فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه شیخ شعاعی، سلیمان عباسی، محمد علی سحری صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    فراورده های لبنی به عنوان غذاهای سالم شناخته می شوند، ولی مقدار اندک اسیدهای چرب چند غیراشباعی در این فراورده ها سبب شده است تا غنی سازی این فراورده ها با اسیدهای چرب چند غیراشباعی مورد توجه قرار گیرد. چالش اصلی افزودن این اسیدهای چرب به امولسیون های لبنی، استعداد زیاد آن ها نسبت به اکسایش و تند شدن است. در پژوهش حاضر، امکان استفاده از اسیدهای چرب چندغیراشباعی امگا 3 برای تولید دوغ غنی شده به عنوان یک فراورده ی لبنی فراسودمند و هم چنین تاثیر عوامل مختلف روی پایداری فیزیکی و میزان پراکسید دوغ غنی شده در فواصل منظم در طول نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    برای تهیه ی دوغ غنی شده با اسیدهای چرب امگا 3 از ماست، آب، نمک، فاز محلول صمغ کتیرا و روغن خام کلزا، روغن خام سویا و روغن ماهی استفاده شد. دوغ غنی شده به دو روش همگن سازی (مخلوط ماست و روغن یا مخلوط دوغ) با امواج فراصوت در شدت ها و زمان های متفاوت انجام شد تا شدت و مدت بهینه معلوم شود. هم چنین، تاثیر عوامل مختلف روی پایداری فیزیکی و میزان پراکسید دوغ غنی شده در فواصل منظم در طول 35 روز نگهداری در شرایط دمایی مختلف (5 و 22 درجه سانتی-گراد) ارزیابی شد.
    یافته ها
    روش آماده سازی دوغ غنی شده تاثیر قابل توجهی روی میزان همگن شدن و پایداری فیزیکی نشان داد. روند تغییر میزان پراکسید در همه ی نمونه ها در طول مدت نگهداری افزایشی بود، ولی نمونه ها طی نگهداری از لحاظ فیزیکی پایداری خوبی داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که امواج فراصوت قادر به همگن سازی و پایدار سازی دوغ غنی شده با اسیدهای چرب امگا 3 است و در شرایط بهینه، تاثیر نامطلوبی روی افزایش میزان پراکسید طی نگهداری در شرایط یخچالی ندارد.
    کلیدواژگان: غنی سازی، اسیدهای چرب امگا 3، امواج فراصوت، دوغ، پایداری
  • پروانه صانعی، سیمین احسانی، لیلا آزادبخت، احمد اسماعیل زاده * صفحات 11-22
    سابقه و هدف
    به علت مصرف کم حبوبات نقش مستقل حبوبات در ارتباط با التهاب به روشنی بررسی نشده است. رژیم سنتی ایرانیان فرصتی برای ارزیابی ارتباط دریافت حبوبات با سلامتی فراهم می کند. مطالعه ی حاضر به منظور ارزیابی ارتباط میان مصرف حبوبات، سطح سرمی ملکول های چسبنده و بیومارکرهای التهابی در زنان ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، پرسش نامه ی بسامد خوراک نیمه کمی اعتبار سنجی شده برای ارزیابی دریافت های معمول غذایی 486 معلم زن تهرانی 40 تا 60 ساله تکمیل شد. نمونه ی قند خون جهت اندازه گیری میزان ملکول های چسبنده و بیومارکرهای التهابی گرفته شد.
    یافته ها
    بعد از تعدیل مخدوش کننده های بالقوه شامل متغیرهای غذایی، افراد با بالاترین دریافت حبوبات نسبت به افراد با کمترین دریافت سطح پایینی از E-selection داشتند (درصد تفاوت نسبت به پنجک پایینی: (1/14-؛ 04/0 p-trend=)، sICAM-1 (3/20- درصد؛ 05/0 ptrend<) و sVCAM-1 (6/15- درصد، 05/0 ptrend=). افرادی که در بالاترین سهک دریافت حبوبات بودند، درمقایسه با کسانی که در پایین ترین سهک قرار داشتند، سطوح سرمی کمتری از hs-CRP، TNF α و Interleukin-6را حتی بعد از تعدیل مخدوش کننده های بالقوه و متغیرهای غذایی داشتند. رابطه ی معنی داری بین دریافت حبوبات و سطح سرمی آمیلوئید A وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    مصرف بیشتر حبوبات با سطوح پایین تر در گردش ملکول های چسبنده و بیومارکرهای التهابی در زنان ایرانی مرتبط بود.
    کلیدواژگان: حبوبات، التهاب، عملکرد اندوتلیال، ملکول های چسبنده، زنان
  • مهتاب حسندخت فیروز، پریوش هراتیان، رزیتا کمیلی فنود، محمد امین محمدی فر * صفحات 23-34
    سابقه و هدف
    بررسی رفتار کلوئیدی سامانه های پروتئین- پلی ساکارید، اهمیت روزافزونی برای فراهم آوری پایه ای مناسب در راستای دستیابی به کاربرد های مختلف آن ها (مانند تولید میکرو و نانو ذرات بیوپلیمری، طراحی آنالوگ های غذایی و فناوری ریزپوشینه کردن) پیدا کرده است. هدف این پژوهش، بررسی گذارهای کلیدی ناشی از تغییر pH در جریان جدایش فازی تجمعی بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین بود.
    مواد و روش ها
    تشکیل کمپلکس های الکترواستاتیک در پراکنش های حاوی مخلوط بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین (غلضت کل پلیمر 3/0 درصد وزنی و نسبت پروتئین به پلی-ساکارید 2 به 1) تابع pH(6-2) با استفاده از طیف سنجی و آنالیز اندازه ذرات بررسی شد. از رئومتری به موازات اسیدی کردن آرام پراکنش مخلوط، با گلوکونودلتالاکتون، برای پایش گذارهای ساختاری سامانه استفاده شد. اثر نوع و غلظت نمک روی تشکیل میکروذرات حاصل تعیین شد.
    یافته ها
    تشکیل کمپلکس های محلول در 20/5= pHآغاز شد؛ در 85/4= pH انبوهش کمپلکس های درون پلیمری رخ داد و به انجام جدایش فازی در 30/4= pHمنتهی شد. پارامترهای ثبت شده نشان داد که توده ای شدن مرکب در 15/4= pH رخ می دهد. در نهایت، مخلوط به حالت یک سامانه ی تک فازی در 50/2= pHبازگشت. آنالیز اندازه ی ذرات نشان داد که ساختارهای مرکب نوعی فرایند جمع و فشرده شدن را در جریان کمپلکس شدن تجربه می کنند. رئومتری دریافت های عمیق تری از رفتار کلوئیدی سامانه را فراهم آورد و نتایج در توافق با گذارهای ناشی از pH، تعیین شده با تیتراسیون با HCl بود. تشکیل میکروذرات به شدت وابسته به نمک بود.
    نتیجه گیری
    تحت شرایط کنترل شده pH، میان کنش های الکترواستاتیک بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین می تواند برای تشکیل گونه های مختلف ذرات بیوپلیمری به کار گرفته شود. این میکرو و نانو ذرات حاصل می توانند در صنعت غذا به عنوان سامانه های تحویل دهنده ی طبیعی یا جایگزین چربی به کار روند.
    کلیدواژگان: بتالاکتوگلوبولین، تراگاکانتین، میان کنش های پروتئین، پلی ساکارید، جدایش فازی تجمعی، میکروذرات بیوپلیمری
  • فرشته علی اصغری، محمدحسن افتخاری، محمد علی بابایی بیگی، جعفر حسن زاده، نگین مازوجی صفحات 35-44
    سابقه و هدف
    بیماری های قلبی عروقی دلیل عمده ی مرگ و میر در جهان و ایران است. التهاب و استرس اکسیداتیو دو عامل خطر مهم تصلب شرایین هستند. برخی شواهد حاکی از تاثیرات ضد التهابی اسید های چرب امگا 3 (3ω) و اسید لینولئیک مزدوج (CLA) است. این مطالعه با هدف بررسی اثر مکمل یاری اسید لینولئیک مزدوج و اسیدهای چرب امگا3 بر برخی از شاخص های التهابی و استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به تصلب شرایین انجام شد.
    مواد و روش ها
    90 بیمار مبتلا به تصلب شرایین مراجعه کننده به کلینیک قلب امام رضا(ع) دانشگاه علوم پزشکی شیراز که واجد شرایط بودند، داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. بیماران به صورت تصادفی به 3 گروه دریافت کننده ی CLA (mg/d3000)، 3ω (mg/d1920(و دارونما تقسیم شدند و به مدت 2 ماه این مکمل ها را دریافت می کردند. پروتئین واکنشی C (CRP)، اینترلوکین6(IL-6)، مالون دی آلدئید(MDA) و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) قبل و بعد از مداخله مورد سنجش قرار گرفتند. CRP به روش الیزا، IL-6 به روش رادیوایمونواسی(RIA) و شاخص های MDA و GPx به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند. داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل شد. 05/0P< به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سطح CRP در هر دو گروه دریافت کننده ی اسیدهای چرب 3ω و CLA در طول مطالعه کاهش معنی داری نشان داد (به ترتیب 01/0P=، 87/5±95/5vs64/5±48/7 و 01/0 P=، 41/1±6/1vs13/4±43/4). IL-6 در گروه دریافت کننده ی اسیدهای چرب 3ω نسبت به گروه دارونما کاهش معنی داری نشان داد (04/0P=، 44/9±37/13vs12/11±59/18). در گروه دریافت کننده ی CLA هر چند سطح IL-6 کاهش یافت، اما این تغییرات، معنی دار نبود (06/0 P=، 1/8±95/12vs 21/10±13/16). GPx در گروه دریافت کننده ی اسیدهای چرب 3ω و CLA افزایش معنی داری نشان داد (به ترتیب 001/0P=، 90/68±4/171vs06/46±125 و 001/0 P=، 8/62±61/174vs 89/56±57/144. سطح MDA در هر دو گروه دریافت کننده ی اسیدهای چرب 3ω و CLA کاهش معنی داری یافت (به ترتیب 001/0P=، 8/0±4/2vs77/1±7/3 و 001/0P=، 55/1±87/2vs50/1±98/3).
    نتیجه گیری
    اسید لینولئیک مزدوج و اسیدهای چرب امگا3 می توانند التهاب و استرس اکسیداتیو را در بیماران مبتلا به تصلب شرایین کاهش دهند.
    کلیدواژگان: تصلب شرایین، التهاب، استرس اکسیداتیو، اسید لینولئیک مزدوج
  • فاطمه رئیسی، سید هادی رضوی، محمد حجت الاسلامی، جواد کرامت صفحات 45-53
    سابقه و هدف
    سبوس برنج، فراورده ی جانبی فرایند آسیاب کردن برنج است که به علت ارزش تغذی های مورد توجه است. سبوس برنج، منبع طبیعی روغن، کربوهیدراتها، لیگنین، ترکیبات فنلی، پروتئین، آنزیم و ویتامین است، اما به طور عمده به مصرف خوراک دام میرسد. هدف این پژوهش، استفاده از یک روش سازگار با محیط زیست برای استخراج ترکیبات سبوس برنج و استفاده از عصاره ی حاصل در غنی سازی نوشیدنی پرتقال بود.
    مواد و روش ها
    فرایند استخراج از سبوس برنج در دمای C120 و اعمال فشار به منظور نگهداری آب در فاز مایع انجام گرفت. نمونه ها با افزودن عصاره ی استخراج شده به فرمولاسیون نوشیدنی پرتقال تهیه شد. ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و رئولوژیکی تیمارها ارزیابی شد. آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون دانکن صورت گرفت.
    یافته ها
    با افزایش میزان عصاره در فرمولاسیون نوشیدنی پرتقال، ویژگی هایی مانند درصد خاکستر، درصد ماده ی خشک، pH و درصد رسوب، افزایش ولی میزان ویسکوزیته کاهش یافت. بررسی رفتار رئولوژیکی نمونه ها نشان داد که همه ی تیمارها رفتار یک سیال روان شونده با برش را داشتند و اندیس جریان آنها کمتر از یک بود.
    نتیجه گیری
    افزودن عصاره ی سبوس برنج به فرمولاسیون نوشیدنی پرتقال ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه ها را تغییر داد. رفتار رئولوژیکی نمونه ها در اثر افزودن عصاره در فرمولاسیون تغییر کرده است و از یک سیال نیوتنی به غیرنیوتنی تبدیل شد. با توجه به ترکیبات تغذیه ای موجود در سبوس برنج، استفاده از آن در فرمولاسیون نوشیدنی پرتقال، سبب تولید نوشیدنی جدید غنی شده با عصاره ی سبوس برنج می شود.
    کلیدواژگان: آب زیر نقطه ی بحرانی، سبوس برنج، نوشیدنی فراسودمند
  • افسانه احمدی، نگین مازوجی، جمشید روزبه، جعفر حسن زاده، زهره مظلوم، فرشته علی اصغری صفحات 55-62
    سابقه و هدف
    ویتامین E (Vit E) و آلفا لیپوئیک اسید (ALA) به دلیل ویژگی های آنتی اکسیدانی، می توانند در بیماران همودیالیزی نقش محافظتی را در برابر عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی از جمله مقاومت انسولینی و دیس لیپیدمی داشته باشند. هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثرات مکمل یاری این دو مکمل به صورت تنها و ترکیبی بر الگوی چربی سرمی و نماگرهای مربوط به وضعیت گلیسمی در بیماران همودیالیزی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی از نوع تصادفی دارونما-کنترل بود. 96 بیمار از مراکز همودیالیز شیراز انتخاب شدند که طی مراحل تحقیق به 85 نفر تقلیل یافت. بیماران به 4 گروه دریافت کننده (mg600) ALA، (IU400)Vit E، (mg 600 IU +400)E+ALA و دارونما تقسیم و به مدت 2 ماه مکمل یاری شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه قد، وزن، BMI و دریافت رژیمی بررسی شد. از هر بیمار قبل و بعد از مداخله جهت اندازه گیری سطوح Chol، TG، LDL-C، HDL-C،FBS و انسولین خونگیری انجام شد. مقاومت انسولینی (HOMA-IR) با استفاده از فرمول محاسبه شد.
    یافته ها
    مکمل یاری ترکیبی ALA+Vit E، سطوح FBS، انسولین و مقاومت انسولینی را به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (p-value به ترتیب 03/0، 006/0 و 007/0) که میانگین تغییرات برای این گروه به ترتیب 2/4، 4/10و 5/1 بود. نتایج مشاهده شده برای مکمل یاری Vit E و ALA به تنهایی از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین مکمل یاری (تنها و ترکیبی) تاثیر معنی داری بر الگوی چربی سرم نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مکمل یاری توامان Vit E و ALA سبب بهبود وضعیت مقاومت انسولینی شد. مقاومت انسولینی از عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی می باشد.
    کلیدواژگان: ویتامین E، آلفا لیپوئیک اسید (ALA)، مقاومت انسولینی، الگوی چربی سرم، همودیالیز
  • مانیا صالحی فر، سعیده شهبازی زاده *، کیانوش خسروی دارانی، هما بهمدی، روح الله فردوسی صفحات 63-72
    سابقه و هدف
    اطلاعات درباره ی غنی سازی آرد گندم با پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس برای تولید کلوچه ی صنعتی بسیار اندک است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر استفاده از ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بر ویژگی های بافتی، رنگی و تغذیه ای کلوچه بود.
    مواد و روش ها
    اثر افزودن اسپیرولینا پلاتنسیس (در سطوح صفر، 5/0، 0/1 و 5/1 درصد وزنی) بر مقدار پروتئین، آهن و پروفایل اسید-های چرب چند غیر اشباع کلوچه به ترتیب به وسیله ی روش های میکروکجلدال، جذب اتمی و کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد. به علاوه عدد پراکسید در تیمارهای چهارگانه مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی حسی محصول تولید شده در روز اول تولید توسط 14 ارزیاب آموزش دیده و به روش هدونیک انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان پروتئین، آهن و اسید چرب γ-لینولنیک در کلوچه های غنی شده با اسپیرولینا پلاتنسیس در مقایسه با کنترل به طور معنی داری افزایش یافت. در حالی که عدد پراکسید با افزایش ریزجلبک به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (05/0p<). بر اساس آزمون های حسی به روش 5 نقطه ای هدونیک، کلوچه های 1 و 5/1 درصد اسپیرولینا پلاتنسیس پس از کلوچه شاهد بیشترین امتیاز را کسب کردند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با افزودن 1 تا 5/1 درصد اسپیرولینا پلاتنسیس به کلوچه سنتی ایرانی ضمن دستیابی به محصول غنی شده ویژگی های تغذیه ای و حسی آن بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، غنی سازی، کلوچه
  • محبوبه جمشیدی، محسن برزگر *، محمدعلی سحری صفحات 73-82
    سابقه و هدف

    ادویه ها و گیاهان دارویی از زمان های کهن علاوه بر داشتن اثرات دارویی به عنوان نگهدارنده و طعم دهنده به مواد غذایی اضافه می شدند. این مواد اغلب توسط ریزسازواره ها آلوده می شوند. پرتودهی با اشعه گاما یکی از روش هایی است که امروزه به طور گسترده برای حذف آلودگی میکروبی مواد غذایی به کار می رود. هدف از این تحقیق، مطالعه ی اثر پرتودهی گاما بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی دارچین بود.

    مواد و روش ها

    نمونه های دارچین در معرض پرتو گاما در دزهای 10، 15، 20 و 25 کیلوگری قرار گرفتند. برای انجام آزمون های بعدی، عصاره ی هیدروالکلی (اتانول 50 درصد) نمونه ها تهیه شد. فعالیت ضد اکسایشی نمونه های پرتو دیده و نمونه ی کنترل توسط آزمون های حذف کنندگی رادیکال DPPH، قدرت کاهندگی فریک و بی رنگ شدن بتاکاروتن ارزیابی و مقدار ترکیبات فنلی کل اندازه-گیری شد. روش رقیق سازی محیط کشت مایع برای تعیین مقادیر کمترین غلظت بازدارندگی (MIC) ریزسازواره های اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس به کار رفت. کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام شد. مقایسه ی میانگین ها با استفاده از روش حداقل تفاوت های معنی دار (LSD) در سطح 01/0= α صورت گرفت.

    یافته ها

    پرتودهی گاما اثر ناخواسته ای بر فعالیت ضد اکسایشی و مقدار کل ترکیبات فنلی نمونه ها نداشت. قدرت حذف کنندگی رادیکال عصاره در دزهای بالاتر از 10 کیلوگری افزایش یافت (در آزمون DPPH). تا دز 25 کیلوگری تفاوت معنی داری در فعالیت ضد میکروبی نمونه ها با نمونه ی کنترل مشاهده نشد (01/0 p).

    نتیجه گیری

    تیمار پرتودهی دارچین اثر سویی بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی آن نداشت. تیمار پرتودهی با اشعه ی گاما تا دز 25 کیلوگری برای دارچین مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، عصاره ی اتانولی، پرتودهی گاما، فعالیت ضد اکسایشی، فعالیت ضد میکروبی
  • فواد عسجدی، حمید اراضی، سحر فرازی ثمرین صفحات 83-92
    سابقه و هدف
    کوفتگی عضلانی تاخیری پس از اجرای فعالیت های مقاومتی یا تمرینات دارای جزء برون گرا احتمالا در اثر آسیب و تخریب ساختار عضلانی به وجود می آید و تغذیه با ایفای نقش حیاتی در هر دو فرایند سنتز و کاتابولیسم پروتئین در فعالیت بدنی می تواند بر میزان آسیب عضلانی موثر باشد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر مکمل یاری کربوهیدرات- پروتئین با نسبت های متفاوت بر شاخص های آسیب پس از یک جلسه فعالیت مقاومتی برون گرا (eccentric resistance exercise) بود.
    مواد و روش ها
    24 مرد داوطلب غیرورزشکار (سن4/2±5/21 سال، قد 7/4±176 سانتی متر، وزن 4/5± 6/73 کیلو گرم، شاخص توده ی بدنی 9/1±3/24 کیلوگرم بر مترمربع، چربی بدن 5/2±1/16 درصد) به صورت تصادفی و دوسوکور به سه گروه 8 نفره ی مکمل 1 (کربوهیدرات به پروتئین whey) (1به3)، مکمل2 (1به4) و دارونما (آسپارتام) تقسیم شدند. کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز سرم به روش فتومتری و درد عضلانی با استفاده از مقیاس استاندارد PAS در زمان های قبل، 24 و 48 ساعت پس از آزمون مقاومتی که شامل حرکت خم شدن زانو بود، اندازه گیری شد.
    یافته ها
    هر دو نسبت مکمل باعث کاهش معنی دار میزان CK، LDH و درد عضلانی نسبت به گروه دارونما شدند (05/0P<) اما بین دو مکمل تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    مکمل های کربوهیدرات- پروتئین whey با نسبت های مذکور می توانند سبب کاهش میزان شاخص های آسیب عضلانی شوند. اما نسبت مناسب دو درشت مغذی جهت کاهش حداکثری این شاخص ها، برای استفاده در نوشیدنی های ورزشی و تجویز برای افرادی که شروع به ورزش می کنند، به پژوهش های بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: فعالیت مقاومتی برون گرا، مکمل کربوهیدرات - پروتئین whey، کوفتگی عضلانی تاخیری
  • مریم چایچی، مریم هاشمی، روح الله فردوسی، عبدالرضا محمدی صفحات 93-104
    سابقه و هدف
    آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در سال 1995 فوران را به عنوان یک ترکیب سرطان زای احتمالی برای انسان طبقه بندی کرد. کمیته مشترک FAO/WHO در سال 2010 حداکثر مقدار مجاز فوران را 2 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز اعلام کرد. قهوه نسبت به سایر غذاهای فراوری شده حاوی مقدار فراوانی فوران است. با توجه به افزایش روزافزون مصرف قهوه در کشور، هدف از این تحقیق، بررسی میزان فوران در انواع مختلف پودرهای قهوه موجود در بازار تهران با استفاده از روش ریزاستخراج با فاز مایع از فضای فوقانی(HS-LPME) بود.
    مواد و روش ها
    تعیین نقاط بهینه ی عوامل موثر بر استخراج فوران به روش طرح مرکب مرکزی به ایجاد 32 آزمایش برای 4 متغیر در 5 سطح منجر شد. به منظور معتبرسازی روش پیشنهادی جهت تعیین ترکیبات فورانی ارقام شایستگی روش تعیین شدند. استخراج ترکیبات فورانی از 66 نمونه ی قهوه مختلف تهیه شده از سطح بازار تهران با استفاده از روش HS-LPME در نقاط بهینه انجام گرفت. تاثیر دم کردن و نوع روش آن بر میزان ترکیبات فورانی توسط دو روش جوشاندن و تحت فشار قرار دادن آب داغ بررسی شد.
    یافته ها
    ارقام شایستگی روش پیشنهادی، قابل مقایسه و در مواردی بهتر از روش های پیشین بود. قهوه های تهیه شده به روش های متفاوت از نظر میزان ترکیبات فورانی تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (05/0 p <). نوع قهوه و روش تولید آن از عوامل اصلی تاثیرگذار در میزان این ترکیبات بود. در این تحقیق، کمترین و بیشترین غلظت فوران در قهوه های آزمون شده ی تجاری به ترتیب ppb 10 و ppb 6320 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر یک روش ساده و سریع ریزاستخراجی برای استخراج و پیش تغلیظ ترکیبات فورانی از نمونه های قهوه ابداع و معتبر شد. کاهش مصرف حلال، استفاده از وسایل ساده ی آزمایشگاهی، دقت و صحت قابل قبول، پیش تغلیظ خوب و حذف اثر مزاحمت بافت نمونه از مزایای این روش هستند. اختلاف معنی دار در مقدار ترکیبات فورانی یافت شده در نمونه های قهوه ی موجود در بازار به سبب تفاوت در نوع دانه قهوه خام و نوع فرایند فراوری است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با تهیه و دم کردن قهوه در ظروف «در» باز می توان مقدار این ترکیبات را تا حد زیادی کاهش داد.
    کلیدواژگان: فوران، قهوه، روش ریزاستخراج با فاز مایع، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی، روش سطح پاسخ
  • وحید لقمانی، رضا شکرانی، محمد حجت الاسلامی*، ثمین شفیعی صفحات 105-112
    سابقه و هدف

    به دلیل ضایعات بالای خرما و توجه نکردن به فراورده های جانبی و نحوه ی فراوری خرما در کشور تحقیق درباره ی فراوری فراورده های جانبی خرما مثل شیره خرما ضروری به نظر می رسد. این پژوهش به منظور ارائه اطلاعات بیشتر در جهت بهبود شرایط عصاره گیری انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای بررسی تاثیر پکتیناز بر شیره ی تهیه شده از ارقام مختلف خرما دو واریته شاهانی و مضافتی انتخاب شد. استخراج عصاره به روش متقابل صورت گرفت. pH عصاره معادل 5/4 و دما در C45 تنظیم شد و سپس پکتینازها به شیره خرما اضافه شدند. ویژگی هایی از قبیل رنگ، کدورت، مواد جامد محلول و گرانروی عصاره مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار SPSS19 و آزمون چند دامنه ی دانکن انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پکتیناز رپیداز اسمارت مربوط به عصاره گیری (شرکت DSM، هلند) سبب افزایش کدورت، مواد جامد محلول و رنگ عصاره ی تهیه شده از هر دو واریته شد. در حالی که پکتیناز رپیداز مکس سی-80 مربوط به شفاف سازی (شرکت DSM، هلند) سبب کاهش موارد فوق شد. هم چنین، تیمارهای آنزیم زنی شده نسبت به نمونه ی فاقد آنزیم، گرانروی کمتری داشتند. میان تیمارهای آنزیم دار، اختلاف معنی داری در سطح احتمال 95 % مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با این که استفاده از آنزیم های استخراج کننده ی عصاره سبب افزایش کدورت و رنگ شیره ی خرما می شود، اما استفاده از آن به دلیل افزایش راندمان استخراج و کاهش گرانروی عصاره پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پکتیناز، شیره ی خرما، شاهانی، مضافتی
  • سمیه سادات رجایی، احمد اسماعیل زاده * صفحات 113-126
    سابقه و هدف

    فرایندهای التهابی نقش ویژه ای در پاتوژنز و پیشروی دیابت نوع 2، آترواسکلروز، بیماری های قلبی عروقی و سندرم متابولیک ایفا می کنند. با وجود شیوع قابل توجه سندرم متابولیک و ارتباط تنگاتنگ آن با سایر بیماری های التهابی مزمن، تاکنون مناسب ترین نسبت توزیع درشت مغذی ها برای کنترل فرایندهای التهابی در سندرم متابولیک مشخص نشده است. هدف این مطالعه، مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینه ی تاثیر توزیع درشت مغذی های رژیم غذایی بر فرایندهای التهابی مزمن در سندرم متابولیک بود.

    مواد و روش ها

    کلیدواژه های macronutrient، high/low-carbohydrate،-fat،-protein، ketogenic، chronic inflammation، metabolic syndrome و هر یک از بیومارکرهای التهابی در پایگاه PubMed/MedLine طی سال های 1990 تا 2011 جستجو شد. مطالعات حیوانی و انسانی که به صورت مقطعی، آینده نگر و کارآزمایی های بالینی انجام شده بودند، در این پژوهش وارد شدند.

    یافته ها

    در بین انواع چربی ها، دریافت اسیدهای چرب ترانس با افزایش سطح سرمی بیومارکرهای التهابی همراه بود. محدودیت متوسط کربوهیدرات رژیم غذایی تفاوت اثر معنی داری با رژیم های غذایی کم چرب بر فرایندهای التهابی مزمن نداشت. درحالی که ارجحیت رژیم های غذایی کتوژنیک بر رژیم های غذایی کم چرب در کاهش فرایندهای التهابی مزمن در سندرم متابولیک قابل توجه بوده است. با توجه به تحمیل بار بیش از حد بر کلیه و کبد به دنبال مصرف رژیم های غذایی پرپروتئین، به نظر نمی رسد که این رژیم های غذایی گزینه ی مناسبی برای کاهش فرایندهای التهابی باشند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که برای تاثیر گذاشتن بر فرایندهای التهابی مزمن در سندرم متابولیک، محدودیت شدید کربوهیدرات های دریافتی مشابه رژیم های کتوژنیک ضروری است. محدود کردن متوسط این درشت مغذی تاثیر چندانی بر این فرایندها نخواهد داشت. در مجموع، تعداد کم مطالعات و نقص های موجود در طراحی مطالعات انجام شده، لزوم پرداختن به تحقیقات بیشتر در این زمینه را تایید می کند.

    کلیدواژگان: درشت مغذی، کربوهیدرات، چربی، پروتئین، التهاب، سندرم متابولیک
|
  • F. Sheikhshoaei, S. Abbasi, Ma Sahari Pages 1-10
    Background And Objective
    Milk and dairy products are generally recognized as healthful foodstuffs. Their negligible content of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) has prompted investigators to consider fortifying them with long chain PUFAs، but the main challenge is the high susceptibility of PUFAs to oxidation and rancidity. Therefore، in the present study the possibility of using long chain PUFAs to fortify Doogh (a traditional Iranian yoghurt-based beverage)، as a functional dairy product، as well as the effect of different factors on the physical stability and peroxide value of the fortified Doogh during storage، were determined.
    Materials And Methods
    ω-3-Fatty acid-fortified Doogh was prepared using yogurt، water، salt، the soluble phase of gum tragacanth، and crude rapeseed، soy bean، and fish oil. The fortified Dooghs (a mixture of oil and yoghurt or of Doogh and oil) were homogenised using ultrasound at different amplitudes and durations in order to find the optimum processing conditions (amplitudes and duration). Moreover، effects of several factors (heat treatment، storage temperature، intensity and duration of sonication، and oil content) on the physical stability and peroxide value of the fortified Dooghs during storage (35 days) at 2 temperatures (5 and 22˚C) were determined.
    Results
    The findings showed that the preparation method of fortified Doogh had significant effects on its homogenization extent and physical stability. Furthermore، during storage the peroxide value of the samples increased، particularly at the higher temperatures، while they were quite stable physically.
    Conclusion
    It may be concluded that ultrasound treatment can homogenize and stabilize ω-3-fatty acid-fortified Doogh، with no undesirable effect on peroxide value during storage at refrigeration temperatures.
    Keywords: Fortification, ω, 3 fatty acids, Ultrasound, Doogh, Stability
  • P. Saneei, S. Ehsanei, L. Azadbakht, A. Esmaillzadeh Pages 11-22
    Background And Objective
    Due to low consumption of leguminous foods across populations، not much information is available on possible independent role of legumes in inflammation. The traditional Iranian diet provides an opportunity to investigate possible association between intake of legumes and health. This study was carried out to determine the association between legume consumption and the serum levels of adhesion molecules and inflammatory biomarkers in Iranian women.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، trained dietitians administered a validated semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) for assessment of usual dietary intakes in a sample of 486 Tehranian female- teachers aged 40-60 years selected by a multistage cluster random sampling method. Legumes in the FFQ included lentils، peas، chickpeas، different kinds of beans (broad beans، etc.)، and chickling vetch. Blood samples were taken to measure the plasma concentrations of adhesion molecules and inflammatory biomarkers.
    Results
    After controlling for potential confounders، including dietary variables، as compared to women with the lowest legume intake، those with the highest legume intake had lower circulating levels of E-selectin (percent difference from bottom quintile (−14. 1%، p-trend=0. 04)، soluble intercellular adhesion molecule-1 (sICAM-1) (−20. 3%، p-trend<0. 01)، and soluble vascular cell adhesion molecule-1 (sVCAM-1) (−15. 6%، p-trend=0. 01). Subjects in the top tertile of legume intake had lower serum levels of high sensitive C-reactive protein (hs-CRP)، TNF-α and interleukin-6 (IL-6) as compared to those in the lowest tertile، even after controlling for potential confounders and dietary variables. No significant association was found between legume intake and serum amyloid A levels.
    Conclusion
    High legume consumption is associated with low circulating levels of adhesion molecules and inflammatory biomarkers among Iranian women.
    Keywords: Legume, Inflammation, Endothelial function, Adhesion molecules, Women
  • M. Hassandokht Firouz, P. Haratian, R. Komeili Fanood, Ma Mohammadifar Pages 23-34
    Background And Objective
    Investigation of the colloidal behaviour of protein-polysaccharide systems is becoming increasingly important to provide a foundation for their applications in areas such as production of biopolymer micro-and nano-particles، designing food analogues، and microencapsulation technology. The aim of the present study was to investigate the pH-induced critical transitions during associative phase separation between β-lactoglobulin (BLG) and tragacanthin (T).
    Materials And Methods
    The formation of electrostatic complexes in BLG/T dispersions (0. 3wt. % total concentration; BLG: T ratio 2:1) was investigated as a function of pH (2. 00-6. 00) by spectrophotometry and particle size analysis. In addition، coupling of slow in situ acidification of the blend، with glucono-delta-lacton، and rheometry were used to monitor the structural transitions during the associative phase separation. The influence of salt type and concentration on the formation of micro-particles were also determined.
    Results
    The formation of soluble complexes started at pH ~5. 20، and at pH ~4. 85 the aggregation of intrapolymeric complexes occurred، followed by a bulk phase separation at pH ~4. 30. The data indicated that coacervation occurred at pH 4. 15. Finally، the mixture returned to a mono-phasic system at pH 2. 5. Particle size analysis showed that the assembled structures experienced a contraction process upon complexation. Rheometry provided deeper insights into the colloidal behaviour of the system and the results were in good agreement with quiescent pH-induced transitions established by HCl titration. The formation of the micro-particles was strongly salt-dependent.
    Conclusion
    Under controlled pH conditions، electrostatic interactions between β-lactoglobulin and tragacanthin can be used to form a variety of biopolymer particles. These biopolymeric micro- and nano-particles may be used in the food industry as natural delivery systems or fat-replacers. Keywords: β-Lactoglobulin، Tragacanthin، Protein-polysaccharide interactions، Associative phase separation، Biopolymer micro-particles
    Keywords: β, Lactoglobulin, Tragacanthin, Protein, polysaccharide interactions, Associative phase separation, Biopolymer micro, particles
  • F. Aliasghari, Mh Eftekhari, Ma Babaei Beigi, J. Hasanzadeh, N. Mazooji Pages 35-44
    Background And Objective
    Cardiovascular disease is the major cause of morbidity، mortality and disability in the world and Iranian population. Inflammation and oxidative processes are major risk factors ofatherosclerosis. Some evidence demonstrated antinflammatory effect of conjugated linoleic acids (CLA) and omega-3 fatty acids (ω-3 fatty acids). So the aim of this study was to evaluate the effect of CLA and ω-3 fatty acids supplementation on inflammatory and oxidative stress markers in atherosclerotic patients.
    Materials And Methods
    In this study 90 volunteers who referred to Emam Reza Heart Clinic of Shiraz University of Medical Sciences were selected if they fulfilled the inclusion criteria. Participants were classified into 3 groups receiving 3g/d CLA، 1920mg/d ω3 or placebo for 2 months. C-reactive protein (CRP)، interleukin -6 (IL-6)، malondialdehyde (MDA) and glutathione peroxidase (GPx) were measured before and after supplementation. CRP measurement was done by a high sensitive Enzyme Linked Immunosorbent Assay and IL-6 assay was performed by Radioimmunoassay methods. GPx enzyme activity and MDA was measured byspectrophotometery. Data processing and statistical analysis were done using SPSS19 software and a p-value of <0. 05 was considered as statistically significant.
    Results
    hs-CRP level decreased significantly in both the ω3 and CLA group during the study (4. 43±4. 13 vs 1. 6±1. 41 and 7. 48±5. 64 vs 5. 95±5. 87) (p = 0. 01). IL-6 reduced significantly in ω3 groupralative to control (18. 59±11. 12 vs 13. 37 ± 9. 44) (p=0. 04) but in CLA group reduction in IL-6 levels was not significant (16. 13±10. 21 vs 12. 95±8. 1) (p=0. 06). GPx increased in CLA and ω3 groups (144. 57±56. 89 vs 174. 61±62. 8 and 125±46. 06 vs 171. 4±68. 90) (p=0. 001). MDA level decreased significantly in both the ω3 and CLA group (3. 98±1. 50 vs 2. 87±1. 55 and 3. 7±1. 77 vs 2. 4±0. 8) (p = 0. 001).
    Conclusion
    Supplementation of diet with CLA and ω3 can have a beneficial effect on some indices of inflammatory and oxidative stress.
    Keywords: Atherosclerosis, Inflammation, Oxidative stress, Conjugated linoleic acids
  • F. Raiesi, H. Razavi, M. Hojjatoleslami, J. Keramat Pages 45-53
    Background And Objective
    Rice bran، a by-product of the milling process، has attracted considerable attention because of its nutritional quality. Rice bran is a natural source of oil، carbohydrates، lignin، phenolic compounds، proteins، enzymes and vitamins، but it is usually used as animal feed. The aim of this study was to investigate the possibility of obtaining a rice-bran extract using an efficient environment-friendly method to be used for fortification of orange drinks.
    Materials And Methods
    Rice-bran extract was obtained by putting rice under pressure at 120˚C to keep the water in the liquid phase. Samples were then prepared by adding the extract as an ingredient in the formulation of an orange drink and their physical and chemical characteristic and rheological behavior determined. Statistical analysis was done using the SPSS software، the statistical test being the Duncan test (p<0. 05%).
    Results
    Increasing therice-extract content in the formulation of the orange drink samples resulted in increases in the ash content، pH، turbidity، dry matter، and sediment and in a decrease in viscosity. ََRhelogically all the treatments resulted in a similar viscosity behavior of a pseudo-plastic fluid with a flow index less than 1.
    Conclusion
    Adding rice-bran extract in the formulation of the orange beverage brought about changes in its physical and chemical properties. The rheological behavior of the samples containing the extract is changed in such a way that the rice bran-containing beverage changes from a Newtonian to a non-Newtonianfluid. Considering the nutritional characteristics of rice-bran extract، by using it in the formulation of orange beverage one can produce a new functional beverage with a higher nutritional value than ordinary orange juice.
    Keywords: Subcritical water, Rice bran, Functional drink
  • A. Ahmadi, N. Mazooji, J. Roozbeh, J. Hasanzade, Z. Mazloom, F. Aliasghari Pages 55-62
    Background And Objective
    Due to their antioxidant properties، vitamin E (VitE) and alpha-lipoic acid (ALA) may have a protective role against cardiovascular disease (CVD) risk factors، e. g.، insulin resistance (IR) and dislipidemia، in hemodialysis patients. The main objective of this study was to determinethe effects of dietary supplementation with alpha-lipoic acid and vitamin E، individually and combined، on insulin resistance and lipid profile in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical placebo-controlled trial، including 85 patients (45 men and 40 women) from Shiraz hemodialysis centres. We examined the effects of a 2-month daily supplementation with VitE (400IU) and ALA (600mg)، individually and combined، on fasting blood sugar (FBS)، insulin، the HOMA index، and lipid profile (serum total، VLDL-، LDL- and HDL-cholesterol، and triglycerides). A placebo group was also included in the study. At the beginning and at the end of the intervention weights and heights of the patients were measured، body mass index (BMI) was calculated، dietary intake assessed، and blood samples were taken for analysis.
    Results
    Significant reductionswere observed in mean FBS (4. 2)، insulin (10. 4) and the HOMA index (1. 5) in theALA+VitE-supplemented group compared to the placebo group (P-values=0. 02، 0. 006، and 0. 002، respectively); changes in these parameters were not statistically significant in the groups supplemented with either one alone. Also، supplementation with VitE or ALA، either alone or combined، had no statstically significant effects on the lipid profile.
    Conclusion
    Combinedsupplementation with vitamin Eand alpha-lipoic acid ALA canimprove insulin resistance in hemodialysis.
    Keywords: Vitamin E Alpha_lipoicacid_Insulinresistance_Lipid profile_Hemodialysis
  • M. Salehifar, S. Shahbazizadeh, K. Khosravi- Darani, H. Behmadi, R. Ferdowsi Pages 63-72
    Background And Objective
    There are a few studies about wheat flour fortification with powdered Spirulina platensis microalgae to produce industrial cookies. The objective of this study was to investigate the effects of Spirulina platensis microalgae used in production of traditional Iranian cookies on their nutritional value، color and texture.
    Materials And Methods
    Samples of cookies were prepared using S. pirulina platensis at a level (% w/w) of 0. 0، 0. 5، 1. 0 and 1. 5%. The protein، iron and poluunsaturated fatty acid (PUFA) contents of the samples were measured by microkjeldahl، atomic absorption and GC mass chromatography، respectively; the peroxide value in the four samples was also determined. Sensory evaluation (hedonic scale 1− 5) of the samples was made by 14 trained panelists.
    Results
    The iron، protein and γ-linolenic acid contents of the fortified cookies were higher، and their peroxide value lower، than the respective control values. With regard to sensory evaluation، cookie samples containing 1. 0% and 1. 5% S. platensis scored highest following the control sample (p<0. 05).
    Conclusion
    It is possible to produce cookies fortified with1. 0-1. 5% S. platensis with desirable nutritional and sensory characterstics.
    Keywords: Spirulina platensis microalgae, Fortification, Cookie
  • M. Jamshidi, M. Barzegar, Ma Sahari Pages 73-82
    Background And Objective

    Spices and herbs have been added to foodstuffs since old times due to their medicinal، preservative and flavouring effects. They are، however، often contaminated with microorganisms. Gamma irradiation is currently used widely to eliminate microbial contaminations in foods. The aim of the study was to determine the effects of gamma irradiation on the antioxidant and antimicrobial activities of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum).

    Materials And Methods

    Samples of cinnamon were exposed to gamma irradiation at doses of 10، 15، 20 and 25 kGy، followed by preparing hydroalcoholic (50% ethanol) extracts from them for sequence analysis. The antioxidant activity of the irradiated and control samples was measured by DPPH radical scavenging، ferric reducing power، and bleaching of beta-caroten، and the total phenolic content was also determined. The broth diluting method was applied for the determination of minimal inhibitory concentration (MIC) of E. coli and S. aureus. All tests were performed in triplicates، and the least significant difference (LSD) statistical test at α = 0. 01 was used to compare differences among the means.

    Results

    Gamma irradiation had no adverse effects on antioxidant activities and total phenolic content of the samples. Only at doses more than 10 kGy did the radical scavenging activity of the cinnamon extract increase (DPPH test). With regard to the effect of gamma irradiation on antimicrobial activity، as compared to the control value، there was no statistically significant difference in the activity of irradiated samples up to a dose of 25 kGy.

    Conclusion

    Gamma irradiation treatment of cinnamon had no adverse effect on its antioxidant and antimicrobial activities. Gamma irradiation at doses up to 25 kGy seems to be appropriate for cinnamon.

    Keywords: Cinamon (Cinnamomum zeylanicum), Ethanolic extract, Gamma irradiation¬, Antioxidant activity, Antimicrobial activity
  • F. Asjodi, H. Arazi, S. Farazi Samarin Pages 83-92
    Background And Objective
    Delayed muscle soreness occurs after resistance activity or training involving an eccentric component، and nutrition can affect theextent of muscle injury by playing a role in both protein synthesis and catabolism. The objective of this study was to to compare the effects of dietary supplementation with carbohydrate and protein at different proportions on injury indices of muscle after a session of eccentric resistance exercise.
    Materials And Methods
    In this double-blind placebo-controlled study 24 non-athlete males (age21. 5 ± 2. 4 years، height 176 ± 4. 7 cm، weight 73. 6 ± 5. 4 kg، BMI 24. 3± 1. 9 kg/m2، body fat 16. 1±2. 5%) were divided randomly into 3 groups of 8، receiving a supplement of carbohydrate-plus-whey protein at a ratio of 1:3 or 1:4، or a placebo (aspartame). Serum creatine kinase (CK) andlactate dehydrogenase (LDH) were determined photometrically، and muscle pain was measured using a standard scale of PAS before، 24 and 48 hours after، an eccentric resistance exercise involving knee flexion.
    Results
    Both carbohydrate-plus-whey protein supplements caused statistically significant reductions in CK and LDH levels and muscle soreness compared with the placebo (p<0. 05)، although no significant differences were observed between the two supplements (p>0. 05).
    Conclusion
    It is concluded that dietary supplementation with carbohydrate and whey protein at a ratio of 1:3 or 1:4 can bring about a reduction in muscle damage indices after eccentric resistance exercise. The optimum ratio، however، to be used in sports drinks and for recommendation to individuals starting exercise warrants further research.
    Keywords: Eccentric resistance exercise, Carbohydrate, plus, Whey supplementation, Delayed muscle soreness
  • M. Chaichi, M. Hashemi, R. Ferdowsi, Ab Mohammadi Pages 93-104
    Background And Objective
    Furan was classified as «possibly carcinogenic to humans» by the International Agency for Research on Cancer in 1995. The joint FAO/WHO Committee set the maximum permissible furan at 2 mcg/kg body weight/day in 2010. The furan content of coffee is high as compared to other processed foods. Considering the increasing trend of coffee consumption in Iran، this study was initiated to determine the furan content of different kinds of coffee powder available in Tehran Market by headspace liquid-phase microextraction coupled with gas chromatography mass spectrometry (HS-LPME-GC-MS).
    Materials And Methods
    The e CCD mployed included 32 treatments at 5levels for 4 factors with8 replicates of center point. The furanic compounds from 66 different coffee samples were extracted by HS-LPME atoptimal extraction conditions (salt 0 gram، stirrer rate 700 rpm، extraction temperature 45°C، and extraction time 15 min). The effect of coffee brewing and coffee mix preparation on furanic compound content of coffee was also determined. The proposed method was validated by determining linearity، repeatability، recovery، enrichment factor، LOD، and LOQ.
    Results
    Determination of furan in coffee samples showed that there were significant differences (p<0. 05) in furan concentration of different coffees (prepared by different methods) and that preparation method was the most important factor influencing the furan content of coffee. The coffee brewing and preparation of instant coffee and coffee mixes reduced furanic compounds concentration except furfural. The lowest and highest concentrations of furan in commercial coffee products were10 and 6320 ppb، respectively.
    Conclusion
    In the present work، a simple، fast micro-extraction method (HS-LPME) for extraction and pre-concentration of furanic compounds in coffee samples was developed and validated. The advantages of this method are reduced solvent use، low-cost equipment use، simple experimental setup، acceptable precision and accuracy، a high enrichment factor، and no matrix interference. Differences detected in the furanic compound contents in the coffee samples are due to different green coffee bean species، coffee production process (roasting condition (time and temperature)، time of degassing، and grade of grinding process). Brewing coffee in open systems can result in decreases in the content of these compounds to an acceptable level.
    Keywords: Furan, Coffee, Headspace liquid, phase micro, extraction, GC, MS, Response surface methodology
  • V. Loghmani, R. Shokrani, M. Hojjatoleslami, S. Shafiee Pages 105-112
    Background And Objective

    In Iran insufficient attention is paid to the processing methods and potential byproducts of dates. It is at least partly for these resaons that the wastage of this important food item is high. Consequently، research on the processing of date byproducts، such as date syrup، isessential. This study was carried out in order to obtain more information on the subject and find ways to improve date syrup-extracting conditions.

    Materials And Methods

    In order to determine the effects of pectinase on syrups obtained from various date varieties، two varieties، namely، Shahani and Mazafati dates were used، and the extraction of syrup was carried out reciprocally. The pH of the syrup was set at 4. 5 and the temperature at 45 C، the 2 pectinases، i. e.، Rapidase Smart and Rapidase Max C80 (DSM Company، Netherland) were added، and color، turbidity، dissolved solid materials (BX) and viscosity of the syrup were determined. The SPSS software version 19 was used for data analysis، the ststistical test being the multi-range Duncan test.

    Results

    Rapidase Smart (used for syrup extraction) brought about increases in turbidity and dissolved solid materials (BX) and improved color in syrups obtained from both date varieties، while Rapidase Max C80 (used for clarification) caused decreases in these characteristics. Moreover، the treated syrup samples had a lower viscosity compared to the untreated ones، but no significant differences were found among the treated samples (p>0. 05).

    Conclusion

    Although syrup-extracting enzymes cause an increase in turbidity and improve color in date syrup، their use is recommended because theyincrease efficiency of extraction and decrease the viscosity of the syrup.

    Keywords: Pectinase, Date syrup, Shahani, Mazafati
  • S. Rajaie, A. Esmaillzadeh Pages 113-126
    Background And Objective

    Inflammation plays a crucial role in the pathogenesis and progression of type Π diabetes، atherosclerosis، cardiovascular disease and metabolic syndrome (MetS). Despite high prevalence of MetS and its strong association with other chronic inflammatory diseases، the optimal dietary macronutrient composition to manage the inflammatory process in the MetS remains unknown. We aimed to review the evidence on the effects of variation in dietary macronutrient intakes on chronic inflammation in the MetS.

    Materials And Methods

    We searched PubMed/MedLine between 1990 and 2011،using the following keywords: macronutrient، high/low-carbohydrate،-fat،-protein، ketogenic، metabolic syndrome، chronic inflammation، and the surrogate inflammatory biomarkers. Clinical trials and cross-sectional and prospective studies were included in this investigation.

    Results

    Dietary intakes of trans-fatty acids have been associated with elevated levels of inflammatory indices. Although strict restriction of dietary carbohydrates (ketogenic diet) has affected inflammatory biomarkers considerably، moderately-restricted carbohydrate diets were not different from low-fat diets in terms of their impacts on inflammation. High-protein diets do not seem to be suitable for alleviating inflammation، because of their probable deleterious effects on liver and kidney functions.

    Conclusion

    Sever restriction of dietary carbohydrates (similar to ketogenic diets) seems to be essential if one intends to influence the inflammatory process in the metabolic syndrome; moderate dietary carbohydrate restriction does not seem to affect inflammation. Lack of sufficient evidenceon the subject in different groups of patients and limitations in the design of current studies warrants further investigation in this field.

    Keywords: Macronutrient, Carbohydrate, Fat, Protein, Inflammation, Metabolic syndrome