فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال دهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1394)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پونه دولو، سکینه شب بیدار، تیرنگ نیستانی *، ابوالقاسم جزایری صفحات 1-12
    سابقه و هدف
    اختلال عملکرد سلول های اندوتلیال یکی از علل مهم آنژیوپاتی دیابتی است که در نهایت منجر به بیماری های قلبی عروقی می گردد و از علل عمده مرگ و میر در مبتلایان به دیابت می باشد. در این مطالعه اثرات بهبود وضعیت ویتامین D بر وضعیت قندخون، ترکیب چربی های خون، زیست نشانگرهای کارکرد سلول های اندوتلیال در افراد دیابت نوع دوم بررسی شد.
    مواد و روش ها
    افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به طور تصادفی به دو گروه: 1- دریافت کننده دوغ ساده (حاوی 170 میلی گرم کلسیم، فاقد ویتامین D در 250 سی سی دوغ، تعداد 50 نفر) و گروه 2- دریافت کننده دوغ غنی شده با ویتامین D (حاوی 170 میلی گرم کلسیم، IU500 ویتامین D در 250 سی سی دوغ، تعداد 50 نفر) دو بار در روز و به مدت 12 هفته تقسیم شدند. اندازه گیری های تن سنجی، وضعیت قندخون، ترکیب چربی های خون، درصد توده چربی بدن (FM)، زیست نشانگرهای اندوتلیال نظیر اندوتلین-1 سرم، سلکتین E، ماتریکس متالوپروتیناز9 (MMP-9) در آغاز و پایان هفته 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    انجام مداخله، بهبودی مشخصی در وضعیت قند خون ناشتا، میزان حساسیت به انسولین (QUICKI)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، اندوتلین -1، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با افراد گروه 1 شد (تمام موارد، P < 0.05). به طور معنی داری تفاوت در تغییرات غلظت اندوتلین -1، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با گروه 1 دیده شد (به ترتیب 63/ 0± 35/ 0- در مقابل 55/ 0 ± 03/ 0-، P= 0.028; -3.8 ± 7.3 در مقابل0.95 ± 8.3، P = 0.003 and -2.3 ± 3.7 در مقابل 0.44 ± 7.1 ng/mL، respectively، P < 0.05). بعد از کنترل تغییرات QUICKI، توده چربی بدن، محیط دورکمر، مقادیر اندوتلین-1 و MMP-9 معنی دار باقی ماند (به ترتیب 009/ 0 = p در مقابل 005/ 0=p) اما معنی داری تغییرات سلکتین (E (092/ 0=p حذف شد.
    نتیجه گیری
    بهبود وضعیت ویتامین D با بهبود وضعیت قند خون، ترکیب چربی های خون و زیست نشانگر های اندوتلیال همراه است. یافته های این تحقیق اثرات مستقیم و غیر مستقیم ویتامین D را بر بهبود زیست نشانگرهای زیستی اندوتلیال نشان داد.
    کلیدواژگان: ویتامین D، دیابت نوع 2، اندوتلیلال، قند خون، چربی خون
  • سپیده بابایی گرمخانی، نامدار یوسف وند *، گیتی نسودی، کاظم حاتمی صفحات 13-20
    سابقه و هدف
    انواع فلفل در طب سنتی کاربردهای گسترده ای دارند و شواهدی وجود دارد که بر بعضی از عوامل خطرساز بیماری های قلبی عروقی موثرند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر مصرف خوراکی پودر فلفل قرمز و سیاه بر غلظت چربی های سرم در مدل حیوانی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از طرح پس آزمون دو گروهی همراه با گروه شاهد استفاده شد. بیست و یک سر موش سوری نر نژاد NMRI وزن شده و به طور تصادفی به سه گروه 7 تایی شامل یک گروه شاهد با تغذیه از غذای فاقد فلفل و دو گروه تجربی به ترتیب دریافت کننده پودر فلفل قرمز و فلفل سیاه، هریک مخلوط شده با غذای معمولی موش با نسبت 1 به 15 (6/6% از وزن غذا) تقسیم بندی شدند. در پایان دوره تیمار 30 روزه، وزن موش ها تعیین شد و تحت بیهوشی عمیق مستقیما از قلب آنها خون گیری به عمل آمد و مقادیر سرمی کلسترول کل، LDL-c و HDL-c با روش کالریمتری مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    فلفل سیاه باعث کاهش معنی دار وزن، مقادیر سرمی کلسترول کل و LDL-cو افزایش نسبتHDL-c/LDL-c (به ترتیب p=0.003، p=0.009، p=0.001 and p=0.01) گردید. فلفل قرمز، وزن و میزان کلسترول کل سرم را کاهش داد (به ترتیب p=0.01، and p=0.009).
    نتیجه گیری
    فلفل سیاه و قرمز در رژیم غذایی می توانند به کاهش وزن بدن و کلسترول خون کمک کنند و به نظر می رسد این کاهش، با مصرف فلفل سیاه نسبت به مصرف فلفل قرمز در غذا خود را بهتر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فلفل قرمز، فلفل سیاه، کلسترول کل، LDL، c، HDL، c
  • صبا نرم چشم، نسرین امیدوار *، پریسا امیری، زهره امیری، ناصر کلانتری، کامبیز نعمتی، بیتا قنبری، زهرا فیضی، رضا سبحانی صفحات 21-28
  • حسین شیروانی *، فاطمه رستم خانی، وحید سبحانی صفحات 29-38
    سابقه و هدف
    در فوتبال حرفه ای گاهی در یک هفته سه مسابقه فوتبال برگزار می شود. از آنجا که فوتبال یک فعالیت ورزشی نسبتا شدید می باشد ممکن است پاسخ های التهابی سیستم ایمنی را به دنبال داشته باشد لذا مصرف مکمل های تغذیه ای ممکن است به بازیافت سریع تر کمک کند. بر این اساس هدف از این تحقیق بررسی تاثیر دو هفته مصرف مکمل تورین و اجرای سه جلسه فعالیت تناوبی شدید 90 دقیقه ای بر پاسخ برخی سایتوکاین های التهابی در بازیکنان نخبه فوتبال بود.
    مواد و روش ها
    بیست و چهار بازیکن فوتبال از رده زیر 21 سال انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند. گروه تورین در طول روز، سه وعده 5/ 1 گرمی مکمل تورین و گروه دارونما به همین میزان آسپارتام دریافت نموده و هر دو گروه در روزهای معین به اجرای سه بار پروتکل90 دقیقه ای ویژه فوتبال پرداختند، در حالی که گروه کنترل هیچ مکملی را دریافت نکرده و فقط برنامه عادی خود را پیگیری می کردند. نمونه های خونی از آزمودنی ها در شش مرحله (48 ساعت قبل از شروع دوره، قبل و بلافاصله بعد از اجرای پروتکل ورزشی اول، قبل و بلافاصله بعد از اجرای پروتکل ورزشی سوم و 48 ساعت بعد از پایان دوره) گرفته شد. جهت مقایسه میانگین ها در هر گروه از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج هر مرحله نشان داد که مقادیر IL-6 و TNF-α سرم بلافاصله پس از اجرای پروتکل های تمرینی (در مرحله 3 و 5) افزایش معنی دار یافته است. در حالی که بررسی توامان مراحل و گروه ها نشان داد که مقادیر IL-6 افزایش معنی دار (029 /0=P) پیدا کرده است که این معنی داری مربوط به گروه کنترل و گروه دارونما (043/ 0=P) می باشد. همچنین مقادیر TNF-α نیز اختلاف معنی دار (013 /0=P) داشته است که در گروه کنترل و گروه دارونما (008/ 0=P) مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که اجرای سه بار پروتکل 90 دقیقه ای ویژه فوتبال در هفته، فشاری را بر سیستم التهابی بازیکنان فوتبال وارد می سازد که چنین فشاری در طول فصل مسابقات ممکن است بارها تکرار شود. از طرفی نتایج نشان داد که مصرف مکمل تورین قبل و در حین این دوره پرفشار تاثیر ضد التهابی داشته و از ایجاد تغییرات محسوس سایتوکاین های مذکور جلوگیری کرده است. از این رو می توان مصرف کوتاه مدت مکمل تورین را در هفته های پر فشار مسابقه و تمرین به بازیکنان نخبه فوتبال توصیه کرد.
    کلیدواژگان: پروتکل ورزشی ویژه فوتبال، مکمل تورین، اینترلوکین، 6، فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا
  • زهرا رزاقی، یدالله محرابی *، فرید زایری، آرش رشیدی، بهارک آقاپور صفحات 39-46
    سابقه و هدف
    امروزه متخصصین علوم تغذیه جهت بررسی تاثیر کلی رژیم غذایی بر پیامد سلامتی از دیدگاه الگوی غذایی استفاده می کنند. الگوهای غذایی به طور معمول با دو روش آماری تحلیل عاملی یا تحلیل خوشه ایتعیین می شود. مدل های آمیخته در قالب ترکیبی از چند توزیع احتمالی یک چارچوب پارامتری برای مدل بندی اشکال توزیعی ناشناخته فراهم می کنند. اخیرا از مدل های آمیخته به عنوان روش سوم در تعیین الگوهای غذایی استفاده شده است بدین منظور علاوه بر دو روش موجود، در این مطالعه الگوهای غذایی را با استفاده از مدل آمیخته نیز به دست آورده و با دو روش دیگر مورد مقایسه قراردادیم.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از داده های 25 گروه غذایی 400 دختر دبیرستانی شهر اهر که در مطالعه رشیدی و همکاران به شیوه نمونه گیری خوشه ایجمع آوری شده بود استفاده شد. ابتدا الگوهای غذایی به دو روش تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایبه دست آمد و بعد مدل آمیخته نرمال چند متغیره به این داده ها برازش شد و 5 الگوی غذایی به دست آمده از این روش با دو روش دیگر مورد مقایسه قرار گرفت. انتخاب مدل آمیخته مناسب با استفاده از معیار اطلاع آکاییک (AIC) و معیار اطلاع بیزی (BIC) انجام شد.
    یافته ها
    در روش تحلیل عاملی 3 الگوی غذایی که براساس بار عاملی شناسایی شد و در تحلیل خوشه ای2 الگوی غذایی به دست آوردیم. با مدل آمیخته متناهی نرمال چند متغیره 5 الگوی غذایی به دست آمد که نسبت مصرف این 5 الگو به ترتیب 6%، 12%، 34%، 28% و 20% و هر الگو با بردار میانگین بیان شد.
    نتیجه گیری
    با بررسی سه روش نتیجه می شود که مدل آمیخته نسبت به دو روش دیگر دارای دو مزیت است. اولا نسبت افراد جامعه که از هر الگو استفاده می کنند را تعیین کند و ثانیا میانگین مصرف گروه های غذایی در هر الگو مشخص است. بنابراین اطلاعات بیشتری نسبت به دو روش معمول به دست خواهد آمد.
    کلیدواژگان: مدل آمیخته، تحلیل عاملی، الگوی غذایی
  • پریسا عبدالستاری، سیدهادی پیغمبردوست *، جواد حصاری، سیدجمال الدین پیغمبردوست، رضا رضایی مکرم صفحات 47-56
    سابقه و هدف
    پنیر لیقوان از جمله پنیرهای سنتی پرطرفدار ایرانی است که به دلیل عطر و طعم فوق العاده از دیرباز مورد توجه عموم قرار داشته است. به دلیل تولید این پنیر از شیر خام وجود میکروارگانیسم های پاتوژن و عامل فساد در آن اجتناب ناپذیر است. لذا هدف از این پژوهش کاربرد فیلم های فعال نانوکامپوزیتی حاوی نانورس آلی و نانوذرات فلزی در پلیمر پلی اتیلن با دانسیته پایین در پنیر لیقوان بود.
    مواد و روش ها
    بسته های پنیر با استفاده از فیلم های نانوکامپوزیت تهیه و در در دمای oC 4 نگهداری شد. آزمون های میکربی و فیزیکی شیمیایی پنیر بسته بندی شده بلافاصله پس از بسته بندی (لحظه صفر) و پس از 7، 14، 21 و 28 نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سرعت رشد باکتری های کلی فرم و استافیلوکوکوس اورئوس در پنیر لیقوان بسته بندی شده در فیلم های نانوکامپوزیتی پلی اتیلن حاوی رس اصلاح شده آلی با فلزات نقره و مس تا 28 روز پس از انبارمانی به صورت معنی داری (p<0.05) کاهش یافت. در صورتی که این بسته بندی تاثیری بر روند کلی تغییرات باکتری های لاکتوباسیلوس نداشت. نتایج آزمون مهاجرت نانوذرات فلزی با توجه به استانداردهای اتحادیه اروپا و اداره دارو و غذای آمریکا بر ایمن بودن استفاده از نانوکامپوزیت های حاوی نانوذرات فلزی دلالت داشتند.
    نتیجه گیری
    فیلم پلی اتیلنی حاوی نانورس اصلاح شده آلی با نانوذرات فلزی نقره و مس سبب کاهش باکتری های کلی فرم و استافیلوکوکوس اورئوس و عدم تاثیر قابل توجه بر روند تغییرات کلی فلور میکربی پنیر گردید.
    کلیدواژگان: پنیر لیقوان، زمان ماندگاری، نانوکامپوزیت، نانورس، نانو نقره
  • مجید شیرمحمدی، صدیف آزادمرد دمیرچی *، سهیلا زرین قلمی صفحات 57-66
    سابقه و هدف
    مصرف بالای برخی غذاها و چاشنی های غذایی تمایل محققین را برای بررسی امکان استفاده از این مواد به عنوان حامل برای ترکیبات فراسودمند افزایش داده است. هدف از این پژوهش امکان سنجی فرمولاسیون سس مایونز با افزودن پودر دانه بزرک برای تولید محصول فراسودمند بوده است.
    مواد و روش ها
    پودر دانه بزرک در 4 نمونه فراسودمند (4%، 8%، 12% و 16%) به سس مایونز با میزان روغن کاهش یافته اضافه شد و در طول 3 ماه با نمونه کنترل (سس مایونز کم چرب تجاری) به لحاظ ویژگی های مختلف مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نمونه های سس مایونز در دمای oC4 و در حالت تسریع شده در دمای oC 55، به لحاظ فاکتور جداشدن روغن و رسوب ذرات پودر بزرک ارزیابی شدند. تغییرات پروفایل اسیدهای چرب با دستگاه کروماتوگرافی گازی بررسی شد. عدد اسیدی و عدد پراکسید نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. به لحاظ مقبولیت حسی ارزیاب های حسی 5 نمونه سس مایونز فرموله شده را باهم مورد مقایسه قرار دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمام نمونه ها دارای ثبات ظاهری مناسبی بودند و آثاری از جداشدن روغن، تغییر رنگ ظاهری و رسوب ذرات پودر مشاهده نشد. نتایج آزمون کروماتوگرافی گازی بیانگر این بود که با افزایش پودر دانه بزرک در فرمول سس مایونز، درصد اسیدهای چرب پالمیتیک، استئاریک، اولئیک و لینولئیک کاهش یافت و در میزان اسید چرب ضروری آلفا-لینولنیک افزایش معنی داری در تمام نمونه های فراسودمند نسبت به نمونه کنترل مشاهده شد. در طول مدت نگهداری، عدد اسیدی و عدد پراکسید افزایش یافتند اما در هیچ کدام از نمونه های فراسودمند به ترتیب از 29/ 0 (mg KOH/g oil) و 07/ 2 (Meq O2/kg oil) تجاوز نکرد. به لحاظ ارزیابی حسی نیز نمونه 8%، مقبولیت بالاتری نشان داد.. اختلاف بین نمونه 8% با نمونه کنترل در تمامی شاخص ها به غیر از بافت معنی دار بود (p≤0/05).
    نتیجه گیری
    سس مایونز کم چرب حامل مناسبی برای پودر دانه بزرک (به میزان 8 درصد) می باشد و با افزودن پودر دانه بزرک به فرمولاسیون سس مایونز، می توان محصولی با کیفیت مناسب و غنی از اسیدهای چرب ضروری تولید کرد.
    کلیدواژگان: سس مایونز کم چرب، پودر دانه بزرک، اسید چرب آلفا لینولنیک، کروماتوگرافی گازی
  • هاجر عباسی *، محمد امین محمدی فر صفحات 67-77
    سابقه و هدف
    خمیر محصول میانی خطوط تولید صنایع نانوایی است که ویژگی های رئولوژیکی آن نمایانگر خصوصیات فیزیکوشیمیایی مواد اولیه و موثر بر ویژگی های کیفی فرآورده نهایی است. با توجه به کارایی بالای شبکه های عصبی مصنوعی در آموزش پذیری و پردازش موازی داده ها با روابط غیر خطی، هدف از این پژوهش تهیه مدل هایی مناسب به منظور پیش بینی خصوصیات رئولوژیکی خمیر با توجه به ویژگی های فیزیکوشیمیایی آرد است.
    مواد و روش ها
    طیف وسیعی از آردهای تهیه شده در کارخانه های مختلف کشور جمع آوری و هفت ویژگی فیزیکوشیمیایی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون های نوسانی روبش کرنش و روبش فرکانس بر خمیر حاصل از نمونه ها انجام و دو پارامتر مهم حاصل از آنها به منظور مدل سازی انتخاب شدند. پس از آموزش شبکه ها و تعیین پارامترهای آنها با استفاده از الگوریتم بهینه ساز ژنتیک و آزمودن هر شبکه، بررسی حساسیت پارامترهای خروجی به فاکتورهای ورودی شبکه صورت گرفت.
    یافته ها
    شبکه های طراحی شده از انواع پرسپترون چهار لایه ای هستند که اولی با حذف دو پارامتر گلوتن مرطوب و اندیس ابعاد ذرات آرد، دارای 5 نرون در لایه ورودی و 15 نرون در لایه های پنهان اول و دوم جهت پیش بینی عرض از مبدا و دومی با 7 نرون لایه ورودی، 24 نرون در لایه پنهان اول و 17 نرون در لایه پنهان دوم جهت پیش بینی شیب مدل برازش یافته بر روبش فرکانس مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از شبکه های گسترش یافته، پیش بینی خصوصیات رئولوژیکی خمیر با ضریب همبستگی بیش از 97% صورت گرفت. اندیس گلوتن و عدد زلنی به عنوان موثرترین پارامترها بر تغییر ویژگی های رئولوژیکی خمیر شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    شبکه های عصبی مصنوعی-الگوریتم ژنتیک ابزار توانمندی در پیش بینی خصوصیات رئولوژی خمیر هستند. آزمون حساسیت شبکه بهینه به خوبی اهمیت پیش بینی کنندگی ویژگی های فیزیکوشیمیایی آرد بر تغییرات خصوصیات رئولوژیکی بنیادی خمیررا نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک، رئولوژی خمیر، ویژگی های فیزیکوشیمیایی آرد
  • نوشین نوشیروانی *، هادی فصیحی، علی مرادی پیام صفحات 79-90
    سابقه و هدف
    استفاده از آنتی اکسیدان یکی از راه های محافظت روغن از اکسیداسیون می باشد. از آنجایی که اکثر آنتی اکسیدان های مورد استفاده در صنایع غذایی، مصنوعی و برای سلامتی مضر می باشند، لذا تمایل به جایگزینی آن ها با ترکیبات طبیعی سالم، ضروری است. پوست گردو به دلیل دارا بودن اثرات آنتی اکسیدانی بالا، به عنوان یک گزینه مناسب به شمار می رود. لذا هدف از این پژوهش بررسی اثرات آنتی اکسیدانی عصاره و پودر پوست سبز گردو بر اکسیداسیون روغن آفتابگردان می باشد.
    مواد و روش ها
    عصاره پوست سبز گردو به دو روش خیساندن و سوکسله استخراج شده و میزان ترکیبات فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی آن به ترتیب توسط روش های فولین- سیوکالتو و به دام اندازی رادیکال DPPH ارزیابی شد. اثرات آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره (100، 250، 500 و 1000پی پی ام) و پودر پوست سبز گردو (500 و 1000 پی پی ام) در مقایسه با نمونه شاهد و آنتی اکسیدان مصنوعی TBHQ در سطح حداکثر مجاز (200پی پی ام) با ارزیابی شاخص های عدد اسیدی، عدد پراکسید و تیوباربتیوریک (TBA)در روزهای 0، 5، 10 و 15 روز در دمای نگهداری oC70 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان فنل کل برای روش خیساندن و سوکسله به ترتیب 81 /17 و 07/ 89 بر حسب معادل اسید گالیک بر اساس میلی گرم بر گرم نمونه و میزان ترکیبات فلاوونوئید برای دو روش به ترتیب 59/ 1 و 7 /38 بر حسب کاتچین بر اساس میلی گرم بر گرم به دست آمد. میزان EC50 پوست سبز گردو 15 / 0 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. مشاهده داده های مربوط به عدد پراکسید و تیوباربیتوریک نشان داد در طول زمان میزان اکسیداسیون افزایش می یابد ولی نمونه های حاوی عصاره و پودر پوست سبز گردو در مقایسه به نمونه کنترل در اکثر غلظت ها اکسیداسیون کمتری را نشان می دهند. استفاده از غلظت های بالای عصاره پوست گردو باعث افزایش اکسیداسیون روغن شده و بهترین نتیجه برای غلظت عصاره 100 پی پی ام بوده به طوری که توانست به خوبی روند اکسیداسیون را کند نماید و از این نظر قابل رقابت با TBHQ در غلظت 200 پی پی ام می باشد.
    نتیجه گیری
    روش سوکسله باعث استخراج میزان بالاتری از پلی فنول نسبت به روش خیساندن می شود. غلظت های کمتر عصاره پوست سبز گردو در کاهش اکسیداسیون موثرتر از غلظت های بالا می باشد. استفاده از پوست سبز گردو به عنوان منبعی با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا و ارزان به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون، روغن آفتابگردان، آنتی اکسیدان طبیعی، عصاره پوست سبز گردو
  • پریسا حبیبی، فرامرز خداییان* صفحات 91-100
    سابقه و هدف
    جایگزینی اسید های چرب اشباع شیر با روغن های گیاهی می تواند راه حل مناسبی جهت کاهش کلسترول خون و افزایش سلامت قلبی عروقی باشد. در این تحقیق از روغن هسته انگور در سطوح مختلف به جای چربی شیر در بستنی استفاده شد و اثر آن بر خواص فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    روغن هسته انگور در 5 سطح (0، 20، 40، 60 و 80 %) جایگزین چربی شیر شد. نمونه ها تحت آزمون های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته قابل تیتر، افزایش حجم، نقطه ذوب، بافت و ویسکوزیته) و ارزیابی حسی (رنگ، سختی، ویسکوزیته حسی، میزان ذوب، عطر و طعم و پذیرش کلی) قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که جایگزینی روغن هسته انگور در سطوح پایین بر pH و اسیدیته اثر ندارند ولی در سطح 80% بطور معنی داری باعث کاهش pH و افزایش اسیدیته می گردد (05/ 0>p). افزایش حجم (overrun)، نقطه ذوب، سختی بافت، میزان رقیق شوندگی با برش و ضریب قوام با افزایش سطوح جایگزینی کاهش یافتند، ولی اندیس جریان افزایش یافت. روغن هسته انگور روی خواص حسی نظیر صافی، سختی و رنگ نمونه ها با شاهد (0%)، تفاوت قابل توجهی ایجاد نکرد ولی در سطح 80 % بر روی ویسکوزیته حسی، ذوب و پذیرش کلی با شاهد تفاوت معنی داری داشت (05/ 0>p). جایگزینی کمتر از 40 % روغن اثر قابل توجهی بر روی عطر و طعم بستنی نداشت (p>0.05).
    نتیجه گیری
    اختلاط روغن هسته انگور می تواند بر روی خواص فیزیکوشیمیایی بستنی تاثیر بگذارد. با توجه به این که جایگزینی این روغن تا سطح 40 % بر کیفیت حسی بستنی تفاوت معنی داری با نمونه شاهد ایجاد نمی کند در نتیجه وجود اسیدهای چرب ضروری و مواد آنتی اکسیدانی می تواند منجر به رضایت مصرف کنندگان شود.
    کلیدواژگان: بستنی، جایگزینی روغن هسته انگور، خواص فیزیکوشیمیایی، ارزیابی حسی
  • زهره عبدی مقدم، احسان شاملو *، امیر محمد مرتضویان، محسن عاطفی صفحات 101-107
    سابقه و هدف
    باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به دلیل مقاومت در برابر سرما، خشکی و پایداری در برابر استرس های اسمزی قابلیت رشد در مواد غذایی را داشته و موجب آلودگی می شوند. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی گونه های لیستریا در شیر خام و فراورده های لبنی سنتی غیرپاستوریزه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در مجموع 292 نمونه شیر خام و فراورده لبنی سنتی مورد آزمایش قرار گرفت. جداسازی توسط روش پیشنهادی سازمان کشاورزی آمریکا (USDA (United States Department of Agriculture انجام شد، سپس لیستریا مونوسیتوژنز توسط روش های بیوشیمیایی و واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR مورد شناسایی و تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 292 نمونه شیر خام و فراورده ی لبنی سنتی، 21 نمونه (7/ 19%) آلوده به گونه های لیستریا بودند. بالاترین شیوع لیستریا مربوط به بستنی با (4/ 19%)، خامه (1/ 11%)، شیر خام (49/ 5%) و فرنی (4%) بود. هیچ کدام از نمونه های کره، کشک، دوغ و ماست آلوده به گونه های لیستریا نبودند. لیستریا اینوکوا با (44 /5%) متداول ترین گونه ی جداسازی شده بود، سپس لیستریا مونوسیتوژنز با (36/ 1%) و لیستریا سلیجری با (3/ 0%) قرار دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مصرف شیر خام غیرپاستوریزه و استفاده از آن در فراورده های لبنی سنتی و همچنین عدم آگاهی در مورد لیستریوزیس، ضرورت دارد برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی در این زمینه انجام شود. ضمنا لازم است در مورد مواد غذایی حساس و آماده ی مصرف، استاندارد جستجوی لیستریا اجباری شود.
    کلیدواژگان: شیرخام، فراورده های لبنی سنتی، لیستریا مونوسیتوژنز
  • نازدار نظرپور، مهرناز امینی فر* صفحات 107-118
    سابقه و هدف
    با توجه به تنوع آب و هوایی و رواج دامداری سنتی در ایران و تولید انواع پنیرهای سنتی در مناطق مختلف کشور لزوم جمع آوری و انتشار اطلاعات فیزیکوشیمیایی، میکربی و تکنولوژیکی آنها به شدت احساس می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر نوع شیر و زمان تخمیر بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، حسی و رئولوژیک پنیر شیراز- پنیر نرم سنتی تولیدشده در مناطق غربی کشور- می باشد.
    مواد و روش ها
    پنیر سنتی شیراز با استفاده از دو نوع شیر گوسفند و شیر گاو با زمان تخمیر 4 و 6 ساعت توسط استارترهای لاکتیکی ماست- استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریکوس- تولید شد و سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیک و حسی پنیرهای تولیدشده در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق، با افزایش زمان تخمیر در پنیر شیراز، چربی، پروتئین، pH و ماده خشک آن کاهش یافته و همچنین پنیر شیراز گوسفندی مقدار چربی، پروتئین و ماده خشک بالاتری داشته است. نتایج آزمون های رئولوژیک حاکی از آن است که مدول ذخیره G’ و مدول افت G” پنیر شیراز گوسفندی در هر فرکانسی بالاتر از پنیر شیراز گاوی بوده و با افزایش زمان تخمیر در نمونه های پنیر شیراز هر دو مدول ذخیره و مدول افت هر دو افزایش یافتند. ویژگی های حسی -مزه و بافت- پنیر شیراز گوسفندی با افزایش زمان تخمیر، بهبود معنی داری پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    نوع شیر و زمان تخمیر بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، رئولوژیک و حسی پنیر شیراز موثر است. پنیر شیراز گوسفندی با زمان تخمیر 6 ساعت از بافت سفت تر و مطلوب تری در مقایسه با پنیر شیراز گاوی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: پنیر سنتی شیراز، پنیر سیراج، زمان تخمیر، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ویژگی های رئولوژیک
|
  • P. Davallou, S. Shab-Bidar, Tr Neyestani *, A. Djazayery Pages 1-12
    Background And Objectives
    In this study، the effect of improvement of vitamin D status on glycemic status، lipid profile and endothelial biomarkers in T2D subjects was investigated.
    Materials And Methods
    Subjects with T2D were randomly allocated to one of the two groups to receive either plain yogurt drink (PYD; containing 170 mg calcium and no vitamin D/250 mL، n= 50) or vitamin D3-fortified yogurt drink (FYD; containing 170 mg calcium and 500 IU/250 mL، n = 50) twice a day for 12 weeks. Anthropometric measures، glycemic status، lipid profile، body fat mass (FM) and endothelial biomarkers were evaluated at the beginning and after the 12-week intervention period.
    Results
    Intervention resulted in significant differences in changes of endothelin-1، E-selectin and MMP-9 concentrations in FD compared to PD (-0. 35 ± 0. 63 versus -0. 03 ± 0. 55، P= 0. 028; -3. 8 ± 7. 3 versus 0. 95 ± 8. 3، P = 0. 003 and -2. 3 ± 3. 7 versus 0. 44 ± 7. 1 ng/mL، respectively، P < 0. 05 for all). Even after controlling for changes of QUICKI، FM and waist circumference remained significant for endothelin-1 and MMP-9 (P = 0. 009 and P = 0. 005، respectively).
    Conclusions
    Ameliorated vitamin D status was accompanied by improved glycemic status، lipid profile and endothelial biomarkers in T2D subjects. The research findings suggest both direct and indirect ameliorating effects of vitamin D on the endothelial biomarkers.
    Keywords: Vitamin D, Endothelial, Blood glucose, Lipid profiles
  • S. Garmkhany, N. Yousofvand *, G. Nasodi, K. Hatami Pages 13-20
    Background And Objectives
    Different varieties of peppers have wide applications in traditional medicine. There are evidences that peppers affect some of cardiovascular diseases risk factors. The present study investigated the effect of oral red and black pepper powders on the serum levels of blood lipid profile in animal model.
    Materials and Methods
    In this study, two groups were used as post-test with control group. Twenty one NMRI male mice were weighed and randomly divided into three groups (n=7), including a control group, fed no chili (pepper) diets, and two experimental groups, fed the red pepper and black pepper powders, each mixed with standard pellet food at a ratio of 1/15 (6/6% of the weight of food) for one month. At the end of the 30-day treatment period, the body weight of the experimental animals was determined under deep anesthesia by chloroform. Then blood samples were collected from the heart directly. Serum levels of total cholesterol, LDL-c and HDL-c were determined by colorimetric method.
    Results
    Black pepper significantly reduced weight, total cholesterol and LDL-c, and increased the HDL-c/LDL-c ratio (p=0.003, p=0.009, p=0.001 and p=0.01, respectively). Red pepper decreased weight and total cholesterol significantly (p=0.01, and p=0.009, respectively).
    Conclusion
    Black and red peppers in nutrition regime can cause a reduction of weight and blood cholesterol. Cholesterol lowering properties in consumption of black pepper show better than consuming red pepper in diet.
    Keywords: Red pepper, Black pepper, Total Cholesterol, LDL, c, HDL, c
  • S. Narmcheshm, N. Omidvar *, P. Amiri, Z. Amiri, N. Kalantari, K. Nemati, B. Ghanbari, Z. Feizy, R. Sobhani Pages 21-28
    Background And Objectives
    Several studies have shown that parents of overweight/obese children sometimes perceive their child's weight as normal. This can affect their level of concern and follow ups to correct their child's weight. This study aimed to evaluate association between maternal weight status and self-efficacy in controlling child’s weight-related behavior with their perception of their child's weight status.
    Materials And Methods
    A total of 159 overweight/obese first grade students and their mothers from two districts of Tehran city were studied. Their height and weight were measured, and maternal BMI and children's BMI z-scores were calculated. Socio-demographic characteristics of the family, mother's self-efficacy and perception of their child's weight were assessed by a questionnaire through interview. Logistic regression analysis was used to evaluate factors effecting mother's perception.
    Results
    Mean age of children was 6.7±0.34 years. Among the children, 20.1% were overweight and 79.9% were obese, while 48% and 35% of the mothers were overweight and obese, respectively. About 77% of the mothers had misperception about their child's weight status. There was no significant relationship between the mother's occupation, education and weight status with misperception of child weight. Maternal self-efficacy in controlling the child’s weight related behaviors was low in 23.8% of the mothers; while it was medium and high in 50.3 and 25.8%, respectively. There was a reverse but insignificant association between self-efficacy and weight status of children.
    Conclusion
    Considering the critical role of parents, especially mothers in the process of child obesity management, informing mothers on the definition and importance of desirable body weight in children and proper means to combat it is a priority.
    Keywords: Childhood obesity, Maternal perception, Self, efficacy
  • H. Shirvani *, F. Rostamkhani, V. Sobhani Pages 29-38
    Background And Objectives
    Sometimes, in professional soccer, the football match is held three times in a week. Since soccer is a relatively intensive exercise that may cause inflammatory responses of the immune system, so nutritional supplements consumption could help to recover faster. This study investigated the effects of two-week Taurine supplement consumption and three sessions of 90-minute alternative intensive exercise on the serum levels inflammatory cytokines (IL-6, TNF-α) in elite soccer players.
    Materials and Methods
    Twenty four football players under 21 years old were selected and divided randomly into taurine, placebo and control groups. The Taurine group received 1.5 g taurine supplement 3 times daily, and the placebo group received the same amount of aspartame; both groups preformed three times of 90-minute specific soccer exercise protocol. The control group did not receive any supplement, and just followed their ordinary program. Blood samples were taken in six steps (48 h before the period, before and immediately after the first and third exercise protocols and 48 h after the end of the period).The one way ANOVA with repeated measures and Tukey’s post hoc test were used to compare the means in each group.
    Results
    The results of each step showed that serum levels of IL-6 and TNF-α increased immediately after the exercise protocols (in steps 3 and 5). Whereas, combined study of periods and groups indicated that IL-6 level significantly increased in the control and placebo groups (P=0/043). Also TNF-α level showed significant difference (P=0/013) in the control and placebo groups (P=0/008).
    Conclusion
    It appears that the three times of 90-minute soccer specific protocol a week put pressure on the soccer players’ inflammatory system that may repeat frequently in the competition season. On the other hand, the results showed that taurine supplementation has anti-inflammatory effects before and during this period, and prevents significant alterations of the mentioned cytokines. Thus, short-term taurine supplement consumption could be recommended to elite soccer players during the high pressure competition and the training weeks.
    Keywords: Soccer specific protocol, Taurine supplement, Interleukin, 6, Alpha tumor necrosis factor
  • Z. Razzaghi, Y. Mehrabi *, F. Zayeri, A. Rashidi, B. Aghapoor Pages 39-46
    Background And Objectives
    Today nutritionists use dietary pattern to find out the effect of food in health. Most common statistical methods to determine dietary pattern are factor analysis and cluster analysis.Mixture models are a combination of k probability distribution with different probability and provide a parametric model for unknown distributional shapes. Recently mixture model as the third method is used to determine dietary pattern. Then we compared this new method with other two methods available for this purpose.
    Materials and Methods
    We analyzed data from 25 food groups of 400 high school girls in Ahar (Rashidi’s data), and compared the results of factor analysis, cluster analysis and multivariate normal mixture model for dietary pattern. Selection of the best mixture model was done by AIC and BIC criteria.
    Results
    Three, two and five dietary pattern were obtained from factor analysis, cluster analysis and normal mixture model, respectively. Prevalence of these dietary patterns in normal mixture model was 6%,12%,34%,28%, and 20%, respectively.
    Conclusion
    It is concluded that mixture model has two advantages over the two other methods. First, the proportion of each pattern in population is known and secondly, the average of consumption of each food group gets clear; so more information can be obtained compared to the usual methods.
    Keywords: Mixture model, Factor analysis, Cluster analysis, Dietary pattern
  • P. Abdossattari, Sh Peighambardoust *, J. Hesari, Sj Peighambardoust, R. Rezaie Mokarram Pages 47-56
    Background And Objectives
    Lighvan cheese is one of the most popular traditional Iranian cheese due to its excellent taste and flavor. It is traditionally made from unpasteurized (raw) milk, thus, the presence of pathogen and spoilage microorganisms in the fresh final product is inevitable. The aim of this study was to evaluate the use of active LDPE based nanocomposite films containing different metallic and clay nanoparticles in packaging of Lighvan cheese.
    Materials And Methods
    Cheese packages were prepared from nanocomposite films and stored at 4 oC. Physical and chemical analyses and microbial tests of the packed cheeses were done immediately after packaging (at day 0), and after 7, 14, 21 and 28 days of storage.
    Results
    After 28 days of storage, the growth rate of coliformbacteria and Staphylococcus aureus was significantly (p<0.05) decreased as a result of application of nanocomposite package containing nanometals; however, it did not affect the growth of lactic acid bacteria. The results of migration test of nano-metal particles from package into a food simulant showed that nanocomposites containing metal nanoparticle was safe according to the limits set by FDA and EFSA.
    Conclusion
    Packaging containing nanoclay modified with nano-Ag and nano-CuO would reduce coliform bacteria and Staphylococcus aureus with no detrimental effect on cheese micribiota.
    Keywords: Lighvan cheese, Shelf life, Nano, composite, Nanoclay, Nano, silver, Active packaging
  • M. Shirmohammadi, S. Azadmard Damirchi *, S. Zarrin Ghalami Pages 57-66
    Background And Objectives
    High consumption of some foods and condiments encouraged researchers to use these foods as carrier of functional compounds. The main aim of this research was to evaluate the feasibility of mayonnaise formulation incorporated with flaxseed powder.
    Materials And Methods
    Flaxseed powder at four levels (4%, 8%, 12% and 16%) was added to low-fat mayonnaise, stored for three months and were compared with control sample. Mayonnaise samples at 4°C and in accelerated state at 55°C were evaluated regarding oil separation and powder settlement. Change in fatty acid profile was determinad by gas chromatography. Acid and peroxide values were also evaluated. Acceptability of all samples was compared by panelists.
    Results
    The obtained results showed that all samples were stable in three months, and there were no oil separation and settlement of flaxseed powder. GC results indicated that by increasing the flaxseed powder, contents of palmetic acid, oleic acid, stearic acid, linoleic acid were decreased but the alpha-linolenic acid had a significant increase. Acid and peroxide values increased during the storage but they were not more than 0.29 (mg KOH/g oil) and 2.07 (meq O2/kg oil), and were in normal range. The average of panelist's scores indicated that treatment with 8% flaxseed was more acceptable among samples. Conclution: Mayonnaise is a good carrier for flaxseed powder, and by addition of flaxseed powder to the mayonnaise formulation, it is possible to produce product with suitable quality and fortified with essential fatty acids.
    Keywords: Low, fat mayonnaise, Flaxseed powder, ? linolenic acid, GC
  • H. Abbasi *, Ma Mohammadifar Pages 67-77
    Background And Objectives
    Dough is an intermediate product of bakery production that represents physicochemical properties of raw materials and also qualitative aspects of the final product.Due to the high performance of artificial neural networks in educability and parallel processing of data with non-linear relations, the purpose of present research is providing suitable models for predicting rheological properties of dough based on the physicochemical properties of flour.
    Materials And Methods
    A range of flour samples produced in the factories of various regions and provinces of Iran were collected and seven physicochemical properties of them were evaluated. Oscillatory tests of stain and frequency sweep were done on the dough of samples, and two important parameters of them were selected for modeling. After training, and determining the specifications of networks with genetic algorithm and testing them, the sensitivity of output to input parameters was evaluated.
    Results
    Developed networks are four-layer perceptrons in which the first network, with removing gluten index and particle size index of flour, has 5 neurons in input layer and 15 neurons in the first and second layers for prediction of the incept, and the second has 7 neurons of input layer, 24 neurons in the first hidden layer and 17 neuron in the second hidden layer for predicting the slope of fitted model on frequency sweep. Developed networks predict rheological properties of dough with correlation coefficient more than 97%. Gluten index and zeleny number are introduced as important parameters on changing the rheological properties of dough.
    Conclusion
    Artificial neural network-genetic algorithm is a powerful method in predicting dough's rheological properties. Sensitivity analyses of optimum network indicate in the importance of flour's physicochemical properties in predicting the changes in the fundamental rheological properties of dough.
    Keywords: Artificial neural network, Genetic Algorithm, Dough rheology, Physicochemical properties of flour
  • N. Noshirvani *, H. Fasihi, A. Moradipayam Pages 79-90
    Background And Objectives
    One way to protect the oil against oxidation is using antioxidants. Since the most used synthetic antioxidants are harmful to health, due to safety concerns, there is an increasing trend among food scientists to replace synthetic antioxidants with natural ones, which, in general, are supposed to be safer. Walnut hulls, due to having high antioxidant effects, is a good choice as a natural antioxidant. The aim of this study, is investigation of the antioxidant effects of the extract and powder of green walnut hall on the oxidation of sunflower oil.
    Materials and Methods
    Green walnut hull extract was prepared with Maceration and Soxhlet extraction methods and the amount of phenolic compounds and antioxidant activity, respectively, was determined by Folin-Ciocalteu and DPPH radical trap methods. Antioxidant effects of different concentrations (100, 250, 500 and 1000 mg/kg) of green hull extract and powder (500 and 1000 mg/kg) were compared with the control and artificial antioxidant TBHQ in the maximum limit amount (200 mg/kg) through evaluation of acidity, peroxide value and thiobarbituric (TBA) on days 0, 5, 10 and 15 days of storage at 70°C.
    Results
    The amount of total phenolics and flavonoids for Maceration method was 17.81 and 1.59 and for Soxhlet method was 98.07 and 38.7, respectively, on the basis of gallic acid and catechin (mg/g sample) for phenols and flavonoids obtained. The walnut hulls’ EC50 was 0.15 mg/ml. The data showed that peroxide value and thiobarbituric oxidation rate increase over time, but the samples containing extract and powder of walnut hulls compared to the control in most concentrations showed less oxidation. The use of high concentrations of green walnut hull extract increased oil oxidation, and the best result was obtained for 100 mg/kg that could well slow the oxidation process and compete with TBHQ at 200 mg/kg.
    Conclusion
    Soxhlet extraction method leads to higher levels of polyphenols than the Maceration method. Less concentration of green hull extract is more effective than higher concentrations in reducing oxidation. Green walnut hull is presented as a source of high antioxidant effect with low price to replace with synthetic antioxidants.
    Keywords: Oxidation, Sunflower oil, Natural antioxidant, Green walnut hull extract
  • P. Habibi, F. Khodaeyan* Pages 91-100
    Background And Objectives
    Replacing milk saturated fatty acids with vegetable oil can be a good way for reducing the risk of hypercholesterolemia and improving cardiovascular health. This study was carried out to determine the effects of using grapeseed oil on the sensory and physicochemical properties of ice cream.
    Materials And Methods
    Milk fat was replaced with milk fat at 5 levels of grapeseed oil (0%, 20%, 40%, 60% and 80% (w/w)). The samples were subjected to physicochemical analysis (pH, titratable acidity, overrun, meltdown, texture and viscosity) and sensory evaluation (color, hardness, viscosity, meltdown, flavor and overall acceptability).
    Results
    The results showed that low levels of grapeseed oil had no significant effect on pH and acidity but at 80%, it significantly reduced the pH and increased the acidity of ice cream. Increasing in the concentration of grapeseed oil was accompanied by decreasing the overrun, meltdown, texture, viscosity, pseudoplasticity and consistency index, and increasing the flow index. The effect of grape seed oil on sensory properties such as smoothness, hardness and color was not significant, and only at 80% of oil, it decreased the acceptance level of viscosity, meltdown and overall acceptability (p<0.05). Grapeseed oil at lower level of 40% replacing had no significant effect on the flavor of ice cream (p>0.05).
    Conclusion
    Incorporation of grapeseed oil in ice-cream to replace milk fat could affect the physicochemical properties of ice-cream. Considering that addition of grapeseed oil at 40% level did not have any adverse effect on the sensory qualities, consumers may enjoy the health benefits of essential fatty acids and antioxidants of grape seed oil in ice cream.
    Keywords: Ice cream, Grapeseed oil, Physicochemical properties, Sensory evaluation
  • Z. Abdimoghadam, E. Shamloo *, Am Mortazavian, M. Atefi Pages 101-107
    Background And Objectives
    Listeria monocytogenes is a psychrophilic bacterium with drought-resistant characteristics and also stable in osmotic stress; these abilities of Listeria make it grow in food stuff, leading to contamination. The aim of this study was to assess the frequency of Listeria species in raw milk and traditional unpasteurized dairy products in Isfahan, Iran.
    Materials And Methods
    A total of 292 samples of raw milk and traditional, unpasteurized dairy products was examined for presence of Listeria spp. using a two-step selective enrichment recommended by USDA. All isolates were subjected to standard biochemical test. L. monocytogenes strains were further confirmed by PCR amplification.
    Results
    Of 292 samples, 21 (7.19%) and 4 (1.36%) were positive for Listeria spp. and pathogenic L. monocytogenes, respectively. The prevalence of Listeria spp. in raw milk, ice cream, cream, and freni was 5/91 (5.49%), 12/63 (19.04%), 3/27 (11.11%) and 1/25 (4%), respectively. Listeria was not detected from yogurt, butter, kashk, and cheese. Listeria innocua at 16/21 (5.44%) was the most prevalent species isolated, followed by L. monocytogenes at 4/21 (19%) and L. seeligeri at 1/21 (4.7%). All strains of L. monocytogenes identified by biochemical tests were also confirmed by PCR.
    Conclusion
    The study shows the prevalence of L. monocytogenes in raw milk and traditional dairy products sold in the market. Consumption of raw milk with mild heat treatment or its usage in traditional dishes is a common practice in Iran. Therefore, the lack of appropriate control measures could pose serious health problems. The lack of knowledge of the risks of Listeriosis transmission indicates the need for implementation of a food safety education program. In addition, the Iranian food safety authorities should urgently set up an effective standard to screen all susceptible food products for presence of Listeria.
    Keywords: Raw milk, Traditional dairy, Listeria monocytogenes
  • N. Nazarpoor, M. Aminifar* Pages 107-118
    Background And Objectives
    Due to the climate variation and extension of traditional animal husbandry in Iran, investigation on the physicochemical, microbial and technological characteristics of different kinds of traditional cheese is crucial. In this study, the effect of milk type and fermentation time on the physicochemical, sensorial and rheological properties of Shiraz cheese- soft cheese produced in western Iran- were investigated.
    Materials and Methods
    Shiraz traditional cheese was produced from bovine and ovine milk with 4 and 6 hour fermentation times. The physicochemical, rheological and sensorial properties of the cheese samples were analyzed with completely randomized design with three replicates..
    Results
    According to our results, when fermentation time increased, the amount of protein, fat, dry matter and pH of the cheese samples was decreased. Shiraz cheese produced from ovine milk has higher protein, fat and dry matter than bovine cheese. Rheological tests showed that storage modulus (Ǵ) and loss modulus (G̋) of the ovine Shiraz cheese samples were higher than those of bovine samples in each frequency, and when the fermentation time was increased, storage and loss modulus were increased too. The sensorial characteristics –taste and texture- of the ovine Shiraz cheese were improved significantly when the fermentation time was increased.
    Conclusion
    The results showed that the physicochemical, rheological & sensorial properties were affected by the milk type and fermentation time. Ovine Shiraz cheese with 6 hours fermentation had firmer and better texture than bovine Shiraz cheese.
    Keywords: Shiraz cheese traditional, Siraj cheese, Fermentation time, Physicochemical characteristics, Rheological properties