فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1395)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود نوذری* صفحه 5
    این مقاله «رشد دینداری در اوائل کودکی» را از منظر روان شناختی و اسلامی و با هدف دستیابی به شناختی عمیق تر و چندوجهی بررسی کرده است. پرسش از وجوه تمایز و تشابه دو رویکرد، محور اساسی بررسی این مطالعه است. روش پژوهش تطبیقی است. یافته های پژوهش حاکی از تمایز بین دو رویکرد، در توصیف و تبیین مبانی و ریشه های اولیه دینداری است. از منظر روان شناختی، ریشه های اولیه دینداری ناشی از برآیند تجارب کودک با محیط پیرامونی است. از منظر اسلام نیز، ریشه های اولیه دینداری را باید در فطرت به معنای عشق به خیر و سعادت مطلقه پی جویی کرد، برایند تجارب کودک با محیط پیرامونی، تنها زمینه رشد یا انحراف از فطرت را فراهم می کند. در زمینه چگونگی شکل گیری دینداری، وجه تشابه دو دیدگاه، تاکید بر ایجاد محیط زیست امن، پویا و پاسخ گو برای رشد مطلوب دینداری است. هر دو دیدگاه، بر ثبت تجارب کودک- والدین در نظام روانی کودک و تاثیر این تجارب بر دینداری در آینده تاکید دارند.
    کلیدواژگان: رشد دینی، کودک، رویکرد روان شناختی، رویکرد اسلامی
  • راهب آصفی*، احمد علیپور، مجید صفاری نیا صفحه 27
    هدف اصلی این پژوهش مقایسه اثربخشی معنویت درمانی و طرحواره درمانی بر افسردگی دانشجویان دانشگاه «پیام نور» سمیرم است. آزمودنی های این پژوهش از طریق فراخوان و از میان کسانی که از طرف روان شناس بالینی قبلا تشخیص افسردگی گرفته بودند، به روش «نمونه گیری در دسترس» انتخاب شدند. ابزار تشخیصی افسردگی آزمون «افسردگی بک» (BDI-II) است و برای سنجش معنویت، از شرح حال دینی و روایی (RSHI) استفاده شده است. آزمودنی هایی که دارای ملاک های مناسب برای گروه های درمان بودند به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. دو گروه درمانی در هشت جلسه شرکت کردند و گروه کنترل (فهرست انتظار) در هیچ گونه گروه درمانی شرکت نکرد. در پایان، مداخلات درمانی هر سه گروه بار دیگر با آزمون ا«فسردگی بک» (BDI-II) ارزیابی شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد ، معنویت درمانی و طرحواره درمانی به طور معناداری در بهبود افسردگی دانشجویان موثر بوده است. در مقایسه دو روش درمانی نیز تفاوت معنا داری به چشم می خورد و معنویت درمانی اثربخشی بیشتری نسبت به طرحواره درمانی در بهبود افسردگی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: افسردگی، معنویت درمانی، طرحواره درمانی
  • فاطمه دائمی*، مسعود جان بزرگی صفحه 43
    هدف این پژوهش، بررسی نقش تمایز یافتگی و عوامل شخصیت در میزان تحول روانی- معنوی است. برای دستیابی به این هدف، 220 نفر از میان متاهلین دو دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به کلیه گویه های پرسش نامه های جمعیت شناختی، تمایزیافتگی، شخصیت و تحول روانی- معنوی پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها، تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون چند متغیره انجام شد. پس از تحلیل یافته ها، نتایج حاصل از همبستگی پیرسون حاکی از رابطه معنادار مثبت بین تمایزیافتگی، مقبولیت و وظیفه شناسی، با تحول روانی- معنوی و همچنین رابطه معنادار منفی بین روان آزرده خویی با تحول روانی- معنوی بود. نتایج رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد که تمایزیافتگی و عامل مقبولیت در شخصیت، نقش پیش بینی کننده برای تحول روانی- معنوی دارند. به نظر می رسد، هرچه متاهلین از سطح تمایزیافتگی بیشتری برخوردار باشند و مقبولیت و وظیفه شناسی بیشتری داشته باشند، در سطوح بالاتری از تحول روانی- معنوی جای می گیرند و هرچه درجه روان آزرده خویی آنها بیشتر شود، سطح تحول روانی معنوی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، شخصیت، تحول روانی، معنوی
  • سیدعباس ساطوریان* صفحه 55
    آموزه های اسلام رذایل اخلاقی را از منابع اصلی تهدید سلامت روان می داند. این پژوهش توصیفی، به منظور بررسی نقش صفات اخلاقی «کبر»، «حرص» و «حسد» در پیش بینی روان آزردگی انجام گرفته است. بدین منظور، 384 نفر از دانشجویان دانشگاه «آزاد اسلامی» خمین به روش «نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای» انتخاب شدند. از پرسش نامه های پنج عاملی «شخصیت»، مقیاس های اسلامی «حرص- قناعت»، «تکبر- تواضع» و «حسادت» برای جمع آوری داده ها استفاده شده و با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد مولفه های «احساس محرومیت و حقارت»، «محرومیت و نیاز مادی»، «اندوه مقایسه»، «نیاز به تایید اجتماعی»، «علاقه به سلب نعمت از دیگران»، و «مهارگسیختگی مادی»، توان پیش بینی بخشی از واریانس روان آزردگی را دارد. احساس حقارت و فقدان پایگاه مطمئن درونی، متکبر، حریص و حسود را نیازمند بیرون از خود، محیط و روابط اجتماعی می کند و پس از آنکه با تجربه هیجانات منفی متعدد همراه شد، سبب می گردد فرد با سازوکار های شناختی، هیجانی و رفتاری درصدد جبران برآید.
    کلیدواژگان: صفات اخلاقی، کبر، حرص، حسادت، روان آزردگی
  • نادر حاجلو، عیسی جعفری*، رسول حشمتی صفحه 73
    شناسایی عوامل مرتبط با رضایت زناشویی پرستاران به سبب فشارآور بودن شغل آنها دارای اهمیت است. هدف پژوهش حاضر آزمودن نقش بهزیستی معنوی و معنا زندگی در پیش بینی رضایت زناشویی پرستاران است. روش پژوهش «توصیفی- همبستگی» و جامعه آماری آن تمام پرستاران شهرستان تالش است که با روش نمونه گیری «دربستی» انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه های «معنا در زندگی»، «بهزیستی معنوی» و «رضایت زناشویی» استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری «رگرسیون چندگانه استاندارد» و «رگرسیون سلسله مراتبی» تحلیل گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی و معنا در زندگی به خوبی می توانند رضایت زناشویی پرستاران را پیش بینی کنند. همچنین معلوم شد با کنترل اثر متغیرهای جنسیت و سن پرستاران، هر سه متغیر مذکور با توان بالایی قادر به پیش بینی رضایت زناشویی هستند. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود متخصصان سلامت روان و مشاوران خانواده برای بهبود رضایت زناشویی پرستاران، بر نقش بهزیستی معنوی و معنا در زندگی توجه کنند.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، معنا در زندگی، رضایت زناشویی، پرستاران
  • محمدرضا ذوقی پایدار، صفدر نبی زاده*، راحیل زنده بودی صفحه 85
    محمدرضا ذوقی پایدار / استادیار گروه روان شناسی دانشگاه بوعلی سینا [email protected]

    صفدر نبی زاده / کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی دانشگاه بوعلی سینا [email protected]

    راحیل زنده بودی / کارشناس روان شناسی عمومی دانشگاه بوعلی سینا

    دریافت: 4/6/1393 پذیرش: 23/11/1393

    چکیده

    از جمله تاثیرات عمل به باورهای دینی در افراد، خوش بینی و تاب آوری می باشد. از آنجا که منابع دینی به عنوان تکیه گاه بزرگ خوش بینی و تاب آوری به حساب می آیند، انتظار می رود که افراد با جهت گیری قوی مذهبی خوش بین تر و در مواجه با مشکلات، تاب آورتر از سایر افراد باشند. این پژوهش، با هدف پیش بینی سازه های تاب آوری و خوش بینی بر اساس میزان عمل به باورهای دینی در دانشجویان صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا شهر همدان در سال تحصیلی 9392 تشکیل دادند که شامل 10593 نفر بودند. حجم نمونه با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، از بین هشت دانشکده به تعداد 200 نفر انتخاب شد. شرکت کنندگان پرسش نامه های خوش بینی (LOT-R)، مقیاس خود سنجی التزام عملی به اعتقادات اسلامی (نویدی) و تاب آوری کانر و دیویدسون (CD- RISC) را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده ازآزمون آماری رگرسیون تحلیل شد. یافته ها نشان داد که عمل به باورهای دینی، نقش موثری در پیش بینی سازه های تاب آوری (β=0/44، p<0/001) و خوش بینی (β =0/51، p<0/001) در دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، تاب آوری، خوش بینی، دانشجویان
  • سیمین قاسمی *، عذرا اعتمادی صفحه 97
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین پایبندی مذهبی و بخشش با کیفیت روابط زوجین و خانواده همسر در زنان بود. این پژوهش از نوع همبستگی بود و 372 زن مسلمان، که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، به مقیاس پایبندی مذهبی، پرسش نامه بخشش و پرسش نامه کیفیت روابط زوجین و خانواده همسر پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که روابط مطلوب زوجین و خانواده همسر، با پایبندی مذهبی و بخشش همبستگی مثبت و با ناپایبندی مذهبی و دوسوگرایی مذهبی همبستگی منفی دارد، همچنین روابط نامطلوب زوجین و خانواده همسر، با ناپایبندی مذهبی و دوسوگرایی مذهبی همبستگی مثبت و با پایبندی مذهبی و بخشش همبستگی منفی (01/0 >P) دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که پایبندی مذهبی و بخشش توانایی پیش بینی کیفیت روابط زوجین خانواده همسر را دارا هستند. براساس نتایج پایبندی مذهبی و بخشش می توانند روابط خانوادگی بهتر و شاداب تری را به همراه داشته باشند و در حفظ و پایداری روابط زوجین و خانواده همسر نقش بسزایی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: پایبندی مذهبی، بخشش، زوجین، خانواده همسر
  • محمد زارعی توپخانه*، رحیم میردریکوندی صفحه 111
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین جهت گیری مذهبی و تماشای ماهواره با طلاق است. نمونه پژوهش، شامل 262 زن و مرد متقاضی طلاق در شهر کرمانشاه است که در اسفند ماه 1391 با روش نمونه گیری در دسترس، به طور داوطلبانه در پژوهش شرکت کرده اند. ابزار پژوهش، پرسش نامه 70 سوالی جهت گیری مذهبی، مقیاس تک گویه ای تماشای ماهواره و پرسش نامه 16 سوالی طلاق است. پژوهش کمی از نوع همبستگی است. داده ها براساس ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون دو متغیره تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین جهت گیری مذهبی با طلاق رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین، بین تماشای ماهواره با طلاق، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین جهت گیری مذهبی و تماشای ماهواره، می توانند 13 درصد از واریانس طلاق را تبیین نماید. بر این اساس، ضعف پایبندی به مذهب و تماشای ماهواره موجب تشدید تعارضات زناشویی می گردد و احتمال وقوع طلاق را افزایش می دهد. یافته های مذکور همسو با بسیاری از پژوهش های داخلی و خارجی و براساس آموزه های اسلامی است.
    کلیدواژگان: مذهب، ماهواره، طلاق، تعارضات زناشویی
|
  • Mahmoud Nozari * Page 5
    The present study investigates "the development of religiosity in early childhood" from the view of Islam and psychology, in order to have a more comprehensive and deeper understanding of this issue. This study is mainly concerned with the commonalities and differences between the two approaches. The results of this comparative study indicate that the two approaches differ in terms of describing and explaining the foundations and roots of religiosity. According to psychology, the prime roots of religiosity are ascribed to the child's experiences of the surrounding environment. Islam sees that the roots of religiosity should be found in the child’s innate nature, i.e. love of goodness and perfect happiness, and the child's experiences of the surrounding environment can only prepare the ground for the development of or deviation from innate nature. Concerning how religiosity develops, the two shares the view that emphasis on creating safe and dynamic environment contributes to optimum development of religiosity and they emphasize that child- parents experiences are recorded in the child’s psychological system and have impact on the child’s future religiosity.
    Keywords: religious development, child, psychological approach, Islamic approach
  • Raheb Asefi *, Ahmad Alipur, Majid Saffary Niya Page 27
    The main aim of this study is to compare between the effectiveness of spirituality therapy and effectiveness of schema-therapy on treating the depression from which some Payamnoor University students in Semirom suffer. Those who had been previously diagnosed with depression by a clinical psychologist and were called to participate in the tests of this study were selected by using a "convenient sampling method". The test of "Beck’s Depression» (BDI-II) was used to diagnose depression, and the test of religious, traditional history (RSHI) was used to measure spirituality. The subjects who had appropriate criteria for treatment were randomly chosen from the experimental group and control group. Two treatment groups participated in eight sessions, while the control group did not received no treatment. In the end, "Beck’s Depression Test" (BDI-II) was used again for measuring the treatment interventions of all three groups. The obtained data were analyzed by using covariance analysis. The results show that spirituality-therapy and schema-therapy are significantly effective in treating student's depression. Moreover, a comparison between the two methods shows that there is a significant difference between them; spirituality- therapy seems to be more effective than Schema-therapy in treating depression.
    Keywords: depression, spirituality, therapy, schema –therapy
  • Fatemeh Daemi*, Masood Janbozorgi Page 43
    This research seeks to investigate the role of differentiation and personality characteristics in the rate of mental-spiritual development. To achieve this aim, 220 married students were chosen from among the students at Tehran University and Islamic Azad University, Faculty of Sciences and Research and an available method was used. They answered all the questions in the questionnaires about demography, differentiation, personality and mental- spiritual development. After that, the data was analyzed by correlation and a multivariable regression test. After analyzing the findings, the results confirmed by Pearson’s correlation showed that the relationship of differentiation, acceptability and fidelity with mental-spiritual development is positive and significant, and the relationship between neuroticism and mental-spiritual evolution is negative and significant. The results of multivariable regression showed that differentiation and the characteristic of acceptability which personality has play a predictive role in mental-spiritual development. It seems that, the higher the level of differentiation of married people and the more acceptability and fidelity they have, the higher their grade of mental-spiritual development, and the higher the degree of their neuroticism, the lower level of their mental-spiritual development will be.
    Keywords: differentiation, personality, mental, spiritual development
  • Seyyed Abbas Satoorian* Page 55
    According to Islamic teachings, moral vices are among the main threats to mental health. Using a descriptive method, the present paper investigates the role of moral qualities of pride, greed and jealousy in predicting neuroticism. To this end, 384 students were randomly chosen from Khomein "Azad Islamic" University and "multi-stage sampling" was used. Questionnaires on five characteristics of personality, Islamic scales of "greed–contentment", "pride–humbleness" and "jealousy" were used for gathering the data, which were analyzed by using Pearson correlation and stepwise regression. The results show that the components of "feeling of deprivation and inferiority", "deprivation and material need", "chagrin resulting from comparison", "the need for social support", "finding interest in divesting others of prosperity", and " material disinhibition" can predict part of the variance for neuroticism. Feeling of inferiority and lack of a secure inner base make the proud, greedy and jealous person in need of external world, environment and social relationships to express such qualities, which cause him/her seek compensation through cognitive, emotional and behavioral mechanisms, after having experienced several negative emotions.
    Keywords: moral qualities, pride, greed, jealousy, neuroticism
  • Nader Hajloo, Isa Jafari* Page 73
    Identifying the factors in nurses’ contentment in married life is important because they are under pressure of work. The present study seeks to examine the role of spiritual well-being and spiritual reality in life in predicting nurses, contentment in married life. A "descriptive-correlative" research method was used in this study, and the statistical population includes all the nurses in the city of Talesh who were chosen by using a "comprehensive" sampling method. Questionnaires on " spiritual reality ", "spiritual well-being" and " contentment in married life " were used for collecting the data which were analyzed by using statistical tests of "standard multiple regression" and "hierarchical regression". The results show that the variables of religious well-being, existential well-being and spiritual reality in life can accurately predict nurses’ contentment in married life. Moreover, It is evident that all the three variables mentioned above can strongly predict contentment in married life by controlling the effects of nurse's gender and age. It is suggested that experts in mental health and family counselors pay attention to the role of spiritual well-being and spiritual reality in life for improving nurse's contentment in married life.
    Keywords: spiritual well, being, spiritual reality in life, contentment in married life, nurses
  • Mohammad Reza Zoghi Paydar, Safdar Nabi Zadeh*, Rahil Zendeh Bodi Page 85
    Optimism and resilience are among the effects which adherence to religious beliefs exerts on people. Since religious sources are considered as a great support for optimism and resilience, people whose religious orientation is strong, are expected to be more optimistic and more resilient to problems than other people. This research seeks to predict the constructs of resilience and optimism on the basis the degree of adherence to religious beliefs among students. The statistical sample consists of all students at Bu-Ali Sina University for the academic years 92-93(solar), who are 10593 students altogether. The sample consists of 200 students who were randomly chosen from eight colleges by using a classified sampling method. They completed the optimism questionnaire (LOT-R), the scale of self-measuring of practical obligation to Islamic beliefs (Navidi) and the Conner-Davidson resilience Scale (CD-RISC). The obtained data were analyzed by the statistical Regression test. The findings showed that adherence to religious beliefs has an effective role in predicting the resilience constructs (β =0/44, p
    Keywords: adherence to religious beliefs, resilience, optimism, students
  • Simin Ghasemi*, Azra Etemadi Page 97
    This research seeks to investigate the relationship of fidelity to religion and forgiveness with the kind of relationship between the couples and the spouse’s family among women. So, 372 women, who were randomly chosen by using a multi-stage sampling method, answered the scale for measuring fidelity to religion, a questionnaire about forgiveness and a questionnaire about the kind of relationship between the couples and spouse’s family. The data were stepwise analyzed by Pearson correlation and regression method. The results show that the good relationship between the couples and the spouse’s family has positive correlation with fidelity to religion and forgiveness, and has negative correlation with lack of fidelity to religion and religious ambivalence. Furthermore, the poor relationship between the couples and the spouse’s family has positive correlation with lack of fidelity to religion and religious ambivalence, and has negative correlation with fidelity to religion and forgiveness (P>0/01). Also, the results of regression analysis show that the fidelity to religion and forgiveness have the ability of predicting the kind of relationship between the couples and the spouse’s family. According to the results, fidelity to religion and forgiveness can contribute to establishing better and more intimate family relationship and have a key role in the maintenance and stability of the relationship between the couples and the spouse’s family.
    Keywords: fidelity to religion, forgiveness, couples, spouse's family
  • Mohammad Zarei Toupkhaneh*, Rahim Mir Derikvandi Page 111
    This research seeks to investigate the relationship of religious orientation and watching satellite with divorce. The sample consists of 262 men and women from Kermanshah applying for divorce. They voluntarily participated in the research which was conducted in Esfand (1391). An available sampling method was used in the research. A seventy-item questionnaire on religious orientation, the Single Question Scale about watching satellite and a sixteen-item questionnaire on divorce were used. The research is a quantitative and a correlation type of study. The data were analyzed by using Spearman’s correlation coefficient and a two- variable regression. The results of the analysis show that there is a negative and significant relationship between religious orientation and divorce, and there is a positive and significant relationship between watching satellite and divorce. Also, religious orientation and watching satellite can explain 13 percent of the variance in divorce. Hence, lack of fidelity to religion and watching satellite lead to increase in marriage problems and probability of divorce. The mentioned findings are along with many of local and foreign research works and based on Islamic teachings.
    Keywords: religion, satellite, divorce, marriage problems