فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ناهید آریاییان، طاهره عربلو، فرانک شریفی، آغافاطمه حسینی، مجید ولی زاده* صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    دیابت ملیتوس یکی از شایع ترین بیماری های متابولیسمی است که با افزایش قند خون تظاهر می یابد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر مصرف مکمل زنجبیل بر الگوی قند خون، مقاومت به انسولین و برخی از عوامل التهابی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور کنترل شده با دارونما انجام شد. تعداد70 بیمار دیابتی نوع 2 به صورت تصادفی در دو گروه دریافت کننده زنجبیل (35 نفر) و شاهد (35 نفر) قرار گرفتند. بیماران روزانه 1600 میلی گرم (2 کپسول 800 میلی گرمی) پودر زنجبیل یا دارونمای حاوی آرد گندم را به مدت 12 هفته مصرف نمودند. سطوح قند خون ناشتا، هموگلوبین A1C، انسولین سرم و شاخص مقاومت به انسولین (HOMA)، پروستاگلاندین E2 و TNFα، پیش و پس از مداخله سنجیده و با استفاده از آزمون های آماری مقایسه شد.
    یافته ها
    اطلاعات 63 بیمار آنالیز شد (33 نفر در گروه زنجبیل و 30 نفر در گروه شاهد). مصرف زنجبیل سبب کاهش معنی دار قند خون ناشتا (02/0p=)، هموگلوبین A1C (01/0p=)، انسولین سرم (00/0p=) و شاخص مقاومت به انسولین (HOMA) (00/0p=) و پروستاگلاندین E2 (00/0p=) در گروه زنجبیل در مقایسه با گروه شاهد شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد زنجبیل سبب بهبود الگوی قند خون و مقاومت به انسولین و همچنین کاهش پروستاگلاندین E2 در بیماران دیابتی نوع 2 شد.
    کلیدواژگان: زنجبیل، دیابت نوع2، قند خون، مقاومت به انسولین، التهاب
  • سارا خشنودی نیا*، ناصر صداقت صفحات 11-20
    سابقه و هدف
    استفاده از فیلم ها و پوشش های خوراکی روش موثری برای کاهش اکسیداسیون و افزایش ماندگاری پسته است. هدف از مطالعه بررسی تاثیر پوشش خوراکی ژلاتین حاوی آنتی اکسیدانهای اسیدآسکوربیک (w/v1 %) و پروپیل گالات (ppm100) بر روی پایداری اکسیداسیونی و ویژگی های حسی پسته ی برشته است.
    مواد و روش ها
    پسته های برشته شده در 5 تیمار شامل؛ نمونه ی شاهد، تیمار پوشش داده شده با آنتی اکسیدان اسیدآسکوربیک + پروپیل گالات، ژلاتین + پروپیل گالات، ژلاتین + اسیدآسکوربیک، ژلاتین + اسیدآسکوربیک + پروپیل گالات تهیه و بعد از بسته بندی در سه تکرار و در دو دمای oC 35 و oC50 نگهداری شدند. آزمایشات شیمیایی شامل اندازه گیری اسیدچرب آزاد (%)، شاخص های پراکسید (meq.O2.kg-1)، آنیزیدین، توتوکس و ارزیابی حسی (بافت، طعم، رنسیدیتی و پذیرش کلی) توسط 20 ارزیاب حسی نیمه آموزش دیده در طول سه ماه نگهداری بر روی نمونه ها انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های آنالیز شیمیایی نشان داد اکسیداسیون در نمونه های پوشش داده شده با ژلاتین حاوی آنتی اکسیدان، مخصوصا اسیدآسکوربیک، به طور معنی داری (05/0≥p) کمتر از پسته های برشته شده ی بدون پوشش است. این نتایح توسط آنالیزهای حسی نیز تایید شد. استفاده از ترکیب هر دو آنتی اکسیدان در کنار هم با وجود این که اثر آنتی اکسیدانی پوشش را بهبود بخشید اما تاثیر تشدیدکنندگی معنی داری دیده نشد. نتایج آنالیز حسی بافت پسته نشان داد پوشش خوراکی ژلاتین حاوی آنتی اکسیدان به طور معنی داری باعث سفتی بیشتر محصول شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از پوشش خوراکی ژلاتین- اسیدآسکوربیک پتانسیل خوبی در کاهش سرعت اکسیداسیون و در نتیجه افزایش ماندگاری پسته ی برشته دارد.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون لیپیدی، پسته ی برشته شده واریته ی اوحدی، پوشش خوراکی ژلاتین، آنتی اکسیدان، ویژگی های حسی
  • سمیرا عشقی نیا، مهدیه خدارحمی، رسول برتیمار، فرهاد لشگربلوکی، جهانبخش اسدی، پروانه صانعی، احمد اسماعیل زاده* صفحات 31-39
    سابقه و هدف
    اطلاعات اندکی در مورد ارتباط وضعیت اقتصادی-اجتماعی با عادات تغذیه ای وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط عوامل اقتصادی- اجتماعی با عادات تغذیه ای در زنان ساکن شمال ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی 2104 نفر از مادران کودکان مهد کودک های استان گلستان که با روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای انتخاب شده بودند صورت گرفت. خصوصیات اقتصادی- اجتماعی بر اساس امتیازدهی به شاخص های مربوطه (شغل و تحصیلات همسر، شغل و تحصیلات مادر، بعد خانوار و داشتن امکانات رفاهی) ارزیابی شد. اطلاعات مربوط به عادات غذایی افراد با پرسشنامه ارزیابی شد. به عادات غذایی سالم امتیاز 1 و عادات غذایی ناسالم امتیاز 1- تعلق گرفت. مجموع امتیاز افراد برای عادات غذایی محاسبه گردید.
    یافته ها
    افرادی که در رده اقتصادی- اجتماعی بالاتری قرار داشتند نسبت به افراد رده پایین تر، از امتیاز عادات غذایی بالاتری برخوردار بودند (5/1±8/3 در مقابل 8/1±0/3). پس از تعدیل برای تمامی عوامل مخدوشگر، افرادی که در بالاترین سهک وضعیت اقتصادی- اجتماعی قرار داشتند، نسبت به افراد پایین ترین رده از 69 درصد شانس بیشتری برای داشتن عادات غذایی سالم برخوردار بودند. همچنین این احتمال در افراد رده اقتصادی- اجتماعی متوسط (40/2-25/1)73/1 برابر افراد پایین ترین رده اقتصادی- اجتماعی بود.
    نتیجه گیری
    ارتباط معنی داری بین وضعیت اقتصادی- اجتماعی با عادات غذایی مشاهده شد، به طوری که افراد با وضعیت اقتصادی- اجتماعی بالا دارای عادات غذایی سالم تری می باشند. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه در نقاط مختلف کشور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: عادات غذایی، عوامل اقتصادی، اجتماعی، زنان، گلستان
  • منا سادات بهبهانی، سلیمان عباسی* صفحات 41-48
    سابقه و هدف
    شربت خاکشیر علیرغم دارا بودن ویژگی های بسیار مفید، اغلب به جهت ناپایدار بودن و نبود مطالعات علمی، تاکنون چندان مورد توجه صنعت غذا نبوده است. در این بررسی، امکان پایدارسازی این شربت با استفاده از صمغ های فارسی و کتیرا (با توجه به خاصیت تشکیل ژل برگشت پذیر در حضور یون های فلزی) در حضور مقادیر مختلف تخم ریحان مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    برای تهیه شربت خاکشیر مطلوب، نخست تاثیر 3 متغیر (غلظت دانه های خاکشیر، شکر و تخم ریحان) مورد بررسی قرار گرفتند. سپس، به منظور پایدارسازی شربت خاکشیر و جلوگیری از ته نشینی دانه های تخم ریحان و خاکشیر، غلظت های مختلف صمغ فارسی کامل و بخش های محلول و نا محلول آن و همچنین غلظت های مختلف صمغ کتیرای کامل و بخش های محلول و نا محلول آن بررسی گردیدند. در ضمن، تاثیر حضور نمک کلرید آهن سه ظرفیتی(FeCl3) بر شربت های پایدار شده پس از انجام عمل پاستوریزاسیون (دمای 80 درجه سانتی گراد، مدت 1 دقیقه) و سرد کردن (7 درجه سانتی گراد، دمای مطلوب نوشیدن شربت خاکشیر) نیز بررسی شد. در پایان، ویژگی های حسی، رئولوژیکی و ظاهری شربت های تولید شده مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    براساس یافته های این بررسی، شربت خاکشیر در صورت دارا بودن5% خاکشیر، 5/0% تخم ریحان و 10% شکر مطلوبیت خوبی داشت. در ضمن، شربت های حاوی فاز محلول کتیرا (05/0%) و صمغ کامل کتیرا (3/0%) در حضور یون آهن ویژگی ژل های برگشت پذیر را از خود به نمایش گذاشتند. همچنین، ویژگی های حسی سامانه های شربتی خاکشیر پایدار شده توسط هیدروکلوئیدها بسیار شبیه شربت پایدار نشده بود و رفتار رئولوژیک آن تطابق خوبی با مدل هرشل-بالکلی داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان داد که با استفاده از صمغ های بومی و افزودن یون آهن می توان شربت خاکشیر پایدار شده و غنی سازی شده تولید نمود که از لحاظ ویژگی های حسی نیز قابل رقابت با شربت معمولی می باشد.
    کلیدواژگان: خاکشیر، ژل های برگشت پذیر، صمغ فارسی، کتیرا، ویژگی های رئولوژیکی
  • فرزاد احمدزاده، مهدی میرزایی علویجه، فرزاد جلیلیان، فاضل زینت مطلق، نگار خسروی، شهره امدادی*، ناصر حاتم زاده صفحات 49-56
    سابقه و هدف
    یکی از مشکلات مهم بهداشتی در دختران جوان اختلالات خوردن می باشد که عوارض تغذیه ای و روانی متعددی به دنبال دارند. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین شیوع نگرش تغذیه ای غیرطبیعی و ارتباط آن با نرم های انتزاعی تناسب اندام در بین دانشجویان دختر بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در میان 231 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. آزمودنی ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با احتمال متناسب با حجم انتخاب شدند و اطلاعات به وسیله پرسشنامه شامل سه بخش کلی اطلاعات جمعیت شناختی و زمینه ای، پرسشنامه نگرش تغذیه و نرم های انتزاعی ترغیب کننده تناسب اندام، به صورت خودگزارش دهی جمع آوری گردید. داده ها در نرم افزار آماری SPSS ویرایش 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    6/21 درصد از شرکت کنندگان نگرش غیر طبیعی نسبت به خوردن داشتند. بین نگرش تغذیه ای و متغیرهای زمینه ای مانند استفاده از مسهل ها، گرفتن رژیم غذایی، استفاده از قرص های لاغری و وزن رابطه آماری معنی داری دیده شد (05/0>P). همچنین نگرش تغذیه ای با نرم های انتزاعی تناسب اندام رابطه آماری معنی داری داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای نگرش تغذیه ای غیرطبیعی، ارائه برنامه های آموزشی به دختران دانشجو در خصوص عوارض ناشی از اختلالات خوردن از طریق کانال های ارتباطی مناسب ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نگرش تغذیه ای، نرم های انتزاعی، دختران دانشجو
  • حورا رمضانی، مرضیه کمانکش، هدایت حسینی، وحید قاسم زاده محمدی، عبدالرضا محمدی* صفحات 57-67
    سابقه و هدف
    در فرآیند تولید فرآورده های گوشتی به سبب وجود نیتریت و ترکیبات آمینی موجود در بافت ماده غذایی، نیتروزآمین ها تولید می شوند که این ترکیبات دارای خاصیت جهش زایی و سرطان زایی می باشند. هدف از این پژوهش، معرفی و بهینه سازی روش استخراج به کمک ماکروویو به همراه میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به عنوان یک روش سریع، کم هزینه و دقیق جهت تعیین نیتروزآمین ها در نمونه های سوسیس و کالباس عرضه شده در شهر تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    عوامل موثر بر استخراج نیتروزآمین ها به کمک روش سطح پاسخ بهینه گردید. جهت بهینه سازی از طرح مرکب مرکزی با 6 تکرار در نقطه مرکزی استفاده گردید. ارقام شایستگی روش پیشنهادی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. شناسایی و تعیین مقدار نیتروزآمین های موجود در 18 نمونه ی تهیه شده از 3 کارخانه ی معتبر شهر تهران با استفاده از روش پیشنهادی انجام گرفت. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش آنالیز واریانس یک طرفه می باشد.
    یافته ها
    مقادیر بهینه مربوط به حجم حلال استخراجی: μL100، حجم حلال پخشی: μL500، مقدار نمک: 1/1 گرم (11%) و 5/7pH= تعیین گردید. ارقام شایستگی روش پیشنهادی در شرایط بهینه در گستره ی بسیار مطلوب قرار داشت. در پژوهش حاضر، کمترین و بیشترین مقدار نیتروزآمین در نمونه های سوسیس و کالباس عرضه شده در شهر تهران به ترتیب ng g-1465/0 وng g-1 195 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    کارایی و قابلیت اعتماد روش استخراج به کمک ماکروویو به همراه میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به عنوان یک روش ساده و سریع جهت تعیین مقادیر بسیار کم نیتروزآمین ها در نمونه های سوسیس و کالباس در مقایسه با سایر روش های قبلی اثبات گردید. واژگان کلیدی: سوسیس و کالباس، نیتروزآمین ها، استخراج به کمک ماکروویو، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی
    کلیدواژگان: سوسیس و کالباس، نیتروزآمین ها، استخراج به کمک ماکروویو، میکرواستخراج مایع، مایع پخشی، کروماتوگرافی گازی، اسپکترومتری جرمی
  • مریم پاشا، فریبا کوهدانی، محمدرضا اشراقیان، احمد رضا درستی مطلق، حدیث گردکلی، گیتی ستوده* صفحات 69-81
    سابقه و هدف
    رضایت از وزن اثرات متفاوت تغذیه ای دارد و ممکن است منجر به اضافه وزن یا چاقی و یا اختلالات و رفتارهای نادرست غذایی گردد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت رضایت از وزن و ارتباط آن با دریافت های غذایی، اضافه وزن و چاقی، عوامل دموگرافیک و عوامل مربوط به همسر در زنان بزرگسال می باشد.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه مقطعی توصیفی – تحلیلی است که در شهرستان نوشهر انجام شده است. با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 450 زن 55-20 سال انتخاب شدند. جمع آوری داده ها برای هر فرد از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خوراک و فعالیت بدنی انجام شد. اندازه گیری های وزن، قد و دور کمر نیز انجام شد. رضایت از وزن از طریق پرسش تعیین شد. رگرسیون لجستیک چند متغیره برای تعیین عوامل مرتبط با رضایت از وزن مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    رضایت از وزن در زنان 4/62 درصد بود. حدود 70% زنان مبتلا به اضافه وزن یا چاقی بودند. نتایج تجزیه و تحلیل چند متغیره با کنترل متغیرهای مخدوش کننده نشان داد که در زنان جوانتر (06/4-03/1CI %95، 05/2 =(OR، فاقد بیماری (13/11-26/1CI %95، 74/3 = (OR و دارای دریافت بیشتر کافئین روزانه (010/1-001/1CI %95، 005/1 =(OR نسبت شانس نارضایتی از وزن بالاتر بود. همچنین، کمترین نسبت شانس نارضایتی از وزن در زنان کم وزن/طبیعی (28/0-02/0CI %95، 08/0 =(OR در مقایسه با افراد مبتلا به اضافه وزن و چاق یافت شد. علاوه بر آن نسبت شانس نارضایتی از وزن در زنانی که تصور می کردند همسرانشان از وزن آنان ناراضی هستند (99/7-40/1CI 95%، 35/3 =(OR و زنانی که همسران آنها واقعا از وزن آنان ناراضی بودند (23/5-28/1CI 95%، 59/2 =(OR به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    رضایت از وزن با سن، وضعیت بیماری، دریافت کافئین روزانه، BMI، و عوامل مربوط به همسر ارتباط دارد. این نتایج نشان می دهد که در برنامه ریزی جهت مداخلات کاهش وزن و اصلاح نگرش زنان در خصوص وزن باید به عوامل مربوط به همسر نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: رضایت از وزن، زنان، چاقی، عوامل مربوط به همسر
  • مهرناز امینی فر*، زهرا امام جمعه، سبا بلقیسی صفحات 83-92
    سابقه و هدف
    اثر پروتئین ها و پلی ساکاریدهای مختلف در بهبود ویژگی های پنیر کم چرب توسط محققان متعددی مورد مطالعه قرار گرفته است. استفاده از ترکیبات بهبود دهنده بافت، رهایش ترکیبات مولد عطر و طعم را از بافت پنیر تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه به بررسی اثر یک پلی ساکارید و یک ترکیب پروتئینی بر سختی، ریزساختار و رهایش استرها از بافت پنیر آب نمکی کم چرب می پردازد.
    مواد و روش ها
    زانتان و پروتئین شیر تغلیظ شده به میزان 01/0 درصد وزنی/وزنی به شیر کم چرب مورد استفاده برای پنیرسازی اضافه شد و سختی پنیرهای آب نمکی تولید شده با آزمون فشردگی دستگاه ارزیابی کننده بافت و ریزساختار با کمک میکروسکوپ الکترونی ارزیابی شد. برای اندازه گیری میزان رهاسازی ترکیبات آروماتیک، 1/0 درصد از استرهای اتیل استات، اتیل بوتیرات و اتیل هگزانوئات به شیر پنیرسازی پاستوریزه و خنک شده، اضافه شده و میزان رهایش این ترکیبات، در پایان 90 روز رسیدن، با روش SPME-GC-MS مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    سختی بافت و فشردگی تجمع کازئینی پنیر کم چرب در حضور زانتان کاهش و در حضور پروتئین شیر تغلیظ شده افزایش می یابد. رهاسازی استرها از بافت پنیر کم چرب تحت تاثیر زانتان و پروتئین شیر تغلیظ شده اضافه شده به آن قرار می گیرد که می توان آن را به ماهیت اتصال پلی ساکارید و پرتئین ها به ترکیبات آروماتیک و نیز تغییرات سختی در بافت که در حضور آنان رخ می دهد، نسبت داد.
    نتیجه گیری
    رهایش ترکیبات فرار از بافت پنیر کم چرب تحت تاثیر ترکیبات اصلاح کننده بافت اضافه شده به آنها قرار می گیرد، لذا این عامل نیز باید در انتخاب ترکیبات جایگزین کننده چربی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پروتئین شیر تغلیظ شده، بافت، پنیر آب نمکی کم چرب، زانتان
  • مریم صمصامی، ناصر ابراهیمی دریانی، پریسا رضانژاد، آزیتا حکمت دوست* صفحات 93-102
    سابقه و هدف
    کولیت زخمی نوعی از بیماری های التهابی روده است که فاکتورهای التهابی و ایمنی در ایجاد آن نقش دارند. رزوراترول ترکیبی با اثرات سودمند ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر مکمل یاری رزوراترول بر برخی فاکتور های التهابی و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به کولیت زخمی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور روی 50 بیمار مبتلا به کولیت زخمی انجام گرفت. بیماران طی مطالعه به مدت 6 هفته روزانه یک عدد کپسول (رزوراترول 500 میلی گرم یا دارونما) دریافت کردند. فاکتور های التهابی و اندازه های تن سنجی و همین طور امتیاز IBDQ-9 در بیماران دو گروه در ابتدا و انتهای مطالعه بررسی شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار STATA12 صورت گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیر های زمینه ای بین دو گروه مورد مطالعه در ابتدای مطالعه مشاهده نشد. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که مصرف مکمل رزوراترول پس از 6 هفته موجب کاهش معنی داری در hs-CRP و TNF-α پلاسمایی و فعالیت NF-κB نسبت به گروه شاهد شد (001/0 > P). این کاهش پس از تعدیل برای ویتامین C همچنان معنی دار باقی ماند (0001/0 > P). همچنین امتیاز IBDQ-9 در گروه مداخله نسبت به دارونما، افزایش معنی داری یافت (001/0(p<.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مصرف رزوراترول ممکن است در بیماران مبتلا به کولیت زخمی مفید باشد.
    کلیدواژگان: بیماری های التهابی روده، کولیت زخمی، رزوراترول، فاکتورهای التهابی
  • فاطمه کشاورزیان، فوژان بدیعی*، سید مهدی سیدین اردبیلی، مریم هاشمی، زاهد احمدی، سید ابراهیم حسینی صفحات 103-110
    سابقه و هدف
    استفاده از بسته بندی مناسب، روشی موثر بر کاهش روند بیاتی نان و سایر فرآورده های نانوایی است. در این پژوهش اثر بسته بندی با دو فیلم نانوکامپوزیت پلی اتیلن-رس با ضخامت های 45 و 50 میکرومتر بر کاهش بیاتی و افزایش ماندگاری نان تست معمولی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    میزان رطوبت، سفتی بافت، خواص حرارتی (آنتالپی ذوب یخ و انتالپی ذوب نشاسته رتروگرید شده) و گسترش آلودگی کپکی نان های بسته بندی شده در فیلم های نانوکامپوزیت هر دو روز یک بار در مدت 10 روز نگهداری در دمای محیط اندازه گیری و با نان نگهداری شده در بسته بندی معمولی (شاهد) مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از فیلم های نانوکامپوزیت برای بسته بندی نان تست، باعث افزایش ماندگاری رطوبت نسبت به نمونه شاهد می شود. مطالعه خواص حرارتی نان های تست نشان داد که آنتالپی ذوب یخ در نان شاهد کمتر از سایر نمونه ها بود ولی آنتالپی ذوب کریستال های تشکیل شده در اثر بیاتی در نان های شاهد نسبت به نمونه های بسته بندی شده در فیلم های نانوکامپوزیت افزایش یافت که این نشان دهنده گسترش بیشتر بیاتی در نان شاهد است. رشد کپک ها در پایان زمان نگهداری در کلیه نمونه ها افزایش یافت و فیلم های نانوکامپوزیت به دلیل حفظ بیشتر رطوبت نان قادر به مهار کپک ها نبودند.
    نتیجه گیری
    فیلم های نانوکامپوزیت پلی اتیلن-رس بیاتی نان تست را به تاخیر انداختند ولی نتوانستند رشد کپک ها را در نان کنترل کنند. بنابراین در صورت استفاده از این نوع بسته بندی ها برای نان و محصولات مشابه، افزودن ترکیبات ضدمیکروبی به فرمولاسیون فیلم نانوکامپوزیت ضروری است.
    کلیدواژگان: بیاتی، فیلم نانوکامپوزیت، بسته بندی نانوکامپوزیتی، نان تست، آنتالپی ذوب
  • مرضیه عشوری، سپیده سلطانی، فهیمه مزیدی، مصطفی قربانی، محدثه آقاسی، محمدرضا وفا* صفحات 111-120
    سابقه و هدف
    از آنجا که سوء تغذیه در دوران کودکی زمینه ساز فزایش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن خواهد بود، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط چگالی مواد مغذی رژیم خوراکی – به عنوان مهمترین عوامل قابل تعدیل شیوه زندگی- با شاخص های وضعیت تغذیه کودکان طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و بر روی 200 کودک 24 تا 60 ماهه تحت پوشش مراکز بهداشتی شهری و روستایی بخش چترود، شهرستان کرمان در سال 1391صورت گرفت. دریافت های خوراکی، شاخص های تن سنجی و اطلاعات دموگرافیک برای هر کودک اندازه گیری گردید. به منظور محاسبه چگالی مواد مغذی رژیم غذایی از شاخص Naturally Nutrient Rich (NNR) استفاده شد. به منظور بررسی ارتباط خطی بین NNR و امتیاز Z وزن برای سن، قد برای سن، وزن برای قد و نمایه توده بدنی (BMI) برای سن از رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    در مدل رگرسیونی نهایی (تعدیل شده برای متغیر های مخدوش گر) شاخص های وزن برای قد و نمایه توده بدنی برای سن رابطه مثبت و معنی داری با چگالی مواد مغذی رژیم داشت (به ترتیب 921/0= β، 027/0= P و 9/0= β، 033/0= P).
    نتیجه گیری
    افزایش چگالی مواد مغذی، با بهبود در شاخص های وضعیت تغذیه (وزن برای قد و نمایه توده بدنی برای سن) در کودکان زیر 5 سال همراه است.
    کلیدواژگان: چگالی مواد مغذی رژیم غذایی NNR، شاخص های وضعیت تغذیه، کودکان زیر 5 سال
  • مسعود هماپور*، منوچهر حامدی، مریم مصلحی شاد، حامد صفافر صفحات 121-130
    سابقه و هدف
    ترکیب روغن زیتون در ارقام و شرایط مختلف کاشت متفاوت است. با توجه به این که استان فارس مناطق مستعد کشت زیتون به شمار می آید؛ این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های دو رقم اصلی زیتون (زرد و روغنی) شهرهای شیراز و کازرون صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه برداری از دو رقم زیتون زرد و روغنی در دو شهر شیراز و کازرون انجام شد و پس از تعیین ویژگی های فیزیکی، میوه های زیتون تحت استخراج مکانیکی قرار گرفتند، به این ترتیب که ابتدا میوه ها آسیاب شده و سپس طی مرحله مالش دادن قطرات ریز روغن به یکدیگر ملحق شدند. سپس استحصال روغن به وسیله سانتریفوژ انجام شد. آزمایشات فیزیکی میوه شامل اندازه گیری طول، عرض، وزن و حجم و آزمایشات شیمیایی بر روی روغن استحصالی مشتمل بر اسیدیته، پراکسید، عدد یدی، عدد صابونی، ترکیبات غیر-قابل صابونی به روش AOCS و ترکیب اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی گازی صورت گرفت.
    یافته ها
    تمامی شاخص های فیزیکی و شیمیایی مورد ارزیابی به جز میزان اولئیک اسید در رقم روغنی کازرون با استانداردهای ملی و بین المللی روغن زیتون مطابقت داشت. تفاوت معنی داری بین اسیدیته، عدد یدی و پراکسید ارقام زرد و روغنی در هر دو منطقه وجود داشت (05/0P<)؛ در حالی که در مورد عدد صابونی و ترکیبات غیر قابل صابونی اختلاف معنی دار ملاحظه نشد (05/0P>). اولئیک اسید رقم زرد بالاتر از رقم روغنی و اسیدهای پالمیتیک، پالمیتولئیک، لینولئیک و لینولنیک رقم روغنی بیش از رقم زرد بود. رقم زرد شیراز دارای اولئیک اسید بیش از سایر نمونه ها بود و در رقم روغنی کازرون پایین تر از حداقل استاندارد تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    روغن زیتون رقم زرد شیراز دارای بالاترین سطح اولئیک اسید (75%) و پائین ترین میزان لینولئیک اسید است و از لحاظ ویژگی های کیفی ممتاز می باشد. در حالی که رقم روغنی شهر کازرون به سبب اولئیک اسید پایین و لینولئیک اسید بالا از کیفیت پایینی برخوردار است. بنابراین نتایج حاصل نشان داد؛ کیفیت روغن زیتون تابعی از نوع رقم و اقلیم کشت آن می باشد.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، رقم زرد، رقم روغنی، کازرون، شیراز
|
  • Aryaeian, Arablou, Sharifi, Hosseini, Valizadeh * Pages 1-10
    Background And Objective
    Diabetes mellitus is a common metabolic disorder characterized by high blood glucose concentrations. The present study assessed the effect of ginger consumption on glycemic status, insulin resistance, and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    This was a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. The 70 type 2 diabetic patients were randomly allocated to an intervention (ginger) group (n=35) or control group (n=35). The intervention group consumed 1600 mg powdered ginger and the control consumed 1600 mg wheat flour placebo (2 capsules of 800 mg) daily for 12 wk. Fasting plasma glucose, hemoglobin A1C, insulin, HOMA index, prostaglandin E2, and TNFα were measured and compared using statistical tests before and after intervention.
    Results
    The results of 63 patients were analyzed (intervention group, n = 33; control, n=30). The analysis showed that the consumption of ginger decreased fasting plasma glucose (p = 0.02), hemoglobin A1C (p=0.01), insulin (p=0.00), HOMA index (p=0.00) and prostaglandin E2 (p=0.00) significantly over the control.
    Conclusion
    The consumption of ginger increased the glycemic status and insulin resistance, and decreased the inflammatory marker for prostaglandin E2 in type 2 diabetic patients.
    Keywords: Ginger_Type 2 diabetes_Blood sugar_Insulin resistance_Inflammation
  • S. Khoshnoudinia *, N. Sedaghat Pages 11-20
    Background And Objectives
    Edible films and coatings are effective method for decreasing oxidation and increasing the shelf life of pistachios. The present study investigated the effect of an edible gelatin coating containing ascorbic acid (AA: 1% w/v) and propyl gallate (PG: 100 ppm) on the oxidative stability and sensory properties of roasted pistachio nuts.
    Materials And Methods
    Pistachios were subjected to one of five treatment formulations: uncoated, AA + PG, gelatin + PG, gelatin + AA, gelatin +AA+ PG. The pistachio samples were roasted, packaged, and stored in triplicate at 35°C and 50°C. Chemical analysis was measurement of free fatty acid (FFA), peroxide content (meq.O2 kg-1), anisidin content, and totox. Sensory evaluation (texture, rancidity, taste, overall acceptability) was performed by 20 semi-trained panelists over 3 mo of storage.
    Results
    The edible gelatin coating containing antioxidant agents, especially AA, showed a statistically significant decrease (p < 0.05) in the rate of oxidation. Incorporation of two antioxidant agents had no synergistic effect on the antioxidant properties of the gelatin coating; however, samples coated with gelatin containing AA + PG exhibited the greatest increase in shelf life. In addition, high temperatures during storage decreased the quality of the pistachio oil and total acceptability of the product. Edible gelatin-antioxidant coating did not affect the total acceptability of the product, but protected against lipid oxidation during storage. The use of gelatin coating increased the firmness of the pistachio nuts.
    Conclusion
    Edible gelatin coating containing antioxidant agents show good potential for decreasing the rate of oxidation and increasing the shelf life of pistachio nuts.
    Keywords: Antioxidant, Oxidation, Pistachio, Edible gelatin coatings, Sensory properties
  • S. Eshghinia, M. Khodarahmi, R. Bartimar, F. Lashkarboluki, J. Asadi, P. Saneei, A. Esmaillzadeh * Pages 31-39
    Background And Objective
    There is little information about the relationship between socioeconomic factors and dietary habits. This study examined the link between socioeconomic factors and dietary habits in a group of women living in northern Iran.
    Materials And Methods
    The subjects were 2104 mothers in Golestan province. They were selected using a two-stage cluster random sampling method. Socioeconomic characteristics were evaluated based on scoring of indices for occupation and education of husband, occupation and education of subject, family size, and access to welfare facilities. Dietary habits were examined using a questionnaire. Healthy and unhealthy dietary habits for each question were scored as 1 and -1, respectively, and the total score was calculated for all dietary habits.
    Results
    Subjects with higher socioeconomic status had higher dietary habit scores than those with lower socioeconomic status (3.8 ± 1.5 vs. 3.0 ± 1.8). After adjustment for all confounding factors, subjects in the highest socioeconomic category were more likely to have healthy dietary habits. There was a significant increasing trend toward healthy dietary habits with the increase in socioeconomic status (1.00, 1.73, 1.69, p < 0.05).
    Conclusion
    The findings indicate a direct significant relationship between socioeconomic status and dietary habits. Further studies are required in different parts of the country to clarify the association between socioeconomic status and dietary habits.
    Keywords: Dietary habits, Socio, economic status, Women, Golestan
  • M. Behbahani, S. Abbasi * Pages 41-48
    Background And Objectives
    Flixweed (Descurainia sophia L.) is a native plant with seeds that contain a number of nutraceuticals. In different parts of Iran, the seeds of this plant are used to prepare medicinal syrup (sharbat). Despite the medicinal and nutritious advantages of this product, the precipitation of flixweed seeds in syrup is one of the common problems which restrict its commercial usage. The present study investigated the use of native hydrocolloids and production parameters on the stabilization of flixweed syrup.
    Materials And Methods
    The effect of the concentration of flixweed seeds, sugar, basil seeds, native hydrocolloids (soluble and insoluble fractions of Persian gum, PG, and gum Tragacanth, GT), pH, and thermal treatment on the stabilization, rheological and sensory properties of flixweed syrup were examined. The influence of trivalent ions (FeCl3) on the production of reversible characteristics was studied.
    Results
    The findings indicated that PG (1.2%), insoluble fraction of PG (0.8% wt), GT (0.3%), soluble fraction of GT (0.05% wt), and insoluble fraction of GT (0.14% wt) stabilized flixweed seeds in syrup. Furthermore, the presence of FeCl3 (0.005 mol/l) produced a reversible gel in syrups containing the soluble fraction of GT. The rheological properties of the stabilized syrups showed good fit with the Hershel-Bulkley model. In terms of sensory characteristics, the stabilized flixweed seed syrup (5% wt), basil seeds (0.5% wt), sucrose (10% wt) and soluble fraction of GT (0.05% wt) showed the greatest similarity to the control.
    Conclusions
    The findings showed that native gums, in the presence of iron ions, can stabilize as well as enrich the Flixweed syrup where its sensory characteristics was very similar to the unstable regular syrup.
    Keywords: Flixweed, Reversible gels, Persian gum, Tragacanth, Rheological properties
  • F. Ahmadzadeh, M. Mirzaei Alavijeh, F. Jalilian, F. Zinat Motlagh, N. Khosravi, Sh Emdadi *, N. Hatamzadeh Pages 49-56
    Background And Objectives
    A major health problem in young women is eating disorders that have detrimental nutritional and psychological effects. This study determined the prevalence of abnormal eating attitudes and correlated them with subjective norms for fitness among female college students.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted among 231 female college students at Hamadan University of Medical Sciences; subjects were randomly selected in proportion to size for participation in this study by the faculty of the university. A self-reporting questionnaire comprising sections on demographics, eating attitudes and subjective fitness norms was used to collect data, which was analyzed using SPSS-21.
    Results
    It was found that about 21.6% of participants showed abnormal eating attitudes. These attitudes had significant relationships with the use of laxatives, weight loss dieting, diet pills, and weight (p < 0.05). Eating attitudes also showed a significant relationship with subjective fitness norms (p < 0.05).
    Conclusion
    The prevalence of abnormal eating attitudes is high. It is necessary to educate young women about the negative effects of eating disorders on overall health and fitness using appropriate channels of communication.
    Keywords: Eating attitudes, Subjective norms, Female college student
  • H. Ramezani, M. Kamankesh, H. Hoseiny, V. Ghasemzadeh, A. Mohammadi * Pages 57-67
    Background And Objective
    Nitrosamines are produced during processing of meat products from the presence of nitrite and amine compounds; these compounds are mutagenic and carcinogenic. The present study optimized and determined the level of nitrosamines in sausage and salami samples in Tehran markets using microwave-assisted extraction and dispersive liquid-liquid microextraction followed by gas chromatography-mass spectrometry (MAE-DLLME-GC-MS), which is a fast, low-cost and precise method.
    Materials And Methods
    The nitrosamine extraction was optimized using response surface methodology and a central composite design with 6 replications at the center point. The figures of merit of the proposed method were then evaluated. The proposed method was used to determine the nitrosamine levels in 18 samples at 3 factories of major producers of meat products in Tehran. One-way ANOVA was the statistical method used in this study.
    Results
    The optimum volume of extraction solvent (100 µl), disperser solvent (500 µl), salt (11%), and the pH (7.5) were obtained. The figures of merit for the proposed method under optimum conditions were in the appropriate range. The lowest and highest concentrations of nitrosamines in real samples were 0.46 and 195 ng g-1, respectively.
    Conclusion
    The capability and reliability of MAE-DLLME-GC-MS as a simple and fast method for trace determination of nitrosamines in sausage and salami samples was confirmed over the results of other methods.
    Keywords: Sausage, salami, Nitrosamines, Microwave, assisted extraction, Dispersive liquid, liquid microextraction, Gas chromatography, mass spectrometry
  • M. Pasha, F. Koohdani, Mr Eshraghian, Ar Dorosty, H. Gerdekali, G. Sotoudeh * Pages 69-81
    Background And Objectives
    Weight satisfaction has varying nutritional effects and may result in overweight, obesity, eating disorders, and unhealthy nutritional behavior. The present study determined the degree of weight satisfaction among female adults and its relationship to dietary intake, overweight, demographic factors and husband-related factors. Subjects and
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study conducted in the city of Nowshahr, Iran on a random sample of 450 women aged 20-55 yr. Data were collected by interviews and a 24 h food recall and classified physical activity questionnaire. Weight, height, and waist circumference were measured. Weight satisfaction was assessed by responses to questions. Multivariate logistic regression was applied to determine the main factors associated with weight satisfaction.
    Results
    Results showed that 62% of women were satisfied with their weights. About 70% of the women were overweight or obese. The likelihood of weight dissatisfaction was significantly higher in younger [OR = 2.05, 95% CI 1.03 - 4.06], healthy [OR = 3.74, 95% CI 1.26-11.13] women and those who had a higher daily caffeine intake [OR = 1.005, 95% CI 1.001-1.010]. The rate of weight dissatisfaction was lowest among underweight/normal weight women [OR = 0.08, 95% CI 0.02-0.28]. The rate of weight dissatisfaction was significantly higher in women who perceived that their husbands were dissatisfied with their weight [OR = 3.35, 95% CI 1.40-7.99] and those who knew that their husbands were dissatisfied with their weight [OR = 2.59, 95% CI 1.28- 5.23].
    Conclusion
    Weight satisfaction is related to age, disease, daily caffeine intake, BMI, and husband-related factors. These findings suggest that, when planning for intervention aimed at attitude correction and weight reduction for women, it is necessary to consider husband-related factors, as well as physiological and psychological factors.
    Keywords: Weight satisfaction, Women, Husband, related factors
  • M. Aminifar *, Z. Emam, Djome, S. Belgheisi Pages 83-92
    Background And Objectives
    The effect of the different proteins and polysaccharides on the characteristics of low-fat cheese has been a topic of recent study. The release of aromatic compounds from the cheese is affected by the addition of texture improvers. The present study investigated the addition of polysaccharides and proteins on the hardness, microstructure and ester release of low-fat brined cheese.
    Materials And Methods
    The addition of 0.01% xanthan or milk protein concentrate to low-fat milk was studied by compression testing with a texture analyzer and scanning electron microscopy. To determine the release of aromatic compounds, 0.1% ethyl acetate, ethyl butyrate, and ethyl hexanoate were added to cool pasteurized milk and the amount of aroma released was evaluated using SPME-GC-MS.
    Results
    The hardness and density of the casein aggregates of low-fat cheese decreased in the presence of xanthan and increased in the presence of milk protein concentrate. The release of esters from low-fat brined cheese was affected by the addition of xanthan and milk protein concentrate; this could be related to the affinity of polysaccharides and proteins to bind to aromatic compounds and to changes in the hardness of the cheese.
    Conclusion
    The release of aromatic compounds was affected by the texture improver added to low-fat brined cheese. This effect should be considered when selecting a texture improver as a replacement for fat.
    Keywords: Milk protein concentrate, Texture, Low, fat brined cheese, Xanthan
  • M. Samsami, N. Ebrahimi Daryani, P. Rezanejad, A. Hekmatdoost * Pages 93-102
    Background And Objective
    Ulcerative colitis (UC) is an inflammatory bowel disease in which immune and inflammatory factors are thought to be a factor. Resveratrol is an antioxidant and anti-inflammatory compound. This study determined the effects of resveratrol compound on inflammatory factors in patients with ulcerative colitis.
    Materials And Methods
    This study was a double-blind randomized clinical trial conducted on 50 patients with UC. Subjects received one capsule daily for 6 wk of either resveratrol (500 mg) or a placebo. Inflammatory factors, anthropometric measures, and IBDQ-9 scores were assessed at baseline and at the end of the study. STATA12 software was used for data analysis.
    Results
    No significant differences were found in the background variables between the two groups at baseline. The results indicated that resveratrol supplementation for 6 wk significantly decreased plasma levels of TNF-a and hs-CRP and the activity of NF-κB over the placebo group (p < 0.001). Significant differences remained after adjustment for vitamin C (p < 0.0001). The IBDQ-9 scores increased significantly in the resveratrol group over the placebo group (p < 0.001).
    Conclusion
    The findings of this study showed that resveratrol supplementation can be useful in patients with ulcerative colitis.
    Keywords: IBD, Ulcerative colitis, Resveratrol, Inflammation
  • F. Keshavarzian, F. Badii *, M. Seyedain Ardebili, M. Hashemi, Z. Ahmadi, E. Hosseini Pages 103-110
    Background And Objectives
    Packaging is an effective way to decrease staling of bread and other bakery products. This study determined the effect of two types of polyethylene-clay nanocomposite film with thicknesses of 45 and 50 µm on the decrease in staling and increase in the shelf-life of sliced bread.
    Materials And Methods
    Sliced bread was packed in polyethylene (control) or nanocomposite film and stored at 25°C for 10 d. The water content, hardness, thermal properties (melting enthalpy of ice and retrograde starch), and microbial stability of the bread samples were measured at 2 day intervals.
    Results
    Water retention was higher for samples packed in nanocomposite film. The melting enthalpy of ice measured by DSC was lower, but the melting enthalpy of starch was higher for the control, indicating that nanocomposite packaging delayed the staling of the bread samples. The growth of mold was high in all samples. The nanocomposite film could not control mold growth because of the higher moisture content inside this type of packaging.
    Conclusion
    The nanocomposite film retarded staling of sliced bread; however, it did not control mold growth. The addition of anti-microbial agents to the nanocomposite film is required to take advantage of the increased preservation of freshness from this type of packaging.
    Keywords: Staling, Nanocomposite film, Nanopackaging, Toast bread, Melting enthalpy
  • Ashoori, Soltani, Mazidi, Qorbani, Aghasi, Vafa * Pages 111-120
    Background And Objective
    The debilitating nature of childhood malnutrition underlies the increased risk of chronic diseases in later life. The present study investigated the relationship between nutrient density and indicators of nutritional status in children 2 to 5 years of age in Chatroud, Kerman.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study conducted among 180 children aged 24 mo to 60 mo who attended urban and rural health care centers in the city of Chatroud Kerman province, Iran. The sampling method was multi-step and the sampling strata were selected based on the urban and rural areas. Dietary, demographic, and anthropometric data was collected.
    Results
    In the final regression model, Z scores for BMI-for-age (p = 0.033, β = 0.903) and weight-for-height (p = 0.028, β = 0.913) had positive significant correlations with nutrient density.
    Conclusion
    This study showed that an increase in the nutrient density of the diet is associated with better nutritional status as reflected by weight-for-height and BMI-for-age values in children under 5 years of age. Keywords: Nutritional status, 2 to 5 year-old children, Dietary nutrient density
    Keywords: Nutritional status_2 to 5 year_old children_Dietary nutrient density
  • M. Homapour *, M. Hamedi, M. Moslehishad, H. Safafar Pages 121-130
    Background And Objective
    The composition of olive oil is significantly affected by the cultivar and climatic conditions. The present study determined the chemical characteristics of olive oil extracted from two major Iranian varieties of olive (yellow and local oil-grade) in Shiraz and Kazeroon, two major olive-producing areas in Fars province.
    Materials And Methods
    The composition of olive oil is significantly affected by the cultivar and climatic conditions. The present study determined the chemical characteristics of olive oil extracted from two major Iranian varieties of olive (yellow and local oil-grade) in Shiraz and Kazeroon, two major olive-producing areas in Fars province.
    Results
    The results showed that the physical and chemical properties of both cultivars are in accordance with national and international standards. There was a significant difference in acidity, iodine content and peroxide content between cultivars (P<0.05) in both regions, but the differences between saponification and nonsaponifiable matter were not statistically significant (P≥ 0.05). The oleic acid content of the yellow cultivar was higher than the local oil-grade, and the palmitic, palmitoleic, linoleic, and linolenic acid content in the local oil-grade was higher. There was a positive correlation between oleic acid content and temperature. The oleic acid content of the local oil-grade cultivar in Kazeroon was lower than codex standards and the yellow cultivar of Shiraz had the highest oleic acid content.
    Conclusion
    The superior quality of the yellow cultivar of Shiraz, which had the highest oleic acid content (75%) and lowest linoleic acid content recommends it as the best variety. The inferior quality of the local oil-grade olive is demonstrated by its low oleic acid content and high linoleic acid content. These results indicate that the quality of the olive oil depends both on the olive cultivar and geographical region.
    Keywords: Olive Oil, Yellow Cultivar, local oily Cultivar