فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین احمدی برآبادی*، معصومه اسمعیلی، حسین سلیمی بجستانی، سید محمد کلانتر کوشه صفحه 5
    این پژوهش به منظور تعیین ابعاد تصور از خدا، بر اساس اسماء حسنا و ارائه الگویی مفهومی برای مطالعات مربوط به سبک زندگی اسلامی و روان شناسی دینی، انجام شده است. بدین منظور، آیات قرآن کریم و حدیث معروف پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله، که در آن 99 اسم خداوند بیان شده، مورد بررسی قرار گرفتند. این پژوهش از نوع مطالعات کیفی و مبتنی بر روش تحلیل محتوی بود. نتیجه پژوهش نشان داد که تصور از خدا، بر اساس اسماء حسنا، به دو بعد کلی اشاره دارند: اول، اسمایی که منشا آنها ملاحظه ذات خداوند، بدون در نظر گرفتن غیر می باشد و شامل ابعاد ذات، تنزیه و عظمت و بزرگی می شوند. دوم، اسمایی که به ارتباط خداوند با جهان آفرینش اشاره دارند. این ارتباط، در دو زمینه است: 1. زمینه خلق: اسمایی که مربوط به آفرینش و ساختار عمومی آفرینش هستند. این اسماء ذیل ابعاد دانایی، توانایی، کارآیی، کاردانی، حفاظت، هدایت و تسلط قرار می گیرند. 2. زمینه امر: اسمایی که به ربوبیت خدا و رابطه دوجانبه خدا و مخلوقات اشاره دارد. این اسماء ذیل ابعاد تدارک دهنده منافع و امکانات، بر طرف کننده موانع و آسیب ها، کنترل وحسابرسی، و استعانت و فریادرسی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تصور از خدا، اسماء حسنا، سبک زندگی
  • مهناز علی اکبری دهکردی، فرهاد شقاقی، زهرا مردانی ولندانی، مرضیه عزیزیان، زهرا عاصمی صفحه 27
    پژوهش حاضر به اعتباریابی و پایایی سنجی مقیاس محقق ساخته «هویت اخلاقی- اسلامی در دانش آموزان نوجوان» پرداخته است. ابتدا مخزنی 150 سوالی با توجه به فضایل اخلاقی، که به صورت مستقیم، آیه ای در قرآن کریم برایش آمده است تهیه و پس از احراز اعتبار صوری پرسش نامه توسط استادان، نمونه نهایی به منظور اجرا آماده شد. برای اجرا، 700 تن از دانش آموزان دبیرستانی و هنرستانی شهر اصفهان به روش نمونه گیری «تصادفی خوشه ای» انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS و AMOS صورت گرفت. ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده در زیرمقیاس ها حاکی از پایایی مناسب مقیاس هویت اخلاقی- اسلامی نوجوانان است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی برای بررسی سازه عاملی مقیاس، نشان داد که هفت عامل بیانگر 07/49 واریانس بودند. همچنین شاخص های تحلیل عاملی تاییدی نیز حاکی از برازش مناسب الگوی هویت اخلاقی – اسلامی است. با توجه به اینکه تمامی سوالات مقیاس هویت اخلاقی مبتی بر آیات شریف قرآن کریم است، ابزاری مناسب برای سنجش ویژگی های اخلاقی تایید شده در حوزه اسلامی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: روان سنجی، هویت اخلاقی اسلامی، نوجوانان
  • سیدابوالفضل قدوسی*، محمدرضا احمدی، صادق کریم زاده صفحه 53
    این پژوهش با هدف ساخت، اعتباریابی و رواسازی پرسش نامه پایبندی زنان به آموزه های همسرداری در اسلام انجام گرفت. آموزه های همسرداری در اسلام مربوط به زنان به روش تحلیل محتوا، استخراج شد و ارزیابی روایی محتوا، روایی سازه و اعتبار آزمون به روش پیمایشی با انتخاب خوشه ای، از نمونه 374 نفر از جامعه زنان متاهل اصفهان انجام شد. 80 گویه از 123 گویه اولیه پیشنهادی از نظر کارشناسان دارای روایی محتوایی بالایی بودند. در روایی سازه به روش تحلیل عاملی، شش عامل به دست آمد که شاخص کفایت نمونه برداری 847/0 و نتیجه آزمون بارتلت، نشان داد حجم نمونه برای تحلیل عاملی مناسب است. از سوی دیگر، همبستگی مثبت و معنی دار هر یک از سوالات پرسش نامه با نمره کل پرسش نامه و هر یک از عامل ها و کل پرسش نامه، بیانگر روایی سازه به روش همسانی درونی است. ضریب آلفای کرونباخ در مرحله آزمایشی و نهایی به ترتیب (827/0 و 895/0) نشان دهنده اعتبار پرسش نامه است. میزان همسانی درونی بر اساس ضریب اسپیرمن – براون و ضریب دونیمه سازی گاتمن و همبستگی دو فرم در مرحله آزمایشی و در مرحله نهایی معنی دار است و ضریب آلفای نیمه اول و نیمه دوم در مرحله نهایی به ترتیب 839/0 و 8/01/0 است. ضریب همبستگی آزمون – باز آزمون در نمونه 31 نفری به فاصله زمانی یک ماه 927/0 در سطح معناداری 001/0 به دست آمد. بنابراین پرسش نامه، از روایی و اعتبار مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پایبندی زنان، آموزه های همسرداری، پرسش نامه، روایی و اعتبار
  • جعفر هوشیاری*، محمد مهدی صفورایی پاریزی، بهشته نیوشا صفحه 71
    این پژوهش، با هدف مقایسه بهزیستی معنوی، بهزیستی روان شناختی و کارآمدی خانواده در میان دانشجویان و طلاب به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری، دانشجویان مرد و زن متاهل کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه ها و طلاب سطح 2 و 3 حوزه های علمیه شهر قم بود که تعداد 391 نفر از آنان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای انجام این پژوهش، از سه پرسش نامه بهزیستی معنوی، بهزیستی روان شناختی و کارآمدی خانواده استفاده شد. داده ها توسط شاخص های مرکزی، شاخص های پراکندگی و آزمون مقایسه میانگین چند متغیره و با کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بین میانگین نمره بهزیستی معنوی، بهزیستی روان شناختی و کارآمدی خانواده دانشجویان و طلاب در سطح (05/0P≤) تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، بهزیستی روان شناختی، کارآمدی خانواده، دانشجویان، طلاب
  • عباسعلی هراتیان*، سیدعباس ساطوریان، محمد زارعی، مسعود جان بزرگی، مژگان آگاه هریس صفحه 93
    این پژوهش، از نوع علی- مقایسه ای است که به منظور بررسی تفاوت تعارض زناشویی، باورهای غیرمنطقی، روان بنه های ناسازگار اولیه و پایبندی مذهبی والدین دارای یک و چند فرزند انجام شده است. اطلاعات پژوهش (469 فرد متاهل)، از میان افراد متاهل ساکن شهر سمنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای گردآوری شد. شرکت کنندگان به گویه های پرسش نامه های تعارض زناشویی، باورهای غیرمنطقی، روان بنه های ناسازگار اولیه و پایبندی مذهبی پاسخ دادند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه، حاکی از معناداری تفاوت نمرات متغیرهای مذکور در میان دو گروه والدین دارای یک فرزند و چند فرزند بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت: افراد با پایبندی مذهبی بیشتر و روان بنه ها و باورهای غیرمنطقی کمتر، تمایل بیشتری به تعدد فرزند دارند. علاوه بر این، والدین فرزندان متعدد، نسبت به والدین دارای تک فرزند، تجربه تعارض زناشویی کمتری دارند.
    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، باورهای غیر منطقی، روان بنه های ناسازگار اولیه، پایبندی مذهبی و تعداد فرزند
  • یوسف رضاپور، بهزاد شالچی*، مهرناز دادخواه، یوسف زینی وند صفحه 113
    این پژوهش، با هدف بررسی نقش ابعاد هوش هیجانی و هوش معنوی در تبیین حالت های هیجانی منفی انجام شده است. این مطالعه، از نوع تحقیقات همبستگی بوده و در نمونه ای متشکل از 589 نفر دانشجو (292 نفر دختر و 297 نفر پسر) صورت گرفته است. دانشجویان از طریق پاسخ گویی به مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس، مقیاس رگه فراخلقی و مقیاس هوش معنوی کینگ در پژوهش شرکت نمودند. نتایج مطالعه حکایت از آن دارد که ابعاد هوش هیجانی و هوش معنوی، قادر به تبیین حالت های هیجانی منفی می باشند. برای بررسی برازش مدل پیشنهادی با داده های گردآوری شده شاخص های RMSEA، CFI، AGFI، GFI، X2، X2/df و RMR محاسبه گردیده و نشان دادند، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش معنوی، حالت های هیجانی منفی
  • طیبه مدنی فر*، کیومرث فرح بخش، محمود گلزاری، مرضیه مدنی فر صفحه 129
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین سبک های هویت و دین داری با بلوغ شغلی در میان دانشجویان بود. بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی در سال تحصیلی 93-92 انتخاب شدند و به سه پرسش نامه سبک های هویت (ISI-6G) برزونسکی (1998)، عمل به باورهای دینی (معبد) گلزاری (1379) و بلوغ شغلی ساویکاس و پرفلی (2011) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین سبک های هویت و دین داری، با بلوغ شغلی در سطح 01/0p< رابطه مثبت معنادار وجود دارد. تعهد هویت پیش بینی کننده اصلی (به صورت مثبت) و سبک هویت سردرگم/ اجتنابی پیش بینی کننده (به صورت منفی) برای بلوغ شغلی است. دین داری در بعد انجام واجبات، بلوغ شغلی را پیش بینی می کند. علاوه بر این، سبک هویت هنجاری و تعهد هویت، سهم بالایی در پیش بینی دین داری و ابعاد آن به صورت مثبت دارند. از یافته های این تحقیق می توان راهبردهایی جهت غنابخشی به وضعیت هویتی جوانان از طریق تعمیق باورهای دینی و نیز آموزش و کمک به ارتقای سطح بلوغ شغلی آنان استخراج نمود.
    کلیدواژگان: بلوغ شغلی، دین داری، سبک های هویت، دانشجویان
  • فریده حسین ثابت*، مهرنوش مومی پور صفحه 145
    هدف پژوهش، بررسی رابطه میزان عمل به باورهای دینی و جهت گیری مذهبی، با شادکامی در دانشجویان دختر بود. برای دستیابی به اهداف پژوهش، 247 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه های دولتی تهران، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. هر دانشجو پرسش نامه شادکامی آکسفورد، جهت گیری مذهبی آلپورت و راس و عمل به باورهای دینی (معبد 1) را تکمیل کرد. بررسی رابط متغیرها با ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شادکامی و میزان عمل به باورهای دینی و تمامی خرده آزمون های آن، بین شادکامی و جهت گیری مذهبی درونی، رابطه مثبت و معنی داری و بین شادکامی و جهت گیری مذهبی بیرونی، رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. در تحلیل رگرسیون چندمتغیری، به روش ورود فقط خرده آزمون های عمل به واجبات با شادکامی رابطه مثبت و عمل به فعالیت های مذهبی با شادکامی رابطه منفی داشتند. به نظر می رسد، مذهب احساس معنی دار بودن زندگی را به انسان داده و مروج زندگی سالم است.
    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، جهت گیری مذهبی، شادکامی
  • ملخص المقالات
    صفحه 163
|
  • Hossein Ahmadi Barabadi*, Masumeh Esmaili, Hossein Salimi Bejestani, Sayyed Mohammad Kalantar Kusheh Page 5
    The present research, which is a qualitative study based on content analysis, aims to determine the aspects of forming a conception of God through The Most Beautiful Names and present a conceptual model for studies on Islamic lifestyle and religious psychology. For this purpose, the Quranic verses and the well-known prophetic hadith which mentions 99 Names of God have been investigated. The results show that forming a conception of God by referring to The Most Beautiful Names considers two general aspects: first, the names which are realized by observing the Divine Essence taking into consideration none other than Him. Second, the names that refer to relation of God with the world of creation. This relation covers two areas: 1. the area of creation. 2. the area of Divine Command. The first includes the names that are related to creation and general structure of creation. These names are grouped under the headings: knowledge, ability, efficiency, savvy, protection, guidance and dominance. 2. The second includes the names that refer to the lordship of God and the relation between God and creation. These names are grouped under the headings: provider of facilities and interests, remover of obstacles and harms, control and auditing, aid seeking and aid-giving.
  • Mahnaz Ali Akbari Dehkordi, Farhad Shaghaghi, Zahra Mardani Valendani, Marziyeh Aziziyan, Zahra Asemi Page 27
    This research is dealing with the validity and reliability of researcher’s made ‘’moral-Islamic identity scale in teenage students’’. Bearing in mind the moral virtues about which one can find a verse or verses in the holy Qur’an, at first a collection of 150 questions were provided. Having achieved the formal validity of the questioner by teachers, the final sample was prepared and put to use 700 students of a high school and art schools in Isfahan were chosen on the basis of cluster sampling. The Cronbach's Alpha coefficient subscales show that teenagers’ moral-Islamic identity is of significant reliability. The results obtained by factorial probatory analyses in investigating the factorial design of measurement show that the seven factors show the variance 49.07. Also the indexes of factorial analysis show how well this model fits to moral-Islamic identity. Regarding the fact that all the questions of moral identity scale are based on certain verses of the holy Qur’an, they are the suitable means for measuring the established moral traits in Islam.
    Keywords: psychometric, moral, Islamic identity, teenager
  • Seyed Abolfazl Ghodousi*, Mohammad Reza Ahmadi, Sadeq Karimzadeh Page 53
    This study aims to develop and validate a questionnaire to measure Women’s adherence to the teachings of Islam about treatment of spouses. Using content analysis, the teachings of Islam about treatment of spouses (related to women) were extracted. evaluation of content validity, construct validity and reliability tests were carried out through survey research via cluster sampling of a statistical population consisting of 374 married women from Isfahan. According to experts, 80 out of 123 originally proposed items had high content validity. In construct validity, using factor analysis, six factors were extracted. The index of sampling adequacy (0. 847) and Bartlett test results showed that the sample size is appropriate for factor analysis. Positive and meaningful correlation of each item of the questionnaire with the total score on the questionnaire as well as positive and meaningful correlation between each factor and the whole questionnaire indicated acceptable construct validity through internal consistency. Based on Spearman - Brown coefficient, Guttman split-half coefficient and parallel forms correlation, internal consistency in the experimental stage and the final stage is meaningful. Alpha coefficient of the first half and the second half in the final stage was 0. 839 and 0.018 respectively. In a sample of 31 participants, the correlation coefficient of test - retest at an interval of one month was 0.927at a significance level of 0.001. Hence the questionnaire has good reliability and validity.
    Keywords: adherence of women, teachings on treatment of spouses, questionnaire, reliability, validity
  • Jafar Hushyari*, Mohammad Mahdi Safooraii Parizi, Beheshteh Newsha Page 71
    This study was a survey aimed at comparing the spiritual well-being, psychological well-being and efficiency of family among university and seminary students. The statistical population consisted of male and female, married graduate and postgraduate students of universities and Level 2 and 3 seminaries in Qom. 391 participants were selected through convenient sampling. In this study, three questionnaires of spiritual well-being, psychological well-being and family efficiency were used. Data were analyzed through measures of central tendency, measures of dispersion and multivariate analysis of compare means test using SPSS software. The results showed that there is a significant difference in the mean score of spiritual well-being, psychological well-being and family efficiency of university and seminary students (P ≤ 0. 05).
    Keywords: spiritual well, being, psychological well, being, efficiency, family, university students, seminary students
  • Abbas Ali Haratiyan*, Seyyed Abbas Satorian, Mohammad Zarei, Masood Janbozorgi, Mozhgan Agah Haris Page 93
    This is a research work of a causal-comparative kind which was accomplished in order to investigate the difference between marital conflict, illogical beliefs, early maladaptive (primary non- adaptational) schema and religious fidelity of parents of single child and multi-children. The research information (469 married subjects) was collected among the married people from Semnan on the basis of the multi-stage random-sampling. The participants have answered questionnaires’ items of marital conflict, illogical beliefs, early maladaptive (primary non-adaptational) schema and religious fidelity. The test’s results of the only way analytical variance test (ANOVA) suggest that the difference between degrees of above variations among two groups of parents of one child and multi-children is meaningfully significant. Therefore, it can be said the people with more religious fidelity and less illogical items and beliefs have more tendencies toward having multi children. Furthermore, multi child’s parents have a less marital conflict experience than those who have only one child.
    Keywords: marital conflict, illogical beliefs, early maladaptive (primary non, adaptational) schemas, religious fidelity, multi children
  • Yosef Reza Poor, Behzad Shalchi*, Mehrnaz Dadkhah, Yosef Zaeinivand Page 113
    The aim of this research is to investigate the role of emotional and spiritual intelligence in explaining negative emotional modes. This study is a kind of a correlation kind which has been conducted on a sample of 589 students. The students were taken apart in research by answering the scale of depression, anxiety and stress, the trait meta mood scale, and spiritual Intelligence Scale of King. The results show that, the dimensions of emotional and spiritual intelligence are able to interpret the negative emotional modes. To investigate the extent to which of the suggested model fit to the collected data, AGFI, CFI, RMSEA, X/df, X, GFI and RMR were calculated and shown that the suggested model has is of acceptable degrees of fit to the data.
    Keywords: emotional intelligence, spiritual intelligence, negative emotional modes
  • Tayyebe Madanyfar*, Kiyoomars Farahbakhsh, Mahmoud Golzari, M. Madani Far Page 129
    The aim of this study was to investigate the relationship between identity and religiosity and professional maturity among students. Using multistage cluster sampling, 400 students of Allameh Tabatabaii University were selected in the academic year 93-92. They responded to the three questionnaires of Berzonsky’s identity styles inventory (ISI-6G) (1998), upholding religious beliefs (temple) Golzari (1379), and Savykas and Porfeli’s professional maturity (2011).Results showed that there is a significant positive relationship between identity and religiosity styles and professional maturity at p<0.01. Commitment of identity is the main predictor (positive) and disoriented / avoiding identity styles are the negative predictors of professional maturity. Religiosity in the obligatory duties predicts professional maturity. In addition, the normative identity style and commitment of identity play a significantly positive role in the prediction of religiosity and its dimensions. The results of this study can be used for finding strategies for enrichment of the youth’s identity through deepening their religious beliefs, as well as training and improving their professional maturity.
    Keywords: professional maturity, religiosity, identity styles, university students
  • Farideh Hossaein Sabet*, Mehrnosh Momeni Poor Page 145
    The aim of this research is to investigate the relationship of adherence to religious beliefs and religious orientation with happiness among female students. To achieve the research purpose, 247 female students were chosen from the public universities in Tehran on the basis of the common sampling method. Every student completed Oxford questionnaire about happiness, religious orientation of Allport and Ross and adherence to the religious beliefs (temple 1). An investigation of the relationship between the variables and Pearson correlation coefficient shows that there is a positive and meaningful relation between happiness and degree of adherence to religious beliefs and all their tests and between happiness and inner religious orientation and that there is a negative and meaningful relation between happiness and outer religious orientation. The multi variate regression analysis based on inter method, shows that the mini tests performing duties has a positive relationship and adherence to religious activities has a negative relationship with happiness. It seems that religion gives meaning to man’s life and directs him towards an agreeable life.
    Keywords: adherence to religious beliefs, religious orientation, happiness