فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1392)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1392)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/12/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی هراتیان، مژگان آگاه هریس، الهام موسوی صفحات 5-22
    هدف این پژوهش، طراحی، ساخت و اعتباریابی مقیاس تکبر- تواضع براساس قرآن کریم و روایات پیامبر و اهل بیت(ع)، به منظور سنجش رذیله اخلاقی تکبر و فضیلت اخلاقی تواضع بود. بدین منظور، ابتدا آیات و روایات مرتبط مورد مطالعه، دسته بندی و مفهوم شناسی شد و پس از طی مراحل ساخت و اعتبارسنجی، پرسش نامه ای 31 گویه ای بین 475 دانشجو و طلبه، که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، اجرا شد. برای بررسی روایی مقیاس، از روش های روایی محتوا (نظر کارشناسان) و تحلیل عاملی (اکتشافی و تاییدی) استفاده شد. میزان 38/ 94 درصدی موافقت کارشناسان و معناداری ضریب تطابق کندال، گویای قوت روایی محتوای مقیاس بود. تحلیل یافته ها، بیانگر این است که مقیاس اسلامی تکبر- تواضع دارای چهار عامل (عدم پذیرش/ پذیرش دیگران، هیجان و معرفت دینی، احساس حقارت/ عزت نفس و نیاز به تایید اجتماعی/ خودبسندگی) بوده است. برای بررسی اعتبار مقیاس، از روش های ضریب بازآزمایی، اعتبار درونی به وسیله آلفای کرونباخ و دونیمه کردن استفاده شد. ضریب بازآزمایی 857/ 0، آلفای کرونباخ 837/ 0 و ضریب دونیمه سازی 781/ 0 نشانگر اعتبار قوی این مقیاس است. براساس یافته های پژوهش می توان گفت: این پرسش نامه دارای اعتبار و روایی بالا بوده و عوامل منسجمی از آن به دست می آید که می توان با کاربرد آن، ویژگی های اخلاقی تکبر و تواضع افراد را مورد مطالعه قرار داد و در پژوهش های آتی از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سنجش اخلاقی، تکبر، تواضع، روایی و اعتبار
  • سمیه عسکریان، محمدحسن حسن زاده سبلویی، محمد جواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 23-37
    هدف این پژوهش شناسایی اثربخشی آموزش مهارت های مقابله با رویکرد اسلامی، بر حوزه سازگاری روان شناختی در مولفه های انطباق پذیری و مهارت های بین فردی و تاب آوری همسران جانبازان می باشد. پژوهش از نوع شبه آزمایشی و جامعه مورد مطالعه 70 نفر از همسران جانبازانی که فرزندشان در مدرسه ابتدایی پسرانه شاهد ناحیه 5 مشهد، سال تحصیلی 91-92 مشغول به تحصیل هستند. پرسش نامه تاب آوری کانر- دیویدسون و هوش هیجانی بار- آن، توسط همه 70 نفر تکمیل شد، سپس 30 نفر که پایین ترین نمره کسب نمودند، انتخاب و به روش تصادفی ساده به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند. برای گروه آزمایش، 10 جلسه آموزش مهارت های مقابله با رویکرد اسلامی برگزار گردید و سپس از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تحلیل کوواریانس و همبستگی پیرسون انجام گرفت. تحلیل کوواریانس در سطح 01/ 0 معنادار است. این امر نشان می دهد که آموزش بر تاب آوری، مهارت های بین فردی و انطباق پذیری در همسران جانبازان اثربخش بوده است. همچنین اجرای آزمون همبستگی رابطه معناداری را بین متغیرها نشان داد. با توجه به نتایج این پژوهش، آموزش مهارت های مقابله با رویکرد اسلامی، جهت افزایش تاب آوری و انطباق پذیری و مهارت های بین فردی برای همسران جانبازان پیشنهاد می شود. این امر می تواند در ارتقای سطح سازگاری، بهداشت روانی و توانمندسازی آنها در مقابله با مشکلات موثر باشد.
    کلیدواژگان: مقابله با رویکرد اسلامی، سازگاری روان شناختی، تاب آوری، مهارت های بین فردی، انطباق پذیری
  • فاطمه تقی یاره، غلامرضا اعوانی صفحات 39-62
    این پژوهش، سلامت و بیماری آدمی را از منظر جلال الدین محمد مولوی و با رویکردی وجودگرایانه مورد مطالعه قرار داده است. مطابق با یافته های پژوهش می توان گفت: بروز حالات روان شناختی مانند افسردگی، اختصاص به افرادی ندارد که دارای تاریخچه ای از صدمات روان شناختی دوران کودکی اند، بلکه در همه انسان ها عمومیت دارد. یافته اصلی پژوهش اینکه، انگیزه اساسی در انسان اراده ربط نامتناهی است. این پژوهش مدعی است که گسست در وجه ربطی خاص، می تواند از جمله علل اساسی بیماری های روان باشد. ازاین رو، پیشرفت در شکل دهی مجدد آن، منجر به کاهش اختلالات می گردد. این مطالعه در چارچوب پژوهش های کیفی و با روش استنتاج تحلیلی به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: سلامت، بیماری، جلال الدین محمد مولوی
  • نجیب الله نوری، مسعود جان بزرگی صفحات 63-79
    این پژوهش، به بررسی رابطه خوش بینی اسلامی با افکار اضطرابی و افکار فراشناختی اضطرابی می پردازد. بدین منظور، یک گروه 110 نفری از دانش پژوهان موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، به فهرست افکار اضطرابی و فرانگرانی ولز (1994) و پرسش نامه خوش بینی اسلامی پاسخ دادند. گروه نمونه، به صورت تصادفی انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که بین خوش بینی اسلامی و افکار اضطرابی رابطه منفی معنادار وجود دارد. بین خوش بینی اسلامی با نگرانی اجتماعی، نگرانی سلامتی و افکار فراشناختی اضطرابی (فرانگرانی) رابطه منفی معنادار وجود دارد. همچنین بین توجه به جنبه های مثبت، تفسیر مثبت رویدادها و انتظار مثبت نسبت به آینده با متغیرهای فوق رابطه منفی معنادار وجود دارد. رگرسیون سلسله مراتبی نشان می دهد که خوش بینی اسلامی به صورت معناداری تغییرات مربوط به افکار فراشناختی را پیش بینی می کند. در پایان، یافته های پژوهش از چهار جنبه مورد تحلیل قرار گرفت و محدودیت ها و پیشنهادات نیز مطرح گردید.
    کلیدواژگان: خوش بینی اسلامی، توجه، افکار اضطرابی، فرانگرانی، فراشناخت، نگرانی اجتماعی، نگرانی سلامتی
  • مجید جعفری هرفته، محمدرضا احمدی صفحات 81-105
    پژوهش حاضر به هدف شناسایی و ارائه الگوی مهار پرخاشگری با تکیه بر آموزه های دینی بود که با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی انجام گرفت. بدین منظور، آیات و روایات مربوط به پرخاشگری، از منابع اسلامی به شیوه کتابخانه ای گردآوری، سپس روایات به صورت موردی بررسی و تبیین روان شناختی از آنها صورت گرفت. راهکارهای ارائه شده در هر روایت استخراج و در پایان با استفاده از آنها، در یک چیدمانی منطقی و فرآیندمدار، الگوی مورد نظر پیشنهاد گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد، در الگوی حاضر فرد با چهار حوزه شناخت، رفتار، هیجان و معنویت مرتبط است. الگوی حاضر حکایت از آن دارد که مهار پرخاشگری از یک رفتار، در حوزه رفتار شروع می شود و موجب وقفه در بروز رفتار پرخاشگرانه می شود و این زمینه ای است برای استفاده از راهکارهای شناختی در جهت تصحیح افکار و به دنبال آن، هیجان فروکش می کند. در نتیجه، شخص به خویشتن داری می رسد که نتیجه آن، مهار رفتار پرخاشگرانه در موقعیت ناخوشایند است. استفاده از راهکارهای معنوی در حوزه هایی مانند رفتار و شناخت، فرد را با حوزه معنوی پیوند می دهد و زمینه ای برای تقویت و تسریع در مهار پرخاشگری فراهم می کند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، خشم، الگو، آموزه های دینی، کنترل پرخاشگری
  • فرهاد محمدی مصیری، نادر حاجلو، مینا عباسیان صفحات 105-117
    هدف این پژوهش تعیین میزان نقش تعدیل کنندگی خودتنظیمی نسبت به دین داری، کیفیت رابطه با والدین و هویت اخلاقی بود. روش این پژوهش، توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری، دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 92-1391 بودند. نمونه آماری 180 نفر دانشجوی دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های نگرش سنج مذهب، هویت اخلاقی، خودتنظیمی و والد– کودک استفاده شد. نتایج نشان داد که مسیر دین داری به خودتنظیمی، دین داری به هویت اخلاقی نمادین، خودتنظیمی به هویت اخلاقی درونی، و خودتنظیمی به هویت اخلاقی نمادین معنا دار هستند. با لحاظ آثار غیرمستقیم دین داری بر هویت اخلاقی از طریق خودتنظیمی، ضریب اثر دین داری از طریق خودتنظیمی بر هویت اخلاقی نمادین و هویت اخلاقی درونی معنادار می باشد، اما مسیرهای کیفیت رابطه با والدین به هویت اخلاقی درونی و کیفیت رابطه با والدین به خودتنظیمی معنادار نبود. ازاین رو، می توان خودتنظیمی را به عنوان یک میانجی مناسب در رابطه بین دین داری و هویت اخلاقی در نظر گرفت. در مجموع، خودتنظیمی و دین داری نقش مهمی در ارتقاء هویت اخلاقی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت رابطه با والدین، دین داری، هویت اخلاقی نمادین، هویت اخلاقی درونی، خودتنظیمی
  • سمیه برجعلی لو، شهریار شهیدی، امیرحسین امامی صفحات 119-132
    هدف این پژوهش تعیین رابطه مراقبت، تجارب روزانه و بهزیستی معنوی در پرستاران شهر تهران بود. با استفاه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه ای شامل 250 نفر از پرستاران (188 نفر زن و 66 نفر مرد) بیمارستان های شهر تهران انتخاب شدند و به سه پرسش نامه مراقبت معنوی، تجارب روزانه معنوی و بهزیستی معنوی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که ادراک پرستاران از میزان مراقبت، تجارب روزانه و بهزیستی معنوی خود بالا است (001/ 0>p). نتایج ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون نشان داد که مراقبت معنوی با تجارب روزانه معنوی و بهزیستی معنوی رابطه مثبت و معناداری دارد (001/ 0>P و F=16.3) و تجارب روزانه معنوی و بهزیستی معنوی به طور مشترک 42 درصد از تغییرات مراقبت معنوی را تبیین می کند. بنابراین، نتایج این پژوهش نشان می دهد که توانمندی درونی پرستاران همچون ارتقاء بهزیستی معنوی ایشان و آماده کردن بستری برای تجربه معنوی، زمینه را برای مراقبت معنوی در ایشان فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مراقبت معنوی، تجارب روزانه معنوی، بهزیستی معنوی و پرستار
  • نمایه الفبایی مقالات و پدیدآورندگان سال ششم (شماره های 21-24)
    صفحه 133
  • ملخص المقالات
    صفحه 137
|
  • Abbas Ali Haratian, Mozhgan Agah Haris, Elham Moosavi Pages 5-22
    The present paper aims at designing, constructing and validating a scale to assess the moral vice of arrogance and moral virtue of humbleness, based on the Glorious Quran and traditions transmitted from Holy Prophet and his household (peace be upon them). After the classification of related verses and studying their meanings, and construction and validation of a questionnaire with 31 items, it was completed by 475 university and seminary students who were selected randomly. In terms of validity of the scale, the rate of agreement between experts was 94.38 and Kendal's coefficient concordance was significant, which shows strong content validity of the scale. In terms of reliability of the scale, the coefficient of test re-test method was 0.857, Cornbach's alpha was 0.837 and coefficient of split half method was 0.781, which shows strong reliability of the scale. According to research findings, it can be said that this questionnaire has high reliability and validity and provide us with coherence factors which can be used in future research and to study moral characters of arrogance and humbleness in individuals.
    Keywords: moral assessment, arrogance, humbleness, validity, reliability
  • Somayyeh Askarian, Mohammad Hassan Hassanzadeh Sablooni, Mohammad Jawad Asghari Ibrahimabad Pages 23-37
    The present paper seeks to investigate the effect of teaching the skills to confront with difficulties by using an Islamic approach on psychological adjustment in the components of adaptability, interpersonal skills and resiliency of veteransp wives. The sample consists of 70 veteran's wives whose children go to male Shahid School in zone five of Mashhad in the academic year of 1391-1392 (2012-2013). They completed Connor-Davidson Resiliency Questionnaire and Barr-Anne's emotional intelligence questionnaire. Thirty wives were divided into control and experimental groups. Ten sessions of teaching skills to confront with difficulties by using an Islamic approach were offered to experimental group. Then both groups answered a post-test. Data analysis shows that training influences veteran's wives resiliency, interpersonal skills and adaptability. Regarding the research findings, it is recommended to teach veteran's wives the skills to confront with difficulties by using an Islamic approach in order to increase their resiliency, adaptability and interpersonal skills, which can promote the level of their adjustment, mental health and ability to confront with difficulties.
    Keywords: confrontation with difficulties by using an Islamic approach, psychological adjustment, resiliency, interpersonal skills, adaptability
  • Fatimah Taqiyareh, Qolam Reza Avani Pages 39-62
    Using an existentialist approach, the present paper takes a probing look at man's health and illness from the view of Jalal al-Din Mohammad Moulawi. According to research findings, it can be said that displaying psychological moods like depression is not peculiar to those who have a record of psychological trauma during their childhood; rather, these moods are common among all people. The main finding is that the basic motive in man is a will to have unlimited relation. This paper claims that a break in a special relationship can be one of the main causes of mental illnesses. Therefore, success in reforming it leads to decrease in disorders. It is a qualitative research which uses an analytical deduction method.
    Keywords: health, illness, Jalal al Din Mohammad Moulawi
  • Najibullah Noori, Masood Janbozorgi Pages 63-79
    The present paper examines the relationship between Islamic optimism, anxious thoughts and meta-cognitive anxious thoughts. To this end, a sample consisting of 110 students of Imam Khomeini Educational and Research Institute, who were selected randomly, completed Well's inventory of anxious thoughts and meta-anxiety (Wells, 1994) and the questionnaire of Islamic optimism. The research findings indicate that there is a significant negative relationship between Islamic optimism and anxious thoughts. There is a significant negative relationship between Islamic optimism, social anxiety, health anxiety and meta-cognitive anxious thoughts (meta-anxiety). Furthermore, there is a significant negative relationship between attention to positive aspects, positive interpretation of events and positive expectation for future and aforementioned variables. The multiple regressions indicate that Islamic optimism predicts the changes related to meta-cognitive thoughts significantly. Finally, the research findings were analyzed from four aspects and its limits and some recommendations were proposed.
    Keywords: Islamic optimism, attention, anxious thoughts, meta, anxiety, meta, cognition, social anxiety, health anxiety
  • Majid Jafari Harafteh, Mohammad Reza Ahmadi Pages 81-105
    The present paper seeks to provide a model for controlling aggressiveness, with emphasis on religious teachings. The traditions and Quranic verses about aggressiveness are extracted from Islamic resources and were separately analyzed and explained psychologically. The research findings indicate that, according to this model, an individual is related to four fields of cognition, behavior, emotion and spirituality. This model indicates that control of aggressiveness begins from a behavior in its relevant field and delays the display of an aggressive behavior. This is a ground for using cognitive modus operands in order to correct the thoughts, which leads to suppression of emotion. As a result, an individual attains self-control, which leads to the control of aggressive behavior in displeasing situation. Using spiritual modus operands in such fields as behavior and cognition connects an individual to spiritual field and prepares a ground for acceleration and strengthening the control of aggressiveness.
    Keywords: aggressiveness, anger, model, religious teachings, control of aggressiveness
  • Farhad Mohammadi Masiri, Nader Hajloo, Mina Abbasian Pages 105-117
    The present paper seeks to determine the rate of moderating role of self-regulation in relation to religiosity, the quality of relationship with parents and moral identity. The statistical population consists of BA female students of Isfahan University in the academic year of 1391-1392 (2012-2013). The statistical sample consists of 180 female students who were selected through multi-stage random sampling. The results indicate that the path of religiosity to self-regulation, the path of religiosity to symbolic moral identity, the path of self-regulation to internal moral identity and the path of self-regulation to symbolic moral identity are significant. In terms of indirect effects of religiosity on moral identity through self-regulation, the coefficient of effect of religiosity on symbolic moral identity and internal moral identity through self-regulation is significant. The path of the quality of relationship with parents to internal moral identity and the path of the quality of relationship with parent to self-regulation are not significant. Therefore, self-regulation can be considered an appropriate intermediary in the relationship between religiosity and moral identity. Altogether, self-regulation and religiosity have an important role in the promotion of moral identity.
    Keywords: the quality of relationship with parents, religiosity, symbolic moral identity, internal moral identity, self, regulation
  • Somayyeh Borjaliloo, Shariyar Shahidi, Amir Hussein Imami Pages 119-132
    The present paper seeks to examine the relationship between care, everyday experiences and spiritual well-being among nurses in Tehran. A sample consisting of 250 nurses (188 female and 66 male) working in the hospitals of Tehran who were selected by random cluster sampling completed three questionnaires of spiritual care, everyday spiritual experiences and spiritual well-being. The results shows that nurse's perception of the rate of their care, everyday experiences and spiritual well-being is high (p<0.001). The results of correlation coefficients and regression analysis shows that there is positive significant relationship between spiritual care, everyday spiritual experiences and spiritual well-being (p<0.001 and f=16.3), and everyday spiritual experiences and spiritual well- being jointly explain %42 of changes in spiritual care. Therefore, the research findings indicate that nurse's internal abilities like promotion of their spiritual well-being and preparing a ground for spiritual experience prepares the ground for their spiritual care.
    Keywords: spiritual care, everyday spiritual experiences, spiritual well being, nurse