فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرج الله احمدی، مسعود آتشگران صفحه 7
    این پژوهش درصدد است تا تصویری از ساختار اداری گمرکات و چگونگی ایجاد تشکیلات آن در عصر ناصری ارائه دهد. در این راستا سیر تحولات مجموعه اداری مذکور و چگونگی تطورات نظام گمرکی آن در سازمان گمرک ایران موضوع اصلی این تحقیق می باشد. در این دوره نظام گمرکی کشور تحت اداره وزارت گمرک متمرکز گردید. اما به دلیل دخالت نظام فئودالی حاکم بر کشور که با تحمیل خواسته هایش بر تشکیلات دیوان سالاری قاجاریه اثر می گذاشت، (مصداق عینی آن پدیده رایج فروش مشاغل و سنت مقاطعه داری در اداره امور مملکت بود) در عمل ایجاد نظام گمرکی جدید و تشکیل وزارت گمرک، اصلاحات روبنایی و تلاشی نافرجام بوده، که از کارآیی لازم برخوردار نگردیده است.
    کلیدواژگان: وزارت گمرک، نظام گمرکی، سازمان گمرک، حقوق گمرکی، قاجاریه
  • صفورا ترک لادانی، علی اکبر کجباف صفحه 33
    کاروان های تجاری در ایران عهد صفوی توسط سیاحان و نویسندگان به عنوان بخشی از چرخه ی تجاری ایران معرفی شده اند. در این عصر تنها وسیله ی حمل و نقل زمینی کالا از طریق حیوانات بارکش بوده که رواج چشمگیری داشته است. در یادداشت های تعدادی از گردشگران می توان برخی از ویژگی های این نوع تجارت را دریافت. به علاوه در مواردی که بازرگانان اروپایی از طریق خشکی و دریا با ایران مبادله کالا داشته اند نیز اطلاعاتی در مورد این جنبه ی مهم و حیاتی بازرگانی در ایران بدست می آید. پس از قرن 16 میلادی شرکت های تجاری اروپای شمالی و غربی به شبکه ی تجاری آسیا- اروپا وارد شده و قدرتی دو چندان پیدا کردند. در این دوران بازارهای خاورمیانه برای عرضه محصولات خود به کاروانهای بین قاره ای تکیه داشتند و در واقع می توان گفت شکوفایی اقتصادی خطوط دریایی اقیانوس هند در نیمه نخست قرن هفدهم تاثیر مثبتی بر رونق گرفتن کاروان های تجاری ایران داشته است. همچنین با ظهور کمپانی هند شرقی در انگلیس و استقرار آن در شرق ایران، به عنوان عامل اصلی تجارت کاروانی سهم بزرگی در انتقال کالا از قاره ی آسیا به اروپا داشته که این مهم در دوران های مختلف بنا بر مصالح سیاسی و نظامی تبدیل به تجارت دریایی از طریق تنگه ی هرمز شده است. هدف از این پژوهش مبتنی اهمیت کاروان های تجاری در ریشه اقتصادی از طریق منابع تاریخی و سفرنامه هاست.
    کلیدواژگان: کاروانسراهای صفوی، کمپانی هند شرقی، تجار ارمنی، کمپانی لوانت، اصفهان
  • دکترمحمد حاجی تقی صفحه 53
    ولایت حجاز در بین ولایات و سرزمین های اسلامی در عهد خلافت عباسی از موقعیتی خاص برخوردار بوده است. وجود حرمین، موسم حج، تمرکز مکاتب فقهی – حدیثی در مدینه و حضور علویان مدعی انحصار مشروعیت خلافت عباسی در این سرزمین، اداره ی حجاز را از حساسیت خاصی برخوردار می کرد. عباسیان این حساسیت را درک کردند و از همان آغاز به نظام اداری حجاز اهتمام خاص داشتند. اصلاحات منصور و مهدی در نظام اداری حجاز را بایستی از همین منظر نگریست. این اصلاحات در کنترل اوضاع و سرکوب موفق قیام های علوی کارکرد خود را نشان داد. در قرن سوم نظام اداری حجاز از تحولات سیاسی این قرن؛ یعنی تمایل شدید استقلال خواهی ولایات و تشکیل دولت های مستقل و ظهور عنصر ترک در صحنه سیاسی متاثر شد. در نیمه اول این قرن اقتدار سیاسی خلافت در استحکام نظام اداری حجاز با نمادهای خود، وحدت اداری ولایت، تداوم امارت والیان، فعالیت دیوان ها، تبلور یافت، لیکن در نیمه دوم این قرن ضعف سیاسی و چالش های نظام دیوانسالاری، بر نظام اداری حجاز را تاثیر گذاشت. وحدت اداری مخدوش شد و آشوب های متعدد ثبات و امنیت این ولایت را به مخاطره انداخت این مقاله در پی آن است که ضمن بازسازی نظام اداری حجاز، تاثیر این نظام را از تحولات سیاسی این قرن نشان دهد.
    کلیدواژگان: حجاز، تحول سیاسی، نظام اداری، خلافت عباسی، موسم حج
  • مجتبی خلیفه، زمانه حسن نژاد صفحه 79
    سرزمین های جنوبی دریای خزر، به ویژه طبرستان، به دلیل ویژگی های جغرافیایی، از جمله نقاط ایران بود که همواره از تفاوت و تنوع مذهبی برخوردار بوده است. اسلام پذیری در طبرستان روندی متفاوت از سایر نقاط ایران را طی نمود. گرایش به اسلام در این نواحی روندی تدریجی و مردمی داشت، در حالی که در بیشتر نواحی گرایش طبقات بالای جامعه، گرایش زیردستان به اسلام را نیز به همراه داشت.
    گسترش اسلام در طبرستان تحت تاثیر فرهنگ بومی و جغرافیای سیاسی این نواحی، در پوشش تشیع زیدی ظاهر شد. طبرستان از دوران باستان تا قرون میانه محل تلاقی ادیان زردشتی، یهودی، اسلام و مذاهب تسنن، تشیع زیدی، امامی و اسماعیلی بوده است. قلمرو باوندیان اسپهبدیه در فاصله سال های 606-466 ه.ق. از این تنوع و تلاقی مذهبی تاثیر پذیرفته است. این نوشتار در پی بررسی وضعیت مذهب در قلمرو باوندیان است.
    کلیدواژگان: باوندیان، مذهب، اسلام، تشیع امامی، تشیع زیدی
  • سید ابوالقاسم فروزانی، جمشید روستا * صفحه 105

    صاحب مهذب الدین علی دیلمی، یکی از وزرای ایرانی دربار سلاجقه روم بود که طی دوران وزارتش بین سال های 637 تا 642ه.ق یعنی در دوران سلطنت سلطان غیاث الدین کیخسرو دوم اقداماتی مهم و اساسی انجام داد. یکی از مهم ترین این اقدامات، تلاش های پیگیرانه وی جهت بهبود روابط دولت سلجوقیان روم با مغولان مهاجم به قلمرو این دولت بود. نوشتار حاضر بر آن است تا در گام نخست به معرفی این وزیر کاردان ایرانی پرداخته و پس از بیان چگونگی ورود وی به قلمرو سلاجقه روم و دربار آنان، روند رشد و ترقی اش از مستوفی گری تا وزارت را یادآور گردد. دومین گام نیز شرح اقدامات اساسی وی در دوران وزارت است. البته لازم به ذکر است که نگارنده این نوشتار، پیش از پرداختن به معرفی و شرح اقدامات صاحب مهذب الدین، مختصری درباره منابع سلاجقه روم و همچنین چگونگی استیلای این حاکمان بر سرزمین آناتولی را به ضرورت و جهت آشنایی بیشتر با این دولت آورده است.این تحقیق بر آن است تا با ارائه یک چشم انداز تاریخی به چگونگی ترقی این وزیر ایرانی در دربار سلاجقه روم بپردازد.

    کلیدواژگان: سلجوقیان روم، وزیر، صاحب مهذب الدین علی، علاءالدین کیقباد، غیاث الدین کیخسرو
  • عبدالله متولی صفحه 129
    این مقاله به بررسی ماهیت کانون های فعال قدرت در فضای عمومی ایران پس ازسقوط صفویه می پردازد. درروند این بررسی تاکید اصلی بر شناسایی و معرفی عناصر و کانون های فعال سیاسی، نظامی خواهد بود تا دراین منظر بتوان ضمن شناخت نسبی کانون های قدرت، سطح وگستره عملکرد و نوع کارکرد آنها را نیز مشخص نمود. این بررسی تفاوت عناصر قدرت طلب روزگار مورد نظر از لحاظ محدوده ی جغرافیایی، شیوه های عملکرد و بینش سیاسی را که درقالب و چارچوب یکسان و متوازنی قرار نداشتند، مشخص می نماید. این مدعیان قدرت، اعمال و خواسته هایشان برآمده از بینش سیاسی و قدرت درک آنها از شرایط بحرانی مملکت بود. درعین حال مقاصد و اهداف آنها نیز از بینش سیاسی و توانمندی نظامی منفک نبود. با این حال علیرغم تمامی خصایص و ویژگی های عوامل قدرت مدار، آنچه که واقعیت این دوره از تاریخ ایران را رقم می زند، ارتباط مستقیم با کارکرد و تصمیمات این افراد و گروه های پیوسته به آنها است. هرچند می توان در یک نگاه عمیق به کارنامه ی عناصر و گروه های فعال این دوره، دسته بندی های چند لایه ای را صورت داد، اما چون در نهایت امر سرنوشت عمومی کشور بیشتر به کارکرد افراد و کانون های سطح اول بستگی داشت و عناصر و مراکز محلی بیشتر تابع و وابسته به شرایط عمومی بودند، هدف این نوشتار نیز بیشتر بر معرفی و ارزیابی عملکرد همین لایه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صفویه، شاه تهماسب دوم، سید احمدخان، غلجایی ها، ملک محمودسیستانی
  • مریم معزی، محمدحسن پورقنبر صفحه 159
    بعد از تاسیس سلسله ی صفوی، مازندران نیز همچون سایر نقاط ایران، ضمیمه ی قلمرو سلاطین صفوی شد، اما از آنجایی که همانند برخی از مناطق، به وسیله حاکمان محلی اداره می گردید، میزان نفوذ حکومت صفوی در مازندران، به مناسبات میان حاکمان محلی این منطقه با پادشاهان صفوی بستگی داشت. از این رو با توجه به عدم تمایل حاکمان مازندران برای تابعیت از صفویان، در نیمی از دوره ی حکومت صفویان (1007-907 هجری)، نفوذ حکومت صفوی در این منطقه از ایران، نامحسوس و غیر قابل اعتنا می نمود. در نیمی دیگر هم، اگر چه پادشاهان این سلسله با به کار بردن تدابیری همچون تقسیم قدرت میان مدعیان مختلف در این منطقه یا با حمایت از یکی از مدعیان قدرت در برابر حاکم وقت، نفوذ خود را در این منطقه گسترش می دادند، همواره با چالش های جدی مواجه می شدند. با این اوصاف، صفویان به عنوان یک حکومت مقتدر درطول تاریخ ایران، نتوانستند در دوره ی زمانی مورد نظر قاطعانه بر مازندران سلطه داشته باشند و حتی در پاره ای از این دوره ی نفوذ نسبی نیز بر این ناحیه نداشتند.
    کلیدواژگان: مازندران، صفویان، مرعشیان، اسماعیل اول، طهماسب اول
  • سهراب یزدانی، سید حسن شجاعی دیوکلایی * صفحه 181

    در بروز جنگ جهانی اول عوامل متعددی نقش داشته است که هر یک از مورخان بر یکی از عوامل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تاکید نموده اند. این مقاله با رویکرد اقتصادی، سهم تحولات ساختاری نظام سرمایه داری آلمان بخصوص شکل گیری انقلاب صنعتی دوم و انباشت مازاد سرمایه مالی را در بروز جنگ جهانی اول مورد بررسی قرار داده است.
    نگارندگان معتقدند که وقوع انقلاب صنعتی دوم و انباشت مازاد سرمایه مالی موجب شد تا اقتصاد آلمان در مرحله جدید از تطور نظام سرمایه داری جهانی(سرمایه داری بزرگ مالی) به پیشرفت هایی نایل آید و به دومین کشور صنعتی جهان پس از آمریکا تبدیل گردد. احراز این رتبه در سلسله مراتب اقتصادی جهان موجب بروز رقابت های اقتصادی و به دنبال آن رقابت های سیاسی میان قدرت های اقتصادی جهان مخصوصا آلمان وانگلستان از آخرین دهه قرن نوزدهم شد که وقوع جنگ جهانی اول در سال 1914م. نتیجه آن بود.

    کلیدواژگان: سرمایه داری، آلمان، انگلستان، جنگ جهانی اول، انقلاب صنعتی دوم
|
  • Dr. Farajollah Ahmadi, Masoud Atashgaran Page 7
    This research tries to show an image of customs administrative structures of and how its organization was, in Naseri period. In this respect the main concern of the study is the trends and changes of these structures. In this period the rules and regulations of the customs were controlled by the Ministry of the Customs. The Feudalism, governing normally the country, had great influence on Qajar aristocracy for acquiring their ambitions. Job-selling and the procedure of contractions were the examples. It can be said that the establishment of the customs new system and the Ministry of the Customs were superficial reforms indeed and it was an unsuccessful attempts with no effects.
  • Dr. Safoura Tork Ladani, Dr. Ali. Akbar Kajbaf Page 33
    The economy of caravan trade in Safavid Iran has never been subjected to analysis, yet we hardly can overestimate its importance as a wheel of commerce. It was a commonplace activity and –needless to say- there simply was no other means of conveying goods in inner Iran than on the backs of beasts of burden. The indifference towards caravan trade as an object of historical research may be due to the highly inconsistent documentation. It is at the points of interchange of overland and seaborne traffic, where European traders constantly had aspects of the display of competitive economic forces registered, that we can recover some information on this crucial trait of Iranian trade. After the 16th century, the powerful efficiency of the North-West European trading companies succeeded in reshaping to their advantage the network of Asian commerce with Europe. At the same time, Middle Eastern markets invariably relied on transcontinental caravans for their supply. In fact, one can argue that the thriving economic activity along the Indian Ocean sealanes had a complementary development in a flourishing overland trade within and across Iran during the first half of the 17th century. In addition, the establishment of East India trading company in eastern Iran played a major role in paving the way for delivering goods from Asia to Europe. However, later on due to political and military issues, the Straits of Hormoz turned to the gate of seaborne trade in Iran.
  • Dr. Mohammad Hajitaghi Page 53
    Hijaz state had a significant situation between the Islamic states in Abbasids period. Because of the sacred shrines, Hajj period, centeralization of traditional-jurisprudential groups in Medina and Alavian, who were the exclusive claimants of Abbasids caliphate lawfulness in the area governing Hijaz gave it a specific importance. Abbasids, recognizing this importance, tried to do their best in controlling the Hijaz administrative system. Mansour and Mahdi's reforms in Hijaz administrative system should be considered from this point of view. These reforms were successful in controlling the situation and punishing any rises against Alavis. In the 3rd century, Hijaz administrative system was affected by political changes such as severe tendency of states to be independent, towards establishing independent governments and the appearance of Turkish officials in the political scences, etc. In the first half of this century the political authority of caliphate appeared in the strengthening of Hijaz administrative system based on their symbols, unity of state administration, pursuing emirates rulers and the courts activities, but in the second half of the period, political weakness and aristocratic system changes affected the Hijaz administrative system and coursed the corruption of administrative unity and numerous riots endangered the stability and safety of this area. This paper tries to show the effect of this system from political changes through remodeling Hijaz administrative system.
  • Dr. Mojtaba Khalifeh, Zamaneh Hassannejad Page 79
    Faith and religion have always been a determining and effective factor in Eastern to societies, especially Iran. The southern Caspian Sea lands, especially Tabaristan, due to geographical features, were among parts which have always had various and distinctive religions. Conversion to Islam has had a different procedure in Tabaristan compared with other parts of Iran. This conversion was a gradual in this area, whereas in most other areas the conversion of high classes groups followed the conversion of subordinate ones. Islam growth in Tabaristan, under the influence of native culture and political geography of this area appeared in the form of Zeydid Shiite from ancient Zoroastrian, Judaism, Islam (Sunnite, Zeydid Shiite, Imami Shiite and Ismailit). Bavandid of Espahbadiye's realm during 466-606 A.H. has been affected by this religious diversity and contact. This study aims to considering religious status in Bavandids realm.
  • Dr. Seyyed Aboulghasem Forouzani, Jamshid Rousta Page 105

    Sahib Mohazzab-al-din Ali Deilami, one of Iranian ministers of Roman Saljuks court took important and basic actions between 637-642 in the period of Soltan Gheias-al-din Keikhosrov II, one of his significant attempts was his serious efforts for normalizing relations between Roman Saljuks and the Mongol invaders to their lands. The paper in hand tries, in the first place, to introduce this experienced and clever Iranian minister and analyze the way he took to go to Roman court and how he promoted to be a state accountant and finally a minister there. In the second place, his basic actions as a minister have been studied. The researcher, before talking about Sahib Mohazzab-al-din's measures, has necessarily studied the Roman Saljuks and the ways they dominated Anatolie area. This paper tries to give a clear historical perspective to study the promotion of the Iranian minister in Roman Saljuks court.

  • Dr. Abdollah Motavalli Page 129
    This paper studies the nature of active institutions of power in Iran public atmosphere after fall of Safavids. In the course of the study and in order to acquire recognition of authority institutions and define the operational level, extension and the kind of their functions, the main emphasis is on identification and presentation of political-military active elements and institutions. The distinction between the elements that seek the authority in this time from geographical limit point to view, operational ways and special political insights, not having any parallel and conformity in casts and frameworks, the operations and requests of authority claimants were due to their political insights and ability of understanding the country critical circumstances, but their purposes were not separate from their political visions and military authority. In spite of all characteristics and features of authority what specified the fact of Iran history in this period was related to the functions and decisions to these individuals and the groups connected to them. Although one can form classifications of polyhedral by a deep look at the report of active elements and groups in this period, the public destiny of the country, eventually, was depended on individual functions, top-level institutions than the local elements and centers, which were depended on public conditions. For this reason, this paper sets its main goal on introducing and estimating the functions of these groups. Accordingly, the main question of this study is: what were the purposes which the fundamental approaches of these main active agents in this period based on?
  • Dr. Maryam Moezzi, Mohammad Hassan Pourghabnbar Page 159
    Mazandaran also, like other areas of Iran, after establishment of Safavid dynasty, became a part of realm of this dynasty, but because this zone like some areas of this country was administered by local rulers, the measure of influence of Safavids government in Mazandaran depended on relations between local rulers of this area with Safavid kings, but due to being ruled by local rulers, the degree of Safavids influence over them depended on how close their relation was. As the Mazandaran rulers were disinclined for obeying Safavids, during the first half of this period (907-1007), Safavids power over them was weak and in the second-half period Safavids was encountered with serious challenges in spite of using different policies such as empowering some of the local rulers by giving them more responsibilities or supporting one of them against the others. Safavids, as one of the most powerful governments in Iran history, either did not have any decisive domination over Mazandaran or, even during some years, they did not have any relative influence over this area.
  • Dr. Sohrab Yazdani, Dr. Seyyd Hassan Shojaee Divkolaee Page 181

    The First World War was the by-product of various factors. The historians of the subject naturally, lay emphasis on one of the political, social or economical factors which they economical regarded as the most effective on the outbreak of the War. This article is not an exception to this general rule. It considers Germany's economic al development as the determinant factor in generating worldwide conflict. The structural transformation of the German economy was shaped by the second industrial revolution and surplus capital accumulation. The authors of this article hold the view that the occurrence of the second industrial revolution led Germany's economy to a new phase of the world capitalist system which can be labeled as large financial capitalism. In this way, Germany became the world's second industrial power after the United States. Such an achievement caused economical, and then political competition between global political-economic powers, particularly Germany and Great Britain in the late 1890's. This more than any other factors, can be singled out as the main factor in generating the First World War.