی و بهداشتی را به دست آوردند. در دوران پهلوی دوم باوجود تحولات سیاسی متاثر از استعفای رضاشاه، جنگ جهانی دوم و اشغال ایران و به رغم دوری روشنفکران و نخبگان فرهنگی از رژیم و همکاری نکردن با سازمان ها و نهادهای خیریه رفاهی - بهداشتی، بسیاری از زنان با شور و اشتیاق به فعالیت خود در این حوزه ادامه دادند. این مقاله بر آن است به سوالات زیر پاسخ دهد:1-حضور زنان در موسسات خیریه رفاهی – بهداشتی، از مشروطه تا پایان حکومت پهلوی دوم چه فراز و نشیب هایی داشته است؟ 2-عوامل تشویقی یا موانع بر سر راه زنان فعال در این حوزه چه بوده و میزان کارآمدی زنان در عرصه فعالیت های خیریه رفاهی – بهداشتی تا چه میزان قابل ارزیابی است؟ روش پژوهش مورداستفاده نیز منابع کتابخانه ای و آرشیوی، با روش تحقیقات کیفی و شیوه توصیفی– تحلیلی است

    کلیدواژگان: زنان، موسسات خیریه، رفاهی - بهداشتی، مشروطه، پهلوی اول، پهلوی دوم
|
  • reza bigdelou, Ahmad abou hamzeh Pages 1-22

    Eastern Studies is a collection of studies and researches of scientists and institutions of the Western countries on various issues of the Orient. The nineteenth and first half of the twentieth century has been a very important time in European Orientalism, especially in England. During this period, England had colonized a large part of the Indian subcontinent and other parts of Asia. For a variety of reasons, the country of Iran, in the nineteenth and twentieth centuries, was concerned with the policies of the great world powers. The British Empire and the East India Company were particularly sensitive to Iran and adjacent India. According to the British Orientalists, special attention was paid to these areas, including Balochistan. This research uses the method of historical analysis by analyzing the content of the works of the nineteenth century and the first half of the twentieth century English Orientalism and representing its relation to British political, military and economic contexts. The Balochistan region raises the question of what is the relationship between British politics in Iran and Asia and their East-Eastern studies in these areas, and what functions did these studies play? The findings of the research show that Orientalism as a colonial instrument has military-political functions in the region, and has been in line with the identification of the Baloch people and the drawing of eastern frontiers to serve the purposes of British colonialism.

    Keywords: Balochistan, Orientalism, England, Iran, India
  • farzad beygi, gholam hossein ebrahimi dinany Pages 23-42

    When sultan Mahmud Ghaznavi came to power, a new trend of opposition against intellectual and religious dissidents was administrated emulating Baghdad the capital in east of Iran. His dogmatic and unilateral attitude toward different religious movements and intellectual scholars provided the ground for establishing religious fanaticism and juridical retrospection and resulted in fading the tolerance and moderation derived from golden era of Islamic civilization in Iran. The considerable point is that according to political jurisprudence notions of Sunnis, sultan Mahmud introduced as the top sovereign and ruler of Islamic society and was appreciated by Sunni elites, historians, and jurists. In this cross-sectional study, the enemity of Sultan Mahmoud towards rival religions and his inquisition courts in Iran, have been studied.

    Keywords: Mahmoud of Ghazni, Sunni, the Inquisition, rationalism, abbasid caliphate
  • abbass panahi Pages 43-62

    One of the most significant events of the history of Safavid era is Esmaeil Mirza’s immigration to Guilan which has been reported differently in the historic sources of this dynasty. Lahiji’s report , among all the other sources of safavid period , has got a special importance. Since he observed Esmaeil Mirza’s social, political and intellectual developments in person, he had the opportunity to write the first report about him in his history book. This report is rather brief , eventough it is so significant. There are other sources which refer to some aspects of Esmaeil Mirza’s presence in Guilan. Such writers had an access to some documents and compiled this part of Esmaeil Mirza’s life based on these documents, although they didn’t witness his presence in Lahijan. The most important question of the present research paper is: How have Safavid sources regarded Esmaeil Mirza’s immigration to Guilan? Considering the above mentioned question, one can propose the theory that sources of this era, at first under the impact of Lahiji’s report, and then under the influence of fictional narratives as well as verbal quotations reported this historic event. In the current research, the researcher is trying to present the most authentic report about Esmaeil Mirza’s presence in Lahijan through a comparative assessment of five major sources of the safavid peroid.

    Keywords: Esmaeil Mirza, Safavid, Guilan, Lahijan
  • yaghoub panahi, mohammadali chelongar, asghar tabavar, vahid saaeedi Pages 63-88

    Transforming the concept of Imamate and the consequences of its different definitions is one of most challenging theological and historical issues among Shia religious scholars, orators, jurist and historians. The present study is to investigate briefly the concept of Imamate among Zaidi Shiites in the second and third centuries with a historical and systematic approach and then explain the role of the definition of Zaidi Shiites of the issue of Imamate and the status, duties and responsibilities of Imams in socio-political life of this sect in order to identify what effects have this definition left and basically what factors have been effective on the social upheavals of this sect in the first centuries other than the thought of Imamate.During the present study, it will be identified that Zaidi Shiites have interpreted the issue of Imamate as a socio-political necessity and the main condition of the legitimacy of Imamate of a person is his effort for establishing the principle of ordering the good and forbidding the evil by calling people to resistance. However the interpretation of this Shiites (Zaidi) of the concept of Imamate in the theoretical domain of their attitudes has given them a moderate approach, in practice, they have been led to political radicalism and pragmatism and the consequences of this pragmatism-indeed by the influences of temporal and spatial factors- have been the establishment of autonomous governments in different points of Islamic World.

    Keywords: Imamate, Zaidi Shia, revolution, socio-political movements
  • parviz hossein talayee Pages 89-116

    The ancient writers, as well as new historical research of ancient, historical geography and the urban structure and urban areas and cities of the ancient reigns do not give much information about the cities . We can say that this area almost has been neglected. However, the research in this area illuminates the dark corners of relations between Iran and the neighboring powers. There is a frontier town, according to a geographical location and geopolitical located right in Mesopotamia, a very long time is a series of multiple hands. From the middle of the Iranian Parthian and Roman communicate to the late Sassanid era, for seizing this key region, efforts have been made by both the ancient period.the geographical and historical issues in the study of civil Amed city gives structures and political role, The city is an important commercial and religious relations in Sassanid Persia and Rome were reviewed and analyzed. The research indicates that the seizure was a frontier town as access to both the power of ancient Armenia, concentrate in Mesopotamia, as well as a strong base for the territory of their country's go. As civil Amed city structure was influenced by this problem, and again by the power of its ruling on its fortifications were added. In addition of access to the city, which was located on the trade routes, both in terms of trade relations between the two countries in terms of religious propaganda had a double significance.

    Keywords: Amed city, geographic location, commercial, religious, Sassanid, Roman
  • abolfazl razavi, hamid ashrafi Pages 117-142

    Durability of Nowruz ,Mehrgun and Sadeh celebrations, along with wide rituals that had part of the Iranian community identity was indebted to a number of factors of which the share of social backgrounds seems more important. This article in the light of three factors: the texture of the eastern territory of the Caliphate and the effort of Zoroastrians, social context and superiority of the Iranian culture and Arabian Baghdad and share of Shuubigary and approach of Iranian cultural- social, social contexts affecting the continuity of celebration focuses on the early centuries of Islam.Achievement of this research shows that purity of population and relative superiority of Iranian culture in the eastern territory of the Islamic Caliphate, Iranian influence`s share in development of Abbasid Caliphate and settling down in the emerging cities in Iraq, and most importantly, the formation of a conscious movement of Shuubiah and trying to exist and continuing of Iranian celebrations, had provided the causing of durability and existing of celebrations and ceremonies The rituals as the more tangible Iranian culture and civilization, paved areas near the Iranian identity and in the convergence of Iranian culture within the Islamic principles had an extreme share.

    Keywords: Iran, Islam, Iranian celebrations, Nowruz, Mehrgun, Shuubiah
  • alireza soleymanzadeh Pages 143-162

    Baluchi language is one of the branches of Iranian languages. This language has kept its ancient form more than other branches of Iranian languages. For Western scholars, however, it has been difficult to prove Baloch's race from the Aryan, Dravidian, Turkmen or Arabic point of view. Concerning this issue, definitive inference from any researcher has been controversial. In this research, using the historical method and descriptive-analytical research, we try to examine the Baluch people's race based on the views of Western scholars. Indeed, the attempt is to describe and explain the current situation of the issue. The findings of this research show that in the past, the issue of studying races was a very acute ideological and political issue in the West, especially for their colonial purposes. But it should be said that this is less true in Balochistan's identification of racial identity. However, such an attempt is the sequel of the same trend and general and long-term goals of Western colonialism, especially the British.

    Keywords: Baluch, Balochistan, Ethnography, Humanities, Colonialism
  • vahid abdinpour joshaghani, masoumeh samayee dastjerdi Pages 163-184

    The Timurids were the Turkish-Mongolian tribes that dominated the districts of Transoxania and Iran over the years (913-771 BC). The simultaneous experience of one-time and nomadic life in Alush Goghtai and Central Asia led Timur and his successors to somewhat brief familiarity with Islam and Iranian culture. For this reason, the components of Iranian identity, including Iranian art and Shia religion, were at this time an opportunity for growth and unity. The painstaking policy of the Timurid statesmen, the bondage of Shi'a with the flow of Sufism and the Shi'a's efforts, both within the Shiite and individual movements, provided a ground for the Shiite religion, especially in the social dimension, to grow more than the past. On the other hand, Iranian art and its numerous branches, especially calligraphy art, at this time are like a container that other components of Iranian identity, including the Shia religion, are its subject matter and its constituents. The art of calligraphy, known as Islamic art and sacred art, became closely related to Timurid times in two theoretical and practical aspects with the concepts, values ​​and personalities of Shi'a. Spiritual inspiration and modeling of calligraphy professors from Imam Ali's character and application of Shiite culture in the system of teacher-student of this period are theoretical aspects and writing of manuscripts, poetry and Shi'i inscriptions in practical aspect. The present study aims to explain the role of calligraphy in publishing and displaying the religious beliefs of the Timurid community on the one hand, and how this relationship with Shiite religion is related to this time. On the other hand, it seeks to study the causes of this relationship and, secondly, its features during the Timurid period. Descriptive and analytical methods will be dealt with using historical and artistic sources and documents.

    Keywords: Art, Shiism, Calligraphy, Timurid
  • seyde abolghasem forouzani, akbar hakimipour Pages 185-206

    The entry of Islam into Iran and the expansion of it as the main religion of this land, as a major social transformation, led the followers of Zoroastrianism into a minority. The Zoroastrian community of Iran in the early Islamic centuries, as part of a dynamic and dynamic society, suffered from a great deal of transformation. One of these developments was the change in the geography of their residential areas. In the Islamic society of Iran, which experienced radical changes in terms of social and religious structure, Zoroastrians were forced to accept new laws governing the community in all aspects of their lives. Therefore, they preferred to stay in areas that would make them less restricted. Based on this, the change in Zoroastrian settlements in Iran was a function of the spread and influence of Islam in different regions. In the early centuries of Islam, the growing spread of Islam and the formation of Islamic sects and cultures in Iran had confronted Zoroaster's survival. Therefore, Zoroastrians as a group of dhimma for reasons such as the role and influence of religious and belief factors and components, the effect of Iranian uprisings and the extent of its attachment to Zoroastrian followers from the viewpoint of the caliphate, the role of the economic and commercial factors of Zoroastrian settlements, the type of attitude of the Arab commanders towards the vast areas and the effects of the migration of the Arab tribes into Iran have chosen a specific population geography to protect their religion. The present study intends to investigate how and why the geographic distribution of Zoroastrians in Iran during the first to the fourth centuries of Hijra was studied using historical texts and descriptive-analytical method, as well as using some ideas about the changes of societies in the social sciences. Make

    Keywords: Zoroastrians, Iran, geographic dispersion, early Islamic centuries
  • abbass ghadimi gheydari, shahnaz hangjoo gholenji Pages 207-232

    In the early 20th century, the Russians and Britain, on their common interests and interests, set aside their long-standing rivalry over Iran's issues and brought convergence and cooperation, and, subsequently, the Treaty of 1907 was signed between the two countries. The agreement sought to bring the two countries' policies towards Iran until 1917. The purpose of this article is to examine the effect of this convergence and cooperation between the two countries on the historical destiny of Iran, with emphasis on the disasters brought about by Russians in 1930 in Tabriz. The results of this study, which relied on documents, letters, telegrams, as well as new research on this issue, show that the damage that Iran suffered during this period, through the cooperation of the two colonial governments of Russia and the United Kingdom was much more than the loss and damage at the time of competition between these two governments in Iran. After the 1907 agreement, Russia and Britain sacrificed Iran's independence and territorial integrity for their own interests. When Russia apparently violated Iran's sovereignty and territorial integrity, the British, according to their own interests, feared the cancellation of the 1907 treaty. On the part of the Russians, they approved the aggressive actions of the Russians and thus encouraged them to continue their destructive actions. The culmination of these aggressions was the Russian occupation of Tabriz in 1930/1911, which resulted in the deaths or emigration of a large number of constitutionalists and liberators from the city and creating a climate of fear and terror.

    Keywords: Qajar, Russian British, Contracts of 1907, Constitutionalists, Freedom Activists of Tabriz
  • elham malekzadeh Pages 233-256

    Establishment and spread of new charities were founded during the constitutional era. The same time, a large number of women by holding forums and communities for women, announced their existence. Most of these forums have a history of political and secret activities. Under Reza Shah, along with modern slogans of Iran, a new arena for women in social and cultural institutions and associations came into being. With the evolution of the female population and culminating in the focus groups and charitable welfare - health, women with the support of the government, the opportunity to provide services in the sectors of health, welfare and won. Despite political developments affected during the second Pahlavi Reza Shah's abdication, World War II occupation of Iran and in spite of the cultural elites of intellectuals away from the regime and lack of cooperation with welfare organizations and charities - health, many women with a passion and enthusiasm to work they continued in this area.This article attempts to answer the following questions: The presence of women in the welfare charities - health, of the Constitution to end the rule of the Pahlavi what is leaps and bounds? Factors encouraging or obstacles to active women in this field, and what degree of effectiveness of charitable activities in the field of women's well-being - to what extent be assessed health? The research uses library resources and archives, with qualitative research method in an analytical and descriptive way.

    Keywords: Women, welfare institutions – Health, The constitutional period, Pahlavi regime