فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 22 (تابستان 1392)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 22 (تابستان 1392)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حامد حاجی حیدری*، سیدمهدی دبستانی صفحه 7
    باز ی های ویدئویی به عنوان یکی از اثرگذارترین و محبو بترین رسانه های پیرامون ما در عصر حاضر شناخته شده است. این مقاله، با نگاه به بازی «سیمز»3 به نحوه تاثیر این رسانه در هویت یابی دینی بازیگران می پردازد. ویژگی های مهمی چون زمینه های فرهنگی و مذهبی مخاطب و مشارکت وی در ساخت روایت در بازی در تاثیرپذیری او موثرند. مدل پایه رمزگذاری رمزگشایی استوارت هال به کمک مولفه های دیگری از جیمز گی که برای «تعمیق» و «کاربردی تر کردن» این مدل جهتبازی های ویدئویی مناسب دیده شده اند، راهنمای محقق در این زمینه می باشد. روش کار در این تحقیق بر اساس مصاحبه عمیق با بازیگران بازی سیمز 3 و مشاهده نحوه تعامل آنان با بازی می باشد و نتایج کار نیز نشان میدهد که هرچند در موارد جزئی مقاومت هایی از سوی بازیکنان در برابر ایدئولوژی بازی دیده می شود، اما بازیکنان در برابر هژمونی اصلی بازی که ترویج مصرف گرایی است، توان مقاومت نداشته و در دسته بندی هال در رمزگان غالب می گنجند.
    کلیدواژگان: نظریه دریافت، بازی ویدئویی، سیمز 3، هویت یابی، سایبرفضا، سایبورگ، رسانه تعاملی، مصرف، مصاحبه عمیق
  • ساختار قداست بخشی نوپدید / موردپژوهی یک شماره از نشریه دانش یوگا
    بهزاد حمیدیه* صفحه 35
    گرو ه های نوپدید معنویت گرا که فعالیت آنها در پنج دهه اخیر کاملا مشهود است، برای مخاطبین خود، فضایی ایجاد میکنند که بی شباهت به فضای قدسی ادیان سنتی نیست. مقاله حاضر یک موردپژوهی در این زمینه است که با مطالعه ای تطبیقی، یک شماره از مجله «دانش یوگا» را میکاود و ساختار قداست بخشی موجود در آن را مورد تحلیل قرار می دهد. پرسش اصلی آن است که چه تمایز یا تمایزاتی میان این نوع ساختار قداست بخشی و ساختار قداست بخشی ادیان سنتی وجود دارد. با بهره گیری از تحلیل ردولف اتو از «امر قدسی» و با تحلیل مطالب مندرج در مجله دانش یوگا، می توان دید که نوعی ساختار تقدیس وجود دارد (ساختار تقدیس نوپدید) که همانند ساختار تقدیس در ادیان اصیل (ساختار تقدیس سنتی) دارای چهار عنصر اساسی است: امر مینوی واقعی، بیان ناپذیر و بی همتا، احساس مهابت در رویارویی با آن، احساس جذبه و احساس رازناکی. اما در عینحال، عناصر یادشده در «تقدیس نوپدید»، دارای تمایزاتی آشکار نسبت به «تقدیس سنتی»هستند. این تمایزات عمدتا اومانیستی بودن ساختار «تقدیس نوپدید» را (که دستکم در برخی جنبش های نوپدید دینی قابل مشاهده است) نشان می دهند.
    کلیدواژگان: گروه های معنویت گرای نوپدید، جنبش های نوپدید دینی، امر قدسی، اومانیسم، ساختار تقدیس نوپدید، ساختار تقدیس سنتی
  • امید قادرزاده*، احمد محمدپور، امید قادری صفحه 61
    مقاله حاضر به روش کیفی و با هدف بررسی چگونگی تفسیر مردم منطقه مرزی مریوان درخصوص تغییرات در حوزه نظام خانواده به تاثر از پدیده تجارت مرزی صورت گرفته است. یافته های تحقیق بهک مک تکنیک مصاحبه عمیق، مشاهده مشارکتی و اسناد و مدارک گردآوری گشته اند و برای تحلیل داده ها نیز روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. با کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 28 نفر از مطلعین کلیدی مصاحبه شده تا اشباع نظری حاصل گردد. داده های گردآوری شده در قالب 38 مفهوم اساسی، 5 مقوله عمده و نهایتا یک مقوله هسته کدگذاری و تحلیل شده اند. 5 مقوله عمده عبارت اند از: رشد مخرب و ناموزون اقتصاد منطقه، گسست پیوندهای خانواد گی، استحاله ارزش های وفاداری، زوال آمریت نهادین و نمادین والدین و لغزش بنیان های خانواده. مقوله هسته نیز که دیگر مقولات کلی را شامل می شود مقوله «جهان زیست شکننده» نهاد خانواده است. توامان سعی شده است تا از وضعیت برساخت شده نهاد خانواده، تبیینی انتقادی نیز ارائه گردد.
    کلیدواژگان: تجارت مرزی، تغییرات خانواده، جهان زیست، شهرستان مریوان، نظریه زمینه ای
  • حسین روحانی*، علیرضا آقاحسینی صفحه 85
    ب هموازات طرح پست مدرنیزم در غرب، اندیشمندان نافذی همچو سید احمد فردید با مطرح ساختن غرب به مثابه نماد انانیت و نفس اماره، باب منظومه فکری نوظهوری را در ایران گشودند. فردید که همسخن با هایدگر است در پی آن است که جهان از چنگال متافیزیک غربی و سوبژکتیویسم مترتب بر آن خلاصی یابد. ناگفته نماند که توش هگیری فردید از هایدگر جنبه سلبی داشته و بخش ایجابی نقد غرب در دستگاه فکری او را حکمت انسی و عرفان اب نعربی تامین میک ند. نکته مهمی که درباب تفاوت اندیشه هایدگر و فردیدمی توان ذکر نمود این است که هایدگر هر چند به نقد بنیادین متافیزیک غرب می پردازد، اما دست آخر متفکری برخاسته از سنت تفکر متافیزیک غربی است. در این مقاله این نکته مورد بحث و فحص قرار م یگیرد که احمد فردید با سازه شکنی از اندیشه مارتین هایدگر و برگرفتن عناصری چون مخالفت با سوبژکتیویسم و متافیزیک غرب از اندیشه وی با توشه گیری از مبانیاسلامی و عرفانی، متن بندی جدیدی را ارائه می نمایدکه لبلباب آن نقد غرب به مثابه یک کل یکپارچه می باشد. با وجود بصیرت های قابل تامل در اندیشه فردید، نقدهایی نیز به اندیشه او وارد است. فردید اساسا مخالف فلسفه و هر نوع تفکر منطقی و استدلالی است و این درحالی است که در قرآن کریم جابه جا و به دفعات بر اهمیت استدلا لورزی تاکید شده است. در باب حکمت تاریخ فردید نیز تردیدهای بسیاری مطرح است. فردید مبدا تاریخ دیروز را یونان زمان افلاطون می داند و پرسشی که می توان مطرح نمود این است که آیا پیش از آن دوره، تمام بشریت دردوره امت واحده پریروزی بودند و همه یکتاپرست و بدون طبقات و به دور از هر نوع نفسانیت بودند؟! نکته دیگراینکه تفسیر فردید از غر بزدگی و جها نشمولی و تعاریف و تفاسیر مترتب بر آن، دعاویی است که او نمی تواند براهین مقنعی را جهت اثبات مدعاهایش در این باب اقامه کند و این نقطه ضعف بزرگی در منظومه فکری او ب هشمارم یآید.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، سوبژکتیویسم، فردید، هایدگر
  • مدیریت راهبردی استعدادها / جستاری در رویکرده ا، مسائل و مولفه ها
    علی مبینی دهکردی، بهروز طهماسب کاظمی صفحه 105
    سرمایه انسانی در فضای رقابتی امروز جهان مهم ترین و باارز شترین سرمایه کشورهاست. از ای نرو شناسایی، جذب، به کارگیری، توسعه، رشد و جایگزینی این سرمایه در این فضا مهمترین تصمیم و تخصص سیاست گذاران شناخته می شود. تفاوت در منابع موجود، مزیت ها، بازار، فرهنگ و ارز شهای کشورها باعث می شود تا رقابت در این فضا و طراحی الگوی مدیریتی متناسب بسیار پیچیده و دشوار باشد. این تحقیق به دنبال آن است تا حوزه های موضوعی و مسائل پیش روی متخصصین این حوزه را از طریق فراتحلیل تحقیقات و گزار شهای ملی منتشرشده بررسی نماید. تلفیق رویکردهای نظری، الگوهای رقابتی راهبردی و رویکرد آینده نگرانه می تواند مسائل و محورهای تمرکز مدیریت استعدادها را برای ما روشن کند. نتایج این فراتحلیل بیانگر این است که مدیریت استعدادها وقتی شکل جهانی به خود می گیرد بسیار پیچیده می شود. هر کشوری با چالش هایی منحصربه فرد روبرو است و برنامه استانداردی برای مدیریت استعدادها وجود ندارد که در همه کشورها موفق باشد. با وجود این، اصولی در مدیریت استعدادها وجود دارد که رعایت آنها در هر محیطی الزامی است. فهم صحیح تفاوت های فرهنگی، موضوعات قانونی و مقررات وضع شده در جوامع مختلف، شناسایی جریان های استعداد و پراکندگی آنها در شبکه جهانی مدیریت استعدادها و مغزها و پیشرا نهای آن، تطبیق نظام آموزش رسمی و عمومی و تخصصی کشورها با راهبردهای این عرصه، مهمترین مسائل این حوزه است. تطبیق نظام مدیریت استعداد با ارزش ها و راهبردهای ملی کسب و کار، فرهنگ، اقتصاد و سیاست هر کشور، کلیدهای موفقیت و اثربخشی این اقدامات است.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، سرمایه انسانی، سیاست گذاری ملی
  • علی اصغر پورعزت، محمدرضا باقری، شهلا باقری میاب، محمد مهدی مظاهری صفحه 135
    این مقاله با مروری بر مدل های مطرح در خط مشی گذاری عمومی، سعی دارد تا با بررسینقاط قوت و ضعف کاربرد آن مدل ها در بخش فرهنگ و با استفاده از هم افزا نمودن آنها بهارائه یک سیستم خط مشی گذاری فرهنگی آیند هنگر بپردازد چرا که با استفاده از مدل ها می توانمسیر و فرایند خط مشی گذاری و روش به کارگیری در تعیین خط مشی را مشخص کرد. درکشور ما، شورای عالی انقلاب فرهنگی به مثابه مرجع عالی تنظیم و تدوین خط مشی های فرهنگیکشور، نقش مهمی بر عهده دارد. در این مقاله نیز با اتکا به مطالعات اکتشافی و پژوهش میدانیصورت گرفته، ضمن بررسی مدل ها و فراگردهای خط مشی گذاری آن شورا، در نهایت مدلیبرای خط مشی گذاری در این عرصه ارائه گردیده است. از این رو پژوهش پیش رو ماهیتتوصیفی و استنباطی دارد و در آن به طراحی مفهومی مدل پرداخته شده است. همچنین برایمباحث نظری آن از روش مطالعات کتابخانه ای و برای تحلیل خط مشی ها و مدل تحقیق ازفنون تحلیل محتوا و تجزیه وتحلیل سیستم بهره گرفته شده است. در این راستا ضمن تحلیلمحتوا و تحلیل خط مشی های کلان شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه فرهنگ، با استفادهاز تعاریف عملیاتی و شاخص های برگرفته از مد لهای موجود، سیر تدوین و تنظیم خط مشیمربوطه بررسی شده تا نوع مدل به کار رفته، تشخیص داده شود.
    کلیدواژگان: مدل های خط مشی گذاری، خط مشی گذاری فرهنگی، سیستم خط مشی گذاری، آینده نگاری، شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • نسرین بحرینی* صفحه 163
    با توجه به رشد روزافزون ارتباطات بین فرهنگ ها و زبا نهای مختلف و نیز نقش مهم رسانه هایارتباطی در جهان کنونی، نیاز به درک و استنباط فرهنگ های دیگر بیش از پیش احساس می شود.
    این نیاز مخصوصا به هنگام یادگیری زبان های خارجی رخ می نماید. آموزش زبان خارجی عمدتا باورود مسائل فرهنگی خاص آن زبان به حیطه معلومات زبان آموز همراه است. با گذشت بیش از سهدهه از انقلاب اسلامی در ایران دست اندرکاران آموزش زبان هنوز با این چالش مواجه اند که چگونهباید با تفاوت های بین فرهنگ وارداتی موجود در کتب و مواد درسی خارجی و فرهنگ اسالمی ایرانی روبرو شد.
    مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به بررسی کتاب های Impact که در برخیآموزشگاه های زبان انگلیسی در ایران تدریس می شوند می پردازد. این کتا بها مورد تجزیه و تحلیلمحتوایی قرار گرفته و ارزش های فرهنگی مندرج در آنها استخراج و بررسی شده است. نتیجه بررسینشان می دهد که ارزش های فرهنگی متعددی در این کتب به چشم می خورد که از عمده ترین شان می توان به تبعیض های جنسیتی، روابط دختر و پسر، توجه به مد و زیبایی ظاهری اشاره کرد. کتاب های آموزش زبان علاوه بر دانش زبانی، تلاش دارند فرهنگ خاص گویشوران آن زبان را نیز انتقال دهند و بنابراین یکی از عوامل القای ارزش های فرهنگی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، ارزش های فرهنگی، القای فرهنگی، زبان
|
  • Hamed Haji Heidari*, Seyed Mahdi Dabestani Page 7
    Video Games are known as one of the most effective and popular media in current age. This article is an attempt to study the influence of videogames on the religious identification of gamers by studying The Sims 3 game. Important features such as cultural and religious contexts of players and their participation in making narratives in the game are effective in their reception of influence. Stuart Hall’s Base Model of Encoding/Decoding with the help of other components from James Gee have been used to make this model more applicable to video Games. Research methodology used for this research included in-depth interview with gamers of “The Sims 3” and studying their interaction with this game. The results of the study indicate that although in minor cases we have seen some resistance against the ideology of the game, players don’t have the power of resistance against game’s main hegemony, i.e. consumerism and hence are classified in dominant position in Hall’s grouping.
    Keywords: Reception Theory, Video Games, The Sims 3, Identification, Cyberspace, Cyborg, Interactive Media, Consumption, In, Depth Interview
  • Behzad Hamidyeh* Page 35
    New spiritualist sects, whose activities have come to the fore during the past five decades, have created an atmosphere for their followers that are not dissimilar with the sacred atmosphere of the traditional religions. The present paper is a case study of one issue of the journal of Yoga Knowledge, to analyze through comparative study the sanctification structure existing in it. The main question of the present paper is: what are the differences between this kind of sanctification structure and that of the traditional religions? Relying on the Rudolf Otto's analysis of “the holy” and through analysis of the contents of the said journal, it is discernible that there is a kind of sanctification structure, i.e. the new sanctification structure which is similar to the traditional sanctification structure with four elements: concrete, inexpressible and unique Nominus, sense of aura while encountering it, and fascination and mystery. However, at the same time the said elements in new sanctification have clear distinctions with traditional sanctification. These distinctions mainly underline the humanistic nature of new sanctifications (at least in some new religious movements).
    Keywords: New Spiritualist Groups, New Religious Movements, The Holy, Humanism, New Sanctification Structure, Traditional Sanctification Structure
  • Omid Qaderzadeh*, Ahmad Mohammadpour, Omid Qaderi Page 61
    The present paper is an attempt through qualitative method to study the interpretation of the inhabitants of border region of Marivan of changes in family system incurring due to border commerce. The data were collected through in-depth interview, participative observation, and documents. The results were analyzed by employment of the Grounded Theory. The sample was selected through theoretical and purposeful sampling method and 28 key informed persons were selected to achieve theoretical saturation. The collected data were analyzed after being codified in 38 fundamental concepts, five main categories and one core category. The five main categories are: destructive and disharmonic growth of the economy of the region, disintegration of family relations, transformation of faithfulness values, decline of the symbolic and institutional dominance of parents, and fallibility of family structures. The core category, which includes the general categories, is fragile world life. Attempts have been made to offer a critical explanation of constructed situation of the family institution.
    Keywords: Border Commerce, Family Changes, World Life, Marivan City, Grounded Theory
  • Hossein Rouhani*, Ali Aghahosseini Page 85
    Concurrent with the emergence of postmodernism in the West, distinguished thinkers such as Seyyed Ahmad Fardid, considering the West as a symbol of sensuality and carnal desires, introduced a new system of thinking in Iran. Sharing Heidegger’s thoughts, Fardid tries to liberate the world from the clutches of Western metaphysics and its accompanying subjectivism. It should be noted that what Fardid borrows from Heidegger is the negating aspect, while for the creative aspects of his criticism of the West, he relies on Ansi’s philosophy and Ibn Arabi’s mysticism. The main point that should be mentioned about the difference between the thought of Heidegger and Fardid is that although Heidegger tries to fundamentally criticize the Western metaphysics, he was raised in the context of the Western metaphysical thought. This paper focuses on the issue that Ahmad Fardid, by deconstructing and using elements of Heidegger’s thought such as disagreement with subjectivism and Western metaphysics on the one hand and using Islamic and mystical fundaments on the other, tries to offer a new classification whose focal point is criticism of the West as an integrated whole. Despite insightful points in Fardid’s thought, his thought is subject to certain criticisms. Fardid is basically opposed to any philosophy and logical, demonstrative thought. At the same time, the holy Quran frequently lays emphasis on the significance of argumentation and reasoning. There are also some doubts about Fardid’s philosophy of history. Fardid maintains that the origin of yesterday's history can be traced back to Greek of Plato's time. The question that is raised is whether the entire mankind was a united nation of the day before yesterday before that period and all were monotheists without social classes and free from sensuality. The other points is that Fardid's interpretation of West-toxication and its consequent universality, definitions and interpretations are merely some contentions that he does not provide any proof to prove them which is an outstanding weakness in his scheme of thought.
    Keywords: Technology, Subjectivism, Fardid, Heidegger
  • Ali Mobini Dehkordi, Behruz Tahmasb Kazemi Page 105
    Human capital is the most valuable asset of every country in today's competitive environment of the world. Therefore, identification, recruitment, utilization, development, growth and replacement of this capital is the most important decision and specialization of policymakers in this environment. The existing difference in resources, advantages, market, culture and valuesof various countries have made competition and preparation of suitable management model in this environment very complicated. The present research is an attempt todelimit the thematic fields and problems that the experts of this area face through meta-analysis of published national studies and reports. A combination of theoretical approaches, strategic competition models and futuristic approaches can help clarify the pivots of focus of talent management. The results of this meta-analysis indicate that talent management becomes very complicated when it is to be handled in global context. Every country faces its own specific challenges. There is not any standard plan for talent management. Nevertheless, there are certain principles for management of talents whose observance is binding in all environments. Proper understanding of cultural differences, legal issues and regulations in different societies, identification of trends of human resources and their dispersion in the global network of talents and brains management, adjustment of the official and public education systems of the countries with the strategies of this field are amongthe most important issues of this field. Adjustment of talent management with the national values and business strategy, culture, economy and politics of every country are the keys to effectiveness and success of these measures.
    Keywords: Talent Management, Human Capital, National Policymaking
  • Ali Asghar Pourezat, Mohammad Reza Baqeri, Mohammad Mahdi Mazaheri, Shahla Baqeri Miab Page 135
    The present paper is an attempt to offer a futuristic cultural policymaking model through reviewing the well-known public policymaking models by synergizing them and studying their weak and strong points in the culturalfield. In fact, by using models, one can determine the process of policymaking and method of their application in making policies. In Iran, the Supreme Council of Cultural Revolution is in charge of regulation and formulation of cultural policies. In the present study, relying on field reseatch and exploratory study, the models and processes of policymaking of the said Council have been studied and a policymaking model in this field has been proposed. Hence, this study is descriptive and inductive and also attempts have been made to design a model for policymaking. With regard to its theoretical issues, librarymethod has been used; for analysis of policies and the model of research, the techniques of policy analysis and content analysis has been employed. Macro policies of the Supreme Council of Cultural Revolution in the field of culture have been analyzed and on the basis of operational definitions and indexes taken from the existing models, the trend of preparation and formulation of related policies have been studied to identify the used model.
    Keywords: Policymaking Models, Cultural Policymaking, Policymaking System, Foresighting, Supreme Council of Cultural Revolution
  • Nasrin Bahrainy* Page 163
    In the light of growing relations between different cultures and languages as well as the significant role of communication media in today’s world, the understanding of other cultures is felt more than ever before. This need becomes outstanding at the time of learning foreign languages. Learning a foreign language is often accompanied with the importation of specific cultural issues of that language to the domain of the learner. Three decades after the victory of the Islamic Revolution, the officials in charge of teaching English language still face the challenge of encountering the differences between the imported culture depicted in the textbooks of foreign languages and those inherent in Islamic-Iranian culture. The present article is an attempt to study the cultural values depicted in Conversation English books taught in some language institutes. One set of books (Impact, Conversation series) was selected and attempts have been made to study the cultural values portrayed in these books through qualitative content analysis. Hence, these values were extracted, classified and statistically analyzed. The results of the study indicate that the books contained many cultural values, the most predominant of which are gender segregation, girl-boy relations, fashion, and apparent beauty. The results also demonstrate that in addition to language knowledge, these English books transfer cultural values of the English native speakers to the learners. Consequently, the imported English books are one of the means of imposing cultural values on language learners.
    Keywords: English Teaching, Cultural Values, English Books, Language