فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین محمودیان، محمد امیری صفحات 9-47
    نوع نگرش نوجوانان نسبت به مقولات سلامت و رفتارهای سلامت‏جویانه می‏تواند تضمین‏کننده سلامت جسمی، روانی و اجتماعی حال و آینده آنها و منجر به افزایش امید زندگی سالم جمعیت گردد. هدف اصلی این پژوهش، مطالعه تعیین‏کننده های اجتماعی و جمعیت‏شناختی رفتارهای سلامت‏جویانه در بین نمونه‏ای 670 نفری از جمعیت نوجوان 12 تا 18 ساله در شهر تهران است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کمی است و به روش پیمایشی (همبستگی) انجام گرفته است. میانگین نمره کل این شاخص برای «پسران» 2/54 و برای دختران 3/52 از 100 به دست آمده است. براساس تحلیل‏های استنباطی چندمتغیره و تحلیل مسیر 26 متغیر، مهم ترین مولفه های جمعیتی، اجتماعی و مذهبی اثرگذار بر رفتارهای سلامت نوجوانان به ترتیب اهمیت عبارتند از 9 متغیر: «توجه افراد پیرامون به سلامت»، «سن فرد»، «نگرش فرد به سلامت»، «رفتارهای مذهبی»، «تحصیلات پدر»، «فاصله سنی با فرزند بعد»، «بعد خانوار»، «نگرش معنوی و مذهبی» و «وضعیت زناشویی والدین». این متغیرها توانسته‏اند حدود 36 درصد از واریانس و تفاوت‏ رفتارهای سلامت نوجوانان را تبیین کنند. براساس پارادایم تعیین‏کننده های اجتماعی سلامت، در این پژوهش متغیرهای اجتماعی و مذهبی در مقایسه با متغیرهای جمعیتی وزن بیشتری در تبیین رفتارهای سلامت‏جویانه نوجوانان برعهده دارند. ارائه تبیین و تحلیلی جامع از وضعیت باورها و رفتارهای سلامت‏محور نوجوانان، مداخله دیگر مولفه های ساختاری و روانشناختی افزون بر متغیرهای این پژوهش را ضروری می‏نماید.
    کلیدواژگان: جمعیت نوجوان، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، رفتارهای سلامت جویانه، نگرش به سلامت، سلامت خوداظهاری، امیدزندگی سالم
  • محمد میرزایی، فرزاد قربانی صفحات 50-71
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر جهت گیری ارزشی بر زمان بندی ازدواج در استان کهگیلویه و بویراحمد است. جامعه آماری در این تحقیق پیمایشی، افراد در شرف ازدواجی است که جهت انجام آزمایشات پزشکی قبل از ازدواج به مراکز بهداشتی در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد مراجعه می کردند. چارچوب نظری این پژوهش برگرفته از نظریه تحول فرهنگی و ارزشی اینگلهارت است. نتایج نشان داد که تغییرات ارزشی اثر معناداری بر زمان بندی ازدواج هر دو جنس دارد. در بین متغیرهای زمینه ای، هر چهار متغیر یعنی تحصیلات، وضعیت اشتغال، محل سکونت و وضعیت اقتصادی- اجتماعی رابطه معناداری با زمان بندی ازدواج زنان دارند. ولی برای مردان، فقط متغیر وضعیت اشتغال رابطه معناداری با زمان بندی ازدواج دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که برای زنان، با کنترل سایر متغیرها، متغیرهای تحصیلات، وضعیت اشتغال و جهت گیری ارزشی، و برای مردان، متغیرهای جهت گیری ارزشی و وضعیت اشتغال، همچنان اثر معنادار خود را حفظ کرده اند. برای حل مساله ازدواج و تغییر زمان بندی آن، سیاستگذاران، ضمن فراهم کردن شرایط ساختاری برای ازدواج جوانان، باید به دنبال راهکارهایی جهت تغییر نگرش های منفی افراد نسبت به ازدواج باشند نگرش هایی که ازدواج در سنین پایین تر را مانعی بر سر راه پیشرفت خود می دانند.
    کلیدواژگان: جهت گیری ارزشی، زمان بندی ازدواج، ارزش های مادی گرایانه، ارزش های فرامادی گرایانه، اینگلهارت، کهگیلویه و بویراحمد
  • وحید مهربانی صفحات 72-94
    سیاست گذاری مناسب در زمینه رفتار باروری و رشد جمعیت ایجاب می کند که نقش زنان به خصوص اشتغال آنها به خوبی شناسایی شود. بدین منظور، در این مقاله از نظریه تقاضا به عنوان مبنای اصلی تحلیل نظری مساله استفاده می شود که مبهم و دو پهلو بودن اثر اشتغال زنان را نمایان می سازد. از این رو، این فرضیه که اشتغال زنان در ایران تاثیر منفی بر باروری و رشد جمعیت دارد، به بوته آزمون گذارده می شود. آزمون فرضیه به روش تحلیل رگرسیونی و مبتنی بر داده های استنادی به دست آمده از بانک جهانی برای سالهای 1393-1339 انجام می شود. نتایج حکایت از این دارد که مشارکت زنان (در فاصله سنی 15 تا 24 ساله و 15 تا 65 ساله) در نیروی کار اثر منفی بر باروری دارد اما عامل کاهنده رشد جمعیت نیست. این یافته دلالت بر این دارد که هر چند اشتغال زنان از باروری آنها کم می کند اما از سوی دیگر احتمالا با کاهش نرخ مرگ و میر مانع از افت رشد جمعیت می شود. این در حالی است که سهم زنان در مشاغل دستمزدی غیر کشاورزی بر هر دوی باروری و رشد جمعیت اثر مثبت را نشان می دهد. از این رو، فعالیت زنان در مشاغل غیر کشاورزی که با کسب مزد همراه است، مانعی برای بزرگتر شدن بعد خانوار و تامین نیازهای جمعیتی کشور نخواهد بود.
    کلیدواژگان: زنان، اشتغال، درآمد، آموزش، باروری، جمعیت
  • مهری شمس قهفرخی صفحات 96-127
    با توجه به افزایش مدل خانواده هایی که هم مرد و هم زن، هر دوشاغل هستند، ماهیت جنسیتی رابطه بین اشتغال و پرورش فرزند، یکی از مسائل مهم برای رفتار فرزندآوری شده است. هدف از این مقاله، بررسی تفاوتهای باروری، بر حسب برابری جنسیتی و عدالت جنسیتی می باشد. و همچنین، پاسخ به این پرسش، که آیا برابری جنسیتی و عدالت جنسیتی، برای باروری یک مسئله است؟ داده ها از یک پیمایش گذشته نگر از تاریخچه اشتغال و باروری که شامل 552 نمونه از زنان 40-20 ساله شهر اصفهان می شود، اخذ شده است. این مقاله برای برآورد اثر برابری جنسیتی و عدالت جنسیتی روی احتمال و الگوی باروری، مدل تحلیل بقا زمان گسسته را به کار برده است. نتایج نشان داد، که برابری جنسیتی در کارهای خانه داری، احتمال رسیدن به فرزند اول را در فاصله طولانی تری و احتمال رسیدن به فرزند دوم را در فاصله کوتاهتری بالا می برد، اما عدالت جنسیتی در کارهای خانه داری، احتمال رسیدن به فرزند اول و دوم را در فاصله طولانی تری بالا می برد. میزان باروری جزئی نشان داد که شاغلان با برابری جنسیتی متعادل، نسبت به زنان شاغل با برابری جنسیتی نامتعادل و زنان شاغل راضی از تقسیم کارهای خانه داری، نسبت به زنان شاغل ناراضی از تقسیم کارهای خانه داری، فرزند بیشتری به دنیا می آورند.
    کلیدواژگان: باروری، برابری جنسیتی، عدالت جنسیتی، اشتغال زنان، تحلیل بقا زمان گسسته
  • فاطمه مدیری، حجیه بی بی رازقی نصرآباد صفحات 128-163
    با کاهش باروری در دهه های اخیر و همزمانی آن با برخی تغییرات در دینداری، این مقاله به بررسی رابطه دینداری و تعداد فرزندان قصد شده می پردازد. داده ها برگرفته از پیمایش سبک زندگی متاهلین در شهر تهران است که در سال 1394 انجام شده است. در این مقاله نمونه شامل 1272 مرد و زن متاهل که سن زن در خانواده ایشان 15 تا 49 سال بوده، می باشد. یافته ها نشان می دهد قصد فرزندآوری در شهر تهران عمومیت بالایی دارد. حدود 4 درصد قصد بی فرزندی دارند که تنها 5/16 درصد از افراد بدون فرزند را شامل می شود. همچنین 3/67 درصد از افراد قصد داشتن بیش از دو فرزند دارند، در حالی که تعداد افرادی که 2 فرزند یا بیشتر دارند، 6/47 درصد است. گرایش افراد به دین نسبتا بالاست و حدود 65 درصد افراد دینداری متوسط و بالاتر دارند. تحلیل های چند متغیره نشان می دهد قصد باروری متاثر از دینداری بوده و این تاثیر در حضور متغیرهای اقتصادی اجتماعی همچنان پابرجاست. همچنین اگرچه زنان دیندارتر از مردان هستند، قصد باروری در زنان و مردان تقریبا با شدت یکسان متاثر از دینداری است.
    کلیدواژگان: قصد باروری، دینداری، رگرسیون پواسن، تهران
  • امیر عرفانی، جواد شجاعی صفحات 164-186
    بازنگری، تدوین و اجرای موفق هر گونه سیاست جمعیتی جهت مقابله با تداوم باروری زیر سطح جایگزینی در ایران نیازمند ارتقای شناخت ما از تعیین کننده های بلافصل نیات باروری (نگرش به فرزندآوری، هنجارهای ادراکی، و نظارت ادراکی رفتاری) زوجین جوان دارد. این پژوهش متکی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده و داده های پیمایش 1391 نیات باروری شهر تهران (حجم نمونه = 2267) است. بر اساس یافته ها، بیش از نیمی از زوجین جوان در آینده هیچ فرزندی نمی خواهند. تحلیلهای چند متغیری نشان می دهد افرادی که فرزندآوری را موجب بدتر شدن جنبه های مختلف زندگی فردی خود (مانند: وضعیت اقتصادی، روابط زناشویی، نگرش اطرافیان، احساس امنیت و رضایت از زندگی) می دانند؛ فشار کمتری برای داشتن فرزند از سوی گروه های مرجع بسیار نزدیک به خود (والدین، دوستان، همسایگان) احساس می کنند؛ و با وجود دسترسی به منابع اقتصادی و حمایتی لازم برای فرزند آوری تصمیم شان برای داشتن فرزند(دیگر) تغییر نمی کند، بیشتر احتمال دارد که هیچ فرزند (دیگری)در آینده نخواهند و یا مردد باشند تا اینکه فرزندی بخواهند. سایر یافته ها حاکی است که برخورداری فرد از مشوق های اقتصادی دولت برای افزایش باروری، تاثیرات متفاوتی بر نیات باروری گروه های مختلف اقتصادی و اجتماعی زوجین جوان دارند؛ نکته ای که بایستی درتدوین هرگونه سیاست تشویقی موالید کشور مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیات باروری، باروری، نگرش به فرزندآوری، هنجارهای فرزندآوری، نظارت ادراکی
  • یونس گلی، سراج الدین محمودیانی، سهراب دل انگیزان صفحات 188-211
    کاهش میزان باروری در دهه های اخیر به یکی از دغدغه های جمعیتی در کشور تبدیل شده و این مساله توجه سیاست گذاران را به خود جلب نموده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مشخصه های مختلف خانوار بر میزان باروری زنان در ایران است. برای این منظور، در مطالعه حاضر با روش تحلیل ثانویه داده های هزینه و درآمد خانوار برای بازه زمانی 1384 تا 1393 و به برآورد مدل لاجیت ترتیبی تعمیم یافته پرداخته شده است. یافته های مطالعه نشان می دهد، افزایش سن در اولین زایمان، پسر بودن اولین فرزند، افزایش سال های تحصیل والدین، شهرنشینی و وضعیت بهداشتی خانوار تاثیر منفی بر احتمال باروری دارند. همچنین یافته ها از آن حکایت دارند که افزایش درآمد خانوار، شاغل بودن سرپرست خانوار و بودن خانوار تحت پوشش بیمه باعث افزایش احتمال باروری زنان می شود. نتیجه مطالعه گویای آن است که خانوارها تمایل دارند تنها 2 و کمتر از 2 فرزند داشته باشند که این مطلب با توجه به چارچوب نظری بحث می تواند به معنای جایگزینی کیفیت به جای کمیت در رفتار باروری خانوارهای ایرانی تفسیر گردد.
    کلیدواژگان: باروری، زنان، مشخصه های خانوار، مدل لاجیت ترتیبی تعمیم یافته، ایران
|
  • Hossein Mahmoodian, Mohammad Amiri Pages 9-47
    The type of adolescent attitude toward health issues and their orientation to health seeking behaviors can guarantee their current and future physical, mental and social health and leads to increase the healthy life expectancy for population. The main purpose of this research is the study of socio-demographic determinants of health-seeking behaviors among a sample of 670 adolescents 12 to 18 years-old in Tehran. This research is a quantitative research and it has been carried out by the survey method. The mean of total score of this index obtained for "boys" 54/2 and for girls 52/3 than 100. According to the multivariate analysis and path analysis of 26 factors, the most important socio-demographic and religious variables that affecting the health-seeking behaviors of adolescent respectively are 9 variables: “Attention of around individuals to the health”, “age”, “adolescent attitude on health”, “religious behaviors”, “father's education”, “age interval between children”, “family size”, “religious attitudes”, and “marital status of parents”. These variables could explain about 36 percent of the health behaviors variances among adolescents.. Based on the social determinants paradigm, in this study religious and social factors, compared with demographic variables, have greater weight in explaining the healthy behaviors of adolescents. To provide a comprehensive analysis of the status of health beliefs and behaviors of adolescents. intervention of other psychological and structural components in addition to these variables is necessary.
    Keywords: Adolescents, Social determinants of health, Health-seeking behavior, Attitudes to the health, Self-rated health, Healthy life expectancy
  • Mohammad Mirzaie, Farzad Ghorbani Pages 50-71
    The aim of this study is to investigate the effect of value orientation on the timing of marriage in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad. The population of this survey are those visiting medical examination center before marriage in the Kohgiluyeh and Boyer Province. The theoretical framework of this study is derived from the theory of cultural change and value of Inglehart. The results showed value changes have significant effect on the timing of marriage for both sexes. Among the variables for women, education, occupation, place of residence and socioeconomic status are significantly correlated with timing of marriage. But for men, only employment status is significantly related to the timing of marriage. The results of multivariate regression analysis shows that for women by controlling other variables, education, occupation and value orientation variables and for men, value orientation and employment status variables have continued to maintain a significant effect. To solve the problem of marriage and its timing, policy makers, while providing structural conditions for marriage, must seek ways to change negative attitudes toward marriage at a younger age which is known as an obstacle to their progress.
    Keywords: Value orientation_Timing of marriage_Materialistic_post materialistic_Inglehart_Kohgiluyeh_Boyer - ahmad
  • Vahid Mehrbani Pages 72-94
    Fertility and population growth have been converted to an important concern in Iran. Suitable policy making in this area requires identifying the role of women particularly their employment. To do this, the demand theory is used as a backbone of theoretical analysis that demonstrates the ambiguity of the effect of women’s employment. Accordingly, the hypothesis is that employment of women has a negative effect on fertility and population growth in Iran. Testing hypothesis is based on regression analysis by using documented data of World Bank in period 1960-2014. Results suggest that female’s participation in labor force has negative effect on fertility but is not an impediment of population growth. This finding implies that however female’s employment decreases fertility but presumably precludes the descent of population growth by lowering the mortality rate. Additionally, share of women in nonagricultural wage occupations has positive impact on both of fertility and population. Therefore, women’s participation in such jobs does not confine family size.
    Keywords: Women, Employment, Earning, education, Fertility, Population
  • Mehri Shams Ghahfarokhi Pages 96-127
    With the growing prevalence of the dual-earner family model, the gendered nature of the relationship between employment and parenting has become a key issue for childbearing behavior. The purpose of this paper is to examine the differences in fertility in terms of gender equity and gender equality and answer the question that does gender equity and gender equality matter for fertility? The data are derived from a retrospective survey using a questionnaire, which included histories of childbearing and employment of 552 samples of married women aged 20-40, in the city of Isfahan in the year of 2014. This paper applies a discrete-time survival model (the complementary log-log model) to explore effects of gender equity on probability and mean age at first and second birth.The research results showed that gender equity and gender equality in housework had higher likelihood to first or second birth among working women in the Isfahan. Partial fertility rate showed that Employees with a balanced gender equity and satisfied with the division of housework birth more children.
    Keywords: Fertility, Gender Equity, Gender Equality, Women's Employment, Discretetimesurvivalanalysis
  • Fatemeh Modiri, Hajjie Bibi Razeghinasrabad Pages 128-163
    Following decline in fertility rate and changes in religiousity in recent decades, this study aims to assess the relationship between religiousity and fertility intention. The data was derived from Tehran’s Married Lifestyle Survey in 2016 and a sample of 1272 married men and women so that age of women in their family was 15 to 49 years, were selected. The result showed that childbearing in Tehran is almost universal. About 4 percent of participants intend to remain childless wich is only 16.5 percent of those who are childless. While 67/3 percent of individuals intend to have two or more children, only 47/6 percent of individuals have two children or more in research time. Tendency of people toward religion is relatively high. Almost 65 percent of people have middle and higher level of religiosity. Multivariate analysis show that fertility intention has been influenced by religiousity and this impact continues with presence of effective socio-economic variables. Although women are more religious than men, effect of religiousity on childbearing intentions for both sexes is similar
    Keywords: Fertility Intention, Religiousity, Poisson Regression, Tehran
  • Amir Erfani, Javad Shojaei Pages 164-186
    The success of any pronatalist population policies relies on improving the understanding of immediate determinants of fertility intentions (attitudes to childbearing, perceived norms, and perceived behavioral control) among married young couples. This research is based on the Theory of Planned Behavior and the data from the 2012 Tehran Survey of Fertility Intentions (n= 2267). The results show that more than half of young married adults in Tehran intend to have no more children. The multivariate analysis indicate that individuals who view childbearing as being detrimental to their personal life (e.g., economic living condition, marital relationships and life satisfaction), feel less normative pressure from very close peer groups (parents, friends, and neighbors) to have a/another child, and believe their childbearing decision is not contingent on the presence of economic resources required for childbearing, are more likely to want no (more) children or to be unsure rather than to want a/another child. Other findings show that access to the government incentives to increase fertility has different effects on fertility intentions of socio-economically various subgroups of young married couples, which should be considered by policy makers developing pronatalist population policies of the country.
    Keywords: Fertility Intentions, Determinants, Attitude, Childbearing, Norms, Tehran
  • Yones Goli, Serajodin Mahmodiani, Sohrab Delangizan Pages 188-211
    In recent years, decreasing fertility in Iran has become one of the demographic problems which has attracted the attention of policymakers. The purpose of this study is to investigate the effects of various household characteristics on the fertility of women in Iran. For this, the study estimates a generalized ordered logit by using secondary data from Household's Income and Expenditure survey over 2005-2014 and Stata software. The results of the study indicate that in crease in the age at the first birth, being son the first child, increase in the years of parental education, urbanization and improvement in health status of the household have a negative effect on the probability of fertility. Also the finding shows that increase in household income, employment of head of the household and the household being covered by insurance lead to increase the probability of women's fertility. The result of the study shows that households tend to have only 2 children and less than 2 children. This result can be interpreted according to the theoretical framework that there is a substitution of quality instead of quantity on the behavior of fertility of Iranian households.
    Keywords: Fertility, Women, Household characteristics, Generalized ordered logit, Iran