فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 16 (زمستان 1390)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 16 (زمستان 1390)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمسعود جزایری صفحه 7
    جنگ نرم، فراتر از تقابل نظامی دولت ها در بخشی از یک جغرافیا است. این جنگ در اذهان و باورها شکل می گیرد و در صورت به بار نشستن ترفندهای دشمن، به سختی می توان جامعه را از آثار آن مصون نمود. برای شناخت جنگ نرم، معیارهای مختلفی وجود دارد و رهنمودهای مقام معظم رهبری، چراغ راهی است که ماهیت و ابعاد این نبرد را برای امت اسلامی روشن می سازد. در این مقاله با تکیه بر بخشی از دیدگاه های روشنگرانه معظم له که مبتنی بر ترسیم علمی و عملی شرایط موجود و تصویرسازی از افق های آینده در این حوزه با تکیه بر شناخت جبهه معارض و همچنین شناخت و توسعه توان نیروهای جبهه خودی است، ماهیت جنگ نرم و راهکارهای مقابله با آن، ارائه و تحلیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، جنگ نرم، تهاجم فرهنگی، اسلام، انقلاب اسلامی، غرب
  • داود عامری صفحه 33
    جنگ نرم، کشاندن نبرد به حوزه باورها و عناصر ذهنی دخیل در تعیین رفتار فردی و اجتماعی است. این نبرد، دارای بسترها و همچنین عناصر، ویژگی ها، مبانی نظری، ساخت و بافتی متفاوت از جنگ سخت می باشد. این عناصر و مولفه های اختصاصی را، می توان از زوایا و ابعاد مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. در این نوشتار ضمن بررسی جنبه های مفهومی جنگ نرم و عناصر کلیدی مرتبط با آن، به فرایند تغییر در باورها، افکار، رفتارها و ساختارها، شیوه های دشمن در این صحنه نبرد در پرتو هدف غایی آن (جهانی سازی فرهنگ غرب)، مخاطبین و عوامل جنگ نرم خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، عناصر، رفتار، مخاطب
  • عباسعلی کدخدایی، نادر ساعد صفحه 55
    با اینکه حمایت از کرامت انسانی و حقوق انسان ها، امری ریشه دار در فرهنگ ها و ادیان الهی به ویژه اسلام است، اما نظام بین المللی حقوق بشر دارای خاستگاهی غربی است که متاثر از اندیشه ها و مکاتب خاص در مقطعی ویژه از تاریخ به بار نشسته و در جامعه بین المللی نمودار شده است. با درنظر گرفتن برخی از ابعاد محتوائی و اصول ومبانی «نظام حقوق بشر» و همچنین با توجه به نقش عملی و اجرائی آن در روند استقرار نظام سلطه و جهانی سازی فرهنگ غرب، به نظر می رسد یکی از مجاری و ابزارهای مهم پیگیری جنگ نرم علیه ایران اسلامی و کشورهای مستقل در محیط اندیشه ای، مدیریتی و سازمانی، نظام بین المللی حقوق بشر باشد.
    در این مقاله، مناسبات نظام بین المللی حقوق بشر و جنگ نرم و ابعاد مختلف نظری و عملی آن بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، حقوق بشر، نظام بین المللی، جهانی سازی، حقوق بین الملل، سازمان ملل متحد، حاکمیت دولت، منافع ملی
  • فواد ایزدی، عباس کاردان صفحه 77
    سال ها پیش از افول قدرت اتحاد جماهیر شوروی و از بین رفتن مدل کمونیستی در جهان، این انگیزه در ایالات متحده ایجاد شده بود که در راستای «دموکراسی سازی»، مدل دموکراسی کاپیتالیستی خود را به عنوان مدلی برتر در جهان ارائه دهد. این امر زمینه ای شد برای تقویت آژانس هایی موفق در برخورد ایدئولوژیک با شوروی، آژانس هایی همچون «بنیاد (موقوفه) ملی برای دموکراسی» (ند) که پس از جنگ سرد هدف خود را مناطق دیگر جهان ازجمله خاورمیانه قرار دادند. در این باره، باید پرسید آیا فرایند دموکراسی سازی و تلاش بنیادهای مذکور به عنوان بازوی اجرایی آن، واقعا در جهت گسترش حقیقی دموکراسی در کشورهای دیگر بوده یا اینکه این گونه تلاش ها همان اقدامات سازمان های اطلاعاتی غربی در لباسی عامه پسند و به منظور پیاده سازی جنگ نرم هستند؟ جهت بررسی این موضوع در این مقاله از نظریه «امپریالیسم فرهنگی» ایالات متحده (به عنوان گستره ای فریبنده از راهبرد کلان جنگ نرم) تحت لوای «دیپلماسی عمومی» به عنوان چارچوب نظری استفاده شده است. در این مقاله نشان داده می شود که این نوع دموکراسی سازی، پوششی مناسب برای سیاست های سرشار از نیرنگ و مخفی کاری در راستای تحمیل امپریالیسم است و نهادهایی همانند «بنیاد ملی برای دموکراسی» در واقع همان اقدامات مخفی سیا را در پس ظاهری فریبنده انجام می دهند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، دیپلماسی عمومی، امپریالیسم فرهنگی، دموکراسی سازی، بنیاد ملی برای دموکراسی، تغییر دموکراتیک
  • علی عبدالله خانی صفحه 107
    شواهد نشان می دهد میان وجود طبقات اجتماعی و وضعیت جوامع پیشرفته و در حال پیشرفت رابطه منطقی برقرار است و تحلیل طبقات اجتماعی یکی از راه های تحلیل راهبردی نظم و تغییر در جوامع مذکور است. در این میان به علت قرار گرفتن در عصر اطلاعات، دانش و فناوری، طبقه متوسط در مقایسه با طبقات دیگر از اهمیت مضاعفی برخوردار گردیده است. همچنین در عصر حاضر، اطلاعات، دانش و فناوری های نرم افزاری نقش موثری در امنیت سازی و ظهور پدیده جنگ نرم با نقش ها و کارکردهای مشابه جنگ های کلاسیک یافته و بدین ترتیب رابطه منطقی میان طبقه متوسط با امنیت و جنگ نرم برقرار شده است. چنین پیوندی فهم وجود یا عدم وجود طبقات اجتماعی در یک جامعه؛ تشخیص اندازه، بزرگی و گستره طبقه متوسط در جامعه مفروض و رسیدن به یک الگوی مناسب برای ارزیابی نقش و کارکرد طبقه متوسط در امنیت و جنگ نرم را بسیار با اهمیت نموده است. در این پژوهش الگوی مذکور با چهار معیار ساختار طبقاتی جامعه؛ رابطه سازه های طبقه متوسط و نظام سیاسی؛ انسجام یا عدم انسجام طبقه متوسط؛ و سازمان و هویت طبقه متوسط طراحی گردیده است. در شاکله طرح مذکور رابطه میان طبقه متوسط و نظام سیاسی از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، طبقه متوسط، جنگ نرم، امنیت نرم، مرجع امنیت
  • مرتضی نورمحمدی صفحه 127
    گسترش فناوری های اطلاعات و ارتباطات به ویژه فناوری های معطوف به محیط سایبر، با تغییر بنیادین ماهیت، ابزار و روش های نوین جنگی، تحول و دگرگونی های اساسی در گونه های مختلف تهدیدهای امنیتی را به دنبال داشته است. با توجه به تمرکز نظام سلطه بر بهره گیری از ظرفیت ها و قابلیت های فضای مجازی به منظور تنش سازی های متراکم و گسترده قومی، فرقه ای، اجتماعی و ایجاد بی اعتمادی میان جامعه و حاکمیت و تهاجم شبکه ای تاکتیکی با هدف مختل سازی مدیریت امور جاری کشور، جنگ نرم سایبری یکی از مهم ترین جلوه های تهدید آفرین امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. کنشگری در این فضا مستلزم مداقه در همه ابعاد این محیط، ظرفیت های کلی و همچنین موردپژوهی کاربست فضای ساییر در جنگ نرم است. در این راستا، به نظر می رسد می توان ضمن شناخت کافی و برآورد عملیاتی تهدیدها، با اتخاذ رویکرد آفندی و پدافندی، نه تنها آنها را خنثی نمود بلکه بسترهای راهبردی را به منظور بهره گیری از قابلیت های فضای مجازی در راهبرد عملیات نرم سایبری علیه دشمن فراهم نمود.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، فضای مجازی، جنگ نرم سایبری، شبکه های اجتماعی، تصویرسازی
  • قاسم علیدوستی صفحه 147
    جنگ نرم، به عنوان صورتی جدید از نبردهای معاصر، بر حوزه ادراکی انسان ها متمرکز است و نبرد را به جای خاکریزها، به قلوب و احساسات و باورهای افراد انتقال داده است. این نوع نبرد، در مرحله طرح ریزی و همچنین اجرا، دارای سطوحی سه گانه مشتمل بر سطح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی است. این سطوح نشانگر دامنه، عمق، هدف، اهمیت و تاثیرگذاری جنگ نرم در جامعه آماج است و شناخت آنها نه تنها به تنویر برنامه ها و راهبردهای دشمن در این حوزه کمک می کند، بلکه انطباق راهبردها و راهکارهای مقابله ای با سطوح طرح ریزی دشمن را ممکن می سازد. بر این اساس، برای مقابله با سطح راهبردی جنگ نرم، باید به اتخاذ راهکارهائی در سطح راهبردی اقدام کرد یا با درک سطح کنشگری و برنامه ریزی دشمن به اولویت گذاری در اقدامات مقابل مبادرت نمود. چه بسا، در قبال سطوح پائین تر جنگ نرم، اتخاذ راهکارهائی در آن حدود بدون هزینه نمودن در سطح راهبرد، کافی باشد.
    در این مقاله، ضمن تجزیه و تحلیل سطوح سه گانه جنگ نرم، به تشریح اهداف دشمن در هر یک از مراحل و سطوح پرداخته شده و در مورد کشورمان، مصادیق بارز و برجسته ای احصاء شده است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، سطح راهبردی، سطح تاکتیکی، سطح عملیاتی، راهبرد جنگ نرم، اهداف جنگ نرم، مشروعیت نظام سیاسی، نظریه پردازی
|
  • Seyed Masoud Jazayeri Page 7
    Soft war is beyond military confrontation of states in a geographical space. This war is formed in minds and beliefs and if the tricks of the enemy bear fruit it is hard to preserve the society against it. There are different criterions for identification of soft war. The guidelines of the Leader of Islamic Revolution are a beacon that sheds light on the nature and dimensions of this war. Relying on some of his enlightening, practical and theoretical viewpoints that are based on analysis of the existing conditions and imaging of the future prospects in this field as well as cognition of the enemy’s front and cognition and promotion of the capability of the forces of the insider’s front, attempts have been made in the present paper to introduce and analyze the nature of soft war and ways to confront it.
    Keywords: Leader of Islamic Revolution, Soft War, Cultural Invasion, Islamic Revolution, West
  • Davoud Ameri Page 33
    Soft war is extension of battle to the field of beliefs and subjective factors involved in determination of individual and social behavior. This battle has its context as well as factors, features, theoretical principles, structure and texture, which are different from those of armed war. These exclusive factors and aspects can be analyzed from different perspectives and angles. The present paper focuses on conceptual aspects of soft war and its related elements as well as the process of transformation of beliefs, thoughts, behaviors and structures, enemy’s methods in this battle in the light of the ultimate goal (globalization of Western culture), the addressees and its agents.
    Keywords: Soft War, Armed War, Change of Beliefs, Change of Thoughts, Change of Behavior, Change of Structure, Convincing
  • Abbas Ali Kadkhodai, Nader Saed Page 55
    Although protection of human dignity and rights has its roots in divine cultures and religions, particularly in Islam, the international human rights system has a Western base, which is influenced by particular thoughts and schools and emerged at a specific stage of history in international society. Taking into account some of the essential aspects and principles of international human rights system as well as its practical role in establishment of domination system and globalization of Western culture, it seems that international human rights system is one of the significant means and tools of soft war against the Islamic Republic of Iran and independent countries in the intellectual, managerial and organizational environment. The present paper is an attempt to study the relationships between international human rights system and soft war and their practical and theoretical aspects.
    Keywords: Soft War, International System, Globalization, International Law, United Nations, Sovereignty of State, National Interests
  • Foad Izadi, Abbas Kardan Page 77
    Several years before the decline of the Soviet Union and collapse of communist model in the world, there was an incentive in the United States to introduce its capitalist democracy in line with democratization as a superior model in the world. As a result, some successful foundations were strengthened in their confrontation with the Soviet Union and after the cold war such institutions as The National Endowment for Democracy targeted other regions of the world, including the Middle East. The question that is raised in this regard is whether the process of democratization and attempts of the said foundations as an executive arm of this process are really directed towards promotion of real democracy in other countries or such endeavors are indeed the very measures of the Western intelligence services in a popular guise in order to wage soft war. The theory of cultural imperialism of the United States (as a deceptive aspect of soft war general strategy) under the title of public diplomacy has been used to analyze the problem. The present paper’s argument is that democratization is a suitable veneer for covering up the policies which are full of deception and concealment to impose imperialism and such foundations as the National Endowment for Democracy in fact implement the clandestine policies of the CIA under a charming appearance.
    Keywords: Soft War, Public Diplomacy, Cultural Imperialism, Democratization, National Endowment for Democracy, Democratic Change
  • Ali Abdullahkhani Page 107
    According to existing evidences, there are logical relationships between the social classes and conditions of developing and developed societies and hence class analysis is one of the methods of strategic analysis of order and change inthese societies. Due to being in the age of information, knowledge and technology, the Middle class compared to other classes, enjoys a significant status. Also in the current age, information, knowledge and software technologies play an effective role in maintenance of security and emergence of soft war – with roles and functions similar to classic wars – and thus a logical relationship has been established between the middle class and security and soft war. This relationship has underlined the significance of understanding of the existence or absence of social class in a society, its size, the size and expanse of the middle class in the said society and designing of a suitable model for assessment of the role and function of the middle class in security and soft war. In the present research, the said model has been designed with four criteria of class structure of society; relations of middle class constructions and the political system; solidarity or lack of solidarity of the middle class; and the organization and identity of middle class. The relationship between the middle class and the political system enjoys a special status in this model.
    Keywords: Social Class, Middle Class, Soft War, Soft Security, Source Of Security
  • Morteza Nourmohammad Page 127
    Advancement of information and communications technology, particularly those related to cyberspace, has led to fundamental changes in the nature, means and modern methods of war, causing fundamental change and transformation in different kinds of security threats. Given the concentration of the domination system on utilization of the cyberspace capacities and capabilities to create ethnic, sectarian and social compressed tensions and spread mistrust between the public and the government and launch aggressive network attacks to paralyze the management of the affairs, cyber war is one of the most important manifestations of threats to national security of the Islamic Republic of Iran. Acting in this space requires proper understanding of all its aspects, capacities and case study of application of cyberspace to soft war. Through proper understanding and operational assessment of threats and through adopting offensive and defensive approaches, not only it is possible to thwart them but also prepare the strategic grounds for utilization of cyberspace capabilities within the framework of strategy of cyber soft operations against the enemy.
    Keywords: Soft War, Virtual Space, Cyber Soft War, Social Networks, Imaging
  • Qasem Alidusti Page 147
    As a new form of contemporary battle, soft war concentrates on the perception Scope of human beings, transferring the battle from bulwarks to hearts, feelings and beliefs of human beings. This battle has three levels in the stage of planning and implementation: strategic, operational and tactical. These stages indicate the domain, depth, objective, significance and influence of soft war in the target society. Hence, understanding of these levels, not only sheds light on the plans and strategies of the enemy in this field but also makes it possible to adjust the counter attacks with the said levels. Therefore, in order to confront the strategic level of the soft war, one should adopt solution at strategic level or through understanding the level of actions and plans of the enemy prioritize the counteractions. In fact, at lower levels of soft war, adoption of some solutions as the same level will be enough without requiring investing at strategic level. While analyzing the three levels of soft war, the present paper also discusses the objectives of the enemy in every stage and elucidates some outstanding referents related to Iran.
    Keywords: Soft War, Strategic Level, Tactical Level, Operational Level, Soft War Strategy, Objectives of Soft War, Legitimacy of Political System, Theorization