فهرست مطالب

مجله تحقیق و توسعه مواد پرانرژی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی دهنوی*، میثم مسعودی صفحات 3-10
    در این مقاله پیشرانه جامد مرکب پرانرژی پلی اتر نرم شده با نیترات استر یا(NEPE)که نسل جدیدی از پیشرانه های جامد مرکب می باشد و به خاطر محتوی انرژی بالای آن در مقایسه با پیشرانه های مرسوم، در سال های اخیر مورد توجه محققین در دپارتمان های دفاعی دنیا بوده، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. ابتدا به معرفی، تاریخچه و اهمیت پیشرانه های NEPEپرداخته شده و بدنبال آن فرمولاسیون و ترکیب درصد اجزاء تشکیل دهنده پیشرانه شامل اجزاء جامد و سیستم بایندر ارائه گردیدهو در ادامه کاربردهای مختلف پیشرانه NEPEآمده است. ویژگی های عملکردی پیشرانه NEPEاز جمله ایمپالس ویژه،ایمپالس ویژه حجمی بررسی و با پیشرانه های مرسوم مقایسه شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این پیشرانه با ویژگی های منحصر به فرد، ایمپالس ویژه بالا، چگالی بالا و ایمپالس ویژه حجمی یا ضریب کارایی بالا در مقایسه با پیشرانه های جامد برتری ویژه ایداشته از اینرو ایالات متحده امریکا و سایر کشورهای پیشرفته در زمینه تسلیحات نظامی و سایر تسلیحات هوا برد توجه بخصوصی به این پیشرانه داشته ودر اکثر راکت ها و موشک های بالستیکی بطور گسترده ای از این پیشرانه ی پرانرژی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: پیشرانه جامد مرکب NEPE، پلی اتر نرم شده با نیترات استر، نیتروگلسیرین، پلی اتیلن گلیکول، مواد پرانرژی
  • احد جهانیان*، محمد فردوسی، خسرو بابایی صفحات 11-22
    عموما،انبارداری درازمدت پیشرانه های تفنگی به اثرات منفی بالستیکی منجرمیشود. بنابراین،حفظ پایداری بالستیکی پیشرانه های تفنگی درطول انبارش یکی ازالزامات پیشرانه های تفنگی جدیداست. دراین مقاله،پایداری بالستیک یپیشرانه های تفنگی متداول وجدید موردبحث قرارگرفته است. درضمن،عوامل موثربرپایدا ری بالستیکی وتغییرپارامترهای بالستیکی(سرعت دهانه وماکزیمم فشارگاز) درطول کهولت به طورخلاصه دراین مقاله آمده است.
    کلیدواژگان: پیشرانه های تفنگی، پایداری بالستیکی، کهولت
  • سید عباس وزیری*، مرتضی نوآموز صفحات 23-32
    روش های آزمون غیرمخرب برای تشخیص عیوب و ارزیابی خواص بدون تخریب قطعه در صنعت برای اطمینان از کیفیت بالای محصولات نیمه ساخته، محصولات نهایی، دستگاه ها و مواد بکار می روند. جدای از بسیاری از کاربردهای غیر نظامی، این آزمون ها به طور گسترده ای در صنایع هوایی و موشکی و همچنین در بسیاری از حوزه های نظامی خاص استفاده می شوند. در این مقاله با توجه به اهمیت و مزایای کنترل کیفیت پیشرانه های جامد، انواع آزمونهای غیرمخرب از جمله آزمون رادیو گرافی، آزمون مافوق صوت و آزمون توموگرافی بکار رفته برای این منظور بررسی شده است. نتایج حاصل از مطالعات، نشانگر کاربردی بودن این روش ها برای ارزیابی غیرمخرب پیشرانه های جامد می باشد. دیگر روش های آزمون غیرمخرب متداول همچون آزمون مایعات نافذ و مغناطیسی نیز مطالعه شده اند. روش آزمون مایعات نافذ برای تعیین عیوب سطحی پیشرانه های جامد قابل بکارگیری می باشد
    کلیدواژگان: آزمون غیر مخرب، کنترل کیفیت، پیشرانه جامد، فراصوت، اشعه ایکس، توموگرافی
  • فرهاد سیف*، مهدی آقا یاری صفحات 33-44
    در فرمولاسیون پیشرانه های پرانرژی نوین، نرم کننده های مرسوم به تدریج با نرم کننده های پرانرژی دارای گروه های عاملی نیترو، نیترآمینو، آزیدو و یا دیگر گروه های پرانرژی جایگزین شده است. نرم کننده های پرانرژی به منظور بهبود فرآیندپذیری، خواص مکانیکی و شاخص انرژی پیشرانه مورد استفاده قرار می گیرند. سازگاری شیمیایی نرم کننده های پرانرژی با ماتریس پلیمری نیز به منظور جلوگیری از مهاجرت و افزایش فاکتور ایمنی مورد نظر طراحان پیشرانه می باشد. در این مقاله تعدادی از نرم کننده های پرانرژی قابل کاربرد در پیشران های جامد مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پیشران جامد، نرم کننده پرانرژی، شاخص انرژی، فرآیندپذیری، مهاجرت
  • رضا فارغی علمداری*، سید امان الله موسوی ندوشن صفحات 45-52
    یکی از روش های قابل استفاده برای افزایش سرعت سوزش پیشرانه استفاده از ورقه های فلزی کارگذاشته درون گرینهای پیشرانه است که بیشتر برای گرین های سیگاری سوز مورد استفاده قرار می گیرد. ورقه های فلزی کارگذاشته درون گرین پیشرانه با استفاده از انتقال حرارت از محصولات احتراقی پیشرانه درون گرین پیشرانه و به قسمت های دیگر باعث افزایش سطح سوزش پیشرانه می گردد. هرچه ضریب انتقال حرارت و نقطه ذوب صفحه فلزی بیشتر باشد افزایش سرعت سوزش نیز بیشتر خواهد شد. این صفحات فلزی در اشکال مختلف (v شکل، استوانه ای و...) و به صورتی تکی و یا چند تایی درون گرین پیشرانه قرار می گیرند. در این مقاله ضمن بررسی مکانیسم افزایش سرعت سوزش توسط صفحات فلزی، عوامل تاثیرگذار بر میزان افزایش سرعت سوزش توسط این صفحات از قبیل ضریب انتقال حرارت و ضخامت صفحه مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: پیشرانه، صفحه فلزی، سرعت سوزش، گرین
  • lمهدی رحمانی*، حمید فاضلی، محمودرضا محمودنژاد، اکبر جعفری صفحات 53-60
    مواد حاصل از احتراق پیشرانه پس از خروج از نازل در اثر ترکیب با اکسیژن اتمسفری مجددا می سوزند که این پدیده را پس سوزی می نامند. پس سوزی موجب بالا رفتن دمای محصولات احتراق و به تبع آن افزایش تابش زیر قرمز و غلظت یون و الکترون در آن می شود. الکترون های آزاد با کاهش انرژی امواج رادار موجب اختلال در امر هدایت موشک می شود. در موشک های تاکتیکی وقوع این پدیده موجب مشخص شدن موقعیت لانچر و خط سیر موشک می شود که مطلوب نمی باشند لذا مطالعه و بررسی پدیده ی پس سوزی حائز اهمیت است. در این مقاله به بررسی پدیده ی پس سوزی و عوامل موثر بر آن و نیز روش های کاهش آن پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: احتراق مجدد، سوخت جامد - تابش زیر قرمز، دود، هدایت موشک
  • مهندس محمدرضا رضایی، علی صابری مقدم*، مهندس مجید شیخی نارانی صفحات 61-70
    خنک کاری محفظه های تراست در سیستم های موشکی مایع از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله، دو سیستم خنک کاری پرکاربرد بازیابی و تابشی بررسی شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، خنک کاری بازیابی که بیشتر در محفظه های تراست بزرگ با فشار محفظه بالا استفاده می شود، به دو ساختار جداره لوله ای و دوجداره ای قابل تقسیم بندی است. در ساختار جداره لوله ای، سطح مقطع لوله ها اکثرا به صورت چهارگوش است. کارایی این ساختار به لحاظ انتقال حرارت و کاهش دمای دیواره، بسیار مناسب است. در ساختار دوجداره ای، برای افزایش استحکام مکانیکی و انتقال حرارت، معمولا دو جداره با اتصالات فینی و موج دار به یکدیگر متصل می شوند. در سیستم خنک کاری تابشی که اغلب در محفظه های تراست با زمان فعالیت کوتاه و یا تراست پایین مورد استفاده قرار می گیرد، دیواره محفظه تک جداره ای بوده و از فلزات و مواد دیرگداز مانند رینیوم، تنگستن، مولیبدن و الیاف کربنی ساخته می شود. در قسمت های مختلف از یک. محفظه تراست می توان از چند جنس مختلف استفاده کرد تا در حد امکان مواد با چگالی کمتر به کار برده شوند
    کلیدواژگان: محفظه تراست، پیشرانه مایع، انتقال حرارت، خنک کاری بازیابی، خنک کاری تابشی