فهرست مطالب

الهیات هنر - پیاپی 6 (پاییز 1395)

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 6 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده راضیه یاسینی صفحات 5-36
    شمایل نگاری ب همثابه هنری مقدس، تصویرگر معنویت و وجه الهی شخصیت های مقدس در هنرهای دینی بوده است. ماهیت شمایل نگاری مبتنی بر ساختار تنزیه ی یا تشبیهی آن تعیین می شود. ازآنجاکه در روند تاریخی هنر مغرب زمین، صورت جدیدی از تصویرگری شمایل مقدسین مبتنی بر رویکرد تشبیهی ظهور یافت که از قداست آنان کاست، این مقاله درصدد مطالعه تطبیقی (مقایسه ای) شمایل حضرت مریم؟سها؟ از منظر دو رویکرد تنزیه گرایانه و تشبیه گرایانه در هنر مسیحی و اسلامی است. انتخاب شمایل حضرت مریم؟سها؟ به عنوان موضوع مطالعه، به دلیل اهمیت و کثرت آن در هنر مسیحی و نیز محدودیت هنر نگارگری در تصویرگری از دیگر بانوان مقدسه است. نمونه ها هدفمند انتخاب شده اند و روش تحلیل محتوای آثار، توصیفی و نشانه شناسانه است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تغییر نگرش هستی شناسانه هنرمند، به اتخاذ هر یک از این دو رویکرد منجر شده و سبب تغییر ماهیت هنر شمایل نگاری به مثابه هنر دینی شده است.
    کلیدواژگان: هنر مقدس، حضرت مریم (س)، تشبیه، تنزیه، نقاشی، نگارگری
  • علی کیا دربندسری صفحات 37-52
    هرچند مسئله هنر، نه به شکل امروزی برای اب نعربی مطرح بوده است و نه اساسا در کانون اندیشه او قرار داشته، اما می توان از بحث های وجودشناختی و انسا نشناختی او مبانی منسجمی را در این خصوص به دست آورد و مسائل دنیای امروز هنر را در افقی تازه مشاهده کرد. مسائلی ازای ندست که هنر به چه معناست و یا چه فاید های بر آن مترتب است، اگرچه به صراحت در آثار ابن عربی مطرح نیست و بحث مستقلی از آنها در مکتوبات حجیم شیخ اکبر وجود ندارد، امامی توان از رهگذر خوانشی معطوف به اکنون و آینده از مبانی نظری ابن عربی و بسط منطقی آنها، خطوط اصلی نگاه او به این امور را دریافت. در این مقاله قصد داریم تا با استفاده از نظریه تجلی و مظهریت عالم امکان برای حضرت حق، چیستی هنر و فایده مترتب بر آن را تبیین کرده و سرفص لهای بنیادین نگاه محیی الدین به هنر را تا حدودی روشن سازیم. ازای نرو، ابتدا سه حیث متفاوت انسان در نظریه تجلی را بررسی کرده و سپس با تبیین مفاهیم اساسی انسان شناسی اب نعربی نظیر مقام قلب و جامعیت وجودی انسان، شان خیالی هنر به مثابه مظهری جامع را نشان می دهیم.
    کلیدواژگان: هنر، تجلی، مظهر، قلب، خیال
  • محمد منان رئیسی صفحات 53-86
    از مسائل مهم در قلمرو «فلسفه معماری »، ماهیت و چیستی معنا و فرایندهای مرتبط با آن در آثار معماری است. طی این پژوهش، به این پرسش اصلی پرداخته می شود که مولفه های موثر بر فرایند خوانش و تاویل معنای یک اثر معماری چیست و بر اساس این مولفه ها، آیا می توان به تعین معنا در آثار معماری معتقد بود یا خیر؟ برای تبیین پاسخ پرسش مذکور، ضمن مقایسه تطبیقی نظریات مختلف و سپس نقد و ارزیابی آنها، با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و با استناد به آموزه های اسلامی، مشخص می شود که گرچه اعتباریاتی نظیر پیش دانسته ها و پیش فهم های مخاطب در تاویل و خوانش معنای اثر موثر است؛ لیکن بر پایه برآیند کلیه مولفه های موثر بر معنا (شامل معمار، مخاطب، اثر و زمینه)، دامنه معنایی متن/ معماری، متعین و نسبتا بسته است؛ دامن های که حدود، کیفیت و مدل دست یابی به آن طی نظریه ارائه شده در این مقاله تبیین شده است.
    کلیدواژگان: تاویل معنا، متن، معماری، معمار، مخاطب، دامنه معنا
  • وحید حیاتی، سید ابوالقاسم حسینی ژرفا صفحات 87-113
    سنایی شاعر اواخر قرن پنجم و اوایل قرن ششم، نقطه عطف ادبیات منظوم عرفانی است که توانسته است فرایندی از انعکاس مفاهیم عرفانی منثور پیش از خود را در قالب های شعری غزل، قصیده و مثنوی بیاراید. باتوج هبه منابع موجود در خصوص سنایی، در مورد شخصیت وی با دو دیدگاه روب هروییم. دیدگاهی که شخصیت سنایی را به صورت تقویمی و خطی ملاحظه می کند و تحول وی در پرداختن به اشعار با مضامین عرفانی را یکباره می داند و تلاش می کند این فرایند را در اشعار و آثار وی نیز نمایان کند. دیدگاه دیگری که تحول شخصیتی وی را یکباره نمی داند و این تحولات را در کنار فراز و نشیب شخصیتی وی قلمداد می کند و معتقد است سنایی حتی در پایان عمر نیز دچار افتادگی ها و لغزندگ ی های زبانی در اشعارش - هجاگویی و هزل - بوده است. با توجه به دیدگاه دکتر شفیعی کدکنی که معطوف به دیدگاه دوم است، با روش توصیفی - تحلیلی، در این پژوهش کوشش می شود که ابعاد مختلف انقلاب روحی سنایی مورد تدقیق قرار گیرد و ضمن آن به بررسی این موضوع پرداخته شود که آیا سنایی همانطور که شفیعی کدکنی بیان می کند، دارای شخصیت های متعدد و بعضا متباین است؟ نتایج این پژوهش حاکی از سیر تدریجی سنایی و حرکت وی به سوی تکامل شعری است.
    کلیدواژگان: شعر عرفانی، شفیعی کدکنی، سنایی غزنوی، قصاید سنایی، تحول سنایی
  • بی بی سادات رضی بهابادی، عارفه داودی* صفحات 115-145

    منظومه «دفتر دل »، یکی از آثار علامه حسن حسن زاده آملی)در قرن معاصر(، حاوی اصول حقایق حکمی و عرفانی است. محور مطالب این دفتر، شرح اطوار وجودی دل و تقلبات انسان عارف و تطورات کریمه «بسم الله الرحمن الرحیم » است که در نوزده باب و نوزده موضوع به عدد حروف آن است. علامه معتقد است که: «قرآن و عرفان و برهان از یکدیگر جدایی ندارند و روایات، مرتبه نازله قرآن اند و نسبت قرآن کریم به احادیث مانند جان است نسبت به بدن ». رفع شبهات در این زمینه از راه های گوناگونی امکان پذیر است. در این جستار، با روش توصیفی - تحلیلی، پس از عرضه پنج باب اول دفتر دل به قرآن کریم و روایات، انواع اثرپذیری آن واکاوی شد تا به عنوان قرینه ای باشد در وثاقت این مدعا. بر این مبنا پرس شهایی مطرح است که «شیوه های تاثیرپذیری از آیات و روایات در پنج باب اول دفتر دل چگونه بوده و بیشترین اثرپذیری مربوط به چه نوع است؟ و هدف علامه از تضمین آیات و احادیث در دفتر دل چه بوده است؟ » نتایج نشان می دهد، شیوه های اثرپذیری شامل: واژگانی، گزاره ای، گزارشی، تاویلی و تلمیحی است که بیشترین تاثیرپذیری، از نوع تلمیحی است؛ لکن علامه
    به لحاظ زبانی، در گزار ه ها، بیشتر از اقتباس بهره جسته است که از حیث دستوری عمدتا نقش متممی دارند. ازجمله انگیز ه های ایشان نیز از تضمین (اقتباس) آیات و احادیث در کلام خود، جهت تفسیر و تاویل، نکت هپردازی، تبرک، توضیح، تعلیل، استشهاد، تحریض، تحذیر، تاکید و... در نتیجه اثرگذاری بیشتر بر مخاطب است که اغلب کارکرد ترکیبی دارد.

    کلیدواژگان: حسن حسن زاده آملی، قرآن و احادیث، دیوان اشعار، دفتر دل، گونه های اثرپذیری
  • سید مجید حسینی دستجردی صفحات 147-162
    آروین پانوفسکی از پژوهشگران برجستهٔ قرن بیستم در حوزهٔ مطالعات قرو نوسطی است. کتاب سوگر و کلیسای سن دنی از مه مترین آثار او دربارهٔ هنر، معماری و فلسفهٔ گوتیک است. تحقیقات گستردهٔ پانوفسکی که با روش نمادگرایی (Symbolism ) و شمایل نگاری (Iconography) انجام می شد، پیشرفت های چشمگیری در بررسی و خوانش تصاویر ایجاد کرد و افق های تاز های را به روی مورخان هنر گشود. رویکرد پانوفسکی با انتقادهایی نیز مواجه شد. یکی از مه مترین نقدها دربارهٔ شیوه پانوفسکی، «عقایدنگاری » ب هجای «تاریخ نگاری » است، ب هویژه دربارهٔ دورا نساز بودن شخصیت سوگر و تاثیر او در کلیسای س ندنی، تردیدهایی برای پژوهشگران مطالعات قرو نوسطی ایجادشده است. پانوفسکی در آثارش سعی می کند سوگر را به عنوان معمار گوتیک، در قامت یک الهی دان/فیلسوف یا دست کم به عنوان مولف و مفسر مجموعه ای از تفکرات فلسفی آن دوران )مکتب سن ویکتور، مدرسهٔ شارتر و میراث بوئتیوس به همراه تفکر آگوستینی _ دیونیسیوسی( معرفی کند و برای سوگر نظامی فلسفی بسازد. دومین انتقاد به روش تفسیری پانوفسکی، از میان بردن استقلال تصویر است؛ بر تصویری که پانوفسکی مشغول شمایل شناسی آن است، معمولا انبوهی از متون الهیاتی و اسطوره ای الصاق شده است و گویی تصویر بدون آن ها فهمیدنی نیست.
    کلیدواژگان: پانوفسکی، سوگر، کلیسای سن دنی، عقایدنگاری، شمایل نگاری، شمایل شناسی
|
  • Seyedeh Razieh Yasini Pages 5-36
    Associate Professor, Research Institute of Culture, Art & Communications
    Iconography as a holy art has depicted spirituality and divine dimension of sacred characters. The nature of iconography is defined by its transcendental or assimilating structure. As the historical trajectory of western art shows, a new form of depicting holy characters emerged based on assimilative approach which undermined their sanctity this paper is to study comparatively the icon of Saint Mary from transcendental and assimilative approaches in Christian and Islamic art. The selection of Saint Mary icon as the case study is because of its importance and abundance in Christian art and the limitation of Persian painting on depiction of other holy maidens. The sample of research has been selected purposively and the analysis method of artistic works is descriptive and semiotic. The research results show that the change of artist ontology led to adoption of each one of approaches aforementioned and changed the nature of iconography as a religious art.
    Keywords: Holy Art, Saint Mary, Assimilation, Transcendence, Painting
  • Ali Kia Darbandsari Pages 37-52
    Although the problem of art has not been addressed to Ibn 'Arabi in the present form and not in the center of his thought, his ontological and anthropological issues can be derived from the coherent foundation in this regard, and we can understand the artistic issues in the light of it. The meaning of Art or its benefits, although not explicitly mentioned in the works of Ibn Arabi, and there is no independent discussion of them in the great writings of Sheikh Akbar, but we can find useful tips about it from Ibn Arabi's theoretical foundations, and receive the main lines of his look at these matters. In this article, we intend to use the theory of manifestation to explain the art and its benefits and to clarify some of the main themes of Ibn 'Arabi's view of art. Therefore, at first, we examine the three different aspects of man in manifestation theory, and then, by explaining the basic concepts of Ibn Arabi's anthropology such as the heart, we show that the art is a comprehensive manifestation.
    Keywords: Art, Manifestation, Heart, Imagination
  • Mohammad Mannan Raeesi Pages 53-86
    One of the main problems which have been considered during recent decades in architecture is symbolization and in general, meaning- making in architecture which depends to how understand the process of the meaning interpretation in architectural works. Due to this problem, there are some important questions in the theory field of architecture such as can we assume a final meaning for an architectural work or not or can we present a certain framework for discussing among architectural work, its architect and its audience or not? During this research and according to Islamic teachings, for responding to these questions, a new approach will be theorized which will conclude a new theory about the problem of this research which is named “text/architecture semantics based on Islamic teachings”. Preliminary purpose of the explanation of this theory is to achieve a model of artistic interpretation that is consistent with Islamic teachings to guarantee the appropriateness of the appearance and conscience in meaning-making process. Based on this model, it will be specified that during the process of interpretation of architectural works, what components are effective and basically, audience how and during which process would deduce the meanings of architectural works. It is clear that the function of this model is too important for symbolization and meaning-making in architectural works.
    Keywords: Paraphrase, Text, Architecture, Architect, Audience, Domain of Meaning
  • Vahid Hayati, Seyed Abolghasem Hosseini Zarfa Pages 87-113
    Sanai, a poet of fifth and sixth century, is the turning point of mystical poetry who has been able to adorn mystical prose concepts in sonnet, ode, and couplet form. According to available documents about Sanai, we are faced with two attitudes concerning his personality, an attitude which approaches his personality in a calendric and linear way and considers his engagement in mystical poems as an immediate evolutionary process trying to demonstrate this process in his works. The other attitude considers Sanai’s personality evolution as not immediate taking into account his personality ups and downs. Adopting second attitude Sanai’s poems were subject to linguistic sloppiness –smut- even at the end of his life. According to Sanai’s belief which is close to this second attitude, in this research it has been tried to scrutinize different aspects of Sanai’s spiritual evolution using descriptive-analytic method, meanwhile analyzing weather Sanai, as Shafiei Kadkani believes, has several and sometimes contradictory personalities. The findings of this research suggests Gradual evolution of Sanai and his movement towards poetic perfection.
    Keywords: Mystical poem, Shafiei Kadkani, Sanai Ghaznavi, Sanai's odes, Sanaee evolution
  • Bibi Sadat Razi Bahabadi, Arefeh Davoodi Pages 115-145

    The "Daftar E Del" one of the works of Allamah Hasan Hassanzadeh Amoli (the Contemporary Century) contains the principles of Philosophical and mystical truths. The centerpiece of the contents of this book is the description of the existential nature of the heart and the Revolutions of the mystic man and the verse of "Bismillah al-Rahman al-Rahim" Which is in nineteen chapters and nineteen subjects to its letters’ number. Allameh believes that: "The Quran and mysticism and argument are not separated from each other, and narratives are in vain order, and the ratio of the Quran to the Hadith is like spirit toward the body. In this research, by descriptive-analytical method, after offering the first five chapters of “Daftar E Del” to Quran and the traditions, the types of its influences were analyzed, in order to be indication of the validity of this claim and Fixing the doubts. there are some questions that "how are the ways of influences of Quranic verses in the first five chapters of “Dafter E Del” and which type is the most influential?" what was the purpose of Allamah to embodiment of the verses and hadiths in the “Daftar E Del”? the methods of effectiveness include: lexical, propositional, reporting, interpretive, and allusive, which the most influential type is allusion. Allameh linguistically has mostly used from adaptation in propositions. One of his motivations from the adaptation of the verses and hadiths in his word for interpreting, pointing out and… which It often has a hybrid function.

    Keywords: Hassan Hassanzadeh Amoli_Quran_Hadith_Book of Poems_Daftar E Del_Types of effectiveness
  • Seyyed Majid Hosseini Dastjerdi Pages 147-162
    Erwin Panofsky is a leading scholar of the twentieth century in the field of medieval studies. his Book: Abbot Suger on the Abbey Church of St Denis are one of his most important works on art, architecture, and Gothic philosophy. Panofsky's extensive research, carried out by Symbolism and Iconography, made significant advances in the study of images and opened up new horizons to art historians. Panofsky's approach was also criticized. One of the most important reviews about Panofsky's method is "Doxography" rather than "historiography", and there are some doubts about the impact of Suger on Gothic, in particular. Panofsky in his works, attempts to identify Suger as a Gothic architect and philosopher, or at least as the author and commentator of a set of philosophical thoughts of that era (the school of St. Victor, the School of Chartres and the Boethius legacy with the Augustinian-Dionysian thought), And creates a philosophical system for Suger. The second critique of Panofsky's interpretation is to eliminate the autonomy of the image; on the image that Panofsky is engaged in his iconography, there are usually masses of aesthetic and mythological texts attached, as if the image without them is understandable.
    Keywords: Erwin Panofsky, St Denis, Iconography, Iconology, Doxography