فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1389)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1389)

  • 132 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رامین تبرایی صفحه 5
    این نوشتار با روش تحلیلی، به نقد و بررسی سه الگوی پیشین «سلامت» پرداخته است که با بروز بحران در حوزه سلامت دچار چالش شده اند. پدیدآیی بحران ها، نشانگر زمان مناسب برای روی آوردن به الگوهای پیشرفته تر «سلامت» است. الگوهای نظری «سلامت روان» که همواره تابعی از الگوهای نظری سلامت بوده اند نیز در تبیین واقعیت های مرتبط ناکافی هستند. بنابراین، جریان علمی روان شناسی نیز با بی توجهی به ابعاد روحانی و معنوی در الگوهای پیشین سلامت روان، نتوانسته است برای توصیف، تبیین و انحلال بحران های سلامت روان کافی باشد. در نتیجه، تاسیس الگویی با توجه به ابعاد معنوی ضروری است. البته پرهیز از التقاطی نگری و به کارگیری سازه های ناهمگون و ناسازگار با ابعاد روحی و معنوی و در نهایت توجه به تفاوت ماهوی مفاهیم «روان»، «نفس» و «روح» نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: الگوهای سلامت، الگوهای سلامت روان، معنویت، الگوی زیستی، روانی، اجتماعی
  • حمید رفیعی هنر، مسعود جان بزرگی صفحه 31
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه جهت گیری مذهبی اسلامی و عوامل آن، با خودمهارگری در میان زنان و مردان و نیز رابطه این عوامل با سطح اقتصادی و اجتماعی انجام شده است. برای انجام این پژوهش، 120 نفر از دانشجویان با روش تصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه های جهت گیری مذهبی اسلامی و خودکنترلی را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، t مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که بین عامل جهت گیری مذهبی و عامل اخلاق با خودمهارگری رابطه معناداری وجود دارد. در گروه مردان، عامل عقاید مناسک و خودمهارگری دارای رابطه معناداری است. از سوی دیگر، تفاوت میانگین جهت گیری مذهبی و عامل اخلاق در دو طبقه خودمهارگری بالا و پایین معنادار است؛ اما تفاوت معناداری در عامل عقاید مناسک مشاهده نمی شود. بین سطوح اقتصادی خانواده، در عوامل جهت گیری مذهبی افراد، تفاوت معناداری وجود ندارد؛ اما بین این سطوح در میانگین خودمهارگری تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین، با افزایش نمره مذهبی افراد، نمره های خودمهارگری آنها افزایش می یابد و هرچه تقید به اخلاق بالاتر می رود، توانایی در خودمهارگری افزایش می یابد. همچنین با افزایش تقید مردان در مناسک عقاید اسلامی، بر میزان خودمهارگری آنها افزوده می شود. ازسوی دیگر، افراد با خودمهارگری بالا، در مقایسه با افراد دارای خودمهارگری پایین سطوح بالاتری از جهت گیری مذهبی را نشان می دهند و با تغییر سطوح اقتصادی افراد، تفاوتی در سطح دین داری آنها مشاهده نمی شود
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، اخلاق، عقاید، مناسک، خودمهارگری
  • نصیر عابدینی صفحه 43
    پژوهش حاضر به بررسی نقش عزاداری محرم در افزایش خویشتن داری جنسی دانشجویان پسر دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 88-1387 با استفاده از روش نیمه آزمایشی می پردازد. آزمودنی های این پژوهش را 104 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه های تهران در سال 88 – 1387 تشکیل دادند که به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند. نیمی(52 نفر) از آزمودنی ها افرادی بودند که تصمیم به شرکت در مراسم عزاداری ماه محرم 1429 را داشتند و این عمل را در دو سال پیاپی نیز انجام داده بودند. در این پژوهش، پرسش نامه خویشتنداری جنسی در دو مرحله به فاصله یک ماه (ده روز قبل از ماه محرم و بیستم محرم) درباره آزمودنی ها اجرا شد. به منظور کنترل متغیرهای مداخله گر، گروه دیگری (52 نفر) که تصمیم جدی برای شرکت در مراسم عزاداری ماه محرم را نداشتند و سال های گذشته نیز به این مراسم اعتنای خاصی نداشتند، به منزله گروه کنترل انتخاب شدند. داده ها به وسیله آزمون t وابسته و تحلیل واریانس یک راهه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند نمره خویشتن داری جنسی گروه آزمایش در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون به طور معناداری بیشتر بود؛ ولی این تفاوت معنادار در گروه کنترل مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: عزاداری، محرم، خویشتن داری جنسی، معنویت، دین داری
  • سید حسین علی انسب صفحه 55
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه دل بستگی به خدا و میزان اضطراب مرگ در بین طلاب حوزه علمیه قم و دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی واحد قم انجام شده است. برای انجام این بررسی 342 نفر از دانشجویان و طلاب به روش نمونه برداری احتمالی تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و پس از اجرای آزمون های دل بستگی به خدا (روات و کرک پاتریک،2002) و اضطراب مرگ (تمپلر،1970) نتیجه گرفته شد که اضطراب مرگ با دل بستگی ایمن به خدا رابطه منفی معنادار داشت و با افزایش میزان دل بستگی ایمن به خدا، سطح اضطراب از مرگ کاهش یافت و بر عکس آن، بین دل بستگی نوع اجتنابی و دوسوگرا به خدا و اضطراب از مرگ رابطه مثبت معنادار دیده شد. بنابراین می توان ادعا کرد که دل بستگی ایمن به خدا، در کنترل برخی مشکلات روانی از جمله اضطراب مرگ و بیماری هایی که به هر نحو با آن رابطه دارند، مؤثر است.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، دلبستگی به خدا
  • علی حسین زاده صفحه 69
    تفکر به منزله زیربنای رفتار انسان جایگاه ویژه ای دارد و برای تقویت، اصلاح و آسیب شناسی رفتار، لازم است تفکرات را شناسایی کرد. با توجه به اینکه تفکر، محوری سازنده، ضروری و مفید دانسته شده است، مسئله مطرح در این پژوهش این است که آیا هر اندیشه ای را می توان مفید و سازنده ارزیابی کرد یا تفکرات ویرانگر و زیانبار نیز وجود دارد که باید آنها را شناسایی و مزاحمتشان را در فرایند تفکر، مهار کرد؟ هدف این پژوهش این است که به تفکرات آسیب زا و مضر، همچون تفکر بسته، تفکر خرافی و تفکر و ذهنیت های منفی که از آنها با عنوان تفکرات انطباق ناپذیر یاد می شود، بپردازد و حد و مرز، انواع و راه های مقابله با آن را تبیین کند. روشی که در این پژوهش به کار رفته است، روشی تحلیلی، توصیفی و متکی به متون دینی و روان شناسی است و یافته این پژوهش نشان می دهد که تفکرات انطباق ناپذیر، انسان را از حقیقتی که در عالم روی می دهد، دور می کند و بیراهه ها را راه نشان می دهد و سرابی می شود که انسان را به خطر می اندازد. بنابراین، باید با ظهور و بقای چنین تفکراتی مقابله کرد. راهکارهای مقابله با تفکر مزاحم، به نوع تفکر و مقایسه باورهای معقول و نامعقول ارتباط دارد که انسان ها می توانند باتمرکز بر نقاط قوت، به حذف یا کنترل آن اقدام کنند.
    کلیدواژگان: تفکر، تفکر بسته، تفکر منفی، تفکر خرافی، انطباق ناپذیری
  • سیده زینب تقوی، محمود ستارزاده صفحه 95
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزه های دینی در دوران پیش دبستانی انجام شده است. در این بررسی از روش آزمایش استفاده، و نتیجه یک آزمون محقق ساخته قبل و پس از آموزش کودکان، در دو گروه 50 نفری آزمایش و گواه، مقایسه شده است. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای نیز استفاده شده است؛ به طوری که استان مازندران به سه منطقه شرق، غرب و مرکز تقسیم، و در هر خوشه دو مهد کودک انتخاب شده است که یکی از آنها در گروه کنترل و دیگری در گروه آزمایش قرار دارد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که آموزه های دینی بر آشنایی کودک با مفاهیم دینی، مسائل دینی، مناسک دینی، اماکن دینی و هماهنگی رفتاری با والدین تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: آموزه های دینی، دوران کودکی، هماهنگی رفتاری با والدین، مفاهیم دینی، مسائل دینی، مناسک دینی، اماکن دینی
  • رحیم حمیدی پور صفحه 107
    بخشش، موضوعی است که به تازگی در ادبیات روان شناسی کانون توجه قرار گرفته، اما پژوهش های تجربی کمی درباره آن انجام شده است. هدف پ‍‍ژوهش حاضر، بررسی تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر بخشش، بر رضایت زناشویی است. روش تحقیق، آزمایشی با طرح آمیخته (درون گروهی بین گروهی) بود. ابزارهای پژوهش عبارت اند از مقیاس رضایت زناشویی (انریچ) که برای ارزیابی زمینه های بالقوه مشکل زا یا زمینه های قوت و پرباری رابطه زناشویی و به منزله یک ابزار معتبر پژوهشی برای بررسی رضایت زناشویی استفاده قرار می گیرد، و مقیاس بخشش، که برای سنجش بخشش فرد خاطی طراحی شده است. نمونه تحقیق شامل ده زوج از افراد مراجعه کننده به مرکز مشاوره بودند. پنج زوج در گروه آزمایش و پنج زوج دیگر در گروه کنترل به طور تصادفی جایگزین شدند. در قالب مشاوره گروهی، در بیست ساعت، مهارت بخشش به زوج ها آموزش داده شد. تحلیل واریانس نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، هم در رضایت زناشویی و هم در مهارت بخشش، در مرحله پی گیری پیشرفت معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: بخشش، رضایت زناشویی، مشاوره گروهی
|
  • Ramin Tabarraie Page 5
    The present article deals firstly with three previous models of 'health', challenged by emergence of a crisis in the sphere of health. The emergence of crises represent the proper time for coming to more advanced models of 'health'. Theoretical models of mental health, always ancillary to theoretical models of health, are also insufficient in explaining the related facts. Therefore, the scientific trend of psychology, with its negligence of spiritual dimensions in previous models of metal health, has been unable to be sufficient for describing, explaining and resolving the crises of mental health. Accordingly, it is necessary to establish a model with a consideration of spiritual dimensions. Of course, avoiding eclecticism and application of non-homogenous constructs inconsistent with spiritual dimensions, and paying attention to substantial difference between conceptions of 'soul', 'self', and 'spirit' are necessary.
  • Hamid Rafie Honar, Masoud Janbozorgi Page 31
    The present study aims at an investigation of the relationship between Islamic-religiousorientation with its factors and self-control among men and women as well as the relationship between these factors and the economic and social level. To conduct the study, 120 students were selected randomly and answered two questionnaires of Islamic- religious orientation and self-control. Data analysis using Pearson's Coefficient Test, Independent T-test and One-way Analysis of Variance showed a meaningful relationship between the factors of religious orientation and morality on the one hand, and self-control on the other. In the male group (unlike females) there was a meaningful relationship between factors of beliefs-rites and self-control. On the other hand, there was a meaningful difference between the mean of religious orientation and the factor of morality in two groups of high and low self-control; there was no meaningful difference, however, as to the factor of beliefs- rites. There was no meaningful difference between economical levels of families as to the subject's religious orientations. There was, however, a meaningful difference between these levels as to the mean of self-control. Therefore, the higher the religious score of the subjects was, the higher their score on self-control was. The more their commitment to morality was, the higher their ability in self-control was; and the higher the men's commitment to Islamic beliefs-rites was, the higher their self-control was. On the other hand, those with higher self-control, in contrast to those with a lower self-control, showed a higher level of religious orientation, and there was no change in the individual's level of piety with a change in their economic level.
  • Nasir Abedini Page 43
    The present study is investigating the role of Muharram mourning in sexual abstinence of male students in Tehran universities in 1387-88 through a half-experimental method. The subjects were 104 male students in Tehran universities in 1378-88, selected as available sample. Half of the subjects were those who had participated in Muharram mourning ceremonies for two succeeding years. In this study, the questionnaire of sexual abstinence was conducted in two phases with an interval of one month (10 days before Muharram and 20th of Muharram). To control the interfering variables, another group (52 subjects) who were not resolved to take part in Muharram ceremonies and were negligent of those ceremonies in previous years were selected as the control group. The data were analyzed through dependent T-test and One-way Analysis of Variance. The results showed that the scores of sexual abstinence for the experimental group in post-test were meaningfully higher than their scores in pre-test. Such a meaningful difference was not observed in the control group.
  • Sayyid Hussein Ulya-Nasab Page 55
    The present study deals with an investigation of the relationship between attachment to God and level of death anxiety among students of Qom seminary and Islamic Azad University. To conduct the study, 342 students of both centers were selected through cluster random sampling. After conducting the tests of attachment to God (Rwat and Kirkpatrick, 2002) and death anxiety (Templer, 1970), the obtained result showed that death anxiety had a meaningful negative relationship with safe attachment to God, and that death anxiety was reduced with an increase in safe attachment to God. Conversely, there was a meaningful positive relationship between the attachment to God of avoiding and mutual type and death anxiety. Therefore, it may be claimed that safe attachment to God is effective in controlling some mental problems such as death anxiety and those diseases related to it anyway.
  • Ali Hussein-Zade Page 69
    Thought has a special status as the infrastructure of human behavior; to reinforce and reform behavior and identify its defects, it is necessary to identify thoughts. In view of the fact that thought is considered to be a formative, essential and useful axis, the present study poses the following question: 'Can we evaluate any thought as useful and formative, or there are also destructive and harmful thoughts that we must identify them and control their interference in the process of thinking?' The present study uses an analytical and descriptive method based on religious and psychological sources. It aims at investigating harmful and maleficent thoughts, such as closed thought, superstitious thought, and negative thoughts and mentalities called 'unadaptable thoughts'. The results show that unadaptable thoughts distance human being from the reality in the world, lead him astray, and become a mirage endangering him. Thus, we must defy emergence and survival of such thoughts. Methods for confronting disturbing thoughts depend on the type of the thought and a comparison of rational and irrational beliefs removable or controllable by concentrating on strong points.
  • Sayyida Zainab Taqawi%, Dawoud Sattar-Zade%% Page 95
    The present study aims at investigating the effect of religious teachings in preschool period. It used experimental method, and the results obtained from a researcher-made test conducted before and after teaching children, in experiment and control groups each with 50 subjects, were compared. Multiphase cluster sampling was used in this study. To do so, Mazandaran was divided into three regions, i.e. eastern, western and central, and two nursery schools were selected for each cluster, one as the control group and the other as the experiment group. The results show that religious teachings have meaningful effect on children's familiarity with religious concepts, religious rites, religious places, and their behavioral consonance with their parents.
  • Rahim Hamidi-Pur% Page 107
    Forgiveness is a subject that has recently become focus of attention in psychology literature. However, few empirical researches have been conducted on this subject. The present study aims at investigating the effect of group couple therapy based on forgiveness on marital consent. The research method was experimental with a mixed design (inter and intra group). The research tools were as follows: (a) the scale for marital consent (Enrich) used as a valid research tool for evaluating potential problematic or strengthening backgrounds for marital relation, and (b) the scale for forgiveness, designed for assessing the level of forgiving the wrongdoer. The research sample composed of ten couples selected from among the indiviّduals referring to the consultation center. Five couples were randomly placed in experiment group and five others in control group. They were taught the forgiving skills for twenty hours. Analysis of variance showed that the experiment group, compared to control group, had a meaningful progress both in marital consent and in the forgiving skill, in the follow-up stage.
  • Page 130