فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1394)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید علیرضا ابطحی، سید منصور سید منصور امامی میبدی صفحات 1-20

    قدرتمند شدن صفویه توسط پادشاهانی مانند شاه عباس اول باعث اتحاد سیاسی کشور، رونق تجارت، امنیت جاده ها و در نتیجه بازرگانی شد. در این میان، یزد با قدمت چند هزار ساله در نساجی، در دوره صفویه بزرگترین طراح پارچه در تاریخ ایران؛ یعنی غیاث الدین نقشبند یزدی را پرورش داد. در دوره قاجار به دلیل واردات منسوجات خارجی، نساجی در ایران تا حد زیادی از رونق افتاد؛ ولی شهرهایی مثل یزد و کاشان رشد مثبتی داشتند. ده ها نوع پارچه که برخی منحصر به فرد بود؛ همچون مخمل و... در یزد تولید شد. در عصر قاجار، امیرکبیر کارخانه های بزرگ نساجی در شهرهایی مثل یزد و کرمان و کاشان و.. احداث نمود. اساتیدی مثل محمد خان نقشبند و... که شهرت جهانی داشتند، در یزد ظاهر شدند. تحولات در نساجی در این دوره (قاجار) این دو سوال را مطرح می نماید که تحولات نساجی در یزد و نقش هنرمندان یزدی دراین عصر چگونه توصیف شده است؟ محصولات و دستاوردهای این تحولات درکشور و در یزد چه بود؟ تبیین فرضیات مطرح توصیفی-تحلیلی مبتنی بر آثار اسنادی و کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: یزد، نساجی، غیاث یزدی، مخمل، محمد خان نقشبند، عصر قاجار
  • مهری ادریسی، شهین فارابی صفحات 21-36

    کتاب خلاصه التواریخ نوشته قاضی احمد قمی، یکی از مهم ترین تواریخ اوایل دوره شاه عباس است. این کتاب در ابتدا مشتمل بر پنج جلد بوده که امروزه تنها جلد پنجم که وقایع روزگار شیخ صفی الدین اردبیلی را تا اوایل سال های سلطنت شاه عباس اول صفوی روایت می کند، باقی مانده است. موضوع حاضر، علی رغم قابل توجه بودن در این حوزه، در مقایسه با دیگر تواریخ، به ویژه تاریخ عالم آرای عباسی، کمتر مورد اعتنا قرار گرفته است. در این نوشتار، برخی از جنبه های تاریخ نگاری قاضی احمد قمی، از جمله شکل شناسی و تحلیل محتوایی دیدگاه های مولف درباره مضامین مختلف، اهمیت و ویژگی های تاریخ نگاری او، شناسایی اعتبار اخبار تاریخی و سبک و شیوه نگارش او در تاریخ نگاری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. درمجموع، روش های تاریخ نویسی قاضی احمد در کتاب خلاصه التواریخ، اگرچه در حدی نبود که در تاریخ نگاری صفوی به عنوان یک سبک، مطرح شود؛ اما در برخی جنبه ها، از جمله دیباچه نویسی و سالنامه نگاری همراه با برخی تغییرات جزیی، انتقال دهنده روش هایی بود که از مورخان پیش از خود کسب کرده بود.

    کلیدواژگان: خلاصه التواریخ، قاضی احمد قمی، تاریخ نگاری دوره صفوی، سالنامه نویسی، شاه طهماسب
  • محمدتقی ایمان پور، زهرا کایید صفحات 37-52

    شاهنشاهی ساسانی (224652 م) که با پیروزی اردشیر بابکان بر اردوان چهارم اشکانی بنیان گذاری شد، از درخشان ترین ادوار تاریخی ایران باستان محسوب می شود. عصر ساسانیان در تاریخ ایران، نه تنها از لحاظ سیاسی و نظامی، بلکه از نظر فرهنگی و علمی نیز اهمیت بسیار دارد. تلاش ساسانیان در احیای فرهنگ ملی، توسعه علوم و نیز ایجاد مراکز علمی از جمله شهر دانشگاهی گندی شاپور، نمونه ای آشکار برای این موضوع به شمار می رود. شهر گندی شاپور یکی از مراکز مهم علمی و آموزشی در ایران باستان بود و شهرت زیادی در دنیای کهن داشت و بعدها سرمشقی برای مراکز پزشکی ایران پس از اسلام شد. در این مقاله تلاش شده است با استفاده از منابع مورخان قدیم و جغرافیانویسان دوره اسلامی و هم چنین پژوهش ها و تحقیقات جدید و با استفاده از شیوه پژوهش های تاریخی و ضمن بررسی فرایند شکل گیری و توسعه این شهر مهم دوره ساسانی، به این سوال پاسخ داده شود که شهر گندی شاپور در دولت ساسانی چه جایگاه و موقعیت فرهنگی علمی داشته است.

    کلیدواژگان: گندی شاپور، جندی شاپور، شاپور اول، شاپور دوم، خسرو انوشیروان، کانون پزشکی
  • پیدایش آیین یارسان و دوره های تجلی در این آیین
    محمد حاجی تقی، محمدرضا زاده صفری، معصومه هادی صفحات 53-76

    آیین یارسان به عنوان یکی از نحله های مذهبی در ایران دارای پیروانی است. اکثر پیروان این آیین در منطقه غرب کشور، کردها و لک ها بوده و شهر کرند مرکز آیین یاری است. عقاید این آیین به صورت التقاطی است و درباره ی این نحله شناخت کافی در جوامع علمی و مردمی وجود ندارد. تحقیقات انجام گرفته شده در این حوزه به اندازه ی لازم گویای ماهیت این آیین نیست و به صورت های گوناگون درباره چگونگی پیدایش و دوره های تجلی آن سخن گفته شده است. مقاله پیش رو قصد دارد که به بررسی پیدایش آیین یاری و دوره های تجلی این آیین بپردازد. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است و از منابع دینی یارسانی نیز استفاده کتابخانه ای شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که دوره های تجلی در آیین یاری چهار دوره بوده و پیدایش این آیین پدیده ای اجتماعی بوده و به آیین مذهبی تغییر ماهیت داده است.

    کلیدواژگان: آیین یاری، ایران، کرند، کردها، لک ها
  • حبیب زمانی محجوب، قنبر علی رودگر صفحات 77-102

    تجارت از مهم ترین شاخص های اقتصادی ماوراءالنهر بود و بازرگانان این منطقه از دیرباز با نواحی اطراف مناسبات تجاری داشتند. هر چند تجارت داخلی در ماوراءالنهر در قرون اولیه اسلامی رونق داشت؛ اما تجارت خارجی این سرزمین از سده ی چهارم هجری، هم زمان با تثبیت حکومت سامانیان بر این منطقه، رونق گرفت. مقاله ی حاضر بر این هدف است تا با روش توصیفی-تحلیلی مشخص سازد، سامانیان چگونه و با کمک چه عواملی به توسعه ی تجارت خارجی ماوراءالنهر پرداختند و عمده ی تجارت خارجی آنها با کدام سرزمین ها بود. یافته های تحقیق نشان می دهد، تجدید حیات اقتصادی و تجاری ماوراءالنهر در عصر سامانیان بازتابی از نظم و امنیت سیاسی و اجتماعی این دوره بود. امرای سامانی، علاوه بر ایجاد وحدت سیاسی، با سامان دادن به امور اقتصادی و ایجاد شبکه ی ارتباطی مناسب و همچنین کاهش عوارض و مالیات، موجب سرازیر شدن کاروان های تجاری به این سرزمین و رشد تجارت خارجی در ماوراءالنهر شدند. تجارت خارجی ماوراءالنهر در دوره ی سامانیان، به طور عمده، با بازرگانان سرزمین های چین و تبت، سرزمین ترکان، اروپای شرقی، خراسان و عراق انجام می شد.

    کلیدواژگان: تجارت، ماوراءالنهر، سامانیان، چین، خراسان، عراق، ترکان
  • سیروس فیضی صفحات 103-122

    تقریبا عمده روشنفکران ایران که در حوزه اندیشه امروزین ایرانشهری قلم زده اند، عقاید دینی را بسان روشنفکران اروپایی سنت روشنگری، عامل واپس ماندن قلمداد می کنند. در تاریخ معاصر ایران، عرفی گرایی دوران مشروطیت، بناپارتیسم رضاشاهی، چپ گرایی و لیبرال باوری در دوره محمدرضا شاه و حتی ملی گرایی مستقل که میراث دکتر محمد مصدق بود، نمودهایی از چنین روند و باوری به شمار می آیند؛ اما بررسی تاریخ مدرن ایران که همزاد با تاریخ مدرن اروپا در نظر گرفته می شود، نشان از همنشینی دولت با دین دارد که از سر ضرورت بوده و با اصل مصلحت دولت الفت یافته است. در نظر نگرفتن این ضرورت و مصلحت سبب شده که اندیشه ایرانشهری با وصف همه پویایی هایی که در نظریه پردازی و زمینه سازی برای آزادی خواهی، قانون گرایی، مردم سالاری و... در روزگار معاصر داشته، نتواند منظومه های فکری مترقیانه ای برای تنظیم موثر روابط دولت و دین در دوران کنونی بیافریند و در حقیقت، در روند تاثیرگذاری بر مناسبات سیاسی کشور تا حد زیادی بازمانده است. این مقاله که تنظیم روابط دین و دولت را در تقویت قدرت دولت ملی در ایران مهم می داند، چرایی نادیده گرفته شدن چنین ضرورتی را مساله مهمی در نظر می گیرد که می تواند پاسخ های متعددی داشته باشد. مقاله به عنوان یک ایده و صورت بندی تازه، «ناآگاهی اندیشه وران امروزین ایرانشهر از پیوند تاریخی سیاست با عقاید دینی» را علت مهمی دانسته و آن را مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اندیشه امروزین ایرانشهری، عقاید دینی، روشنفکری، سیاست، دولت
  • علی اصغر میرزایی صفحات 123-142

    یکی از پایه های بنیادین پادشاهی ساسانی، وابستگی به سپاهیانی بود که بزرگان و اشراف جنگجوی پارسی و پارتی برای شاه فراهم می کردند. معمولا این باور وجود دارد که این وابستگی تا زمان پادشاهی خسرو انوشیروان و اصلاحات وی ادامه یافت و تنها در زمان او بود که شاه برای نخستین بار توانست سپاهی ثابت و وابسته به شاه را بیآفریند و عملا خود را از وابستگی به نیروهای بزرگان و روسای خاندان ها برهاند. این ناوابستگی حتی به ایجاد پادشاهی متمرکز که شاهان ساسانی به دنبال آن بودند، نیز تعبیر شده است. اما گواهی های بازمانده و گزارش های مورخان، در تضاد با این باور عمومی قرار دارد و آن را به چالش می کشد. این نوشتار بر آن است تا با واکاوی این گواهی ها، اصلاحات نظامی خسرو و پیامدهای آن را بررسی نماید.

    کلیدواژگان: خسرو انوشیروان، اصلاحات نظامی، سپاهبدان، سپاهیان
  • علی ناظمیان فرد، یاسمین حاتم الابراهیمی صفحات 143-154

    معتضد، یکی از مقتدرترین خلفای نیمه ی دوم خلافت عباسی بود که در ابتدای زمامداری خود با بحران مالی ناشی از تهی شدن خزانه، کسری بودجه و ناتوانی دولت در پرداخت حقوق کارکنان مواجه شد. گرچه او این نابسامانی ها را از پیشینیان خود به ارث برده بود؛ اما هرگز اجازه نداد که این دشواری ها ادامه یابد و ارکان خلافت را متزلزل سازد. پرسشی که این مقاله می کوشد تا به روش توصیفی - تحلیلی برای آن پاسخی جستجو کند، این است که معتضد با اتخاذ کدام شیوه و راهبرد توانست بحران مالی روزگار خود را مدیریت کند و موانع موجود را از میان بردارد؟ یافته های این پژوهش، ناظر به این معناست که او برای حل این معضل، در سه عرصه سیاسی، مالی و اداری وارد عمل شد و با استخدام کارگزاران باکفایت، روش ها و راهبردهای مناسبی را در هر سه عرصه برای رسیدن به هدف در پیش گرفت و با کامیابی، بحران موجود را مدیریت کرد و اوضاع را به سمت روالمندی به پیش برد.

    کلیدواژگان: خلافت عباسی، معتضد، ابن فرات، بحران مالی، مالیات ارضی
  • جمشید نوروزی، شهرام رمضانی صفحات 155-182

    تاسیس حکومت صفوی با رویکرد مذهبی شیعه دوازده امامی، فصل نوینی در تاریخ ایران گشود که این مقطع را از جهاتی متمایز از ادوار قبلی تاریخ ایران کرد. ایجاد حکومت مرکزی قدرتمند، فتوح نظامی، گسترش و تثبیت قلمرو در مرزهای هم جوار با حکومت های رقیب همسایه، از یک سو و اقداماتی همچون تامین امنیت راه ها، گسترش کاروانسراها و روابط سیاسی و اقتصادی صفویان با اروپاییان، موجبات رشد و رونق تجارت داخلی و خارجی ایران در دوره صفوی را فراهم نمود. در پی این مهم، بستر مناسبی برای حضور و فعالیت بازرگانان خارجی، از جمله تجار هندی در ایران فراهم شد. در این پژوهش، تلاش شده با روش تحقیق تاریخی و با شیوه توصیفی– تحلیلی مبتنی بر منابع و مآخذ کتابخانه ای، عوامل زمینه ساز حضور و فعالیت بانیان و تجار هندی در عرصه اقتصاد ایران عصر صفوی و نیز پیامدهای فعالیت های آن ها مورد بررسی قرار گیرد. به واسطه فعالیت تجار هندی در اموری مانند صرافی و معاملات ربوی که سود سرشاری را نصیب آن ها ساخت، اقتصاد ایران عصر صفوی با پیامدهای زیانباری همچون خروج مسکوکات مرغوب به هند، کاهش ارزش پول ملی و در نتیجه افزایش تراز بازرگانی هند در مقایسه با ایران مواجه گردید.

    کلیدواژگان: هند، صفویه، بانیان، تجارت، صرافی، ربا، مسکوکات
  • محمد کریم یوسف جمالی، حسین میرجعفری، اعظم کلانتر صفحات 183-203

    حمله تیمور به خراسان، اسباب نابودی نیروهای انسانی را فراهم آورد و ضربات جدی بر ساختار سیاسی و اقتصادی آن وارد ساخت. با توجه به خاستگاه قبیله ای تیموریان، قبایل فراوانی همراه او به ایران آمدند و بخشی در خراسان ساکن شدند. با این حال در زمان جانشینان تیمور، شهرهای خراسان بزرگ در نتیجه حمایت حاکمان تیموری و بازسازی هایی که به اشاره آنها انجام گرفت، از رونق و آبادانی برخوردار شدند و جمعیت فراوانی در آنها سکونت پیدا کردند. فرماندهان نظامی، علما، مشایخ، سادات، دیوانیان، صنعت گران، پیشه وران، صوفیان و... جزو شهرنشینان بودند. بر این اساس اینکه در شهرهای بزرگ خراسان چه اقدامات عمرانی صورت گرفت و چه طبقات و مناصبی در شهرها وجود داشت و چه هنرمندان و اصناف پیشه ورانی در شهرهای خراسان در دوره تیموری تا پایان حکومت شاهرخ در سال 850 هجری حضور داشتند و رابطه بین آنها چگونه بوده است، پرسش هایی هستند که این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ به آنهاست. آگاهی های به دست آمده گویای این نکته است که در دوره جانشینان تیمور به شهر و شهرنشینی توجه بیشتری از دوره خود تیمور شده است و برخی شهرهای خراسان بزرگ آبادانی و رونق خود را بازیافتند.

    کلیدواژگان: شهرهای خراسان، طبقات، مناصب، اصناف، زنان
|
  • Pages 1-20

    Kings like Shah Abbas I in Persia made the Saffavid Empire stronger and it resulted in political unity, growth of trade, roads safety, and ultimately commerce. Meanwhile, by having thousands of years of experience in textile, the city of Yazd brought up Ghias Al-din Naghshbandi Yazdi, the greatest fabric designer in the history of Iran. During the Qajar era, textile industry lost its prosperity considerably due to the imports of foreign fabrics, yet cities such as Yazd and Kashaan maintained a positive growth. Dozens of types of fabrics, some of them unique types such as velvet and cashmere and so on were being produced in Yazd. Amir Kabir founded large textile factories in cities like Yazd, Kerman, Kashaan etc. Universally renowned masters like Mohammad Khan Naghshband, and..yazd and others emerged. Data have been gathered this non-experimental(Qajar) research has been2conducted with a documentarian approach and through field studies. This question has been proposed: what were the developments of the textile industry during the Qajar era and yazd and what role the city of Yazd has played in this textiles?

    Keywords: Textile in Yazd, Ghias Yazdi, Velvet, Cashmere, Mohmmad Khan Naghshband, Qajar period
  • Pages 21-36

    Khulasat al tavarikh book written by Ghazi Ahmad Ghomi is one of the most imperative history books from kind Abbas early epoch. Initially it consisted of 5 volumes, however just the last one is available now which reveals the brief biography of Safoiddin Ardabilly till the first years of Shāh Abbās I Safavid Kingdom. Despite the fact that this piece work is remarkably considerable comparing to other works, especially history of Alamaraye Abbassi, since now it has been less investigated. In this literature some aspects of Ghazi Gomi’s historiography has been considered, for instance formology and content analyzing of author’s outlook, notability and characteristic of his historiography, recognizing the validity of his historical information and the method and his manuscription. Although Ghazi Ahmad Ghomi’s historiography method has never been considered as a style in Safavid historiography, in many aspects it has transmitted the previous methods he had understood from late historians, mainly in prefacing and chronologicaling.

    Keywords: Khulasat al tavarikh, Ghazi Ahmad Ghomi, Safavid historiography, Tahmasp I
  • Pages 37-52

    Sassanids who came to power in Iran following the victory of Ardashir Pabakan over the Ardavan the fourth, established a kingdom that became one of the most important and flourishing kingdoms of ancient time. Not only from a political point of view, but also from cultural and scientific positions, this period was an important era in ancient history of Iran. In this regard we can mention evolution of national culture, development of science and establishment of scientific and academic centers, including academic city of Gundešapur in south-western Iran which was already famous in ancient time and was symbol for other medical centers. In this paper it has been tried, based on ancient historical documents and Islamic Geographers' reports and modern researches and by using historical methods, to examine the cultural and scientific position of Gundešapur in Iran's ancient history. For this purpose, we will have a look at the construction of this city by Sassanid kings and examine the toponym of the city and then, we will investigate the academic and medical position of the city.

    Keywords: Gundešapur, Shapour I, Shapour II, Anoshirvan, medical center, scientific center
  • The emergence of the Yarsan religion and the periods of epiphany in this religion
    Pages 53-76

    The yarsan sect have some followers as one of the religious sects in iran. The adequate knowledge there is no about this sect in scientific and popular circle and the researches in this area does not indicate nature of that sect. this article is intended to study the rise of yari sect and the period epiphany in that sect. in this study, the method of research is descriptive-analytical and also the yarsanis religious sources has been library use. It is seems that the epiphany period is fourth courses in the yari sect and the rise of that sect has been social phenomenon and turn nature to a religion.

    Keywords: Yarsan, Iran, religious sect, epiphany period, religious sources, Kurds, Laks, Kernd
  • Pages 77-102

    Trade was one of the most important economic criteria of Transoxiana (Mawara al-Nahr) and merchants in this region had business relations with surrounding regions for a long time. Although domestic trade in Transoxiana was prosperous at the early Islamic centuries, its foreign trade flourished from fourth century AH, along with the consolidation of Samanids rule over this region. Using a descriptive-analytical method, the present article aims at explaining how and with the help of which factors the Samanids developed the foreign trade of Transoxiana and with which regions they had the most foreign trade. Findings show that the economic and business revival of Transoxiana at the time of Samanids is a reflection of the social and political discipline and security of this era. Samanid rulers, in addition to creating political unity, brought about the growth of foreign trade and the flow of trade caravans to this land by organizing economic affairs and creating a proper communication network and also reducing duties and taxes. The foreign trade of Transoxiana in the Samanids era was mainly with businessmen from China, Tibet, the land of Turks, Eastern Europe, Khorasan and Iraq.

    Keywords: Trade, Transoxian, a Samanids, China, Khorasan, Iraq, Turks
  • Pages 103-122

    Almost all Iranian contemporary intellectuals have seen religion the same as European intellectuals of Enlightenment tradition to be cause of underdevelopment. In Iranian contemporary history we can see evidences of the same trend: secularism during Constitutional Revolution; Reza Shah’s Bonapartism; leftism and liberalism during Mohammad Reza Shah; and even independence-oriented of Mossadiqi nationalism. But, studying Iranian modern history as it has been parallel to European modern one shows that the religion has come to be with state upon raison d’état. Having neglicted the necessity of being state with religion, although proceeding in theorizing and initializing the spread of liberty, rule of law, democracy, . . . in contemporary Iran, it has not gone further in theorizing the relation of state and religion so as to institute much more powerful and legitimate state. The current paper goes on to believe that the very important factor in strengthen of national power is formulating this relation. As it may come into mind why this formulating has been neglicted in Iranshahr thought as a very important question, the paper concludes and finds “historical unconsciousness” to the formulation as the best answer.

    Keywords: contemporary Iranshahr thought, religion, state, intellectuality, Politics
  • Pages 123-142

    One of the fundamental pillars of the Sassanid kings was Dependence on armies that the warrior lords and noble of Persian and Parthian provided for the king. it is usually believed that this dependence has continued until his reign of Khosrow Anushirwan and his reforms and only when he was king for the first time abled to create an army of fixed and dependent on the king and actually saved himself from dependence on large forces and heads of families. Even, this independence had also been interpreted to create a centralized kingdom that the Sassanid kings followed it. But surviving certificates and reports of historians, is contrary to the general belief and the challenges it. This article, by exploring these certificates, seeks to consider Khosrow military reform and its consequences.

    Keywords: Khosrow Anushirwan, military reform, Spahbdan, armies
  • Pages 143-154

    Mutazid was one of the powerful caliphs in the second half of the Abbasid caliphate who was confronted financial crisis due to vaccuated treasury,budget deficit and debility of state in paying salaries. Although this situation was the heritage of his ancestors,he never permitted to continue aforementioned conditions and shake the basis of the caliphate.The question which the current study tries to find an answer to it,upon the analytic and descriptive method, is: How could Mutazid solve the caliphate financial problems and remove the obstacles? The findings of this study show that he acted in political,financial and administrative spheres,employed the efficient agents and adopted the suitable approaches for managing of the current crisis and routinizing the situation.

    Keywords: Mutazid, Ibn Furat, Financial crisis, Land tax, Mutazidi’s Neirouz
  • Pages 155-182

    The establishment of Saffavid government with twelve-Imam Shiite religious approach, opened a new time in Iran's history and differentiated this time of world from Iran's past periods of history. On the one hand, creating a powerful central government, military captures, territory development and stabilization on boundaries being neighbor with the competitor governments of the neighbor and on the other hand, actions such as providing safety of roads, developing caravanserai and the Saffavid economic and political relations with Europeans provided growth and prosperity reasons of Iran's domestic and foreign trade in Saffavid era. Following this importance, a suitable situation was provided for activity and presence of foreign businessmen such as Indian merchants in Iran. In this research, it has been attempted to consider preparation elements of presence and activity of Banian and Indian merchants in Iran's economic field of Saffavid era and also their activity outcomes through a historical research method with a descriptive-analytic approach based on library resources. Due to Indian merchants' activity in affairs such as money-changing and usury transactions which allotted them lots of profits, Iran economy of Saffavid era encountered with disadvantageous outcomes such as the exodus of desired coins to India, decrease of national money value and therefore increase of Indian commercial level comparing with Iran.

    Keywords: India, Saffavid, Banian, Trade, money-changing, usury, coins, commercial level
  • Pages 183-203

    The destruction of human resource was started by Timor attack, and impacted on political and economic structure. Due to the tribal origin numerous tribes came to Iran with Timor and some of them stayed in Khorasan.However, at the time of Timor successor and as a result of commander supports and reconstruction, the cities were benefited from prosperity and development and a large number of people resided there. Military commanders, scholars, Sadat, elders, artists, craftsmen, Sufis and… are some of people who were settled in cities. Therefore, based on descriptive analytic method we are going to make a response to the following question: What development efforts took place in Khorasan, what social classes, guilds and artists were present there during Shahrukh reign and how was their relationship. The obtained data shows that successor paid more attention to urbanization so the cities had found their previous prosperity and growth.

    Keywords: Khorasan, classes, guild, Women