فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1396)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علوم تغذیه
  • پانته آصالحی، مطهره حسنی، مجتبی فلاح کذابی، فیروزه حسینی، پروین میرمیران * صفحات 1-12
    سابقه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط دریافت انواع اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع از گروه های مختلف غذایی با خطر سندرم متابولیک در بزرگسالان تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بر پایه جمعیت در قالب مطالعه قند و لیپید تهران بود که بر روی 6412 بزرگسال ( ≥19 سال ) تهرانی انجام گرفت. اطلاعات تغذیه ای با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک جمع آوری شد. گلوکز ناشتای خون، فشار خون، غلظت کلسترول، تری گلیسرید سرم وHDL-C اندازه گیری شد. سندرم متابولیک بر طبق معیارهای پانل درمانی بزرگسالان تعریف شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مردان و زنانی که در چارک بالای مصرف SFA قرار داشتند ارتباط معنی داری را با سندروم متابولیک نشان دادند (05/0p<). همچنین رابطه مستقیمی بین مصرف PUFA(n-6) با سندروم متابولیک در مردان دیده شد (05/0p<) و در مردانی که مصرف PUFA(n-3) در آنها در چارک های دوم و چهارم قرار داشت، ارتباط معکوسی با سندروم متابولیک دیده شد (03/0p=)، در حالی که ارتباط معنی داری بین هیچ یک از چارک های دریافتی PUFA(n-3) و ابتلا به سندروم متابولیک در زنان دیده نشد (34/0p=). ارتباط معکوسی بین دریافت در چارک های سوم و چهارم SFA گروه روغن جامد حیوانی با سندروم متابولیک مشاهده شد (02/0p=).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد که ارتباط معکوسی بین دریافت اسیدهای چرب اشباع از گروه های مختلف غذایی با سندروم متابولیک وجود دارد. همچنین ارتباط مستقیمی بین دریافت اسیدهای چرب امگا 6 از گروه های مختلف غذایی با سندروم متابولیک در مردان مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سندروم متابولیک، گروه های غذایی، بزرگسالان، چربی های اشباع، چربی های غیر اشباع
  • هدی مستقیمی، ابوالقاسم جزایری، شیما جزایری *، مهدی تهرانی دوست، بهرام رشیدخانی صفحات 13-24
    سابقه و هدف
    تاکنون مطالعه ای در خصوص ارتباط الگوهای غذایی و کارکردهای اجرایی انجام نشده است. با توجه به این که کارکردهای اجرایی بخشی از عملکردهای مغزی هستند که بر پیشرفت تحصیلی، رفتار و شناخت اثرگذارند و برخی مطالعات ارتباط الگوهای غذایی را با این متغیرها نشان داده اند، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی و مقیاس های رفتاری کارکرد اجرایی در دانش آموزان دبستانی 8-6 ساله انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در 374 دانش آموز (184 پسر و 190 دختر) 8-6 ساله ی پایه اول تا سوم ابتدایی شهر قم انجام شد. دریافت های غذایی کودکان با استفاده از پرسش نامه نیمه کمی بسامد خوراک و کارکردهای اجرایی با استفاده از پرسش نامه درجه بندی رفتار کارکرد اجرایی (BRIEF) ارزیابی گردید. روش تحلیل عاملی جهت تعیین الگوهای غذایی غالب مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد. الگوی غذایی سالم دارای مقادیر بالای سبزیجات، حبوبات، گوشت قرمز و میوه جات و الگوی غذایی ناسالم دارای مقادیر بالای مایونز، شیرینی جات، آبمیوه های صنعتی، گوجه، نوشابه و میان وعده ها بود. پس از تعدیل مخدوشگرهای احتمالی، در افرادی که در نیمه بالای الگوی غذایی سالم قرارداشتند، شانس عملکرد ضعیف در مقیاس های بازداری، کنترل هیجانی و شاخص تنظیم رفتار به طرز معنی داری کمتر بود. هم چنین افرادی که در نیمه بالای الگوی غذایی ناسالم قرار می گرفتند، شانس بیشتری برای عملکرد ضعیف تر در مقیاس کنترل هیجانی داشتند.
    نتیجه گیری
    الگوی غذایی سالم ارتباط مثبت با مقیاس های رفتاری کارکرد اجرایی به ویژه مقیاس های بازداری و کنترل هیجانی داشت و الگوی غذایی ناسالم با عملکرد ضعیف تر در مقیاس کنترل هیجانی در ارتباط بود.
    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، کارکردهای اجرایی، رفتار، کودکان
  • مرجان بهزادی مقدم، محمد گله داری *، لنا مطلبی صفحات 25-32
    سابقه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی، نوعی تجمع چربی در سلول های کبدی است که خطر سیروز، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی هشت هفته تمرین مقاومتی منتخب از نوع کار با کش ورزشی و رژیم غذایی کم کالری، بر سطوح پلاسمایی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و بافت پارانشیم کبد، در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی می باشد.
    مواد و روش ها
    33 مرد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی به صورت تصادفی به سه گروه، تمرین با کش (12 نفر)، رژیم غذایی (11 نفر) و کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین با کش، به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته تمرین با کش را اجرا نمودند. برای گروه رژیم غذایی، 500 کیلو کالری از انرژی دریافتی روزانه کسر شد. سونوگرافی کبد و آزمایش خون پیش و پس از دوره مداخله جهت اندازه گیری چربی کبد و آنزیم های کبدی انجام شد. برای بررسی تغییرات درون گروهی از آزمون t زوجی و برای بررسی تفاوت بین گروه ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. سطح معنی داری (05/0p<) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    آنزیم AST در هر دو گروه کاهش معنی داری نشان داد. سطح پلاسمایی آنزیم ALT فقط در گروه رژیم غذایی به طور معنی داری کاهش یافت. هر دو روش مداخله باعث بهبود نمای سونوگرافیک کبد شد. تفاوت معنی داری بین دو روش مداخله در متغیرها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    هر دو روش تمرین مقاومتی با کش و رژیم غذایی کم کالری در بهبود محتوای چربی کبد و سطح پلاسمایی آنزیم های کبدی موثر بودند.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، تمرین مقاومتی، محدودیت کالری، آنزیم ی کبدی
  • محمدحسین غریب، کیهان قطره سامانی *، زرین زرین آبادی، مریم مختاری، اسفندیار حیدریان صفحات 33-42
    سابقه و هدف
    دیابت نوع دو یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک در سراسر جهان می باشد که باتوجه به ماهیت چند عاملی بیماری، عوامل مختلفی در آن نقش دارند. افزایش استرس اکسیداتیو در هایپرگلایسمی یک فاکتور کلیدی در پیشرفت دیابت و عوارض آن است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آنتی اکسیدان با منشاء طبیعی- رزوراترول در بهبود و کاهش عوارض بیماران دیابتی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور از بین بیماران دیابتی، 80 بیمار به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه مصرف کننده رزوراترول و کنترل تقسیم شدند و به مدت 60 روز به ترتیب مکمل رزوراترول (mg/day 200) و دارونما دریافت کردند. در ابتدای مطالعه و پس از 60 روز از بیماران خونگیری به عمل آمد و آزمایش های مربوط به پارامترهای آنتی اکسیدانی، پروفایل لیپیدی و برخی دیگر از شاخص های بیوشیمیایی روی آنان انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مصرف رزوراترول موجب کاهش معنی دار (0.000=p)BMI و (0.041=p)HbA1C و افزایش معنی دار پارااکسوناز (0.001=p) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (0.008=p) و (0.000=p) APOAو (0.038=HDL(p گردید. در گروه کنترل آنزیم های پارااکسوناز (0.005=p) و گلوتاتیون ردوکتاز (0.036=p) کاهش معنی دار یافتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه مشخص کرد که رزوراترول نقش مهمی در کنترل هایپرگلایسمی و تقویت دفاع آنتی اکسیدانی در بیماران دیابتی دارد. به نظر می رسد با شناسایی اولویت های اصلی درمانی در هر بیمار دیابتی، می توان از این مکمل همراه با داروی آنتی دیابتیک بیمار برای کنترل و پیشگیری از عوارض بیشتر این اختلال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دیابت، آنتی اکسیدان، رزوراترول، استرس اکسیداتیو
  • فاطمه سهرابی، رضا پاشا *، فرح نادری، پرویز عسگری، پروین احتشام زاده صفحات 43-51
    سابقه و هدف
    چاقی یک بیماری مزمن است که اگر مورد مداخله قرار نگیرد علاوه بر بیماری های جسمی و روانی، ظرفیت کار و توانایی افراد را کاهش می دهد و آنها را در مقابل بیشتر بیماری ها، آسیب پذیر می سازد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری بر نمایه توده بدنی و خودپنداره افراد دارای وزن بالای مراجعه کننده به مراکز تغذیه درمانی استان ایلام انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. از بین داوطلبان زن و مرد واجد شرایط (داشتن وزن بالا بر اساس نمایه توده بدنی، نداشتن بیماری جسمانی و روانی حاد، عدم بارداری ، نداشتن برنامه کاهش وزن دیگر)، تعداد 60 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و با روش تصادفی ساده به دو گروه آزمایش(30 نفر) و گروه شاهد (30 نفر) اختصاص یافتند. اطلاعات با استفاده از محاسبه نمایه توده بدنی و آزمون خودپنداره بک جمع آوری گردید. گروه آزمایش با استفاده از پروتکل درمانی زفرا کوپر ترجمه خیرالله صادقی در طی 11 ماه (24 جلسه در طول 44 هفته) در دو فاز کاهش وزن و ابقای وزن (فاز کاهش وزن طی 30 هفته و فاز ابقای وزن طی 14 هفته) در هر جلسه 50-45 دقیقه ای مورد مداخله قرار گرفت، گروه شاهد مداخله ای دریافت نکردند. پس از پایان جلسات پس آزمون به عمل آمد و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.
    یافته ها
    درمان شناختی - رفتاری چاقی علاوه بر کاهش وزن و ابقای آن، به بهبود خودپنداره و تغییراتی در باورهای شخصی درباره ظاهر و خود کارآمدی وزن انجامید.
    نتیجه گیری
    رفتاردرمانی شناختی در کاهش نمایه توده بدنی و ابقای وزن کاسته شده و بهبود خودپنداره افراد دارای وزن بالا موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، نمایه توده بدنی، خودپنداره، اضافه وزن
  • علوم و صنایع غذایی
  • سجاد پیرسا *، محمد علیزاده، نادر قهرمان نژاد صفحات 53-64
    سابقه و هدف
    کنسانتره خرما دارای 44 تا 88 درصد موادقندی و کربوهیدرات می باشد و نیز حاوی مقدار کافی از ویتامین های آ، ب و ث و درصد بالای فیبر می باشد. بنابراین در این تحقیق کنسانتره خرما (به عنوان شیرین کننده) به عنوان جانشین شکر که از لحاظ سلامتی فاقد مضرات شکر است در تهیه آبمیوه مخلوط انگور و سیب مورد استفاده قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    برای تهیه آبمیوه مخلوط انگور و سیب آبمیوه به شرح زیر تهیه گردید: مجموع آبمیوه سیب و انگور 67 درصد و مجموع شکر و کنسانتره خرما 33 درصد. اثر 5 فاکتور درصد آبمیوه انگور، سیب، شکر، کنسانتره خرما و نیز زمان نگه داری (هر کدام در 5 سطح) در خواص فیزیکو شیمیایی محصول آبمیوه شامل (ویتامین C، اسیدیته، خاصیت آنتی اکسیدانی، هیدروکسی متیل فرمالدهید، اندیس فرمالین، اندیس قهوه ای شدن غیر آنزیمی) بررسی گردید. برای بررسی اثرات فاکتور های مستقل بر خواص آبمیوه ها از طرح مرکب بهینه DOCD (D-Optimal Combine Design) استفاده گردید بر اساس طرح آماری استفاده شده 40 آبمیوه مخلوط تهیه شده و خواص فیزیکوشیمیایی آنها بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد: 1- افزایش درصد کنسانتره خرما در آبمیوه باعث افزایش ویتامین C نمونه می شود و افزایش زمان نگهداری نمونه ها باعث کاهش ویتامین C نمونه ها می شود، 2- افزایش درصد کنسانتره خرما به میزان کمی باعش افزایش اسیدیته می شود و افزایش زمان نگهداری نیز به میزان کمی باعث افزایش اسیدیته می شود، 3- افزایش درصد کنسانتره خرما همانند افزایش درصد آبمیوه سیب باعث افزایش اندیس فرمالین می گردد و افزایش درصد کنسانتره خرما و نیز افزایش درصد آبمیوه انگور باعث افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی محصول می شود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده کنسانتره خرما در آبمیوه مخلوط انگور-سیب به راحتی می تواند جایگزین شربت شکر شده و علاوه بر حفظ ویژگی های اولیه محصول باعث افزایش سودمندی محصول مانند افزایش ویتامین C در محصول شود.
    کلیدواژگان: کنسانتره خرما، آبمیوه انگور-سیب، جایگزینی شکر، خواص فیزیکوشیمیایی
  • زهرا شیخ الاسلامی، حدیثه رجبی، مسعود قدسی، اکرم آریانفر، تکتم هجرانی * صفحات 65-72
    سابقه و هدف
    رشد روز افزون جمعیت و نیاز آنها به تامین غذا، کمبود منابع آبی برای تولید گندم کافی و عدم کیفیت نان های تولیدی از آرد گندم ضرورت استفاده از سایر منابع غلات را برای تولید نان نشان می دهد. این پژوهش با هدف بررسی اثر جایگزینی آرد تریتیکاله و آرد گندم و استفاده از صمغ کتیرا بر کیفیت و ماندگاری نان قالبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    آرد تریتیکاله رقم سناباد در سه سطح (صفر، 25 و 50 درصد) جایگزین آرد گندم شد و صمغ کتیرا در چهار سطح (صفر، 3/0، 6/0 و 9/0 درصد) به خمیر اضافه شد و خواص کیفی نان مثل حجم، تخلخل، ویژگی های بافتی و خصوصیات حسی و ماندگاری نان ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با جایگزینی تریتیکاله و افزودن صمغ کتیرا رطوبت نان افزایش یافت، افزودن آرد ترتیکاله سبب کاهش نرمی بافت و حجم مخصوص نان شد و اما با افزایش صمغ کتیرا تا سطح 6/0 درصد خصوصیات بافت و حجم نان بهبود یافت. افزودن 25 درصد آرد تریتیکاله و 6/0 درصد صمغ کتیرا بیاتی نان را به تعویق انداخت. نزدیکترین نمونه به نمونه شاهد از لحاظ امتیاز خصوصیات حسی، نمونه حاوی 25 درصد آرد ترتیکاله و 6/0 درصد صمغ کتیرا بود.
    نتیجه گیری
    جایگزینی 25 درصد از آرد گندم با آرد تریتیکاله رقم سناباد اولین رقم اصلاح شده خوراکی در ایران است. استفاده از 6/0 درصد صمغ کتیرا در راستای بهبود و تقویت خواص شبکه گلوتنی در تولید نان قالبی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آرد تریتیکاله، بافت، صمغ کتیرا، زمان ماندگاری، نان قالبی
  • مسعود فرجی، مهدی فرهودی *، لیلا روزبه نصیرایی صفحات 73-82
    سابقه و هدف
    کشک یکی از فرآورده های فرعی شیر است که در بین منابع غذایی حاوی بالاترین پروتئین می باشد. بنابراین محیط مناسبی جهت رشد و ازدیاد میکروارگانسیم های مختلف است. با توجه به اثرات زیان آور نگهدارنده های شیمیایی، لزوم انجام پژوهش در خصوص اثرات ضد میکروبی نگهدارنده های طبیعی و اسانس های گیاهی بر رشد میکروارگانیسم های مهم موادغذایی در مدل های آزمایشگاهی و غذایی افزایش یافته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش شامل استخراج و تعیین ترکیبات شیمیایی عصاره موسیر و ارزیابی اثرات ضد میکروبی آن علیه استافیلوکوکوس اورئوس و کلستریدیوم بوتولینوم در کشک است. ابتدا نمونه های از کشک مایع حاوی عصاره موسیر با غلظت های 5/0%، 75/0%، 1% و 2% تهیه گردید. سپس هر یک از نمونه ها با استافیلوکوکوس اورئوس با جمعیت میکروبی cfu/ml 107 و کلستریدیوم بوتولینوم با جمعیت میکروبی cfu/ml 107 به طور جداگانه آلوده شده و در یخچال 4 درجه سانتی گراد به مدت 21 روز نگهداری شد. نمونه برداری از کشک در روزهای صفر، هفت، چهارده و بیست و یک صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با افزایش مدت زمان نگهداری کشک میزان pH کاهش قابل توجهی داشته است، همچنین جمعیت استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با کلستریدیوم بوتولینوم با سرعت بیشتری از بین می رود، در پایان روز بیست و یکم نگهداری، جمعیت استافیلوکوکوس اورئوس به صفر رسیده است.
    نتیجه گیری
    عصاره حاوی یک درصد موسیر هم به لحاظ کاهش رشد میکروبی و هم به لحاظ خصوصیات حسی و رنگ به عنوان مناسب ترین نمونه انتخاب شد.
    کلیدواژگان: کشک، عصاره موسیر، اثر ضد میکروبی، استافیلوکوکوس اورئوس، کلستریدیوم بوتولینوم
  • مهلا نقوی، سیده زهرا سیدالنگی * صفحات 83-94
    سابقه و هدف
    امروزه تقاضا برای محصولات غذایی فراسودمند افزایش یافته است. پوست انار یک محصول فرعی در صنعت میوه و منبع غنی از آنتی اکسیدان های پلی فنول و تانن می باشد. از خواص درمانی آن می توان کاهش بیماری های قلبی و عروقی، کلسترول، ریسک سرطان روده، استرس و رفع مشکلات معده را نام برد. در این پژوهش، اثرات افزودن پودر پوست انار و هل بر خصوصیات حسی و رئولوژیکی کیک روغنی مورد بررسی قرار گفت.
    مواد و روش ها
    مقادیر 5/1، 3، 5/4 و 6 درصد پودر پوست انار قرمز به همراه 03/0 و 06/0 درصد هل به خمیر کیک روغنی اضافه گردیدند. ویژگی های فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی کیک روغنی حاصل از قبیل رطوبت، اسیدیته، pH، رنگ، تخلخل، شاخص حجم، سفتی بافت، رنگ پوسته و خواص حسی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد افزودن پودر پوست انار و هل تغییرات معنی دار در میزان pH ایجاد نمی کند. اما با گذشت زمان در تیمار شاهد افزایش قابل ملاحظه ای دیده می شود. اسیدیته تمامی تیمار ها تا روز پانزدهم در محدوده استاندارد قرار داشت. سپس، افزایش اسیدیته مشاهده گردید. حجم نمونه ها در مقایسه با نمونه شاهد افزایش یافت. اما طی دوره نگهداری کاهش یکباره حجم در نمونه ها مشاهده شد. همچنین، رطوبت و تخلل نمونه ها افزایش یافت. اما گذشت زمان، موجب کاهش رطوبت و تخلل در تیمار ها شد. از سوی دیگر، افزودن پودر پوست انار موجب افزایش خاکستر و سفتی بافت و کاهش انسجام گردید. *a و b* تیمارها روند افزایشی و L* آنها روند کاهشی داشته است. در نهایت به لحاظ ویژگی های حسی تغییر قابل ملاحظه ای دیده نشد، هرچند تمامی فاکتورهای حسی بهبود یافتند.
    نتیجه گیری
    افزودن پودر پوست انار قرمز و هل به خمیر کیک روغنی باعث تغییرات تاثیرگذار بر ویژگی های رئولوژیکی و فیزیکوشیمیایی گردید. بهترین نمونه مربوط به تیمار حاوی 5/4 درصد پودر پوست انار و 06/0 درصد هل بود.
    کلیدواژگان: پودر پوست انار قرمز، هل، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژی، فیبر
  • آزاده اسلام پور، ابراهیم حسینی * صفحات 95-102
    سابقه و هدف
    پوشش دهی خلال های سیب زمینی با هیدروکلوئیدها می تواند سبب کاهش جذب چربی در طول سرخ کردن محصول شود. در این تحقیق تاثیر صمغ بادام کوهی و ژلاتین بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خلال های سیب زمینی سرخ شده به روش عمیق بررسی شد.
    مواد و روش ها
    خلال های سیب زمینی، از طریق غوطه وری در محلول های صمغ بادام کوهی و ژلاتین، به تنهایی و یا توام با یکدیگر به نسبت های 1:1، 2:1 و 1:2 پوشش دهی شدند. این تیمارها و نمونه شاهد (فاقد پوشش) به روش عمیق در روغن سرخ کردنی سرخ شدند. سپس میزان رطوبت، جذب روغن، شاخص پراکسید، تردی، شاخصه های رنگ و پذیرش کلی نمونه ها پس از 24 ساعت نگهداری در دمای یخچال اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پوشش دهی صمغ بادام کوهی و ژلاتین می توانند موجب کاهش اتلاف رطوبت، جذب روغن و شاخص پراکسید، و افزایش تردی خلال های سیب زمینی سرخ شده شود. جذب روغن خلال ها در همه نمونه های پوشیده شده کمتر از نمونه شاهد بود. کمترین جذب روغن در خلال های تیمار شده با 3 درصد ژلاتین و کمترین شاخص پراکسید در تیمار حاوی یک درصد ژلاتین و 5/1 درصد صمغ بادام کوهی مشاهده شد. از نظر ارزیابان، خلال های حاوی 5/0 درصد صمغ بادام کوهی و 25/2 درصد ژلاتین به دلیل جذب چربی و شدت رنگ کمتر و تردی نسبتا بالاتر از مطلوبیت بیشتری برخوردار بودند (05/0> P).
    نتیجه گیری
    پوشش دهی خلال های سیب زمینی با صمغ بادام کوهی و ژلاتین نه تنها می تواند موجب کاهش جذب روغن و شاخص پراکسید شود، بلکه از نظر حسی نیز به تولید محصولی بهتر از خلال های بدون پوشش منجر می شود.
    کلیدواژگان: خلال سیب زمینی، کاهش جذب روغن، ژلاتین، صمغ بادام کوهی، سرخ کردن عمیق
  • آسیه محمودی، هما ترابی زاده * صفحات 103-110
    سابقه و هدف
    آنزیم اینولیناز آسپرژیلوس نایجر هیدرولیز کننده اینولین بوده و در تهیه شربت پرفروکتوز مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق، آنزیم اینولیناز از طریق ایجاد پیوند کووالانسی بر روی نانوذرات مغناطیسی هیدرولیزات گلوتنی گندم تثبیت گردید. این روش تثبیت، از نظر افزایش انتقال جرم بدلیل کاهش اندازه ذرات و افزایش سطح و در نتیجه بازدهی بیشتر فرآورده نهایی همچنین، بازیابی آنزیم تثبیت شده توسط میدان مغناطیسی از محیط واکنش و امکان استفاده مجدد از آنزیم دارای اهمیت است.
    مواد و روش ها
    در ابتدا نانوپپتیدهای هیدرولیزات گلوتنی با روش حلال زدایی و نانوذرات مغناطیسی Fe3O4 به روش هم رسوبی تهیه شدند. سپس سطح نانوذرات مغناطیسی توسط نانوپپتیدهای تهیه شده پوشش داده شد و آنزیم اینولیناز از طریق پیوند کووالانسی بروی آن تثبیت گردید. ویژگی های ساختاری و عملکردی نانوذرات تهیه شده و آنزیم تثبیت شده با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری در ناحیه UV/VISو میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی تعیین گردید.
    یافته ها
    مورفولوژی نانوذرات مغناطیسی بشکل کروی و نانوپپتیدهای گلوتنی بصورت کروی و رشته های کوتاه نشان داده شد. فاکتور های سینتیکی آنزیم تثبیت شده در مقایسه با آنزیم آزاد بهبود یافته و میزان بارگذاری آنزیم بر روی نانوپپتیدهای مغناطیسی حامل 74% محاسبه گردید. آنزیم اینولیناز تثبیت شده پس از 12 سیکل پی در پی آبکافت، 70% از فعالیت اولیه خود را حفظ نمود. نیمه عمر آنزیم تثبیت شده در دمای 60 درجه سانتی گراد در مقایسه با آنزیم آزاد حدود 5/1 برابر افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    استفاده از نانوپپتیدهای مغناطیسی هیدرولیزات گلوتنی گندم جهت تثبیت آنزیم اینولیناز، روشی کارآمد همراه با افزایش پایداری و بهبود عملکرد آنزیم به منظور تهیه شربت پرفروکتوز می باشد.
    کلیدواژگان: نانوپپتیدها، آنزیم اینولیناز، تثبیت کووالانسی، هیدرولیزات گلوتن گندم، نانوذرات مغناطیسی
  • سارا اسمعیلی، مرضیه حسینی، سعیده شجاعی علی آبادی، لیلا میرمقتدایی * صفحات 111-119
    سابقه و هدف
    آلوورا گیاهی است که به طور عمده در مناطق خشک رشد می کند و به دلیل داشتن خواص دارویی و تغذیه ای فراوان می تواند به عنوان یک ترکیب طبیعی به مواد غذایی اضافه گردد. این تحقیق با هدف استفاده از پودر ژل الوورا و بررسی خصوصیات بافتی و ماندگاری کیک جهت فراسودمند شدن محصول و افرایش کیفیت بافتی آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    پودر ژل آلوورا در سه سطح 2، 4 و 6 درصد نسبت به آرد به کیک اضافه شده و خصوصیات جذب آب و ویژگی های رئولوژیکی خمیر اندازه گیری می شود. در مرحله بعد کیک های مورد نظر تهیه و حجم و خصوصیات بافتی آن اندازه گیری می گردد. نمونه های تولیدی از نظر خصوصیات حسی و ویژگی های میکروبی با نمونه کنترل مقایسه می شود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، پودر آلوورا سبب کنترل فعالیت میکروارگانیسم ها، کپک و مخمر در کیک اسفنجی طی مدت نگهداری شده است، بنابراین دارای خاصیت ضد میکروبی و کپکی است. نتایج ویژگی های بافت کیک ها نشان داد میزان سفتی نمونه های حاوی مقادیر 2% پودر ژل آلوورا طی مدت نگهداری کاهش یافت، همچنین افزودن این پودر سبب افزایش شاخص رنگی روشنی و قرمزی کیک های مورد بررسی در سطح 2 و 4 درصد شد. در بررسی ارزیابی های حسی، نشان دهنده تفاوت معنی دار بو، فرم و شکل و پذیرش کلی بود که در ارزیابی کلی تیمار 2 درصد بالاترین امتیاز را کسب نمود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مثبت پودر ژل آلوئه ورا در ارتقای خصوصیات نمونه های خمیر و کیک، مصرف آن برای ترکیب شدن به همراه مواد غذایی همچون کیک اسفنجی جهت بهبود کیفیت و بالا رفتن ارزش تغذیه ای محصول پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پودر ژل آلوورا، کیک اسفنجی، خصوصیات بافتی، فاقد چربی، آزمون رنگ
  • مقاله مروری
  • هانیه مالمیر، پروانه صانعی، باقر لاریجانی، احمد اسماعیل زاده * صفحات 121-134
    سابقه و هدف
    به علت یافته های متناقض و نبود هیچ مطالعه ی جهت جمع بندی مطالعات اخیر، این مطالعه با هدف مرور سیستماتیک داده های موجود در زمینه ارتباط رژیم مدیترانه ای با دانسیته مواد معدنی استخوانی و شکستگی ها و جمع بندی این اطلاعات در یک متاآنالیز انجام می شود.
    مواد و روش ها
    مطالعات قبلی در زمینه ی ارتباط رژیم مدیترانه ای با دانسیته مواد معدنی استخوانی و خطر شکستگی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی «PubMed» ، «Google Scholar»، «SCOPUS»و «ISI Web of Science» تا ژوئن 2016 با استفاده از کلید واژه های Mesh و non-Mesh مرتبط انتخاب شدند. مطالعات مشاهده ای که بر روی انسان ها انجام شده بود، ارتباط پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای را با خطر شکستگی و دانسیته مواد معدنی استخوانی سنجیده بود، نسبت شانس یا خطر نسبی همراه با فاصله ی اطمینان 95٪ برای خطر شکستگی یا دانسیته مواد معدنی استخوانی و یا میانگین و انحراف معیار دانسیته مواد معدنی استخوانی را در طبقه بندی های امتیاز رژیم مدیترانه ای گزارش کرده بودند، انتخاب شدند.
    یافته ها
    با در نظر گرفتن معیار های ورود و هدف مطالعه 13 مطالعه جهت مرور سیستماتیک و 7 مطالعه جهت متاآنالیز انتخاب شدند. در متاآنالیزی بر روی 6 اندازه اثر از 4 مطالعه، کاهش 34 درصدی خطر ابتلا به شکستگی ران با پیروی از رژیم مدیترانه ای مشاهده شد (85/0-51/0 ؛66/0=RR). اگرچه که هتروژنیتی معنی دار در بین مطالعات یافت شد (002/0=Pheterogeneity ؛2/74٪=I2). آنالیز زیرگروه ها نشان دادند که طراحی مطالعه منبع اصلی هتروژنیتی است. ارتباط معکوس در مطالعات کوهورت (87/0-72/0 ؛79/0=RR) و مورد-شاهدی (85/0-51/0 ؛26/0=RR) در آنالیز زیر گروه ها معنی دار باقی ماند. در متاآنالیز 5 اندازه اثر از 3 مطالعه، پیروی از رژیم مدیترانه ای به صورت مثبت با دانسیته مواد معدنی استخوانی در ستون فقرات کمری [اختلاف میانگین دانسیته مواد معدنی استخوانی در مقایسه ی بیشترین سطح به کمترین سطح امتیاز رژیم مدیترانه ای: 12/0(g/cm2)؛ 06/0-19/0] و استخوان ران [10/0 (g/cm2)؛ 06/0-15/0] مرتبط بود. در مورد کل استخوان ران اختلاف میانگین در مقایسه ی بیشترین سطح به کمترین سطح پیروی از رژیم مدیترانه ای 11/0 (g/cm2) بود [11/0(g/cm2)؛ 09/0-14/0].
    نتیجه گیری
    پیروی از رژیم مدیترانه ای با کاهش خطر ابتلا به شکستگی و میانگین دانسیته مواد معدنی استخوانی بیشتر مرتبط است.
    کلیدواژگان: رژیم مدیترانه ای، دانسیته مواد معدنی استخوانی، شکستگی، متاآنالیز، مرور سیستماتیک
|
  • P. Salehi, M. Hasani, M. Fallah, F. Hosseini, P. Mirmiran * Pages 1-12
    Background And Objectives
    This study aimed to investigate the relationship between saturated and unsaturated fatty acids from food groups and risk of metabolic syndrome in Tehrani adults.
    Materials And Methods
    This study is a population-based cross-sectional study on 6412 adults (≥ 19 years) and performed in the framework of Tehran Lipid and Glucose Study. Nutritional information was collected using a food frequency questionnaire. Fasting blood glucose, blood pressure, cholesterol, triglyceride and HDL levels were measured. Metabolic syndrome was defined according to Adult Treatment Panel III criteria.
    Results
    The results showed that men and women in the top quartile SFA intake were significantly associated with metabolic syndrome (P
    Conclusion
    Based on the present study, there may be an inverse relationship between saturated fatty acids of different groups of food with metabolic syndrome. The inverse association of omega-3 and omega-6 fatty acids of different groups of food with metabolic syndrome were also observed.
    Keywords: Metabolic syndrome, Food groups, Adult, Saturated fatty acid intake, Unsaturated fatty acid intake
  • H. Mostaghimi, A. Djazayery, Sh Jazayeri *, M. Tehranidoost, B. Rashidkhani Pages 13-24
    Background And Objectives
    : Executive Functions are high-level cognitive functions that affect learning, behavior and school achievement. The aim of this study was to investigate the relationship between dietary patterns and behavioral indexes of executive functions in 6-8 years old children.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted in 374 students from 24 schools of Qom, Iran. The mothers were asked to provide the demographic, semi-quantitative food frequency, Physical activity and behavior rating inventory of executive functions (BRIEF) questionnaires. Then Children's height and weight were measured and dietary patterns were identified by factor analysis. Binary logistics regression was used to estimate OR for having weak executive functions.
    Results
    Two major dietary patterns were identified. The "healthy" dietary pattern characterized by high intake of vegetables, beans, red meat, fruits, nuts, low fat dairy, plant oil, fish, potato, doogh (yogurt drink) and olive. The second dietary pattern was high in mayonnaise, sugarydesserts, industrial juice, tomato, soda, snacks, pickles, refined grains, high fat and processed meat, tea, coffee, fried potato and low amounts of plant oil and was named the "unhealthy" dietary pattern. After adjusting for potential confounders, children in second median of healthy dietary pattern had significantly less odds of having weak performance in inhibit, emotional control and behavior regulating index (BRI). Greater adherence to "unhealthy" dietary pattern was significantly associated with a higher risk for having weak performance in emotional control.
    Conclusion
    There was a significant relationship between the healthy dietary pattern and some behavioral indexes of executive functions. Also this study showed that adherence to an unhealthy dietary pattern may be associated with problems in emotional control.
    Keywords: Executive functions, Dietary patterns, Bbehavior, Children
  • Marjan Behzadimoghadam, Mohammad Galedari *, L. Motalebi Pages 25-32
    Background And Objectives
    Fatty liver disease is a type of fat aggregation in the liver cells which increases the risk of cirrhosis, type 2 diabetes and cardiovascular diseases. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training (elastic band) or low-calorie diet on Plasma levels of aspartate aminotransferase (AST) and alanin aminotransferase (ALT) and liver parenchymal tissue in NAFLD patients.
    Materials and Methods
    A total of 33 men with nonalcoholic fatty liver disease (age 35-50 years) were randomly assigned to three groups: elastic band Exercise (n = 12), low–calorie Diet (n = 11), and the control (n = 8) groups. The training group performed elastic band training 3 days per week for eight weeks. In the diet group, the calorie restriction was 500 Kcal/day less than energy requirement for eight weeks. The plasma levels of liver enzymes (ALT, AST) and liver fat were measured before and after the eight week intervention. The paired samples t test and ANCOVA was used for within group changes and between group differences, respectively. The significant level was determine at p
    Results
    AST enzyme significantly decreased in both groups. The plasma levels of ALT significantly decreased only in the diet group. Both interventions improved the liver sonographic diagram. No significant difference was found between the two intervention groups.
    Conclusion
    Both methods of resistance training with elastic band and low-calorie diets are effective in the improvement of liver fat and plasma levels of hepatic enzymes.
    Keywords: Nonalcoholic fatty liver disease, Resistance training, Low-calorie diet, Liver enzymes
  • Mh Gharib, K. Ghatreh Samani *, Z. Zarrin, Aring, Badi, M. Mokhtari, E. Heydarian Pages 33-42
    Background And Objectives
    Type II diabetes is the most common metabolic disease in the world that is considered a multi factorial disorder. . Oxidative stress caused by high blood sugar is a key factor in the development and progression of diabetes and its complications. The aim of this study was to investigate the effects of resveratrol -as natural origin antioxidant- on improving and reducing the complications of diabetes.
    Materials And Methods
    In this double blind clinical trial study, 80 diabetic patients were randomly divided into two groups (resveratrol and control) and received treatment (200 mg / day) or placebo for 60 days:. Blood samples were taken at the beginning of the study and after 60 days from patients and the experiments on antioxidant parameters, lipid profile and other biochemical parameters were performed. Data analysis were done by the SPSS21 software.
    Results
    Resveratrol consumption decreased BMI (p=0.000) and HbA1C (p=0.041) and increased HDL (p=0.038), paraoxonase (p=0.001(, total antioxidant capacity (p=0.001) and APOA (p=0.000). In the control group reduction in paraoxonase (p=0.000) and glutathione reductase (p=0.036) enzymes were seen.
    Conclusion
    The results of this study showed that resveratrol plays an important role in the control of hyperglycemia and improving the antioxidant defense in patients with diabetes. It seems by identifying key priorities in each diabetic patient, this supplement can be used in combination with anti-diabetic medication to control and prevent further diabetic complications.
    Keywords: Diabetes, Antioxidant, Resveratrol, Oxidative stress
  • F. Sohrabi, R. Pasha *, F. Naderi, P. Askary, P. Ehteshamzadeh Pages 43-51
    Background And Objectives
    Obesity is one of major health problems in world. Nowadays, one third of the world suffer from overweight and obesity. Excess body fat accumulation is associated with severe medical and psychological problems. Obesity is a chronic disease that if not treated, causes physical and mental illnesses which ultimately decreases the ability and capacity to work and makes them more vulnerable against most of disease. The research has been conducted aiming at studying the effects of cognitive behavioral therapy on body mass index and self concept of the overweight people referring to the Health Centers of Ilam province.
    Materials and Methods
    A semi-experimental of pre-test, post-test and following up with the control group. Among the eligible male and female volunteers (beingoverweight based on body mass index , not having any severe physical and mental illness, not being pregnant and not being involved in other weight loss programs) , 60 people were selected by using simple random sampling and they were divided into two groups of experiment (30 people) and control (30 people). The tools of collecting data in this research are: body mass index and Beck Self concept Inventory (BSCI). By using the treatment protocol of Cooper Zefra, the experiment group was treated for 11 months (24 sessions during 44 weeks) including two phases of weight loss and weight maintenance (the phase of weight loss during 30 weeks and the phase of weight maintenance during 14 weeks) in 45-50 minutes sessions, and the control group did not receive any treatment after the sessions, the post test was conducted and data analysis was performed based on multi-variables covariate analysis.
    Results
    The research results showed that the cognitive behavioral treatment has significantly influenced body mass index and body image perception and self concept of the experimental group.
    Conclusion
    Cognitive behavioral therapy has an effect, on body mass index and self concept which can be used to control and lose weight.
    Keywords: Cognitive behavior therapy, Body mass index, Self-concept, Overweight
  • M. Alizadeh, N. Ghahremannejad Pages 53-64
    Background And Objectives
    In this study date concentrate was used as a sugar substitute in the blend fruit juice (grape-apple). The Effect of five factors including; sugar syrup (%Wt), date concentrate (%Wt), apple concentrate (%Wt), peach puree (%Wt) and storage time (day) on the physicochemical/color properties of juice samples were investigated.
    Materials And Methods
    An experimental design based on a D-Optimal Combine Design (DOCD) was used to study the different factors effecting (in 5 levels) the physicochemical properties of provided mixed fruit juices. Different quality indices, including acidity, vitamin C content, antioxidant capacity, none enzymatic browning index (NEBI), hydroxyl methyl furfural (HMF) and formalin index were measured and modeled.
    Results
    Results showed that the sugar in grape-apple blend juice can be easily replaced by date concentrate, the blend of fruit juice containing date concentrate had higher HMF, vitamin C, antioxidant activity and NEBI indices than fruit juice blend containing sugar, which has significant health implications.
    Conclusion
    The date concentrate was used as a sugar substitute in fruit juice blend (grape-apple) and this substitution of sugar with date concentrate produced juices with higher HMF, vitamin C, antioxidant activity and NEBI indices.
    Keywords: Date concentrate, Grape-apple juice, Substitute, Physicochemical property
  • Z. Sheikhol Eslami, H. Rajabi, M. Ghodsi, A. Arianfar, T. Hejrani * Pages 65-72
    Background And Objectives
    The need to feed the growing population, shortage of water resources for the production of wheat and lack of quality wheat flour to produce bread, it is necessary to use other sources of cereal. The aim of this study was to investigate the effect of replacement of wheat flour by triticale flour and adding tragacanth gum on quality and shelf life of bread.
    Materials and Methods
    Triticale flour in 3 levels (0, 25 and 50 %) replacement by wheat flour and tragacanth gum in levels (0, 0.3, 0.6 and 0.9 %) added to dough, and the quality properties such as moisture content, volume, porosity, textural properties and sensory characteristics and shelf life were evaluated.
    Results
    The result showed that replacement of triticale flour and added tragacanth gum increased moisture content of bread, while adding triticale flour reduced softness and specific volume of bread, however by increased tragacanth gum to 0.6 % concentration texture and specific volume was improved. Adding 25% triticale flour and 0.6% tragacanth gum delayed the staling of bread. The similar sample to the control regarding the sensory properties was the sample with 25% triticale flour 0.6% tragacanth gum.
    Conclusion
    Replacing 25% of wheat flour with triticale flour, (Sanabad varieties) is recommended as the first edible cultivars in bread production in Iran with gum tragacanth at 0.6 % for strengthening and improvements of the gluten network in bread.
    Keywords: Bread, Shelf life, Triticale flour, Texture, tragacanth gum
  • M. Faraji, M. Farhoodi *, L. Roozbeh Nasiraie Pages 73-82
    Background And Objectives
    Liquid curd is one of the milk byproducts and a rich source of protein among the food products. So it is a suitable environment for the growth and reproduction of different microorganisms. According to the harmful effects of chemical preservatives, the need for studies on antimicrobial effects of natural preservatives on the growth of microorganisms in food and laboratory models are growing.
    Materials and Methods
    This study includes extraction and determination of chemical composition of shallot (Allium Hirtifolium) and evaluation of their antibacterial effects against Staphylococcus aureus and Clostridium botulinum. First liquid curds containing 0.5%, 0.75%, 1% and 2% shallots extract were prepared. Then each sample was contaminated individually with Staphylococcus aureus (107 cfu/ml) and Clostridium botulinum (107 cfu/ml) and stored at 4ºC refrigerator for 21 days. Sampling of curd took place on day zero, seven, fourteen and twenty-one.
    Results
    The results of this study showed that the pH of liquid curd was considerably reduced during the storage time. Also the population of Staphylococcus aureus decreased more quickly than Clostridium botulinum. After 21 days of storage, there was no sign of survival of Staphylococcus aureus.
    Conclusion
    The sample containing 1% shallot (Allium Hirtifolium) extract was preferred in both terms of reducing microbial growth and suitable sensory properties.
    as the sample with 25% triticale flour 0.6% tragacanth gum.
    Replacing 25% of wheat flour with triticale flour, (Sanabad varieties) is recommended as the first edible cultivars in bread production in Iran with gum tragacanth at 0.6 % for strengthening and improvements of the gluten network in bread.
    Keywords: Liquid curd, Shallot (Allium Hirtifolium), Antimicrobial effect, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus
  • M. Naghavi, Z. Sayyed-Alangi * Pages 83-94
    Background And Objectives
    . Nowadays, the demand for functional food products has increased. Pomegranate (Punica granatum) peel is a by-product in fruit industry and a rich source of antioxidants, polyphenols and tannin. The health benefits of this by-product include reduction of cardiovascular disease, blood cholesterol levels, risk of colon cancer, stress and relieve stomach problems. This study evaluated the effect of cardamom and dried red pomegranate peel powder on organoleptic and rheological characteristics of cupcake.
    Materials and Methods
    Various percentages of red pomegranate peel powder (1.5, 3, 4.5 and 6%), and 0.03 and 0.06% of cardamom was added to the cake batter. Then, physicochemical and rheological characteristics of cupcakes were evaluated, including moisture, acidity, pH, color, porosity, volume index, hardness texture, and crust color as well as sensory properties.
    Results
    The results show that pomegranate peel powder and cardamom does not cause any significant changes in the pH, but, during the storage, it was increased in the control samples. In all the samples, acidity was in the standard range till the 15th day, then, increased acidity was observed. Volume index of the samples were enhanced compared to the control samples. But, volume reduction was observed during the storage. Also, moisture and porosity in the samples were increased. Then, they were reduced in the storage period. On the other hand, addition of powdered pomegranate peel increased hardness and ash, as well as reducing the cohesiveness. The sample a* and b* increased, and L* decreased. Overall, there was no significant changes in terms of sensory properties, however, all sensory factors were improved.
    Conclusion
    Adding red pomegranate peel powder to cupcake batter led to effective changes in rheological and organoleptic properties. The best treatment included 4.5% of red pomegranate peel powder and 0.06% of cardamom.
    Keywords: Red pomegranate peel powder, Elettaria cardamomum, Physicochemical properties, Rheology, Fiber
  • A. Eslampour, E. Hosseini * Pages 95-102
    Background And Objective
    Coating potato slices with hydrocolloids can lead to decreasing oil uptake of the products during the frying. In this study, the effects of bitter almond gum (BAG) and gelatin on the physicochemical properties of deep fried potato slices were assessed.
    Materials And Methods
    potato slices were coated through immersion in the solutions of BAG and gelatin, alone or in combination of both with respective ratios of 1:1, 1:2 and 2:1. These treatments and the control (without coating) were both deep fried in frying oil. Afterwards, moisture content, oil uptake, peroxide value, crispiness, color indices and sensory characteristics of the samples were determined after 24 hour storage in cool conditions.
    Results
    The results showed that BAG and gelatin can reduce moisture loss, oil absorption and peroxide value, and increased crispiness of deep fried potato slices. The oil uptake in all coated samples was less than the control. The minimum oil uptake was in the slices treated with 3% gelatin, and the lowest peroxide value was observed in 1% gelatin and 1.5% of BAG and in combination. The potato slices coated with 0.5 % of BAG and 2.25% gelatin were more favored by panelists, probably due to lower oil uptake and yellow intensity, and relatively higher crispiness (p
    Conclusion
    Coating potato slices with BAG and gelatin not only can reduce the oil absorption and peroxide value, but it can also produce food with better organoleptic properties as opposed to uncoated potato slices.
    Keywords: Potato slice, Oil uptake reduction, Gelatin, Bitter almond gum, Deep frying
  • A. Mahmoudi, H. Torabizadeh* Pages 103-110
    Background And Objectives
    Firstly, nanopeptides from wheat gluten hydrolysates were prepared by desolvation method and Fe3O4 magnetic nanoparticles were prepared by co-precipitation method. Afterwards, the surface of magnetic nanopeptides were coated with prepared nanopeptides and inulinase was immobilized on prepared magnetic nanopeptides by covalent bonding. The structural and functional characteristics of prepared nanoparticles and immobilized enzyme were determined by using spectrophotometry in UV / VIS region and field emission scanning electron microscope methods.
    Results
    The morphology of magnetic nanoparticles were shown spherical also gluten peptides were spherical with short fibers. Kinetic parameters of immobilized enzyme, compared with the free enzyme, were improved and the enzyme loading on magnetic nanopeptides was calculated (7.5 mg Enzyme / g Support) 74% . Immobilize enzyme preserved 69.9% of their initial activity after 12 cycles of hydrolysis. Half-Life of immobilized enzyme at 60 ° C compared to the free enzyme was increased about 1.5 times.
    Conclusion
    The use of magnetic nanopeptides of wheat gluten hydrolysates for immobilization of the inulinase is an efficient method along with the increase in stability and improvement in enzyme performance for high fructose syrup production.
    Keywords: Nanopeptides, Inulinase, Covalent immobilization, Wheat gluten hydrolysates, Magnetic nanoparticles
  • S. Esmaili, M. Hosseini, S. Shojaee Aliabadi, L. Mirmoghtadaie* Pages 111-119
    Background And Objectives
    Aloe vera plant mainly grows in dry areas due to having abundant medicinal and nutritional properties, can be used as a natural food additive. This research aims to determine the impact of aloe vera gel powder in tissue (texture) and shelf life of sponge cake, so that more beneficial products with better tissue quality can be produced.
    Materials and Methods
    Aloe vera gel powder was added to the flour in three levels of 2, 4 and 6% compared to the regular cake flour, then water absorption properties and rheological characteristics of dough was measured. In the next step, the cakes are prepared with the desired size, then histological characteristics can be measured. The sensory characteristics and microbial properties of produced samples are then compared to the control. .
    Results
    The results indicated that Aloe vera gel powder controls the activity of the microorganisms, mold, and yeast in sponge cakes during maintenance, therefore it has anti-bacteria properties. Results The Aloe Vera powder has been shown to control the activity of microorganisms, mold and yeast in a sponge cake during storage, thus having antimicrobial properties. The results of the texture properties of the cakes indicate that the firmness of the samples containing 2% of the Aloe Vera powder was reduced during storage, adding the powder increased the brightness and redness of the colored cakes at 2 and 4 percent. In evaluating sensory evaluations, there was a significant difference between the form, the form and the overall acceptance, which obtained the highest score in the overall assessment of 2%.
    Conclusion
    In General, the positive effect of Aloe Vera gel powder on improving the properties of dough and cake samples, it is recommended to be combined with food such as sponge cake to improve the quality and increase the nutritional value of the product
    Keywords: Sponge cake, Aloe vera, Texture, Cake volume, Colorimeter
  • H. Malmir, P. Saneei, B. Larijani, A. Esmaillzadeh * Pages 121-134
    Background And Objectives
    Given the conflicting findings and lack of systematically reviewed publication of previous studies, this study aimed to systematically review available data on the association between adherences to Mediterranean diet (MD) and bone mineral density (BMD) as well as risk of fractures through a meta-analysis.
    Materials and Methods
    Previous studies in the field of adherence to MD in relation to BMD and risk of fracture were selected through searching PubMed, Scopus, ISI Web of Science and Google Scholar databases prior to June, 2016 by using Mesh and non-Mesh relevant keywords. Observational studies that conducted on humans, examined the relationship between adherence to MD and BMD and risk of fractures, reported odds ratios (ORs) or hazards ratios (HRs) along with 95% confidence intervals for fracture or BMD or reported BMD ҆s mean ± standard deviations (SDs) across categories of MD score were included.
    Results
    Considering inclusion criteria and aim of the study, 13 papers were included for the systematic review and 7 papers included for meta-analysis. In the meta-analysis of 6 effect sizes, obtained from 4 studies, we found that adherence to MD was associated with a 34% reduced risk of hip fracture [overall RR: 0.66; 95% CIs: 0.51 to 0.85]; however, a significant between-study heterogeneity was found (I2=74.2%, Pheterogeneity=0.002). Study design was the main source of between-study heterogeneity; the inverse association remained significant for both cohort [RR=0.79; 0.72-0.87] and case-control studies [RR =0.26; 0.51-0.85]. Adherence to MD was positively associated with lumber spine’s [mean difference of BMD comparing highest and lowest categories of MD score: 0.12; 95% CI: 0.06-0.19 g/cm2], femoral neck [0.10; 0.06-0.15 g/cm2] and total hip [0.11; 0.09-0.14 g/cm2] BMD.
    Conclusion
    Adherence to MD was associated with a reduced risk of fracture as well as with a higher mean BMD.
    Keywords: Mediterranean diet, Fracture, Bone mineral density, Meta-analysis, Systematic review