فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 17-18 (بهار و تابستان 1391)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 17-18 (بهار و تابستان 1391)

  • 336 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عظیمه سادات خاکباز صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف ارائه راهکارهایی برای اصلاح برنامه درسی تربیت مدرس دانشگاه در ایران صورت گرفته است. مدرسان دانشگاه، معمولا متخصصان رشته خود هستند و اغلب به دلیل دستاوردهای پژوهشی خود استخدام می شوند، ارتقاء می یابند و توجه خاصی به توانایی آموزشگری آنان نمی شود. در شرایط غفلت از این مهم در برنامه درسی آموزش عالی، استادان دانشگاه، تجربیات فرهنگی ای را کسب می کنند که به نوعی شیوه تدریس را به آنان آموزش می دهد. از این رو، مطالعه ای تطبیقی در خصوص تجربه فرهنگی تربیت مدرس در آموزش عالی ایران با یک کشور توسعه یافته (آلمان) انجام شده و بر رشته ریاضی تمرکز شده است. مکان مطالعه در ایران، دو دانشگاه خوارزمی و شهید بهشتی و در آلمان، دانشگاه هامبورگ بوده است.
    این مطالعه به روش کیفی انجام گرفته و داده های آن از طریق مصاحبه و مشاهده بر روی تعدادی از استادان و دانشجویان دکتری در دو کشور محل مطالعه جمع آوری و از طریق کدگذاری و مقوله بندی تحلیل شده است. در انتها تفاوت تجربیات فرهنگی در چهار مقوله اصلی چشم انداز حرفه ای دانشجویان، نقش برنامه درسی دوره دکتری در آماده سازی مدرسان آینده آموزش عالی، ارتقاء فارغ التحصیلان دوره دکتری به رتبه مدرسی دانشگاه و توسعه دانش تدریس در میان مدرسان آموزش عالی، گزارش شده است. همچنین با توجه به فرهنگ تربیت مدرس در ایران، راهبردهایی به منظور اصلاح برنامه درسی تربیت مدرس پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تربیت مدرس، برنامه درسی دوره دکتری، آموزش عالی، فرهنگ دانشگاهی
  • فرهاد سراجی صفحه 27
    فرهنگ یادگیری مفهوم تازه ای است که در دهه های اخیر وارد ادبیات آموزشی شده است. با توجه به این مفهوم کلیه عناصر برنامه درسی، رفتارهای آموزشی معلم و یادگیرنده که در یک محیط یادگیری با یکدیگر تعامل پیدا می کنند، از بستر فرهنگی آن محیط تاثیر می پذیرند. با توسعه فاوا و ظهور جوامع اطلاعاتی مهارت هایی مانند یادگیری مستقل و مادام العمر، یادگیری خودانگیخته، خودرهیاب و کسب مهارت های حل مسئله، برنامه ریزی و تصمیم گیری در موقعیت های پیچیده اولویت بیشتری یافته و از اهداف مهم آموزش و پرورش در سطوح مختلف تلقی می شوند. از طرفی فرهنگ یادگیری در ایران از حیث انفعال یادگیرنده، ضعف تعامل بین یادگیرندگان، معلم محوری، عدم خودانگیختگی یادگیرندگان و پذیرش بدون تحلیل و نقد اطلاعات با اهداف آموزش و پرورش جامعه اطلاعاتی مغایرت دارد. بر این اساس هدف اصلی مقاله حاضر ارائه برنامه عملیاتی برای اصلاح تدریجی فرهنگ یادگیری به سمت مولفه های موردنظر جامعه اطلاعاتی توسط معلم از طریق محیط یادگیری مجازی است.
    این مقاله در چهار بخش تنظیم شده تا به سوال اصلی طرح شده پاسخ دهد. در بخش اول فرهنگ یادگیری و در بخش دوم ویژگی های محیط یادگیری مجازی مورد بحث قرار می گیرد. در بخش سوم اصلاح تدریجی فرهنگ یادگیری از طریق محیط مجازی مطرح می شود و در بخش چهارم با توجه به بخش های قبلی، گام های عملیاتی اصلاح تدریجی فرهنگ یادگیری توسط معلم در محیط یادگیری مجازی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، محیط مجازی، جامعه اطلاعاتی، فاوا، خودراهبری
  • علیرضا صادق زاده قمصری صفحه 51
    با گسترش تربیت مدرن در عصر حاضر، ارتباط فرآیند تربیت با عناصر فرهنگ بومی دشوارتر گشته است و با تاکید بر این ارتباط، «چالش ناهماهنگی نظام تربیتی مدرن با فرهنگ بومی جوامع» بیشتر رخ می نماید. یکی از عوامل این چالش، وجود ناسازگاری بین فلسفه تربیتی مدرن با فرهنگ بومی است. لذا به نظر می رسد برای مواجهه با این چالش، باید «فلسفه تربیتی اجتماع» را با تکیه بر عناصر اسلامی و ایرانی فرهنگ بومی تدوین کنیم تا با التزام به آن، نهادهای تربیتی مدرن - نظیر دانشگاه ها و مدارس - با فرهنگ بومی جامعه اسلامی، هماهنگ شوند. البته تدوین این چهارچوب نظری، تنها در صورتی برای مواجهه با چالش فوق، موثرخواهد بود که: 1. بر مبانی فکری و نظام ارزشی مقبول جامعه اسلامی تکیه نماید. 2. با مشارکت فکری فرهیختگان و فیلسوفان تربیتی جامعه تدوین گردد. 3. نسبت به فلسفه تربیتی شخصی آحاد مربیان، انعطاف پذیرباشد. 4. مقتضیات فرهنگی و چالش های جریان تربیت در جامعه اسلامی را مدنظر قرار دهد. 5. سیاست گذاران و مدیران ارشد نهادهای تربیتی نسبت به مفاد آن توافق نمایند. 6. عموم کارگزاران تربیت، آن را پذیرفته و نسبت به آن التزام عملی داشته باشند و 7. فلسفه تربیتی نهادهای تربیتی مدرن با توجه به آن بازسازی شود. این مقاله پس از تبیین ضرورت تدوین این چهارچوب نظری کلان، خصوصیات «فلسفه تربیت در جمهوری اسلامی ایران» را تبیین می کند و التزام به آن را پیش نیاز تحول اساسی در نهادهای تربیتی مدرن جامعه اسلامی ما می داند.
    کلیدواژگان: نظام تربیتی مدرن، فرهنگ بومی، تربیت بومی، فلسفه تربیتی اجتماع، فلسفه تربیت در جمهوری اسلامی ایران
  • علیرضا صادقی صفحه 93
    هدف این مقاله تدوین چارچوب های برنامه درسی متناسب با تنوع فرهنگی در ایران است. برنامه درسی اساسا یک سند سیاسی فرهنگی و مقوله ای زمینه مند و حساس به فرهنگ است و در صورتی اثربخش خواهد بود که عناصر تشکیل دهنده آن با ویژگی های فرهنگی جامعه و به تبع آن با ویژگی های فرهنگی یادگیرنده سازوار و متناسب باشد. این مقاله می کوشد بر مبنای روش توصیفی تحلیلی، ابتدا به بررسی وضعیت کنونی ایران از حیث تنوع فرهنگی و قومی پرداخته، سپس ضرورت طراحی برنامه های درسی چندفرهنگی را از دو بعد «فراملی» و «ملی» مستدل سازد. در مورد ضرورت های فراملی وجهانی چنین برنامه هایی، از جمله می توان به رویکرد «برنامه درسی چند فرهنگی» و «ضرورت های عصری» اشاره نمود. در مورد ضرورت های داخلی نیز در این مقاله به دو الزام «قوانین بالادستی» و «شرایط خاص سیاسی و جغرافیایی ایران» اشاره خواهد شد. در ادامه، ضمن تشریح اهداف برنامه درسی چندفرهنگی، چالش های تدوین چنین برنامه هایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در پایان، راهبردهای عملی استقرار برنامه درسی چندفرهنگی، بر مبنای چالش های فرارو و نیز در راستای اسناد بالادستی کشور برای سیاست گذاران و برنامه ریزان نظام تعلیم و تربیت ایران پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی چند فرهنگی، چالش ها، راهبردها
  • سعید ضرغامی، نرگس سجادیه، یحیی قائدی صفحه 123
    هدف پژوهش حاضر ترسیم خطوط کلی پرورش تفکر با نظر به مفهوم، چیستی، ویژگی ها و عناصر تفکر، نقش آن در زندگی انسان و چگونگی پرورش آن در برخی دیدگاه های مطرح و بر بنیاد نظریه «انسان به منزله عامل» بوده است. در این پژوهش چنین فرض شده است که پرورش تفکر در فراگیران، عامل بنیادی تحول در نظام آموزشی کشورمان است و در این راه نظریه انسان به منزله عامل، زمینه فرهنگی چنین تحولی را فراهم می کند.
    برای دستیابی به هدف های پژوهش از روش تحلیل تطبیقی و نیز قیاس عملی بهره گرفته شده است. در این راه برخی مبانی نظری و بنیادی و از جمله مفهوم و ماهیت تفکر به ویژه در در دو نگرش کلی وجودشناسانه و غایت شناسانه بررسی شده است. سپس مولفه ها و عناصر تفکر در نظریه انسان به منزله عامل و نسبت آن با عمل تبیین شده است. سرانجام و بر بنیاد یافته های پژوهش، برای پرورش تفکر در فراگیران اشاره ها و استلزام هایی چون نگاه کل گرایانه به فراگیر، آزمون تبیین ها و استنباط ها بر بنیاد شواهد و تجربه ها، طرح و رویارویی با مسئله از جنبه های چندگانه و گوناگون، پرورش خلاقیت فراگیران و فراهم کردن شرایط و موقعیت هایی برای تحلیل، داوری و انجام عمل اخلاقی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: پرورش تفکر، تحول فرهنگی، انسان به منزله عامل، میل، اراده
  • محبوبه عارفی صفحه 153
    توسعه فرهنگی به عنوان یک هدف، به هماهنگی و هم افزایی عناصر تاثیرگذار بر آن، از جمله سیاست های نظام آموزشی وابسته است. هدف اصلی این مقاله، شناسایی و تعیین وضعیت هم خوانی و هم افزایی سیاست های کلان حاکم بر نظام آموزشی جمهوری اسلامی ایران در راستای شاخص های توسعه فرهنگی است؛ شاخص هایی که در سند چشم انداز 1404 و قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران تعیین گردیده است. این مطالعه با روش کتابخانه ای و تحلیل اسناد و منابع موجود انجام شده است.
    شاخص های فکری و زیباشناختی، سیاسی، اجتماعی، خلاقیت و گفتگوی فرهنگی عموما از شاخص های توسعه فرهنگی شناخته می شوند. این شاخص ها در سند چشم انداز 1404 به تناسب ماهیت آن سند در سطح بسیار کلی، در نظر گرفته شده و بر آموزش جامعه نیز به عنوان بخش مهمی از شاخص های توسعه فرهنگی تاکید شده است. در برنامه پنجم توسعه نیز این مولفه ها به طور تفصیلی تر ولی باشدت و ضعف متفاوت مدنظر بوده است. تحلیل مفاد فصول مربوط نشان می دهد که به ترتیب شاخص های فکری و زیباشناختی، خلاقیت، سیاسی، اجتماعی و گفتگوی فرهنگی بیشتر مورد تاکید بوده و شاخص گفتگوی فرهنگی و هم خوانی و هم افزایی بین سطوح آموزشی مربوط به آن، در مقایسه با سایر سیاست های کلی مذکور، کمتر موردتوجه بوده است. همچنین بین سند چشم انداز و برنامه پنجم توسعه، هم خوانی و هم افزایی قابل مشاهده است ولی هم خوانی درونی برنامه پنجم، در حد هماهنگی میان سند چشم انداز و برنامه توسعه نبوده است.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، نظام آموزشی، سیاست های کلان، سند چشم انداز 1404، قانون برنامه پنجم توسعه، شاخص های توسعه فرهنگی
  • علیرضا عراقیه، کورش فتحی واجارگاه صفحه 187
    هدف از این پژوهش بررسی جایگاه چندفرهنگی در آموزش مدرسه ای و تبیین آثار آن در آموزش عالی است. پیش فرض این تحقیق این است که یادگیری های آموزش مدرسه ای در زمینه آموزش چندفرهنگی بر آموزش عالی تاثیرگذار بوده و نوع یادگیری های دانش آموزان در گسترش فضای سازگاری و توافق میان فرهنگ ها و یا ایجاد مانع در آموزش عالی موثر است. روش پژوهش در این تحقیق، روش قوم نگاری و شرکت کنندگان، تعداد 40 نفراز دانش آموزانی بوده اند که در سال آخر دوره متوسطه به تحصیل اشتغال داشته اند و در مدت یک سال تحصیلی با پژوهشگر همکاری نموده اند. نمونه گیری تحقیق از نوع هدف مند بوده و نتایج پژوهش، وجود زمینه های خانوادگی و اجتماعی در استهزاء سایر فرهنگ ها، احساس برتری و تعصبات فرهنگی؛ ضعف اطلاعات دینی در خصوص برابری و برادری همه انسان ها، ضعف اطلاعات دانش آموزان از شخصیت ها و آثار فرهنگی برجسته را نشان می دهد. این مسائل می تواند فضای سازگاری و توافق میان فرهنگ ها، نگاه عقلانی به فرهنگ ها و پرهیز از انحصارگرایی فرهنگی در آموزش عالی را با دشواری همراه ساخته و زمینه ساز کاهش خزانه فرهنگ ملی در اثر بی اعتنایی به عناصر اساسی فرهنگ های بومی گردیده و بحران هویت در شهروندان ایرانی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: جایگاه چند فرهنگی، آموزش مدرسه ای، آموزش عالی
  • جمیله علم الهدی صفحه 205
    این مقاله دو هدف را دنبال می کند: یکی شرح چگونگی افول مرتبه عقل و تغییر نقش آن و دیگری تبیین ضرورت بازتعریف عقل و نقش آن در شکل گیری تحولات نظام آموزشی. بدین منظور رابطه تحولات علم با تغییرات پدید آمده در جایگاه و قلمرو عقل شرح داده می شود. لحاظ کردن عقل به مثابه یک حقیقت نفس الامری و برداشت متافیزیکی از آن همچون هوشمندی جاری در تمام جهان، نقش تعیین کننده ای به عقل در ارزیابی، تعیین ملاکات ترجیح و در نهایت راهبری می بخشد. این تعریف از عقل متضمن درکی ازساختار عقلانی جهان است در حالی که مدل های تبیین کننده حرکت که در علم فیزیک و زیست شناسی توسعه یافته، با چنین برداشتی از عقل سازگار نیست.
    ملاحظه عقل به مثابه یک امر انسانی یا شخصی، درونی و وابسته به مغز که با عنوان ذهن و در برابر عین مورد توجه قرار می گیرد با توسعه علم و فناوری همراه شد و آموزش علم را با نگرش مادی گرا پیوند زد و به رواج برداشتی کمک نمود که جهان هستی را یک ساختار غیرعقلانی، جبری، خنثی، بی هنجار و بی هدف تلقی می کند. عقل زدایی از جهان و شخصی سازی عقل، متضمن الزامات نظری و عملی مختلف برای آموزش علم است و راهبردهای آموزشی را به سیاست های اقتصادی گروه های مسلط گره می زند. حفظ استقلال نظام آموزشی و تحول هدفمند آن به لحاظ نظری درگرو بازتعریف عقل است و به لحاظ عملی به نقش عقل در هدف گذاری وتعیین ملاکات ترجیح وابسته می باشد.
    کلیدواژگان: عقل، سوژه، علم، آموزش، تحول
  • نعمت الله موسی پور صفحه 243
    تغییر، موضوعی جدایی ناپذیر از حیات انسانی است. نظام آموزش و برنامه درسی نیز از این قاعده عام خارج نیست. پیگیری تغییر نیازمند برنامه ریزی و اجراست. اقدامات به عمل آمده در این زمینه، تجربیاتی را برای نظام های آموزشی پدید آورده است. این تجارب را می توان تحت دو رویکرد عمده با عناوین «فرهنگی» و «مهندسی» طبقه بندی کرد. در رویکرد فرهنگی، تغییرات به درخواست مخاطب آغاز و با مشارکت، برنامه ریزی و به صورت تدریجی به اجرا گذاشته می شود. در رویکرد مهندسی، تغییرات به دستور و برای رسیدن به مطلوب آرمانی آغاز می گردد، توسط متخصصان برنامه ریزی شده و بر اساس برنامه زمان بندی مقرر به اجرا گذاشته می شود. عنایت اصلی رویکرد فرهنگی به «مطلوب نمایی» و عنایت اصلی رویکرد مهندسی به «مطلوب سازی» است. به همین دلیل، اصل محوری در رویکرد فرهنگی «اصل آزادی» و اصل محوری در رویکرد مهندسی «اصل عدالت» است. این دو رویکرد دارای شواهدی برای دفاع هستند: در جایی که اعتقاد به «رساندن» است، رویکرد مهندسی و در جایی که اعتقاد به «رسیدن» است، رویکرد فرهنگی قابلیت های بیشتری دارد. این دو رویکرد از حیث زمان و دستاورد نیز متفاوت اند: رویکرد مهندسی «زودبازده اما گذرا» و رویکرد فرهنگی «دیربازده اما ماندگار» است. شواهد نشان می دهد که طی یک صد سال گذشته، ایرانیان برای استقرار نظام نوین آموزش و برنامه درسی و جبران عقب افتادگی از پیشرفت های تمدنی مدرن، با توسل به رویکرد مهندسی به تغییرات آموزشی پرداخته اند و از حیث توسعه ظاهری نظام آموزشی، دستاوردهایی قابل توجه کسب کرده اند. اما اینکه دستاوردهای واقعی آن مطلوب باشد، جای تردید است؛ هر چند که زمان مصروف برای تحقق ظواهر، مقبول بوده است!
    کلیدواژگان: تغییر، تغییرات تربیتی، رویکردهای تغییر، رویکرد فرهنگی، رویکرد مهندسی، نظام آموزش، برنامه درسی
  • محمود مهرمحمدی صفحه 275
    برای خانواده نباید مانند گذشته نقش حاشیه ای در جریان تربیت فرزندان در نظر گرفت. اولا از اقتدار و اعتبار نهاد مدرن و تخصصی مدرسه در سایه تحولات اجتماعی کاسته شده و ثانیا در سایه همین تحولات بر نقش خانواده افزوده شده است. این کاهش و افزایش همزمان، بازنگری در کیفیت تعاملات تربیتی خانه و مدرسه را ضروری می سازد. فرض این نوشتار بر آن است که در جریان قبض و بسط نقش ها، هیچ یک از دو نهاد خانواده و مدرسه از صحنه حذف نخواهند شد و «مدرسه محوری» در حال حاضر به «خانواده محوری» در آینده تبدیل نمی شود. برقراری تعاملات سازنده میان این دو نهاد، با محوریت بهبود بخشیدن به عملکرد تربیتی دانش آموز، نیازمند کوشش های نظرورزانه است و تصور بسندگی الگوی موجود مشکل زا ارزیابی می شود. نگارنده با اتکاء به مقوله «فرهنگ خانواده» به کاوش و نظرورزی در این قلمرو پرداخته است. مدعای اصلی نیز چنین است که به دلیل گونه گونی و ناهمسانی فرهنگ ها در محیط خانواده یا اصطلاحا برنامه های درسی متفاوتی که فرزندان در سطح خانواده تجربه می کنند، لازم است تکثر را با محوریت قائل شدن برای برنامه ریزی ها و اتخاذ تدابیر با طراز محلی، یعنی با عاملیت و مدخلیت مدرسه، به رسمیت بشناسیم. گرچه در این نگاه تعاملات سامان یافته در سطوح بالاتر از مدرسه نیز مورد انکار قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، خانواده، مدرسه، آموزش، تربیت
  • مهدی نوید ادهم صفحه 295
    پس از تصویب «سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش» و تصویب آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی، این سند تحول آفرین جهت اجرا به وزارت آموزش و پرورش ابلاغ شده است. بی شک، تدارک سازوکارهای تحولی در سازمان بزرگ و گسترده آموزش و پرورش نیازمند «مدیریت کارآمد و اثربخش» است تا بتواند با استفاده حداکثری از امکانات و منابع موجود و برقراری تعامل فعال و اثربخش با ارکان سهیم و موثر در فرایند تحول، زمینه تحقق اهداف تحول را فراهم آورد.
    این مقاله درصدد است تا با بررسی الزامات مدیریتی تحول بنیادین، مجموعه ای از بایدها و نبایدهای حاکم بر فرایند برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و رهبری، نظارت و کنترل تحول آموزش و پرورش را واکاوی و احصاء نماید تا التزام به این مجموعه، امکان دستیابی به اهداف تحولی را تسریع و تسهیل نماید و با صرف حداقل هزینه و کسب حداکثر بهره وری بتوان اثربخشی و کارآمدی حرکت تحولی را ارتقاء بخشد.
    کلیدواژگان: تحول، تحول بنیادین، مدیریت، مدیریت تغییر
|
  • Azimeh Sadat Khakbaz Page 7
    The present research is aimed at presenting mechanisms to reform the curriculum of teachers training in universities of Iran. Typically, university teachers specialize in a certain discipline. They are mostly hired and promoted thanks to their research-related achievements, but their teaching capability does not draw much attention. When this important question is ignored in the higher education curriculum, university professors develop a cultural experience that somehow teaches them how to teach. So a comparative study which focuses on mathematics has been conducted into the cultural experience of teacher training in higher education of Iran and Germany, as a developed country. Shahid Beheshti University and Kharazmi University served as the site of the research in Iran, while in Germany the study was conducted at Hamburg University. In the study which employed qualitative method, data has been collected through interviews and observations involving professors teaching Ph.D. courses as well as doctoral candidates in the two countries. The data has been analyzed through coding and categorization. Finally, the study reports the cultural experience differences in four major categories, namely: the professional outlook of students, the role of Ph.D. curriculum in preparing future higher education teachers, promoting Ph.D. graduates into university professors, and expanding the teaching knowledge of higher education teachers. In light of the culture of training university teachers in Iran, strategies have also been presented to reform the curriculum of university teachers training centers.
    Keywords: University Teachers Training, Ph.D. Curriculum, Higher Education, University Culture
  • Farhad Seraji Page 27
    The culture of learning is a new concept which has found its way into the education literature in recent decades. According to this concept all elements of curriculum, including the educational behavior of teachers and learners who interact in a learning environment, are affected by the cultural atmosphere of that environment. Through the development of information and communication technology and emergence of information society, skills such independent and lifetime learning, self-motivated and path-finding learning, and acquisition of troubleshooting, planning and decision-making skills in complicated situations have taken on more importance and are viewed as important education objectives on various levels. On the other hand, the culture of learning in Iran, which features inaction on the part of learners, weak interactions among learners, teacher-centeredness, lack of self-motivation among learners and their acceptance of data without analysis, is in contrast with education goals of information society. So the main goal of this paper is to present an operational plan to help teachers gradually push the culture of learning in the direction of factors important to information society by virtual learning environment. This article has four parts and seeks to provide an answer to the main question. The first two sections focus on the culture of learning and characteristics of a virtual learning environment respectively. The third section focuses on gradual reformation of the culture of learning through virtual environment, and the fourth part builds on what is discussed in the first three sections to lay out the operational steps needed by teachers to gradually reform the culture of learning in the virtual environment.
    Keywords: Culture of Learning, Virtual Environment, Information Society, Information, Communication Technology, self, steering
  • Alireza Sadeghzadeh Ghamsari Page 51
    Expansion of modern education in the modern age has complicated the correlation between process of education and the elements of native culture. In other words, this correlation brings into sharper focus the challenge involving incompatibility between modern education systems and the native culture of societies. One factor contributing to the challenge in question is the absence of compatibility between modern education philosophy and the native culture. To deal with this challenge, development of a “community education philosophy” based on Islamic and Iranian principles within the framework of the native culture seems necessary. Commitment to such philosophy on the part of modern education institutions such as schools and universities helps them become more compatible with the native culture of an Islamic society. Of course, development of this theoretical framework to take on the challenge in question would prove effective only if 1. It relies on intellectual principles and the value system acceptable to Islamic society. 2. It is formulated through the intellectual contribution of the elite and education philosophers. 3. It is flexible in dealing with the individual education philosophy of instructors. 4. It takes account of cultural requirements and education challenges in an Islamic society. 5. Policymakers and senior managers of education institutions are committed to its provisions. 6. Agents involved in education are practically committed to it. 7. It serves as a basis for revising of the education philosophy of modern education institutions. After explaining the necessity of developing this macro theoretical framework, the present paper sets out to pinpoint the characteristics of an “education philosophy in the Islamic Republic of Iran”. Commitment to this framework is a prerequisite for fundamental change in modern education institutions in our Islamic society.
    Keywords: Modern Education System, Native Culture, Native Education, Community Education Philosophy, Philosophy of Education in the Islamic Republic of Iran
  • Alireza Sadeghi Page 93
    The present paper is aimed at developing a framework for a curriculum compatible with cultural diversity in Iran. A curriculum is basically a politicalcultural document and a contextualized, culture-sensitive topic which would prove effective only if its building blocks are compatible with the cultural characteristics of society and those of the learner. The present paper tries to build on descriptive-analytical method to initially examine Iran’s cultural and ethnic diversity and then argue in favor of the necessity to develop multicultural curricula from a “national” and “transnational” perspective. “Multicultural curriculum” approach and “requirements of the times” can be listed as transnational and global necessities of such curricula. As for domestic necessities, the current paper will focus on “upstream rules” and “Iran’s special geopolitical conditions”. This paper will then explain the goals of a multicultural curriculum before turning its focus to challenges associated with development of such curricula. At the end, practical strategies to introduce a multicultural curriculum, based on challenges that lie ahead and in line with upstream rules of the country, are presented for Iranian education policymakers and planners.
    Keywords: Curriculum, Multicultural Curriculum, Cultural Diversity
  • Saeed Zarghami, Narges Sajjadeyeh, Yahya Ghaedi Page 123
    The present research is aimed at painting an overall picture of intellectual development in which the concept, nature, characteristics and elements of intellect as well as its role in human life take center stage. This study is also meant to focus on development of intellect based on some prominent viewpoints and on theory of “human agency”. This research assumes that intellectual development of learners is instrumental in transformation of the country’s education system and to that end, the theory of human agency prepares the cultural groundwork for such overhaul. To secure the goals of the research, comparative analysis and practical comparison have been used. Along the way some theoretical and fundamental principles including the meaning and nature of intellect, particularly as far as ontology and teleology are concerned, have been reviewed. Then the components and elements of intellect as defined by the theory of human agency and their correlation with pragmatism have been explained. Finally, based on the findings of the research, the following have been proposed for the development of intellect among learners: developing a holistic approach to learners, testing the explanations and understandings based on evidence and experience, multifaceted handling of issues from different angles, developing the creativity of learners, and setting the stage for the analysis, arbitration and ethical behavior.
    Keywords: Development of Intellect, Cultural Transformation, Human Agency, Willingness, Determination
  • Mahboobeh Arefi Page 153
    As a goal, cultural development depends on the consistency and synergy of the elements such as policies of the education system that affect it. The main goal of this paper is to identify and determine the consistency and synergy of the policies of the education system of the Islamic Republic of Iran in keeping with cultural development indices laid out by the 2025 Perspective Document and the Fifth Development Plan Law. This library study is based on the analysis of available documents and resources. Intellectual, aesthetic, political and social indices as well as creativity and public cultural dialogue are among cultural development indices. The 2025 Perspective Document duly envisions these indices in a very general way and lays emphasis on social education as an important part of cultural development indices. The Fifth Development Plan, however, deals with these components in more detail, but different indices do not draw equal amount of attention. An analysis of the document shows that the intellectual and aesthetic index draws more attention than others. That is followed by creativity and political, social and cultural dialogue indices. This analysis also reveals that the cultural dialogue index and consistency and synergy among its related education levels do not draw as much attention as other macro policies. The consistency and synergy between the 2025 Perspective Document and the Fifth Development Plan is noticeable, but the inner consistency of the Fifth Development Plan is not as strong as the consistency between the Perspective Document and the Development Plan.
    Keywords: Cultural development, education system, macro policies, the 2025 Perspective Document, the Fifth Development Plan law, cultural development indices
  • Alireza Araghiyeh, Kourosh Fathi Vajargah Page 187
    The present research is designed to examine multiculturalism in school education and its impact on higher education. It is based on the assumption that what is learned in school as far as multiculturalism is concerned does play a role in higher education and that the type of student learning is effective in promoting cultural compatibility or in throwing up obstacles in the way of higher education. The present research, which employed ethnography, involved 40 senior high school students who contributed to the study during the course of one school year. The sampling was purposive and the results of the study suggest that family and social background plays a role in students mocking other cultures, in their development of a sense of superiority and in cultural bigotry. It also indicates that there is limited religious knowledge with regard to human parity and a similar lack of knowledge among students when it comes to prominent cultural works and figures of different ethnicities. These could complicate cultural compatibility. They can also cloud rational attitudes toward cultures and interfere with efforts to prevent cultural monopolism in higher education. These in turn could set the stage for the shrinkage of the national culture as a result of inattention to native cultures, and thus create an identity crisis among Iranians.
    Keywords: Multiculturalism, Cultural Bias, School Education, Higher Education
  • Jamileh Alamolhoda Page 205
    This article pursues two goals. 1. Explain how the status of intellect has declined and its role has changed. 2. Explain the necessity to redefine intellect and its role in shaping the developments of the education system. To that end, the relations between scientific developments and the changes in the realm and status of intellect have been explained. Considering intellect a self-governing reality along with the metaphysical understanding of it as a current intelligence in the whole world gives intellect a determining role in assessment, in setting criteria for prioritization, and eventually in steering. This definition of intellect requires an understanding of the intellectual structure of the world. But, models defining movement, developed by physics and biology, are not compatible with such understanding of intellect. Observation of intellect as a human or personal issue and an internal thing that depends on brain – viewed as subject as opposed to object – came along with the development of science and technology and interlinked instruction of science with a materialistic view. It helped promote an understanding that looked at universe as a nonintellectual, fatalistic, neutral, norm-less and goalless structure. Removal of intellect from the world and its personalization makes theoretical and practical requirements necessary to teach science. It also links education strategies with the economic policies of dominant groups. Theoretically, in order to maintain the independence of the education system and transform it in a targeted way, intellect should be redefined. On the practical front though, these two objectives depend on the role of intellect in setting goals and determining criteria to prioritize.
    Keywords: Intellect, Subject, Science, Education, Transformation
  • Nematollah Mousapour Page 243
    Change is inseparable from human life. The education system and curriculum are no exception. Planning and implementation are essential to the pursuit of change. Measures taken in this regard constitute experience for educationsystems. The experience in question can be classified under “cultural” and “engineering” approaches. Under the cultural approach, change is initiated at the request of the audience and is gradually ushered in through participation and planning. In the engineering approach though, changes, which is ordered to achieve an ideal, is planned by experts and implemented according to a specific timeline. The main focus of the cultural approach is to make things look desirable, while the focus of the engineering approach is to render things desirable. That is why the pivotal principle of the cultural approach is freedom, and the mainstay of the engineering approach is justice. Both approaches have strong points to defend. When it comes to “helping achieve” the engineering approach has more to offer. But when it comes to “achieving” the cultural approach is more capable. From a timing and achievement perspective, the two approaches are different too. The engineering approach is fast-yielding but transitional. The cultural approach is slow-yielding but lasting. Evidence shows that over the past century, in order to launch a new education and curriculum system and make up for previous failure to keep up with the progress of the modern civilization, Iranians have resorted to the engineering approach to initiate change in education. They have had some achievements as far as development of the education system on the surface is concerned. But there is doubt the real achievements have been desirable. The time spent on realization of these surface achievements has been acceptable, though.
    Keywords: Change, Education Change, Approaches Of Change, Cultural Approach, Engineering Approach, Education System, Curriculum
  • Mahmoud Mehr, Mohammadi Page 275
    Unlike in the past, the role of families in the upbringing of children should not be thought of as a marginal one. On the one hand, social developments have dented the authority and credibility of schools as modern and specialized institutions. On the other hand, the same social developments have given families a more prominent role to play. This new balance has necessitated a revision of the quality of education-related interaction between home and school. The assumption of this paper is that neither school nor family is to be eliminated during the course of this decline and rise in roles and that the present school-centeredness of education will not be replaced by home-centeredness. Establishment of constructive interaction between these institutions, in order to improve the education-related performance of students, calls for speculative efforts. Assumptions that the existing pattern is sufficient are troublesome. The author of this paper has built on the topic of “family culture” to explore and speculate in this field. Variety and incompatibility of cultures within families, also known as variety of family curriculum, makes it necessary to recognize pluralism which gives top priority to planning and adoption of measures on a local scale or with interference of school. However, this perspective does not deny systematic interactions at levels higher than school.
    Keywords: Culture, Family, School, Education, Upbringing
  • Mahdi Navid Adham Page 295
    After initial ratification of a document to bring about fundamental change in the education system and its subsequent approval by the Supreme Cultural Revolution Council, the transformational document was communicated to the Education Ministry for implementation. Without a doubt, introduction of transformational mechanisms in a huge organization such as the Education Ministry requires efficient and effective management so that it could make maximal use of resources and create an effective interaction among the elements of the process of change to set the stage for realization of the objectives of transformation. The present paper seeks to examine the managerial requirements of fundamental change in order to explore and measure a set of dos and don’ts governing planning, arrangement, direction and leadership, as well as supervision and control involving the transformation of the education system. Commitment to this set of dos and don’ts facilitates the realization of the objectives, minimizes costs and maximizes productivity in order to help promote the effectiveness and efficiency of the transformation.
    Keywords: Fundamental Change, Management, Management of Change