فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1393)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدعلی اکبری، میکائیل وحیدی راد صفحات 1-28

    ملی شدن صنعت نفت در ایران و به دنبال آن کودتای 28 مرداد و بررسی رفتار سیاسی کشورهای درگیر در این مساله از زوایای بسیاری مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. اما پژوهشی مبتنی بر اسناد و مطبوعات آمریکا، به عنوان بازیگر اصلی این برهه از تاریخ ایران، به شکلی مستدل انجام نگرفته است. پژوهش حاضر به روش تحلیل تاریخی و با تکیه بر اسناد وزارت خارجه آمریکا و روزنامه نیویورک تایمز، در پی آن است تا ضمن ارائه تصویری شفاف از موضع سیاستمداران آمریکا، خوانش و برداشت آنان از دوره ملی شدن نفت و علل ناکامی دکتر مصدق از منظر این اسناد را مورد واکاوی قرار دهد. در واقع مساله اصلی در پژوهش حاضر این است که نگرش دولتمردان و جامعه آمریکا به ملی شدن صنعت نفت و روی کار آمدن دکتر مصدق بر اساس اسناد موجود، بر چه اصولی استوار بوده و ناکامی دکتر مصدق ریشه در کدام روند تاریخی و رفتاری نهفته بوده است.

    کلیدواژگان: ملی شدن نفت، دکتر مصدق، شرکت نفت انگلیس و ایران، کمونیسم، کودتای 28 مرداد
  • مهران اسماعیلی صفحات 29-42

    در پی مهاجرت پیامبر اسلام به مدینه، بخشی از جمعیت مهاجر به مدینه، از حمایت کافی برخوردار نشدند. یکی از مسائل عمده ای که آنان با آن مواجه بودند، مسکن بود. در آغاز کمک هایی که مردم بومی مدینه به مهاجران می کردند، نسبتا کافی بود ولی با افزایش شمار مهاجران نیاز به چاره اندیشی وجود داشت. پیامبر پس از ساخت مسجد نبوی در سال دوم هجری، آنان را در مسجد، در قسمتی که صفه نامیده شد اسکان داد. همچنین ساکنان صفه از آن جهت که نتوانسته بودند دارایی خود را همراه خود بیاورند، از شرایط نامساعد اقتصادی و معیشتی رنج می بردند ولی در مقابل بیش از دیگر مسلمانان از مصاحبت و همراهی با پیامبر بهرمند بوده و آموزه های ایشان را دریافت می کردند. نقش تمدنی ساکنان صفه در گسترش تعالیم اسلامی پیامبر (ص) بر دو موضوع تعلیم و تربیت متمرکز شده است. علاوه بر اینکه این مقاله می کوشد نشان دهد چگونه تصویر نادرستی از سازه صفه در میان محققان رواج یافته و از آن به سکو تعبیر کرده اند.

    کلیدواژگان: صفه، تعلیم و تربیت، مسجد نبوی، مدینه، مهاجران
  • فریدون الهیاری، زهرا اعلامی زواره صفحات 43-62

    مشروعیت در اصطلاح سیاسی به معنای پذیرش و فرمان برداری آگاهانه و داوطلبانه مردم از نظام سیاسی و قدرت حاکم است. یکی از ابزارهایی که حکومت های برخاسته از نظام ایلی، برای نیل به مشروعیت از آن بهره می گرفتند، استفاده از اصول و قواعدی بود که در چارچوب نظام قبیله پذیرفته شده بود؛ همچون عمل بر اساس قوانین قبیله ای، تاکید بر مناسبات خاندانی، ایجاد پیوند با قبایل مهم و سرشناس و... تیموریان 912- 771 ه. ق. حکومتی با خاستگاه ایلی بودند و تیمور به عنوان بنیان گذار این سلسله برای کسب قدرت از تمام راهکارهایی که نظام زندگی قبیله ای و چادرنشینی در اختیار او می گذاشت، سود می برد. او با تکیه بر مشروعیت خاندان چنگیز که در بین مردم آسیای میانه- موطن تیمور- بسیار اهمیت داشت، به همراه استفاده از اقتدار و خشونت، ادعای برگزیده شدن از جانب خدا، نگهبانی دین و... پایه های حکومت خود را استوار نمود. این مقاله در صدد است که تکاپوهای مشروعیت ساز تیمور و جانشینان وی بر اساس معیارهایی همچون؛ امتیازات نسبی، بهره گیری از مشروعیت خان های دست نشانده چنگیزی، تداوم حکومت مغولان و... را به روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای اطلاعات کتابخانه ای بررسی کند.

    کلیدواژگان: مشروعیت، تیموریان، چنگیز، قبیله، خان
  • ولی الله بزرگر کلیشمی، زهرا خدایی قشلاق صفحات 63-84

    وجه اشتراک جوامع اسلامی در مواجهه با غرب در دوران استعمارکلاسیک (قدیم)، احساس ناتوانی و عقب ماندگی شدید بود که همراه خود چالش های فکری دراز دامن را در عرصه های گوناگون برای یافتن راه حل و جبران عقب ماندگی ها، در بین متفکران و نخبگان سیاسی جوامع اسلامی درپی آورد. در مصر این جدال فکری و مناقشه ذهنی ناشی از مقایسه فروتری خود با فراتری رقیب، برای نخستین بار در اندیشه محمدعلی پاشا مجال بروز یافت. با مروری بر اقدامات اصلاحی محمد علی پاشا، به این نکته می توان پی برد که در دیدگاه وی، رمز و سرچشمه قدرت و سرآمدی اروپائیان، برخورداری آنها از علوم و فنون جدید بوده است. به همین سبب، شاکله سیاست های اصلاحی محمدعلی پاشا بر اساس الگوبرداری از غرب پی ریزی شد و فرآیند نوسازی در مصر آغاز گردید. موضع وی در برابر مدرنیته و الگوی پیشرفت و ترقی در غرب ازیکپارچگی و انسجام برخوردار نبود و ماهیتی متناقض و دوگانه داشت. وی از یک سو علوم و فنون جدید غربی ها را که منشا پیشرفت و قدرت آنها به شمار می آمد، می ستود و بر پایه ی آن برنامه ای برای نوسازی مصر ترتیب داد؛ ولی از سوی دیگر علاقه ای به پذیرش همه ی لوازم مدرنیته و اقتضاءات آن نداشت و گاه سیاست های وی با روح و فلسفه ی نهفته در مدرنیته در تعارض جدی قرار داشت.
    در این مقاله با واکاوی سیاست ها و اقدامات اصلاحی محمدعلی پاشا، و بررسی مواضع مخالفان و موافقان سیاست های اصلاحی وی و آثار و نتایج اصلاحات انجام شده بر جامعه مصر، تلاش خواهد شد تا ضمن ایضاح نقش محمدعلی پاشا در پیشبرد فرآیند نوسازی و نوگرایی در مصر، تصویری از فهم و تلقی وی از مدرنیته نیز ارائه گردد.

    کلیدواژگان: مصر، محمدعلی پاشا، نوسازی مصر، مدرنیته
  • پدرام جم صفحات 85-104

    این مقاله، چگونگی تبدیل مدفن ارغون خان، چهارمین ایلخان مغول، به زیارتگاه اسلامی «قیدار نبی» را توضیح می دهد و همچنین توجیه منطقی تری در رابطه با منشا نام «قیدار» ارائه می کند. نام «قیدار»، نخستین بار توسط شرف الدین علی یزدی در تاریخ جهانگیر مقدمه ظفرنامه (تالیف 822 ق) در ارتباط با محل دفن ارغون خان و نیز در ظفرنامه (تالیف 831-828 ق)، در ارتباط با شرح وقایع سال 805 ق (دوره یورش های امیرتیمور و حادثه درگذشت امیرزاده محمدسلطان) ذکر شده است. از آن زمان، «قیدار» در منابع مکتوب و نیز در باور مردم، با «قیدار بن اسماعیل بن ابراهیم نبی» یکی دانسته شده است. این مقاله نشان می دهد که «قیدار» در اصل یک جای نام بوده، و این جای نام، ریشه در لفظ مغولی خانقاه/ صومعه (keyid) داشته است؛ خانقاهی که سال ها پس از درگذشت و خاکسپاری ارغون خان در کوه سجاس (کوه قیدار فعلی)، توسط اولجتای خاتون، دختر او، در حوالی مدفن پدر بنا شده بود. این تحقیق از منابع تاریخی و جغرافیایی بهره می گیرد و با تحلیل ریشه شناختی جای نام «قیدار»، رهیافتی زبان شناسانه را برمی گزیند.

    کلیدواژگان: قیدار نبی، ارغون خان، اولجای، اولجتای خاتون، خانقاه، کوه سجاس، قیدر
  • محمد علی چلونگر صفحات 105-120

    فاطمیان در دو نقطه از شمال افریقا در سال های 297 تا 567 ق حکومت کردند؛ ابتدا در مغرب و سپس مصر. مهم ترین تشکیلات دینی تبلیغی دولت فاطمیان، تشکیلات دعوت بود که توسط این تشکیلات توانستند نفوذ و رهبری دینی خود را در اقصی نقاط دنیای اسلام گسترش دهند. از عوامل موفقیت آنان، حضور همه اقشار جامعه از جمله زنان، در تشکیلات دعوت فاطمی بود. نگاه آنان به حضور جنسیتی زنان در تشکیلات دعوت در مقام مقایسه با دیگر فرقه های دینی و حکومت ها، نگاهی متفاوت بود. این تفاوت نگاه، موجب مشارکتی نسبتا گسترده از حضور زنان در صحنه های دینی، تبلیغی و سیاسی در عصر فاطمیان شد. زنان در دوره فاطمیان توانستند به بالاترین موقعیت عقیدتی دست یابند که در نزد حکومت ها و فرق دیگر چنین نمونه های مشابهی، کمتر دیده شده است. در این مقاله موقعیت زنان درتشکیلات دعوت فاطمیان در مغرب و مصر و مسائلی که زمینه ساز حضور زنان در جایگاه رهبری دینی- تبلیغی تشکیلات دعوت گردید و تفاوت هایی که جایگاه زنان در دعوت فاطمیان با جایگاه زنان در نزد فرق و حکومت های دیگر داشته، بررسی شده است.

    کلیدواژگان: فاطمیان، مغرب اسلامی، مصر، زنان، تشکیلات دعوت فاطمی
  • حمید حاجیان پور، کشواد سیاهپور صفحات 121-146

    سیاست عشایری رضاشاه که بر تحقق رویای ناپخته پیدایش دولت مدرن در ایران استوار شده بود، بر استبداد، سرکوب و حذف از صحنه اجتماع، بنیاد نهاده شده بود. عشایر، قشر مولدی بودند که بنا به ذات زندگی خویش، می بایست کوچ رو باشند تا دام های خود را پرورش دهند و با ییلاق و قشلاق مستمر و مشقت آمیز زیست خود را تضمین نمایند. رضاشاه و حامیان فکری و عملی حکومت وی – در داخل و خارج – نه تنها در اندیشه رفع مشکلات و سختی های زندگی عشایر نبودند؛ که تمام هستی عشایر را هدف قرار دادند و از بین بردند. اسکان اجباری (تخته قاپو)، تغییر لباس و به تبع آن تغییر شکل و هویت، مسئله خدمت وظیفه یا همان اجباری، گرفتن و پاره کردن و سوختن سیاه چادرهای عشایر و مواردی از این دست، مردم را به ستوه آورده بود. بازتاب این سیاست ستمگرانه و متعدیانه، در ادبیات عامیانه بویراحمد متجلی و منعکس گردید و در اشعار و سروده های این قوم خود را نشان داد. با این حال بخش اعظم ادبیات و سروده های قوم به دلیل عدم کتابت و نیز وفات کسانی که دوره صعب رضاشاه را به چشم دیده بودند، از بین رفته است. به رغم این نقیصه، بخشی از اشعار و سروده های بویراحمد در باب سیاست عشایری رضاشاه، که هم زمان با رخدادها نقل و نشر شده، گردآوری و بررسی گردیده است. از آنچه تا امروز در مکتوبات و منقولات محلی بر جای مانده، برمی آید که وقایع مهم و شخصیت های موثر در ذهن و زبان عامه و شاعران این قوم محفوظ و بازتاب داشته است؛ اشعاری درباره شخصیت های جنگجو و شجاع، نبردهای مهم و موثر، تغییر لباس و تغییر شکل و هویت، طرح اجباری (= سربازی). سروده های موجود، هم به زبان فارسی است و هم به گویش محلی. این مقاله که بر مبنای روش کتابخانه ای و جمع آوری میدانی و شیوه تحقیق تاریخی، توصیف و تحلیل گردیده، به گوشه ای از ادبیات و سروده های بومی بویراحمد در باب رخدادها، اقدامات و سیاست عشایری رضاشاه پرداخته است.

    کلیدواژگان: بویراحمد، رضاشاه، سیاست عشایری، اشعار و سروده های قومی، تغییرلباس، اجباری، تخته قاپو
  • سید محمدرحیم ربانی زاده، لطف الله لطفی صفحات 147-170

    تاریخ اجتماعی – اقتصادی در عهد ساسانی حکایت از مبارزه ای مستمر میان اشرافیت ایرانی و پادشاهان است که جز با وقفه های اندک تا پایان عمر دولت ساسانی ادامه داشته است تا جایی که می توان یکی از علل مهم انحطاط و انقراض حکومت ساسانی را همین منازعه میان اشرافیت ایرانی و سلطنت دانست. این نوشتار با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به طور مشخص در پی تبیین این مساله است که رابطه اشراف و پادشاهان در حکومت ساسانیان چه فرایند تاریخی را طی کرده است و در جهت تفسیر تاریخی این مساله به طرح فرضیه زیر پرداخته است: گسترش روابط تجاری میان شرق و غرب، رشد اقتصاد پولی و اقتصاد مبتنی بر بازرگانی و صنعت و توسعه شهرها و راه های ترانزیت و به تبع آن تغییر در مناسبات اجتماعی و به چالش کشیده شدن نظام اجتماعی دوره ساسانیان، موجب شدکه نظام اشرافی که مبتنی بر اقتصاد کشاورزی و ساختار روستایی بود، در چالش های جدی قرار گیرد. این چالش ها به چالش های دینی هم منتهی شد تا جایی که اتحاد اشراف با موبدان در مخالفت با پادشاه، موبدان را به رقابت های سیاسی کشاند و با قبول ترویج عقاید مزدکیان و حمایت از شورش اجتماعی آنان از سوی قباد، ضربه ای به اتحاد اشراف و روحانیون زرتشتی وارد آمد و به خصومت میان پادشاه و اشراف دامن زده شد. پادشاهان ساسانی نیز توانستند از دوره خسرواول، در چالش میان اقتصاد شهری و اقتصاد روستایی از طریق دهقانان، استقلال اقتصادی خود را از اشراف و از طریق اسپاهبدان، استقلال نظامی خود را نیز از نیروهای روستایی و اشراف به دست آوردند و بر تمرکز قدرت سیاسی خود دربرابر اشراف بیفزایند.

    کلیدواژگان: ساسانیان، پادشاهان، اشراف، دهقانان، اسپاهبدان، موبدان
  • احمد فضلی نژاد صفحات 171-190

    قرن هفتم و هشتم هجری، دوره رشد و بالندگی تاریخ نگاری در ایران و جهان اسلام است. در آستانه قرن هشتم، دولت ایلخانی در ایران پس از سال ها کشمکش و درگیری میان طرفداران شیوه صحراگردی و غارتگری(مغول ها) و مدافعان مدنیت و تمرکزگرایی سیاسی (ایرانیان)، به مرحله ای از ثبات و آرامش نسبی رسید. اسلام آوردن غازان دولت ایلخانی را نیز در شمار دولت های جهان اسلام قرار داد. این دوره، همچنین شاهد ادامه جنگ های خارجی ایلخانان با همسایگان آنان به ویژه سلاطین مصر و شام است که از ابتدای تاسیس دولت ایلخانی آغاز شده بود.به این ترتیب جنبش تاریخ نگاری، در ایران و دیگر مناطق جهان اسلام به ویژه در مصر و شام، به مناسبات خارجی دولت های اسلامی توجه ویژه ای نمود. تاریخ نگاران ایرانی در این دوره با رویکردی جدی به ایران، جایگاه ایران زمین در تاریخ و محدوده جغرافیایی آن را مورد توجه قرار دادند. احیای این نگرش که از زمان فردوسی تا این زمان بی سابقه بود، به بازخوانی تاریخ روابط ایران و اعراب در برخی از متون و منظومه های تاریخی انجامید. هم زمان، مورخان عرب مانند قلقشندی و عمری نیز از ایران به عنوان کشوری مستقل نام برده و دولت ایلخانی را در امتداد پادشاهی های باستانی این سرزمین قرار دادند.در این پژوهش با توجه به انعکاس منازعات ایلخانان و مملوکان در منابع تاریخی، به تفسیر رویکرد مورخان ایرانی و عرب در مورد مفهوم ایران زمین و تحلیل این منابع از منظر هویت ایرانی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: ایران زمین، محدوده جغرافیایی ایران، ایلخانان، ممالیک، تاریخ نگاری قرن هفتم و هشتم، ایرانیان و اعراب
|
  • Pages 1-28

    Iran oil industry nationalization following by august 28th coup d'état, and the political actions of the other countries involved in this issue has been considered from many aspects by researchers. But, no research has ever been conducted based on the American documents and press which had significant role in that time of Iran history. The present study, based on an historical analysis method with an emphasize on America foreign ministry and the New York times documents, presents a clear picture of the America’s politicians position and their perceptions in oil nationalization and the failure of doctor Mosadegh in Iran. In fact, the main issue followed by this study is to find out the America government and social attitudes towards the oil industry and Mosadegh appointment have been based on what principles, and also it is finding an answer regarding Mosadegh’s failure political and historical causes.

    Keywords: Oil Nationalization, Doctor Mossadegh, Anglo-Iranian Oil Company, The Communist, August 28Coup D'état
  • Pages 29-42

    After the prophet'sPBUH immigration to Medina, a portion of the immigrants did not enjoy enough support. One of the problems was the housing. The preliminary assistance of the people of Medina to the immigrants was almost enough; however, because of the increase of the number of the immigrants and their tendency to have more relationship with the prophet PBUH, the Mosque of the Prophet was built in the second year after Hijrah. These immigrants were housed in a part which came to be known as Suffah. Since the inhabitants of Suffah could not bring their properties along with themselves, they have been constantly considered as poor people of that age; however this article intends to study the Suffah and its inhabitants from the viewpoint of civilization. Therefore, the study of the construction of Suffah, as a part of the mosque, teaching of the inhabitants of Suffah and their moral training are the main parts of this article. It seems that Suffah was a sunshade behind the place where the people prayed and its fame as a bench or veranda has no historical precedent. Furthermore, there is abundant evidence about the initiation of instruction among the immigrants in Suffah. The moral and theosophical instructions at Suffah are considerable, although not all of the inhabitants of Suffah were interested in such instructions.

    Keywords: Suffa, Education, Al-Masjid al-Nabawi, Medina, Immigrants
  • Pages 43-62

    Legitimacy in political system means the acceptance and the people Conscious and voluntary obedience from the ruling political and sovereignty. One of the tackles that the tribal government used to attain the legitimacy was using the same principles that were accepted within the tribe, based on the tribal laws, emphasis on family relationships, linking the major tribes and etc. Timurid (912- 771 BC.) was a government with the origin of tribal and Timor as the founder of the dynasty for ruling made use of all solutions in nomadic tribal life. He relied on the legitimacy of Chengiz family was very important for the people of Central Asia, With the use of power and violence, claiming chosen by God, religion claims, established his rule. This article is intended with explaining and analyzing based on information from the library, study the endeavors legitimacy of Timur and his successors based on the factors such as Relative rates, taking advantage of legitimized puppet Mongol Khan, the continuing Mongols government.

    Keywords: legitimacy, Timurid, Chengiz, tribe, Khan
  • Pages 63-84

    The presence of classic colonialism in Muslim countries bought a common feeling of helplessness and serious backwardness in Muslim communities. It caused a continuous intellectual challenges in different fields between intellectual and political elites of the Islamic societies, to find a solution and remedy for that. In Egypt, for the first time this mental controversy due to comparison between Egypt’s inferiority and West’s superiority came in light and was expressed by Muhammad Ali Pasha. By reviewing his reformative measures it can be understood that according to his view point, the origins of European power were rooted in their success and hold on modern science and technology. Therefore, the formation of reformative policies of Muhammad Ali Pasha was based on western model and pursuing their policies. His stance towards modernity and western progression was lacking integration and had a contradictory nature. He has praised from one hand the new sciences and technology of the West and on the other, has not accepted all the necessities and requirements of modernity and sometimes his policies were in contradiction with the nature and spirit of modernity. In this article, we will analyze the reformative policies and measures of Muhammad Ali Pasha and the stances of the pros and cons of his policies and its consequence of reform carried on Egyptian society, it will attempt to elucidate the role of Mohammad Ali Pasha in order to advance the process of renovation and modernization in Egypt, and seen a picture of his understanding of modernity is also provided.

    Keywords: Egypt, Muhammad Ali Pasha, Egypt's modernization, Modernity
  • Pages 85-104

    This article explains how and why the (monumental?) tomb of Arghun Khan (r. 683–690/1284–1291), the fourth Ilkhanid monarch of Persia, was converted to the Islamic shrine of Qeidār-e Payambar (Qedar the prophet), and gives a better justification for the origin and etymology of the name “Qeidār”, the supposed prophet/emāmzāda of the same shrine. The earliest occurrences of a “Qeidār-e Payambar” for that place are in Tārikh-e Jahāngir / Preface of afarnāma (822/1419) of Šaraf al-Din AliYazdi, and in afarnāma (828-831 A.H.) of the same author. From then on, Qeidār has been generally identified with “Qeidār (Qedar) son of Ishmael”. This paper shows that “Qeidār” was, in fact, a toponym, and this toponym had its origin in the pre-classical Mongolian word for monastery, i.e. “keyid”; the monastery which, some years after burial of Arghun Khan in Mount Sujās (modern Mount Qeidār), was built on the site(?) by his daughter, UljatāyKhātun. This research uses historical and geographical data, and takes a linguistic approach by etymological analysis of the toponym “Qeidār”.

    Keywords: Qeidār, Arghun khan, UljatāyKhātun, Keyid, Mongol monasteries
  • Pages 105-120

    Fatemian from 297 to 567 reigned in two parts of northern Africa; first in Maghreb and then in Egypt. Fatemian most important religious and advertising responsibility was invitation; thereby they could develop their religious authority and leadership in the whole Islamic world. One factor of their success was the presence of all classes of society in their institution among them woman society. Their view about women presence as missionaries compared with other religious sects was different. This difference in view led to a relatively extreme cooperation of women presence in religious and political scenes in Fatemian period. Women in Fatemian period could achieve the highest faithful position which has been very rare in other sects and ruler ships. This study strives to investigate about women position in Fatemian invitation institution at Maghreb and Egypt and search to find the background factors of women’s presence in religious and advertising institution. Beside, this essay tries to state the differences between womens’ position in Fatemian invitation and women’s position in other sects and ruler ships.

    Keywords: Fatemian, Islamic Maghreb, Egypt, Women, Fatemi invitation institution
  • Pages 121-146

    Reza Shah tribal politics - like many of his policies and his planners and designers institutionalized on despotism, oppression and exclusion from social situations. Nomads regarded as productive people who live according to their necessaries, had to move fostering his flock and constantly guaranteed his survival by winter and summer pastures. Reza Shah and his intellectual and practical patrons - in and out - not only did not try to solve the problems and difficulties of nomadic life but also targeted the all aspect of nomads. Force settlement, changing of dress and identity, the question of conscription (Military service), and burning the tents of and etc. exhausted. The oppression policies reflected in folk literature and poetry and show it off in poems of BoirAhamdi songs. Unfortunately, a great part of the literature wiped out being non-record and those experienced Reza Shah period was died. In spite of the defect, we surveyed a part of the poems about Reza Shah tribal politics that was narrated at the same time. From the remains of the local and traditional literature, we can determine that the important events and prominent characters maintained in mind and the folkloric culture. Some poets reserved and reflected on the character of a warrior, brave, important battles, changing clothes and deformation of their identity and recruiting. The poems and songs are both Persian and local dialect. This article deal with Boir Ahmadi literature in which portray the events and Reza shah’s tribal policy based on historical research, field methods and descriptive- analytical survey.

    Keywords: Boir Ahmadi, Reza Shah, nomadic policies, poems, local songs, changing of dress, Force settlement
  • Pages 147-170

    Economic and social History of Sasanian Era reveals constant conflict between Iranian aristocracy and Kings. This conflict plays key role in the decline and fall of the Sasanian. Methodology, this article is done based on descriptive, analytical study to explain the historical process of relation between aristocrats and Kings in Sasanian Era. The main hypothesis presents below argument: Expansion of commercial relations between East and West, growth of monetary economy and economy based on business, industry, urban development and transit roads and consequently transformation of social relations which all challenged the social system and threatened aristocratic system of agricultural rural economy. Sasanian kings from the first golden era or Khosro spring facing challenges between rural and urban economies, sought their economic independence via peasants and military autonomy via Espahbodan from rural forces and aristocrats. So, they increasingly enhanced their concentration of political power against aristocracy.

    Keywords: Sasanian era, Kings, aristocrat, peasant, Espahbodan, priests, city, Trade
  • Pages 171-190

    Centuries of 7th and 8th AH is a period of historiographic growth in Iran and the Muslim World. After many years of internal tensions and instability between proponents of two different perspectives in socio-political order, namely nomadic life and plundering strategies (Mongols) and political centralization (Iranians), the Ilkhanid state in Iran got to a level of relatively stable and strength at the beginning of the 8th century AH. In addition, conversion to Islam by Ghazan, led to a new political order in which Iran and Ilkhanid state was considered a major state in the Islamic World. However, conflicts with neighboring countries particularly with Egypt and Syria that were already started from the establishment of the Ilkhanid state continued. Thus, in Iran and Muslim world particularly in Egypt and Syria Relations between Muslim states were of major issues in this movement of historiography. Iranian historians took this advantage to draw attentions to Iranian identity and geographical boundaries with particular focus on its historical background. This new approach in historiography ultimately led to such a deep reconsideration of Irano-Arab relations through historical accounts and poem that was not witnessed since Ferdowsi. Simultaneously one can realize that in Arab historical accounts such as works of Qalqashandi and Umari, Iran is seen as an independent country with relatively known boundaries and Ilkhanid state is tied to Iranian deep history and dynastic kingship. In this study, as for to reflection of conflicts between Ilkhanid and Mamluks in historical sources, interprets the approach of Iranian and Arab historians on Idea of Iran and analyzes this sources from the view point of Iranian identity.

    Keywords: Iran Zamin, Geographical Boundaries of Iran, Mamluks, Historical Records of 7thand8th Century, Iranians, Arab