فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1395)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/31
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهران رحیملو، زهرا یاری، آزیتا حکمت دوست، سیدعلی علویان، سیدعلی کشاورز صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی یکی از شایع ترین اختلالات کبدی در جهان است. پاتوژنز این بیماری با چاقی و مقاومت به انسولین مرتبط می باشد. با توجه به وجود شواهدی از اثربخشی مکمل زنجبیل بر عوامل خطر مرتبط با این بیماری، این مطالعه با هدف بررسی اثر مکمل زنجبیل بر سطوح آنزیم های کبدی و میزان استئاتوز و فیبروز کبدی بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، 50 بیمار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شده و به مدت 12 هفته تحت مکمل یاری با 2 گرم زنجبیل و یا دارونما قرار گرفتند. تمامی بیماران در طول دوره مداخله، توصیه های تغذیه ای و فعالیت بدنی دریافت کردند. سطوح آنزیم های کبدی، میزان استئاتوز و فیبروز کبدی و شاخص های تن سنجی در ابتدا و انتهای مطالعه برای تمام بیماران اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نسخه 20 نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    23 نفر در گروه مداخله و 21 نفر در گروه کنترل موفق به اتمام مداخله شدند. تفاوت معنی داری در متغیرهای زمینه ای در ابتدای مطالعه بین دو گروه دیده نشد. بعد از 12 هفته مداخله سطوح آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز و نیز میزان استئاتوز کبدی در گروه دریافت کننده مکمل زنجبیل نسبت به دارونما به طور معنی داری کاهش یافت (001/0>P)، اما تفاوت میزان کاهش فیبروز کبدی و آسپارتات آمینو ترانسفراز بین دو گروه معنی دار نبود (به ترتیب: 39/0=P و 886/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد زنجبیل می تواند روش درمانی جدیدی در اصلاح کبد چرب غیرالکلی به شمار آید.
    کلیدواژگان: بیماری کبد چرب غیرالکلی، زنجبیل، آنزیم های کبدی، استئاتوز و فیبروز کبدی
  • عسل نشاط بینی طهرانی، بیتا بیضایی، آزیتا حکمت دوست، رضا مولودی، رضا مولودی، بهرام رشیدخانی صفحات 9-18
    سابقه و هدف
    برخی از مطالعات، نقش محافظتی الگوی رژیمی مدیترانه ای MDP (Mediterranean Dietary Pattern) را در پیشگیری از اختلالات روانی نشان داده اند. هدف این مطالعه، تعیین رابطه میزان تبعیت از MDP با افسردگی، اضطراب و استرس در دختران نوجوان شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 280 دختر دانش آموز 18-15 ساله شهر تهران به روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. دریافت های غذایی معمول افراد در طول یک سال گذشته با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک و میزان تبعیت آنها از MDP با روش امتیاز تبعیت از این الگوی غذایی MSDPS (Mediterranean-Style Dietary Pattern Score) تعیین شد. امتیاز خرده مقیاس های مربوط به اختلالات روانی با استفاده از پرسشنامه DASS-21 (Depression Anxiety Stress Score) سنجش شد. آزمون پست هاک بونفرونی جهت مقایسه میانگین امتیاز هر یک از خرده مقیاس های مذکور بین بالاترین و پایین ترین پنجک های MSDPS مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از تعدیل اثر تمامی متغیرهای مخدوش گر احتمالی امتیاز خرده مقیاس افسردگی در افراد پنجک پنجم MSDPS به طرز معناداری (04/0P=) کمتر از این امتیاز در افراد پنجک اول بود (تفاوت پنجک پنجم و اول=72/4- و 22/0-67/9-= 95% CI). در حالی که، هیچ گونه ارتباط معنی دار دیگری میان افراد پنجک اول و پنجم MSDPS از نظر امتیاز خرده مقیاس های اضطراب و استرس مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تبعیت از MDP می تواند با کاهش شانس ابتلا به علایم افسردگی مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: الگوی غذایی مدیترانه ای، افسردگی، اضطراب، استرس، دختران نوجوان
  • روح الله فلاح مشکانی، پروانه صانعی، احمد اسماعیل زاده، عمار حسن زاده کشتلی، آوات فیضی، پیمان ادیبی صفحات 19-34
    سابقه و هدف
    یافته های تعداد اندکی از مطالعات که ارتباط بین الگوی عادات غذایی و چاقی را بررسی کرده اند، متناقض است. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین الگوی عادات غذایی، مشخص شده به روش LCA latent class analysis)) و چاقی در یک جمعیت بزرگ از بزرگسالان ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 7958 نفر بزرگسالان انجام شد، الگوی عادات غذایی در پنج حوزه (نظم وعده های غذایی، سرعت خوردن غذا، میزان مصرف مایعات حین وعده غذایی، فاصله وعده غذایی تا خواب و مصرف غذاهای چرب) با استفاده از پرسشنامه، ارزیابی شدند. LCA برای ارزیابی گروه بندی رفتارهای غذایی استفاده شد. شاخص های تن سنجی توسط پرسشنامه خود-اجرای اعتبار سنجی شده مورد ارزیابی قرار گرفت. چاقی عمومی و چاقی شکمی به صورت شاخص توده بدنی (BMI) بزرگ تر یا مساوی 30 و دور کمر بزرگ تر یا مساوی 88 سانتی متر برای زنان و 102 سانتی متر برای مردان تعریف شدند.
    یافته ها
    شیوع چاقی عمومی و چاقی شکمی در افراد مورد مطالعه به ترتیب 7/9 و 7/27 درصد بود. سه دسته مجزا برای سرعت خوردن غذا (متوسط، متوسط به پایین و متوسط به بالا)، دو دسته برای وعده غذایی (منظم و غیر منظم)، دو دسته برای مصرف مایعات حین وعده غذایی (نوشیدن متوسط و بالا بین وعده غذایی)، سه دسته برای فاصله بین وعده غذایی تا خواب (فاصله زمانی کوتاه، متوسط و طولانی تا زمان استراحت)، و سه دسته برای دریافت غذای چرب (دریافت کم، متوسط و بالا غذای چرب) توسط LCA تعریف شد. بعد از تعدیل متغیر های مخدوش تر بالقوه، افراد دارای الگوی غذایی نامنظم در مقایسه با افرادی که دارای الگوی غذایی منظم، به میزان 21%، 24% و 22% بیشتر در معرض اضافه وزن یا چاقی عمومی، اضافه وزن یا چاقی شکمی و چاقی شکمی بودند. افراد در گروه «نوشیدن زیاد مایعات در حین وعده غذایی» شانس بیشتری برای ابتلا به اضافه وزن (نسبت شانس: 37/1؛ 95% فاصله اطمینان 58/1-19/1) و چاقی (نسبت شانس: 51/1؛ 95% فاصله اطمینان 97/1-16/1) در مقایسه با افراد گروه « نوشیدن متوسط مایعات در حین وعده غذایی» داشتند. بین دریافت متوسط غذاهای چرب با اضافه وزن یا چاقی شکمی (نسبت شانس: 85/0؛ 95% فاصله اطمینان 00/1-73/0 و چاقی شکمی (نسبت شانس: 80/0؛ 95% فاصله اطمینان 96/0-68/0) در مقایسه با دریافت کم غذاهای چرب ارتباط معکوسی وجود داشت. ارتباط معنی داری بین سرعت غذا خوردن، فاصله وعده غذایی تا خواب و چاقی عمومی و چاقی شکمی بعد از تعدیل برای متغیر های مخدوش تر دیده نشد.
    نتیجه گیری
    الگوی غذایی نامنظم و نوشیدن زیاد مایعات در حین وعده غذایی با افزایش شانس ابتلا به چاقی عمومی و چاقی شکمی، همراه بود در حالی که مصرف متوسط غذاهای چرب با کاهش شانس ابتلا به چاقی شکمی در میان بزرگسالان ایرانی در ارتباط بود.
    کلیدواژگان: عادات غذایی، چاقی، چاقی شکمی، Latent class analysis، سرعت خوردن غذا
  • سید رضا سبحانی، حامد پورآرام، عباسعلی کشتکار، احمدرضا درستی مطلق صفحات 35-46
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع رو به افزایش اضافه وزن و چاقی در میان کودکان روستایی علی رغم بالا بودن شیوع کم وزنی، شناسایی الگوهای غذایی غالب و بررسی ارتباط آن با وضعیت وزن می تواند اطلاعات مفیدی را در مورد وضعیت سلامتی کودکان در اختیار قرار دهد. هدف از این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و ارتباط آن با وضعیت وزنی کودکان روستایی سنین دبستان در شهرستان بیجار بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 255 کودک روستایی سنین دبستان ساکن شهرستان بیجار به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. دریافت های غذایی در طول یک سال گذشته به وسیله پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ارزیابی شاخص های تن سنجی (وزن، قد و نمایه توده بدنی)، فعالیت بدنی، اطلاعات عمومی و اقتصادی- اجتماعی به روش استاندارد انجام شد. الگوهای غذایی غالب به روش تحلیل عاملی تعیین گردید و ارتباط آنها با وضعیت وزنی کودکان مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    سه الگوی غذایی سنتی، امروزی و مخلوط شناسایی شد. ارتباط معناداری بین الگوهای غذایی شناسایی شده و اضافه وزن یا چاقی پس از تعدیل اثر سن، فعالیت بدنی و انرژی دریافتی مشاهده نشد. در بالاترین چارک الگوی غذایی « سنتی» ، بعد از تعدیل بر اساس سن و فعالیت بدنی، شانس اضافه وزن و چاقی به طور معنی داری بیشتر بود (OR : 33/4 ، محدوده اطمینان 95 % :46/16 14/1) که بعد از تعدیل برای انرژی دریافتی معنی داری از بین رفت. روند شانس لاغری و لاغری شدید بعد از تعدیل برای سن، فعالیت بدنی و انرژی دریافتی با پیروی بیشتر از الگوی غذایی «امروزی» به طور معنی داری افزایش بود ( 04/0=p for trend).
    نتیجه گیری
    در میان کودکان روستایی الگوی غذایی امروزی و مخلوط در کنار الگوی غذایی سنتی قابل شناسایی است که با پیروی بیشتر از الگوی غذایی سنتی شانس اضافه وزن و چاقی افزایش می یابد که این افزایش احتمالا به دلیل دریافت انرژی بالاتر در پیروی بیشتر از این الگو است. پیروی بیشتر از الگوی غذایی امروزی می تواند لاغری را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوی غذایی، روستا، کودکان، وضعیت وزن
  • فرشته شهیدی، مجید کاشف، معصومه مبارکی صفحات 47-54
    سابقه و هدف
    نتایج برخی از مطالعات حاکی است که سیر و فرآورده های آن در حالت پایه از بروز فشار اکسایشی تغییرات نامطلوب شاخص های اکسایشی در بیماران قلبی عروقی جلوگیری می نماید. تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر مکمل سازی کوتاه مدت عصار ه سیر بر کراتین کیناز تام سرمی متعاقب یک جلسه فعالیت درمانده ساز در دختران فعال و غیر فعال انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن با توجه به ماهیت پژوهش، بر مبنای پژوهش های نیمه تجربی بود. از بین افراد واجد شرایط تعداد 24 نفر از آنها به صورت تصادفی انتخاب شد که از این 24 نفر 12 نفر افراد فعال و 12 نفر افراد غیر فعال بودند. میانگین سن، قد، وزن و حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنی ها به ترتیب در گروه فعال (6/0±1/22سال، 1/0±162 سانتی متر، 9/7±2/54 کیلوگرم، 9/8±9/39 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) و در گروه غیر فعال (9/0±8/21سال، 1/0±165 سانتی متر، 6/5±7/55 کیلوگرم، 18/5±4/32 میلی لیتر/کیلوگرم/ دقیقه) بود. هر دو گروه به مدت 14 روز مکمل عصاره سیر (800 میلی گرم در روز) مصرف کردند. سپس همه آزمودنی ها پس از دوره مکمل سازی در قرارداد ورزشی درمانده ساز شرکت کردند. نمونه خونی اولیه در حالت پایه قبل از شروع مکمل سازی، نمونه خونی دوم پس از تکمیل دوره مکمل سازی و نمونه ی سوم پس از فعالیت درمانده ساز گرفته شد. داده های نرمال با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس مکرر، بونفرونی و t مستقل در سطح معنی داری پنج درصد با نرم افزار SPSS نسخه 19 بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مصرف 14 روزه عصاره سیر در حالت پایه بر کراتین کیناز تاثیر معنی داری نداشت، همچنین این عصاره نتوانست از افزایش شاخص آسیب (کراتین کیناز) بعد از فعالیت درمانده ساز در دختران فعال و غیر فعال جلوگیری نماید (05/0>p). از طرفی، اختلاف معنی داری در افزایش این آنزیم بعد از فعالیت درمانده ساز، بین دو گروه فعال و غیر فعال وجود داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است از آنجا که میزان کراتین کیناز بعد از فعالیت درمانده ساز در گروه فعال به طور معنی داری نسبت به گروه غیر فعال کمتر بود، مصرف عصاره سیر به همراه فعالیت ورزشی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مکمل سیر، کراتین کیناز، دختران فعال، دختران غیر فعال
  • جواد نیک خرد، علی ضرغامی خامنه، علی اکبر ملکی راد، ابراهیم حسینی حوری پسند صفحات 55-63
    سابقه و هدف
    کافئین از دیرباز به دلیل اثرات محرک خود در بین اقشار مختلف جامعه از مقبولیت گسترده ای برخوردار بوده است. پژوهش حاضر به منظور تعیین اثر مکمل دهی کوتاه مدت کافئین بر پاسخ برخی از مارکر های آنتی اکسایشی (GPx و SOD) و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) در سرم مردان فعال پس از یک جلسه فعالیت هوازی انجام شد.
    مواد و روش ها
    18 مرد فعال (با میانگین سنی 3±25 سال، درصد چربی2±13 و اکسیژن مصرفی بیشینه 4±52 میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) در قالب طرح تجربی و دو سویه کور به طور تصادفی در دو گروه همگن مکمل و شبه دارو (5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز) قرار گرفتند. پس از مکمل دهی 14 روزه، آزمودنی ها در یک پروتکل فعالیت هوازی (دویدن روی نوارگردان در شیب منفی 15% به مدت 30 دقیقه با 65% اکسیژن مصرفی بیشینه) شرکت نمودند. تغییرات شاخص های مورد مطالعه طی سه مرحله (حالت پایه، پس از دوره ی مکمل دهی و بلافاصله پس از فعالیت ورزشی) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس مکرر، پس تعقیبی بونفرونی و تی مستقل در سطح معنی داری 05/0 بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی است که مصرف 14 روزه ی کافئین در حالت پایه موجب افزایش معنی دار در ظرفیت آنزیم های آنتی اکسایشی ( GPx و SOD) می گردد (05/0P≤). از طرفی، 30 دقیقه فعالیت هوازی به ترتیب باعث کاهش معنی دار توان آنتی اکسایشی و افزایش معنی دار شاخص استرس اکسیداتیو (MDA) می شود (05/0P≤). در حالی که، سطوح افزایش یافته ی مارکر های استرس اکسایشی گروه شبه دارو به طور معنی داری بیشتر از گروه کافئین بود (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که احتمالا مکمل دهی کافئین می تواند با افزایش ظرفیت آنتی اکسایشی پایه (GPX و SOD)، از تغییرات نامطلوب شاخص آسیب استرس اکسایشی (MDA) ناشی از انجام یک جلسه فعالیت هوازی در مردان فعال بکاهد.
    کلیدواژگان: کافئین، فعالیت هوازی، استرس اکسیداتیو
  • عبدالصالح زر، سیدعلی حسینی، فاطمه احمدی، مصطفی رضایی صفحات 65-74
    سابقه و هدف
    دیابت از بیماری ها شایع می باشد که جهت درمان و کنترل آن از روش های درمانی مختلفی استفاده می شود. از آن جا که داروهای گیاهی نسبت به بسیاری از داروهای شیمیایی از عوارض کمتری برخوردارند، این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره زنجبیل همراه تمرین شنا با بر الگوی چربی خون موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه تجربی است که روی 60 راس موش صحرایی انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی به 4 گروه شامل تمرین شنا، عصاره زنجبیل، تمرین شنا همراه با عصاره زنجبیل و گروه کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 30 دقیقه شنا، پنج جلسه در هفته و به مدت 4 هفته بود.در پایان با خونگیری از قلب میزان کلسترول لیپوپروتئین کم چگال، کلسترول لیپوپروتئین خیلی کم چگال، تری گلیسرید، کلسترول تام و کلسترول لیپوپروتئین پر چگال مشخص گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد (05/0=α).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان کلسترول لیپوپروتئین کم چگال، کلسترول لیپوپروتئین خیلی کم چگال، تری گلیسرید و کلسترول تام در گروه های زنجبیل، تمرین شنا و تمرین شنا همراه با عصاره زنجبیل نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری پایین تر بود، ولی کلسترول لیپوپروتئین پر چگال به طور معنی داری بالاتر بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    تمرین شنا همراه با مصرف عصاره زنجبیل بر الگوی چربی خون موش های صحرایی دیابتی اثرگذار است و باعث بهبود الگوی چربی خون در موش های دیابتی می شود.
    کلیدواژگان: شنا، دیابت، زنجبیل، الگوی چربی خون، موش صحرایی
  • حمید توکلی پور، محسن مختاریان صفحات 75-84
    سابقه و هدف
    روغن دانه انار حاوی مقادیر قابل توجهی از استرول های سودمند از جمله بتاسیتوسترول ، استیگماسترول و کمپسترول و نیز توکوفرول های آلفا، بتا و گاما است. این پژوهش با هدف درون پوشانی روغن هسته انار در درون نانوذرات پروتئین زئین ذرت، بررسی پایداری ترکیبات زیست فعال درون پوشانی شده در سامانه های غذایی مدل (نوشیدنی شفاف اسیدی) و گذر از شرایط شبیه سازی شده معده و رهایش کنترل شده آنها در روده، اندازه گیری اندازه ذرات و ویژگی های ریخت شناختی ذرات انجام شد.
    مواد و روش ها
    زئین به روش شیمیایی در حضور کاتالیست قلیایی هیدروکسید سدیم درهم تنیده شد. سپس آب به عنوان ضد حلال برای ترسیب زئین و تولید ذرات زئین بدون هسته و ذرات بارگیری شده با روغن هسته ی انار استفاده گردید. محیط شبیه سازی شده معده توسط آنزیم پپسین در حضور اسید کلریدریک انجام و برای تحلیل آماری از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه استفاده گردید.
    یافته ها
    متوسط اندازه ذرات تولید شده از زئین درهم تنیده شده و درهم تنیده نشده به ترتیب 350 و 246 نانومتر بود. راندمان درون پوشانی (روغن درون پوشانی در کپسول ها) در اثر ایجاد اتصالات عرضی از 87 درصد به 95 درصد افزایش یافت. مشاهده با میکروسکوپ الکترونی ثابت کرد که ذرات کروی شکل هستند. با بکارگیری طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه، تشکیل اتصال شیمیایی بین اسید سیتریک و زئین تایید شد. همچنین مشخص شد که روغن صرفا به طور فیزیکی در درون زئین محصور شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اسید سیتریک در حضور کاتالیزور هیدروکسید سدیم توانسته است به طور موفقیت آمیزی برای تولید مولکول های زئین درهم تنیده شده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات زئین، اسید سیتریک، اتصال عرضی، ترسیب، روغن هسته انار
  • مریم شیرافکن، سعید ستایشی صفحات 85-94
    سابقه و هدف
    جمعیت باکتری لیستریا منوسایتوژنز یکی از پارامترهای موثر در کیفیت و ماندگاری پنیر فتا طی نگهداری می باشد. کاهش این جمعیت یکی از مسائل مهم تولید کنندگان است. لذا این پژوهش با هدف مدل سازی بررسی تاثیر نگهدارنده ی نایسین به فرم آزاد بر کاهش جمعیت لیستریایی پنیر، توسط اتوماتای سلولی انجام گردید تا ضمن صرفه جویی در وقت و هزینه جهت انجام آزمایش های میکروبی، به آنالیز مسائل مهم موجود در این مدل نیز پرداخته شود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، از قابلیت های اتوماتای سلولی از جمله سادگی ساختار، قاعده مند بودن، تولید رفتارهای جالب و پیچیده از سلول های ساده، جهت مدل سازی استفاده گردید. برای این منظور، ابتدا ویژگی ها و قوانین مربوط به لیستریا منوسایتوژنز و نایسین را تعریف کرده، سپس مدل حاصل را برای دو حالت یعنی؛ الف) فاقد نایسین ب) حضور نایسین به فرم آزاد، توسط شبیه ساز Netlogo و در پنج مرحله ی زمانی اجرا نمودیم. در نهایت، نتایج حاصل از اجرا در قالب نمودارها و مقادیر، مورد مشاهده و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اجرای مدل همانند نتایج آزمایشگاهی گزارش شده از دانشگاه فردوسی مشهد، گواه بر این است که، در صورت عدم استفاده از نایسین، میزان ماندگاری و ثبات کیفیت پنیر در طول زمان نگهداری، زیاد نخواهد بود. علاوه بر این افزودن نایسین به فرم آزاد نیز تاثیر بسزایی در کنترل کیفیت پنیر نداشته و حتی میزان کاهش جمعیت لیستریایی در این حالت نسبت به حالت بدون نایسین کمتر بود.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل این مدل نشان داد که اتوماتای سلولی یک ابزار قدرتمند برای مدل سازی بررسی تاثیر نایسین به فرم آزاد بر کاهش جمعیت لیستریایی پنیر فتا می باشد. همچنین نتایج حاصل نشان داد که مدل ساخته شده، نقطه شروع خوبی برای ساخت مدل هایی جهت بررسی ماندگاری طیف وسیعی از محصولات غذایی، می باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی بررسی تاثیر نگهدارنده نایسین به فرم آزاد بر کاهش جمعیت باکتری لیستریا منوسایتوژنز در پنیر فتا، توسط اتوماتای سلولی
  • سید جواد حسینی، عزیز همایونی راد، بابک قنبرزاده، زهرا سبحانی، غلامحسین یوسفی صفحات 95-104
    سابقه و هدف
    پلی اتیلن ترفتالات PET (Poly ethylene terephthalate) از پرکاربردترین ظروف در صنعت بسته بندی و غذا است. با وجود ویژگی های مناسب، ترکیبات موجود در ساختار بسپار ممکن است به داخل ماده ی غذایی مهاجرت کنند که تجمع این مواد در بدن انسان سبب بروز مشکلاتی در سلامتی می گردد.
    مواد و روش ها
    27 نمونه یک لیتری گلاب تهیه شد و در دماهای 4، 25 و C ̊42 و زمان های 2 روز، 2 هفته و 2 ماه، میزان مهاجرت فتالات ها به وسیله کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی (GC-MS) با سه تکرار به روش میکرو استخراج مایع مایع کمک شده با هواAir assisted liquid liquid micro extraction(AALLME) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با افزایش دما از 4 به C ̊25، میزان مهاجرت دی متیل فتالات DMP (Di methyl phthalate)و دی بوتیل فتالات DBP Di butyl phthalate)) در روز دوم به ترتیب از 76/14 به 55/19 و از 90/131 به 6/ 149 ppb افزایش یافت؛ با افزایش دوباره دما به C ̊42، میزان مهاجرت به ترتیب به میزان 62/5 و 4/29 ppb دیگر افزایش یافت. در نهایت، در انتهای ماه دوم مهاجرت DMP و DBP به ترتیب در دمای 4، 25 و 42 درجه سانتی گراد به 6/38، 45/49، 50/64 و 7/193، 1 /201 و 7/258 ppb رسید. مهاجرت کلی نیز mg/dm 2 7/1 بود.
    نتیجه گیری
    ظروف PET برای نگهداری گلاب مناسب نیستند. همچنین اندازه گیری مهاجرت در ظروف شیشه ای نشان داد که مخازن پلاستیکی که عرقیاتی مانند گلاب را در آن نگهداری می کنند، نیز از عوامل مهم در مهاجرت فتالات ها است؛ بنابراین توصیه می شود برای ارتقای سلامت جامعه از مخازنی از جنس استیل زنگ نزن یا ظروف شیشه ای استفاده شود
    کلیدواژگان: مهاجرت، دی متیل فتالات، دی بوتیل فتالات، گلاب، پلی اتیلن ترفتالات (PET)
  • علی حشمتی، صابر حسنی، عباسعلی ساری، مصطفی کرمی صفحات 105-112
    سابقه و هدف
    امروزه استفاده از ترکیبات پری بیوتیک برای تحریک رشد پروبیوتیک ها در محصولات لبنی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر پری بیوتیکی سبوس جو و سبوس برنج بر زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ماست کم چرب و افزایش ارزش تغذیه ای آن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق مقادیر مختلف سبوس جو و سبوس برنج (3/0، 6/0، 9/0، 2/1 درصد) به شیر کم چرب اضافه شد و بعد از پاستوریزاسیون، استارتر تجاری ماست به همراه 1 درصد از کدورت 2 مک فارلند باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به عنوان پروبیوتیک اضافه گردید. در طول دوره نگه داری شمارش باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در محیط کشتMRS-Bile agar و ارزیابی طعم و مزه تیمارها به روش هدونیک 5 نقطه ای انجام گرفت.
    یافته ها
    در روز صفر در تیمار 2/1 درصد سبوس جو تعداد باکتری log 7/7 و در سبوس برنج log57/7 در تیمار کنترل آن ها به ترتیب log 2/7 و log 25/7 مشاهده شد. همچنین در طول دوره نگه داری نیز مشاهده گردید که کاهش تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونه های حاوی سبوس جو و برنج به طور معنی داری کمتر از نمونه شاهد می باشد (05/0p≤). به طوری که در روز 28 تعداد باکتری در تمامی تیمارهای حاوی سبوس جو و برنج بالاتر از حد استاندارد محصول پروبیوتیک (cfu/gr107) بود ولی در نمونه کنترل کمتر از این مقدار مشاهده شد. امتیاز طعم و مزه نیز با افزایش میزان سبوس جو و سبوس برنج به طور معنی داری (05/0p≤) کاهش یافت به طوری که تاثیر نامطلوب سبوس برنج بیشتر از سبوس جو بود.
    نتیجه گیری
    سبوس جو و سبوس برنج اثر پری بیوتیکی بر زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ماست کم چرب دارند و می توان با افزودن آن به ماست کم چرب حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، محصولی فراسودمند به جامعه ارائه داد و از کاهش تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ماست کم چرب در طول دوره نگه داری جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سبوس جو، سبوس برنج، پری بیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ماست کم چرب
  • فاطمه چراغعلی، لیلا میرمقتدایی، سعیده شجاعی علی آبادی، سیده مرضیه حسینی صفحات 113-124
    سابقه و هدف
    پوست سبز گردو از ضایعات کشاورزی است که به دلیل داشتن ترکیبات فنولی، می تواند به عنوان ترکیبات طبیعی با خواص بیولوژیک مطرح باشد. این تحقیق با هدف استخراج عصاره آبی پوست سبز و بررسی اثر دمای استخراج بر میزان ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی، همچنین اثر فرآیند ریزپوشانی کردن عصاره استخراجی به روش خشک کن پاششی در مالتودکسترین بر فعالیت بیولوژیک عصاره بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه عصاره آبی پوست سبز گردو (واریته سوزنی) در دو دمای 25 و 80 درجه سانتی گراد استخراج شد. در ادامه فرآیند ریزپوشانی کردن با مالتودکسترین 10 % به عنوان ماده پوشش دهنده در سه غلظت مختلف عصاره (mg/ml 2، 1، 5/0) با استفاده از روش خشک کن پاششی انجام شد. ترکیبات فنولی کل عصاره آزاد و ریزپوشانی شده تعیین گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی پوسته سبز گردو به روش مهار رادیکال DPPH (2و2 دی فنیل1- پیکریل و هیدرازیل) قبل و بعد از ریزپوشانی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین فعالیت ضد میکروبی با استفاده از روش چاهک گذاری در آگار (Agar well diffusion method) بر روی باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس و باکتری های گرم منفی سالمونلا تیفی موریوم و اشرشیاکلی تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اثر دمای استخراجی بر میزان ترکیبات فنولی معنی دار است (05/0 >P). نمونه های استخراج شده در دمای oC80 حاوی ترکیبات فنولی بیشتری (mg GAE/g 77/39) نسبت به نمونه های استخراج شده در دمای محیط (mg GAE/g 88/28) بودند. کارایی ریزپوشانی با افزایش میزان غلظت عصاره افزایش یافت. عصاره آزاد و ریز پوشانی شده به دست آمده در دمای oC80 در غلظت mg/ml 2 بیشترین اثر را در مهار رادیکال DPPH داشت (به ترتیب 05/85 و 05/81 %). علاوه بر این عصاره آزاد و ریزپوشانی شده در غلظت mg/ml 2 بیشترین اثر بازدارندگی را روی میکروارگانیسم های گرم مثبت نشان دادند. نتایج نشان دهنده عدم اختلاف معنی دار فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره آزاد و ریزپوشانی شده پوست سبز گردو بود.
    نتیجه گیری
    پوسته سبز گردوی سوزنی با توجه به مقادیر مناسب ترکیبات فنولی می تواند به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدانی و ضدمیکروب طبیعی ارزان مورد استفاده قرار گیرد. لذا می توان از ریزپوشانی کردن به روش خشک کن پاششی به عنوان روشی کارآمد جهت افزایش پایداری عصاره پوست سبز گردو در برابر شرایط محیطی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پوسته سبز گردو، عصاره آبی، فعالیت ضد میکروبی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ریزپوشانی کردن
  • شقایق شیخ زاده، محمد علیزاده، محمود رضازاد صفحات 125-136
    سابقه و هدف
    نانوکمپلکس های بیوپلیمری علاوه بر مزایای بی شماری که دارند، دارای معایبی از جمله دشواری کنترل دقیق اندازه ذرات و عدم توانایی در جلوگیری از تجمع ذرات می باشند. در این تحقیق تاثیر تویین20 بر برهمکنش الکترواستاتیکی سدیم کازئینات و صمغ عربی حامل ترکیب آنتی اکسیدانی کورکومین مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    ابتدا فاز آلی (کورکومین در اتانول) به فاز آبی (سدیم کازئینات، صمغ عربی و تویین20) اضافه شد. در مرحله بعدی با کاهش pH، نانوذرات تشکیل شدند. به منظور بررسی اثر متغیرهای مستقل بر پاسخ ها از طرح Box–Behnken سطح پاسخ استفاده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه ها با استفاده از روش مهارکنندگی 1-1 دی فنیل 2-پیکریل هیدازیل (DPPH) انجام شد.
    یافته ها
    تویین20 تاثیر معنی داری بر اندازه و توزیع اندازه ذرات داشت (0001/0p<). همچنین سدیم کازئینات و تویین 20 بر کارایی کپسولاسیون و فعالیت آنتی اکسیدانی کورکومین کپسوله شده تاثیر معنی داری داشتند (0001/0p<). با استفاده از روش بهینه سازی تابع مطلوبیت، شرایط بهینه به صورت 28/0% سدیم کازئینات، 69/0% صمغ عربی، 18/0% تویین20 و pH 02/5 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارایی کپسولاسیون و فعالیت آنتی اکسیدانی بالای نانوکمپلکس های کورکومین و عدم نیاز به تجهیزات با انرژی بالا، این روش به عنوان روشی ساده، سریع و کم انرژی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کورکومین - نانوکمپلکس پروتئین، پلی ساکارید، سورفاکتانت غیریونی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • گلناز کرمی، مریم شکرچی، رویا خسروخاور صفحات 137-146
    سابقه و هدف
    لیزینوآلانین طی تهیه و فرآوری شیر خشک در اثر حرارت، pH قلیایی با واکنش حذفی بتا، تشکیل دهیدروآلانین و واکنش با ترکیبات آمین دار ایجاد می گردد. در این مطالعه طراحی و معتبر سازی روشی مناسب جهت شناسایی و تعیین مقدار لیزینوآلانین در شیر خشک نوزادان با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مد نظر قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش ابتدا شرایط بهینه HPLC (ستون C18، آشکارساز فلورسانس، مشتق سازی توسط دنسیل کلراید، سرعت جریان فاز متحرک ml/min 9/0، شویش گرادیانت و فاز متحرک شامل بافر فسفات 7=pH و استونیتریل) تعیین شد. بر اساس شرایط فوق روش معتبر سازی گردید و کارآمدی روش معتبر شده با آنالیز 10 نمونه شیر خشک بررسی شد.
    یافته ها
    نمودار کالیبراسیون در محدوده غلظتی 80- 5 میلی گرم بر لیتر، خطی بود. ضریب همبستگی 9949/0= R2 به دست آمد. حد تشخیص (Limit of Detection) mg/L2 و حد تعیین مقدار (Limit of Quantification)mg/L 5 و درصد بازیافت (Recovery) 8/87 _ 7/83 درصد به دست آمد. در ارزیابی دقت روش، انحراف استاندارد نسبی (RSD%) سطح منحنی و غلظت به دست آمده محاسبه شد. برای Intra day به ترتیب کمتر از 87/3 و 7/2 درصد و برای Inter day به ترتیب کمتر از 2/5 و 4/7 درصد به دست آمد. در 7 مورد از شیرهای آنالیز شده، لیزینوآلانین شناسایی نشد و در 3 نمونه مقدار آن بینLOD، LOQ به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این روش در جهت تشخیص و شناسایی لیزینوآلانین در شیرخشک نوزادان از دقت، صحت و کارایی لازم برخوردار بوده و در دسترس و مقرون به صرفه می باشد.
    کلیدواژگان: لیزینوآلانین، شیر خشک نوزادان، کروماتوگرافی مایع باکارایی بالا، آشکارساز فلورسانس، معتبرسازی
|
  • M. Rahimlou, Z. Yari, A. Hekmatdoost, Z. Alavian, A. Keshavarz Pages 1-8
    Background And Objectives
    Non-alcoholic fatty liver disease is one of the most common chronic liver diseases thorough the world. The pathogenesis of non-alcoholic fatty liver is closely associated with obesity and insulin resistance. There is evidence suggesting a relationship between ginger intake and NAFLD risk factor management. The objective of present study was to evaluate the effect of supplementation with ginger on liver enzymes, hepatic fibrosis and steatosis in patients with NAFLD.
    Materials And Methods
    In this double-blind randomized clinical trial, 50 patients with NAFLD were divided into two groupsand receiving daily 2 gram ginger or placebo for 12 weeks. Both groups were advised to follow an energy-balanced diet and recommended to perform physical activity. Liver enzymes and hepatic fibrosis and steatosis were assessed at the baseline and at the end of the study. The SPSS 20th software was used for data analysis.
    Results
    Among the 50 volunteers, 23 patients in the treatment group and 21 patients in the control group completed the study. At baseline no significant differences were seen in the background variables between the two groups. Ginger supplementation compared to placebo resulted in a significant reduction in alanine aminotransferase, γ-glutamyl transferase and hepatic steatosis grade (P-value
    Conclusion
    This study showed that ginger flaxseed supplementation can act as a new therapeutic approach in NAFLD management.
    Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, Ginger, Hepatic fibrosis, Liver enzymes
  • A. Neshatbini Tehrani, B. Rashidkhani, A. Hekmatdoost, R. Moloodi, R. Moloodi, B. Rashidkhani Pages 9-18
    Background And Objectives
    Several studies have indicated the protective effect of Mediterranean Dietary Pattern (MDP) in psychological disorders. The purpose of this study was to determine the relationship between adherence to the MDP with depression, anxiety and stress among adolescent girls in Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 280 high-school female adolescents aged 15-18 years in Tehran were selected using the multi-stage stratified cluster sampling method. Usual dietary intake during the past year was assessed by semi-quantitative food frequency questionnaire, and adherence to the MDP was characterized using MSDPS (Mediterranean-Style Dietary Pattern Score). The subscale scores of psychological disorders were determined by DASS-21 (Depression Anxiety Stress Score-21 items) questionnaire. The Post Hoc Bonferroni test was used to compare the mean score of each psychological subscale between the highest and lowest quintiles of MSDPS.
    Results
    After adjusting for potential confounders, depression subscale score in the fifth quintile of MSDPS was significantly lower than in the first quintile (the difference between the first and fifth quintiles = -4.72, 95% CI= -9.67-0.22, P=0.04). However, no other significant relationship was found between the first and fifth quintile of MSDPS regarding to the anxiety and stress subscale scores.
    Conclusion
    Adherence to the MDP can be associated with a reduced risk of depressive symptoms.
    Keywords: Mediterranean dietary pattern, Depression, Anxiety, Stress, Female adolescents
  • R. Fallah Moshkani, P. Saneei, A. Esmaillzadeh, A. Hassanzadeh Keshteli, A. Feizi, P. Adibi Pages 19-34
    Background And Objectives
    Findings from few studies that investigated the relation between dietary behaviors and obesity are inconsistent. We aimed to assess the relation between patterns of dietary habits, identified by latent class analysis (LCA) and obesity in a large sample of Iranian adults.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study on 7958 adults, dietary behaviors were assessed in five domains (meal patterns, eating rate, intra-meal fluid intake, meal-to-sleep interval and fatty foods intake) using a pretested questionnaire. LCA was applied to identify classes of diet-related practices. Anthropometric measures were assessed through the use of a validated self-reported questionnaire. General and abdominal obesities were defined as a body mass index ≥30 kg/m2 and a waist circumference ≥88 cm for women, ≥102 cm for men.
    Results
    General and abdominal obesityies were prevalent in 9.7 and 27.7% of the study population, respectively. We identified three distinct classes of eating rates (moderate, moderate-to-slow and moderate-to-fast), two classes of meal patterns (­regular and irregular), two classes of intra-meal fluid intake (moderate and much intra-meal drinking), three classes of meal-to-sleep interval (short, moderate and long meal-to-sleep interval), and three classes of fatty foods intake (low, moderate and high intake of fatty foods). After adjustment for potential confounders, individuals with ‘irregular meal pattern’ were 21%, 24% and 22%, respectively more likely to be overweight/obese, abdominally overweight/obese and abdominally obese, compared with those who had a ‘regular meal pattern’. Individuals with ‘much intra-meal drinking’ had greater odds of overweight (OR: 1.37; 1.19-1.58) and obesity (OR: 1.51; 1.16-1.97) than those with ‘moderate intra-meal drinking’. Moderate intake of fatty foods was inversely associated with abdominally overweight/obese (OR: 0.85; 0.73-1.00) and abdominally obesity (OR: 0.80; 0.68-0.96) compared with ‘low intake of fatty foods’. No significant association was observed between eating rate, meal-to-sleep interval and general or abdominal obesity, after controlling for confounders.
    Conclusion
    Irregular meal pattern and much intra-meal drinking were associated with increased odds of general and abdominal obesities, whereas moderate intake of fatty foods was related to the decreased odds of central obesity among Iranian adults.
    Keywords: Dietary habits, Obesity, Abdominal obesity, Latent class analysis, Eating rate
  • R. Sobhani, H. Pouraram, A. Keshtkar, Ar Dorosti, Motlagh Pages 35-46
    Background And Objectives
    Due to the increasing incidence of overweight and obesity among rural children, despite the high prevalence of underweight, identification of dietary patterns and their association with weight status can provide valuable information about health of children. This study was conducted to detect major dietary patterns and their relationship with weight status in school age children in rural areas of Bijar, Iran
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 255 rural school age children living in the rural areas of Bijar were selected by simple random sampling. Dietary intakes during the past year were examined by a semi-quantitative food frequency questionnaire. Assessment of anthropometric indicators, physical activity, and socioeconomic information was performed by standard methods. Dietary patterns were determined using factor analysis, and their relation to weight status of children was investigated.
    Results
    Three major dietary patterns, "traditional", "modern" and "mixed" were identified. There was no significant adjusted relationship between overweight or obese and identified dietary patterns. After adjustment for age and physical activity, individuals in the highest quartile of the traditional dietary pattern score were more likely to be overweight or obese (OR = 4.33, CI 95%: 1.14 -16.46). More adherence to modern dietary pattern resulted in a significant increase in the odds ratio of severe thinness and thinness (P for trend = 0.04).
    Conclusion
    Modern and mixed dietary patterns next to the traditional dietary pattern can be found among rural children. While following the traditional dietary pattern probably due to higher energy is associated with an increased risk of obesity, modern dietary pattern leads to thinness in rural areas.
    Keywords: Dietary pattern, Rural, Children, Weight status
  • F. Shahidi, M. Kashef, M. Mobaraki Pages 47-54
    Background And Objectives
    The results of some studies suggest that garlic and its products at baseline prevent oxidative stress due the incidence of adverse oxidative changes in patients with cardiovascular diseases (CVDs). This study aimed to determine the effect of short-term supplementation of garlic extract on total serum creatine kinase followed by an exhaustive activity in active and inactive girls were doing.
    Materials And Methods
    The total of 24 female participants were randomly selected (12 active and 12 inactive). Mean age, height, weight, and maximal oxygen consumption of subjects in the active and inactive groups were (22.1±0.63 years, 162±0.05cm, 54.25±7.95kg, and 39.94±8.97ml/kg/min) and (21.8±.98years165±.06cm, 55.73±5.65kg, and 32.42±5.18ml/kg/min), respectively. Both groups completed 14 days of garlic extract supplementation/intake (800 mg per day). Then all the subjects were included in the contract during exhaustive exercise. Initial blood samples were taken at baseline before the start of supplementation; a second blood sample was taken after completion of supplementation; and the third sample was taken after exhaustive activity. Normal data were analyzed with SPSS software (ver. 19) using repeated ANOVA test, Bonferroni test, and t-test at significance level of 5% .
    Results
    It was revealed that the 14-day consumption of garlic extract on the basis of the study had no significant effect. This extract also failed to increase the damage of creatine kinase after exhaustive activities in the active and passive girls (P
    Conclusion
    The results indicated that creatine kinase levels after exhaustive activity were significantly lower in the active group than in the inactive group; garlic extract plus exercise is recommended.
    Keywords: Garlic supplements, Creatine kinas, Active girls, Inactive girls
  • J. Nikkhedar, A. Zarghami Khameneh, Aa Malekirad, E. Hosseini Hoori Pasand Pages 55-63
    Background And Objectives
    Because of its stimulant effects, caffeine has long enjoyed wide acceptance among the various strata of the society. This study aims to determine the effect of short-term caffeine supplementation on some of antioxidant (GPx and SOD) and lipid peroxidation (MDA) indices responses in serum active men after one-session aerobic exercise.
    Materials And Methods
    Twenty active males (mean age 25±3 years, body fat 13±2% and VO2max 52±4 ml/kg-1/min) into a experimental, randomized and double-blind design were divided in two homogeneous supplement and placebo groups (5 mg.kg-1.day Caffeine or Dextrose). After 14 days of supplementation, all subjects were participated in the aerobic exercise protocol (running on the treadmill at the -15% incline for 30 min with 65% VO2max). Blood samples were taken at three phases (baseline, after supplementation period and immediately after the exercise). Data were analyzed by repeated measure ANOVA, Bonferroni and independent t-test at α≤0.05.
    Results
    The results showed that the 14-days caffeine intake had significant effect on the basal antioxidative enzymes (GPx and SOD) capacity (P≤0.05). Moreover, 30 min aerobic exercise significantly reduced antioxidative power (P≤0.05) and significantly increased in the oxidative stress markers (MDA) (P≤0.05). However, increased levels of oxidative stress markers in the placebo group were significantly more than in the caffeine group (P≤0.05).
    Conclusion
    Our results suggest that the increased basal antioxidative capacity (GPx and SOD) following caffeine supplementation can decrease the undesirable alterations of exercise-induced oxidative damage (MDA) in active males.
    Keywords: Caffeine, Aerobic exercise, Oxidative stress
  • A. Zar, A. HoseiniÝ, F. Ahmadi, M. Rezaei Pages 65-74
    Background And Objectives
    Diabetes is a common disease, and different methods have so far been recommended for its treatment and control. Since the use of herbal medicines has fewer side effects than many chemical drugs, this study aimed to investigate the effect of Ginger together with swimming training on blood fat profiles in adult diabetic rats with streptozotocin.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 60 adult rats, which were randomly divided into four groups including Swim, Ginger, Swim with ginger, and Control. The training program included 30 minutes of swimming, five times a week for 4 weeks. At the end, by phlebotomizing the rat's heart, Low-density lipoprotein, Very low-density lipoprotein, Triglycerides, Cholesterol and High-density lipoprotein were measured. The one-way ANOVA and Tukey post hoc test were used for data analysis (05/0 = α).
    Results
    The results showed that Low-density lipoprotein cholesterol, Very low density lipoprotein cholesterol, Triglycerides and Total cholesterol were significantly lower in the Ginger, Swimming, and Swimming exercise with ginger extract groups than in the control group, but High-density lipoprotein cholesterol was significantly higher than in the control group.
    Conclusion
    Swiming together with ginger extract is effective on blood fat profiles in diabetic rats and improves them.
    Keywords: Swim, Diabetes, Ginger, Blood fat profiles, Rat
  • Hamid Tavakolipour, Mohsen Mokhtarian Pages 75-84
    Background And Objectives
    Pomegranate seed oil contains significant amounts of estrols such as β-sitosterol, stigmasterol, campesterol, and also, 𝛼, 𝛽 and 𝛾 tocopherols. The object of this article is encapsulation of pomegranate seed oil in zein nanoparticles and investigation of the stability of these encapsulated functional compounds in food systems model (such as acidic beverages) and passing under gastric simulating conditions and release in the intestinal tract.
    Materials And Methods
    Zein was chemically cross-linked with citric acid in the presence of sodium hydroxide as catalyst. Water was then used to desolvate the zein and generate core-free or pomegranate seed oil-loaded particles.
    Results
    The mean sizes of the particles obtained from non-cross-linked and cross-linked zeins were 350 and 246 nm, respectively. Cross-linking of the particles resulted to increase in the oil encapsulation efficiency from 87% to 95%. Scanning electron microscopy revealed a spherical morphology for particles. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy confirmed the occurrence of chemical linkages between citric acid and zein. Also it was found that oil entrapment inside the zein particles was merely physical.
    Conclusion
    The results showed that citric acid in the presence of NaOH as alkaline catalyst can be used successfully for production of cross-linked zein.
    Keywords: Zein nanoparticles, Citric acid, Cross, linking, Desolvation, Pomegranate seed oil
  • Maryam Shirafkan, Saeed Setayeshi Pages 85-94
    Background And Objectives
    Listeria monocytogenes population is one of the effective parameters in the quality and durability of feta cheese during its ripening. Reducing this population is one of the important problems for manufacturers. This study was carried with the aim of modeling the effect of the free form of nisin on reduction of listeria monocytogenes population in feta cheese using cellular automata; while saving time and cost to perform biological experiments, important issues analyzed in this model.
    Materials And Methods
    In this paper, we used capabilities of cellular automata such as simplicity of structure, being formulated, and producing interesting and complex behaviors of simple cells to provide a model. For this purpose, first, we defined the characteristics and rules of listeria monocytogenes and nisin. Then we executed the resulting model for two states (i.e. lack of nisin and presence of nisin in free form) by Netlogo simulator and in five time periods. Finally, the results of the runs were observed and analyzed in the form of graphs and values.
    Results
    The results showed that in the absence of nisin, durability and stability of quality cheese during ripening will not be increased. Moreover, the addition of nisin in free form had no influence on the quality of cheese, and even in this state, the rate of reduction of listeria monocytogenes population was lower than in the state of the absence of nisin.
    Conclusion
    Our analysis demonstrated that cellular automata is a powerful tool for modeling the effect of the free form of nisin on reduction of listeria monocytogenes population in feta cheese. Also the results showed that this model is a good starting point to create models for assessing the durability of a wide range of food products.
    Keywords: Cellular Automata, Listeria Monocytogenes, Netlogo, Nisin
  • Sayyed J. Hosseini, A. Homayouni Rad, B. Ghanbarzadeh, Z. Sobhani, Gh Yousefi Pages 95-104
    Background And Objectives
    Polyethylene terephthalate (PET) is one of the most widely used containers in both the packaging and food industries. Despite having convenient features, components of the PET polymer structure may migrate into food, and the accumulation of PET in the human body may cause health problems.
    Material and
    Methods
    27 samples of rose water with 1 liter volume were collected from one of the factories of Fars Province, Iran. Levels of monomer migration were measured by gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS) with three repetitions at 4, 25 and 42 °C temperatures and at 2-day, 2-week and 2-month timings using the air assisted liquid liquid micro-extraction method.
    Results
    On the second day, with an increase of temperature from 4˚C to 25˚C, the migrations of dimethyl phthalate (DMP) and di-butyl phthalate (DBP) increased from 14.76 to 24.55 ppb and 131.9 to 149.6 ppb, respectively. When increasing the temperature further to 42 °C, the migration levels increased 8.9 and 29.4 ppb, respectively. Finally, at the end of the second month, migration of DMP and DBP at 4, 25 and 42 °C reached 38.6, 67.8 and 83.05 ppb & 173.7, 181.1 and 268.7 ppb, respectively.
    Conclusion
    PET containers are not suitable for storing distillates. Additionally, measuring migration in glass containers has demonstrated that the plastic reservoirs, in which distillates are stored are important factors in monomer migration. Therefore, in order to raise public health levels, it is recommended that alternative reservoirs made of glass and stainless steel be used.
    Keywords: Migration, Dimethyl phthalate, Dibutyl phthalate, Rose water, PET
  • A. Heshmati, S. Hasani, A. Sari, M. Karami Pages 105-112
    Background And Objectives
    The use of prebiotic compounds to stimulate growth of probiotics in dairy products has been important subject in recent years. The purpose of this study was to investigate the effects of oat and rice bran on Lactobacillus acidophilus survivability and increase nutritional value of low-fat yogurt.
    Materials And Methods
    In this study, different amounts of oat and rice bran (0.3, 0.6, 0.9, 1.2%) were added to low-fat milk and after pasteurization, commercial yogurt culture starter within 1% concentration of 2 McFarland turbidity of Lactobacillus acidophilus was added. After incubation, the number of Lactobacillus acidophilus were counted on MRS-Bile agar. Sensory assessment of the treatment was done by five-point Hedonic scale method.
    Results
    The results showed that in 1.2 % of oat bran and rice bran concentration, number of Lactobacillus acidophilus were 7.7 log and 7.57 log respectively in day 0 of storage. Whereas, in the control group, 7.2 log and 7.25 log were observed, respectively. Also during the storage period, decreasing in the number of Lactobacillus acidophilus was significantly lower than control group (P≤0.05). So in the 28th day of storage, the number of bacteria in all treatments containing oat and rice bran were higher than 107cfu/gr but in the control group, its number was lower than this amount. The increase of oat and rice bran concentration lead to significant decrease in the taste and flavor scores of final product (P
    Conclusion
    It was observed that oat and rice bran have prebiotic effects on Lactobacillus acidophilus in low-fat yogurt and could be added to this functional product in order to improve survivability of Lactobacillus acidophilus during the storage time.
    Keywords: Oat bran, Rice bran, Prebiotic, Lactobacillus acidophilus, Low, fat yogurt
  • Fatemeh Cheraghali, Leila Mirmoghtadaie, Saeedeh Shojaee, Aliabadi, Seyede Marzieh Hosseini Pages 113-124
    Background And Objectives
    Walnut green husk is one of agricultural residues that can be considered as natural compound with biological properties because of its phenolic compounds. In the present work, the goal is extraction of aqueous extract of green walnut skin and studying the effect of extraction temperature on the phenolic compounds and antioxidant and antimicrobial properties of extract. Meanwhile, the effects of spray dried encapsulation process of extract in maltodextrin on the biological activity of extract are investigated.
    Materials And Methods
    In this study, walnut green husk (Sozani variety) was extracted in two temperatures of 25 and 80 °C. Then it was encapsulated in 10% maltodextrin in three different concentrations of extract (0.5, 1 & 2 mg/ml) using spray drying method. Total phenol of the extract was evaluated before and after encapsulation. In addition, the antioxidant activity of the aqueous extract of walnut green husk was determined before and after microencapsulation by the scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals. Antimicrobial activity of the extract was determined by Agar well Diffusion Method against gram positive (Bacillus cereus, staphylococcus aureus) and Gram negative bacteria (Escherichia coli, Salmonella Typhimurium).
    Result
    It was revealed that the effect of extraction temperature on total phenolic compounds was significant (p
    Conclusion
    Sozani walnut green husk can be used as a cheap source of antioxidant and antimicrobial compounds due to having high amount of phenolic compounds. Therefore, microencapsulation can be used as an efficient method for increasing the stability of walnut green husk extract against the environmental conditions.
    Keywords: Walnut green husk, Aqueous extracts, Antimicrobial activity, Antioxidant activity, Microencapsulation
  • Shaghayegh Sheikhzadeh, Mohammad Alizadeh, Mahmoud Rezazad Pages 125-136
    Background And Objectives
    In addition to the numerous benefits of biopolymeric nanocomplex, it has drawbacks including difficulty in strict control of particle size and to prevent particle agglomeration. In this study, the influence of Tween 20 on the electrostatic interaction between sodium caseinate and gum Arabic was evaluated.
    Materials And Methods
    Initially, the organic phase (curcumin in ethanol) was introduced to aqueous phase (sodium caseinate, gum Arabic and Tween 20). Then by reducing the pH, the nanoparticles were formed. To evaluate the effects of the independent variables on the responses, the Box-Behnken design was used. The antioxidant activity of samples was evaluated by 1, 1diphenyl 2 picryl hydrazyl radical inhibition assay.
    Results
    Tween 20 has a significant effect on particle size, and particle size distribution (p
    Conclusion
    Due to the high encapsulation efficiency and antioxidant activity of curcumin nanocomplex and no need for high energy equipment such as homogenizer, this method is suggested as a simple, fast and low-energy technique.
    Keywords: Curcumin, Nonionic surfactant, Protein, polysaccharide nanocomplex, Antioxidant activity
  • G. Karami, M. Shekarchi, R. Khosrokhavar Pages 137-146
    Background And Objectives
    Lysinoalanine (LAL) is created in the course of preparation of infant formula during the heat processing, alkaline pH, b elimination, dehydroalanine production and reaction with amines group. Produced LAL not only results in losses of necessary amino acids’ content, but also could cause nephrotoxic effects. So the formulated infant formula must be free from LAL. In this study, HPLC for detection and determination of LAL was developed and validated.
    Materials And Methods
    HPLC conditions were optimized (C18 Column, Fluorescence detector, Column temperature 30℃, flow rate 0.9 ml/min. Mobile phase consisted of mixed phosphate buffer, pH: 7, acetonitrile and pure acetonitrile in gradient elution), and LAL was dansylated by adding dansyl chloride. The method was validated according to the above conditions. 10 infant formula brands were analyzed according to the validated method.
    •The calibration curve for concentration versus LAL peak area (R2= 0.9949) was linear in the range of 5_80 mg/L. LOD and LOQ were 2 and 5 mg/L respectively, and the accuracy result (recovery range) was within 83.6-87.7%. Assessment of precision showed that the relative standard deviation (RSD%) of concentration and area peak of spike samples in the intra-day study were less than 2.7% and 3.8% respectively, and in inter-day study were less than 7.4% and 5.2%, respectively. In the analyzed infant formula in seven samples, LAL was not detectable, and it was detected between LOD and LOQ only in three samples.
    Conclusion
    This method is a valuable validated way, available, reliable and cost benefit in LAL detection and determination in infant formula.
    Keywords: Lysinoalanine, Infant formula, HPLC, Fluorescence detector